Avaleht
uus teema   vasta Raud »  Jahutus »  Graafika kaardi jahutus märgi kõik teemad loetuks
märgi mitteloetuks
vaata eelmist teemat :: vaata järgmist teemat
mine lehele 1, 2  järgmine
Hinnavaatlus :: Foorum :: Uudised :: Ärifoorumid :: HV F1 ennustusvõistlus :: Pangalink :: Telekavad :: HV toote otsing
autor
sõnum Saada viide sõbrale.  :: Teata moderaatorile teata moderaatorile
otsing:  
tommilak
HV vaatleja
tommilak

sõnum 02.07.2010 12:13:26 Graafika kaardi jahutus vasta tsitaadiga

Millest võib tuleneda see, et graafika kaardi jahutus ei suuda enam kaarti jahutada? Eelmine aasta kui ma kaardi ostsin sai ta sellega kenasti hakkama. Kätt sai vabalt kaardi peal hoida kui ma ei tegelenud mängimisega. Nüüd on kaart niisamagi ilma mängimata väga tuline (u. 70C) ja mängimise ajal tõuseb üle 100C (104C kui viimane kord vaatasin). Pilt hakkab hüppama ja vahpeal jooksutab arvuti kokku kah.
Võtsin täna kaardi ka maha ja puhastasin selle vähese tolmu kah ära mis seal oli. Vaatasin, et termopasta oli kah kuidagi kuivanud ja panin ka selle asemele uue, kuid ikkagi on temperatuurid väga kõrged. Kas peaksin ostma uue jahutuse või on sellele probleemile ka mingi muu lahendus? Kaart ise on ASUS EAH4830 ja seda ei ole clockitud.
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
1dumbpcuser
HV Guru

sõnum 02.07.2010 14:38:32 vasta tsitaadiga

Kaart ei tohiks nii iseenesest üles soojeneda, äkki ei tööta ventilaator ja/või ei tõmmata koormuseta olles (idle) kellasid madalamaks...
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
Carniflex
HV vaatleja
Carniflex

sõnum 02.07.2010 14:41:04 vasta tsitaadiga

Hm, kui sa radika all pasta ära vahetasid, siis ilmselt pasta häda see ei tohiks olla. Ma esimese hooga oleks pakkunud et pasta on ära väsinud või kinnitused "lõdvaks" vajunud ja radikas ei saa kiviga enam head kontakti. Äkki sul on ventikas ära väsinud ? Aastaga ei tohiks seda küll veel juhtuda, aga igaks juhuks võiks ju vaadata, kas ta sul ikka tegelikult ka ringi käib ja kui käib, et kas kuskilt on näha ka mis rpm'iga. Osadel kaarditel saab seda venti kiirust softist surkida (ATI Catalysti kaudu näiteks).

Teine asi mida oleks pakkunud on see, et kaardi toite radikas ei ole piisav (osadel ASUSe custom kaartidel, eeskätt nende gaciator jahutusega kaartidel on seal mingi nende oma versioon, mitte reference kaardi oma), ASUSe oma design korral on see toite radikas neil kahtlustäratavalt pisike, kui uskuda kommentaare foorumites. Foorumites väidetakse, et see kivi pidi nende kangematel kaartidel ka kuskile 100C kanti välja jooksma koormuse all (keegi olla mingi termopaarikesega mõõtnud seda). Mul omal ASUSe 4870, ka see glaciator versioon, aga hetkel ei ole suurt probleemi olnud. Mäludel ka minu versioonil eraldi radikaid ei ole. Samas, kui sa speefaniga näed temperatuuri kaardil, siis see peaks siiski olema eeskätt graafikaprose enda oma, kuna ma ei usu, et nende temepratuuri anduritega nii lahkelt ümber käidaks, et neid power chippide peale ka pannakse.

Minu kaart idleb umbes 40C ümbruses, vähemalt speedfan arvates. Ise ei ole seda mingi asjaga mõõtnud ega katsunud kasutamise ajal. Mõõduka loadi all lippab umbes 60C kanti välja.

