Avaleht
uus teema   vasta Raud »  Rauafoorum »  Arvuti käivitub iseenesest märgi kõik teemad loetuks
märgi mitteloetuks
vaata eelmist teemat :: vaata järgmist teemat
Hinnavaatlus :: Foorum :: Uudised :: Ärifoorumid :: HV F1 ennustusvõistlus :: Pangalink :: Telekavad :: HV toote otsing
autor
sõnum Saada viide sõbrale.  :: Teata moderaatorile teata moderaatorile
otsing:  
aiiro
HV vaatleja

sõnum 24.04.2009 11:26:32 Arvuti käivitub iseenesest vasta tsitaadiga

Selline jama siis. Tegemist suht uue masinaga, ellu ärkas esimest korda ilmselt kuskil veebruari alguses või nii. Emaplaadiks ASUS P5Q (ilma täiendavate "lisatähtedeta"). On end ise käima tõmmanud praeguseks kaks korda, system event logi vaadates on TCP/IP service ainuke, mis endast vigade mitteesinemisel jälje event logi jätab:

06.04 kell 12:00:22
23.04 kell 12:00:22

BIOS-ist on WOL, WORTC, WOUSB jms "wake on" asjad kõik maha keeratud algusest peale. Powercfg -lastwake käsku XP-s kasutada ei saa ning ekvivalenti ka ei leidnud, samuti ei leidnud miskit tarka mujalt foorumitest. Küll olid powercfg -devicequery wake_armed käsu peale aktiivsed hiir ja klaver ning peale nende deaktiveerimist ning restarti ka kaardilugeja (mis sai samuti deaktiveeritud), aga vaevalt et need masina hibernatsioonist välja on toonud kui BIOS-ist on nad maha keeratud. Muidugi ma ei tea täpsemalt ACPI-st ja WMI-st jms asjadest, võib-olla nad kuidagi override'vad BIOS-i settinguid, aga kahtlane vast. Ka on jube kahtlased need kellaajad, kaks võimalust on minu arvates need, et BIOS on vigane (kuigi eelviimane versioon peale lastud) ja siis kas võrgu või vooluvõrgu mingi liikumise (power spike tulenevalt hooldustöödest Eesti Energia võrgus või imelikud paketid peale softiuuendusi ISP võrgus) peale on ikkagi masina käima lükanud. Kuigi ka see on kahtlane, neid asju tehakse tavaliselt öösel.

Niiet minul mõistus otsas, ehk on kellelgi ideid? Kas power'iga seotud liigutuste kohta on XP-s miskit logi vms (ma ise küll ei leidnud)?
Kommentaarid: 7 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 7
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
AJ
HV Guru
AJ

sõnum 24.04.2009 11:51:00 vasta tsitaadiga

Sarnane teema https://foorum.hinnavaatlus.ee/viewtopic.php?t=409052
Lukksepp
HV veteran
Lukksepp

Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 24.04.2009 11:56:49 vasta tsitaadiga

mul suht sama jama, arvuti läheb lamist öösel käima. ma ei sa aru milles probleem on?!!?
amd 3700+
dfi ultra
vista
on kellelgi aimu?
Kommentaarid: 105 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 96
tagasi üles
aiiro
HV vaatleja

sõnum 24.04.2009 12:06:31 vasta tsitaadiga

AJ: jah, nägin seda teemat, aga seal on jube vähe infot käivitumise tingimuste kohta ja veel vähem vastuste kohta. Vähemalt midagi uut või kasulikku seal minu jaoks ei ole. Ka ei ole seal vastust minu küsimustele.
tahanteada
Lõuapoolik
Lõuapoolik

sõnum 24.04.2009 12:23:45 vasta tsitaadiga

aiiro: Masin saab ärgata nii voolukõikumiste peale kui ka katkise toiteploki tõttu.
Samuti liikluse peale LAN-is, kui ka mõne arvutis oleva Spy Spy-tegevuse tõttu.

