Avaleht
uus teema   See teema on lukus, sa ei saa siin muuta postitusi või vastata teemale! Vaidlused »  Parem HV »  Kättemaksu kommentaarid märgi kõik teemad loetuks
märgi mitteloetuks
vaata eelmist teemat :: vaata järgmist teemat
mine lehele eelmine  1, 2, 3, 4  järgmine
Hinnavaatlus :: Foorum :: Uudised :: Ärifoorumid :: HV F1 ennustusvõistlus :: Pangalink :: Telekavad :: HV toote otsing
autor
sõnum Saada viide sõbrale.  :: Teata moderaatorile teata moderaatorile
otsing:  
Ra*
HV Guru
Ra*

sõnum 21.10.2009 15:21:26 vasta tsitaadiga

Pakun välja mõtte,et kuidagi oleks vaja kommenteerimist propageerida.
Hetkel ei oma kommentaar rohkemat, kui numbriline väärtus ühes kolmest tulbast.
( kuna enamus niikuinii "Tegin äri thumbs_up.gif" ja kõik)

Teoreetiliselt, kui suurendada mahtusi ehk võtta pidurid pealt, kartuses saada vastu negatiivseid jne, peaks süsteem paika loksuma.
Kasvõi eespool mainitud "äriklubi" näite pealt,et kui mingi nolk on keeranud jama kokku siis seda kommenteerivad negatiivselt mitte ainult üks vaid mitu.
IRL on tegemist siis süsteemiga, kus negatiivse tegelinski sõna ei maksa enam nii palju.

Eile just vaatasin blackwerew petuteemasi. Suhtumine ja jauramine aastaid juba selge. Kuid tõesti negativisied vaid paar.
Ehk tõesti ala sama summa, mis mõnel tublil "kättemaksudest" saadud
Teoreetiliselt, kui juba eismene kord oleks ka teised negatiivse pannud oleks asi selgem olnud?!

Kuid sellega jõuab vist sinna välja ,et ega ka päriselus süsteemid perfektsed (kõiksugu kambakad ja ärapanemised) ole ning neidki tehnilsielt lahendada võrdlemisi keerukas...
Kommentaarid: 135 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 1 :: 2 :: 123
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
laurx
HV Guru
laurx

Autoriseeritud ID-kaardiga
sõnum 21.10.2009 15:33:40 vasta tsitaadiga

teema staatuse muutmisele järgnev või eelnev kohustus kommenteerida. teema staatuse muutmise meeldetuletus teatud aja möödudes aegumise hetkest. ärifoorumi teemad aeguvad teatud aja jooksul.

kännuämmelg, noh jah.. eks " meil siin tallinnas " asjad teistmoodi kohati. lihtsalt minu nägemus koos mõningase põhjendusega. su oma kui kaugeltmaalt äritseja oma täiendaks või oleks minu jutt sinu omale täienduseks.

Kontrollitud ja arvega sülerid: https://www.yaga.ee/mox-fulder ja https://www.facebook.com/marketplace/profile/61591165192783/?ref=permalink küsi ka akut, klaviatuuri.. kiireim viis on helistada 5213582
Kommentaarid: 1156 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 4 :: 0 :: 724
tagasi üles
Ra*
HV Guru
Ra*

sõnum 21.10.2009 15:41:26 vasta tsitaadiga

laurx kirjutas:
teema staatuse muutmisele järgnev või eelnev kohustus kommenteerida. teema staatuse muutmise meeldetuletus teatud aja möödudes aegumise hetkest. ärifoorumi teemad aeguvad teatud aja jooksul.

thumbs_up.gif
Sest suurema hulga positiivsete juures on see üks tola kättemaksja suhteliselt suva?
Mõru maigu võib ju anda ,aga muidu suurt tähtsust ei oma.

E: heh laurx, sinu ainsat negatiivset ja selle tüübi mainet vaadates võib ajada harja punaseks tõesti icon_razz.gif

Võibolla töötaks teatud hulga või protsendi negatiivsetega inimeste puhul kommentaaride kaotamise võimalus. Või olnud pandud kommentaarida kadumine?!
tagasi üles
nevermind
HV Guru
nevermind

sõnum 21.10.2009 15:55:32 vasta tsitaadiga

äkki peaks miski "kaalutud hääle" välja mõtlema?
iga antud ja saadud misiganes tüüpi hääl lisab teatud mahus kaalu sinu häälele.

kes suudaks pädeva valemi välja pakkuda?

MelesMeles
HV Guru

sõnum 21.10.2009 15:59:30 vasta tsitaadiga

nevermind kirjutas:
äkki peaks miski "kaalutud hääle" välja mõtlema?
iga antud ja saadud misiganes tüüpi hääl lisab teatud mahus kaalu sinu häälele.

kes suudaks pädeva valemi välja pakkuda?

Midagi sellist, nagu

http://eesti.en.cx/Teams/TeamGameRatesInfo.aspx?gid=12382&tid=16434

laurx
HV Guru
laurx

sõnum 21.10.2009 16:02:03 vasta tsitaadiga

tsitaat:

E: heh laurx, sinu ainsat negatiivset ja selle tüübi mainet vaadates võib ajada harja punaseks tõesti

kuskil vist on tolleaegne teemaarendus alles. heiti aaki kommentaar eemaldati alguses scorps i ja teiste nõudmisel aga siis pandi tagasi kuna äratas profiilis rohkem tähelepanu kui kuskil "ridade vahel".
tsitaat:

üks tola kättemaksja suhteliselt suva?

ei, suva ei ole aga tegijal ikka juhtub ja alati on võimalik avlesti sõnastamisega tekitada negatiivsete sündmuste ahel. ikka juhtub.

mul on hetkel vist mingi 1/5 tehingutest märketta.

