Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
autor |
|
Fukiku
Kreisi kasutaja

|
18.10.2010 17:53:30
|
|
|
estrose kirjutas: |
Soovitaks ülikoolis läbida vaid programmeerimise ained, neid on kokku ca 10, ja muid õppe-aineid pole vaja. Esimene pool-aasta võiks osaleda näiteks lihtsalt Java kursusel, ja programmeerimise plokkskeemidej oonistamise kursusel. Selle poole aasta jooksul tuleks iga päev nende kahe ainega vaeva näha, mingit projektikest arendada ja järgmisel pool aastal läbida mõned ained veel samamoodi, ülejärgmine aasta vast keerukamad programmeerimsie teemad, nagu kompilaatori kursus, assembleri kursus, ja nii peakski olema kümmekond ainet läbitud, ilmselt see oleks 30AP-d väärt, kuid tegelik töömaht ilmselt tuleb 150AP-kanti. Sedalaadi soovitus on puht subjektiivne, ja kindlasti häid kavatsusi silmas pidades soovitatud. |
Millega sa neid soovitusi põhjendad? Keelte süntaksi õppimine on olulisem kui laiema pildi saamine näiteks andmebaasidest, tarkvaraarenduse protsessidest, algoritmidest?
_________________ Foxic is just a simple fox
Enne kui sa küsid oma küsimuse - küsi seda vannipardilt! Rangelt soovitatav enne programmeerimise alafoorumisse uue teema tegemist. |
|
Kommentaarid: 2 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
0 :: |
2 |
|
tagasi üles |
|
 |
mirko28
Aeg maha 1p

|
18.10.2010 19:03:56
|
|
|
Fukiku kirjutas: |
Millega sa neid soovitusi põhjendad? |
Proovin võimalikult lühidalt põhjendada:
1. ülikool on alati olnud praktikast eemal, elukauge, teoreetiline, ülevaatlik, liiga paljusid eluvaldkondi puudutav. Nii on see alati olnud, sest sellsied on ülikooli eesmärgid. Tulemuseks on see, et õppija kulutab oma kütuse ebaoptimaalselt ära, ja alustab tegelikku õppimisprotsessi alles töömaailmas, või siis juba sel ajal kui koolikõrvalt ise hobitegevuse käigus praktiseerib.
2. ülikool on niivõrd kalli maksuga, selle raha eest loobutakse rahast, mille eest saaks palju vajalikemaid asju.
3. ülikooli diplom pole tänase päevani IT-sektoris kuigi palju eelist andnud, ja ei peakski andma, milleks siis seda taga ajada ja vanamoodsalt hinnata.
Keelte süntaksi õppimine on olulisem kui laiema pildi saamine näiteks andmebaasidest, tarkvaraarenduse protsessidest, algoritmidest? |
Ma arvan nii, et süntaksit kui sellist õpib keskkoolis eesti keele tunnis, selleks pole vaja sadat ülikooli lisaloengut, piisab mõnest. Ülikool tutvustab matemaatilist süntaksit, sotsioloogilisi märkimis-tehnikaid jm käekirju, neid ei ole vaja, samamoodi nagu muusikateooriat pole vaja.
Algortmiline/analüütiline mõtlemisvõime areneb keskkoolis reaalainete õppimise ajal välja, ülikool ega muud asjad enam midagi arendada seal suurt ei saa.
Andmebaaside loeng oleks abiks küll, algoritmide samuti, veidi abiks, kuid tarkvara arenduse protsessid pole vajalikud.
Mida siis vaja on? Vaja on need tosinkond ainet läbida, mis vajalikud on, nende käigus ka harjutada hobikorras tarkvara kirjutamist praktiliselt, selle käigus peaks protsessid ja etapid ka selgeks saama. Ja kui selgub, et too andmebaaside või mis iganes pealtnäha abiks olev loeng praktiliselt kasu ei näi andvat, siis pole ka mõtet ainepunkti pärast seda kuulamas käia. Parem minna sedalaadi loengusse kohale esimene kord ja paluda eksami sooritamise võimalust, teha eksam ära ja hoida eemale sellest loengust.
Kas tundub et radikaalne soovitus või? See on üks sajast soovitusest, mõnikord parem on aga soovitusi mitte jälgida, vaid ise need tee peal leida;)
|
|
Kommentaarid: 5 loe/lisa |
   |
4 |
|
tagasi üles |
|
 |
mirko27
HV veteran

