praegune kellaaeg 26.06.2025 18:10:07
|
Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
autor |
|
solksolk
HV vaatleja
|
28.10.2010 17:39:46
|
|
|
Need on absoluutselt võrreldmatud asjad.
Sest seni pole tegeldud millegagi mis võiks inimkonna hävitada lihtsalt katsetamise käigus või mõõduka kasutamise.
Aga tehisintellekt on oht kogu inimkonnale.
Ka üks tehisintellekt võib kogu inimkonna hävitada ajapikku.
Piisab ka sellest, kui ta tuumapommidele ligi saaks.
Ei tasu võtta ülemääraseid riske.
nagu ma ütlesin tehisintellekt tuleb väga kontrolli all hoida, aga praegune tehnoloogia suund tahab tehisintellekti kõikjale panna ja ta vabadusse lasta, mis on väga vale ja väga ohtlik.
|
|
tagasi üles |
|
 |
Tõnis
HV vaatleja
|
28.10.2010 17:46:51
|
|
|
Ma tõmbaks üldse parem kuu peale minema, saab sest tehnoloogiast juba rahu. Oot.. mul ju sinnaminemiseks ka seda vaja, darn. Okei, ma hakkan parem usklikuks, millalgi tuleb ja päästab Jumal meid kõiki siit kohutavast, taandarenenud maailmast. Aga senikaua jätan oma maailmalõpukuulutamise sinnapaika ja plõksatan reaalsusesse tagasi, kus eksisteerivad riskid ja mis ei ole ideaalne.
|
|
tagasi üles |
|
 |
John Blaze
HV kasutaja

|
04.11.2010 20:27:22
|
|
|
kui mõelda, mis asi on inimese aju ja kui keerukas see on, siis läheb inimesest intelligentsema tehisliku intelligentsi loomiseni ikka väga pikk aeg (Kui see üldse võimalik on). Mingid lihtsamad võivad küll tekkida poole sajandi jooksul, umbes et too õlut ja pärast ära lase mind autoga sõitma minna või sõida ise
inimese aju areneb ca 20 aastat ? , mille käigus tekivad tohutud uued seosed ja isegi sellises vanuses ei saa öelda inimese kohta et oleks väga intelligentne (ega ma ise ka väga vanem pole )
Enne tuleb inimaju ja arvuti kooslus, mis kasutaks inimaju efektiivsemalt. Samas tundub see isegi hullem kui tehisaju. Inimese mõtlemine kogu tema teadvusega liites väga suure arvutusvõimsusega suudaks ikka väga palju kahju tekitada kui vaid tahab.
Ja ma ikka ei usu et täiesti ise ennast arendavad robotid on võimalikud minu eluea jooksul kui üldse
Kõik see tekst on minu isiklik arvamus ja ei põhine faktidel, aga vahet pole nagunii leidub keegi kes tahab kõike ümber lükata
|
|
Kommentaarid: 69 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
0 :: |
1 :: |
63 |
|
tagasi üles |
|
 |
mannatera
Kreisi kasutaja

|
04.11.2010 20:41:33
|
|
|
Vähemalt Wikipedia andmetel ei ole Jaan Tallinn Skype "üks asutajatest" vaid lihtne programmeerija/arendaja.
Ja ise ka olen kogu aeg ikka selle teadmisega elanud, et Eestlastel pole Skype leiutamisega eriti pistmist - meie mehed olid ikka need arendajad. Skype on leiutatud ja asutatud ikka taanlaste poolt - selle ränga vea võiks uudises parandada!
|
|
Kommentaarid: 24 loe/lisa |
   |
19 |
|
tagasi üles |
|
 |
Marie
HV Guru

|
05.11.2010 09:56:39
|
|
|
mannatera kirjutas: |
Vähemalt Wikipedia andmetel ei ole Jaan Tallinn Skype "üks asutajatest" vaid lihtne programmeerija/arendaja.
Ja ise ka olen kogu aeg ikka selle teadmisega elanud, et Eestlastel pole Skype leiutamisega eriti pistmist - meie mehed olid ikka need arendajad. Skype on leiutatud ja asutatud ikka taanlaste poolt - selle ränga vea võiks uudises parandada! |
Skype leiutas siiski üks Eestlane - programmeerija - mustatöö tegija ja selle alg koodi pole siiani omanike kätte jõudnud, ega jõua kunagi, http://www.epl.ee/?artikkel=310174
_________________ CPU Power (Watt) Protsessorite voolutarve Pentium D 805 (4.1GHz) Full Load 474W  |
|
Kommentaarid: 83 loe/lisa |
   |
74 |
|
tagasi üles |
|
 |
mannatera
Kreisi kasutaja