Kontrollitud ja arvega sülerid: https://www.yaga.ee/mox-fulder ja https://www.facebook.com/marketplace/profile/61591165192783/?ref=permalink küsi ka akut, klaviatuuri.. kiireim viis on helistada 5213582
tagasi üles
nevermind
HV Guru
nevermind

sõnum 21.10.2009 16:04:44 vasta tsitaadiga

MelesMeles, see juba on midagi aga seal on ainult 1 aspekt kaalumisel - auaste e. rank.

meil oleks võimalik/vaja kasutada järgmiseid elemente:

• rank või siis liikmeks oldud aeg
  • postituste arv
  • saadud negatiivseid kommentaare
  • saadud neutraalseid kommentaare
  • saadud positiivseid kommentaare
  • antud negatiivseid kommentaare
  • antud neutraalseid kommentaare
  • antud positiivseid kommentaare

laurx
HV Guru
laurx

sõnum 21.10.2009 16:10:30 vasta tsitaadiga

valem tuleks koostada ja tulemus kajastada mingis vahemikus. foorum on elaud nii kaua, et guru on 50 kommentaari ja 600 kommentaariga sell. kumb on Gurum ja mis vallas..? ennustan, et 1k kommentaari piir murtakse kahe aasta jooksul.
tagasi üles
nevermind
HV Guru
nevermind

sõnum 21.10.2009 16:16:37 vasta tsitaadiga

juba hakkab looma...

• rank või siis liikmeks oldud aja suhe foorumi aega
  • postituste arvu suhe kesmisesse postitusse
  • saadud negatiivsete kommentaaride suhe maksimaalsesse
  • saadud neutraalsete kommentaaride suhe maksimaalsesse
  • saadud positiivsete kommentaaride suhe maksimaalsesse
  • antud negatiivsete kommentaaride suhe maksimaalsesse
  • antud neutraalsete kommentaaride suhe maksimaalsesse
  • antud positiivsete kommentaaride suhe maksimaalsesse

maksimaalse võib asendada ka keskmisega

laurx
HV Guru
laurx

sõnum 21.10.2009 16:32:04 vasta tsitaadiga

keskmiste summa.. midagi.
tagasi üles
Ra*
HV Guru
Ra*

sõnum 21.10.2009 17:13:43 vasta tsitaadiga

Kõige kergem(õigem) on vast lähtuda olemasolevate rankidest.
Täpsem süsteem nõuaks ka rankide ümber tegemist ( mis tegelikult oleks ka soovitatav suure hulga gurude poolest ,mis on subjektiivne hinnang. äkkist kuskil täpsem statistika?)
Sealt edasi läheb keerulisemaks kaalumiseks.
tagasi üles
VR53
HV Guru
VR53

sõnum 21.10.2009 22:52:04 vasta tsitaadiga

elukaz kirjutas:
VR53, Ei näe su profiilist siiani omapoolset juttu. Kui vastust ei tule jääb lugeja jaoks see komm kehtima.
Muide kas mul jääb väga vale mulje et sa varastad teiste teemadest asju? Kui (tasulise) teema tegija jääb tänu sinule kaubast ilma on see negatiivset väärt. Taolistel puhkudel käib ju alati klausel juurde et "kui teemas äriks ei lähe" siis teeks kaupa sõltumata kes rohkem pakub.

Kirjutasin teisele poolele PSi, peale vastuse saamist kirjutan profiili omapoolse vastuse.

Varastamise jutu kohta vastuseks:

Kasutaja tiido pakkus sülearvutit selles teemas ja ostuteema algataja yks_tom pakkus talle selle eest 600. Mina pakkusin kasutajale tiido sama asja eest 700 ja temale see sobis. Vahetasime telefoninumbrid ja leppisime koha kokku, kuid tunnike hiljem tuli teade, et kaup müüdud. Ei pakutud isegi võimalust kedagi üle pakkuda. Samuti kirjutas kasutaja tiido yks_tom teemasse, et müüdud 800-ga, millele vastas yks_tom tsitaadiga "Pole hullu, pakkumine endiselt avatud!". Järelikult minu profiilis olev tekst müügist "algsele kauplejale" on samuti bluff, sest algne kaupleja oli kasutaja yks_tom ja tema seda arvutit ka ei saanud.

Eks igaüks teeb selle info põhjal omad järeldused kasutaja tiido jutu kohta... See vale on avalikult nähtav antud müügiteema kaudu.

Varastamisest pole siin haisugi, ostuteema tegijal oli võimalus kaup osta, kuid tema pakkumine jäi müüjale väheks ja et mitte ostuteemat solkida, saatsin oma pakkumise müüjale PSi teel. Enam korrektsemalt ei saakski ju icon_rolleyes.gif icon_confused.gif

bigmarx kirjutas:
Ma jäin praegu mõtlema, et tegelikult võiks ju sellistele tegelastele ka hakata neutraalseid vms panema, kellega mingi kauba tegemiseks olen ma mingit vaeva näinud ja siis minust mitteoleneval põhjusel kaubaks ei lähe.

Ja tulekski thumbs_up.gif
Mul on olnud mitukümmend sellist "tehingut", kus alguses ollakse 100% kindel ostja ja hiljem kaotakse ära. Täitsa masendav on kuidas inimesed loobuvad oma sõnast ja kokkulepetest mingi 25 krooni pärast.

bigmarx kirjutas:
Näiteks testisin ühe tegelase soovil siin ühte emaplaati ja siis kui asi oli testitud temale sobivalt arvas tegelane, et hind on ikka palju ja keegi tegi talle parema pakkumise. Kui ma nüüd selle mittetoimunud tehingu tõttu talle neutraalse panen, on kohe ju kiun lahti, et otsest kokkulepet ju polnud jne. Aga see vaev, et temale sobivate vahenditega mina pean asja testima ja selleks ekstra aega raiskama maksab ju minule ka midagi, või mis...

Eelnevalt tuleks kokku leppida, mis saab ühel juhul ja mis saab teisel juhul. Näiteks kui mulle tuuakse midagi remonti, siis ütlen kohe alguses ära, et kui seda korda teha ei õnnestu, siis raha ei küsi. Ja kui mulle tundub veakirjelduse põhjal, et ma seda korda ei saa/oska teha, siis ei võta tööd vastugi ja ei hakka sellega oma aega raiskama. Ja isegi kui mõnel üksikul juhul tõesti ei saa asja enam töökorda või ei osutu see majanduslikult otstarbekaks, siis minu ebaõnn ja tegin valearvestuse.

Antud juhul oleksid sina pidanud töö tellijaga kohe alguses kokku leppima, et tahad näiteks 200 kr diagnostikatasu, isegi kui kaubaks ei peaks minema mingil põhjusel.

Ra* kirjutas:
Pakun välja mõtte,et kuidagi oleks vaja kommenteerimist propageerida. /.../

Kasvõi eespool mainitud "äriklubi" näite pealt,et kui mingi nolk on keeranud jama kokku siis seda kommenteerivad negatiivselt mitte ainult üks vaid mitu.
IRL on tegemist siis süsteemiga, kus negatiivse tegelinski sõna ei maksa enam nii palju.

