Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
autor |
|
Azatris
HV veteran

|
13.06.2009 21:35:16
Arvutimängude crashid/kiilumised |
|
|
Tervist!
Pole ammu juba enam probleemidega teie poole pööranud, kuid nüüd on jälle seda vaja. Kindlasti oleks format efektiivseim lahendus, kuid minu jaoks on see ülimalt tülikas tegevus...
Probleem järgmine: Full-screen applicationite (mängude) avamine on selline, et kui käima panen, siis on must ekraan ca 30 sek või kauemgi ja läheb alles siis käima. Warcraft 3's crashib tihti alles siis, kui pilt ette tuleb ja lihtsalt kiilub kinni ning jätkub ~30s pärast, samuti alt+tabides. Proovisin just uut mängu [prototype] vms ja seal on crash nii käima pannes kui ka vahepeal aeg-ajalt mängides. Photoshop CS4 avades kiilub samat moodi kinni "Initializing panels..." peal. Kokkuvõttes lihtsalt mingi räige kiilumine käib.
Milles võiks probleem olla? Millest alustada?
Tegin disk cleanupi, CCleaneriga käisin üle, tegin disk defragmenti, käisin üle nii ad-awarega kui ka spybotiga viiruseid otsida (kusjuures polnud ühtegi, pole ca 4-6 kuud teinud), proovisin ka windowsit repairida, kuid avastasin, et erinevalt XP ühest Repair valikust antakse Vistal võimaluse system restore'i teha, startupi repairida või mälu diagnoosida. System restore on minul maha võetud, startup repair ega mälus vigu ei leitud.
Emaplaat: Asus P5Q PRO
Protsessor: Intel Core 2 Duo E8500 @ 4GhZ, 1.325v
Mälud: A-DATA 2x2GB DDRII Over Clock Extreme Edition DDR2 800+
Videokaart: GIGABYTE Radeon HD 4870 512MB
Kõvaketas 1: Western Digital 500GB 7200rpm
Kõvaketas 2: Seagate 320GB HDD SATA2
Toiteplokk: CHIEFTEC PSU ATX 700W
|
|
Kommentaarid: 38 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
0 :: |
34 |
|
tagasi üles |
|
 |
Betamax
HV Guru

|
13.06.2009 21:47:51
|
|
|
Mis programm sul viirusetõrje jaoks on? Spybot pole viirusetõrje.
Mina vaataks esimesena üle, mis protsessid su arvutis taustal jooksevad. Esimesena kahtlustaks kindlasti mõnda üliaktiivset kaitseprogrammi (viirusetõrje, tulemüür).
Seejärel uuriks ketaste seisukorda.
|
|
Kommentaarid: 729 loe/lisa |
   |
1 :: |
550 |
|
tagasi üles |
|
 |
scream
HV kasutaja

|
13.06.2009 21:58:23
|
|
|
Endal sama asi war3-ga kuid ainult ,kuid ainult siis kui olen test drive unlimitedi mänginud.Lahti peaksid saama restardiga.Vähemalt mina saan.
|
|
tagasi üles |
|
 |
Azatris
HV veteran

|
13.06.2009 23:53:17
|
|
|
Betamax, otseselt viirusetõrjet polegi, kui ka ad-aware pole üks. Ning tulemüür on olnud eluaeg maas.
scream, minul küll restart ei aita.
|
|
   |
34 |
|
tagasi üles |
|
 |
Dogbert
HV Guru