|
05.11.2010 10:26:43
|
|
|
arendamine != leiutamine !!! Ja minu jutu põhipoint oli üldse firma asutamisest, kus Tallinn EI osalenud!
Ja jälle offtopic - see EPL artikkel on jälle rumalus sest Skype'i ei saa nimetada "Eesti Nokiaks". Antud kontekstis saab nimetada häid programmeerijaid "Eesti Nokiaks". Kui välismaal (Inglismaa ja Ameerika IT firmad enda kogetu põhjal) küsida, mis riik seostub esmalt Skype'ga ja selle asutamisega, siis Eesti see riik küll ei ole.
|
|
Kommentaarid: 24 loe/lisa |
   |
19 |
|
tagasi üles |
|
 |
Marie
HV Guru

|
06.11.2010 01:16:02
|
|
|
mannatera kirjutas: |
arendamine != leiutamine !!! ........ |
Arhitekt teeb maja projekti, tellija - arendaja maksab kogu töö kinni ja laseb kolmandal osapoolel maja valmis ehitada, arendaja saab selle maja omanikuks kuid ta ei ole seda maja välja mõelnud, samuti ei tarvitse arhitekt kõiki peensusteni läbi mõeldud projekti jooniseid arendajale üle anda, sama juhtus ka Skype alg koodiga
Tehisintellekti alg koodiga võib sama sündida, keegi laseb selle ise edasi areneva koodijupi internetti .............
_________________ CPU Power (Watt) Protsessorite voolutarve Pentium D 805 (4.1GHz) Full Load 474W  |
|
   |
74 |
|
tagasi üles |
|
 |
Ho Ho
HV Guru

|
06.11.2010 01:57:55
|
|
|
solksolk kirjutas: |
Inimene ise suudab ka, aga tehisintellekt teeks seda võibolla kiiremini lihtsalt. |
AI omab midagi, mida inimene ei oma ja see on toores arvutusvõime ning praktiliselt lõpmata hulga eri situatsioonide korrektselt simuleerimne. AI suudaks teha meeletult rohkem kui ükski inimene suuteline on, vähemalt enne kui inimesed ise ennast arvutite külge ei ühenda
See ei ole hea, et inimene tahab, et kõik tema eest ära tehtaks, see võib tekitada taandarengu, kus lõpuks oleme kõik lollid õllejoodikud ja midagi ei tee. |
Võrreldes paarisaja aasta taguse ajaga teevad masinad meie eest meeletus koguses asju kuid tolle aja teadlaste jaoks olid just värskelt avastatud asjad praeguse aja põhikooli teema. Ehk siis inimesed on pidanud järjest enamate asjadega kohanema ning õppima märksa enam asju tegema kui eales varem.
Ma leian, et teadusel on kuskil maal piir, kõike ei saa panna arengu alla, sest kõik ei ole enam areng.
Kindlasti mitte normaalne areng enam. |
Mina isiklikult ei jõua singulaarsust ära oodata
Me peaksime arendama teistsuguseid asju, näiteks seda kuidas auto vähem saastaks, vähem kütust võtaks, kuidas toit paremini säiliks, aga samas tervist ei rikuks jne.
Peaksime arendama seda, kuidas võidelda kuritegevusega näiteks ja muud säärast.
Peaksime kuidagi inimlikult kontrolli alla saama maailma iibe, ehk siis mitte inimesi tappes vaid sündivust piirates, peaksime lõpetama sõjad, samas peaksime jääma sõjaliselt tugevaks, sest iial ei tea, kas kosmosest ähvardab meid mõni teine tsivilisatsioon, sest nagu riigid sõdivad, võib ka mõni teine tsivilisatsioon sõjakas olla. |
Teadus ei käi nii, et suunad raketiteadlased ümber autosid arendama ja asi vask. NASA on küll meeletult raha neelanud kuid sealt on tulnud loendamatu hulk asju mida me igapäevaselt kasutame mida suure tõenäosusega poleks sugugi nii kiirelt kasutusse tulnud. Igasugune uurimine on kasulik ja mina ei võtaks raha või inimressurssi üheltki teemalt ära.
Me ei tea iial, kas kunagi saame teiste tsivilisatsioonidega suhelda.
Aga tõenäoliselst kosmoses on veel inimese sarnaseid tegelasi, kuskil.
Aga vaevalt see nii toimub, et mingid ufod käivad siin ja inimesed näevad neid kogu, see on tõenäoliselt väljamõeldis. |
Selle koha pealt ei oska kommenteerida. Jah, universum on pagana suur koht ja on äärmiselt ebatõenäoline et me siin üksi oleme. Samas see suurus tähendab ka seda, et siin ringi liikumine on "pisut" keerukas ja vajab säärast arengutaset milleni meil läheb ikka üsna kõvasti aega veel.
AI'd ma isiklikult eriti ei karda. Selleks ajaks kui keegi suudab üldse õppevõime algoritmi põhimõtte paberile panna oleme suht tõenäoliselt sellisel tasemel et torkame oma aju otse Interneti. Selle kaudu suudaksime ka toda AI'd kontrollida ning kasutada enda võimete tõstmiseks
_________________ Teach a man to reason and he'll think for a lifetime
Common sense - so rare that it's a damn superpower
Vaadates paljude inimeste sõnavõtte siin ja mujal jääb üle ainult klassikuid tsiteerida - "I weep for humanity" |
|
Kommentaarid: 106 loe/lisa |
   |
86 |
|
tagasi üles |
|
 |
guest1902
Kreisi kasutaja

