|
Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
| autor |
|
ihvike
HV Guru
|
25.05.2010 15:29:26
|
|
|
| Aga kes ja kuidas otsustab, kellele kui palju vaja on? Kui indiviid seda ise otsustada ei saa, siis ongi eneseteostuse piiramisega tegu.
|
|
| Kommentaarid: 12 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
0 :: |
12 |
|
| tagasi üles |
|
 |
ihvike
HV Guru
|
25.05.2010 15:30:56
|
|
|
| SKG kirjutas: |
| monetaarses süsteemis küll jah, kuna asjade omamine on tähtis, sest neil on rahaline väärtus. |
Phäh. Mul on hunnikutena asju, mille rahaline väärtus ei tähenda minu jaoks absoluutselt mitte midagi, kuid millest loobuda ma ei taha.
|
|
   |
12 |
|
| tagasi üles |
|
 |
SKG
HV Ihaldatuim Poissmees

|
25.05.2010 15:33:40
|
|
|
| Elrak kirjutas: |
| ehk tood mõned näited, kuidas RBE inimese eneseteostust piirab? |
Ma ei pidanud kollektivismi all konkreetselt silmas RBEd. See on sinu meelevaldne tõlgendus.
http://sinine.ehi.ee/ehi/oppetool/lopetajad/altrov/altrov1.html
Spoiler 
Kollektivistlikes kultuurides rõhutatakse oma rühma eesmärke, vajadusi ning vaateid - neid peetakse tähtsamaiks kui indiviidi omi. Toonitatakse pigem rühmasiseseid sotsiaalseid norme kui individuaalset heaolu. Eelistatud on ühised tõekspidamised indiviidi ainulaadse arvamuse ees. Hinnatakse rühmatööd, kuigi väljastpoolt tuleva indiviidi töö võiks olla tulemuslikum.
Olgugi et ka praeguses ühiskonnas võib leida selliseid ilminguid konformismi põhjal, siis kollektivism viib selle täiesti uuele tasemele. |
sinu tsiteeritud TVP põhinebki RBE-l.
ehk siis mõned näited, kuidas RBE eneseteotust piirab?
| Ho Ho kirjutas: |
Praegu kui on soov oma elamise jaoks võin võtta kätte, osta lapp maad ja selle oma käega üles laduda. RBE puhul poleks see justkui eriti võimalik kui kõigile jagatakse ressursse ainult vajaduse järgi. Milleks jagada suvalisele matsile telliseid kui märksa enam kasu oleks kui neist ehitada midagi kommuunile? |
oot misasja, räägid ehk lähemalt?
| ihvike kirjutas: |
| Aga kes ja kuidas otsustab, kellele kui palju vaja on? Kui indiviid seda ise otsustada ei saa, siis ongi eneseteostuse piiramisega tegu. |
ja sa elad selle teadmisega, et sinu "eneseteotus" on kellegi teise heaolu arvelt?
| monetaarses süsteemis küll jah, kuna asjade omamine on tähtis, sest neil on rahaline väärtus. |
Phäh. Mul on hunnikutena asju, mille rahaline väärtus ei tähenda minu jaoks absoluutselt mitte midagi, kuid millest loobuda ma ei taha. |
mhh? kes käsib sul neist loobuda?
viimati muutis SKG 25.05.2010 15:36:50, muudetud 2 korda |
|
| Kommentaarid: 373 loe/lisa |
   |
3 :: |
313 |
|
| tagasi üles |
|
 |
guest1902
Kreisi kasutaja

|
25.05.2010 15:34:27
|
|
|
ehk siis mõned näited, kuidas RBE eneseteotust piirab? |
TVP on kollektivistlik. See argument järjekordselt ignoreeritakse.
| mhh? kes käsib sul neist loobuda? |
Juba kolmandat korda toon näite, et puhtlingvistiliselt poleks eraomandi kaotamine võimalik ("minu-sinu"-analoog).
_________________ assumption is the mother of all fuck ups
,,think before you print and save a ROOT::TTree''
viimati muutis guest1902 25.05.2010 15:39:46, muudetud 1 kord |
|
| Kommentaarid: 2 loe/lisa |
   |
2 |
|
| tagasi üles |
|
 |
SKG
HV Ihaldatuim Poissmees