Olen ise ka sama asja mõelnud, kuid miski nagu jääks poolikuks. Samas kui kättemaksukommentaarist on selgelt näha (eelkõige kogenenud "äriklubile") valet või laimu, saaksid teised kasutajad jätta kättemaksjale omalt poolt ka negatiivseid. Nüüd hiljem mõne kasutaja profiilis uurides negatiivsete kommentaaride autoreid, oleks selgelt näha kes on jätnud kommentaare asja eest ja kes lihtsalt kättemaksuks.

Heaks näiteks sobiks laurx profiilis olev negatiivne. Selle kommentaari autori profiili uurides on selgelt näha millise jutuga kasutajaga on tegu.

tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
laurx
HV Guru
laurx

sõnum 22.10.2009 00:25:51 vasta tsitaadiga

tsitaat:

millise jutuga kasutajaga on tegu.

mu negatiivse pani kodanik heiti aak. jutt pole pooltki mis teod olid. lühike mälu on teil..

tagasi üles
elukaz
HV Guru
elukaz

sõnum 22.10.2009 02:57:26 vasta tsitaadiga

tsitaat:
Kasutaja tiido pakkus sülearvutit selles teemas ja ostuteema algataja yks_tom pakkus talle selle eest 600. Mina pakkusin kasutajale tiido sama asja eest 700
icon_rolleyes.gif
tsitaat:
ja et mitte ostuteemat solkida, saatsin oma pakkumise müüjale PSi teel.
Vaevalt et sa solkimise all mõtled lihtsalt ühe lisaposti tegemist kellegi teemasse vaid et mingi kerge ärieetika riive on ikkagi olemas.
Teemaalgataja vastust sa ette ei teadnud nii et see pole argument.

laurx
HV Guru
laurx

sõnum 22.10.2009 07:55:49 vasta tsitaadiga

tsitaat:

et mingi kerge ärieetika riive on ikkagi olemas

et siis? iseenesest see, et pakkuja on nõus selliseid PS / telefon asju üldse jutuks võtma näitab, et võimalus kaubast ilma jääda on olemas. suurendab seda nt distants, kuna isegi kui pakud postikulu tasumist, tuleb müüjal kaubaga kuskile minna ja see on " lisakulu". 25/50/xx krooni, mis rohkem pakutakse või isegi ei pakuta kuhugi minemata on boonus, sellega peab ostja / kellegi konkurent arvestama.
sellel teemal on enne ka arutletud, selle pärast tuleb kohe teha pakkumine " millest keelduda ei saa" mitte hakata 25 eegu kaupa kummi venitama ja ootama, et keegi helistaks ja küsiks " kas sa tahad 25 eeku veel rohkem pakkuda" BS. tee veel mõned sajad ärid ja hakka siis ärieetika algeid lahkama. kui pakkumine on piisavalt hea, ei lähe hea kaup kuskile. reageerida tuleb ASAP, mitte kolm päeva rahakotis sajaseid ühest taskust veeretada. teemas osalejad võiksid mõelda selle peale, et me ei ole ostas, kus on vaja ilmtingimata kola fikseeritud pakkumise lõpuajani alles hoida. mul endalgi on viimasel ajal läinud väga palju kola minema väljaspool hvd isegi kui mingid pakkumised on tehtud, müün ma siiski lõppkokkuvõttes* parima pakkumise tegijale, mitte sellele sellile, kes tuleb ja poetab teemasse ainult "1400.-" ja sellega kogu jutt lõpeb. kui keegi hakkaks mind sundima oma kola mingi perioodi alles hoidma ja pärast veel kiunuma ka, et miks ma talle tema pakutud hinnaga ei andnud kuigi tuli keegi, kes pakkus kiiruse / kohaletoomise / blabla eest minu küsitust suuremat hinda.. ? vr53, juhtub neid asju, et kaotakse ära, ma olen päris palju arvuteid siia müüki toonud peale seda, kui soovija konkreetsus kaob. kuna tegelasele saab kommentaare panna ainult roosasse paaritamisbordaali, mis asjasse ei puutu, pole ka kuskil kajastada, et tööd ja vaeva raisku läks. simpel.

*minu jaoks lõpeb pakkumine esimese arvestatava pakkumisega, mitte parima võimalikuga.

tagasi üles
elukaz
HV Guru
elukaz

sõnum 22.10.2009 10:02:16 vasta tsitaadiga

Me siin räägime teineteisest mööda. Kuna info pärineb teemast siis võib öelda et teemaalgataja on teinud selle info kättesaadavaks mida muidu poleks. Seega peab olema tal ka sõna sekka öelda olema. Nii et konkureerivat pakkumist ei tohiks teha enne kui teemategija on oma arvamust avaldanud või pakkuja loobunud oma pakkumisest.
Ja kes on öelnud et HV on paduärikate jaoks?
Kui üks pühapäevakaupleja leiab et tal on mingit head asja vaja, teeb teema, käib paari päeva tagant vaatamas-upitamas. Näeb teine pühapäevaline teemat ja paneb oma "millest keelduda ei saa" pakkumise välja ja siis nagu raisakotkad lendavad peale privadega ja teemaalgatajal pole suurt lootust.

laurx
HV Guru
laurx

sõnum 22.10.2009 11:41:49 vasta tsitaadiga

tsitaat:

teemaalgatajal pole suurt lootust.

looduslik valik. kui on vaja siis ostetakse / müüakse kiirest. enamus probleeme on selles, etkasutajate profiilid on puudulikud ja nt telnr i pole viitsitud kirja panna. päris palju asju ostmata jäänud näiteks võõras linnas või teises linnas elaval tuttaval, kellel on mingit asja vaja, mida olen näinud, et pakutakse aga soovijat ja pakkujat okku viia ei saa, sest pakkujal on kontaktid puudu ning selleks ajaks kui "pühapäevitaja" lõpuks suvatseb oma kolale silma peale heita, on vajaja juba poes ära käinud.
tsitaat:

tohiks teha enne kui teemategija on oma arvamust avaldanud

okei, pühapäevaline käib korra nädalas teemat kaemas. variant1. kas ma saadan ps i / meili / helistan pakkujale, et õu, sa vist tahad oma kolast lahti saada aga teema algataja ei ole reageerinud ja mingil hetkel ilmub pakkumise kohta teade " müüdud"? variant2. kirjutan teemasse avalikult, et "kui teemaalgataja huvi kaob / raugeb olen kaa sellest asjast huvitatud.."
sinu todud süsteem saab reaalselt eksisteerida juhul, kus paraleelset suhtlemist väljaspool siinset keskkonda ei tolereerita. kuniks on telnr id profiilis, saab alati mööda minna.

