Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
autor |
|
NoMilleks
HV kasutaja
|
31.03.2009 23:13:15
Ubuntu töötades ketta temperatuur kõrge. |
|
|
Installisin läpakale, millel Windows Vista, lisaks ka Ubuntu 8.04. Mure selline, et Ubuntu töötades on kõvaketta temperatuur põhjendamatult kõrge. Palun mitte hakata pakkuma variante kunstlikuks jahutamiseks, sest Vista töötades püsib ketta temperatuur kenasti 38-40 C piires isegi vaikselt toimetades (nett, muusika jne). Ubuntu töötades ronib ketta temperatuur aga varsti 46-47 C kanti ning püsib seal isegi siis, kui ma läpakat ei puutu. Mingit näilist aktiivsust seejuures ei tähelda, ketta tuli ei vilgu, häält ei tee, samas temp on püsivalt 47 C. Miski jama peab Ubuntuga olema, miski siiski närib seda ketast. Mitte, et see temperatuur nüüd üle mõistuse kõrge oleks, kuid siiski miski minu jaoks nähtamatu aktiivsus seal toimub ja ma seostan seda ka ikka ketta elueaga kuigivõrd. Ketas on WD2500BEVT.
Oskab keegi miskit kosta?
|
|
Kommentaarid: 1 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
0 :: |
1 |
|
tagasi üles |
|
 |
note1
Lõuapoolik

|
01.04.2009 07:38:11
|
|
|
Millega sa kõvaketta temperatuuri vaatad? Kas BIOS'ist või mõne programmiga?
|
|
Kommentaarid: 3 loe/lisa |
   |
2 :: |
1 |
|
tagasi üles |
|
 |
NoMilleks
HV kasutaja
|
01.04.2009 11:16:28
|
|
|
Windowsis HDTune'iga, Ubuntus installisin terminalis "sudo apt-get install hddtemp" ning pärast vaatasin temperatuuri "sudo hddtemp /dev/sda".
|
|
   |
1 |
|
tagasi üles |
|
 |
note1
Lõuapoolik

|
01.04.2009 11:38:35
|
|
|
Casanova kirjutas: |
Windowsis HDTune'iga, Ubuntus installisin terminalis "sudo apt-get install hddtemp" ning pärast vaatasin temperatuuri "sudo hddtemp /dev/sda". |
Ära +/+ 10 pärast küll paanitse, sest hull on siis kui on juba üle 63 - 70 kraadi.
hddtemp on pisut erineva arvutamisega, sest ta arvutab andmete liigutamise millikiirust kõvakettale ja tagasi. On ju programmeerijad ja gcc ka pisut erinev.
Täpsem on ehk BIOSi oma siiski. Mul Biosis seda värki ei ole, seega hddtemp
Mul on hetkel tänase sooja ilmaga 53 C hdd temperatuur.
|
|
   |
1 |
|
tagasi üles |
|
 |
NoMilleks
HV kasutaja
|
01.04.2009 13:02:58
|
|
|
note1 kirjutas: |
hddtemp on pisut erineva arvutamisega, sest ta arvutab andmete liigutamise millikiirust kõvakettale ja tagasi. |
Ma arvasin, et ikka ketta sensorist saab ta infot.
|
|
   |
1 |
|
tagasi üles |
|
 |
XYZ
HV Guru

|
01.04.2009 13:23:16
|
|
|
hddtemp on pisut erineva arvutamisega, sest ta arvutab andmete liigutamise millikiirust kõvakettale ja tagasi. |
Ma arvasin, et ikka ketta sensorist saab ta infot. |
Esiteks on need sensorid kalibreerimata ja teiseks, nagu meie lõuapoolik erandkorras tänase päeva puhul tõsiselt seletas, eri programmid käsitlevad sealt tulevat infot erinevalt
|
|
Kommentaarid: 81 loe/lisa |
   |
3 :: |
12 :: |
56 |
|
tagasi üles |
|
 |
NoMilleks
HV kasutaja
|
01.04.2009 13:39:05
|
|
|
XYZ kirjutas: |
Ma arvasin, et ikka ketta sensorist saab ta infot. |
Esiteks on need sensorid kalibreerimata ja teiseks, nagu meie lõuapoolik erandkorras tänase päeva puhul tõsiselt seletas, eri programmid käsitlevad sealt tulevat infot erinevalt  |
No kindlasti see hddtemp ei saa valetada, sest kui olen pikemat aega Windowsis tegutsenud ja lasen Ubuntu käima, siis algul näitab hddtemp samuti 40 C ringis. Regulaarselt temperatuuri kontrollides on näha, et see tõuseb kuni 47 C peale. Kui siis jälle Windowsi buutida, siis näitab HDTune samuti 47 C ning hakkab pikapeale jahtuma. Ka käega läpaka põhja alt ketta kohalt katsudes on tavalisest kuumem.
|
|
   |
1 |
|
tagasi üles |
|
 |
XYZ
HV Guru

|
01.04.2009 13:53:14
|
|
|
Sel juhul võiksid järgmisena võrrelda mõlema opsüssi ketta väljalülitamise seadeid (aegu) mitteaktiivsuse korral.
|
|
Kommentaarid: 81 loe/lisa |
   |
3 :: |
12 :: |
56 |
|
tagasi üles |
|
 |
tahanteada
Lõuapoolik