|
25.05.2010 15:38:59
|
|
|
ehk siis mõned näited, kuidas RBE eneseteotust piirab? |
TVP on kollektivistlik. See argument järjekordselt ignoreeritakse. |
sa millegipärast välistad eneseteostuse. sooviks näiteid, mida juba eelnevalt palusin.
|
|
   |
313 |
|
| tagasi üles |
|
 |
guest1902
Kreisi kasutaja

|
25.05.2010 15:41:18
|
|
|
| sa millegipärast välistad eneseteostuse. |
No proovime uuesti.
,,think before you print and save a ROOT::TTree'' |
|
   |
2 |
|
| tagasi üles |
|
 |
ihvike
HV Guru
|
25.05.2010 15:45:40
|
|
|
| Aga kes ja kuidas otsustab, kellele kui palju vaja on? Kui indiviid seda ise otsustada ei saa, siis ongi eneseteostuse piiramisega tegu. |
ja sa elad selle teadmisega, et sinu "eneseteotus" on kellegi teise heaolu arvelt? |
Defineeri mulle see "kellegi teise heaolu", mida mina oma eneseteostusega (näiteks sellega, et ma käin koolis, täiendan ennast, teenin paremat palka ja ostan mõnusamaid asju) kahjustan. Teised tehku sarnaselt või ärgu tehku, kui ei taha, see pole tõesti minu mure.
Phäh. Mul on hunnikutena asju, mille rahaline väärtus ei tähenda minu jaoks absoluutselt mitte midagi, kuid millest loobuda ma ei taha. |
mhh? kes käsib sul neist loobuda? |
Ressursside vajadustepõhine jaotus otseloomulikult. Ilmselt oleks vaja kadunud vaarema kullast laulatussõrmus teadusliku uurimistöö jaoks ümber sulatada, kuid mind see väga ei huvita.
|
|
   |
12 |
|
| tagasi üles |
|
 |
ihvike
HV Guru
|
25.05.2010 15:47:44
|
|
|
| Point on see, et ükskõik mille, nii materiaalsete kui immateriaalsete väärtuste suurus on individuaalne ja seda ei saa mingi RBE dikteerida.
|
|
   |
12 |
|
| tagasi üles |
|
 |
SKG
HV Ihaldatuim Poissmees

|
25.05.2010 15:56:25
|
|
|
Ok, küsime siis nii, et mis on sinu jaoks eneseteostus ja kuidas RBE neid sinu jaoks piirab? või mida konkreetset ei saaks sa teha?
ihvike, kui sinu jaoks on eneseteostus need loetletud asjad, siis mis või kes sul neid RBE puhul pärsib (va see, et rahata süsteemi puhul palka ei maksta)? me vist räägime eri asjadest praegu. RBE kohta oled ikka uurinud?
|
|
   |
313 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Ho Ho
HV Guru

|
25.05.2010 15:59:02
|
|
|
Praegu kui on soov oma elamise jaoks võin võtta kätte, osta lapp maad ja selle oma käega üles laduda. RBE puhul poleks see justkui eriti võimalik kui kõigile jagatakse ressursse ainult vajaduse järgi. Milleks jagada suvalisele matsile telliseid kui märksa enam kasu oleks kui neist ehitada midagi kommuunile? |
oot misasja, räägid ehk lähemalt? |
Mis siin rääkida, kirjeldasin lihtsalt üht võimalikku eneseteostamise viisi. Näiteks mu vanemate jaoks oligi see konkreetselt isikliku majapidamise üles ehitamine linnast välja. Kuidas on see võimalik RBE'l baseeruvas ühiskonnas?
_________________ Teach a man to reason and he'll think for a lifetime
Common sense - so rare that it's a damn superpower
Vaadates paljude inimeste sõnavõtte siin ja mujal jääb üle ainult klassikuid tsiteerida - "I weep for humanity" |
|
| Kommentaarid: 106 loe/lisa |
   |
1 :: |
86 |
|
| tagasi üles |
|
 |
SKG
HV Ihaldatuim Poissmees

