Avaleht
uus teema   vasta Hinnavaatlus »  Serverid / Andmemassiivid / Tulemüürid »  küsimusi Windows Server 2003 TS CAL litsenseerimisega seoses märgi kõik teemad loetuks
märgi mitteloetuks
vaata eelmist teemat :: vaata järgmist teemat
Hinnavaatlus :: Foorum :: Uudised :: Ärifoorumid :: HV F1 ennustusvõistlus :: Pangalink :: Telekavad :: HV toote otsing
autor
sõnum Saada viide sõbrale. Teata moderaatorile
otsing:  
tonusoo
HV vaatleja

liitunud: 24.04.2008




sõnum 05.03.2010 06:46:32 küsimusi Windows Server 2003 TS CAL litsenseerimisega seoses vasta tsitaadiga

Mul on arvutipark, mis koosneb ühest faili/print/terminaliserveri funktsioone täitvast Windows Server 2003 R2 serverist ja 15 Windows XP SP3 operatsioonisüsteemiga arvutist, milledest 8 on sülearvutid. Arvutiga töötajaid on ettevõttes 15. Litsentsid on ostetud järgmised:


Serveri CAL'id on aktiveeritud "Per Server":


Kui ma õigesti aru saan, siis sedasi "Per Server" aktiveerides on õigus selle serveriga ühenduses olla korraga 15'nel arvutil. Kui mõni arvuti ühenduse serveriga katkestab, siis tema CAL jääb serveris vabaks ja suvaline teine arvuti/kasutaja võib seda kasutada icon_rolleyes.gif

Tunduvalt segasem on aga lugu TS CAL'idega. Ma installeerisin Terminal Server Licensing serveri(samas Windows Server 2003 masinas, kus terminaliserver ise on), mis minu arusaamist mööda litsentsidega majandab. Järgmisena aktiveerisin Terminal Server Licensing serveri Microsoft License Clearinghouse's ning kui ma õigesti aru saan, siis on server kenasti aktiveerunud, sest Activate Server menüüvalik on hall ning ma saan lisada püsivaid TS CAL'e:


Hetkel on Terminal Server Licensing serveri majandada järgmised litsentsid:


Hetkel on enamik kasutajaid endiselt seotud Temporary TS CAL'dega. Kas nad saavad omale Open TS CAL'ide hulgast litsentsi automaatselt kui nad järgmine kord sisse logivad? St kuidas saavutada seda, et kasutajad märkamatult Temporary TS CAL'ide pealt permanentsete TS CAL'ide peale üle liiguksid?

Teine mure on see, et kui ma neid TS CAL'e installeerisin, siis tegin ma seda "Per Device", kuid juba hetkel on terminaliserveriga ühendust võetud mingitest suvalistest arvutitest(koduarvutitest, PDA'st jms) ning need on omale TS CAL'i litsentsid saanud, mis alles paari kuu pärast aeguvad. On mul õigus, et "Per Device" puhul antakse litsents arvutile siis kui ta terminaliserveriga ühendust saab? Seega ma mõtlesin, et võiks parem seda vältida, et litsentsid otsa saavad ning reinstalleerida need 8 TS CAL'i "Per User"(siis ma eeldan, et kasutaja autentimise järel terminaliserveris seotakse temaga TS CAL). Saan ma seda nüüd tagantjärgi üldse teha? Kui jah, siis kas kuidagi praegused "Per Server" TS CAL'id kustutades ja siis TS CAL'id uuesti installerides, kuid nüüd juba "Per User"? Kas TS CAL'i puhul pole sellist "Per Server" installerimise võimalust- see on minumeelest kõige dünaamilisem? icon_rolleyes.gif

Oleksin väga tänulik kui keegi selle litsenseerimisega kokkupuutunu asja selgitaks icon_rolleyes.gif
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
Rasmus
HV veteran

liitunud: 30.12.2002



Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 05.03.2010 11:22:07 vasta tsitaadiga

Põhimõtteliselt oled sa asjast õigesti aru saanud.

Litsents Windows Server USER CAL tagab sulle selle, et korraga on serveri teenuseid kasutada õigus 15 KASUTAJAL. Selles mõistes paha valik, et kui kasutajaid on rohkem, kui arvuteid, siis tuleb osta litsentse kasutajapõhiselt, mitte arvutitepõhiselt. Kui on aga vastupidi - arvuteid on rohkem, kui kasutajaid, siis on see väga õige otsus.

