Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
autor |
|
jaansalv
HV vaatleja
|
19.06.2010 17:02:38
TV antenniga 900MHz Elisa netti püüdmas |
|
|
Tere
Mida arvate, kui Elisa UMTS900 moblaneti (MINT) püüdimiseks kasutada mõnda suuremat TV (UHF) antenni, mis kirjade järgi on mõeldud töötama nagu tavaliselt sagedustel 470 - 862 MHz? Kui antenn suudab töötada nii laias vahemikus, siis ega veel lisaks ca 100 MHz sealt juurde pigistada ole probleem? Loogiliselt võttes peaks need antennid ka 960MHz kinni krabama, küll jah efektiivsus pisut langeb? Aga eks need lairibaantennid nagunii ka 470 - 862 MHz vahemikus ühteviisi 100-se efektiivsusega tööta.
Paneks nt sellisele antennile: http://www.abcantenn.ee/?sisu=tootekataloog&lang=est&id=1636&mid=2&kat=1026
50 Ω juhtme sappa ja nett peaks tulema hakkama ju päris kauge maa tagant?
Kui kiiret netti suudab Elisa UMTS900 ehk 900 MHz-i pealt pakkuda? Kuidas kõige lihtsamalt kindlaks teha, kas modem töötab UMTS900 või UMTS2100 peal?
Kui levikaart: http://www.elisa.ee/et/Eraklient/Teenused/76/Mobiilse-interneti-levi näitab 3.5G 21Mit/s UMTS900, kas siis on 100% kindel, et seal ei korja 3,5G modem UMTS900 asemel ülesse UMTS2100 võrgu?
Jaan
|
|
tagasi üles |
|
 |
pinnawaatluz
HV kasutaja
|
19.06.2010 17:27:28
Re: TV antenniga 900MHz Elisa netti püüdmas |
|
|
Kindel on ainult siis kui kohapeal välja selgitad. Seda saab teha modemi tarkvaraga. Väänad seal kindlalt sageduse paika ja vaatad millise sagedusega ühenduse saad. Kaardil neil ju kõikjal märgitud UMTS900, on seal üldse mingit kohta kus UMTS2100? Ma küll ei näe.. Ja tegelikult tulebki selles kohas kus ma olen seda kasutanud 2100. Kaart on umkaudne orientiir, tegelik levi kohapeal võib olla siia-sinna. Antennina võid kasutada kasvõi vana pudeliharja ja võib isegi toimida, iseasi kas selleks mitte mõeldud asja hakata 800-900 krooni eest ostma. Enam-vähem samas hinnaklassis saad ju õige antenni juba ilma kemiseerimata.
|
|
Kommentaarid: 8 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
0 :: |
8 |
|
tagasi üles |
|
 |
kfl
HV Guru
|
20.06.2010 12:29:20
|
|
pinnawaatluz kirjutas: |
[.... Antennina võid kasutada kasvõi vana pudeliharja ja võib isegi toimida, ... |
kuidas seda seadet nimetatakse millega antenni häälestust, püsilainet, resonsntssagedust vms leitakse (aidake leida googlisse otsisõnu)
ma ei mõtle seda pöördkondega antennihäälestus tüünerit,
idee oleks uhv antenni elemente nihutada, et see 900MHz jaoks parajaks modida
_________________ Müügis: YARIS! ja FOCUS Tel: 1214*5100741*100 |
|
Kommentaarid: 111 loe/lisa |
   |
107 |
|
tagasi üles |
|
 |
eldorado
HV veteran