Nii, et sikuta ööseks võrgukaabel küljest ära - vaata, kas siis ka masin ärkab või mitte.
Ja kui kahtlustad toiteplokki, siis vaheta see mõne korrasoleva vastu välja. Sel juhul pead seda tegema ennem, kui katkine toiteplokk Su emaplaadi maha põletab. Alles hiljuti oli just selline teema üleval, kus ärkamisega koos ka emaplaat lendas...

Ning kui elektritöid tehakse, siis hangi endale "lülitiga pikendus", millega täiesti arvuti vooluvõrgust välja lülitad. Vastasel juhul istub arvuti Ooterezhiimi-asendis, mitte 100% väljalülitatuna.
Kommentaarid: 284 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 2 :: 11 :: 211
tagasi üles
aiiro
HV vaatleja

sõnum 24.04.2009 13:23:15 vasta tsitaadiga

Tänud ideede eest, aga...

Toitekas on tutikas Enermaxi toitekas ja väga kahtlen, kas see vigane on, kuna tegemist ikkagi väga korraliku tootjaga. Pigem siis juba LAN või emme.

LAN-i kaabli eemaldamist kaalusin ja kaalun veel, ilmselt kui masin veel otsustab ärgata, katsetan.

Suvalisi elektritöid (korterelamu või alajaama piires) ei kahtlusta, kuna kellaajad selleks liiga täpsed. Samas, kui LAN-i eemaldamine ei aita, tuleb kaaluda lüliti kasutamist - see on iseenesest juba olemas pikendusel.

Mis spy-desse puutub, siis seda ei saa loomulikult välistada, aga seleta palun, kuidas saab kõvakettal "surnud" olekus olev asi anda käsu käivitamiseks? Voolu tal ju pole. Ainuke variant on, et see ennast BIOS-i kuidagi kirjutab, aga kas keegi on sellisest asjast midagi kuulnud? Esialgne pealiskaudne googeldamine vettpidavat infot ei andnud.

tahanteada
Lõuapoolik
Lõuapoolik

sõnum 24.04.2009 18:41:30 vasta tsitaadiga

aiiro: See Spy-äratus toimub lihtsalt. Spy võtab oma kontrolli alla võrgukaardi / modemi enda seadistustes oleva Wake-Up-i ja sellest sisuliselt piisab, et arvutit seestpoolt "üles äratada".

Ja alati ei peagi see tingimata olema Spy, samasuguse "äratusega" saab hakkama ka näiteks ajaliselt saatma pandud faksiprogramm. Kindal kellaajal hakkab arvuti tööle, faksid saadetakse ära ja siis lülitatakse arvuti välja tagasi.
tagasi üles
laurx
HV Guru
laurx

sõnum 27.04.2009 01:24:22 vasta tsitaadiga

kas masin l2heb hybernate i või lülitatakse välja? paaril korral olnd,. et masin ärkab hybernate ist üles siis kui win ennast uuendama peaks.
aiiro
HV vaatleja

sõnum 27.04.2009 09:54:37 vasta tsitaadiga

tahanteada: otsisin küll netist aga vastavat juhtumit hetkel ei leia. Oskad ehk mõnda linki või kirjandust viidata?

laurx: masin on pandud hiberneeruma ehk powerstate S4, aga tegelikult ei tohiks S5-ga mingit vahet olla voolu olemasolu mõttes, vt http://msdn.microsoft.com/en-us/library/ms798293.aspx või https://nmso.mdg.ca/WebManuals/Vx_7_8_English/components/mbd/power_management_features.htm

Loomulikult ei saa välistada, et mingi variandi on need MS tüübid (või miks mitte ka pahalased) leiutanud, kuidas masinat elustada, näiteks kasvõi tõesti ennast kuhugi võrgukaardi kivile midagi kirjutades. Praegu pole uuesti juhtunud, pean ilmselt nüüd kuu aega silma peal hoidma icon_smile.gif Kõige hullemad ongi need errorid, mida on võimatu ise reprodutseerida...