|
06.11.2010 02:35:53
|
|
|
Ulmelised arvutuskäigud toimuvad alateadvuses. Seetõttu ei saa inimene analüüsida igat ettejuhtuvat situatsiooni silmapilkselt ning seetõttu teeb otsused vastavalt intuitsioonile. Pakun, et nii toimiks ka AI (vastaks sellele etteseatud tingimustele paremini ).
Aju ühendamine AI või internetiga läheb liiga sci-fi'ks imo.
|
|
Kommentaarid: 2 loe/lisa |
   |
2 |
|
tagasi üles |
|
 |
CoiL
HV Guru

|
06.11.2010 02:50:47
|
|
|
guest1902, miks liiga sci-fi`ks? Testitud juba aju külge kiipe mis muudavad pimeda nägijaks ja kurdi kuuljaks. Viimane värk oli vist kuidas mees suutis kiibi abiga ajus kontrollida elektroonilist tehiskätt ..edasi võid ise mõelda
|
|
Kommentaarid: 95 loe/lisa |
   |
83 |
|
tagasi üles |
|
 |
guest1902
Kreisi kasutaja

|
06.11.2010 03:42:39
|
|
|
Hetkel ei jõua infot otsida selle kohta, aga ma kahtlen, kas ajuga on seal üldse midagi pistmist (mingi meelepuude kompenseerimisel).
viimati muutis guest1902 06.11.2010 04:13:42, muudetud 1 kord |
|
   |
2 |
|
tagasi üles |
|
 |
Vanaaegne
HV vaatleja
|
06.11.2010 03:48:34
|
|
|
Nojah, üks asi on käsi-jalgu liigutada ja teine asi ajust mõtteid õngitseda. Esimest korda nägin tehiskõrva pilti kusagil 80ndate alguses. See oli vist raamatus "Bioonika". Siis oli see parajalt suur kast. Proteesidega on juba aastakümneid pusitud ja need lähevad lihtsalt järjest paremaks. Aga kuidas aju ikkagi toimib, sellest ei teata veel tuhkagi, nagu targad onud kurvalt tunnistavad. Mingid entsefalogrammid ju jooksevad paberil-ekraanil aga kuidas sealt inimese teadvuses toimuvat "välja printida", ei tea täpselt keegi. Kui üldse kunagi, siis läheb sellega veel väääga palju aastakümneid.
Mina olen selles suhtes küll pessimist. Enne tekivad planeedil Maa palju eksistentsiaalsemad probleemid ja sellised uuringud ei huvita enam kedagi. Rahakraanid keeratakse samuti kinni, sest põhieesmärk on hinge sees hoidmine.
|
|
tagasi üles |
|
 |
guest1902
Kreisi kasutaja