|
20.06.2010 14:09:53
|
|
|
kindlasti proovi, ja ma usun et hakkab.
Ka panime väike eksperement, et seadmed olid 5Ghz 802.11a sagedusele mõeldud, antennid olid hiinakad 24dbi 2.4ghz
Kõige huvitav, et linki vahemaa ca 3km peale seadmete vahetust signaali tugevus isegi sai natsa rohkem kui vana seadmetega(2.4ghz) ja hakkas tööle 5Ghz sagedusel, räägimatta et antennid olid mõeldud 2.4ghz sagedusele (vastavalt kirjale).
p.s. Signaali tugevus sinu olukorras midagi ei muutu, interneti kiirus sul nagu nii hakkab hakkima, kuna seotatud sellega et palju rahvas on elisa poolt masti küljes.. Traadita interneti puhul midagi garanteerida ei saa, see tuleb arusaama.
p.p.s. 3.5G 2100mhz = wifi @2400mhz ))))))))))) Nii et kui wifi ehitusega-katsetamisega oled kursis, siis asi umbes sama. Vahe vaid selles, et operatoritel on access point mitte mWattides, vaid WATTides, seepärast ja levid tsipa paremini =) Kui wifi 2W võimendiga panna saad samavõrdne isegi kiirem 3.5G enda võrk =))))))))
|
|
Kommentaarid: 148 loe/lisa |
   |
9 :: |
4 :: |
106 |
|
tagasi üles |
|
 |
jaansalv
HV vaatleja
|
20.06.2010 22:41:13
|
|
pinnawaatluz kirjutas: |
Kindel on ainult siis kui kohapeal välja selgitad. Seda saab teha modemi tarkvaraga. Väänad seal kindlalt sageduse paika ja vaatad millise sagedusega ühenduse saad. Kaardil neil ju kõikjal märgitud UMTS900, on seal üldse mingit kohta kus UMTS2100? Ma küll ei näe.. Ja tegelikult tulebki selles kohas kus ma olen seda kasutanud 2100. Kaart on umkaudne orientiir, tegelik levi kohapeal võib olla siia-sinna. Antennina võid kasutada kasvõi vana pudeliharja ja võib isegi toimida, iseasi kas selleks mitte mõeldud asja hakata 800-900 krooni eest ostma. Enam-vähem samas hinnaklassis saad ju õige antenni juba ilma kemiseerimata.  |
Mul pakub modem valida ühenduseks:
1. UMTS Preferred
2. UMTS Only
3. GPRS Preferred
4. GPRS Only
Selle järgi ma küll kuidagi ei saa aru, kas ta kasutab UMTS2100 või UMTS900. Paar mega tuleb nagu koliseb 4,6 km kauguselt. Samas aga modemi manual räägib, et max tuleb 1,8 Mbps using HSDPA ja 384 Kbps using UMTS. Mul on UMTS Only peal ja vahepeal tuleb lausa 2.5 Mbps. Ma ei saa aru kahest asjast - mis sagedusel see kraam tuleb ja miks see kraam tuleb kiiremini kui modemi manuaalid lubavad. Modem ise ca 3 aastat vana ja ei tohiks tunda kiiremaid asju kui 1,8 Mbps... Elisa laseb vist samal sagedusel rohkem kanaleid kasutada ja kiirus kasvab isegi vanadel modemitel kordades nagu WIFI-de puhul kunagi juhtus. Mida arvate?
|
|
tagasi üles |
|
 |
1dumbpcuser
HV Guru
|
20.06.2010 23:58:07
|
|
|
Võib-olla see pulk toetab siiski 3,6mbps kiirust.
Või panevad andmed segast
_________________ O: Low-profile pci bracket |
|
Kommentaarid: 100 loe/lisa |
   |
1 :: |
95 |
|
tagasi üles |
|
 |
kännuämmelg
HV Guru

|
21.06.2010 07:44:07
|
|
|
1. antennid, mis on suure vahemikuga, on optimeeritud keskmisele sagedusele ja servade võimendus on väiksem
2. 75 oomisele antennile 50 oomist kaablit taha ei panda
kfl, ilmselt seade. mida silmas pead, kannab lätikeelset nime SWR meter (standing wave ratio)
|
|
Kommentaarid: 243 loe/lisa |
   |
3 :: |
205 |
|
tagasi üles |
|
 |
jaansalv
HV vaatleja
|
21.06.2010 10:16:42
|
|
|
Antennide ümbertegemiseks on päris hea asi ülesse riputatud:
http://www.qsl.net/w4sat/freqscal.htm
75 -> 50 oomi probleemi peaks saama lahendada Ranteloni üleminekuga, mis muundab kaabli 75 oomi lainetakistuse seadme 50 oomi sisendtakistuseks. See tähendab muidugi ca paarisaja kroonist lisakulu...
|
|
tagasi üles |
|
 |
kännuämmelg
HV Guru