Edit: Kui muu ei aita ja ikka on jama temperatuuriga, siis peaks saama driverite kaudu asja underklokkida ka natukene.
Kommentaarid: 1 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 1
tagasi üles
tommilak
HV vaatleja
tommilak

sõnum 02.07.2010 15:27:27 vasta tsitaadiga

Ventilaator töötab küll aga ma ei tea kas mulle lihtsalt tundub, et kuidagi väga aeglaselt. Ma küll tahtsin muuta seda ventilaatori kiirust aga selle kaardiga vist ei saa seda teha.
Imelik on just see, et nüüd järsku tõusid need temperatuurid nii kõrgeks. Soojasid ilmasid ma selles ei süüdistaks, kuna eelmisel suvel ei olnud mingit häda. Varem oli ikka idle temperatuur kuskil 50-60C ja mängimise ajal vahepeal tõusis 80C juurde aga mitte kõrgemale. Äkki on kaardil endal midagi viga ja peaks garantiisse saatma? Garantii vist peaks veel kehtima.
Ega selles temperatuuri tõusus ei võiks süüdi olla uus toiteplokk, kuna hiljuti vahetasin mingi täiesti tundmatu firma 400W toiteploki Chiefteci 500W toiteploki vastu?
tagasi üles
Heineken
HV Guru

Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 02.07.2010 17:04:44 vasta tsitaadiga

See nüüd küll süüdlane pole . Äkki lihtsalt halb kontakt ? Tiri mõni programm ja vaata kui kiiresti vent ringi käib ( a'la HWinfo , mul näitab sellega küll mitme RPM peal kaardi ventikas jookseb ) .
ot:
Edit: See mu 4000-s postitus icon_lol.gif thumbs_up.gif , on nüüd mille üle uhkust tunda .
Kommentaarid: 24 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 23
tagasi üles
tommilak
HV vaatleja
tommilak

sõnum 02.07.2010 18:04:16 vasta tsitaadiga

Kasutasin HWinfo't ja Everest'i ja mõlemad näitavad fan speedi all lihtsalt 40%. Ei mingit muud kiirust. Samas peaks siis kuidagi saama seda kiirust ka tõsta aga ükski programm mida ma olen püüdnud kasutada ei lase kiirust muuta.
Ja palju õnne 4000. postituse puhul! icon_lol.gif
tagasi üles
Carniflex
HV vaatleja
Carniflex

sõnum 02.07.2010 19:07:53 vasta tsitaadiga

tommilak kirjutas:
Kasutasin HWinfo't ja Everest'i ja mõlemad näitavad fan speedi all lihtsalt 40%. Ei mingit muud kiirust. Samas peaks siis kuidagi saama seda kiirust ka tõsta aga ükski programm mida ma olen püüdnud kasutada ei lase kiirust muuta.
Ja palju õnne 4000. postituse puhul! icon_lol.gif

See kõlab sedamoodi, et kuskilt on mingi setting sisse ujunud, mis kaardi ventika konstantselt 40% peale keerab, millisel juhul tõepoolest täis loadi all võiks temperatuur minna vähe suuremaks kui tervislik. Mu oma näiteks teeb täis loadi all ikka üsna tolmuimeja häält, ehk siis istub kõrge rpm peal ja sellest hoolimata ronib 60-70 C peale. Ma ise ei oma kogemust graafika venti manuaalse tuunimisega, aga küllap peagi tuleb mõni teadjam mees, kes oskab öelda, kuidas see ATI kaardil käima peaks.
tagasi üles
Heineken
HV Guru

sõnum 02.07.2010 19:28:37 vasta tsitaadiga

eusa_think.gif
Imelik küll . CCC või MSI afterburner vms ei luba pöördeid muuta ?
Kindel et GPU ja jahuti vahel hea kontakt ?
tagasi üles
tommilak
HV vaatleja
tommilak

sõnum 02.07.2010 19:43:08 vasta tsitaadiga

CCC-is ma sellist võimalust üldse ei leiagi ja MSI afterburner ei lase lihtsalt seda pulka seal liigutada.
GPU ja jahuti vahel minuarust on hea kontakt, sest graafikakaardi pealne osa ja heatsink on mõlemad sama kuumad.
tagasi üles
Heineken
HV Guru

sõnum 02.07.2010 20:22:34 vasta tsitaadiga

Vaata füüsiliselt üle kas käib kiiresti või aeglaselt ... peaks aru saama küll . Aga huvitav küll et manuaalselt kiirust ei saa mõõta .
tagasi üles
tommilak
HV vaatleja
tommilak