|
06.11.2010 04:43:39
|
|
|
Justtäpselt. Igasugused visionäärid ja futuristid vist ei adu (koos meiesuguste kõrvalvaatajatega), kui keeruline on aju tegelikult. Välja on pakutud mingeid üldiseid kontseptsioone (umbes tuues välja punkte, mis tingimustele peaks intelligentne süsteem vastama ja sealt edasi harutatud), kuid ega nendega pole midagi peale hakata.
Ise pakun, et tehisintellekti avastamise (leiutamine vist väga ei sobi... üldise algoritmi kirjapanek ... hunnik koodi kitsendatud probleemide lahendamisel) võti peitub neurofüsioloogias ning käitumise uurimises, kusjuures uuritavateks oleksid väga noores eas lapsed (imikud). Just sel perioodil toimub suurim areng.
Kuid iseenesest mõistetav, et kedagi ei hakata selleks välja valima, kuna uuring peaks kestma 24/7. Seetõttu tuleb lootma jääda case study'dele
|
|
   |
2 |
|
tagasi üles |
|
 |
Ho Ho
HV Guru

|
06.11.2010 10:16:58
|
|
|
guest1902 kirjutas: |
Ulmelised arvutuskäigud toimuvad alateadvuses |
Peamine probleem on pigem selles, et aju ei tööta mingistki otsast sarnaselt arvutitele. Sisuliselt peaks aju olema midagi sarnast "hive mind'ile" kus miljardid närvirakud kambakesi mingeid asju genereerivad. Lihtsa matemaatilise valemiga pole võimalik sellist tööd üsna tõenäoliselt emuleerida.
Aju ühendamine AI või internetiga läheb liiga sci-fi'ks imo. |
Olen üsnagi kindel, et otsene brain-machine interface saab valmis veel meie elu jooksul
Vanaaegne kirjutas: |
Mina olen selles suhtes küll pessimist. Enne tekivad planeedil Maa palju eksistentsiaalsemad probleemid ja sellised uuringud ei huvita enam kedagi. Rahakraanid keeratakse samuti kinni, sest põhieesmärk on hinge sees hoidmine |
Selle koha pealt on jah suts keerukas lugu. Kui peaks tulema järgmine ilmasõda ressursside pärast siis aga võib see teoorias isegi kõiksugu arendustööle kõva boosti anda.
Hetkel ei jõua infot otsida selle kohta, aga ma kahtlen, kas ajuga on seal üldse midagi pistmist (mingi meelepuude kompenseerimisel). |
Kõiksugu aju- ja muud "mõtteid lugevad" implantaadid töötavad sel põhimõttel, et edastatakse-loetakse närviimpulsse. Tehiskäe liigutamiseks tuleb inimesel lihtsalt töötavatele närvidele signaale saata käe liigutamiseks, kiip loeb neid ja tegutseb vastavalt. Silma omad on märksa keerukamad ja peaks saatma infot otse silmanärvi, sealt edasi tuleb inimesel ise õppida toda infot teisendama. Kõrvade omad peaks sarnaselt töötama.
Vaadates paljude inimeste sõnavõtte siin ja mujal jääb üle ainult klassikuid tsiteerida - "I weep for humanity" |
|
   |
86 |
|
tagasi üles |
|
 |
Marie
HV Guru

|
06.11.2010 10:50:48
|
|
|
Vanaaegne kirjutas: |
....... Aga kuidas aju ikkagi toimib, sellest ei teata veel tuhkagi, nagu targad onud kurvalt tunnistavad. Mingid entsefalogrammid ju jooksevad paberil-ekraanil aga kuidas sealt inimese teadvuses toimuvat "välja printida", ei tea täpselt keegi. Kui üldse kunagi, siis läheb sellega veel väääga palju aastakümneid.
Mina olen selles suhtes küll pessimist. Enne tekivad planeedil Maa palju eksistentsiaalsemad probleemid ja sellised uuringud ei huvita enam kedagi. Rahakraanid keeratakse samuti kinni, sest põhieesmärk on hinge sees hoidmine. |
Ei tea miks tehisintellekti loomisel peaks inimese ajust eeskuju võtma, kas arvuti protsessori loomisel võeti midagi inimese juurest eeskujuks, kõik mis vaja tehisintellekti tööks on juba olemas, suur otsingumootor google pakuks kõike vajalikku mida tehisintellekt vajaks, puudu on sealt ainult väike lüli ............
|
   |
74 |
|
tagasi üles |
|
 |
Ho Ho
HV Guru