Aktiveerimisel läks minu arust valesti. Oleksid pidanud valima valiku "Per Device or Per User" ja vastavalt siis litsentsile (sinul on Windows Server User CAL) siis ka aktiveerima.

Litsents Windows Server TS (Terminal Server) Device CAL - tagab permanentse ligipääsu terminalserverile RDP protokolli kaudu. Litsentsi kasutamise põhimõte sama, kui on Device cal, siis on seadmepõhine ja seotud jäigalt arvutiga ning kui kasutajapõhine, siis seotud kasutajaga ja selle arvuga. Eripära on selles, et litsents omistatakse kas seadmele või arvutile, ning see ei sõltu hetkekasutusest. See tähendab seda, et kui 8 litsentsi on seadmega seotud, siis ei loe see, kui paljud neist on hetkel sisse loginud, vaid ainult need 8 arvutit saavadki tänu litsentsile sisse logida. Teistele antakse veateade litsentsi puudumise kohta.

Igale esmasele sisselogijale omistatakse ajutine litsents, mis kehtib 90 päeva. Kui sisselogimine oli ühekordne, siis polegi probleemi. Ajutine litsents kehtib ja midagi ei muutu. Kui seadmest/kasutaja logib uuesti sisse saadakse aru, et tegemist on mitmekordse kasutusega ning litsentside olemasolul omistatakse talle permanentne litsents. Halb on see, et neid litsentse ei ole võimalik seadmete vahel majandada käsitsi. Kui litsents on juba omandatud, siis ei ole võimalik seda litsentsi näiteks kustutada põhjusel, et arvuti vahetati välja uue vastu ja vana visati minema. Seda saab teha vaid nii, et uninstallid kogu litsentsiserveri oma serverist ja hakkad kogu protseduuriga algusest peale. Windowsi platvormil on küll võimalus, kuidas saab ajutise litsentsi lõppemisel teatud registry key-sid kustutades lasta omistada uut ajutist litsentsi (see õpetus oli kuskil Microsofti lehel üleval, aga praegu kohe ei leidnud, pead otsima), kuid sellest ei ole sellest mõistes abi, sest litsentsi registreerida ja kustutada ikkagi ei saa. Vb on mingid võimalused, kuidas kuskilt registryst vms neid litsentse käsitsi kustutada, aga ma ei ole seda uurinud.

Mina olen käitunud uute süsteemide puhul alati nii, et ma olen esmasena installinud litsentsiserverile täpselt nii palju litsentse, kui vaja, et mitte ühtegi üle ei jääks ja siis ise masinad läbi käinud ja litsentsid ära registreerinud. Niimoodi olen saanud asja enam-vähem korras hoitud.

Litsentside kohta võid vabalt küsida abi ka MS-i infoliinist. Täiesti maakeelne ja kõik head asjad räägitakse ära.

Väga põhjalikku ülevaadet polnud praegu viitsimist sulle anda. Kui konkreetseid küsimusi juurde tekib, anna aga teada, küll ma vastan.

P.S. Ära võimalusel nii suuri pilte ilma spoiler tag-ideta pane. Nii uskumatu, kui see ka pole, siis minu sülearvuti ekraan on 1024x768 ja suuremat monitori ei ole mul võimalik praegu kasutada.

_________________
Rakvere parasiit
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
Angrist
HV kasutaja

liitunud: 23.09.2004




sõnum 05.03.2010 14:17:45 vasta tsitaadiga

Asin on lihtne, 1 serveri call on sul serveri jooksutamiseks.
Nüüd 15 user calli on selliselt, et sul on võimalus teha 15 useri kontot AD-se ning savi palju kompuutrikontosid.
Per Server rähendab seda, et sul on õigus selle serveri poole pöörduda kuni 15-lt arvutilt. Juhul kui sa tahad lisada Infrastruktuuri teist serverit (näiteks teed sharepoint serveri), siis pead sa soetama juurde veel 15 litsentsi. Per user puhul sa ei pea.

Kuna sul on user call, siis oled sa juba litsentsi valesti sisestanud, Per user call tähendab seda, et sul võib olla lugematul hulgal arvutikontosid (kaasaarvatud koduarvutid kes tulevad üle VPN sisse).