tagasi üles
VR53
HV Guru
VR53

sõnum 22.10.2009 11:54:04 vasta tsitaadiga

Kui ostuteema tegija ei soovi, et teised temale tehtavaid pakkumisi näeks, on võimalus pakkumised lasta otse telefoni/ps/emaili kaudu teha icon_rolleyes.gif
tagasi üles
mati29
Kreisi kasutaja
mati29

sõnum 22.10.2009 13:32:02 vasta tsitaadiga

VR53 kirjutas:
Kui ostuteema tegija ei soovi, et teised temale tehtavaid pakkumisi näeks, on võimalus pakkumised lasta otse telefoni/ps/emaili kaudu teha icon_rolleyes.gif

kas reeglites pole juba kirjas et pakkumised ainult ps kaudu keelatud? Tunnistan ausalt, olen isegi mõne asja ülepakkumisega ja telefoni teel omandanud, sest asjaga on olnud kiire, pole aega olnud pikalt mõelda...

mikk36
HV Guru
mikk36

sõnum 22.10.2009 13:46:45 vasta tsitaadiga

mati29, PS kaudu müügi/ostukuulutuste levitamine on keelatud.
Kommentaarid: 85 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 2 :: 78
tagasi üles
VR53
HV Guru
VR53

sõnum 24.10.2009 13:48:40 vasta tsitaadiga

Aga selle muudatuse võiks küll sisse viia, et kui filtreerida profiilist nähtavaks ainult negatiivsed kommentaarid, oleks näha ka kasutaja enda postitused (ehk vastused negatiivsetele).
tagasi üles
Absona
Lõuapoolik
Lõuapoolik

sõnum 24.10.2009 13:51:29 vasta tsitaadiga

Olen selle poolt thumbs_up.gif
tagasi üles
mikk36
HV Guru
mikk36

sõnum 24.10.2009 21:56:06 vasta tsitaadiga

Enda vastused võiks siiski iga variandi puhul ilmuda, ei pruugi vaid negatiivsele ju vastata.
Kommentaarid: 85 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 2 :: 78
tagasi üles
jkddp
HV veteran
jkddp

sõnum 24.10.2009 23:09:36 vasta tsitaadiga

Asi kisub sinna poole, et Tanel peaks tegema KKK alla oma teema äri eetikast või selle mugavdatud versioonile. aervestades ka siis müüja, esimese parima pakkuja või nende mõlema huve!
laurx
HV Guru
laurx

sõnum 25.10.2009 00:24:02 vasta tsitaadiga

tsitaat:

Tanel peaks tegema KKK alla oma teema äri eetikast või selle mugavdatud versioonile.

hoiaks võimud lahus: omanik on omanik, keegi ,kes turgu tunneb, proovib teiste abiga mingid teesid sõnastada ja keegi kolmas siis otsustab, kas teeside vastu eksiti või mitte. mina kellegi privaatblogis marionetiks väga olla ei taha. tanel pole suurt ärifoorumites tegutsenud.

tagasi üles
alliance
The Transporter
alliance

sõnum 27.10.2009 01:41:31 vasta tsitaadiga

mikk36 kirjutas:
Enda vastused võiks siiski iga variandi puhul ilmuda, ei pruugi vaid negatiivsele ju vastata.
see vastuste nägemise variant võiks olla küll . osta. ee-l on see kuidagi sogaselt lahendatud ,kuskil nägin paremat systeemi ,aga vana pea - ei meenu
voyager_est
HV Guru
voyager_est

sõnum 28.10.2009 00:28:26 vasta tsitaadiga

laurx kirjutas:
tsitaat:

Tanel peaks tegema KKK alla oma teema äri eetikast või selle mugavdatud versioonile.

hoiaks võimud lahus: omanik on omanik, keegi ,kes turgu tunneb, proovib teiste abiga mingid teesid sõnastada ja keegi kolmas siis otsustab, kas teeside vastu eksiti või mitte. mina kellegi privaatblogis marionetiks väga olla ei taha. tanel pole suurt ärifoorumites tegutsenud.

Kunagi ma käisin välja mõtte ja isegi mingi kondikava, mis suht samma auku raiuski.
Idee oli luua nn. kasutajate vaheliste võõrandamistehingute tüüptingimused ja hea äritava, mis oleksid
kuskil foorumis avalikult kirjas ja mis oleks siis ühtlasi kasutajatele tehingute sõlmimisel vaikimisi rakenduvad
ja siduvad selles ulatuses, mille kasutajad omavahel eraldi läbirääkimata ja kokkuleppimata jätavad.

Ehk siis kasutajatel oleks võimalus kõiges omavahel ka nendest tingimustest ja tavast erinevalt kokku leppida,
aga kõiki põhiküsimusi, mis jäetakse/unustatakse läbirääkimata, reguleeriks nn. lepingu tüüptingimused ja hea tava.
Kusjuures idee oli selles mõttes ambitsioonikas, et plaan oli need tüüptingimused ja tava teha juriidiliselt pädevad.
Et kui kasutajaad saaks tsiviilkohtumenetluse käigus kohtus ka neile lepingutingimustena kui õigusliklt siduvatele viidata.
Sealjuures HV ei oleks loomulikult mingit pidi tehingus nn. pooleks ja leping oleks ainult kasutajate endi vaheline.

Nende tingimuste õiguslik siduvus tuleks muidugi sellest, kui kasutajad deklareeriks, et nad neid tingimusi aktsepteerivad.
Kuna eeldatavasti kõik kasutajad ei oleks ka nõus, siis võiks teha mingi eraldi märgi selle kohta, kes "eliitliigasse" kuuluvad.
Ja see märk oleks siis nö. tunnustuseks/informatsiooniks nende autentimise märkide kõrval.
Nii ei oleks asi ühest küljest väga peale surutud, aga teisest küljest oleks soovijatele antud võimalus täiendavaks kindlustundeks.
Muidugi on võimalusena kaalutav ka tunduvalt suurem kohustuslikkuse aste...