sõnum 02.07.2010 20:28:39 vasta tsitaadiga

Minuarust käib küll aeglasemalt kui ennem. Või siis tundub see mulle nii. Igastahes 80mm korpuse ventilaatorid käivad küll kiiremini.
tagasi üles
Heineken
HV Guru

sõnum 02.07.2010 21:01:39 vasta tsitaadiga

80mm korpuse ventilaatorid icon_confused.gif . Tiba väiksed need ju icon_razz.gif .
Kui käib aeglasemalt ja ei luba kiirust muuta siis ei kujuta mina küll ette mida teha ... v.a jahuti väljavahetamine muidugi . Ise muidugi selle kaardi peale raha enam ei kulutaks .
tagasi üles
Carniflex
HV vaatleja
Carniflex

sõnum 02.07.2010 21:35:07 vasta tsitaadiga

Vaatasin üle kustkohast minul venti manuaalselt tuunida saab graafikal. Ati catalyst control center / ATI Overdrive (vaja linnuke panna, et lubad seda overdrivet) ja seal all on siis võimalik panna linnuke lahtrisse "Enable manual fan control". Mul hetkel põhimõtteliselt idles istub vent 50% peal (ilma manuaalse kontrollita). Sul on sama seeria kaart, lihtsalt natukene erinev mudel, aga see peaks sul olema võimalik teha samast kohast, kuna driverid on samad. Mul on peal catalyst 10.6, mis peaks siis olema kõige värskemad driverid. Küllap ta vanematega on samas kohas.

Prooviks lükkasin selle manuaalse peale ka ja vendi põhja. Tundus et läks küll natu valjemaks, kuigi mul on ADM stock cooler (hetkel veel) niiet üle selle ulgumise on raske midagi muud sealt kasti seest kuulda. Võib olla ka mu fantaasia, ei viitsi hetkel laua alla roomata vaatama, kas tegelikult ka käib kiiremini. Samast kohast saad vaadata, mis on su kaardil hetkel tegelik core ja mälude kiirus, minu kaardil on idee järgi 750 MHZ core, aga hetkel istub 550 peal, niiet ilmselt see asi ka automaatselt underclokib kui kaardil koormust peal ei ole.
tagasi üles
tommilak
HV vaatleja
tommilak

sõnum 03.07.2010 17:05:13 vasta tsitaadiga

Nojah, selle ma panen, et enable overdrive aga sellist valikut mul ei ole, et enable manual fan control.

Edit: Nüüd on hakanud veel juhtuma seda, et järsku läheb ekraan triibuliseks. Terve ekraan on kaetud vertikaalsete helesiniste triipudega. Vahepeal tuleb tuleb siis natukese aja pärast pilt tagasi aga vahepeal jälle viskab BSOD ette ja teeb restarti. Äkki on siis videokaardil mingisugune termoregulaator rikkis, mis peaks ise muutma ventilaatori kiirust, kuid ei tee seda? Kas peaks äkki siis pöörduma garantii poole, sest see peaks veel kehtima?
tagasi üles
Marduuhin
HV Guru
Marduuhin

sõnum 03.07.2010 17:32:54 vasta tsitaadiga

Paigalda Ati Tray Tools ja muuda sellega kiiruseid.
Paigalda korpus, nii et õhu liikumises olulisi takistusi pole ning eemalda küljekaas. Saab kaart veidikene kergemini jaheda õhu kätte.

tommilak
HV vaatleja
tommilak

sõnum 03.07.2010 17:40:48 vasta tsitaadiga

No võimatu on enam midagi sealteha. Juba natukese aja pärast viskab selle triibulise pildi ette ja teeb restarti.
Kuskohas seal ATI Toolsis see kiiruse muutmine täpselt asub?
tagasi üles
Marduuhin
HV Guru
Marduuhin

sõnum 03.07.2010 18:08:02 vasta tsitaadiga

Step 1: http://www.upload.ee/image/668237/clipboard_upped.png
Step 2: http://www.upload.ee/image/668239/clipboard_upped.png

tommilak
HV vaatleja
tommilak

sõnum 03.07.2010 18:25:21 vasta tsitaadiga

Panin siis selle manual fan speed ja lükkasin 100 peale aga minuarust käib see ikka samal kiirusel. Igasthes ventilaatori heli valjemaks ei lähe. Tundub et lootusetu värk...
tagasi üles
Marduuhin
HV Guru
Marduuhin