Nüüd terminal serveriga on n)imodi, et sa lod kokku kumbasid on sul vähem kas seadmeid millepealt sisse logitakse või kasutajaid kes logivad (Iga koduarvuti läheb ka seadmena arvesse) Seega kui sa tahad lubada kasutajatel kodus ja tööl läbi terminali töötamist siis sa kasutad Per User. Juhul kui sul on 5 terminali mida kasutab 100 erinevat inimest siis sa ostad per device.

PER User callidega pead sa soetama iga CAL-i igale inimesele kes terminali kasutada saab (pead defineerima ülejäänutele et nad ei saa kasutada)
Samas kui kasutaja kasutab terminalis MS Officet või viirusetõrjet vms ja tal endal arvutis seda ei ole (Thin Client), siis pead sa ka igale kasutajale soetama vastavad listsentsid.
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
tonusoo
HV vaatleja

liitunud: 24.04.2008




sõnum 05.03.2010 16:02:19 vasta tsitaadiga

ok, et kuna ma olen ostnud 15x "Windows Server - User CAL" , siis ma pean "Control Panel" -> Licencing alt panema mummukese "Per Device or Per User" ette? Muudab see midagi ka tehniliselt, st kas sellega kaasneb mingi katkestus või reaktiveerimine? Kas selle "Per Server" jaoks on omad CAL'id?

TS CAL'ide puhul on mul kindlasti arvuteid rohkem kui kasutajaid(koduarvutid, nutitelefonid/PDA'd millega üle RDP sees käiakse, mingid juhuslikud masinad) seega oleks vist mõistlik "Windows Terminal Server CAL"'id installeerida mitte seadmetega seotult nagu ma hetkel olen teinud, vaid kasutajatega. Seega nagu Rasmus juhendas, peaksin ma uninstallima Terminal Server Licensing serveri ning siis selle uuesti installeerima. Järgmiseks installeerima uuesti oma 8 litsentsi(seekord "Per User") ning logima kõigi nende kasutajate alt terminaliserverisse sisse. On mul õigus? icon_rolleyes.gif
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
Andrus Luht
itimees.ee
Andrus Luht

liitunud: 11.06.2002



Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 05.03.2010 17:35:44 vasta tsitaadiga

mrtnt, mis TS litsentsid sa ostnud oled? Kas device või user? Terminal serveri licensing mode'i saad muuta Administrative Tools > Terminal Services Configuration alt.

icon_idea.gif

_________________
Äriklassi serverilahenduste müük, paigaldus ja haldus. SaaS / PaaS / IaaS lahendused
Kasutatud äriklassi serverite, andmesalvede ja võrguseadmete ost-müük-rent
Tier-3 privaatpilvede, virtuaal- ja virtuaal-privaat-serverite lahendused. 24/7 haldus, monitooring
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
tonusoo
HV vaatleja

liitunud: 24.04.2008




sõnum 05.03.2010 18:12:46 vasta tsitaadiga

BReaK da iCE kirjutas:
mrtnt, mis TS litsentsid sa ostnud oled? Kas device või user? Terminal serveri licensing mode'i saad muuta Administrative Tools > Terminal Services Configuration alt.

icon_idea.gif

Minumeelest lihtsalt Windows Terminal Server CAL'id olen ostnud(nagu mul sellel esimesel licensing.microsoft.com keskkonna screenshot'il näha on) icon_rolleyes.gif On neid kah erinevat tüüpi omakorda? Ma arvasin, et on vaid ühed TS CAL'id, mida siis saab aktiveerida kas Per Server või Per Device vastavalt oma soovile.
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
Andrus Luht
itimees.ee
Andrus Luht

liitunud: 11.06.2002



Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 06.03.2010 10:24:59 vasta tsitaadiga

Müüakse kas Usel CAL'e või Device CAL'e. Kummad sul on ostetud? Vaata oma Microsoft Open License Purchase Order Confirmation peale...
_________________
Äriklassi serverilahenduste müük, paigaldus ja haldus. SaaS / PaaS / IaaS lahendused
Kasutatud äriklassi serverite, andmesalvede ja võrguseadmete ost-müük-rent
Tier-3 privaatpilvede, virtuaal- ja virtuaal-privaat-serverite lahendused. 24/7 haldus, monitooring
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
tonusoo
HV vaatleja

liitunud: 24.04.2008




sõnum 06.03.2010 18:05:44 vasta tsitaadiga

BReaK da iCE kirjutas:
Müüakse kas Usel CAL'e või Device CAL'e. Kummad sul on ostetud? Vaata oma Microsoft Open License Purchase Order Confirmation peale...

