Avaleht
uus teema   vasta Tarkvara »  Linux & UNIX »  Linux kustutas windowsi partitatsioonilt faile märgi kõik teemad loetuks
märgi mitteloetuks
vaata eelmist teemat :: vaata järgmist teemat
Hinnavaatlus :: Foorum :: Uudised :: Ärifoorumid :: HV F1 ennustusvõistlus :: Pangalink :: Telekavad :: HV toote otsing
autor
sõnum Saada viide sõbrale.  :: Teata moderaatorile teata moderaatorile
otsing:  
Turboorav
HV vaatleja
Turboorav

sõnum 12.03.2011 16:37:39 Linux kustutas windowsi partitatsioonilt faile vasta tsitaadiga

Mul on arvuti tehtud dual boodiga ning nii kui Linux Mint 10 käivitub siis maundib ta automaatselt endale külge windowsi c ja d ketta, kus mul vastavalt on dokumendid ning d kettal igast filmid jne. Kui ma linuxi alt salvestasin enda taustapiltide kataloogi pilte (antud kataloog on windowsi kettal) siis peale restarti on need pildid sealt kataloogist KÕIK kadunud ning windowsi alt sinna kataloogi minnes ütleb: Taustapildid is unreachable, the directory or path is couurpted or unreadable.

Sama asi oli mul progemise kaustaga, kus kooli kodutööd, mis õnneks olin ära esitanud. Nüüd on kõik failid sealt kadunud. Nagu mida fakki? Ma ei mõista, miks linux need failid ära kaotab?

See on ülisuur asi, ning kui lahendust ei leia, siis tadaa linuxile.

Dogbert
HV Guru
Dogbert

sõnum 12.03.2011 16:51:19 vasta tsitaadiga

Alustuseks - on sul Windowsi partitsioonidel failisüsteem üldse korras? Ketas ise on füüsiliselt korras?

Füüsilise korrasoleku kontrolliks vaata üle SMART andmed (ja et olla kindel, näita meile ka). Kui on füüsiliselt korras, siis check diskiga kasutada "scan for bad sectors" ehk chkdsk c: /r /v

Kummalgi juhul ei garanteeri ka Windows failisüsteemi korrektset tööd, Linuxist rääkimata.

tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
Turboorav
HV vaatleja
Turboorav

sõnum 12.03.2011 17:54:05 vasta tsitaadiga

Kust neid SMART andmeid on võimalik vaadata? Ma kipun arvama, et see on Linuxi süü ikkagi, sest Windowsis pole mul kunagi ühegi failiga veel siiamaani nii juhtunud, et oleks lihtsalt kaduma läbinud või kataloogi poleks ligi pääsend, sest see corrupted. Linuxis näitab, et kataloog tühi, windows'is et corrupted.

Kas kuidagi ei või olla, et linux kirjutab mingid enda jamad failidele juurde, kui salvestab neid windowsi kettal või siis, kui linux lülitada välja reboot ning programme enne kinni ei pane, siis kuidagi kahjustab andmeid? St, asjad on salvestatud, aga see on tõesti kummaline.

Dogbert
HV Guru
Dogbert

sõnum 12.03.2011 18:54:55 vasta tsitaadiga

Point on selles, et kui ketas on füüsiliselt vigane või failisüsteem katkine, siis tekkivad häired ja reaktsioonid leitud vigadele failisüsteemi kasutamisel on erinevad, kuna NTFS draiverid on erinevad.
Kuna Linuxi NTFS draiver on - üldistatult - häkk ja Windowsi oma on originaal, siis Windowsi oma peabki paremini töötama ja adekvaatsemalt reageerima vigadele failisüsteemis, vastasel juhul oleks see suur häbiplekk Microsoftile, kui häkk originaalist paremini töötaks icon_rolleyes.gif

Võiksid ka tutvuda http://www.tuxera.com/community/ntfs-3g-faq/ - leiad ehk midagi, mis asjasse puutub. Näiteks kui üritasid neid pilte salvestada NTFS partitsioonile otse Firefox brauserist, siis on probleem hoopis Firefoxi poole peal.