|
06.11.2010 11:07:44
|
|
|
AI puhul on puudu "kõigest" algoritm. Arvutusvõimsus on täielikult ebaoluline asi, ülisuur läbimurre oleks juba see, kui AI töötaks murdosa kiirusega võrreldes mõne elusolendiga.
|
   |
86 |
|
tagasi üles |
|
 |
solksolk
HV vaatleja
|
06.11.2010 11:21:50
|
|
|
arvuti võib ju kiiremini arvutada, kui nimene ja arve hallata.
Kuid arvutil pole abstraktset mõtlemist nagu inimesel ja seal leiab veel asju, aju on väga keerukas.
See, kui me oma ajud internetti ühendame ei tähenda, et me suudaksime tehisintellekti kontrollida, see tähendab jsut seda, et tehisintellekt võib just meie üle kontrolli nõnda võtta.
Teadus võis vanasti olla madalamal tasemel ,aga ka tehnika oli madalamal tasemel, mistõttu nõudis see inimeselt rohkem mõttetööd ja leidlikust, kui praegu.
Selleppärast võiski näiteks 500 aastat tagasi olla teaduri aju arenenum, kui praegu.
Praegu teeb arvuti kõik ära.
Kui te vaid teaksite, mis kõik on sadu aastaid tagasi ära tehtud, väga hämmastavad asjad.
Ka püramiidid on üks maailmaime, see nõudis ka mõtlemisoskust, neid asju leiab veel.
Ärge unustage, et mida vähem on teil tehnilisi abivahendeid ja üldse teadmisi oskusi, seda enam mõttetööd nõuab keeruliste asjade tegemine ja seda keerulisemalt tuleb need kohati teha.
Tänapäeva teadurid kasutavad enne neid tegutsenud teadurite teadmisi, et arendada uusi asju, nad ei ole seda kõike ise välja mõelnud ja katsetanud.
Ma arvan, et intellekti aluseks on isiksus, isiksus kes kontrollib mõttetööd jne.
Me kõik ju tunneme, et me oleme keegid, meil on teadvus, me saame aru et me pole masinad, sest me oleme kõik eraldi isiksused ja meis on nagu midagi, me oleme keegid.
Vot arvutil seda asja pole, see teebki ehk selle asja keeruliseks.
Kui inimaju ühendada arvutiga ja teha miski koostöö siis selle tulem võib ka väga hirmus olla, sest on ajaloost ju küll teada maailmavallutajaid ja üldse inimloomus on ju teada, kuidas ta tahab maailma valitseda ja inimesi valitseda ja üldse võimu jne.
Nii, et me peame ikkagi olema tehisintellekti arendamisel väga ettevaatlikud, terminaatori filmid ja muud säärased filmid ei ole midagi ulme, vaid täiesti reaalne võimalus.
Inimene on ikka nii rumal ja ei taha uskuda, et tema teadus võib kord kontrolli enda kätte võtta.
Paljud ulmefilmid on teoks saanud ajapikku ja üha enam saavad.
Väga halb on ikkagi see, kui arvuti kõik meie eest ära teeb, sest tulemus on see, et siis ei tee meie enam mitte midagi.
Siis me istume lihtsalt kuskil oma kodus, vahime telekat, joome õlle õgime toitu ja lähme paksudeks tündriteks.
Võibolla ei käi ka enam kuskil, kuna virtuaalmaailm ja igast tehnika vidinad võimaldavad kõik meieni tuua ja nii me istume ühe koha peal ja kogume aga rasva ja muidu ka muutume väga väetiks.
Seda lihtsamaks muutub tehsintellektil maailma üle kontrolli võtmine.
|
|
tagasi üles |
|
 |
mikk36
HV Guru