|
25.05.2010 16:01:07
|
|
|
oot misasja, räägid ehk lähemalt? |
Mis siin rääkida, kirjeldasin lihtsalt üht võimalikku eneseteostamise viisi. Näiteks mu vanemate jaoks oligi see konkreetselt isikliku majapidamise üles ehitamine linnast välja. Kuidas on see võimalik RBE'l baseeruvas ühiskonnas? |
kui ma ei eksi, siis sellest üksi linnast väljas elamisest on siin juba ennist ka juttu olnud.
edit:
https://foorum.hinnavaatlus.ee/viewtopic.php?p=5749289#5749289
viimati muutis SKG 25.05.2010 16:04:04, muudetud 1 kord |
|
   |
313 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Ho Ho
HV Guru

|
25.05.2010 16:02:55
|
|
|
| kui ma ei eksi, siis sellest üksi linnast väljas elamisest on siin juba ennist ka juttu olnud. |
Elamisest, jah, kuid mitte tolle elukoha üles ehitamisest.
Vaadates paljude inimeste sõnavõtte siin ja mujal jääb üle ainult klassikuid tsiteerida - "I weep for humanity" |
|
   |
86 |
|
| tagasi üles |
|
 |
guest1902
Kreisi kasutaja

|
25.05.2010 16:04:49
|
|
|
| Ok, küsime siis nii, et mis on sinu jaoks eneseteostus ja kuidas RBE neid sinu jaoks piirab? või mida konkreetset ei saaks sa teha? |
Kollektivism eeldab küll ressursipõhist majandust, kuid ma ei pea konkreetselt seda silmas. Kas seda spoileri teksti üldse lugesid? Ja kas see ei tundu indiviidi eneseteostuse piiramisena?
|
   |
2 |
|
| tagasi üles |
|
 |
ihvike
HV Guru
|
25.05.2010 16:09:02
|
|
|
| ihvike, kui sinu jaoks on eneseteostus need loetletud asjad, siis mis või kes sul neid RBE puhul pärsib (va see, et rahata süsteemi puhul palka ei maksta)? me vist räägime eri asjadest praegu. RBE kohta oled ikka uurinud? |
No mida ma sellest uurin, seal pole ju mitte midagi käegakatsutavat, ainult üks utoopiline mula. Sa Totu raamatuid oled lugenud?
|
|
   |
12 |
|
| tagasi üles |
|
 |
SKG
HV Ihaldatuim Poissmees

|
25.05.2010 16:12:19
|
|
|
| kui ma ei eksi, siis sellest üksi linnast väljas elamisest on siin juba ennist ka juttu olnud. |
Elamisest, jah, kuid mitte tolle elukoha üles ehitamisest. |
nii palju kui ma aru olen saanud, ei ole ju selles osas piiranguid. küll aga ei saa olla seda, et keegi krabab vajalikud ressursid omale see oli ka see "enda heaolu nimel", millest enne kirjutasin. sellesmõttes, et need kaks ei saaks vastuolus olla.
| Ok, küsime siis nii, et mis on sinu jaoks eneseteostus ja kuidas RBE neid sinu jaoks piirab? või mida konkreetset ei saaks sa teha? |
Kollektivism eeldab küll ressursipõhist majandust, kuid ma ei pea konkreetselt seda silmas. Kas seda spoileri teksti üldse lugesid? Ja kas see ei tundu indiviidi eneseteostuse piiramisena? |
nagu ma aru saan, sul siis ei ole mingeid konkreetseid näiteid?
| ihvike, kui sinu jaoks on eneseteostus need loetletud asjad, siis mis või kes sul neid RBE puhul pärsib (va see, et rahata süsteemi puhul palka ei maksta)? me vist räägime eri asjadest praegu. RBE kohta oled ikka uurinud? |
No mida ma sellest uurin, seal pole ju mitte midagi käegakatsutavat, ainult üks utoopiline mula. Sa Totu raamatuid oled lugenud? |
aga millest sa siis üldse räägid kui küsida tohib?
|
|
   |
313 |
|
| tagasi üles |
|
 |
guest1902
Kreisi kasutaja