Linuxis saad SMART andmeid vaadata gnome-disk-utility abil (paigaldamiseks sudo apt-get install gnome-disk-utility), windowsis Everest / AIDA64 Extreme, HD Tune (Pro) jm.
Samuti võib vaadata, mida Linuxi süsteemilogi selle failide salvestamise koha peal ütleb - võimalik, et seal on ka põhjus välja öeldud.
/var/log/syslog failist otsid üles kuupäeva ja kellaaja, kui see tegevus toimus - kas on mingeid veateateid sellega seoses. Vaadata võid ka /var/log/messages - seal on kirjas muuhulgas mountimise sündmused ja võivad olla ka failisüsteemi veateated.

tagasi üles
raitl
HV veteran

Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 13.03.2011 15:16:35 vasta tsitaadiga

Edaspidiseks soovituseks: Loo Linuxi ja windowsi ühiseks kasutuseks FAT failisüsteemiga partitsioon. Sinna saavad mõlemad native-na ligi.
Kommentaarid: 166 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 1 :: 0 :: 147
tagasi üles
Turboorav
HV vaatleja
Turboorav

sõnum 13.03.2011 18:42:10 vasta tsitaadiga

Fstab fail:
http://www.upload.ee/files/1190957/fstab.html

Lisaks sellele, kui ta hävitas mu Taustapiltide kataloogi Win'i kettalt, siis pani linux uuesti sisselogides taustapildiks sellise pildi:

Nagu, kust ta selle pildi üldse tegi/sai? Ma pole sellist pilti teinud desktopist, ning see pilt on nagu windowsi keskkonna programmist.

Lisaks sellele olen pannud tähele, et ükstapuha, kuhu ma nüüd teen kataloogi mounditud kettale (pole proovinud linuxis enda kettale teha) siis see kataloog kaob ära. St.. Windowsis pole seda kataloogi enam näha peale restarti ning samuti mitte ka linuxi alt. Mul on kahtlane tunne, et see Mint hakkab mul mingi hea pärast prse jooksma. Isegi see sisselogides, kus näitab Linux mint 10 logo ning siis need 4 täppi seal all, logo oli kadunud ja täpid polnud enam keset ekraani.

Widnowsi kettad on mõlemad NTFS süsteemiga.
SMART andmed näitasid, et kõik on ok. Ma ei teagi, kuidas seal on võimalik mingit logi või raportit esitada siia. Igal pool olid muidu ok märgid ning rohelised tulukesed, tegin scan self testi kah vms asja linuxis selle disk utility progega ning ütles, et kõik ok.

xpander
HV veteran
xpander

sõnum 13.03.2011 19:20:00 vasta tsitaadiga

nagu juba pingviin.org'is sai vastatud sulle siis järgmiselt:

oot oot...miks sul topelt mountitud on?
ehk siis enne haagib ketta külge ja siis sealt kettalt veel kausta erineva koha peale?...lihtsam linkida poleks?....see vb põhjustabki seda et 2 korda laseb üle üles bootides.

ma ei tea kas minti all töötab aga muidu on selline asi olemas nagu ubuntu-tweak... kus saad linkida oma windowsi my documentsis olevad kaustad linuxi vastavatesse...see ei tekita listi fstabi minu mäletamist mööda

mille järgi sa üldse fstabi selliseks tegid?

minu teada tuleks symbolic linkidega kaustad linkida.

siin natuke juttu:
http://www.bleepingcomputer.com/forums/topic379619.html

Samuti siin väga hea õpetus:

http://www.howtogeek.com/howto/35807/how-to-harmonize-your-dual-boot-setup-for-windows-and-ubuntu/

ehk siis sa peaksid oma topelt mountimise ära kaotama
mountima ainult ketta ja tekitama linkid siis vastavatest kaustadest mida soovid.