|
06.11.2010 11:27:54
|
|
|
solksolk, vaatenurga küsimus. Võib öelda et inimene (ja ka iga teine elusolend) on bioloogiline masin samas kui arvuti on mehaaniline masin. Masinad mõlemad.
|
|
Kommentaarid: 85 loe/lisa |
   |
2 :: |
78 |
|
tagasi üles |
|
 |
Ho Ho
HV Guru

|
06.11.2010 11:47:36
|
|
|
See, kui me oma ajud internetti ühendame ei tähenda, et me suudaksime tehisintellekti kontrollida, see tähendab jsut seda, et tehisintellekt võib just meie üle kontrolli nõnda võtta. |
Olen üsnagi kindel, et inimkonna tulevik ongi sümbioos masinatega. Kes-keda kontrollib selgitab välja evolutsioon, tugevamad jäävad ellu
|
   |
86 |
|
tagasi üles |
|
 |
solksolk
HV vaatleja
|
06.11.2010 11:53:17
|
|
|
Inimene ei saa olla lihtsalt masin, sest mõtle ise sa ju tunned, et sa oled keegi, masin aga sellist asja ei tunne.
Ja miks me eraldi tunneme kõik?
Miks me oleme kõik eraldi isiksused hinged?
See näitab välja, et me pole lihtsalt looduslikult masinad, aga noh igaühe mõistus nii kõrgele ei küündi muidugi, et sellest aru saada.
See kumb peale jääb, kas inimene või masin tjah, väga karm teema.
On ju küllaga filme, kus teaduritel läheb katse käest ära, mille tulemus on katastroofiline, see polegi nii ulme.
Me peaksime sellise asja hoidma kindlate piiride taga ja väga tugeva kontrolli all.
|
|
tagasi üles |
|
 |
Ho Ho
HV Guru

|
06.11.2010 12:02:41
|
|
|
Inimene ei saa olla lihtsalt masin, sest mõtle ise sa ju tunned, et sa oled keegi, masin aga sellist asja ei tunne. |
Veel mitte kuid olen üpriski kindel, et tulevikus on see teostatav. Kunagi ei osanud masinad ka arvutada või objekte ära tunda
Miks me oleme kõik eraldi isiksused hinged? |
See läheb juba pigem religiooni valdkonda. Mina isiklikult ei usu mingísugusesse hinge või selle säärasesse asja.
See näitab välja, et me pole lihtsalt looduslikult masinad |
Mina isiklikult ei näe erilist vahet meil ning vihmaussil. Tööpõhimõte on sama
|
   |
86 |
|
tagasi üles |
|
 |
tahanteada
Lõuapoolik