|
25.05.2010 16:20:52
|
|
|
| nagu ma aru saan, sul siis ei ole mingeid konkreetseid näiteid? |
Kas see ongi argument? Või see lause diskrediteerib kõik senised üldistustel põhinevad vastulaused?
TVP on ehe näide sellest, kuidas ehitada üles ühiskonnavorm konkreetsete näidete abil, millel puudub ilmne seos reaalsusega.
Kaevasin vana posti välja: https://foorum.hinnavaatlus.ee/viewtopic.php?p=5830458#5830458
Järgmisest postist:
| tsitaat: |
| Me ei saa iial teada, kas selline ühiskonnakorraldus oleks võimalik või jätkusuutlik |
Kusjuures poleks võimalik üldse teada saadagi, kas antud ühiskonnavorm on jätkusuutlik või mitte, sest selle väljaselgitamisel peab antud süsteem end ammendanud olema. Seega jätkusuutlikku ühiskonda kui sellist ei eksisteerigi.
,,think before you print and save a ROOT::TTree''
viimati muutis guest1902 25.05.2010 16:37:10, muudetud 4 korda |
|
   |
2 |
|
| tagasi üles |
|
 |
ihvike
HV Guru
|
25.05.2010 16:28:35
|
|
|
| RBE kohta oled ikka uurinud? |
No mida ma sellest uurin, seal pole ju mitte midagi käegakatsutavat, ainult üks utoopiline mula. Sa Totu raamatuid oled lugenud? |
aga millest sa siis üldse räägid kui küsida tohib? |
Ma tean väga täpselt, millest ma räägin. Ma räägin ühest madalatasemelisest utoopiast, mis kasutab "argumenteerimisel" teaduslikke saavutusi, mida pole olemas, inimestevahelist harmooniat, mida pole olemas, mingisugust "kõrge heaolu" määratlust (kõrge kelle jaoks? Aafrika näljahädalise või Rootsi pensionäri jaoks?), "piisavast" hulgast ressurssidest (piisav kelle jaoks?).
Oleks siis midagi uurida. Pole midagi uurida, kui just sellise umbluu väljamõtleja psühholoogiat ei uuri. Ilmselt poleks psühhiaatrile muidugi ka seal midagi eriti uudset.
Me ei saa iial teada, kas selline ühiskonnakorraldus oleks võimalik või jätkusuutlik, kuna selline ühiskonnakorralduse kasutuselevõtt pole lihtsalt ja labaselt praeguse kaadriga võimalik. Populatsiooni reset tuleks teha ja siis nullist peale hakata. Ja avastada, et ups, näe, ei tulnud välja, kuna inimesed on individualistid ja tahavad "naabrist paremad" olla.
|
|
   |
12 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Ho Ho
HV Guru

|
25.05.2010 16:35:11
|
|
|
Elamisest, jah, kuid mitte tolle elukoha üles ehitamisest. |
nii palju kui ma aru olen saanud, ei ole ju selles osas piiranguid. küll aga ei saa olla seda, et keegi krabab vajalikud ressursid omale see oli ka see "enda heaolu nimel", millest enne kirjutasin. sellesmõttes, et need kaks ei saaks vastuolus olla. |
Ehk viitsid selgitada mille alusel selgitatakse välja, kellele võimaldatakse ehitada suvekodu kusagile metsade keskele järve kaldale, saada selleks paarkümmend tuhat tellist ja muidu kama ning seal käimiseks vastav transpordivahend+küte+kommunaalide ehitamiseks-ülal pidamiseks minev kulu.
Nüüd korruta see vastava riigi rahvaarvuga.
Kas mu oletus on õige, et RBE puhul on sääraste suvekodude ehitamine praktiliselt keelatud, kuna neid ei anna kõigile nagunii luua ning et mitte tekitada ebavõrdsust siis on lihtsam asi kõigile keelata kui üksikutele väljavalitutele lubada?
|
   |
86 |
|
| tagasi üles |
|
 |
ihvike
HV Guru
|
25.05.2010 16:42:20
|
|
|
| Kas mu oletus on õige, et RBE puhul on sääraste suvekodude ehitamine praktiliselt keelatud, kuna neid ei anna kõigile nagunii luua ning et mitte tekitada ebavõrdsust siis on lihtsam asi kõigile keelata kui üksikutele väljavalitutele lubada? |
Selles tsiteeritud tekstis oli ju kirjas, et "linn täidab kõik vajadused". Jne totaalne jama. Puudu on veel ainult Suure Venna pildid ja oleks täismäng.
|
|
   |
12 |
|
| tagasi üles |
|
 |
ihvike
HV Guru
|
25.05.2010 16:46:31
|
|
|
| Kusjuures poleks võimalik üldse teada saadagi, kas antud ühiskonnavorm on jätkusuutlik või mitte, sest selle väljaselgitamisel peab antud süsteem end ammendanud olema. Seega jätkusuutlikku ühiskonda kui sellist ei eksisteerigi. |
No Päike kustuvat ka millalgi ära, mistõttu äärmustesse pole mõtet minna. Ühiskonnakorraldus on jätkusuutlik, kui ta on paindlik.
|
|
   |
12 |
|
| tagasi üles |
|
 |
SKG
HV Ihaldatuim Poissmees