Turboorav
HV vaatleja
Turboorav

sõnum 13.03.2011 19:47:39 vasta tsitaadiga

Ma proovin seda, aga kas siis pm ei ole hea üldse salvestada linuxis tehtud faile/katalooge NTFS süsteemis? Et kui teha kolmas partitsioon ühistele failidele siis FAT16 formaadis? Samas, kas seal on 2 GB ainult selleks piiranguks ning kas FAT32 on halb varinat?

Lisaks küss, kust ta ikkagi linuxi alla selle taustapildi võttis? :O

Fukiku
Kreisi kasutaja
Fukiku

sõnum 13.03.2011 19:53:22 vasta tsitaadiga

FAT32 on väga okei, ära FAT16 küll tee. NTFS tugi linuximaailmas on siiski häkk, nagu eelpool juba öeldud. Aastat viis tagasi ei olnud kirjutamise tuge linuxis üldse veel olemaski NTFS jaoks, heal juhul sai lugeda ja isegi siis võisid asjad hapuks minna.
tagasi üles
xpander
HV veteran
xpander

sõnum 13.03.2011 19:56:24 vasta tsitaadiga

Turboorav kirjutas:
Ma proovin seda, aga kas siis pm ei ole hea üldse salvestada linuxis tehtud faile/katalooge NTFS süsteemis? Et kui teha kolmas partitsioon ühistele failidele siis FAT16 formaadis? Samas, kas seal on 2 GB ainult selleks piiranguks ning kas FAT32 on halb varinat?

Lisaks küss, kust ta ikkagi linuxi alla selle taustapildi võttis? :O

ma olen kasutanud 5 aastat mõlemat süsteemi paralleelselt ja ilusti ntfs mountitud...pole küll ühtegi probleemi märganud et failid kaoks vms.
eks ta häkk ole jah..aga toimiv sellegipoolest..

taustapilt tuli tõenäoliselt mingisugusest topelt mountimis kalast..kuna sul picture kaust oli mountitud kahe süsteemi vahel...
kahtlane anomaalia muidugi icon_smile.gif

pppd
Kreisi kasutaja

sõnum 13.03.2011 20:00:25 vasta tsitaadiga

ntfs-3g ei ole häkk, vaid täiesti stable staatuses tükk. Igati toimiv, aga kahjuks tattaeglane ja proseaega õgiv, terabaitide kopeerimisel käib ikka pahasti närvidele.
Kommentaarid: 3 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 3
tagasi üles
Turboorav
HV vaatleja
Turboorav

sõnum 13.03.2011 20:22:53 vasta tsitaadiga

Kõige naljakam on see, et ma pole sellist pilti teinudki windowsis. Ma saan aru, kui ta võtaks kuskilt x kaustast siis selle pildi aga ma polnud kunagi sellist screenshoti teinudki icon_biggrin.gif

edit:
ln -s /media/Windows/Users/BillyBob/Music /home/BillyBob/Music

See värk ei töötand. Kui resa tegin polnud ühtegi linki olemas. (directorid muud muidugi minul). Ning ta ei vii mind otse sinna kausta vaid näitab linki tollele kaustale, kui enne oli nii, et vajutasin Videos linuxis ning selle sisu oligi juba minu filmide kataloogi sisu w7 st.

Tegin nüüd kataloogi linuxi all ning sinna sisse ühe faili. Arvutile resa, windows 7 ei näita kataloogi ega faili, linuxisse logides näitab. Ehk siis.. kui loon Linux Mint'is faili NTFS süsteemi siis windowsi alt seda näha pole, Ubuntuga tehes oli näha. Weird..

Dogbert
HV Guru
Dogbert

sõnum 14.03.2011 10:15:03 vasta tsitaadiga

Kui sa Windowsis mõnda faili või kataloogi ei näe, siis lülita välja failide peitmine Windowsis.

tagasi üles
kaabakas
HV veteran
kaabakas

sõnum 14.03.2011 15:01:27 vasta tsitaadiga

Kui sul ikka tekib taustapildiks pilt mida sa teinud ei ole siis on su masinas ikka midagi imelikku lahti. Vähe sellest et windows pidi omaalgatuslikult selle pildi tegema, pidi mingi kala läbi ta ka taustaks pandama.

