praegune kellaaeg 22.06.2025 10:42:16
|
Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
autor |
|
Cretage
HV vaatleja
|
24.09.2009 11:18:10
Failidele nimede andmine ja kaustsüsteemi loomine |
|
|
Probleem siis järgmine. Umbes poole aasta pärast (ilmselt siiski nii umbes 8 kuu pärast) peaks algama Windowsis töötava arvutiprogrammi loomine, mis leiaks failid Windows Server 2003(2008) seest üles. Selle programmi eesmärk oleks siis leida konkreetne fail kaustasüsteemist ja selle eelvaadet kuvada ekraanil (kõrval oleksid ka lingid allalaadimiseks).
Ma ei tea, mis koodil see programm tehakse. Tean aga seda, mida see programm peab hakkama haldama. Selleks on erinevad pildid (TIFF, JPEG peamiselt), PDF-id, wav failid, MP3-ed, docid ja exceli tabelid. Küsimus on selles, et kõik need asjad on igapäevaselt tekkimas ja nad on ka ühe serveri (server 2003)peal olemas, kuid nad asetsevad praegu üsna segaste nimedega kaustades, kus puudub niiöelda kaustade administraator. Mu idee on ju ikka õige, et korralikult töötavale kaustsüsteemile on lihtsam programmi luua?
Tahan luua ühtsed reeglid failide nimetamiseks teistele töötajatele, et hiljem oleks programmi valmistamine lihtne ja otsingu töötamiseks ei peaks ma praegu tekkivaid faile hakkama ümber nimetama, kuna aeg ju möödub ja topelt tööd teha on totter. Või ei ole mul õigus?
Võtame esimeseks küsimuseks pildid (on nii TIFF, kui ka JPEG). mismoodi te annaksite kaustadele ja failidele nimed. Ütleme et mul on segamini mõlemad formaadid ühes kaustas, kus on 10 pilti kellegi pulmast, mis toimus 1980 aastal, 5 pilti sünnipäevast 1970-ndatel ja 300 pilti laulupeost 1990 ndatel. J
Jutt segane tuli, kuid ma loodan, et mu küsimus saab selgemaks teema arenedes.
Kokkuvõttev lühike küsimus, mis alajaoutused te teeksite ja mis nime te annaksite siis failile ja palun põhjendage ka seda, sest mul ei ole programmeerimisel kogemusi.
|
|
tagasi üles |
|
 |
andrusny
Kreisi kasutaja

|
24.09.2009 12:44:45
|
|
|
Katsu panna suhteliselt lühike pilti kirjeldav nimi ilma eri märkide ja täpi tähtedeta ning kui on sarnased pildid siis lõpus oleks loendamis number. Näiteks pulm80_01.jpg pulm80_02.jpg jne. Võid pildigrupid lasta windosal ümber nimetada, siis tekitatakse järjenumber automaatselt. Valid-select kõik oma pulma pildid, teed paremkliki ühel neist, valid Rename ja kirjutad pildi nime näiteks pulm.jpg edasi tehakse kõik selectitud pildid sama nimelisteks pulm.jpg pulm(1).jpg pulm(2).jpg ...
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
0 :: |
7 |
|
tagasi üles |
|
 |
tooner
HV vaatleja
|
24.09.2009 17:15:16
|
|
|
Natuke segaseks jäi mulle ülesandepüstitus, seega sorry, kui ma jama ajan. Et miks sa picasat ei kasuta?
|
|
Kommentaarid: 1 loe/lisa |
   |
1 |
|
tagasi üles |
|
 |
Cretage
HV vaatleja
|
25.09.2009 11:04:35
|
|
|
Küsimus ei ole paraku ainult piltides, sinna juurde kuuluvad ka kõik muud failiformaadid (peale selle ei meeldi Picasa mulle isiklikult). Mis puudutab veel pilte, siis hiljem tuleb neile kuidagi külge pookida ju ka metaandmed (mis ja kes on pildil jne), et andmebaasist neid leida saaks.
