Avaleht
uus teema   vasta Raud »  TSI (TeeSeeIse) »  Sülearvuti jahutus märgi kõik teemad loetuks
märgi mitteloetuks
vaata eelmist teemat :: vaata järgmist teemat
Hinnavaatlus :: Foorum :: Uudised :: Ärifoorumid :: HV F1 ennustusvõistlus :: Pangalink :: Telekavad :: HV toote otsing
autor
sõnum Saada viide sõbrale.  :: Teata moderaatorile teata moderaatorile
otsing:  
SilQ
HV Guru
SilQ

sõnum 15.02.2011 15:54:05 Sülearvuti jahutus vasta tsitaadiga

Võimalik et selline teema on kunagi juba tehtud, vähemalt ei leidnud.
Olen pikalt ja juba ammu mõelnud kuidas saavutada sülearvutile parem jahutus, et ei oleks välja ulatuvaid osi ja oleks vaiksem ja jahedam.
Googeldand olen tunde, küll on selliseid variante kus on jahutust jätkatud, toodud korpusest välja ja jahutama pandud lisa vent. On olemas ka kõiksugused jahutus alused mida olen proovind testind, mis on lärmakad ja kasu tegur väike. Siis olen üritanud välja nuputada paremat varianti. Teema selleks et ehk keegi oskab mingit head nõu anda. Mida teinud: Olen termopasta vahetand kallima parema vastu, termopadjad vahetanud vask tükikeste vastu, aga piisavalt jahutust tal ikkagi ei ole. Lihtsalt arvutis netis surfates on tal vaja ikka aegajalt ventilaatorit käivitada. Kindlasti enamus inimesi lepib sellega, aga kindlasti on ka variant olemas kuidas saada jahedamaks.

Minu ideed: esimene:
Ehitada vasest läpaka sisse jahutus pinda juurde, mis tegelikult ei anna tulemust, kuna kui see ikka ükskord ülesse soojeneb siis peab ventilaator rohkem puhuma et maha jahutada. Mitte nii hea idee.

Teine idee:
Ehitada sülearvuti alumine kaan vasest, mis istuks vastu VGA ja CPU jahutus torusid, mille vahele läheks ka termopasta. Selle miinuseks oleks et see kaas läheks alt soojaks, süles ma teda niikuinii ei hoia ja teki-alla ma ka teda ei pista. Idee tundub normaalne. Küsimus: kas sellest ka kasu oleks?

Hetkel on netist otsitud pilt, aga hiljem lisand enda tehtud pilte ka. (arvuti tagune siis selline)
Spoiler Spoiler Spoiler
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
Wordmc9
HV Guru

Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 15.02.2011 15:55:52 vasta tsitaadiga

sama idee oli minul dv6000 masinatega,, kuid see võib kalliks minna
sest vask paberit poel mõtet ka panna, kui siis juba mingi 3mm paksune icon_biggrin.gif
tagasi üles
SilQ
HV Guru
SilQ

sõnum 15.02.2011 16:04:03 vasta tsitaadiga

Wordmc9 kirjutas:
sama idee oli minul dv6000 masinatega,, kuid see võib kalliks minna
sest vask paberit poel mõtet ka panna, kui siis juba mingi 3mm paksune icon_biggrin.gif

Kas 1-1,5mm ei ole piisav sest mul üks umbes nii paks riba vedeleb, ja ta on kaunis tugev ja piisavalt paks.
tagasi üles
Wordmc9
HV Guru

sõnum 15.02.2011 16:10:00 vasta tsitaadiga

kuid kuidas mõtled sinna peale seda jooja juhtida,, heatpipe?
tagasi üles
SilQ
HV Guru
SilQ

sõnum 15.02.2011 16:14:22 vasta tsitaadiga

Wordmc9 kirjutas:
kuid kuidas mõtled sinna peale seda jooja juhtida,, heatpipe?

