praegune kellaaeg 20.06.2025 01:41:50
|
Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
autor |
|
tanelp
HV kasutaja
|
04.09.2011 13:37:49
Dell XPS M1530 graafika probleem |
|
|
Tere!
Ma pole siin foorumis ammu kirjutanud, kuid proovisin ka otsinguga oma probleemile lahendust leida. Tundub, et ka mitmetel teistel on analoogseid probleeme tekkinud, kuid ma pole kindel, kas täpselt sama situatsioon.
Minu läpakaks on siis 2008. aasta mais (garantii läbi) ostetud Dell XPS 1530M ja graafikakaardiks nVidia 8600M GT.
Igatahes, kõik sai alguse sellest, et ma ostsin endale uue Full HD teleri ja hakkasin üle HDMI laiendatud ekraaniga sealt filme vaatama. Paaril korral läpakas hangus täiesti suvalisel hetkel ja pidi restarti tegema, misjärel olukord normaliseerus. Kahjuks viimane hangumine oli selline, et BIOSi laadimistekst on ruuduline/lilla ning videosid enam katkumata vaadata ei saa. Jah, läpakas töötab, kuid graafikakaarti seadmete all ta kasutada ei suuda. Kirjutab: code 43, mis peaks riistvaralisele veale viitama.
Olen juba proovinud graafikakaardi draivereid uuendada, maha installeerida ja uuesti peale panna. Ei olnud abi. Ta isegi ei suuda seda nVidia proge käima panna, ütleb "nvidia settings not available". Proovisin ka BIOSi reseti teha, ei aidanud. Vaatasin BIOSi seaded üle, seal on graafikakaart ilusti olemas, kuid miski takistab teda kasutamast.
Viimaks keerasin läpaka tagurpidi ja kontrollisin graafikakaardi üle visuaalselt. Silmaga ma midagi ei näinud - sulamine, liigne tolm vms. Siis guugeldasin ja leidsin, et paljudel on minuga sarnane saatus olnud ja enamik on läinud uue graafikakaardi ostmise teed. Osa on aga mingit redneck-varianti chippide sulatamisst proovinud ja sellest abi saanud?
Igatahes, olen väga tänulik, kui keegi võtab vaevaks minu probleemi peale mõelda. Kas lahendus on graafikakaardi välja vahetamine või midagi lihtsamat, mille peale ma pole ise tulnud? Kas graafikakaardiks peab ostma selle sama 8600M GT või on võimalik ka midagi võimsamat osta?
Tänan!
|
|
tagasi üles |
|
 |
tahanteada
Lõuapoolik

|
04.09.2011 13:47:39
|
|
|
Asi on kinni kõikvõimalikes ärahävinud / ärapõlenud termopastades ja termopatjades. Nii, et tee alustuseks termopasta ja termopatjade vahetus.
Siis näed, kas liigne videokivi saunakuumus on videkivi lõplikult hävitanud või suudab see veel edasi töötada.
|
|
tagasi üles |
|
 |
tanelp
HV kasutaja
|
04.09.2011 13:51:39
|
|
|
Aga mille pealt ta mulle praegu üldse visuaalset pilti pakub? Windows ei suuda tuvastada graafikakaardi töötamist, kuid pilti ma siiski näen ja videosid suudab ka mängitada (küll katkudes).
tahanteada kirjutas: |
Asi on kinni kõikvõimalikes ärahävinud / ärapõlenud termopastades ja termopatjades. Nii, et tee alustuseks termopasta ja termopatjade vahetus.
Siis näed, kas liigne videokivi saunakuumus on videkivi lõplikult hävitanud või suudab see veel edasi töötada. |
Vabandust, siin läks juba minu jaoks liiga keeruliseks. Kahjuks ei ütle sõnad videokivi, termopasta ja termopadjad mulle midagi. Kas saaksid paremini lahti seletada? Ma plaanin homme läpaka viia PCExperti Tartus. Aga tahaks osata neile midagi selgituseks öelda ka, et arvutist päris kuuks ajaks mitte ilma jääda.
|
|
tagasi üles |
|
 |
siLc
HV Guru
|
04.09.2011 16:43:43
|
|
|
PCExperdis tõenäoliselt sul mingeid muid parandusvariante kui emaplaadi (videoga ühes tükis) vahetus ei pakuta. Läbioleva garantiiga see odav lõbu ei ole.
|
|
tagasi üles |
|
 |
tanelp
HV kasutaja
|
04.09.2011 17:38:33
|
|
|
Kas kuskilt on üldse lootust veel 8600M GT graafikakaarti uuena saada?
|
|
tagasi üles |
|
 |
siLc
HV Guru
|
04.09.2011 18:03:28
|
|
|
Nagu juba öeldud, siis videot kergelt eraldi vahetada ei saa. See videokaarti klots, mida emaplaadi peal kontrollisid on sinna joodetud ning ilma spetstehnikata sealt kätte ei saa ning midagi erinevat (võimsamat) sinna asemele pista ei saa.
Kui PCExpert vähegi midagi teab, siis juba praeguse kirjelduse järgi on tegu teada-tuntud nVidia video tüüpveaga ning järsku veab ning hoolimata läbiolevast garantiist vahetatakse emaplaat ikkagi välja. Proovida ju tasub.
|
|
tagasi üles |
|
 |
tahanteada
Lõuapoolik