|
18.10.2010 19:24:12
|
|
|
estrose, ma hakkaks vastu argumenteerima, kuid kokkuvõttes ei suuda ka kümme tarka vastata ühele lollile. Mulle tundub, et sul on just vajaka see harituse/hariduse pool. Oled uskumatult kõva arendaja enda arvates, aga paraku iga kord enda suud lahti tehes näitad, et sinu "teadmised" on lihtsalt möla - praktikast pole sul üldse aimu.
Sellise möla tarbeks tehti ükskord veebileht ka, seal võid kõik südamelt ära rääkida, just nii nagu sulle endale tundub õigem - pihi.net.
|
|
Kommentaarid: 12 loe/lisa |
   |
11 |
|
tagasi üles |
|
 |
mirko28
Aeg maha 1p

|
18.10.2010 19:48:39
|
|
|
mirko27 kirjutas: |
estrose, ma hakkaks vastu argumenteerima, kuid kokkuvõttes ei suuda ka kümme tarka vastata ühele |
Olen nõus selle mõttekäiguga. (Aga kui 10 tarka ei jõua argumenteerida, siis nad pole ju targad? Ja ilmselt pole keegi siis tark, ja ei peagi olema.)
|
|
   |
4 |
|
tagasi üles |
|
 |
jt234
HV veteran

|
18.10.2010 23:01:05
|
|
|
neid ei ole vaja, samamoodi nagu muusikateooriat pole vaja. |
Kas oled väga kõrgetasemeline muusik, et julged nii väita?
Mina, kes ma õpin professionaalsel tasemel pillimeheks ning käin ITK-s arendust õppimas, julgen väita, et teooria pool on väga vajalik. Võib-olla isegi mitte oma sisu poolest vaid just mõtteviiside kujundamise ja väga laiamahuliste lisavahendite kätteandmise poolest ning sellest on reaalselt väga palju abi (tunnen seda nii pillimängus kui progedes).
_________________ Dima oli siin |
|
Kommentaarid: 130 loe/lisa |
   |
2 :: |
122 |
|
tagasi üles |
|
 |
Redikate
HV veteran

|
19.10.2010 00:16:33
|
|
|
No mis te targa inimesega vaidlete, tal on ju 10 aastat IT kogemust ja ilmselgelt teab ta maailma kõikidest muudest asjadest ka rohkem kui meie kõik kokku.
_________________ http://nodejs.org/
"I'm also a person. Programming is just one thing I do." |
|
Kommentaarid: 34 loe/lisa |
   |
33 |
|
tagasi üles |
|
 |
mirko28
Aeg maha 1p