Kas on sellisel juhul õige panna korralikult kirjeldava nimega kausta (näiteks Peetri ja Malle pulm 1984 Tallinn) lihtsalt pulm80_1.jpg, pulm80_2.jpg, pulm80_3.jpg. Kas ei oleks hea, kui on sisestamisel niiöelda kindlad põhiandmed (näiteks: aasta_sündmus_asukoht_1.jpg) ja asju, mida ei tea, oleks märgitud kokkulepitud kujul (kui näiteks aastat ei tea, siis on see märgitud: X_sündmus_asukoht_1.jpg) ?
Kas minu kartus asja keerukusest on põhjendamatu ja andmebaasi inimesed saavad asjaga lihtsalt hakkama?
|
|
tagasi üles |
|
 |
andrusny
Kreisi kasutaja

|
25.09.2009 12:33:59
|
|
|
Isiklikult olen ikka seda meelt, et failinimi võimalikult lühike, meta andmete jaoks on vähemasti jpg failidel koht olemas, Võtad paremklikk properties ja sealt summary seal saad igat manti pildile juurde kirjutada. Igasugused kolmelauselised failinimed võivad hiljem palju tüli tekitada programmides. Hiljem, kui on andmebaas, pole enam tähtsust, mis failinimi on, kuna nime järgi tehakse vastavad väljad juurde, kuhu andmed kantakse. Ka pildi nimi saab olla hoopis teine, mis faili nimi. On näiteks pulm_1.jpg aga alla kuvatakse Maire ja Pauli pulmad aasta 2008
   |
7 |
|
tagasi üles |
|
 |
Stemugram
HV kasutaja
|
|
Kommentaarid: 2 loe/lisa |
   |
2 |
|
tagasi üles |
|
 |
nene
Kreisi kasutaja

|
27.09.2009 22:41:57
Re: Failidele nimede andmine ja kaustsüsteemi loomine |
|
|
Ma arvan, et siin oleks tarvis siiski rohkem taustinfot selle kohta, mis sorti projektiga siiski tegemist on.
Cretage kirjutas: |
Võtame esimeseks küsimuseks pildid (on nii TIFF, kui ka JPEG). mismoodi te annaksite kaustadele ja failidele nimed. Ütleme et mul on segamini mõlemad formaadid ühes kaustas, kus on 10 pilti kellegi pulmast, mis toimus 1980 aastal, 5 pilti sünnipäevast 1970-ndatel ja 300 pilti laulupeost 1990 ndatel. |
Enamasti pole erilist põhjust pilte vastavalt nende formaadile (TIFF/JPEG) eraldi kataloogidesse paigutada, on ju mõlemad formaadid siiski pildid. Samas kui igast pildist on nii TIFF kui JPEG versioon ning TIFF-id on ilgelt suured ja ebamugavad käidelda, siis võib osutuda praktiliseks nad eraldi paigutada.
Aastaarv on tavaliselt suurepärane kategoriseermistunnus. Kõik 1900 pildi ühte kausta, kõik 1901 pildid teise kausta jne. Aga kui on lihtsalt teada, et 90-datel, siis muutub kõik keerukamaks. Lisaks tekib küsimus, et kas need pildid pregu seal ühes kaustas on kuidagi üksteisega seotud. Kui jah, siis võib ju olla tarvis seda seost säilitada...
Väga raske öelda kui ei tea mis kogu selle ürituse suurem eesmärk on.
_________________ Mõistus otsas? Pane pinusse... |
|
Kommentaarid: 24 loe/lisa |
   |
1 :: |
23 |
|
tagasi üles |
|
 |
tooner
HV vaatleja
|
01.10.2009 00:47:44
|
|
|
Cretage kirjutas: |
Küsimus ei ole paraku ainult piltides, sinna juurde kuuluvad ka kõik muud failiformaadid (peale selle ei meeldi Picasa mulle isiklikult). Mis puudutab veel pilte, siis hiljem tuleb neile kuidagi külge pookida ju ka metaandmed (mis ja kes on pildil jne), et andmebaasist neid leida saaks.
