Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
autor |
|
Jüri Öö
HV kasutaja

|
04.07.2011 21:17:42
|
|
|
Andykas kirjutas: |
pacho kirjutas: |
Ma õpin viimased 20 aastat Smenaga pildistamist. Hetkel on kastutusel mustvalge C-41. Tulemused on suhteliselt juhuslikud. |
Oskad äkki mõnda kvaliteetset fotolaborit Pärnus ka soovitada, kus ei keerataks negatiive per**e (näpujäljed, kuivatusplekid, tolm jms)? |
Kui otsid kvaliteetset käsitsi ilmutamist, siis seda on üsna keeruline leida. Kõige parema tulemuse saab reeglina ikkagi ise ilmutades. Keegi ei viitsi lihtsalt võõra filmiga nii palju vaeva näha kui ise.
Ja Smenaga võibki pildistamist õppima jääda. Ma ei ürita enam ammu nõukogude kaameratega korralikke pilte teha, üsna lootusetu üritus.
|
|
Kommentaarid: 70 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
0 :: |
60 |
|
tagasi üles |
|
 |
Heineken
HV Guru
|
05.07.2011 04:40:21
|
|
|
tsitaat: |
Ma ei ürita enam ammu nõukogude kaameratega korralikke pilte teha, üsna lootusetu üritus. |
Miks see lootusetu on?
Niikaua kui pilti teevad, pole seal midagi lootusetut.
viimati muutis Heineken 05.07.2011 09:01:12, muudetud 1 kord |
|
Kommentaarid: 24 loe/lisa |
   |
23 |
|
tagasi üles |
|
 |
Mucrop3
Lõuapoolik

|
05.07.2011 08:37:49
|
|
|
Jüri Öö kirjutas: |
Ja Smenaga võibki pildistamist õppima jääda. Ma ei ürita enam ammu nõukogude kaameratega korralikke pilte teha, üsna lootusetu üritus. |
Kas shutter üldse töötav vastavalt sätitud ajale, võibolla peksab segast ühest seina äärest teiseni.
Kas keegi neid ka hooldab tänapäeval
_________________ My stroke machine roars down the lustful highway.
Keefir RUULIB. |
|
tagasi üles |
|
 |
Jüri Öö
HV kasutaja

|
05.07.2011 14:52:02
|
|
|
Heineken kirjutas: |
tsitaat: |
Ma ei ürita enam ammu nõukogude kaameratega korralikke pilte teha, üsna lootusetu üritus. |
Miks see lootusetu on?
Niikaua kui pilti teevad, pole seal midagi lootusetut.  |
Tõsi küll, olen isegi mõne hea pildi Zenitiga saanud. Kuna aga enamik kaadreid on olnud punaste laikudega, kriipsudega ja valesti säritatud, siis on sellise aparaadi kasutamine minu arvates filmi ja aja raiskamine. Odavam on osta mingisugune Jaapani rangefinder, mis vastupidiselt Zorkidele, Fedidele ja Kievitele on kerge, mahub taskusse ja mõõdab korralikult säri. Kui rääkida Smena säriaegadest, siis näiteks minu Smena 8M-i 1/15 sekundist on saanud 1 sekund.
|
|
Kommentaarid: 70 loe/lisa |
   |
60 |
|
tagasi üles |
|
 |
Mucrop3
Lõuapoolik