|
14.06.2009 00:50:20
|
|
|
Siis pole mõtet eriti ka kaevata, kui masin ussitanud on. Piisavalt liigub viiruseid ja usse, mis Vista turvaauke ära kasutada on osanud enne vastavate paranduste välja andmist MS poolt, eriti seda veel juhul kui ka mingit tulemüüri ei ole ja masin pole NAT-i taga. Sellise seisu kohta ei oskagi midagi ütelda
NAT muidugi takistab väljastpoolt otsest sissepääsu, aga ainult juhul kui pole aktiveeritud tobedust nimega DMZ ja pole ruuteri pordid suunatud haavatavatele Windowsi teenustele.
Tänapäeval ei ole mingi vabandus see, et "ma ei käi kahtlastel saitidel, ei kasuta warezi ja ei käivita tundmatuid programme". Tänapäevased ussid kasutavad brauserite ja Java ja Flashi jt brauseri pluginate turvaauke ning levitavad end täiesti legaalsete, suurte ja tuntud lehekülgede ja portaalide kaudu, kasutades ära bänner-reklaamipinda, mida need kohad müüvad. Ainult NoScript-i sarnased blokeerijad muudavad veebilehekülgede avamise veidi turvalisemaks, sest ka viiruskaitsest ei piisa värskete viiruste blokeerimiseks. Mingisugune nn. "terve mõistuse" käitumisskeem veebilehtede külastamisel ei päästa enam viirustega kokkupuutumisest - kui lehitsed veebi, siis valmistu viirustega kohtumiseks.
PS. Ad-Aware ei ole viiruskaitse, täpselt nagu ka SpyBot mitte.
Kui viiruskaitsele raha kulutada ei taha, siis kasuta vähemalt Avast! Home'i. See on igati korralik ja ei maksa sulle sentigi.
Ja kui sul ruuterit pole, mis NAT-i teeks, siis pane kohe vähemalt Windowsi tulemüür püsti. Internetile avatud NetBIOS on sigadus.
Ja siin pole midagi naljakat, mille üle irvitada. Sellistest arvutitest nagu sul koosnevadki botnetid. Pole mõtet imestada, kui KAPO ühel hommikul uksele koputab, kuna sinu arvutist on rünnatud mingit riiklikult tähtsat serverit. Ja tõesta siis, et sa pole kaamel. Isegi kui sa otseselt süüdi ei jää, oled süüdi kriminaalses lohakuses.
_________________ Tee inimesele lõke ja tal on soe üheks päevaks, pista ta põlema ja tal on soe elu lõpuni. (Terry Pratchett)
e.k spikker: muhk on kumer, lohk on nõgus. |
|
Kommentaarid: 33 loe/lisa |
   |
32 |
|
tagasi üles |
|
 |
Azatris
HV veteran

|
14.06.2009 01:04:24
|
|
|
Dogbert, ohoh... sa vist pead mind väga rumalaks. Aga noh, ma vist peaks ka sinu asemel. Irvitasin vaid screami vastusele, mis tundus hetkel naljakas. Aitäh sisuka vastuse eest. Eks proovin Avasti ja ütlen, kas midagi paranenud...
Muidu on mul pordid avatud ka, et üldse neid suunata saaks.
Aga jah, kohe ütlen, kas aitab midagi.
Sellegipoolest, ei taha ma viiruskaitset. Pigem viirustõrje, mida aktiveerin siis, kui ise tahan... Aga noh, eks ma vist pean enda seisukohti muutma.
Aga kui juba siin oleme...
Siis mida ma tegema peaks minu olukorras, kus mul peavad olema pordid nii avatud kui ka suunatud kindlatel mängudel (nagu wc3), teiseks firewall kindlasti maas?
|
|
   |
34 |
|
tagasi üles |
|
 |
Dijital
HV Guru

|
|
Kommentaarid: 40 loe/lisa |
   |
31 |
|
tagasi üles |
|
 |
Azatris
HV veteran

|
14.06.2009 10:23:24
|
|
|
Kuna mängin aktiivselt wc3'e, siis on vaja teiste inimestega paremas ühenduses olemiseks see maha võtta. Sellega on väga paljudel inimestel rohkelt probleeme ja selle maha võtmine on juba muutunud tavaliseks. Mingi x-moodus on ka koos firewalliga mängimiseks, kuid see on üpriski tüütu.
Avast! jooksis öösel mõlemas arvutis ning leidis 3 viirust mõlemas. Kõik tundusid vägagi teisejärgulised viirused, mis on lihtsalt seal, et olla.
Probleem säilib.
|
|
   |
34 |
|
tagasi üles |
|
 |
Dogbert
HV Guru