|
21.06.2010 15:53:47
|
|
|
jaansalv kirjutas: |
Antennide ümbertegemiseks on päris hea asi ülesse riputatud:
http://www.qsl.net/w4sat/freqscal.htm
75 -> 50 oomi probleemi peaks saama lahendada Ranteloni üleminekuga, mis muundab kaabli 75 oomi lainetakistuse seadme 50 oomi sisendtakistuseks. See tähendab muidugi ca paarisaja kroonist lisakulu... |
ranteloni üleminek on tore, kuid sellega kaotad antenni hüvetegusrist suure osa
|
|
   |
205 |
|
tagasi üles |
|
 |
jaansalv
HV vaatleja
|
21.06.2010 19:10:44
|
|
|
kännuämmelg kirjutas: |
ranteloni üleminek on tore, kuid sellega kaotad antenni hüvetegusrist suure osa |
Aga mida halba juhtub, juhul kui nn 75-oomisele antennile 50-oomised kaablid ja seadmed otse külge ühendada? Modem põleb maha?
Samas aga kui ma ise ehitan mõne antenni, kust ma siis tean, kas see on 75 oomi või hoopis 35 oomi? Pean mingid juhtmed külge ühendama ja enne töösse panekut kindlasti üle mõõtma? Või olulist vahet pole - kui töötab siis töötab ja kui ei tööta siis ei tööta ning tuleb uus nikerdada?
|
|
tagasi üles |
|
 |
kännuämmelg
HV Guru

|
21.06.2010 19:17:26
|
|
|
Aga mida halba juhtub, juhul kui nn 75-oomisele antennile 50-oomised kaablid ja seadmed otse külge ühendada? Modem põleb maha?
Samas aga kui ma ise ehitan mõne antenni, kust ma siis tean, kas see on 75 oomi või hoopis 35 oomi? Pean mingid juhtmed külge ühendama ja enne töösse panekut kindlasti üle mõõtma? Või olulist vahet pole - kui töötab siis töötab ja kui ei tööta siis ei tööta ning tuleb uus nikerdada? |
tegelikult jah, valesti koormatud väljund võib ka maha kärsata.
kui Sa ehitad antenni, teed Sa seda juba mõne valmisoleva näite põhjal. Seal on üldjuhul ka ehituslikult tagatud see, et lainetakistus oleks tuleva seadmega sobiv. Kui pole, siis tehakse sobitusahel. Sama kehtib ka eelpoolmainitud seisevlaineteguri puhul
|
|
   |
205 |
|
tagasi üles |
|
 |
smurfar
Kreisi kasutaja

|
21.06.2010 20:19:26
|
|
Tere
Kui antenn suudab töötada nii laias vahemikus, siis ega veel lisaks ca 100 MHz sealt juurde pigistada ole probleem?
Jaan |
Kui nüüd võtta pudelihari ja lükata igasugused üleminekud ja värgid järgi siis see püüab sama edukalt 900MHz-st sagedust kui TV antenn ( st. mitte midagi ). 100 MHz on liiga suur vahe.. Isegi 20MHz on palju (võta nüüd kasvõi wifi kanalid, mis on väikeste vahedega). GPS toimib isegi 0,0001GHz täpsusega
tsitaat: |
All satellites broadcast at the same two frequencies, 1.57542 GHz (L1 signal) and 1.2276 GHz (L2 signal). |
|
|
Kommentaarid: 119 loe/lisa |
   |
1 :: |
106 |
|
tagasi üles |
|
 |
jaansalv
HV vaatleja
|
21.06.2010 20:57:52
|
|
smurfar kirjutas: |
Kui nüüd võtta pudelihari ja lükata igasugused üleminekud ja värgid järgi siis see püüab sama edukalt 900MHz-st sagedust kui TV antenn ( st. mitte midagi ). 100 MHz on liiga suur vahe.. Isegi 20MHz on palju (võta nüüd kasvõi wifi kanalid, mis on väikeste vahedega). GPS toimib isegi 0,0001GHz täpsusega
|
Ei usu, et asi kohe nõnda hull on, kohe kuidagi ei usu. Praktika ju on näidanud, et isegi 2,4 GHz antennid suudavad edukalt töötada 5 GHz peal. Mõni asi see 800-900 MHz juures lairibaantenniga 100MHz lisaks venitada. Foorumi tagasiside ju kinnitas, et edukaid tulemusi saadakse ka teiste seadmete antennidega.
|
|
tagasi üles |
|
 |
kännuämmelg
HV Guru