|
19.10.2010 00:45:52
|
|
|
Redikate kirjutas: |
No mis te targa inimesega vaidlete, tal on ju 10 aastat IT kogemust ja ilmselgelt teab ta maailma kõikidest muudest asjadest ka rohkem kui meie kõik kokku. |
On ka selliseid, kes arvavad, et ülikooli pole üldse vaja, ja mõned ei soovi oma lapsi panna tavalisse lasteaeda, vaid leiavad teisi lahendusi, mõni leiab, et kõlbab vaid see ülikool, kus tuleb maksta miljon krooni aastas, teised ülikoolid ei kõlba tema arvates, mõni arvab, et õige on kloostris ühe raamatu järgi õppida* ilmselt 12 aastat järjest, läbi ajaloo on tänaseni leidunud väga erinevaid õpetamis-metoodikaid. Küsimus jääb alati subjektiivseks, mis mingile subjektile õige tundub. Targad on nad kõik ju. Nad põhjendavad sulle ja ka minule ära oma arvamuse, ja ega me ei saa kuigi hästi tõenäoselt neile selgeks teha, et nad peaksid siiski mõtlema nii nagu meie, või enamus. Pikk möla taas või? No pole see kehvem igatahes, kui kümnest aastast ühtäkki rääkima hakata, mis on täiesti teemaväline ju. Minu eesmärgiks mingisse vaidlusse laskuda küll pole, ega vaenu õhutada, pigem midagi vastu mõtlemiseks kuulda, ja seda ma ka sain ja saan ilmselt, ilmselt saavad ka teised kasu erinevate seisukohtade kuulmisest, seega võitjateks mõlemad osapooled. Peace.
|
|
   |
4 |
|
tagasi üles |
|
 |
teretalv
HV veteran
|
19.10.2010 09:04:44
|
|
|
tark on see kes suudab aduda kui loll ta ise ikka võib olla ja veel on, võrreldes teadmistega mis maailmas on saadaval ja mis pole väljamõeldised, norija leiab ka siit lausest välja väite enda kiitusest... vahet pole kas ütled loll või tark mõlemad tähendavad sama
_________________ Ära usu kes kutsuvad kuskile raha investeerima. Suurt tootlust ei tule keegi kandikul kätte tooma! Head ja kindlat tootlust saab ainult siis, kui ise enda kontrolli all on kogu protsess või enamus sellest.
Teen Hobikorras Audio, Video, Foto ja Trükiettevalmistust/Kujundust ja Python Scripte |
|
Kommentaarid: 51 loe/lisa |
   |
1 :: |
44 |
|
tagasi üles |
|
 |
sukelduja
HV Guru

|
19.10.2010 09:40:20
|
|
|
|
Ma alguses mõtlesin, et tegemist irooniaga, aga tundub, et inimene mõtleb tõsimeeli nii. Sa oled kinni mitte lahenduste leidmises vaid realisatsioonis.
Paraku on sellisel lähenemisel üks suur puudus - ülikitsas spetsialiseerumine. See tähendab, et sellise hariduse omandanu on mõistnud ennast elu lõpuni koodikirjutaja toolile, see on tema kompetentsuse tase ja kõik, igasugune karjääritegemine on põhimõtteliselt välistatud. ( Samas oleks see sobiv autistile või eriti viletsate isikuomadustega inimesele ) Lisaks ei ole ülikool ainult kutseteadmiste omandamise koht ( selleks on kutsekool, näppasin siin härra Prangi ütluse). Ülikoolis omandatakse haridust ja laiendatakse silmaringi.
|
|
Kommentaarid: 24 loe/lisa |
   |
24 |
|
tagasi üles |
|
 |
mirko28
Aeg maha 1p

|
19.10.2010 10:05:10
|
|
|
sukelduja kirjutas: |
|
Ma alguses mõtlesin, et tegemist irooniaga, aga tundub, et inimene mõtleb tõsimeeli nii. Sa oled kinni mitte lahenduste leidmises vaid realisatsioonis.
Paraku on sellisel lähenemisel üks suur puudus - ülikitsas spetsialiseerumine. See tähendab, et sellise hariduse omandanu on mõistnud ennast elu lõpuni koodikirjutaja toolile, see on tema kompetentsuse tase ja kõik, igasugune karjääritegemine on põhimõtteliselt välistatud. ( Samas oleks see sobiv autistile või eriti viletsate isikuomadustega inimesele ) Lisaks ei ole ülikool ainult kutseteadmiste omandamise koht ( selleks on kutsekool, näppasin siin härra Prangi ütluse). Ülikoolis omandatakse haridust ja laiendatakse silmaringi. |
Nii ta on jah.
|
|
   |
4 |
|
tagasi üles |
|
 |
Fukiku
Kreisi kasutaja