|
04.09.2011 18:47:35
|
|
|
Kui garantiikorras vahetada ei taheta ja kui midagi kaotada pole, siis võib sellele plaadile igaks juhuks ka "grillahjus praadimise" korraldada.
Juhendi leiad TSI-alamfoorumist.
------------------------------
Hindadest niipalju, et:
1. kusagil aasta tagasi pakuti Delli esindusest 15,4-se läppari emaplaati mingi 5000-6000 krooni eest, kui õigesti meeles.
2. Ja teine asi, emaplaadid, mida pakuti - 13,3 ja 15,4 -sed XPS-idele - , olid kõik tehaseremondis parandatud plaadid, mitte uhiuued.
|
|
tagasi üles |
|
 |
tanelp
HV kasutaja
|
04.09.2011 19:00:00
|
|
|
Okei, tänan teid ideede eest!
|
|
tagasi üles |
|
 |
The_Boss
HV Guru

|
04.09.2011 19:01:49
|
|
|
Eieiei, ära palun seda tee, mis just soovitati. Kui selle teed ja hiljem plaanid korralikult teha, sest avastasid, et see lahendus kaua ei pea või müüd edasi, siis on küll vägavägaväga halb korralikult teha parandust...
Pigem tee mulle hinnapakkumine ja ostan ära sult selle praegu.
_________________ Pakun sülearvutite tolmupuhastust, termopasta vahetust, emaplaatide remonti ja BIOS paroolide eemaldust. |
|
tagasi üles |
|
 |
tanelp
HV kasutaja
|
04.09.2011 19:04:21
|
|
|
The_Boss kirjutas: |
Eieiei, ära palun seda tee, mis just soovitati. Kui selle teed ja hiljem plaanid korralikult teha, sest avastasid, et see lahendus kaua ei pea või müüd edasi, siis on küll vägavägaväga halb korralikult teha parandust...
Pigem tee mulle hinnapakkumine ja ostan ära sult selle praegu. |
Vabandust, selle posti sisu jäi mulle nüüd küll pisut segaseks. Käin kõigepealt PCEksperdis ära ja vaatan, mis seal räägitakse. Kui öeldakse, et kaart on omade õhtul nagunii, siis võin ju selle grillimise ette võtta. Nagunii tuleb välja vahetada.
|
|
tagasi üles |
|
 |
tahanteada
Lõuapoolik