Mina igatahes võtaks seda hoiatusena ja tõstaks kõigepealt vajalikud failid välisele kettale. Siis hakkaks rauda torkima. Kas memtesti läbib? Scandisk'id ja chkfs'id kõvakettast üle, ehk kas failisüsteemid korras on. Kas raud on stabiilne ja koormuse peale kokku ei jookse? Siis hakkaks vaikselt peale puhta windowsi (plaadi pealt et kindel olla) ja puhta linuxiga ja vaataks kas läks paremaks.

Turboorav
HV vaatleja
Turboorav

sõnum 14.03.2011 20:53:59 vasta tsitaadiga

Scandiski tegin ning mõlemad failisüsteemid olid katki (nii C kui D ketas). Parandas nood ära, siis need kaustad ilmusid välja, mis Linuxis tegin ja enne näha polnud. Samas, osad failid jäidki kadunuks.
Dogbert
HV Guru
Dogbert

sõnum 15.03.2011 14:26:06 vasta tsitaadiga

Seega oligi asi täpselt nii nagu algusest peale sai oletatud.
Vigasesse failisüsteemi salvestamisel ei pruugi see korrektselt töötada ka Microsofti originaaldraiveritega (Windows jookseb sarnaste vigade peale kokku üsna sageli, see on "sinise surma" kõige tavalisem põhjus), rääkimata siis kolmanda osapoole omadest. Sul läks veel hästi, et ainult mõned asjad kaduma läksid. Ma ei näe siin küll kummalgi op-süsteemil mingit süüd.
Vead failisüsteemis tekivad ikkagi riistvaraliste avariide puhul, mille hulka kuulub näiteks kõige tavalisem elektrikatkestus UPS-ita lauaarvutil ja et pärast sarnast avariid oma süsteeme üle ei kontrollita, on juba kasutaja enda viga. Windowsi automaatne check disk pärast sarnaseid avariisid on reeglina liiga pealiskaudne ja võimaldab vaid esialgset süsteemi käivitamist (kui hästi läheb), et siis juba tõsisemat kontrolli ette võtta oleks võimalik.

tagasi üles
Turboorav
HV vaatleja
Turboorav

sõnum 15.03.2011 14:54:53 vasta tsitaadiga

Aga kas siis see Linuxilt NTFS peale salvestamine ei võinud seda tekitada? Ma hetkel ei julge enam faile Linuxist NTFS peale salvestada. Tegin eraldi 20 GB FAT32 partitsiooni ühiste failide jaoks. Ning minu "parandamine" nägi välja nii, et kettal parem klõps ning siis sealt menüüde alt check disk for errors (windowsi alt). Nii, et linnukest ei pannud ruutu, kus oli kirjas, et proovi ka halbu sektoreid avastada ning neid parandada.

Kas peaksin tegema mingi põhjalikuma kontrolli siis? Mingi teise programmiga, kaua see aega võib võtta? Seda bad sektorite kontrollimise kasti ei pannud linnukest, sest see hakkas hullult kaua tegema seda. Ketas on kokku 320GB ehk siis reaalsuses mingi 298.

DigeBeni
HV Guru
DigeBeni

sõnum 15.03.2011 15:04:44 vasta tsitaadiga

... oletada võib muidugi mida iganes icon_rolleyes.gif kuid ise olen NTFS-3G kirjutamisvõimalust kasutanud selle algusest peale ja pole midagi ära rikkunud, ainult hirmus aeglane on teatud juhtudel. Juhul, kui win-linux vahet pole vaja liigutada väga suuri faile, siis võid rahumeeli ka FAT32 kasutada, natuke lihtsam failisüsteem ja seega probleemi tekkimise võimalus reeglina olematu ...

edit:

... võid ju proovida veel mõne 'file recovery' tööriistaga, wini all peaks neid olema nii tasuta kui ka tasulisi nii, et mustab ...