|
05.07.2011 19:49:37
|
|
|
mmm Smena
Spoiler 
Keefir RUULIB. |
|
tagasi üles |
|
 |
vill147
HV kasutaja
|
05.07.2011 20:26:58
|
|
|
kui juba ise selle vana pasaga pildistada ( fed, zorki, zeniit, ljubitel), siis ei tohiks jätta m/v filmi ilmutamise mõnu küll kellelegi teisele. Saab vähemalt selle enam vähem selgeks. Kõike on saada ka. Nii ilmutustoose kui kemikaale.
Tallinnas teeb seda ilmutamist ka Fotomeister. Seal on kasulik lasta ka kohe see film siis sisse skännida. Suht väikesed hinnad olid.
Ma ise ka ilmutan aeg-ajalt. Proble ongi see, et lahused lähevad suht kiiresti hapuks. Et kui on mingi 10 filmi ilmutamise lahus, minul on 6 filmi, siis 4 filmi saaks ju veel teha.
Neid vene kaamerate säriaegu ( katiku kiirust) pannakse paika ikka. Tallinnas Endel ( teeb ilmselt ilma rahata, ku talle midagi vastu viid),,,ning fotomeistri Tiit. Tema tahab raha ka.
Kui viia jutt tagasi vene rangfinderite peale, siis mina isiklikult hindasin kõige enam Kiev 4a-d ( http://www.photoethnography.com/ClassicCameras/index-frameset.html?Kiev4a.html~mainFrame).
Neid liigub ka praegu, nii osta.ee-s kui KB-s. Lasta Tiidul ära puhastada, regullida. Päris täpne riist. Teenisin sellisega vene aja keskel oma esimese välisreisi raha.
Kasutatavad selle ette on 2 objet. Normaal ja lainurk. ( 50mm ja 35mm). On ka kolmas obje, aga sellega pole ise pilte teinud. See oli vist mingi 135mm, kodus kapi serval olemas.
Too 50 mm oli päris terav obje. 35..hakkas kaadri servi kumeraks tõmbama.
|
|
Kommentaarid: 7 loe/lisa |
   |
1 :: |
6 |
|
tagasi üles |
|
 |
Andykas
HV veteran

|
05.07.2011 20:41:11
|
|
|
Kuidas ise neid särisid paika timmida? On kusagil mingeid õpetusi netis? Vene keelt ei oska, ei leidnud eriti midagi googlest.
On üks vana kaamera (Zenit E), mille peal saaks kätt harjutada (sel on säri ikka väga mööda)..
|
|
Kommentaarid: 25 loe/lisa |
   |
22 |
|
tagasi üles |
|
 |
vill147
HV kasutaja
|
05.07.2011 22:22:44
|
|
|
otsi fotokalast Endli telefoninumber, helista ja küsi. Tegemist on hästi sõbraliku vanema pensionil oleva härrasmehega, kes teab vene aparaatidest kõike. Ta ka müüb, remondib,,,Internetti tal kodus minu teada pole.
Mina olen ostnud temalt Zorki 6-e ja Moskva 5-e ning ühe algse, ilma numbrita zorki. Moskvaga teen isegi pilti.
Elab Tallinnas, Mustamäe teel.
|
|
   |
6 |
|
tagasi üles |
|
 |
Heineken
HV Guru
|
05.07.2011 22:59:28
|
|
|
Huvitav palju minu vene kered siis säriga mööda panevad...
Eks saab teada hiljem, üht vaja nii või naa tiba parandada.
Hea et see teema tõstatati, panen kõrvataha.
|
|
   |
23 |
|
tagasi üles |
|
 |
Andykas
HV veteran

|
06.07.2011 12:33:00
|
|
|
Aga kuidas mõõta seda, et kas shutter on väga mööda või mitte? Päris tunde järgi ju ei keera neid paika? Vinnastad 1 sekundi peale ja võtad taimeriga aega?
|
|
   |
22 |
|
tagasi üles |
|
 |
Mucrop3
Lõuapoolik

|
06.07.2011 14:15:00
|
|
|
Aga kuidas mõõta seda, et kas shutter on väga mööda või mitte? Päris tunde järgi ju ei keera neid paika? Vinnastad 1 sekundi peale ja võtad taimeriga aega?  |
Kodus ise mõõta võibolla videokaameraga filmid ja siis vaatad kaader kaader haaval, aga see pole nii täpne.
30 fps video siis kiiremat säri kui 1/30 ei loe enam välja. Vaatad loed ära mitu kaadrit katik avatud on.
1/4 säri ja 30fps video siis 1/4*30 = ~ 7,5 kaadri peal peaks nägema avatud katikut - pigem 7 kaadrit.
Parem spetsialisti poole viia.
Keefir RUULIB. |
|
tagasi üles |
|
 |
Andykas
HV veteran

|
06.07.2011 14:19:09
|
|
|
Hmm, mul 60fps 720p videokaamera olemas, nädalavahetusel proovin järgi.
|
|
   |
22 |
|
tagasi üles |
|
 |
Henri94
HV vaatleja
|
06.07.2011 17:02:46
|
|
|
Kas poleks mitte võimalik ka kasutada heli? Heli arvutisse salvestada ja vaadata spektrogrammi pealt, kui pikk säri oli. Peaks nagu täpsem olema?
|
|
Kommentaarid: 4 loe/lisa |
   |
4 |
|
tagasi üles |
|
 |
Mucrop3
Lõuapoolik