Et siis kokku oleks kaks-kolm dokumenti, millest lähtuda:
1) Ärifoorumite reeglid (ühine kõikidele ärifoorumitele), mis reguleeriks suhteid kasutaja ja HV vahel;
2) Hea äritava, mis deklareeriks põhialused ja põhimõtted kasutajate vahelistes ärilistes tehingutes;
3) Tüüptingimused, mis määraks kasutajate vahelistes tehingutes toimuva juba spetsiifilisemalt.

Kaks viimast võib omavahel ka ühitada, aga oluline on, et kõik need 2...3 alusdokumenti oleks juriidiliselt
pädevad ja omavahel täielikus kooskõlas ja toetaks üksteist terviklikku süsteemi moodustades.

Kondikava on vist kuskil Adminfoorumis olemas, aga seda ma hea meelega enne avalikult välja ei näitaks,
kui kasutajate poolt veel mingeid omi mõtteid välja käidud pole - et mitte teie mõttelendu segada.
Enne konkreetseid ettepanekuid oleks, aga vaja preaeguse süsteemi vead kõik välja nokkida ja fikseerida.
Seejärel olukorra parandusettepanekud ja kui põhimõttetes on kokku lepitud, siis valaks asja lõpuks ka teksti.
Kommentaarid: 74 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 66
tagasi üles
Tanel
HV Guru
Tanel

sõnum 28.10.2009 00:30:55 vasta tsitaadiga

thumbs_up.gif

Postitatud Nokia mobiililt
Kommentaarid: 465 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 5 :: 7 :: 362
tagasi üles
laurx
HV Guru
laurx

sõnum 28.10.2009 00:47:30 vasta tsitaadiga

hetkel kisub kõik peale ärifoorumi LillaTäpiMehe privaatblogiks ära: mulle ei meeldi, järelikult on BS ja kustuame ära, isegi kui tegelane on avatud mikrofoni postimise eest raha välja käinud.. kurat lasolla, saada teema see osa eemale ja kui huvi pole, siis saada ahju.. mida sa jaurad, et sul pole huvitav / sulle ei meeldi bla. okei, on nolke, kes siin suurt ei posti ja kelle olemasolu komuunile suurt midagi ei anna aga kui niimoodi peale karatakse tegelastele, kes mõni aeg tagasi arutluse all olnud Tarkade klubi tuumikusse oleks kuuluma hakanud ja kelle ärast teatud inimesed seda kuradi privaatblogi üldse loevad ja siin reklaami kuvavad siis paneme selle poe lihtsalt kinni ja kolime kogu kaadriga lihtsalt kusagile mujale minema, kus saab muu hulgas ka kellegi tundeid riivamata mustadest sokkidest rääkida.
varsti tekib olukord, kus guru on sell ,kellel on aatate jooksul 700+ märgitud tehingut ja mingi inimene , kellele on tuttavad pannud paarkümmend "õu, sa oled ikka lahe sell" teemalist märget "supermodemise " eest.. okei, plämateemades las olla aga kurat, kui selline eluvõõras tegelane ärifoorumites kunnib? wtf nagu?

voyager_est , ma olin vist ka nende arutelude juures või kambas. mõte hea, tegelane teeb teema ja peab neile nõusoleku klikkima.

tagasi üles
voyager_est
HV Guru
voyager_est

sõnum 31.10.2009 11:21:06 vasta tsitaadiga

Ei näe nagu märkimisväärset vastukaja...
Kas selline plaan ei paku siis pinget või? Pole vaja?
Peaasi, et saaks ja oleks põhjust kiunuda...
Aga kui midagi parandama hakata ja konstruktiivseid ettepanekuid oodata, siis on loorusetu vaikus majas. icon_neutral.gif
tagasi üles
Mario.
HV Guru

sõnum 31.10.2009 12:04:29 vasta tsitaadiga

bla bla

viimati muutis Mario. 31.10.2009 15:09:45, muudetud 1 kord
Kommentaarid: 274 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 6 :: 2 :: 217
tagasi üles
voyager_est
HV Guru
voyager_est

sõnum 31.10.2009 13:54:17 vasta tsitaadiga

Vaata seda olemasolevat kondikava ja arutelu rahvale esialgu siiski ei näidata, kuna ei taheta
mingeid piiranguid seada ja mingit suunda ette anda kasutajatelt tulevatele ideedele ja mõtetele.
Kuna projekt on suunatud kasutajaskonna hüvanguks, siis on ju loogiline, et oodatakse eelkõige
ideid ja arutelu kasutajatelt endilt, kuna kasutajate endite suhteid see kõik ka reguleerima hakkab.

Lambist ei taheta mingeid tingimusi ehku peale kehtestada, et äkki on kunagi kellelgi vaja.
Kasutajad peavad ikka ise oma vajadused põhimõtteliselt ära määratlema.
Kas või juba selle pärast, et tingimused ei oleks lõppkokkuvõttes pealesurutud iseloomuga.

Pandagu kirja, mis valesti on, mis häirib ja mis peaks teist moodi olema.
Lisatagu kindlasti juurde parandussettepanek või olukorrakirjeldus, mida saavutada tahetakse.
Kindlasti peaks ettepanekuid tegema need kasutajad, kes on omal nahal mingi jama üle elanud.

Et siis ots lahti teha, siis käsitleks seda käesoleva lõime alustamise põhjust ja probleemi.
Et üks kasutaja arvab, et olemas on siduv kokkulepe ja teine otsib ikka veel parimat pakkujat.
Pärast üks tunneb, et vastaspool on alt ära hüpanud, ja teine on arvamusel, et pole üldse kuskilt alt ära hüpata olnudki.
Seaduses on ka tegelikult kirjas see mõte, et peab olema selge, kas kokkulepe on sõlmitud või läbirääkimised alles käivad.
Vaja on, et tehingu pooled asjadest ühte moodi aru saaks.