Sa tahad öelda, et olemas on nii "TS User CAL" kui ka "TS Device CAL"? Kas Microsoft Open License Purchase Order Confirmation on kuskil veebis kah kättesaadav? Sest licensing.microsoft.com keskkonnas tehtud ekraanitõmmisel(minu esimeses postituses esimene ekraanitõmmis) oleksin ma ostnud lihtsalt 8 "Windows Terminal Server CAL" -i icon_rolleyes.gif Või saaks seda teada sedasi, et kui reinstallin Terminal Server Licensing serveri ja hakkan oma "TS CAL" -e sinna uuesti sisestama tehes seda seekord "Per User" ning Terminal Server Licensing server neid vastu ei võta, siis järelikult olen ostnud "TS Device CAL" -id?
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
Andrus Luht
itimees.ee
Andrus Luht

liitunud: 11.06.2002



Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 06.03.2010 18:18:49 vasta tsitaadiga

mrtnt, loe see läbi, saad vastused oma küsimustele: http://www.microsoft.com/windowsserver2003/howtobuy/licensing/ts2003.mspx

thumbs_up.gif

_________________
Äriklassi serverilahenduste müük, paigaldus ja haldus. SaaS / PaaS / IaaS lahendused
Kasutatud äriklassi serverite, andmesalvede ja võrguseadmete ost-müük-rent
Tier-3 privaatpilvede, virtuaal- ja virtuaal-privaat-serverite lahendused. 24/7 haldus, monitooring
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
tonusoo
HV vaatleja

liitunud: 24.04.2008




sõnum 07.03.2010 20:28:33 vasta tsitaadiga

BReaK da iCE kirjutas:
mrtnt, loe see läbi, saad vastused oma küsimustele: http://www.microsoft.com/windowsserver2003/howtobuy/licensing/ts2003.mspx

thumbs_up.gif

hea link thumbs_up.gif Ehk siis mul tuleks kuskilt välja uurida, kas said ostetud "Per User TS CAL" või "Per Device TS CAL" ning vastavalt sellele siis Terminal Server Licensing serveris nad installeerida? Ma arvasin siiani, et see, kas ma installerin oma 8 TS CAL'i "Per User TS CAL" režiimis või "Per Device TS CAL" režiimis, on mu enda vaba valik icon_rolleyes.gif
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
Andrus Luht
itimees.ee
Andrus Luht

liitunud: 11.06.2002



Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 07.03.2010 21:01:05 vasta tsitaadiga

mrtnt, pead ei tea anda sinu osas aga enda koha pealt tean, et alati kui olen MS'ist tellinud TS CAL'e siis olen pidanud ütlema, et kas user või device cal'e vajan. Vastavalt on nad siis ka ennast näidanud TS licensing'us...
_________________
Äriklassi serverilahenduste müük, paigaldus ja haldus. SaaS / PaaS / IaaS lahendused
Kasutatud äriklassi serverite, andmesalvede ja võrguseadmete ost-müük-rent
Tier-3 privaatpilvede, virtuaal- ja virtuaal-privaat-serverite lahendused. 24/7 haldus, monitooring
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
tonusoo
HV vaatleja

liitunud: 24.04.2008




sõnum 09.03.2010 04:44:12 vasta tsitaadiga

Lugesin veel seda väga põhjalikku ülevaadet ning helistasin täna MS ja uurisin järgi, millised TS CAL'id mul ostetud on. Väidetavalt pidi olema nii, et kuna olen ostnud need Open License raames, siis MS ei määra, kas tegu on "Per User TS CAL" või "Per Device TS CAL" ning ma saan esimesel korral valida, kas installeerin need "Per User TS CAL" või "Per Device TS CAL" režiimis Terminal Server Licensing serveris. Ma loodan siiski, et see "esimesel korral" ei pea päris paika icon_rolleyes.gif

Aga et litsensimajandus korda saada, siis tuleks mul:
1) Muuta Server CAL'id "Per Server" pealt "Per Device or Per User" selle Control Panel'i all oleva Licensing utiliidiga <-- kas siin võib mingeid katkestusi/tõrkeid kaasneda?

