Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
autor |
|
borru
HV veteran

|
26.03.2011 01:03:14
Kuidas Eestis mobiilikasutajaid jälgitakse |
|
|
Juhtusin hiljuti Jõelähtme vallalehte lugema ja seal kohe esikaanel väike kolumijupike:
.
Hakkasin siis asja lähemalt uurima ja selgub, et vallavalitsus on lasknud välja nuhkida kõigi EMT võrgus mobiiltelefoni omavate vallaelanike töökohad ja isegi valla territooriumil suvitavate inimeste talvised elupaigad.
http://www.joelahtme.ee/index.php?page=&action=article&article_id=770
http://www.joelahtme.ee/public/files/Joelahtme_elanike_arvu_uuring.pdf |
On see ikka seaduslik kui ühte telefoni seostatakse vallas elava inimesega ja teist suvitajaga jne. ?
|
|
Kommentaarid: 13 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
0 :: |
13 |
|
tagasi üles |
|
 |
Magic
HV Guru

|
26.03.2011 11:14:16
|
|
|
Sellise asja tegemine hajuasustusega alal on küsitav: "Seega leitakse igale inimesele tema pikaajaline ehk alaline elukoht ja lühiajaline elukoht juhul, kui ta viibib antud kuul enim kohas, mis ei ole tema alaline elukoht."
Ehk, kui EMT andis välja kaarti isegi ilma numbriteta, aga märkis ära geograafilised paiknemised on see juba jama.
Varem tehti sellist uuringut naabrite abil nüüd siis lihtsamalt, aga see statistika on halastamatult täpne ja hea mõjutusvahend valda sissekirjutamiseks(lähed mõnda asja küsima, siis visatakse uuring ninaalla ja öeldakse, et aga sa ju puhkad kõigest siin.
|
|
Kommentaarid: 234 loe/lisa |
   |
200 |
|
tagasi üles |
|
 |
kfl
HV Guru
|
26.03.2011 22:44:56
Re: Kuidas Eestis mobiilikasutajaid jälgitakse |
|
|
borru kirjutas: |
... vallavalitsus on lasknud välja nuhkida kõigi EMT võrgus mobiiltelefoni omavate vallaelanike töökohad ja isegi valla territooriumil suvitavate inimeste talvised elupaigad. ... |
mobiiltelefone on võimalik ilma operaatorita anonüümselt identifitseerida, eestis vähemal 1 firma osutas sellist teenust ... kinnitust ei viitsi otsima hakata ... kunagi isegi uurisin kuidas seda ise teha, asi aga ületas keerukuselt mu teadmised ja viitsimise
ma arvan, et tõenäoliselt paigaldati logerid valla suurematele teedele möödasõitvaid telefone loendama ...
aga krt.teab vbl operaatorid müüvad suure raha eest anonüümset statistikat.
_________________ Müügis: YARIS! ja FOCUS Tel: 1214*5100741*100 |
|
Kommentaarid: 111 loe/lisa |
   |
107 |
|
tagasi üles |
|
 |
inca
HV Guru

|
27.03.2011 10:57:09
|
|
|
http://www.positium.ee/
See on ju kohe alguses suurelt kirjas.
Ja passiivse positsioneerimise üle ei tasuks eriti paanikasse sattuda.
_________________ KASS |
|
Kommentaarid: 168 loe/lisa |
   |
157 |
|
tagasi üles |
|
 |
karukas
HV veteran

|
27.03.2011 11:28:40
|
|
|
Mind pisut häirivad need võimalused - elektroonikavidinate abil kinnistada asukoht. Eriti kui ma seda ei soovi. Sellest asukoha määramisest seadmete pealtkuulamiseni on vist väga lühike samm?
_________________ Torgin vanarauda erinevate asjadega ja suviti sõidan jalgrattaga. |
|
Kommentaarid: 201 loe/lisa |
   |
164 |
|
tagasi üles |
|
 |
stayout
HV vaatleja
|
27.03.2011 15:11:45
|
|
|
Iseenesest on taolist uuringut huvitav lugeda. Samas tõesti, kui varem tuldi kodutänaval kenasti vastu ja paluti viisakalt vastata mõne(kümne)le küsimusele või anti näiteks kaasa küsimustik täitmiseks siis tuleb välja, et nüüd on mindud uuemat teed pidi. Kuid sellega lõpeb ka minu 'oh kui huvitavalt teostatud uuring' ära ning tekivad endalgi mõned küsimused.
Vihaseks see mind nüüd ei aja, valget vahtu suust samuti ei tule kuid seadusesõna ütleb täpselt mis käib ja mis ei käi isikuandmete mõiste alla. Ma ei hakka nimelt tsiteerima paragrahve, kel rohkem huvi palun, siit võite leida nii mõnegi statistikat puudutava seaduse.
KOV-l on kohe kindlasti taolis(t)e statistika(te) tegemiseks ning nõudluseks õigus, selle vastu ma ei vaidle. Samuti arvan et neid andmeid mida oldi kasutatud antud uuringus, ei kvalifitseeru nüüd väga tähtsate andmete alla. Aga küsimuseks on isiklikult mulle, kas mobiiloperaatoril oli (ikkagi) õigus edastada neid andmeid kolmandatele isikutele?
Kiiruga uurides EMT kodulehekülge leidsin, et positisoneerimine on ikkagi ju lisateenus! Kuid arvatavasti neil kahel (minu poolt mainitud lisateenusel ning passiivsel positsioneerimisel) on mingisugune vahe.
Mind kui andmesubjekti on nemad kohustatud sellest kõigest teavitama. Samas seda võidi näiteks teha läbi selle sama kohaliku ajalehe, avaldades (näiteks aasta tagasi) uudise ala 'Kallid elanikud, varsti hakatakse teid jälgima nii ja naa' jne. Kindlasti seda nüüd ka tehti, seega on asi antud nurga alt igati korrektne.
Ja üldse peaks ka minul (kui oletataval andmesubjektil) olema juurdepääs kõigile minu kohta kogutud andmetele, huvitav kuidas sellega lood on?
Aga jah, eks see ole igaühe enda hinnata. Kas tema õigusi eraelule ja/või privaatsusele on riivatud või mitte. Õiguskantsler on näiteks juba tegelikult varasematel aastatel antud teemale ka tähelepanu üritanud pöörata.
|
|
Kommentaarid: 5 loe/lisa |
   |
5 |
|
tagasi üles |
|
 |
borru
HV veteran

|
30.03.2011 19:57:20
|
|
|
No kuradi kurat, aga kui ma ikkagi ei taha, et mind ILMA minu NÕUSOLEKUTA jälgitakse nagu mingit kurge siis seleks pean teise riiki kolima või lauatelefoni hakkama kasutama ?
|
|
Kommentaarid: 13 loe/lisa |
   |
13 |
|
tagasi üles |
|
 |
wello
HV vaatleja
|
31.03.2011 07:02:32
|
|
|
borru kirjutas: |
No kuradi kurat, aga kui ma ikkagi ei taha, et mind ILMA minu NÕUSOLEKUTA jälgitakse nagu mingit kurge siis seleks pean teise riiki kolima või lauatelefoni hakkama kasutama ? |
Aga osta juurde paar kõnekaarti, vanu torusid peaks ikke leiduma igas kodus. Las siis vaatavad et jälle inimesi juurdetulnud!
|
|
tagasi üles |
|
 |
|
lisa lemmikuks |
|
|
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse sa ei või vastata selle foorumi teemadele sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis sa ei saa lisada manuseid selles foorumis sa võid manuseid alla laadida selles foorumis
|
|