Minu ettepanek oleks siis see, et kui lõime alustatakse, siis määrataks alustaja poolt need tingimused konkreetselt
ära, et kas lõime puhul on tegu lihtsalt läbirääkimistega kuni sinna maale, kuni raha üle kantakse ja asi üle antakse,
või on ärilõime näol tegu tavalise oksjoniga ja tehtud pakkumised on osalejatele pooltele siduvad ehk näiteks
müüja on kohustatud parimale pakkujale müüma ja parim pakkuja on kohustatud ostma, kui vastapool seda soovib.
tagasi üles
Mario.
HV Guru

sõnum 31.10.2009 14:27:19 vasta tsitaadiga

bla bla

viimati muutis Mario. 31.10.2009 14:43:22, muudetud 1 kord
Kommentaarid: 274 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 6 :: 2 :: 217
tagasi üles
voyager_est
HV Guru
voyager_est

sõnum 31.10.2009 14:42:26 vasta tsitaadiga

MarioA., loe veelkord mõttega, mida ma kirjutasin.
Kirjutasin ettepanekus, et lõime alustaja määrab ise ära, mis mustri järgi konkreetses lõimes tegutsemine toimub.
Kui esimeses postituses on kirjas, et toimub "siduvate pakkumiste tegemisegs" siis nii ongi selles lõimes.
Kellele see tingimus ei sobi, see lihtsalt ei paku selles lõimes ega ka ei tee lõime alustajana sellise tingimusega ärilõime.
Kes siduvatest pakkumistest pole huvitatud, teevad läbirääkimiste vormis ärilõime ja märgivad selle lõime alguses ära.
Asja uba on selles, et ükskõik kumb variant lõime alustaja poolt valida, siis valitud variandi tingimused on
kohustuslikud mõlemale poolele, nii lõime alustajatele, kui sellele vastajatele.

Reeglitesse kirjutame aga sisse kohustuse lõime alustajal lõime skeem esimeses postituses ära määrata.
Tingimustesse/reeglitesse kirjutame sisse, et pakkumise tegija aktsepteerib vaikimisi ja kohustuslikult lõime algataja tingimusi sh. skeemi.
Veel võiks tingimustesse sisse kirjutada, et kui "läbirääkimised vs siduvad pakkumised" on esimeses postis siiski määramata,
siis eeldatakse, et skeem on läbirääkimiste skeem, kuna see toob vaikimisi pooltele kaasa vähem kohustusi ja siduvust.

Siit edasi mõeldes tekiks emmal-kummal poolel põhjendatud õigus neutraalse/negatiivse kommentaari jätmiseks,
kui lõim oli nn siduvate pakkuiste lõim ja vastaspool taganes oma pakkumisest, mille kohta eeldati, et see on siduv.
Kusjuures taganenud poolel poleks sel juhul õigust neutraalset/negativset kommentaari vastuseks panna.
Kui tegemist oli aga läbirääkimiste skeemiga, siis pole ka tehingu ärajäämisel midagi/kedagi kommenteerida.

Oluline on, et kasutajatele jääb vabadus midaiganes omavahel kokku leppida.
Aga need eetika ja heatava n ing üldtingimused jms rakkenduks ainult ulatuses,
kus probleemid on tekkinud ja kasutajad neid ise lahendada ei suuda.
tagasi üles
laurx
HV Guru
laurx

sõnum 31.10.2009 16:43:40 vasta tsitaadiga

juriidikas pädev pole, muidu võib pärastpoole pele kiirete asjade tehtud saamist asja natuke mõtelda.
tagasi üles
elukaz
HV Guru
elukaz

sõnum 02.11.2009 00:51:19 vasta tsitaadiga

Ok imeks siis midagi lambist välja.
Müügiteema: Esimeses postis antakse kaup võimalikult täpse määratlusega, soovitavalt lingiga identsele tootele. Kui on vigu tuleb need üles lugeda. Nimetada garantii olemust või selle puudumist, soovitavalt päritolu, komplektsust.
Kui nimetatakse AH siis selle pakkuja peab saama kauba osta selle hinnaga kui ei pakuta üle mõistliku aja jooksul. Kui nimetatakse OK siis selle pakkuja saab eelisõiguse järgnevate pakkujate suhtes kauba omastamiseks. AH või OK pakkujaga pole kohustust kaupa teha kui on objektiivseid vastunäidustusi (postiga saatmine, makseviisi sobimatus, nägu ei meeldi jne).
Kui teemasse on tehtud pakkumine siis on see siduv mõistliku aja jooksul kui pole väidetud vastupidist (pakun 300 aga pole kindel ostja).
Mõistliku aja määratlus võib jääda meelevaldseks või siis etteantuks, näiteks AH pakkumise puhul sama pikk aeg kui vastavas foorumis on teemade aegumine. Mõistlik aeg pakkumisest loobumiseks 1/7 vastava foorumi teema aegumisajast (2 nädalase aegumise puhul 48h).
Kui pole kindlat soovi müüa siis mitte panna välja AH või OK hinda, nende puudumisel on teema lihtsalt vähem atraktiivne.
Kolmandad osapooled võivad teha viiteid sama kauba hinna kohta mis on eestis reaalselt poest saadaval (tegu on ikkagi HV-ga kus taoline info kuulub lausa nime sisse).
Kui kaup müüakse HV väliselt siis on soovitav teemasse teatada müügihind.
Kui äri tehakse posti teel siis kulud pooleks kui ei lepita kokku teisiti.
Konkureeriv pakkumine on müüjaga analoogse pakkumise tegemine teemasse postitanud potentsiaalsele ostjale kui info ostusoovi kohta on saadud samast teemast. Sellised pakkumised kas teemasse või privasse on keelatud. Küll aga võib sarnast pakkumist teha eeltingimusega et teemas asja ei saa (Pakun sama asja aga hinnast räägime siis kui teemas on asi klaar)
Kommenteerimine pärast kokkuleppe saavutamist pole kohustuslik.
Kui kommenteerida siis positiivne ainult juhul kui teine pool pidi üles näitama usaldust (ettemaks) või tehing oli mingil muul moel teistest väga soovitataval moel positiivne, põhjendamine vajalik.
Kui on tavaline käest kätte äri siis neutraalne, põhjendamine pole vajalik.
Negatiivse peale tuleb igaüks ise.
Miks just nii? Aga sellepärast et see sadade kaupa positiivseid ei ütle tegelikult halligi selle kohta kas kaupa nägemata ettemaksu tehes saab ostja täpselt seda mis lubatud. Ise olen umbes pooled tehingud jätnud kommimata sest positiivseks nii väga põhjust poole ja neutraalset eriti keegi ei taha.
Ei viitsi rohkem praegu kirjutada, aga praegused reeglid läbi lapates saab kindlasti täiendust.
Suht sama loogika järgi ka ostu- vahetuse- misiganes teemad, samuti oleks vaja kuidagi määratleda käitumine kui kaubeldakse korraga mitmes teemas.