Kas on sellisel juhul õige panna korralikult kirjeldava nimega kausta (näiteks Peetri ja Malle pulm 1984 Tallinn) lihtsalt pulm80_1.jpg, pulm80_2.jpg, pulm80_3.jpg. Kas ei oleks hea, kui on sisestamisel niiöelda kindlad põhiandmed (näiteks: aasta_sündmus_asukoht_1.jpg) ja asju, mida ei tea, oleks märgitud kokkulepitud kujul (kui näiteks aastat ei tea, siis on see märgitud: X_sündmus_asukoht_1.jpg) ?
Kas minu kartus asja keerukusest on põhjendamatu ja andmebaasi inimesed saavad asjaga lihtsalt hakkama?  |
Okei, picasa ei meeldi ja rohkem funktsionaalsust tahad, kui seda on picasal. Ma ei tea muidugi ühtegi numbrit, aga sa põhimõtteliselt kujutad ju ette, et picasa loomiseks on kulutatud inimaastaid professionaalsete arendajate tööd? Tunduvalt mõistlikum oleks otsida endale mingi teine enam.vähem sama asja oskav freeware jublakas.
|
|
Kommentaarid: 1 loe/lisa |
   |
1 |
|
tagasi üles |
|
 |
Cretage
HV vaatleja
|
02.10.2009 13:07:05
|
|
|
Minu olukorra puhul ei ole kindlasti vaja kõike seda, mida Picasa pakub ja ma ei kahtle sellise programmi loomise keerukuses. Probleem on hoopis selles, et praegu on inimestel kõvakettad täis ainult neile teada olevates kohtades ja nimedega pilte, dokumente jne. Tahaksin nad visata kõik kokku serveri peale, et hiljem, kui otsingumootor luuakse, siis oleks lihtne neid sinna integreerida ja kõik saaksid asju vabalt kasutada. Võibolla peaksin seda kirjeldama nagu arhiivi kartoteegi loomist, mida hiljem digitaalsel kujul kasutada saaks.
Kirjutad otsingusse "pulm 1990" ja saad vastuseks nimekirja piltidest, failidest (nt kutse kujundus, külaliste nimekiri jne) ja lisaks võimaluse nende allalaadimiseks. Ma ei oskaöelda, kas hoida TIFFid ja JPEGid koos. Kogemus puudub.
Minu esialgne küsimus oli, kuidas hakata panema failidele nimesid. Siit lugedes ja ka Googlet kasutades olen jõudnud praegu niikaugele, et failinimi peaks olema siiski võimalikult lühike ( seda soovitab ka ISO 9660 standard). Selle standardi järgi tuleks esimesel tasemel kasutada (mis on ka eelistatud) 8 tähemärki, punkti ja 3 märgist koosnevat faililaiendit (see peaks tagama kõikide olemasolevate süsteemidega ühtivuse, ka vabalt loodavad). Standardi teine tasand (töötatud välja Microsofti poolt) lubab kasutada kuni 64 tähemärki, tühikuid failinimedes (ei ole soovitatav) ja loomulikult 3 märgist koosnev laiend.
Ma ei usu, et suudan kõikidele falidele panna nimedeks ainult 8 tähemärgist koosneva nime. Seepärast tulevad nad pikemad ja tuleb võimalikult palju infot panna sisse kataloogide nimedesse. Siis on failid leitavad. Ma vähemalt loodan. (mulle annab ka kindlust see, et Rahvusarhiiv kasutab rohkem kui 8 ühikut)
|
|
tagasi üles |
|
 |
HacaX
HV Guru

|
02.10.2009 13:20:21
|
|
|
Kas too ISO standard mitte CDde kohta käinud? Ehk siis kogu see nimede pikkus on ajast ja arust ja mõeldud toimimiseks süsteemidel mis on veelgi rohkem ajast ja arust (DOS, CP/M, Lisa II jms süsteemid mida tänapäeval mujal kui muuseumites ja/või fanaatikute kodudes naljalt ei näe).Iga veidigi modernsem süsteem (k.a. seesama DOS lisaTSRi kasutamisega) on suuteline ka 127-märgiseid nimesid sööma.