tahanteada
Lõuapoolik
Lõuapoolik

sõnum 27.04.2009 10:24:22 vasta tsitaadiga

aiiro: Millist juhtumit Sa netist ei leia, kas Spy-de poolset "arvuti äratust" või faksi-saatmisprogrammi / automaatset downloadi? 8)
Mina pole kunagi pidanud neid variante netist otsima.
1. Faksiprogramme ja Download programme olen ise kasutanud. Et panen kindla kellaaja peale ja siis arvuti ise tegutseb. Selline tegevus oli kallil Dial-Up ajal tavaline, et arvuti ööseks panna mingit kindlat tegevust tegema.

2. Ja selliste, Wake-Up Spy-de tõttu olen paar korda isegi võrgukaarte välja vahetanud teistsuguste - täiesti väljalülitavate - kaarditüüpide vastu.

Kumma võrgukaardi tüübiga on tegu, näed sellest, et kas pärast arvuti väljalülitamist võrgukaardi "tuluke" põleb või mitte. Kõik võrgukaardid, millel see tuluke sel ajal põleb, kui arvuti on välja lülitatud, on arvutist seestpoolt "äratatavad".
tagasi üles
laurx
HV Guru
laurx

sõnum 27.04.2009 13:23:07 vasta tsitaadiga

mõni aaeg tagasi oli siin keiss, kus vitsa masin ärkas ellu siis kui kätte jõudis kellaaeg, mis oli ette antud uuenduste installiks. muuda oma masinal see kellaaeg ära ja vaata mis siis juhtub.
aiiro
HV vaatleja

sõnum 29.04.2009 17:18:09 vasta tsitaadiga

tahanteada:

1. kumbagi kohta ei leia icon_smile.gif Mingeid "spyware removal" linke ei viitsi sadu läbi lapata kallil tööajal, mõtlesin, et sul miskit kirjandust lugeda pakkuda. Aga sul oli kohe omast kogemusest näide võtta, see ju veel paremgi. Ei ole ise kunagi selliseid asju kasutanud ega spy-de otsa komistanud, seepärast küsisin.

2. Tundub, et kaardil annab seda vist konfida, aga hetkel tulukest ei põle, device optionitest kah kõik "wake" ja "power" optsioonid "no" peale keeratud ning powercfg -devicequery wake_armed listist kah disabletud. Samuti BIOS-ist. Rohkem minu arvates kaarti kinni keerata polegi võimalik icon_smile.gif Loodan.

laurx:

Mul on uuendused maha keeratud, samuti service disabletud. Ei meeldi absoluutselt, kui ma ei saa otsustada, mis jampsi mulle pähe määritakse, kuna uuem ei võrdu alati parem. Ehk siis ei uuenda enne, kui pole otsest vajadust. Hoiab ka aega kokku. Ükski muu soft (mida mu uues masinas õieti polegi) ka skeduleeritud pole, sellepärast oligi seda imelikum keiss.

Kokkuvõttes ma arvan, et ehk oli ikka kaardi viga, kes sai maagilisi pakette, kuna ruuteri logi näitab, et minutis mitu korda pommitatakse minu IP-d üle maailma erinevatelt IP-delt erinevatesse portidesse. Krt teab, mis see on (arvuti päris mitu korda igasugu pahalaste remuuvimise asjadega üle lastud, tulemus 0), ligi nad ei saa, aga maagiline pakett võib-olla tuli siiski FW-st läbi. Hoian nüüd silma peal ja pöialt, et enam ei korduks. Kui kordub, jätkan seda teemat siin.

- - - - - - - - - - - - - - - -

EDIT:

Nojah, tundub, et saatusel on paras annus irooniat varuks icon_smile.gif Koju jõudes avastasin, et masin on ennast jälle rõõmsalt käima tõmmanud. Kell 12 loomulikult.