laurx
HV Guru
laurx

sõnum 02.11.2009 01:15:37 vasta tsitaadiga

* kauba pakkuja peab määrama või nimetama hinna, millega ta kaupa on nõus müüma. mingid "paku midagi " "500" " tegelikult tahan tuhat " asjad võiksid ära jääda.
* kui äri tehakse posti teel, nimetatakse eseme kirjelduses ära, mismoodi tasumine käib.
* igasugu hindadele viitamisi ei saa teha kohustuslikuks, sest pakkuja hinna tegemine on puhtalt tema asi ja kui siis ei pakuta ja talle kaup kätte jääb, on see tema võetud risk.
* kasutajale PS ina teade selle kohta, et tema äriteema staatus muutus / muudeti ja soovitus kellelegi kommentaar jätta.
* pooled lepivad kokku , mil viisil tehingu eest tasutakse, kas ette või taha. kui mul on kasutajaga korduv äri ja maksan hiljem, ei tohi see vastuollu millegagi minna.

riskid ja nende võtmine peavad jääma kasutajate mitte keskkonna mureks. kui ei suuda kokku leppida , selgitada välja jubina komplekssust, garantii võiomalikku mitteolmist vms, pole keskkond selles süüdi ja mingit selliseid pisasju meelde tuletavaid hüpikuid korrektsetele kasutajatele loopima ei pea.

*mingeid aegu mis iganes kujul, määrab pakkuja. aga aja määramisel peavad olema hinnad märgitud, mitte nii ,et " reedeni ootan pakkumisi" aga reedel tulnud parim pakkumine ei sobi müüjale, sest tema peas kõlkuv piirhind jäi saavutamata. õnneks pole selliseid teemasid palju näinud.

tagasi üles
DigeBeni
HV Guru
DigeBeni

sõnum 02.11.2009 13:16:22 vasta tsitaadiga

elukaz

Täiesti arusaadav, miks neutraalset ei soovita sest sul on hinnangutest natuke vale arusaam. Positiivne hinnang märgib ära positiivse tehingu ehk äri kulges ootuspäraselt ja hinnangu andnud osapool on tehinguga rahu. Neutraalne tähendab juba nii ja naa olukorda ehk n. tehing küll toimus, kuid siiski teatud mööndustega, millega hinnangu andnud osapool rahul polnud ehk kordaläinud ja viperusteta tehingu puhul, ei oleks neutraalne kohane. See, et mõnel kasutajal on siin kunagisest, väga ammusest (2003-2004a), ajast positiivse sisu aga neutraalsed hinnangud, tuleneb pigem sellest, et kunagi oli neutraalne hinnang automaatne valik, kui kommentaari sisestades, hinnangut ei määranud.

elukaz
HV Guru
elukaz

sõnum 02.11.2009 13:40:32 vasta tsitaadiga

Minu arusaam on lihtsalt teistsugune, see ei tähenda veel et see vale on. Minu arust on väga suur vahe kas tehti käest kätte tehing või pidi keegi ettemaksu tegema ja lootma et kõik õnneks läheb nii et neid ühtviisi hinnata pole just kõige õigem. Praegu näitab positiivsete arv ainult seda kui palju inimene on äri teinud. Kui kõik on korras siis see ongi norm mitte erand. Kui meil on olemas kolmeastmeline hinnangusüsteem siis kasutame seda ära.
tsitaat:
Neutraalne tähendab juba nii ja naa olukorda ehk n. tehing küll toimus, kuid siiski teatud mööndustega, millega hinnangu andnud osapool rahul polnud ehk kordaläinud ja viperusteta tehingu puhul, ei oleks neutraalne kohane.
Aga selleks ongi ju olemas negatiivne. Ehk siis kas äri toimus või mitte, aga teistele seda ei soovita.
DigeBeni
HV Guru
DigeBeni

sõnum 02.11.2009 14:23:14 vasta tsitaadiga

elukaz kirjutas:
Minu arusaam on lihtsalt teistsugune, see ei tähenda veel et see vale on.

Mõtle nüüd loogiliselt, võtame näiteks paralleeli liiklusest, kas oleks mõeldav, et kellelgi on mingi personaalne arusaam, kuidas n. valgusfoori tulede märguannetele reageerida ? Sellise personaalse nägemuse kaasabil, satuks varem või hiljem kindlasti õnnetusse. Foorumi hindamissüsteemi juurde tagasi tulles, tähendab see aga arusaamatusi teiste kasutajatega. Selliste süsteemide toimimise alustalaks ongi just kõigile ühtemoodi arusaadavus. Igasuguste personaalsete arvamuste väljendamiseks on olemas kommentaarilahter ehk kui on vajadus hinnangut ühes või teises suunas täpsustada, siis kommenteeri vastavalt.

Õige nägemus kommentaariumi hinnangutele oleks:

Positiivne hinnang tähendab igati õnnestunud tehingut.
Neutraalne võib tähendada nii õnnestunud kui ka ebaõnnestunud tehingut, kui tehingu puhul ilmnes probleeme, mis ei luba tehingut positiivselt hinnata, kuid kuna olukord õnnestus siiski osapooli rahuldaval moel lahendada, pole ka põhjust negatiivseks.
Negatiivne tähendab täiesti ebaõnnestunud tehingut, mille puhul rahuldavat lahendust ei leitud.

laurx
HV Guru
laurx

sõnum 02.11.2009 15:19:19 vasta tsitaadiga

positiivne tehing: tehing, mis on kokku lepitud kauba kokkulepitud kohas üle andmine, kokkulepitud korras selle eest tasumine.
neutraalne: ühe või teise osapoole osaline kõrvalekaldumine eelnevalt kokku lepitust stiilis "ma täna ei saanud tulla, sest jäin bussist maha/telefon oli tühi(bla.) vääramatu jõud jääb kuid saadud kaup vastas eeldustele.
negatiivne tehing: kokkuleppe kellegi poolne täielik ignoreerimine: mitte ilmumine, kokkulepitule mitte vastava kauba teadlik müük, tasumine või tasumata jätmine mitte kokku lepitud viisil.