|
21.06.2010 22:25:27
|
|
Ei usu, et asi kohe nõnda hull on, kohe kuidagi ei usu. Praktika ju on näidanud, et isegi 2,4 GHz antennid suudavad edukalt töötada 5 GHz peal. Mõni asi see 800-900 MHz juures lairibaantenniga 100MHz lisaks venitada. Foorumi tagasiside ju kinnitas, et edukaid tulemusi saadakse ka teiste seadmete antennidega. |
et sellest aru saada, pead mõtlema natukese siinuslaine kuju peale. Lihtsustatult võib öelda,et laine harjal on signaali tugevus maksimum ja nullpunktis signaali pole. Seda vahet, mille puhul laine täistsükli teeb, nimetatakse lainepikkuseks. tsüklite arv ajas on sagedus. Ehk siis antenni pikkus peab olema lainepikkuse kordne (kas terve, pool, veerand jne) ehk siis antennist kiiratav (või vastuvõetav) signaal on tugevaim laine harjaga taktis. Reaalses elus tuleb mängu ka signaali materjalis levimine ning muud omavahelised füüsikalised mõjud, mistõttu saab lainepikkuse jao järgi pikkust mõõtes lähedased tulemused ainult varrasantenni puhul. Lisaks mängib veel kasuliku signaali levimisel lainetakistus,. mitu korda mainitud seisevlainetegur ning aktiivseadme elektriliste näitajate sobivus.
Lisaks tuleb arvestada ka seda, et laia diapasooni antenn tehakse keskmise sageduse jaoks, ning selle diapasooni ühe kanali sageduseks arvestakse kanali riba keskmist sagedust (2,4GHz puhul siis ribalaius 22MHz)
kokkuvõttes võib 2,4 GHz antenn olla 5GHz mõnede kanalite jaoks mingi lainepikkuse kordsena täiesti toimiv, kuid kindlasti mitte optimaalne.
|
|
   |
205 |
|
tagasi üles |
|
 |
pinnawaatluz
HV kasutaja
|
21.06.2010 23:38:04
|
|
Mul pakub modem valida ühenduseks:
1. UMTS Preferred
2. UMTS Only
3. GPRS Preferred
4. GPRS Only
Selle järgi ma küll kuidagi ei saa aru, kas ta kasutab UMTS2100 või UMTS900. |
Ega kõigi modemite tarkvara vist siis võimaldagi sagedust kindlalt paika määrata. Põhimõtteliselt peaks peale "UMTS Only" valikut olema ka sageduste valikuks mingi option. Huawei uuematel junnidel küll on. Kui pole, siis tuleb Elisast järgi uurida või laenata/osta junn, millel on selline valik ja sedasi sagedus tuvastada. Vaevalt sul tasub spetsiaalaparatuuri selleks soetama hakata. Ütlen veelkord et kui just omaette eesmärgiks pole Jaan Tatikat mängida, siis on lihtsam ja otstarbekam soetada selleks projekteeritud ja ehitatud antenn.
|
|
Kommentaarid: 8 loe/lisa |
   |
8 |
|
tagasi üles |
|
 |
salatoimik
HV Guru