|
06.07.2011 18:01:17
|
|
|
Henri94 kirjutas: |
Kas poleks mitte võimalik ka kasutada heli? Heli arvutisse salvestada ja vaadata spektrogrammi pealt, kui pikk säri oli. Peaks nagu täpsem olema? |
Muidugi kuda ma ise selle peale ei tulnud.
192 kHz / 60 Hz = 3200 x suurem reso
Keefir RUULIB. |
|
tagasi üles |
|
 |
vill147
HV kasutaja
|
07.07.2011 00:44:25
|
|
|
üsna teravmeelne,,,,aga mis hetkest heli tekkima hakkab? et vaikusehetke pikkus peale seda kui üks kardin on eest ära ja teine hakkab ette liikuma või?
Ma olen kuksilt kuulnud, et mõlemad kardinad liiguvad kiirematel säriaegadel sünkroonis. Säriaeg näit 1/4000 -ndik sekundist...
Võib muidugi igasusguse raketitehnika välja aretada,,,,,,
|
|
   |
6 |
|
tagasi üles |
|
 |
Heineken
HV Guru
|
07.07.2011 01:42:20
|
|
|
Vanadel Zenitidel lühim säri ikkagi 1/500.
|
|
   |
23 |
|
tagasi üles |
|
 |
pacho
HV veteran

|
09.07.2011 09:28:10
|
|
|
Ma õpin viimased 20 aastat Smenaga pildistamist. Hetkel on kastutusel mustvalge C-41. Tulip on suhteliselt juhuslikud. |
Näita tulemusi. Hakkasin ka fed3 rangefinderit kasutama, fookuse leidmine imelihtne võrreldes vene MF objektiividega digikere ees. Samas - valgusmõõtjat pole, tuleb usaldada vaistu ja sunny16 reeglit.
Oskad äkki mõnda kvaliteetset fotolaborit Pärnus ka soovitada, kus ei keerataks negatiive per**e (näpujäljed, kuivatusplekid, tolm jms)? |
Näidiseid saab, fotolaborit ei oska soovitada. Ei ela Pärnus.
Üldiselt peab mõnede eelkõnelejatega nõustuma. Seda tüüpi kaamerad on filmi raiskamine ja kasutamine on rohkem emotsionaalne kui praktiline.
Ebayst on suhteliselt soodsalt saadaval Rollei, Yashica, Minolta jne kaamerad. Mu ühel tuttaval õnnestus osta pea ideaalses korras Minolta E-seeria aparaat 60 euroga. Smenaga tuleb aasta jooksul raisku läinud filmi maksumus sellest kõrgem.
|
|
   |
25 |
|
tagasi üles |
|
 |
Andykas
HV veteran

|
09.07.2011 09:53:33
|
|
|
Näidiseid saab |
kust?
Üldiselt peab mõnede eelkõnelejatega nõustuma. Seda tüüpi kaamerad on filmi raiskamine ja kasutamine on rohkem emotsionaalne kui praktiline.
Ebayst on suhteliselt soodsalt saadaval Rollei, Yashica, Minolta jne kaamerad. Mu ühel tuttaval õnnestus osta pea ideaalses korras Minolta E-seeria aparaat 60 euroga. Smenaga tuleb aasta jooksul raisku läinud filmi maksumus sellest kõrgem. |
Aga filmile tegemine ongi pigem emotsionaalne, kui praktiline klõpsimine. Kohatine üle/ala säri ja valguslekked muudavad pildid omapäraseks mille järgi võid kohe ära öelda, et "näe see on nüüd tehtud selle Zenit E-ga ja keerleva bokehiga Helios 44 objektiiviga". Need uuemad lääne kaamerad pole minu arvates pooltki nii huvitavad kui täismanuaal vene kaamerad kus pole isegi eksponomeetrit peal. See risk, et pilt per*se läheb on osa lõbust.
Praktilist "puhast" pilti teevad tänapäeval ikkagi digiaparaadid.
|
|
   |
22 |
|
tagasi üles |
|
 |
Heineken
HV Guru
|
09.07.2011 13:59:11
|
|
|
Eks kõigel ole oma koht tänapäeval, k.a vanadel vene filmikaameratel.
|
|
   |
23 |
|
tagasi üles |
|
 |
vill147
HV kasutaja
|
09.07.2011 16:32:38
|
|
|
zenit E-l on valgusmõõdik peal, mis sest et näitab "aiateibaid". Hea asi oli see, et neil vanadel vene romudel olid head tugevad nahast vutlarid. Mõnel isegi raudservadega. Ning kui kuri koer vastu tuleb ja purema hakkab, siis saab võtta fotoka rihmast kinni, keerutada nagu sõjanuia ja selle koera surnuks lüüa.
|
|
   |
6 |
|
tagasi üles |
|
 |
Andykas
HV veteran