|
06.11.2010 12:17:06
|
|
|
Las teevad teadlased selle kõigepealt ära, mida aastakümneid juba lubavad - ülikiirelt arvutada oskava neuronarvuti. Ja mida kusagil 80-90-tel juba väga kõvasti haibiti.
Leidsin lingi kah - eesti keelne ja puha.
Intellekt on võime ennustada
Ühest terviklikust teooriast, mis püüab seletada, kuidas aju töötab, mis muudab selle intelligentseks ning miks senised katsetused tehisintellekti loomisel on ebaõnnestunud.
http://www.loodusajakiri.ee/horisont/artikkel693_677.html
|
|
Kommentaarid: 284 loe/lisa |
   |
11 :: |
211 |
|
tagasi üles |
|
 |
DicesOf
HV vaatleja
|
06.11.2010 14:29:30
|
|
|
solksolkiga pmtslt nõus.
Kui me võime aru saada kuidas inimaju töötab, siis märksa raskem küsimus on kuidas ja mis loob teadvuse. Mõistmise, et me eksisteerime. Arvuti oskab kalkuleerida, aga mitte mõelda.
Inimesed ei võta vastu otsuseid vaid reegleid järgides, vaid ta võib mõelda ka näiteks, et ma teen praegu eetiliselt õige otsuse, et 2 kuu pärast teine inimene ei peaks kannatama, võites nii ta emotsionaalse poolehoiu teha mingit kolmandat asja.
Turingu testi järgi võib enamvähem mingi piiri seada, mida me võime lugeda AI-ks, hea näide on selle kohapealt ka film Blade Runner. Ehk, kui masin suudab meid veenda, et me suhtleme teise inimesega.
Kuid ma näen seda sorti testi töötamas tõepoolest ainult ekraani taga olles ning mingeid tekste lugedes. Robot AI-d teha on ikka metsikult keeruline ülesanne.
Ei ole võimatu, et inimesed lahendavad ka "teadvuse" küsimuse, kuid ma tõesti loodan, et seda ei juhtu. Juba praegu on näha kuidas on hääbumas spirituaalne pool, meil on vaja midagi müstilist, seletamtut, unikaalset, et tunda end inimestena.
|
|
Kommentaarid: 6 loe/lisa |
   |
6 |
|
tagasi üles |
|
 |
Mario.
HV Guru
|
06.11.2010 14:42:56
|
|
|
Teadvuse küsimus pole probleem.. pigem, kuidas neuronite sadu, inimaju dünaamikat, segadust, reageeringuid (õppimine, arenemine pole muud, kui reageering keskkonnale) ja uudishimu piisavalt loomulikuks imiteerida, et üks õpiks (kõige otsesemas mõistes) kogema tundeid, tujusid, uudishimu (mis on üks inimliigi ainulaadsemaid ning edasiviivamaid omapärasid)... ainult nii saame luua Isiku, kes omab tõelisi emotsioone, iseloomu, arvamusi ja kõiki intelligentse eluvormi omadusi e. Temast saabki eluvorm. Praegu oleme harjunud, et AI analüüsib sisendit ja annab vastavalt programmeerija ette-antud reeglitele mingise väljundi - inimene ei tööta ka teisiti, vaid kogu funktsioneerimise dünaamika on niiiiii suur ja segane, et me ei tunne ennast programmidena, mida aga paraku oleme.
Minu küsimus ja teadmatus seisneb selles, et kust piirist pole enam meie jaoks tegu programmiga, vaid Isikuga, kes väärib ka samaväärset kohtlemist kohtlemist. (Siia võiks näite tuua Caprica'st, kus Zoe isa ei aksepteerinud tema avatari kui isikut, mida aga üks paraku oli, on)
Minu empaatia on aga ette üsna ahastuses, sest ma ei suuda oodata õppinud kuid rumalalt olendilt austusväärset käitumist AI vastu, kes saab tulevikus olema samaväärne oma omadustelt ja seega ka inimintellektiga. Ennem peame õppima üksteisega läbi saama ja küll siis võime võtta vastutuse millegi tähendusväärse loomise eest.
viimati muutis Mario. 06.11.2010 14:57:26, muudetud 1 kord |
|
Kommentaarid: 274 loe/lisa |
   |
6 :: |
217 |
|
tagasi üles |
|
 |
Marie
HV Guru

|
06.11.2010 14:56:34
|
|
|
DicesOf kirjutas: |
..... Arvuti oskab kalkuleerida, aga mitte mõelda.
Inimesed ei võta vastu otsuseid vaid reegleid järgides, vaid ta võib mõelda ka näiteks, et ma teen praegu eetiliselt õige otsuse, et 2 kuu pärast teine inimene ei peaks kannatama, võites nii ta emotsionaalse poolehoiu teha mingit kolmandat asja.
..... |
Kõik on suhteline, küll see arvuti mõtlemine ka areneb, inimene ei mõtle midagi teiste inimeste heaks vaid ainult enda heaolu nimel, teist inimeste heaks tehakse ainult tänu riikides valitsevatele õigussüsteemidele ja teiste riikide survele .....
"Peale mind tulgu kas või veeuputus", vaadake ise kuidas Eesti poliitikud on 20 iseseisvus aasta jooksul Eesti majandust hävitanud, ei mõtle keegi, et 2 kuupärast teine inimene ei peaks kannatama, peaasi, et mina elada saaks ja tööd oleks, põlataks ära emakeel - kodumaa, müüakse maha oma ema ja isa ....
|
   |
74 |
|
tagasi üles |
|
 |
|
lisa lemmikuks |
|
|
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse sa ei või vastata selle foorumi teemadele sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis sa ei saa lisada manuseid selles foorumis sa võid manuseid alla laadida selles foorumis
|
|
Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.
|