Avaleht
uus teema   vasta Hinnavaatlus »  Andmeside ja kõnelevi »  Elioni MPLS-põhine kohtvõrkude ühendamise lahendus märgi kõik teemad loetuks
märgi mitteloetuks
vaata eelmist teemat :: vaata järgmist teemat
Hinnavaatlus :: Foorum :: Uudised :: Ärifoorumid :: HV F1 ennustusvõistlus :: Pangalink :: Telekavad :: HV toote otsing
autor
sõnum Saada viide sõbrale.  :: Teata moderaatorile teata moderaatorile
otsing:  
warwas
HV Guru
warwas

Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 11.08.2011 22:17:27 Elioni MPLS-põhine kohtvõrkude ühendamise lahendus vasta tsitaadiga

Ons keegi siinsest rahvast pealkirjas mainitud lahendusega kokku puutunud?

Elionist saadud infomaterjal on läbi töötatud aga asi on ikka natuke segane. Just see, kuidas see asi mul füüsiliselt välja nägema hakkab. Sain aru, et praegune OneAccess'i karp vahetatakse miski Cisco 800 seeria aparaadi vastu, aga mis traate pidi mul siis andmed liikuma hakkavad? Ühest pordist internet ja teistest kohtvõrkude liiklus?
Kommentaarid: 247 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 3 :: 224
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
terat
HV kasutaja

sõnum 12.08.2011 10:02:30 vasta tsitaadiga

Mul tööjuures sama asi, üle eesti on Cisco 800 seeria ruuterid, mis üle IPsec VPN'i kokku tõmmatud ja main müür asub Elionis Sõles, kus konfitakse liiklus välismaailmaga.
Kommentaarid: 13 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 13
tagasi üles
warwas
HV Guru
warwas

sõnum 12.08.2011 10:14:56 vasta tsitaadiga

terat kirjutas:
Mul tööjuures sama asi, üle eesti on Cisco 800 seeria ruuterid, mis üle IPsec VPN'i kokku tõmmatud ja main müür asub Elionis Sõles, kus konfitakse liiklus välismaailmaga.

See ei ole vist päris see sama. See, millest sa räägid, peaks olema Elioni "tavaline" kohtvõrkude ühendamise teenus. See kasutab tõesti IPSec'i torusid. Mul omal sama asi kasutusel (OneAccess toob interneti tuppa ja Cisco 800 ühendab kontoreid).
See MPLS'i põhine lahendus peaks nüüd uuem, ägedam ja võimsam olema.

Elioni reklaamleht kirjutas:
L3 MPLS VPN on järgmise generatsiooni kohtvõrkude ühendamise tehnoloogia, mille abil saab paindlikult liita eri geograafilistes asukohtades asuvad kontorid ühtseks andmeside võrguks. Elion pakub antud teenus Eestis ja partnerite abiga ka lähimates naaberriikides (Läti, Leedu, Soome).

Teenust võib vaadata kahe osalisena: transport (Elioni sees jaamade vahel) ja ligipääs (klient lähima Elioni jaama külge). Kuna transport ja liigpääs on eraldatud saab L3VPN võrku ehitada erinevate meediate baasil. Näiteks kui peakontor on optika ühendusega siis saab temaga ühtsesse võrku ühendada ka Wimax-il töötava harukontori. Igasse kliendi kontorisse paigaldatakse ühendust pakkuv seade (ruuter), mis jääb Elioni hallata. Elioni jaoks lõppeb teenuse pakkumise vastutus kliendi juurde paigaldatava seadme sisevõrgu poolse pordiga.
tagasi üles
Andrus Luht
itimees.ee
Andrus Luht

sõnum 12.08.2011 10:32:14 vasta tsitaadiga

Igivana teema: MPLS vs VPN
Löö need võtmesõnad sisse ja saad hulgaliselt poolt-ja-vastu argumentatsiooni.
Kui võrgud ja marsruutimine on võõras teema siis võta ISPilt MPLS. Kui mitte siis mina igatahes eelistan hands-on variandina ise VPNid püsti panna.

Kommentaarid: 377 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 5 :: 1 :: 318
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
warwas
HV Guru
warwas

sõnum 12.08.2011 11:04:11 vasta tsitaadiga

Ma olen neid artikleid siin omajagu juba läbi lugenud.

Põhjuseid, miks see teema üldse päevakorda kerkis, on mitmeid. Üks on hind (see MPLS'i lahendus on kiirem ja odavam, kui mu praegune internet + võrkude ühendamine). Teise põhjuse mainisid sa juba ise ära - saada ruutingutega majandamine natuke lihtsamaks. Ise ehitatud IPSec'id jäävad ka päevakorda, ainult et teistes kohtades.

Praeguseks hetkeks ongi kaks asja segaseks jäänud:
* mis loogika alusel neid võrguseadmeid ühendatakse (internet ja sisevõrgud eraldi portitidest?)?
* kuidas see võrkude ühendamine siis ikkagi reaalselt toimib? Elion ütleb, et seda tuleks võtta kui "virtuaalset" switchi. Mina saan sellest sedasi aru, et ükskõik mida ma ka ühest otsast sisse ei laseks (näiteks erinevat subnetid, VLAN'i tag'id, jms.), saan selle teisest otsast kätte. Samas nendest võrdlevatest artiklitest jäi mulje, et "muudatuste tegemisel jään sõltuma ISP'ist". Mis muudatused need siis olema peaksid?
tagasi üles
Andrus Luht
itimees.ee
Andrus Luht

sõnum 12.08.2011 14:46:24 vasta tsitaadiga

warwas, Sisevõrgu subnetide ja ruutingute muutmisel vajad alati ISPi abi. Teiseks ei tea sa kunagi, kes veel sinu datat pealt kuulab ja kas asi on ikka turvaline või mitte. Korraliku VPN lahenduse korral on ohjad ikkagi sinu käes.

thumbs_up.gif

Kommentaarid: 377 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 5 :: 1 :: 318
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
warwas
HV Guru
warwas

sõnum 12.08.2011 16:08:00 vasta tsitaadiga

Mõnes mõttes õige küll.
Vähemalt sain täna kliendihalduriga kontakti. Ehk õnnestub tema käest natuke neid tehnilisemaid detaile välja pigistada.
tagasi üles
APavel
HV vaatleja

sõnum 01.09.2011 11:26:22 vasta tsitaadiga

tsitaat:
Sisevõrgu subnetide ja ruutingute muutmisel vajad alati ISPi abi.

Ei vaja. Sõltub sellest, kuidas ülesehitatud on. Tehniliselt võib ju ka nii teha, et räägid räägid BGPd oma ISP purgiga ning saad siis kõiki ruutinguid sedapidi kätte. Sama BGPga karjud oma sisevõrgud välja. Ohjad jäävad nagu sinu kätte.
tagasi üles
näita postitusi alates eelmisest:   
uus teema   vasta Hinnavaatlus »  Andmeside ja kõnelevi »  Elioni MPLS-põhine kohtvõrkude ühendamise lahendus
[vaata eelmist teemat] [vaata järgmist teemat]
 lisa lemmikuks
näita foorumit:  
 ignoreeri teemat 
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse
sa ei või vastata selle foorumi teemadele
sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis
sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis
sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis
sa ei saa lisada manuseid selles foorumis
sa võid manuseid alla laadida selles foorumis

Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.