16.04.2010 17:58:18
KAS MU WD 1TB MyBook Studio Edition2 ON SURNUD?
Kasutan western digitali arvutivälist kõvaketast: "WD 1TB MyBook Studio Edition2". Kettaga ilmnesid mõningad probleemid ning pidasin nende kõrvaldamiseks vajalikuks jooksutada programmi "ChkDsk". Olen seda võimalust varemgi üsnagi edukalt kasutanud ning alati tulemusega rahule jäänud.
Täna aga juhtus õnnetus... nimelt ajal mil ChkDsk mu ketta kallal ragistas (tavaliselt võtab see protsess mu arvutis aega kuskil 8 tundi), otsustas Eesti Energia, et just praegu on kõige sobivam aeg elektri kinni kereramiseks ning paraku puudub mul UPS, mis tõttu lülitati nii arvuti kui ka ketas vägivaldselt välja. Peale seadmete taaskäivitamist saab arvuti küll aru kui kõvaketas taha ühendada, aga ligipääs kettale pole võimalik. samuti pole võimalik ka "My Computer" alt ketta ikoonile paremklikkides selle sätteid näha - peale umbes paariminutilist ootamist ilmub kiri> "H:\is not accessible". Ekraani notification areal olev 'WD Drive Manager' näitab et ketas on korras ja sellel on 1% faile (kuigi peaks tublisti üle 90% olema). Kõvaketta esiküljel olev LED-indikaator, mis peaks rahulikult põledes ketta täituvust näitama, plingib närviliselt üles-alla. Kui ketta manuaali uskuda, siis tähendab selline plinkimine seda, et kettaga on asjad halvad või see on ülekuumenenud.
Kuna chkdsk majandab aktiivselt failsüsteemi enda kallal, siis ilmselt voolukatkestusel rikuti failsüsteem ära.
Praegu midagi kirjutada sellele kettale lubada enam ei tohi, chkdsk ja analoogseid kasutada ei tohi.
Ainus mõistlik tegevus on kettalt andmed ära päästa teisele kettale. Selleks tuleks ketas kesta seest välja võtta, kuna kirjelduse järgi võib oletada, et välisseadme kontroller sai ka litaka ära.
Kettataastaastamistest on siin foorumis teemasid ohtralt. Oma valik kas riskid ise üritada või palud kelleltki abi või kui väga tähtsad andmed (kirjelduse üldtooni järgi vist siiski miljonikahjudega tegemist pole), siis peaks mõne firma poole pöörduma.
16.04.2010 18:53:41
tänan XYZ, et vastata viitsisid
Kuna mul endal puudub võimalus+ oskus kettaid korpusest välja võtta ("WD 1TB mybook studio edition 2" on nimelt kahest 500GB kettast koosnev seade) siis küsiks ka sellist asja, et palju selline töö arvutiremondis ka maksta võiks?
Miljoneid mu (loodan, et siiski ajutiselt) kaduma läinud data loomulikult väärt ei olnud aga tegemist polnud ka mingi suvalise läbuga. Nii, et sooviks seda ikkagi kõigepealt taastada üritada. LED-indikaatori närviline plinkimine ei pruugi veel tähendada seda, et ketas ise ka mingi litaka ära sai, vaid võib olla märgiks sellest, et ketas on hetkel tavakasutamiseks hõivatud. Samamoodi on ketas ju ka ChkDsc'i töötamise ajal hõivatud. Ja kuna katkestus toimuski just keset seda protssi, siis võib ju teoreetiliselt olla nii, et programm üritab mingil moel lõpule viimata jäänud toimingut jätkata.
Loomulikult pole mul hetkel vähimatki kavatsust kettal mingeid andmeid muutma hakata. Ma ei sakski seda teha, kuna ligipääs kettale hetkel ju puudub. Küll aga tahaks asja omal-käel vähemalt nii kaugele jõuda, et oleks võimalik tuvastada kadunud andmete maht. Kuigi 'WD Drive Manager' näitab, et hetkel on kettal andmeid vaid 1% ulatuses, on see minu arvetes normaalne nähtus, kuna ChkDsc töötamise ajal näitab 'WD Drive Manager' alati sellist kogust datat.
Ühesõnaga kogu pikk jutt ühte lühikesse küsimusse kokkuvõetuna oleks selline:
Kas oleks kuidagi võimalik ketast selle praeguses seisundis Windowsile arusaadavaks teha, et ketast oleks võimalik uuesti browsida?? Vabandan juba ette kui mu küsimus liiga rumal tundus - mu teadmised arvutivaldkonnas on suht kesised:(
Kuna ma ei tea, et see seade ise lausa arvutit sisaldaks, siis ma ei usu sellesse iseseivalt jätkamisesse.
Ja kirjelduse järgi jään endiselt arvamusele, et parim tee andmete kättesaamiseks on seade laiali lammutada ja kettaid eraldi töödelda.
Siin foorumis on mainitud, et suurematest firmadest Ordi on jutule võtnud taoliste probleemidega. Ja väga odav see lõbu ei saa olema. Ent siin eestimaal küsitakse siiski tuhandetes max. Väljamaal erispetsfirmades algavad hinnad mitmest tuhandest.
Mitmes teemas on paar foorumlast oma abi pakkunud. Kui neist mõnda usaldad, siis nende teenus jääb firma omast odavamaks loodetavasti. (Kuna ma ise väljaspoolt teenuseid ei kasuta sellise probleemi puhul, siis mina otsesõnu soovitama ei hakka - lihtsalt isiklik kogemus puudub.)
Tõsi ta on, välismaal võib selline asi kümneid tuhandeid (kui mitte rohkemgi) maksma minna. Ja vaevalt, et Eesti Energia, kes mulle selle õnnetuse põhjustas, nõustub kulude katmisel kaasosanikuks hakkama. Nii et ega vist muud üle jäägi kui kohalike arvutifirmadega ühendust võtta ja nende hindu uurida. Igatahes tänud veelkord XYZ, et vastata viitsisid ja kui kellelgi on selle konkreetse juhtumi/teema kohta midagi lisada, siis oleksin vägagi tänulik mistahes info, soovituste, muljete jne eest.
Soovitan kasutada sellist programmikest nagu testdisk ja vaadata, mida see ketta kohta arvab. Esialgu read-only režiimis. Testdisk suudab parandada päris palju failisüsteemi probleeme.
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse sa ei või vastata selle foorumi teemadele sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis sa ei saa lisada manuseid selles foorumis sa võid manuseid alla laadida selles foorumis
Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.