Dogbert
HV Guru
Dogbert

sõnum 15.03.2011 19:05:39 vasta tsitaadiga

Turboorav kirjutas:
Aga kas siis see Linuxilt NTFS peale salvestamine ei võinud seda tekitada?
Kuna sedasama teevad väga paljud ja sarnaseid hädasid kurdavad nähtavasti väga vähesed, siis on selle tõenäosus võrdlemisi väike. Samas on tõenäosus, et Windowsi failisüsteem on katki, sinu juhtumil vägagi suur, sest check diski kasutamine tundub olevat sulle totaalselt uus asi ja see arvuti on vist seni töötanud igasuguse kontrollita. Praktika näitab, et sel juhul on failisüsteem pea alati vähemal või rohkemal määral katki (UPS-ita masinatel peamiselt)
tsitaat:
Ma hetkel ei julge enam faile Linuxist NTFS peale salvestada. Tegin eraldi 20 GB FAT32 partitsiooni ühiste failide jaoks.
Linuxi vfat draiver on juba vana ja sissetöötatud asi, raudpolt kindel. Aga kui failisüsteem või ketas ise peaks katki minema, siis ei ole miski enam kindel.
Ega mul endalgi ntfs-3g vastu täit usaldust veel pole - kasutanud olen, aga vähe, peamiselt lugemiseks ja kopeerimiseks (st et originaal on Linuxi ext failisüsteemis ja NTFS-ile teen vaid koopia, kui sama asja Windowsis vaja peaks minema) Olulisi asju ilma varukoopiat jätmata otse NTFS-i peale ma polegi salvestanud. Väike paranoia.
tsitaat:
Ning minu "parandamine" nägi välja nii, et kettal parem klõps ning siis sealt menüüde alt check disk for errors (windowsi alt). Nii, et linnukest ei pannud ruutu, kus oli kirjas, et proovi ka halbu sektoreid avastada ning neid parandada.
Kuigi põhjalikum kontroll võtab palju rohkem aega, soovitaksin seda endale millalgi lähemal ajal varuda (aega st) ja täielik kontroll siiski ka läbi teha. Vigaste sektorite otsing pole ainus erinevus lihtsamast kontrollist. Eriti kui lihtsamal kontrollil juba mingeid vigu leitakse, kipub neid veakesi vahel kettale jääma ka piirkondadesse, mida ei kontrolllita. Kui märgistad nn "vigaste sektorite otsingu", siis kammitakse läbi kogu kontrollitav partitsioon ja vigased sektorid on tegelikult need kõige harvemini leitavad vead - enamasti leitakse selle käigus hoopis muid vigu, mida lihtsam kontroll pole suuteline avastama.
tsitaat:
Kas peaksin tegema mingi põhjalikuma kontrolli siis? Mingi teise programmiga...?
Kõige pädevam programm NTFS-i vigu avastama ja parandama on ikkagi Windowsi enda check disk, lihtsalt tuleb kasutada täieliku kontrolli režiimi, mille keegi andekas Microsofti tegelane on nähtavasti asjade hägustamiseks nimetanud "vigaste sektorite otsinguks". Seda peaks nimetama lihtsalt "täielikuks kontrolliks" ja asi tahe.
tsitaat:
..., kaua see aega võib võtta? Seda bad sektorite kontrollimise kasti ei pannud linnukest, sest see hakkas hullult kaua tegema seda. Ketas on kokku 320GB ehk siis reaalsuses mingi 298.
Noh, kui vigu üldse ei leita, siis peaks see võtma aega umbkaudu sama palju kui 320GB andmete lugemine enam-vähem ühes jorus. Kui aga mingeid vigu leitakse, mis analüüsimist ja remontimist vajavad, siis võib see aeg pikeneda. Kui vigu on väga palju või on veapiirkond ulatuslik, siis kordades. Näiteks on üsna tüüpiline, et kui jälgid veakontrolli progressi, siis see kasvab-kasvab-kasvab ja siis järsku kukub hulk maad tagasi. Kui hiljem logi loed, leiad sel juhul sealt teate, et leiti kettalt mingid vead. On üsna mitu korda ette tulnud, kus näiteks ~90% pealt kukutakse 50-60% peale tagasi. Nii et ära seda tööd sel juhul ette võta, kui sul kiire on ja kontolli ajal süsteemi kasutada ei saa (süsteemipartitsiooni kontroll). Aga kui aega on, võid ta omapead siblima jätta ja ise samal ajal midagi muud teha, sest selle jälgimine on sama huvitav ja mõttekas nagu värvi kuivamise või muru kasvamise jälgimine.