|
29.06.2010 19:39:47
|
|
Selle järgi ma küll kuidagi ei saa aru, kas ta kasutab UMTS2100 või UMTS900. |
kui istud keset linna siis suht kindlalt 2100, kui kuskil maal metsade vahel siis 900. (see pole muidugi reegel)
_________________ LehesFoto - Täis suvaklõpse ja muud |
|
Kommentaarid: 39 loe/lisa |
   |
35 |
|
tagasi üles |
|
 |
DVDRW
HV Guru

|
27.09.2010 15:09:10
|
|
|
Keegi on siis proovinud ka osta näiteks vastav suur antenn netipulgale? Teeb ühenduse paremaks?
Palan ise teha midagi sellist. Kas kuskilt saaks mõõte jooniseid vms? Mast ~7km (otsenähtavus), EDGE katkeb ja kõigub.
|
|
Kommentaarid: 28 loe/lisa |
   |
27 |
|
tagasi üles |
|
 |
spezwend
HV veteran
|
|
Kommentaarid: 67 loe/lisa |
   |
2 :: |
63 |
|
tagasi üles |
|
 |
DVDRW
HV Guru

|
28.09.2010 14:41:28
|
|
|
Ostaks selle aga modemil selline (ZTE MF161) pisike antennipesa. Kust leida antennile õige kaabel ja pistik?
|
|
Kommentaarid: 28 loe/lisa |
   |
27 |
|
tagasi üles |
|
 |
LiivaneLord
Sõpradele "Olavi"
|
05.05.2012 19:44:17
|
|
|
Mul on ka tehtud selline lihtne skeem:
Katusel on Iskra DTX-48 FC -> http://www.emmel.ee/index.php?route=product/product&product_id=370
Channels: 21-69 470-862 MHz
Imped: 75 oomi
Elements: 48
Gain: 11 ... 16 dB(i)
Front-back ratio: > 29 dB
Beam width: 54 kraadi ... 26 kraadi
Connector: F
Lenght: 1110 mm
Spoiler 
Antennist tuleb tavaline 75 oomine antennikaabel, umbes 10 meetrit. Sealt jaguneb 4-way splitteri abil televiisorile, arvutisse TV-tuuneri jaoks, arvutisse netipulga (Huawei E173) jaoks ning muusikakeskusele.
Kõik muu on antennikaabel, aga netipulgale tuleb splitterist 50 oomine kaabel, millel lõikasin ühe otsa maha ning panin sinna otsa tavalise antenni pistiku, et saaksin splitteriga ühendada. Netipulgal on vastav üleminek -> http://elisa.ee/et/Eraklient/Pood/p/panorama/antenniadapter-c74-fp-015-crc9
Iseenesest kõik toimib, netipulgal on levi stabiilne ja päris hea (võrreldes ilma antennita), kuid vahest arvutist TV vaatamisel tekivad ruudud ning heli ja pildi katkemised. Seda esineb mõnel päeval rohkem, teinekord vähem, kuid üldiselt karjuvalt just ei häiri, aga hiljuti juhtus selline asi, et öösel, kui levi oli suurepärane (4 pulka tavapärase 3 asemel), siis hakkas arvutis TV pilt kohutaval kombel hakkima ning nägin, et TV-tuuneri sinine tuluke pidevalt vilkus. Tuuneriks on KWorld PCI Dual DVB-T TV card -> http://uk.kworld-global.com/main/prod_in.aspx?mnuid=1335&modid=12&fcid=8&pcid=238&ifid=118&prodid=74
Kui ühendasin interneti lahti, siis pilt muutus normaalseks, ühendasin netiga tagasi ja hakkas jälle hakkima.
Seda on esinenud ainult ühe korra, aga mul oleks küsimus targematele - kas on midagi väga valesti ja kas on mingi võimalus olemasolevat probleemi parandada?
|
|
Kommentaarid: 20 loe/lisa |
   |
19 |
|
tagasi üles |
|