Plaadi külge mingi kõrgem koht mis ulataks vastu Cpu ja VGA heatpipe.
tagasi üles
virks
HV Guru

sõnum 15.02.2011 16:31:26 vasta tsitaadiga

Kui sinna midagi väljaulatuvat külge poogid, siis kaotab sülearvuti oma mõtte.
Kui vali ventika müra häirib (ka vahetevahel), siis ehk oleks mõttekas vent alaliselt käima jätta (väikestel pööretel).
tagasi üles
SilQ
HV Guru
SilQ

sõnum 15.02.2011 16:35:23 vasta tsitaadiga

virks kirjutas:
Kui sinna midagi väljaulatuvat külge poogid, siis kaotab sülearvuti oma mõtte.
Kui vali ventika müra häirib (ka vahetevahel), siis ehk oleks mõttekas vent alaliselt käima jätta (väikestel pööretel).

Ma räägingi et see väljaulatuv on täiesti mõttetu. Ventika esimene aste mulle ka hästi ei sobi, parem oleks kui oleks täiesti hääletu.
Ehk variant 2 teeks selle hääletuks? Küsimus ongi, inimeste arvamus, kas toimiks ja kas oleks mõtet ehitada?
tagasi üles
virks
HV Guru

sõnum 15.02.2011 16:41:21 vasta tsitaadiga

SilQ kirjutas:
Ma räägingi et see väljaulatuv on täiesti mõttetu. Ventika esimene aste mulle ka hästi ei sobi, parem oleks kui oleks täiesti hääletu.
Ehk <b>variant</b> 2 teeks selle hääletuks? Küsimus ongi, inimeste arvamus, kas toimiks ja kas oleks mõtet ehitada?
Ilma väljaulatuvate osadeta ja ilma puhuva ventilaatorita jääb kogu eralduv soojus korpusesse.

Ei pea ventika esimest astet kasutama. Paned selle täpselt nii aeglaselt tööle, et veel ennast käima veab. Kui tööd rohkem, siis töötab tava reziimil.
tagasi üles
SilQ
HV Guru
SilQ

sõnum 15.02.2011 18:39:27 vasta tsitaadiga

Arvad et antud mõttega ei lähegi see uus korpuse kaas soojaks?

tsitaat:
Teine idee:
Ehitada sülearvuti alumine kaan vasest, mis istuks vastu VGA ja CPU jahutus torusid, mille vahele läheks ka termopasta. Selle miinuseks oleks et see kaas läheks alt soojaks, süles ma teda niikuinii ei hoia ja teki-alla ma ka teda ei pista. Idee tundub normaalne. Küsimus: kas sellest ka kasu oleks?

Edit: Eemaldasin nüüd sülearvuti kaane juurest ka ühe plastiku, pildipealt on kergelt punasega näha kus see plastik ennem asus. Sinna vasta peaks ju teoreetiliselt saama panna vasest kaane kõrgenduse et to juhiks soojuse terve kaane külge. Loogiliselt mõeldes peaks ju töötama nii?

Spoiler Spoiler Spoiler
tagasi üles
Villemk2
HV veteran
Villemk2

sõnum 16.02.2011 14:39:56 vasta tsitaadiga

Clocki maha niipalju, et kuumaks ei läheks. Kui win 7 siis pane max processor state mingi 25% power saveril jooksutades thumbs_up.gif
Muidu ilma ventita hakkama ei saa, kuna jah, kõik soojus jääb korpusesse.
Ma praegu lisan paavianisse niipalju vente just kui mahub icon_smile.gif
tagasi üles
SilQ
HV Guru
SilQ

sõnum 16.02.2011 15:06:07 vasta tsitaadiga

Villemk2 kirjutas:
Clocki maha niipalju, et kuumaks ei läheks. Kui win 7 siis pane max processor state mingi 25% power saveril jooksutades thumbs_up.gif
Muidu ilma ventita hakkama ei saa, kuna jah, kõik soojus jääb korpusesse.
Ma praegu lisan paavianisse niipalju vente just kui mahub icon_smile.gif

See ei ole ikka päris see lahendus. Teen prooviks selle vasest korpuse kaane ära, ja annan teada kuidas toimib. Ma usun küll et vask juhib suhteliselt hästi soojust siis peaks see kaan soojaks minema küll
tagasi üles
mikk36
HV Guru
mikk36

sõnum 16.02.2011 16:12:02 vasta tsitaadiga

Väidetavalt juhtivat alumiinium õhuga paremini soojust.
tagasi üles
SilQ
HV Guru
SilQ

sõnum 04.04.2011 12:52:52 vasta tsitaadiga

Nii, vahepeal on aega kõvasti kulunud, ja mõte ei ole ära vajunud.