|
19.10.2010 10:18:03
|
|
|
sukelduja kirjutas: |
|
Paraku on sellisel lähenemisel üks suur puudus - ülikitsas spetsialiseerumine. See tähendab, et sellise hariduse omandanu on mõistnud ennast elu lõpuni koodikirjutaja toolile, see on tema kompetentsuse tase ja kõik, igasugune karjääritegemine on põhimõtteliselt välistatud. ( Samas oleks see sobiv autistile või eriti viletsate isikuomadustega inimesele ) Lisaks ei ole ülikool ainult kutseteadmiste omandamise koht ( selleks on kutsekool, näppasin siin härra Prangi ütluse). Ülikoolis omandatakse haridust ja laiendatakse silmaringi. |
Nii ta on jah. |
Nii et siis kõigepealt, estrose, soovitad sa inimestel ennast kitsasse tupikuga lõppevasse koridori kinni joosta .... ja siis kui su tähelepanu sellele juhitakse, et see on nõrk lahendus, siis sa.... nõustud sellega? Ma olen segaduses.
Enne kui sa küsid oma küsimuse - küsi seda vannipardilt! Rangelt soovitatav enne programmeerimise alafoorumisse uue teema tegemist. |
|
   |
2 |
|
tagasi üles |
|
 |
mirko28
Aeg maha 1p

|
19.10.2010 10:29:14
|
|
|
Nii et siis kõigepealt, estrose, soovitad sa inimestel ennast kitsasse tupikuga lõppevasse koridori kinni joosta .... ja siis kui su tähelepanu sellele juhitakse, et see on nõrk lahendus, siis sa.... nõustud sellega? Ma olen segaduses.  |
Ma nõustusin sellepärast, et oli üle pika aja mingi argument, mille üle mõelda, ja ma ei hakanud seda ümber lükkama.
Asi on selles, et tema argument oli samasugune, kui öelda, et ülikoolis antakse liiga lai silmaring, samasugune äärmus on ka kitsas silmaring, ei "liiga lai" ega "liiga kitsas" pole kumbki normaalsed nähtused. Ülikoolide kohta on hakatud Eestis ka viimastel aastatel rääkima, et neid pole vaja justnimelt nende laia olemuse tõttu, ja tuleks kitsamaid võimalusi kasutada ja toetada rohkem, selleks on räägitud tehnikumidest. Miks ma peaks tema seisukoha vastu argumenteerima, see on tema arvamus, ja mina ei kavatse oma arvamust tagasi võtta. Tagasi võtan siis, kui keegi vägak urjaks saab või halvasti puudutatuna ennast tunneb.
|
|
   |
4 |
|
tagasi üles |
|
 |
Fukiku
Kreisi kasutaja

|
19.10.2010 14:43:11
|
|
|
Kahjuks jäi sel juhul teineteisemõistmine kas sinu väljendusoskuse või minu tekstimõistmise taha, kuid mulle tundub, et kui sa ütled "Nii ta on, jah", siis see viitab nõustumisele, mitte mõttele stiilis "hmm, huvitav idee, pole varem sellest vaatenurgast mõelnud selle küsimuse peale".
Loodetavasti väljendad ennast edaspidi selgemalt ning loed oma postitused enne "saada" nupu vajutamist paar korda üle. Paraku on need tihti kirjutatud suhteliselt segaselt (ja keelelises plaanis vigadega) ning nende mõistmine on mõnevõrra keeruline.
|
   |
2 |
|
tagasi üles |
|
 |
mirko28
Aeg maha 1p