|
09.07.2011 17:14:21
|
|
|
vill147 kirjutas: |
zenit E-l on valgusmõõdik peal, mis sest et näitab "aiateibaid". Hea asi oli see, et neil vanadel vene romudel olid head tugevad nahast vutlarid. Mõnel isegi raudservadega. Ning kui kuri koer vastu tuleb ja purema hakkab, siis saab võtta fotoka rihmast kinni, keerutada nagu sõjanuia ja selle koera surnuks lüüa. |
Jah, samas fed3 lasen küll täitsa tunde järgi ja silmas pidades sunny16 (mis küll meie tingimustes on rohkem nagu sunny11) reeglit.
Need vene kaamera kered on ise juba nii robustsed ja vastupidavad, et võib ka palja kerega virutada. Mul on Zenit mitu korda maha kukkunud asfalti peale.
|
|
   |
22 |
|
tagasi üles |
|
 |
Mucrop3
Lõuapoolik

|
09.07.2011 17:44:28
|
|
|
Kas nende raskete metallist keredega käsipagasis lennuki pardale lastakse, või lähevad ohtlike esemete alla.
Momendi sisse keerutad siis võid ju rünnata kaasreisijaid
Teine asi veel selle filmiga, kui X-rayst läbi lased kiiresti siis märgatavald filmi kvaliteet ei halvene.
Kauem jääb masinasse siis pidi märgatavald müra tekkima ja selline pilvekeste efekt.
Keegi on filmikaameraga hiljuti lennanud.
Kas kõrgenenud terrorismi hirmus rahuldutakse vaid metalli detektoriga ja kui film on juba kaameras, ega kaamerat ei pane ju X-raysse,
samas kuda nad teavad, et kaamera sees terariista või pommi ei ole.
Keefir RUULIB. |
|
tagasi üles |
|
 |
vill147
HV kasutaja
|
09.07.2011 21:34:15
|
|
|
see peab ikka enda peale päris vihane olema, kes hakkab väljamaale FED-i, Zorkit, vms mõttetut kolakat kaasa vedama...Mul on olnud kaasas filmi kompaktkaamera (Olympus mjuu 2) koos 3-5 filmiga. Sellele pole märgatavat mõju sellel läbivalgustamisel olnud. Vihaseks on nad ajanud mind küll ( need idioodid turvakontrollist) kui nad sunnivad kõik kraami sinna kasti panema. Pean silmas siis kassetides filmi. Eriti ei saa mölisema ka hakata, sest siis hakkavad veel näppu p-sse ka ajama ja kontrollima.
|
|
   |
6 |
|
tagasi üles |
|
 |
Mucrop3
Lõuapoolik

|
09.07.2011 23:08:55
|
|
|
Lugesin Leica foorumist veidi.
Paistab, et mõnes lennujaamas kontrollitakse käsitsi film üle aga enamasti läheb X-rayse ja speck 'i järgi on ohutu iso 1600 filmi puhul kuni 10x masinast läbi lasta.
Iso 3200 ja 6400 peab veidi ettevaatlikum olema.
Ja on olemas ka spets tinast kaitsega kott kuhu filmi saab panna aga selle kasutamine teeb TSA jällegi "groping happy" ja kiiritavad ka mitu korda ja tõstetud doosiga, et pilti saada.
Tasub alati küsida kas filmi võib masinasse panna, mõned masinad on palju võimsamad ja seal vaadatakse film käsitsi üle kui teada annad eriti tundlikuma filmi puhul nagu 1600 +.
Keefir RUULIB. |
|
tagasi üles |
|
 |
pacho
HV veteran

|
14.07.2011 21:06:52
|
|
|
Näidiseid saab |
kust?
|
Kui pikemalt aega saan digitaliseerin ära.
|
|
   |
25 |
|
tagasi üles |
|