|
25.05.2010 17:00:36
|
|
|
oot, siis ma ei saa üldse aru, miks te siin teemas sõna võtate? ma saan aru, et teie jaoks on kõik juba sege ja RBE on utoopia ning pole reaalselt teostatav. edasi?
|
|
   |
313 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Ho Ho
HV Guru

|
25.05.2010 17:05:15
|
|
|
| oot, siis ma ei saa üldse aru, miks te siin teemas sõna võtate? |
Ma otsin infot selle kohta, kuidas seda süsteemi saaks ikkagi tööle lükata. Näiteks võiks keegi hea inimene selgitada kuidas lahendada see mu poolt kirjeldatud probleem kus ressursse (=ilus asukoht) lihtsalt puhtfüüsiliset ei jätku või kus keegi tahab teha midagi, mis vajab üle keskmise suuremaid kulutusi (elu linnast väljas, kõrge kulu transpordile ja kommunaalidele). Täpselt samasse lahtrisse lähevad varasemad näited uusimate-kallimate (ressursikulu poolest) tehnikaimede jagamises rahva vahel millede kohta ei saanud ainsamatki mõistlikku selgitust.
Nagu öeldud siis linnadesse surumine küll lahendaks konkreetselt sellised võimalused kuid poolvägisi valikuvabaduse takistamine ei kõla just kõige paremini.
|
   |
86 |
|
| tagasi üles |
|
 |
guest1902
Kreisi kasutaja

|
25.05.2010 17:08:25
|
|
|
oot, siis ma ei saa üldse aru, miks te siin teemas sõna võtate? ma saan aru, et teie jaoks on kõik juba sege ja RBE on utoopia ning pole reaalselt teostatav. edasi?  |
Siinsed sõnavõtud on pigem nö tasakaalustav jõud, vältimaks nende inimeste pimedat usku TVPsse, kes kogesid filmi vaadates katarsist ja seeläbi kaotasid igasuguse kriitikameele selle suhtes.
|
   |
2 |
|
| tagasi üles |
|
 |
SKG
HV Ihaldatuim Poissmees

|
25.05.2010 17:13:28
|
|
|
| Nagu öeldud siis linnadesse surumine küll lahendaks konkreetselt sellised võimalused kuid poolvägisi valikuvabaduse takistamine ei kõla just kõige paremini. |
kui sul on 1 õun ja 4 inimest ning kõik tahavad süüa. kuidas jagada?
oot, siis ma ei saa üldse aru, miks te siin teemas sõna võtate? ma saan aru, et teie jaoks on kõik juba sege ja RBE on utoopia ning pole reaalselt teostatav. edasi?  |
Siinsed sõnavõtud on pigem nö tasakaalustav jõud, vältimaks nende inimeste pimedat usku TVPsse, kes kogesid filmi vaadates katarsist ja seeläbi kaotasid igasuguse kriitikameele selle suhtes. |
et siis "pime usk" = alternatiivse süsteemide teemal arutamine?
viimati muutis SKG 25.05.2010 17:15:31, muudetud 1 kord |
|
   |
313 |
|
| tagasi üles |
|
 |
elukaz
HV Guru

|
25.05.2010 17:14:48
|
|
|
Kes ei taha õuna see ei pea seda tingimata saama vaid võib rohkem pirni võtta mida õunasööjad ei taha.
_________________ Ma ei saa sellest aru, järelikult on see vale. |
|
| Kommentaarid: 194 loe/lisa |
   |
156 |
|
| tagasi üles |
|