|
19.10.2010 15:33:53
|
|
|
Kahjuks jäi sel juhul teineteisemõistmine kas sinu väljendusoskuse või minu tekstimõistmise taha, kuid mulle tundub, et kui sa ütled "Nii ta on, jah", siis see viitab nõustumisele, mitte mõttele stiilis "hmm, huvitav idee, pole varem sellest vaatenurgast mõelnud selle küsimuse peale".
Loodetavasti väljendad ennast edaspidi selgemalt ning loed oma postitused enne "saada" nupu vajutamist paar korda üle. Paraku on need tihti kirjutatud suhteliselt segaselt (ja keelelises plaanis vigadega) ning nende mõistmine on mõnevõrra keeruline. |
Nõus kõigega.
|
|
   |
4 |
|
tagasi üles |
|
 |
_marek
HV Guru

|
19.10.2010 15:55:11
|
|
|
Selge see, et vaja on nii mördimärte kui ka natsalniku-nataljasid.
Märdid tulevad tehnikumist ja Nataljad ülikoolist. Omad plussid-miinused mõlemal, mis siin ikka vaielda.
Nii see on olnud ja ega see muutuma ei hakka.
Võiks ju toota ainult mördimärte põhjendusel, et "nemad ju teevad "REAALSE" töö oma kätega ära", aga huvitav kaua see mördimärtide maailm ilma natsalnikuteta toimiks? Mõni minut? Mõni tund?
|
|
Kommentaarid: 130 loe/lisa |
   |
118 |
|
tagasi üles |
|
 |
teretalv
HV veteran
|
19.10.2010 21:05:02
|
|
|
tsitaat: |
Võiks ju toota ainult mördimärte põhjendusel, et "nemad ju teevad "REAALSE" töö oma kätega ära", aga huvitav kaua see mördimärtide maailm ilma natsalnikuteta toimiks? Mõni minut? Mõni tund?
|
ainult kapitalist vib nii rumala küsimuse esitada, mitte et ma mingeid muid "-isme" pooldaks
_________________ Ära usu kes kutsuvad kuskile raha investeerima. Suurt tootlust ei tule keegi kandikul kätte tooma! Head ja kindlat tootlust saab ainult siis, kui ise enda kontrolli all on kogu protsess või enamus sellest.
Teen Hobikorras Audio, Video, Foto ja Trükiettevalmistust/Kujundust ja Python Scripte |
|
Kommentaarid: 51 loe/lisa |
   |
44 |
|
tagasi üles |
|
 |
jaco
Kreisi kasutaja

|
21.10.2010 14:37:34
|
|
|
Loll itimees on ennekõike LOLL...ja alles peale seda kõik muu. Kehtib ka teistel erialadel.
Jaksu ja jõudu neile, kel oidu huvituda muudestki maailma asjadest, kui kood
|
|
Kommentaarid: 39 loe/lisa |
   |
37 |
|
tagasi üles |
|
 |
radok
Kreisi kasutaja
|
|
Kommentaarid: 26 loe/lisa |
   |
26 |
|
tagasi üles |
|
 |
Flavius
HV Guru
|
21.10.2010 21:16:49
|
|
|
TTÜ IT teaduskonna magistriõppes on küberkaitse eriala: link
|
|
Kommentaarid: 126 loe/lisa |
   |
118 |
|
tagasi üles |
|
 |
assassinzr
HV vaatleja
|
27.10.2010 17:43:36
|
|
|
Lõpetan järgmine aasta põhikooli, ja kuna reaalaineid võtab pea hästi, lähen ka vastavasse gümnaasiumisse/klassi. Kuna plaan on ka minna edasi õppima ülikooli, käisin rajaleidja.ee-s ja seal nägin kahte eriala: Infotehnoloogia ja informaatika. Kas oskate seletada lahti, mis on nende erinevused, kumba soovitate rohkem.
|
|
tagasi üles |
|
 |
Patsaan
HV kasutaja
|
|
Kommentaarid: 34 loe/lisa |
   |
31 |
|
tagasi üles |
|
 |
sukelduja
HV Guru