|
04.09.2011 19:08:43
|
|
|
The_Boss: Väikse ääremärkusena - niikaua kui pole seda läbi katsetatud, siis täpselt niikaua ei tea ka keegi, kas midagi muutus paremuse poole või mitte.
Ja veel üks vihje - ka tehasteremontides, s.h. Delli suurtes remondikeskustes kasutatakse samamoodi aegajalt "grillahjus praadimist". Tõsi, ahi on profiahi, ülikeeruline ja superkallis, aga ahjuks jääb ta ikkagi.
-----------------------------
Muidugi - on olemas ka kalli hinnaga pakutavad "videokivi vahetuse teenused".
Uuri kasutaja undead käest, tema kunagi harrastas videokivide vahetust.
|
|
tagasi üles |
|
 |
The_Boss
HV Guru

|
04.09.2011 19:14:12
|
|
|
Vii ta jah enne sinna ära ja kui sealt saadetakse tagasi, siis ära praeahju puutu.
Edasi on sul 2 võimalust - kas lased mõnel profil teha emaplaadile reflow/reballingu (neist teine on kasulikum, aga kallim) või siis ostad korras emaplaadi (mille hind omakorda reballingust kallim)
See praeahju variant on suht pointless. Kui praegu on veel emaplaat päästetav, siis pärast praeahju kasutad seda mingi lühike aeg, tekib sama jama, siis võid selle emaplaadi maha kanda ja peadki korras emaplaadi otsima.
Tahanteada, jah, seda küll, aga seal ei topita ainult lambist seda ahju ju...
Ja mitte videokivi vahetus, vaid videokivi tinakuulide vahetus.
_________________ Pakun sülearvutite tolmupuhastust, termopasta vahetust, emaplaatide remonti ja BIOS paroolide eemaldust. |
|
tagasi üles |
|
 |
afex
HV kasutaja

|
04.09.2011 21:35:09
|
|
|
tsitaat: |
Edasi on sul 2 võimalust -
|
Võimalusi on siiski rohkem, ärgem olgem piiratud. Kõik sõltub palju maksab "profi reflow/reball". Kui hind läheb lakke ja garantii saad kuuks ajaks, siis arvuta ise millega riskid.
Siis võib ahi olla ka kõige mõistlikum lahendus mõneks ajaks. Samas ei pruugi see asi sul õnnestuda. Kui raha on - siis osta uus ja müü too kellelegi maha.
Graafikakaardi vahetus uue vastu või emaplaadi vahetus on vast siiski ebamõistlikult kallid lahendused.
|
|
tagasi üles |
|
 |
tahanteada
Lõuapoolik

|
04.09.2011 22:15:51
|
|
|
Väike OT: Samas on täiesti teada "sahinad" , kus selliselt odavalt mahamüüdud läppar läbib hiljem ikkagi "saladuslikud kuumustrikid" ja siis on sama masin saladuslikult korrasolevana uuesti müügis ning vähe teiste hindadega.
Seega, kui juba kõikvõimalike versioonide analüüsiks läheb, siis tuleb ikka võimalikult kõik seigad sisse arvestada.
----------------------------
Antud teemasse niipalju, et kui ikkagi "videokivi" on ise kutu, siis pole Reballingul erilist mõtet, kuna see ei remondi vigast videokivi, kuna tekkinud vead asuvad videokivi sees.
Reballingust, kui tehnilisest lahendusest, on siis kasu, kui on katkenud ühendused "kivi" ja emaplaadi vahel.
Seetõttu tõingi eespool välja, et kui tõsiselt asjale läheneda, siis tasub mõelda ikkagi "tõbise videokivi" vahetusele täiesti elus ja terve videokivi vastu.
--------------------------
PS: Juhuslikult on mul näpus üks antistaatiline kilekott, kui õigesti meeles, siis sellega tuli kunagi Dellist emaplaat ja sellel kotil on suur kleeps peal "Refurbished", ehk siis tegu oli "Delli tehases remonditud emaplaadiga".
|
|
tagasi üles |
|
 |
The_Boss
HV Guru