Mina hoian oma süsteemipartitsiooni ja süsteemi poolt aktiivses kasutuses oleva(d) partitsiooni(d) just sellepärast mõõdukas suuruses (üle 30GB pole vaja olnud seni), et nende kontroll meeletult palju aega ei võtaks. Ainult andmehoidlana kasutatavad partitsioonid võivad olla suuremad, sest nende kontrolli saab teha süsteemi normaalse töö ajal ja see ei sega oluliselt muid tegevusi - sügagu ketast kasvõi paar ööpäeva jutti.

tagasi üles
Turboorav
HV vaatleja
Turboorav

sõnum 08.04.2011 12:30:36 vasta tsitaadiga

Kui ma teen aga formati mõne partitatsioonil, kas siis võivad vigased kohad sinna ikka alles jääda või siis formatit tehes asendatakse see uue failisüsteemiga ning kõik on jälle uus ning korras?
raitl
HV veteran

sõnum 08.04.2011 12:51:05 vasta tsitaadiga

Turboorav, kui on tegu füüsiliste vigadega, siis ei aita format.
Kommentaarid: 166 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 1 :: 0 :: 147
tagasi üles
Turboorav
HV vaatleja
Turboorav

sõnum 08.04.2011 13:12:01 vasta tsitaadiga

Siis aitab ainult see põhjalik skännimine?
obundra
Kreisi kasutaja
obundra

sõnum 08.04.2011 13:16:43 vasta tsitaadiga

Siis aitab ainult ketta vahetus.
Ho Ho
HV Guru
Ho Ho

sõnum 08.04.2011 16:54:41 vasta tsitaadiga

Kui oled raudpolt kindel, et füüsiliselt vigased sektoreid juurde tekkida ei saa siis on võimalik ka nende "ümber" olevat ruumi kasutada. Kunagi sai üht 4G ketast vastu lauda põrutatud et lõi kahte kohta ~100M jagu bad sektoreid. Miski iidse scandiskiga nägin ära kus kohas ketta alguse suhtes nood vigased alad olid ning nende vahel olevasse tervesse ruumi tekitasingi siis töötava partitsiooni. Asi töötas peale seda probleemivabalt üsna mitu aastat kuni lihtsalt sai suurema vastu välja vahetatud.
Kommentaarid: 106 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 1 :: 86
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
HacaX
HV Guru
HacaX

sõnum 10.04.2011 14:58:53 vasta tsitaadiga

*NIXi peal on selle viimase lahenduse tarvis lausa badblocksi nimeline vidin olemas (fdisk omas vist isegi võtit et ta automaatselt käima tirida).

Lisaks muidu info mõttes veel ära, et käsurealt toimetav CHKDSK peaks olema natuke võimekam kui too graafiline variant mis Toolsi alt tööle läheb, seda ka Winni sees tegutsedes.

vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
näita postitusi alates eelmisest:   
uus teema   vasta Tarkvara »  Linux & UNIX »  Linux kustutas windowsi partitatsioonilt faile
[vaata eelmist teemat] [vaata järgmist teemat]
 lisa lemmikuks
näita foorumit:  
 ignoreeri teemat 
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse
sa ei või vastata selle foorumi teemadele
sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis
sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis
sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis
sa ei saa lisada manuseid selles foorumis
sa võid manuseid alla laadida selles foorumis

Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.