|
28.10.2010 09:37:17
|
|
|
http://et.wikipedia.org/wiki/Informaatika
http://et.wikipedia.org/wiki/Infotehnoloogia
Ehk siis informaatika tegeleb eelkõige infoga ja infotehnoloogia eelkõige kõige sellega, mis info töötlemisega tegeleb ( riist- ja tarkvara). Paberi peal peaks informaatika ka rohkem teoreetiliste alustega tegelema. Ehk siis informaatik on IT "valgekrae" ja infotehnoloog "sinikrae". Aga reaalses hariduse omandamises sõltub kõik ikkagi õppekavast. Üldiselt teoreetilise osa pealt praktilise peale üleminek on palju kergem kui vastupidi.
|
|
Kommentaarid: 24 loe/lisa |
   |
24 |
|
tagasi üles |
|
 |
murjam
HV kasutaja
|
30.10.2010 11:12:54
|
|
|
Olen eesmärgiks seadnud 2011.a sügisel ITK kaugõppesse minna. Kuna hetkel on põhitöö IT maailmast päris kaugel siis millal seal praktikakoha valik selge peab olema? Oleks huvi ka kuulata mõne õppuri arvamusest ITK kaugõppest, kuidas need õppemahud on töö kõrvalt? Viimane tõsisem õppimistegevus lõppes 10.a tagasi. Milline see sissesaamislävend kaugõppes sel aastal oli? Arvata on, et pean tegema ka matemaatika riigieksami, omal ajal seda lihtsalt ei olnud ja ilma selleta lävendit arvatavasti ei ületa
|
|
Kommentaarid: 10 loe/lisa |
   |
10 |
|
tagasi üles |
|
 |
veikovx
HV vaatleja

|
30.10.2010 22:40:21
|
|
|
murjam kirjutas: |
Olen eesmärgiks seadnud 2011.a sügisel ITK kaugõppesse minna. Kuna hetkel on põhitöö IT maailmast päris kaugel siis millal seal praktikakoha valik selge peab olema? Oleks huvi ka kuulata mõne õppuri arvamusest ITK kaugõppest, kuidas need õppemahud on töö kõrvalt? Viimane tõsisem õppimistegevus lõppes 10.a tagasi. Milline see sissesaamislävend kaugõppes sel aastal oli? Arvata on, et pean tegema ka matemaatika riigieksami, omal ajal seda lihtsalt ei olnud ja ilma selleta lävendit arvatavasti ei ületa  |
https://itcollege.ois.ee/curriculum-subject?curriculum_id=7&year=2010&group=year#tab-title-1
Praktika on alles 4ndal aastal, seega praktikakoht PEABKI vast teada olema alles neljandal aastal.
https://www.sais.ee/avalik/et/ASTSD/et_pingeread_9.html
Vastuvõetute nimekirjas (kaugõpe) on 86 inimest ning pingereas on 86. 3.462punkti.
https://www.sais.ee/avalik/et/KNKSD/et_konkurs_9_8740.html - Siin on kirjas mille eest punkte sai (päevaõppe puhul sai veel punkte vist ka füüsika ning matemaatika riiklikel olümpiaadidel osalemise eest, kuni +1)
|
|
Kommentaarid: 26 loe/lisa |
   |
24 |
|
tagasi üles |
|
 |
v0ltage
HV kasutaja
|
31.10.2010 12:13:43
|
|
|
Oskab keegi öelda kui raske TTÜ IT-sse saada on?Konkurssi pidi ikka olema.Hetkel probleemiks see,et ei kavatsenud matemaatika ega füüsika riigieksamit teha,ning nüüd tundub hilja olevat kuna 12 klass käsil.Lahenduseks jääb ehk TTÜ sisseastumiseksam?
|
|
Kommentaarid: 36 loe/lisa |
   |
33 |
|
tagasi üles |
|