|
04.09.2011 23:09:54
|
|
|
Ei näe põhjust, miks nad üldse uue plaadi peaksid tegema. Kivi/kuulide vahetus lihtsam ja täpselt sama kaua kestev...
Need "saladuslikud" kuumustrikid pole alati praeahjus tehtud. Siin jah mõned teada, kes seda varianti kasutavad. Mina pole veel sellist masinat müünud, aga kui, siis kirjutan juurde, mis teinud olen...
Aga räägiks nüüd reaalsetest asjadest. Kui tihti näed sellist emaplaati, millel see videokivi/sillakivi viga ning reballing ei aita, vaid probleem on kivis endas? Ja kui viiaksegi kellegi juurde reballingu jaoks, siis kas tõesti töö tegija küsib raha selle eest, et ta masinat korda ei saanud?? Ehk pole vaja inimest segadusse ajada mitte vajaminevate faktidega. Aitäh!
|
tagasi üles |
|
 |
afex
HV kasutaja

|
05.09.2011 00:04:24
|
|
|
Ja kui viiaksegi kellegi juurde reballingu jaoks, siis kas tõesti töö tegija küsib raha selle eest, et ta masinat korda ei saanud??
|
Küsimus pole korda saamises, vaid kestvuses ja selle maksumuses. Kõik sõltub hinnast, lihtne matemaatika. Arvutused on vaja inimesel endal teha.
Kui tihti näed sellist emaplaati, millel see videokivi/sillakivi viga ning reballing ei aita
|
Enamus nvidia silla ja videokive hakkavad tööle ka peale mõõdukat kuumutamist, mille juures temperatuurid ei jõua kuidagi reflow tingimuste lähedale. Rõhutan, et jutt käib nvidiast.
Ehk pole vaja inimest segadusse ajada mitte vajaminevate faktidega.
|
Eks see jäägu inimese enda otsustada. Püstitatud küsimus oli probleemi üle arutleda. Kes viitsib süveneda, siis lugemiseks:
http://www.theinquirer.net/inquirer/news/1050052/nvidia-chips-underfill
|
|
tagasi üles |
|
 |
The_Boss
HV Guru

|
05.09.2011 01:48:23
|
|
|
1. vahet pole, kas praeahjuga kestab päev või aasta, kulu on 0 ehk see siis kindla peale minek? I dont think so...
2. Räägid tsitaadi mõttest mööda...
3. Inimene võiks midagi kasvõi natukenegi professionaalsemat võimalust kasutada praeahju asemel... Ja pole nad alati kallid midagi. Peab lihtsalt õige inimese leidma.
|
tagasi üles |
|
 |
tahanteada
Lõuapoolik

|
05.09.2011 08:37:51
|
|
|
See on juba aastaid tuntud karm tõde, et XPS-ides hävinevad videokivid.
Ja väga lihtsal põhjusel:
1. Jahutus halveneb, siis kaob, tänu termopadja / või termopasta "hävimisele".
2. Siis töötab videokivi temperatuuril nii a 100-120 kraadi.
3. Ja vot siis see "saunakuumus" selle videokivi seestpoolt ära ka hävitab.
Nii, et kui inimene ronib liialt kauaks samuti 120 kraadisesse saunakuumusesse, siis see kuumus tapab ka inimese maha, rääkimata siis "kivi" sees olevatest miljonitest, mikro- ja nanomõõdus mõõdus elektroonikajubinatest, mis samuti seda saunakuumust omal nahal tunda ei taha.
----------------------------
PS: ja selliselt surevate videokividega läppareid on massiliselt veel teisigi olemas, endal olemas üks taoline Compaqi emaplaat ja üks Asuse emaplaat. Et kui neist korralikke, töötavaid sõpru saada, siis tuleb videokivid ära vahetada.
|
|
tagasi üles |
|
 |
rosin
HV kasutaja

|
|
tagasi üles |
|
 |
The_Boss
HV Guru

|
05.09.2011 22:14:50
|
|
|
Oma Samsung R70 sama videokiviga tegin välismaalt tellitud jootevedeliku ning Hot Air Stationiga umbes nädal tagasi üle ning siiani töötanud isegi pärast ~10h+ BFBC2 mängimist. Eks näis kaua siis vastu peab. Hetkel pole ühtegi märki suremisest andnud. Tempe pole veel kontrollinud, aga netis olles käib vent kas miinimumi peal või üldse seisab.
Aga ma ei saa aru, miks neil Reflow on kallim, kui reballing. Esimene neist on palju lihtsam, kui teine ju... Ja kas videokiibi vahetuse hinna sisse läheb ka uus videokivi?
|
tagasi üles |
|
 |
rosin
HV kasutaja