Kontrollisin nüüd uuesti üle:
1) BIOS-ist kõik "wake-on" aktsioonid disabletud
2) Power state after failure - off
3) powercfg -devicequery wake_armed - NONE
4) Device Manager'ist NIC properties ja Magic Packet - Off
5) Teisest masinast pommitasin maagiliste pakettidega enda kasti - tulemus 0

Niiet jube kahtlane, et see ikkagi võrgukaart on. Muidugi kindluse huvides tuleks testida kaablit välja tirides. Voolu kamm ei saa olla, kellaaeg liiga täpne selleks. Seega edasine aktsioon-plaan peaks olema selline:

1) Kaabli välja tirimise praktika, kui masin ikka üles tuleb, siis
2) BIOS-i flashimine, kui masin ikka üles tuleb, siis
3) Võrgukaardi disablemine BIOS'ist (füüsiliselt kahjuks eemaldada ei saa, aga kas on vahet?), kui masin ikka üles tuleb, siis...

...siis mis? Kus saab veel midagi olla kivile kirjutatud? Videokaart? icon_eek.gif Muidu meenub, et enne videokaardi paigaldamist seda jama ei olnud küll... Weird. Ideid?

- - - - - - - - - - - - - - - -

EDIT2:

Olen nüüd teemat edasi uurinud ja jõudnud järeldusele, et miski programm (kas MS enda või 3rd party) on ennast RTC (real time clock) tabelisse pannud arvuti S4 staatusest äratama. Emaplaadil on küll lisaks RTC-le veel 4 timer'it - ACPI counter, TSC, PIT ja HPET, kuid neid vist eriti ei kasutata äratamiseks, vähemalt ei leidnud selle kohta miskit. Ka ei aita BIOS-ist RTC alarm "disabled", kuna see tähendab sisuliselt ainult seda, et BIOS-i enda jaoks on alarm disabled kuid ACPI-enabled masina puhul saab programmaatliselt operatsioonisüsteemist kirjutada RTC tabelitesse mida iganes (muidugi vastavalt spetsifikatsioonile) ning S4 wake puhul peab RTC tabelis FACP olema väärtus RTC_S4=HIGH. Nüüd otsin utiliiti, millega saaks RTC tabelite sisu muutusi OS-ist trace'ida. Seni edutult... Jätkan teemat, kui miskit leian. Tulevaste põlvede jaoks icon_smile.gif

Dogbert
HV Guru
Dogbert

sõnum 30.04.2009 09:24:40 vasta tsitaadiga

Clear CMOS ei aita?
Vista, raibe, pani mul ka algul läpaka kell 3 öösel koti sees tööle, nagu logist võis lugeda. Pärast põhjalikku Scheduled Tasks tabelite uurimist sai sealt kõikvõimalikud äratajad eemaldatud või välja lülitatud ja pärast seda pole probleeme olnud õnneks. Oleksin ehk sama jama otsas, kui enne nende väljalülitamist oleksin Vitsad eemaldanud ja XP paigaldanud icon_rolleyes.gif

tagasi üles
laurx
HV Guru
laurx

sõnum 30.04.2009 15:32:06 vasta tsitaadiga

kas sa mõtled, et OS kirjutas biosi midagi sisse? ilmselt tuleb biosile enne os i installi selgeks teha, et OS on " unknown" mitte mingi konkreetne, samas enamus plaate seda ei lase.
näita postitusi alates eelmisest:   
uus teema   vasta Raud »  Rauafoorum »  Arvuti käivitub iseenesest
[vaata eelmist teemat] [vaata järgmist teemat]
 lisa lemmikuks
näita foorumit:  
 ignoreeri teemat 
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse
sa ei või vastata selle foorumi teemadele
sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis
sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis
sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis
sa ei saa lisada manuseid selles foorumis
sa võid manuseid alla laadida selles foorumis

Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.