Otsisin väga pikalt vaskplekki, no keegi ei hangelda nii väikse kogusega ja endal ka ei vedelend. Lõpuks siis ikkagi leidsin. Lõikasin tüki välja, puurisin augud sisse ja enam-vähem valmis ta saigi. Tegemata on veel kõrgendused, mis istuvad cpu ja gpu vasta. Aga ainuüksi alumise kaane vahetusest muutus arvuti jahedamaks. Ta saab nüüd tunduvalt rohkem lisa õhku, kuna uuel plekil on õhuavad suuremad ja teiseks kindlasti juhib praegu plekk oluliselt paremini soojust. Peale mängimist on ta kaunis soe alt.
Paar pilti ka kaalu peal olles. Rohkem ei ole kahjuks pilte teinud. Aga kui kõrgendused valmis saan teen kindlasti testid, vana ja uue kaanega. Koos temperatuuri võrdlustega.

Spoiler Spoiler Spoiler
tagasi üles
Chaza!
Kreisi kasutaja
Chaza!

sõnum 05.04.2011 10:54:21 vasta tsitaadiga

thumbs_up.gif
Endal täpselt sama arvuti ja mõtlesin sama asja teha mingi aeg tagasi. See peaks efekti andma küll.

tagasi üles
Wordmc9
HV Guru

sõnum 05.04.2011 14:07:51 vasta tsitaadiga

kui palju temp kukkus idles ja loadis?
tagasi üles
SilQ
HV Guru
SilQ

sõnum 06.04.2011 19:56:04 vasta tsitaadiga

Pole veel tempe jälgind.

Täna siis lõpetasin jahutuse tegemise lõpuks. Paar pilti ka, kuna fotokas on viimane saast siis pildid pole just kõige terasemad.

Spoiler Spoiler Spoiler

Lisaks: need kõrgendused pole hetkel kõige paremad, plaan kunagi uuesti teha. Tegin siis 4'st pleki ribast ja painutasin nad nagu lehtvedruks. Viimasele plekile keere sisse et saaks kruvidega reguleerida. Keskmise pildi peal siis termopasta, mis läks iga pleki vahele ka, igaks juhuks icon_smile.gif

Vana sülearvuti jahutuse kaanega temperatuurid:
1 tunni jooksul logitud temperatuuride keskmine, niisama kasutades (internet, muusika, videolõigud)
CPU: 47
GPU: 63

1 tunni jooksul logitud temperatuuride keskmine, mängides (Battlefield: BC2)
CPU: 60
GPU: 78

Vasesplekist kaanega temperatuurid:
1 tunni jooksul logitud temperatuuride keskmine, niisama kasutades (internet, muusika, videolõigud)
CPU: 46
GPU: 52

Selle peale ma ütlen seda, et cpu jalg tuleb ära võtta, kuna tundub et GPU kuumab nüüd proset. Logist oli näha et temp hüples ikka suht palju, oli 38 siis mõne aja pärast 68. Ja vent samamoodi, kord lasi keskmistel tuuridel (sooja õhku sealt eriti ei tuld) ja siis oli puhta vait. Aga GPU tempi tiris küll alla.
Mängus ma isegi ei hakka proovima, ennem eemaldan CPU jala, sest tuuritav vent käib rohem närvidele kui aeg-ajalt vaikselt suhisev vent.
tagasi üles
Villemk2
HV veteran
Villemk2

sõnum 07.04.2011 18:01:33 vasta tsitaadiga

aga eesmärk oli siiski vist ilma ventita hakkama saada...
võta ventika juhe lahti ja vaata siis mis temperatuurid saad thumbs_up.gif

või olidki need ilma ventikata?

tsitaat:

CPU: 46
GPU: 52
tagasi üles
virks
HV Guru

sõnum 07.04.2011 18:03:32 vasta tsitaadiga

Kui temp hüppab ja vent sooja õhku ei puhu, siis on viga radika ja küttekeha soojusülekandes.
tagasi üles
Dinkz
Kreisi kasutaja

sõnum 07.04.2011 18:04:36 vasta tsitaadiga

ma loodan, et väga teema väline postitus pole? aga kas keegi oskab kommenteerida cooling plate lahendusi? on need reaalsuses ka nii efektiivsed kui lubatakse? icon_rolleyes.gif
tagasi üles
SilQ
HV Guru
SilQ

sõnum 07.04.2011 19:13:44 vasta tsitaadiga

tsitaat:
Villemk2

Vendiga olid. Ilma vendita ta kuumeneks nähtavasti liiga üle, mängimisel just. Eesmärk oli saada niisama arvutiga netis istudes ta võimalikult hääletuks, kuna vent on ainuke müratekitaja (ssd on hääletu). Hetkel on mul jahutus alus ilma cpu tallata. Ja mängus olles oli kohe täitsa huvitav, ventilaator pöörles oma 10 minutit esimeses astmes, mis tavalise jahutuse puhul pani esimesel minutil täis võimsusel tööle.
Hetkel ma oma soovitud tulemust ei ole saanud. Vaiksem ta on ja vent pöörleb harvem, tänu sellele et uuel kaanel on õhuvõtu auke rohkem. (Ma ei saa aru kuidas tootja neid prigusi sinna paar tükki ainult tegi)

tsitaat:
virks

Ma usun et sul on täiesti õigus, ma lihtsalt arvan et cpu vastu minev tald surus teda kuidagi nii et ta tõstis jahutuse ühte osa ülesse (prose jahutus puudutab vastu proset puhtalt vedrude survel). Siis selle süsteemi peab korralikult veel üle vaatama.

tsitaat:
c20xe

Nii palju kui minul on olnud kokkupuuteid erinevate jahutus alustega ja saanud testida siis, kasutegur on liiga väike et seda endale muretseda. Mõnel jahutusalusel ainult paar kraadi. Ja muidugi see heli mis sealt tuleb on ikka liiga ebamugav. Näiteks sellised vigurid http://www.nexustek.nl/NXS-dampers-rubber-case-feet.htm vähendasid ka temperatuure. Sinna sülearvuti alla võid sa kas või plast pudeli korgid panna, prooviks.
tagasi üles
kuunar
Kreisi kasutaja

sõnum 18.04.2011 16:59:54 vasta tsitaadiga

a mingeid tarkvaralisi lahendusi pole uurinud? undervolting, nhc jne
tagasi üles
SilQ
HV Guru
SilQ

sõnum 18.04.2011 17:58:02 vasta tsitaadiga

kuunar kirjutas:
a mingeid tarkvaralisi lahendusi pole uurinud? undervolting, nhc jne

Ei, sest jõudlusest ei tahaks nagu loobuda.
Tegemist ongi rohkem nii öelda proovimisega/aretamisega, et ka sellest lahendusest oleks kasu.
Siiamaani öeldes, kasu on olnud, aga kasutegur pole olnud nii suur et teist korda seda viitsiks teha.

Aga, vahepeal pole ma sellega rohkem tegelenud. Millagi proovin veel erinevaid lahendusi, et katsetamised pole veel lõppend.
tagasi üles
kuunar
Kreisi kasutaja

sõnum 18.04.2011 21:08:01 vasta tsitaadiga

jõudlusest? sa mõtled underclocking, ma räägin undervolting
tagasi üles
1dumbpcuser
HV Guru

sõnum 18.04.2011 21:43:15 vasta tsitaadiga

Lahe projekt thumbs_up.gif
näita postitusi alates eelmisest:   
uus teema   vasta Raud »  TSI (TeeSeeIse) »  Sülearvuti jahutus
[vaata eelmist teemat] [vaata järgmist teemat]
 lisa lemmikuks
näita foorumit:  
 ignoreeri teemat 
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse
sa ei või vastata selle foorumi teemadele
sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis
sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis
sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis
sa ei saa lisada manuseid selles foorumis
sa võid manuseid alla laadida selles foorumis

Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.