Avaleht
uus teema   vasta Hinnavaatlus »  Kasulikud näpunäited »  Kontorirottidele: oma kujundusega vektorgraafilisele vormile andmed otse andmebaasist tasuta tarkvara abil märgi kõik teemad loetuks
märgi mitteloetuks
vaata eelmist teemat :: vaata järgmist teemat
Hinnavaatlus :: Foorum :: Uudised :: Ärifoorumid :: HV F1 ennustusvõistlus :: Pangalink :: Telekavad :: HV toote otsing
autor
sõnum Saada viide sõbrale. Teata moderaatorile
otsing:  
Dogbert
HV Guru
Dogbert

liitunud: 03.05.2004




sõnum 21.11.2010 21:31:26 Kontorirottidele: oma kujundusega vektorgraafilisele vormile andmed otse andmebaasist tasuta tarkvara abil vasta tsitaadiga

Eesmärk:
trükkida suurel hulgal (>=15...20) erinevate nimede ja andmetega dokumente keerulise kujundusega vektorgraafilisele vormile (diplomid, aukirjad jms), kasutades tasuta tarkvara.

Vaja on:
Op. süsteemiks: NIX, Windows või Windows + Cygwin
Tarkvaraks:
Vektorgraafika: Inkscape (GPL)
Andmebaasist väljundi saamiseks: OpenOffice.org (LGPL)
PDF-printerit: PDFCreator (GPL) (Installimisel olge tähelepanelikud Ask toolbari ja PDFCreator toolbari suhtes - neid pole vaja installida)
Lõpptöötluseks: pdftk (GPL) (enamlevinud Linuxi distrote ja Cygwin repodes olemas, vaja vaid installida; Windowsi versioon kompileerituna siin)
Kes pelgab terminalikäske, neile on mingi GUI pdftk jaoks. Kui hästi see töötab, ei oska kahjuks kommenteerida.


  1. Koostad dokumendi vormi ilma nimede ja muude muutuvate andmeteta, kasutades Inkscape-i vm vektorgraafika programmi.
    Tasuta GPL tarkvarast eelistaksin Inkscape-i, kuigi see on veidi bugine, sest see on samas vägagi võimekas ning lisaks võimaldab salvestada otse pdf-iks (kasutab Cairo't). Kui sellist tulemust võrrelda mingi Ghostscript-i kasutava virtuaalse pdf-printeri abil saadud tulemusega, siis erinevalt viimasest jätab otsesalvestus kogu pildi vektorisse, Ghostscript võib mõne keerulisema osa (gradiendid, "õõnsad" tekstid) muuta rastriks.
    Inkscape-is koostatud pilt on 100% vektorgraafika muidugi vaid juhul, kui sinna pole lisatud mingeid rastergraafilisi elemente. Kui peaks tekkima vajadus lisada rastergraafikat, saab need Inkscape-is olenevalt vajadusest väiksemate või suuremate kadudega vektoriseerida (trace bitmap).
    NB! Pdf-iks salvestamisel tuleb lubada kogu tekst konvertida kontuurideks (märkida "convert texts to paths").
    Näiteks salvestame faili nimega taust.pdf

  2. Muutuvad andmed paigutad olemasolevasse andmebaasi või koostad näiteks Calc abil tavalise tabelarvutuse tabeli, kus väljade nimed on tulpade päisteks (nt nimi, perekonnanimi) ja iga rida on eraldi kirje andmebaasis.

  3. Väljundvormi koostad OpenOffice.org Writer abil, kus paigutad leheküljele andmebaasiga seotud väljad. Et nende asukoht lehel oleks täpne ja piiritletud, võid selleks kasutada freime: Insert - Frame (analoog MS Offce "text box"), millele saad määrata täpsed koordinaadid ja mõõtmed leheküljel ning ta sinna ankurdada.