tagasi üles
DigeBeni
HV Guru
DigeBeni

sõnum 02.11.2009 16:08:34 vasta tsitaadiga

laurx, täiesti mõistlikud selgitavad näited thumbs_up.gif

... eks alati jääb sisse ka teatud määral subjektiivsust ja kõrvalekaldumist aga peaasi, et kommenteerimise põhiline idee - adekvaatne hinnang toimunud tehingule - oleks alati olemas ja seda olenemata, kui mõttetu see kellelegi tundub. Korrektne tehing ei tähenda ainult enda huvide perfektset realiseerimist, peab mõtlema ka teise osapoole peale, kelle jaoks võib positiivne hinnang olla rohkem väärt, kui sinu jaoks ...

laurx
HV Guru
laurx

sõnum 02.11.2009 16:09:59 vasta tsitaadiga

noh, ma pole neid päris ise mõelnud. elu on aitand. minule kui " paadunud äritsejale" sobib hetkel süsteem kuni selle hetkelni, et teema muutmisega sunnitaks teema algatajat kommenteerima või vähemalt tuletataks seda talle meelde. u 20% tehingutest profiilis ei kajastu.
HV eeliseks PEAB jääma igasugune keskkonna poolt peale sunnitud ajaliste limiitude puudumine. kasutajale võib teha võimaluse oma teema algatamisel ära määrata, millega tegu on, kas oksjoniga alates mingist alampiirist, mis aga on ühtlasti ka summa, millega ollakse nõus müüma, vältimaks olukordi, kus kasutaja paneb alghinnaks 400 eegu piirhinnaks aga 1000 eeku ja kui parim pakkumine jääb nt 800 eegu peale otsustab ,et siiski ei müü. " esimesele / parimale reageerijale" nt tahan 210 krooni ja kes esimesena konkreetse pakkumise teeb, võib asjale järele minna, samas kui see järele minemine lükkub kaugustesse, võiks olla siiski võimalus kaup vahepeal realiseerida, sest vahel tuleb lihtsalt teha pakkumisi millest keelduda ei saa, nt osta mis iganes raha eest emaplat, millga saab käima ajada just samasuguse masina, mis peab hommikul hakkama jälle lauprogrammi teenindama. oksjoni lõppu sellistel puhkudel aega oodata piole..

viimati muutis laurx 02.11.2009 16:16:39, muudetud 2 korda
tagasi üles
DigeBeni
HV Guru
DigeBeni

sõnum 02.11.2009 16:12:31 vasta tsitaadiga

... see idee on juba ammu välja käidud, et peale teema staatuse muutmist küsitaks kohe, kellele selle eest hinnang läheb. Kahjuks on selliseid väikseid foorumi modimissoovitusi nii palju, et see konkreetne pole veel kahjuks teostunud ...
Tanel
HV Guru
Tanel

sõnum 02.11.2009 16:16:04 vasta tsitaadiga

Paraku aastaid tagasi HV kasutajad kohustuslikku kommenteerimist ei soovinud icon_rolleyes.gif
Kommentaarid: 465 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 5 :: 7 :: 362
tagasi üles
laurx
HV Guru
laurx

sõnum 02.11.2009 16:17:14 vasta tsitaadiga

nii oli..
tagasi üles
DigeBeni
HV Guru
DigeBeni

sõnum 02.11.2009 16:32:55 vasta tsitaadiga

... see ei pruugi olla kohustuslik vaid küsimusena, kas soovid kommenteerida ? Muidugi ei garanteeriks selline vorm kommentaari, kuid kindlasti tõstaks kommenteeritud tehingute hulka. Asja iva on selles, et paljud kasutajad lihtsalt unustavad kommenteerida või ei vaevugi selleks, kuid kui talle anda ette sobib vorm, kuhu vaid oma hinnang ja kommentaar vaja lisada, oleks potentsiaal tehing kommenteeritud saada, märksa suurem ...

... üks võimalus veel, et kui eelpool mainitu on liiga keeruline, siis järsku oleks lihtsam teema staatuse muutmine hoopis automaatse privaga siduda ? Juhul, kui teema märgitakse müüduks, ostetuks (või ka lihtsalt aegub) vms. saadaks foorum, selle teema pealkirjaga, priva teema algatajale, küsimusega a'la kas oled tehingut juba hinnanud ? Privas võiks olla siis väike ülevaade, kuidas oleks õige kommenteerida ja mida üks või teine hinnang tähendab. Peaks olemas lihtsaim variant kommentaari/hinnangu välja meelitamiseks, kas pole ?

laurx
HV Guru
laurx

sõnum 02.11.2009 17:21:29 vasta tsitaadiga

tsitaat:

teema staatuse muutmine hoopis automaatse privaga siduda

teema kustub / liigub arhiivi.. saab algataja PS i.

tagasi üles
DigeBeni
HV Guru
DigeBeni

sõnum 02.11.2009 19:00:49 vasta tsitaadiga

... miks ometi ? Kõike on ju võimalik vastavalt seadistada, mille peale priva saadetakse, mille peale mitte, neid valikuid pole just palju, et mittevajalikke oleks ülemäära töömahukas või liiga keeruline välistada. Samas, teemade aegumise korral, oleks meeldetuletus siiski õigustatud sest tihti unustatakse peale tehingu sooritamist, teema staatust muuta ja meeldetuletus oleks täiesti omal kohal. Isegi, kui saadetakse ka mõni mittevajalik meeldetuletus, siis keda see niiväga häirib ?
tahanteada
Lõuapoolik
Lõuapoolik

sõnum 02.11.2009 19:53:38 vasta tsitaadiga

Uudishimulik küsimus, aga mis siis sel juhul saab, kui kohtumine on ettenähtud kohas - ja kellaajal, kuid see kaup / teenus ei vasta sellele, milles on varem kokku lepitud.

Et kas peab järgnema paaniline negatiivsete jagamine - vastastikku, et sõbralikult asi viiki jääks. icon_wink.gif
Kommentaarid: 284 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 2 :: 11 :: 211
tagasi üles
näita postitusi alates eelmisest:   
uus teema   See teema on lukus, sa ei saa siin muuta postitusi või vastata teemale! Vaidlused »  Parem HV »  Kättemaksu kommentaarid mine lehele eelmine  1, 2, 3, 4  järgmine
[vaata eelmist teemat] [vaata järgmist teemat]
 lisa lemmikuks
näita foorumit:  
 ignoreeri teemat 
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse
sa ei või vastata selle foorumi teemadele
sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis
sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis
sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis
sa ei saa lisada manuseid selles foorumis
sa võid manuseid alla laadida selles foorumis

Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.