2) Uninstallida "Terminal Services Licensing" server koos praeguste "Per Device" TS CAL'idega
2.1) installida "Terminal Services Licensing" server, siduda see Terminal Server'iga ning uuesti aktiveerida Microsoft Clearinghouse's
2.2) installida oma 8 TS CAL'i "Terminal Services Licensing" serveris "Per User" reziimis
2.3) logida kõigi nende 8 kasutaja alt korraks terminali serverisse sisse, et neile omistatud litsentsid kinnistuksid

Peaks vist saama sedasi teha? icon_rolleyes.gif Või on veel kellegi mingeid kommentaare/nõuandeid?
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
Andrus Luht
itimees.ee
Andrus Luht

liitunud: 11.06.2002



Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 09.03.2010 09:50:49 vasta tsitaadiga

mrtnt, loodame parimat, enamvähem nii peaks see asi käima küll.

thumbs_up.gif

_________________
Äriklassi serverilahenduste müük, paigaldus ja haldus. SaaS / PaaS / IaaS lahendused
Kasutatud äriklassi serverite, andmesalvede ja võrguseadmete ost-müük-rent
Tier-3 privaatpilvede, virtuaal- ja virtuaal-privaat-serverite lahendused. 24/7 haldus, monitooring
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
jj666
Kreisi kasutaja
jj666

liitunud: 31.05.2004




sõnum 09.03.2010 17:45:13 vasta tsitaadiga

Just hiljuti küsisin Eesti Microsoftist kas saab pärast ostmist nt Dev calid User calide vastu vahetada - ainult siis kui Software Assurance ostetud ja siis ka läbi häda. Real-life sõltub ilmselt sellest kuidas Clearinghousega jutu peale saad.
Kuigi praegu näitab samuti e-Open lihtsalt "Windows Terminal Server CAL", pidin kunagi paari aasta eest, kui konkreetsed litsentsid osteti, ikka valima kas User/Device (kuigi Open Licensega tegemist).
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
tonusoo
HV vaatleja

liitunud: 24.04.2008




sõnum 18.03.2010 22:26:54 vasta tsitaadiga

Muutsin Server CAL'id "Per Server" pealt "Per Device or Per User" peale Control Panel'i all oleva Licensing utiliidiga:


Tundub, et see õnnestus kenasti ning tehniliselt ei muutnud midagi thumbs_up.gif

Järgmiseks muutsin Terminal Services Configuration utiliidis Server Settings all Licensing valiku "Per User" peale. Edasi reinstallisin ja reaktiveerisin Terminal Services Licensing serveri ja installisin oma 8 TS CAL'i Terminal Services Licensing serveris "Per User" reziimis:
Spoiler Spoiler Spoiler


Saan terminaliserverile kõikjalt kenasti ligi, kuid millegipärast ei kinnistu litsentsid Terminal Server Licensing serveris icon_rolleyes.gif Seda on ka fotol näha- 0 issued hoolimata sellest, et olen näiteks ühe kasutaja alt korduvalt erinevatest arvutitest terminaliserverisse sisse loginud. Oskab keegi öelda, mis seda põhjustada võib?
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
mightythor
HV veteran
mightythor

liitunud: 02.12.2004




sõnum 19.03.2010 01:41:55 vasta tsitaadiga

mrtnt, see peabki nii olema. Pikemalt saab selle kohta lugeda näiteks siit. Tehniliselt peaks tänu sellele MS huvitavale feature'le saama terminaliserverit kasutada siis vist ükskõik kui palju inimesi icon_rolleyes.gif
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
dzombe
HV kasutaja

liitunud: 17.01.2003




sõnum 20.03.2010 13:33:59 vasta tsitaadiga

Jah, userite hulka ei logita ning palju "aktiivseid" litsentse kasutuses on, seal ei kajastu. Samas on see Device CAL seadmetele kulunud litsentside jõuga kustutamise puudumine nii ajuvaba lahendus MS poolt, et ei näegi põhjust, miks oleks pidanud üldse device cal'e muretsema.
_________________
--
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
näita postitusi alates eelmisest:   
uus teema   vasta Hinnavaatlus »  Serverid / Andmemassiivid / Tulemüürid »  küsimusi Windows Server 2003 TS CAL litsenseerimisega seoses
[vaata eelmist teemat] [vaata järgmist teemat]
 lisa lemmikuks
näita foorumit:  
 ignoreeri teemat 
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse
sa ei või vastata selle foorumi teemadele
sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis
sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis
sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis
sa ei saa lisada manuseid selles foorumis
sa võid manuseid alla laadida selles foorumis



Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.