  4. Andmebaasi välja paigutamiseks Writer dokumenti (kas siis freimi sisse või mujale) valid Insert - Fields - Other (Ctrl+F2) - Database - Mail merge fields - valid parempoolses aknas varem Base abil koostatud või registreeritud andmebaasi tabelist soovitud välja ja klõpsad Insert. Kui andmed on mingis failis - Calc abil koostatud ods, csv vm toetatud formaat, saab selle siinsamas andmebaasina avada: Add database file: <Browse>
    Selle tulemusena tekib dokumenti halli taustaga tekst, kus andmebaasi välja nimi on "väiksem"/"suurem" märkide vahel: <väljanimi>.
    Et väljundtekst oleks soovitud viisil vormindatud, võib selle välja hiirega selekteerida ja soovitud viisil vormindada - määrata font, suurus, joondus, värvus jne.
    (Võib ka esialgu frame'i sisse paigutada õige teksti, selle vormindada ja õigesse kohta paigutada ning alles siis asendada tekst väljaga).
    Kui ühele leheküljele on vaja paigutada rohkem kui üks andmebaasi kirje (nt hulk nimekaarte ühel A4 lehel), siis järgmise kirje saamiseks tuleb järgmise kirje esimese välja ette paigutada Insert - Fields - Other (Ctrl+F2) - Database - Next Record. Leheküljevahetus iseenesest on ka andmebaasi kirje vahetus.

  5. Kui kõik soovitud väljad on lehele paigutatud, tuleb väljundi saamiseks dokument printida.
    Kindlasti sobivad ka muud pdf-printerid, aga siin räägin vaid PDFCreator'ist, mida ise pikemat aega olen kasutanud. Eesti keele saab lisada Options dialoogist.
    Niisiis tuleb dokument printida: File - Print - küsimusele "Your document contains address database fields. Do you want to print a form letter?" vasta "Yes".
    Nüüd avanevas "Mail Merge" aknas vali "Records: All" või parempoolses aknas Ctrl-klahvi all hoides vali hiirega vaid need sissekanded, mida tõesti välja trükkida soovid; Output: Printer - OK
    Print aknas vali printeriks PDFCreator ja klõpsa OK
    Avanevas PDFCreatori aknas klõpsa Printer -> Suvandid (Options), avaneva akna vasakul poolel "Vormingud" (Formats) osas PDF ja paremal pool Fondid (Fonts) ning märgista (kui enne pole) "manusta kõik fondid" (Embed all fonts) - hilisemate ebameeldivate üllatuste vältimiseks. Edasi: Salvesta ja veelkord Salvesta.

  6. Kontrolli tulemust.

  7. pdftk nimed.pdf background taust.pdf output l6ppdokument.pdf
    (background parameetriga defineeritud dokumendist võetakse esimene lehekülg ja pannakse see sisend-dokumendi iga lehekülje taustaks)

  8. Avad l6ppdokument.pdf endale meeldiva programmi abil, veendud, et kõik on korras ja saadad selle printerisse.

  9. Lähed kohvi jooma, kuni printer tegutseb.

Nii koostatud dokumentidel on tekst alati õiges kohas, graafika on kena ja puhas, nagu vektorgraafikale omane (vektoril ja rastril teeb vahet ka kõige odavam laserprinter). Kõik 0.00 EEK kulutustega tarkvarale.
__________________________________________

Loomulikult on võimalik välja trükkida enne need kena graafikaga vormid ja siis need uuesti läbi printeri saata, lisades "teisel käigul" muutuvad andmed, aga igasugune paber seda ei talu eriti hästi. Paksem paber tõmbab esimesel korral kaardu ja teisel korral ei võta söötja seda enam vastu, suvalisel paberil võib asend nihkuda mõne millimeetri jne jne - peaks olema tuttav probleem igale kord seda üritanule.

_________________
Tee inimesele lõke ja tal on soe üheks päevaks, pista ta põlema ja tal on soe elu lõpuni. (Terry Pratchett)
e.k spikker: muhk on kumer, lohk on nõgus.
Kommentaarid: 33 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 32
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
näita postitusi alates eelmisest:   
uus teema   vasta Hinnavaatlus »  Kasulikud näpunäited »  Kontorirottidele: oma kujundusega vektorgraafilisele vormile andmed otse andmebaasist tasuta tarkvara abil
[vaata eelmist teemat] [vaata järgmist teemat]
 lisa lemmikuks
näita foorumit:  
 ignoreeri teemat 
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse
sa ei või vastata selle foorumi teemadele
sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis
sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis
sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis
sa ei saa lisada manuseid selles foorumis
sa võid manuseid alla laadida selles foorumis



Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.