|
05.09.2011 22:19:57
|
|
|
Nojah, tal on värvid ka paigast ära. Eks näeb, mis nad sealt kostavad.
|
|
tagasi üles |
|
 |
tanelp
HV kasutaja
|
13.12.2015 18:36:32
|
|
|
Tere õhtust! Oma 2008. aasta XPS M1530e kõvaketta väljavahetamisega tulin kenasti toime, 120 GB Cruciali BX100 SSD ketas sai sisse. Bootimine käib küll kiiremini, kuid loodetud efekti siiski ei saabunud. Arvuti on endiselt pigem aeglane ja mängude-filmide jooksutamisega hästi toime ei tule (kipub katkuma, sama mitme asja korraga tegemisel). Vanasti, kui arvuti veel uuem oli, siis polnud ka Counter-Strike'i jms mängude jooksutamisega mingit probleemi, nüüd ei saa isegi Crusader Kings'iga hakkama.
See selleks. Juhtus veel selline paha asi, et läpakas libises aluse pealt vasaku nurgaga maha ja peale seda on asjad eriti halvasti. Kiilub täisekraani kasutavate programmide puhul kinni ja edasi midagi ei tee, enne kui nupuga force restart teha. Vahel ei pruugi laadidagi, jääb enne kinni juba. Kas ma aiman õigesti, et kukkudes sai graafikakaart viga? Graafikakaardi juures olev ventilaator ka vuhiseb pea vahetpidamata, kuigi see oli juba enne kukkumist.
Nüüd olengi piruka ees. Just panin 60 eurot uue kõvaketta peale magama, aga arvuti sellest eriti palju paremaks ei läinud ja nurgaga maha kukkumine tegi asja lihtsalt veel hullemaks. Mõistlik oleks muidugi arvuti maha kanda ja uus osta, aga hetkel korraliku masina alla raha panna ei tahaks. Kas on mõeldav veel olemasoleva üles putitamine? Ah jaa, meenus, et CPU on ka pidevalt täiskoormuse lähedal .
Kas tuleks arvuti kuskile remonti viia või peaks ise proovima midagi teha? Mingi kasutatud graafikakaart osta vms? Olen väga tänulik igasuguste mõtete eest!
|
|
tagasi üles |
|
 |
mäksivana
HV kasutaja

|
13.12.2015 21:15:10
|
|
|
Kas oma rüpeka jahutussüsteemi puhastanud tolmust oled ja termopastat vahetanud? Kui jah, siis tegemist raudvara veaga, eeldadest, et mingi taustal olev programm su arvutit ei koorma. Selle seeria masinatel on rauavead suht sagedased, hetkel kaks samanumbri masinat laual remondis, üks suisa lühises toiteahelaga ja teine sillaveaga, ilmselt kukklumise tagajärjel tulnud BGA kiip joodetest lahti...
Peaasi, et ära oma läpaka emaplaati praeahju topi, siis on asjaga jokk.
|
|
tagasi üles |
|
 |
tanelp
HV kasutaja
|
14.12.2015 16:54:13
|
|
|
Jaa, tolmupuhastuse tegin koos kõvaketta vahetuse ja cd-mängija eemaldamisega. Aga termopasta vahetust pole proovinud. Kas tasuks?
|
|
tagasi üles |
|
 |
est11
Mees metsast
|
14.12.2015 22:11:01
|
|
|
ilmtingimata on vaja termopasta vahetada.see on seal kuivanud kiviks juba ja kuumajuhtimine on alla igasugu arvestust.
|
|
tagasi üles |
|
 |
|
lisa lemmikuks |
|
|
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse sa ei või vastata selle foorumi teemadele sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis sa ei saa lisada manuseid selles foorumis sa võid manuseid alla laadida selles foorumis
|
|
Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.
|