sõnum 03.07.2010 18:48:54 vasta tsitaadiga

Kontrolli ventilaatori juhtmed üle. Kui ventilaatorisse ei tule piisavalt voolu sisse, siis saad pistiku mõne molex'i külge ühendada. Kui voolu piisavalt, aga ventilaator ikka ei pöörle, siis võid mõelda selle vahetusele.
Carniflex
HV vaatleja
Carniflex

sõnum 03.07.2010 19:55:41 vasta tsitaadiga

Noh tegelikult, kui sul garantii veel kestab, siis tasuks äkki isegi seda proovida, kuna hetkel kõlab see sedamoodi, et sa oled igasugu trikke juba jõudnud proovida, aga asi ei ole paremaks sellest läinud, pigem nagu läheks aja jooksul isegi halvemaks. Kui garantiis peedistama hakkavad, siis võib muidugi veel proovida underklokkimist.
tommilak
HV vaatleja
tommilak

sõnum 03.07.2010 21:20:48 vasta tsitaadiga

Juhtmed on kõik korras. Aga ma vaatasin, et ventilaatorisse läheb ainult kaks juhet - punane ja must. Kas ei peaks olema kolm juhet, et üldse saaks seda pöörete sagedust muuta?
Kas ma garantii jaoks pean siis pöörduma selle poe poole kust ma selle ostsin ehk siis Arvutikeskuse poole? Kaua selle garantiiga üldse läheb ja kas nad saadavad uue kaardi kohe või läheb sellega aega? Mul suht esimene kord midagi garantiisse saata.
tagasi üles
Dogbert
HV Guru
Dogbert

sõnum 03.07.2010 22:26:02 vasta tsitaadiga

Kolmas juhe on vajalik pöörete lugemiseks ja sellest pöörlemiskiiruse arvutamiseks, kiirust muudetakse pinge muutmisega. Sinu kirjeldusest saime teada vaid seda, et sinu ventikas ei näita välja, kui kiiresti ta pöörleb. Sellele vaatamata saab tema toitepinget muuta, kui kaart ise seda võimaldab.

Kui arvuti välja lülitad ja näpuga ventikat ringi ajad, kas siis käib ta vabalt ringi?

tagasi üles
tommilak
HV vaatleja
tommilak

sõnum 03.07.2010 23:25:55 vasta tsitaadiga

Käib küll jah täiesti vabalt seal. Mingit takistust vms küll ei ole. Kõige esimese asjana üldse tegin ma ventilaatori tolmust puhtaks.
tagasi üles
Dogbert
HV Guru
Dogbert

sõnum 04.07.2010 23:06:42 vasta tsitaadiga

Kui sooja õhku korpuse ventikatest välja tuleb ja kui soojaks lähevad kasti küljed? Kui korpuses on õhuvahetus ebapiisav, siis võid panna sinna ükskõik kui võimsa jahutuse kaardi peale ja see kuumeneb sellegipoolest üle.
tagasi üles
tommilak
HV vaatleja
tommilak

sõnum 08.07.2010 13:02:49 vasta tsitaadiga

No toiteplokist tuleb soojem õhk ja siis kahest 80 mm vendist tuleb natuke jahedam õhk aga soe ikkagi. Küljed küll eriti soojaks ei lähe. Ma ise arvan et õhuvahetus on täitsa piisav, sest varem ei olnud ju mingit häda sellega.

Edit: Probleem ikkagi videokaardis endas. Sai ostetud uus jahutus, mis jahutab kaardi kenast 40 kraadi peale, kuid kahte monitori korraga kasutades või mänge mängides, jookseb ikkagi kokku, ehk siis viskab ette triibulise ekraani või BSOD.
tagasi üles
näita postitusi alates eelmisest:   
uus teema   vasta Raud »  Jahutus »  Graafika kaardi jahutus mine lehele 1, 2  järgmine
[vaata eelmist teemat] [vaata järgmist teemat]
 lisa lemmikuks
näita foorumit:  
 ignoreeri teemat 
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse
sa ei või vastata selle foorumi teemadele
sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis
sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis
sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis
sa ei saa lisada manuseid selles foorumis
sa võid manuseid alla laadida selles foorumis

Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.