|
14.06.2009 13:13:56
|
|
|
Ma ei pea sind rumalaks, aga kole laisaks küll. Sa pole viitsinud end Windowsi turvalisuse minimaalsetegi nõuetega kurssi viia ja ignoreerid kõige elementaarsemaid turvalisuse reegleid.
Ma ei teagi, mida sinu masinatega pihta hakata. Lord Ami võib-olla oskab midagi soovitada. Mina tegelen peamiselt viirustega nakatumisest hoidumisega, sest tean, kui palju jama võib olla neist mõne tuvastamisega ja kahjustuste likvideerimisega. Eemaldamine pole enamasti see kõige keerulisem asi, kui juba tead, millega on tegemist.
Kui viirus on juba masinas ja aktiivne, siis teda ükskõik millise viiruskaitsega taga ajades kätte ei pruugi saada ega isegi tema jälgi leida. Mingeid teisejärgulisi ehk saad, nagu need leitud 3 olid.
Kettaid tuleks skännida offline - st teise, kindlalt puhta masina külge ühendatuna või mingilt live süsteemilt (live CD/DVD/USB flash). Pärast seda safe modes, et register üle kontrollida ja alles siis üritada normaalreiimis bootida, mis viiruse poolt asendatud süsteemifailide ja mulgustatud registri puhul ei pruugigi olla lihtne või võimalik.
Sinu asemel, kui minu teadmised viirustest, nende rookimisest ja nende eest hoidumisest oleksid ajast 10 aastat maas nagu sinul, loobuksin tõenäoliselt nii keerulisest tööst ja otsustaksin puhta installi kasuks, et olla 100% kindel, et masin hiljem ikka on tõesti puhas. Ja pärast seda võtaksin kuulda endast kogenumate soovitusi ning hakkaksin kasutama antiviirust real-time skänneriga (antiviiruse aeg-ajalt jooksutamisest on samavõrd palju kasu kui Ida-Virumaal töötaval hooral on kaitset HIV nakatumise eest, kui ta klientidelt aeg-ajalt kondoomi kasutamist nõuab).
Tulemüüri ja NATi kohta ma eriti su jutust aru ei saanud - sul on ruuteris kõik pordid masinale suunatud (DMZ) või ainult mängimiseks vajalikud? Viimasel juhul poleks asi väga hull, vähemalt ei pääse internetist otse masinasse.
_________________ Tee inimesele lõke ja tal on soe üheks päevaks, pista ta põlema ja tal on soe elu lõpuni. (Terry Pratchett)
|
   |
32 |
|
tagasi üles |
|
 |
DeTHiCa.
HV Guru

|
14.06.2009 15:09:38
|
|
|
äkki läheks nüüd probleemi juurde tagasi?
proovi overclockid maha võtta cpu'l ja ka videol (kui on) kui sa seda veel teinud pole.
|
|
Kommentaarid: 144 loe/lisa |
   |
136 |
|
tagasi üles |
|
 |
Azatris
HV veteran

|
14.06.2009 16:27:55
|
|
|
Dogbert, aga me pole üldsegi kindlad, et asi on viiruses. Suunatud on vaid mängimiseks vajalikud pordid. Tulemüür on maas ja jääb maha. Jätsin nüüd Avasti peale ka. Minu suhted viirustõrjetega on olnud just sellised, nagu kogemused on näidanud. Pole midagi veel mitu aastat viirused midagi olulist nakatanud ega midagi juhtunud. Ma eriti ei usu, et praegugi. Asi pole raudselt ka laiskuses, vaid selles, et viirusetõrjed ja firewallid on häirivad ning pärsivad tohutult ühendumisvõimalusi teiste inimestega, eelkõige mängudes. Kui ma ei mängiks midagi, siis oleks mul tõenäoliselt linux.
DeTHiCa., hmm, kummaline lahendus, väga kummaline... aga proovin.
Edit:// Kellade mahavõtmine ei aidanud.
viimati muutis Azatris 14.06.2009 16:35:48, muudetud 1 kord |
|
   |
34 |
|
tagasi üles |
|
 |
DeTHiCa.
HV Guru

|
14.06.2009 16:35:46
|
|
|
videokaardi driverit proovisid uuendada või mõnda vanemat versiooni näiteks?
|
|
   |
136 |
|
tagasi üles |
|
 |
Azatris
HV veteran

|
14.06.2009 16:50:51
|
|
|
DeTHiCa., kohe, kohe...
Milleks minna vanemale versioonile, kui mul on see sama driver varem laitmatult töötanud?
Edit:// Uuendamine ka ei aidanud.
|
|
   |
34 |
|
tagasi üles |
|
 |
DeTHiCa.
HV Guru