Kogu vajaliku infi nimes hoidmine teeks asja sellevõrra lihtsamaks, et nimi on alati nähtav ja kõikvõimalike vidinatega töödeldav. Faili sees oleva infi (EXIF jms) kättesaamiseks on reeglina lisavidinaid/-pluginaid vaja.
_________________ IMO & GPLed |
|
Kommentaarid: 24 loe/lisa |
   |
1 :: |
22 |
|
tagasi üles |
|
 |
Cretage
HV vaatleja
|
02.10.2009 16:04:24
|
|
|
Jah, see standard on tõesti mõeldud algselt vanade süsteemidega koos töötamiseks. Uued süsteemid lubavad pikki nimesid, kuid ikkagi on kõikjal märgitud ära, et pikemad nimed võivad tekitada olukordi, kus kõik ei pruugi plaanitult sujuda. Soovitatakse ikkagi hoida nimesid lühikestena. See on mõistetav, juba kasvõi seetõttu, et inimesel endal oleks lihtsam asjadest aru saada ja meelde jätta.
Jah faili nimega tuleb loomulikult öelda maksimaalne info. Igas kaustas ei tohiks olla failid nimega pilt1, pilt2, pilt3,jne. Peab ikka olema paremini asi lahendatud. Vast midagi sellist 19900806_Anne_ja_Pauli_pulm.JPG või mis?
|
|
tagasi üles |
|
 |
H_K
Aeg Maha 2n

|
02.10.2009 17:02:23
|
|
|
Lugesin teema läbi ja jääb mulje, et on üks suguselts kes igaüks peavad arvutites omal moel väikest perekonna arhiivi ja muud mudru, itimad neist suudavad ka serverisse asju talletada. Ja, et suguvõsa arhiiv oleks lihtsalt kasutatav siis on tekkinud idee teha programm mis suudaks talletatud info läbi käia, katalogiseerida et hiljem oleks info kergesti leitav. Kõik on ilus, aga perspektiivis suurim nõrkus on seesama loodav spetsiaalne programm Windowsi keskkonnas. On ülimalt tõenäoline, et 10 aasta pärast on see süsteem jäänud ajale jalgu ja selle uuendamine saab olema vaevalisem kui üldse võimalik - sõltub kas eelmise programmi loojast, kas on piisavalt dokumenteerinud oma programmi jne ja kas üldse elus on, või kas üldse keegi viitsib enam. Olemasoleva mõne laialt levinud programmiga on selline stsenaarium vähemtõenäoline - ikka tehakse uuendusi ja porditakse uutele OS'idele või leitakse võimalused eksportida kogu info mõnda kolmandasse programmi.
Minu soe soovitus oleks samuti, et tuhla ja leia mõni platvormirikkam vabavaraline või jätkusuutlikum tasuline valmistoode.
Samas programeerimisharjutusena võib ju pusida - tulemus (olemasoleva materjali süstematiseerimine) on iseenesest juba pespektiivis kasuks tegevus.
_________________ --------------- |
|
Kommentaarid: 53 loe/lisa |
   |
51 |
|
tagasi üles |
|
 |
andrusny
Kreisi kasutaja

|
02.10.2009 19:39:18
|
|
|
Kuna tegu on arhiiviga, siis miks mitte kasutada veebipõhist lahendust, jääks ära eelpool kirjutatud ajale jalgujäämis faktor, vaevalt, et browserid enam vanu lehekülgi ei näita. Hetke seisuga on ju veebi progemise tase pea samal maal, mis windowses baseeruv programm, ei ole mingeid piiranguid ja ka serveri probleem oleks lahendatud. Kui ei taha interneti teenust kasutada saab sama asja ka omas arvutis hoida.
   |
7 |
|
tagasi üles |
|
 |
|
lisa lemmikuks |
|
|
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse sa ei või vastata selle foorumi teemadele sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis sa ei saa lisada manuseid selles foorumis sa võid manuseid alla laadida selles foorumis
|
|
Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.
|