|
14.06.2009 16:53:12
|
|
|
kui mitte miski ei aita siis sul windows tõenäoliselt juba väga hapu.
kuna sul kaks ketast siis võid proovimise mõttes sinna mingi windowsi peale lasta ja vaadata kas seal asjad jooksevad.
|
|
   |
136 |
|
tagasi üles |
|
 |
muff
Kreisi kasutaja

|
14.06.2009 17:09:17
|
|
|
Mis arvutimäng on "tarkvara crashimine" ?
|
|
Kommentaarid: 13 loe/lisa |
   |
13 |
|
tagasi üles |
|
 |
Dogbert
HV Guru

|
14.06.2009 17:11:15
|
|
|
Viirusetõrjed üldjuhul mängimist ega ühendusi ei sega. Mängu töötamise ajal, kui pole tegemist brauseripõhise mänguga, pole viiruskaitse real-time skännerit tõepoolest vaja - eriti arvestades selle võimalikku ajutist mõju arvuti töökiirusele. Aga selle jaoks ongi igale real-time skännerile sisse ehitatud võimalus ta välja lülitada ajutiselt. Pärast mängimise lõpetamist paned ta jälle tööle ja on ka veebilehtede avamine tunduvalt turvalisem. Nii et see mängimise segamine nüüd küll mingi mõistlik põhjus pole AV mitte kasutamiseks.
Ja mis puutub tulemüüridesse, siis isegi Windowsi enda tulemüür on seadistatav (kuigi äärmiselt algeline ja ebamugav GUI kaudu, palju mugavam on tulemüüri inf faili ümberkirjutamine tekstiredaktoris), muudest, asjalikumatest tulemüüridest rääkimata. Muidugi NAT-i taga (kui võrk pole just turvamata WiFi kaudu avatud uudishimulikele) ei ole Windowsi tulemüürist nagunii eriti mingit tolku, nii et seda ma ülivajalikuks ei pea - NAT kaitseb sisevõrgu masinaid umbes samal tasemel kui Windowsi tulemüür.
Jah, tõepoolest - me ei ole kindlad, et põhjus on viirusega nakatumises, aga arvestades viiruskaitse täielikku puudumist, siis ei saa välistada mingi karmima viiruse kohalolu. Ma ei imestaks põrmugi, kui sul sinna masinasse mõni rootkitti sisaldav pahalane oleks pesa teinud. Offline skänn oleks esimene äärmiselt vajalik asi.
|
   |
32 |
|
tagasi üles |
|
 |
Azatris
HV veteran

|
14.06.2009 17:48:11
|
|
|
Dogbert, eks siis öösel teen...
muff, mina panin teema algselt Tarkvara alla. Ma ei tea, kes tarkpea Arvutimängude alla selle toppis.
DeTHiCa., kui nii keeruliseks minna, eelistan formatit.
|
|
   |
34 |
|
tagasi üles |
|
 |
Tanel
HV Guru

|
|
Kommentaarid: 465 loe/lisa |
   |
12 :: |
7 :: |
358 |
|
tagasi üles |
|
 |
Azatris
HV veteran

|
16.06.2009 10:52:24
|
|
|
Kui nüüd ilusti lugeda, siis pole probleem vaid arvutimängudes, vaid on aeg-ajalt juhtunud ka Photoshop CS4 puhul.
Edit:// Ja MSNis on täpselt samasuguse ehitusega crash, kui hakata midagi nö joonistama seal.
Äkki on mingi mu tabletiga mingi seos sellel...
|
|
   |
34 |
|
tagasi üles |
|
 |
The_Boss
HV Guru

|
19.06.2009 17:08:59
|
|
|
Võibolla saaks seletada, kuidas offline scänni teha? Teist arvutit vaja vms?
_________________ Pakun sülearvutite tolmupuhastust, termopasta vahetust, emaplaatide remonti ja BIOS paroolide eemaldust. |
|
Kommentaarid: 356 loe/lisa |
   |
282 |
|
tagasi üles |
|
 |
Dogbert
HV Guru

|
21.06.2009 00:51:17
|
|
|
funky_monk kirjutas: |
Võibolla saaks seletada, kuidas offline scänni teha? Teist arvutit vaja vms? |
See on üks võimalustest.
Dogbert kirjutas: |
Kettaid tuleks skännida offline - st teise, kindlalt puhta masina külge ühendatuna või mingilt live süsteemilt (live CD/DVD/USB flash) |
|
   |
32 |
|
tagasi üles |
|