|
01.04.2009 21:14:43
|
|
|
Tasuks ka seda lugeda tootja kodulehelt, et mis temperatuurini annab tootja sellele mudeline "temperatuurigarantii". Ja miilest edasi tootja ei vastuta temperatuuri tõttu tekkivate vigade eest.
Mul on läpparis Samsungi ketas ja sellele annab Samsung ise ette, et maksimaalne töötemperatuur on 55 kraadi. Ja et Samsung ei vastuta, kui tekivad errorid sellest temperatuurist kõrgemal.
-----------------------------------------------------------------
Vaatasin praegu järgi: NHC näitab 46 kraadi ja digitaaltermomeeter, ketta välipinnalt mõõdetuna 43 kraadi. Nii, et võib uskuda küll, mida NHC näitab.
|
|
Kommentaarid: 284 loe/lisa |
   |
11 :: |
211 |
|
tagasi üles |
|
 |
raido357
HV veteran
|
01.04.2009 21:19:27
|
|
|
Windowsis HDTune'iga, Ubuntus installisin terminalis "sudo apt-get install hddtemp" ning pärast vaatasin temperatuuri "sudo hddtemp /dev/sda". |
Ära +/+ 10 pärast küll paanitse, sest hull on siis kui on juba üle 63 - 70 kraadi.
hddtemp on pisut erineva arvutamisega, sest ta arvutab andmete liigutamise millikiirust kõvakettale ja tagasi. On ju programmeerijad ja gcc ka pisut erinev.
Täpsem on ehk BIOSi oma siiski. Mul Biosis seda värki ei ole, seega hddtemp
Mul on hetkel tänase sooja ilmaga 53 C hdd temperatuur. |
55'C on absoluutne piir, üleselle võiks juba niisama Delete failidele teha (enne kui ketas tuksi läheb). Alla 50'C on enam vähem, 40'C ja alla selle ideaalne.
Minu isiklik arvamus.
|
|
Kommentaarid: 78 loe/lisa |
   |
70 |
|
tagasi üles |
|
 |
note1
Lõuapoolik

|
02.04.2009 08:39:13
|
|
|
Nii nad räägivad jah, et 40-50 kraadi, kuid arvesta ka seda, et programmipõhine - näiteks hddtemp arvestab kõvaketta andmete liikumise kiirusi, protsessori ja teiste siinide kiirusi. Temperatuur võib natuke erineda tõesti, sest näiteks minul on vana arvuti ja kõik osad lähevad tundide jooksul soojemaks ja aeglasemaks.
Ja mul ei olegi temperatuuri sensoreid. Programm arvutab just andmete liikumise ms kiirusi. Seega üle 3 päeva jutti ma enam oma vana arvutiga töötada ei saa, pean välja lülitama.
Kõvaketas on muidugi uuem, kuid aastate jooksul läheb temagi vanemaks ja temp tõuseb, suvel peab ettevaatlik olema.
|
|
   |
1 |
|
tagasi üles |
|
 |
DoS
HV veteran

|
02.04.2009 21:48:16
|
|
|
/etc/fstab failis pane oma / (ja /home või mida iganes kasutad) partitsioonidele noatime parameeter lisaks. näiteks:
UUID=a0ee7b6a-6df2-4df6-a23f-5190c78b16ac / ext4 defaults,noatime 0 1
UUID=e3dd1ebc-d33d-47d4-9889-3b484f2f0918 /home ext4 defaults,noatime 0 1 |
Muud seal ära näpi
Siis reboot ja edasi vaata, mida ütleb
$ cat /proc/sys/vm/dirty_writeback_centisecs |
Kui on 500 vms, siis proovi root terminalis (termilais sudo -i või vist ubuntul oli see kusagil menüüs ka)
# echo 1500 > /proc/sys/vm/dirty_writeback_centisecs |
ja vaata mõne aja pärast, kas on midagi muutunud temperatuuride osas
|
|
Kommentaarid: 50 loe/lisa |
   |
47 |
|
tagasi üles |
|
 |
NoMilleks
HV kasutaja
|
02.04.2009 22:51:58
|
|
|
DoS kirjutas: |
/etc/fstab failis pane oma / (ja /home või mida iganes kasutad) partitsioonidele noatime parameeter lisaks. näiteks:
UUID=a0ee7b6a-6df2-4df6-a23f-5190c78b16ac / ext4 defaults,noatime 0 1
UUID=e3dd1ebc-d33d-47d4-9889-3b484f2f0918 /home ext4 defaults,noatime 0 1 |
Muud seal ära näpi
Siis reboot ja edasi vaata, mida ütleb
$ cat /proc/sys/vm/dirty_writeback_centisecs |
Kui on 500 vms, siis proovi root terminalis (termilais sudo -i või vist ubuntul oli see kusagil menüüs ka)
# echo 1500 > /proc/sys/vm/dirty_writeback_centisecs |
ja vaata mõne aja pärast, kas on midagi muutunud temperatuuride osas |
See dirty writeback peaks olema seotud sellega, et ext3 failisüsteem on nn journaling, et iga 5 sek tagant midagi kribatakse kettale (töökindluse tõstmiseks voolukatkestuste puhul), ma olen enamvähem nii aru saanud asjast. Proovisin ka ext2 failisüsteemiga, kuid ikka ronis temperatuur kõrgemale. Aga tänud igatahes antud info eest, kui aega leian, proovin veel järgi selle ning annan teada.
|
|
   |
1 |
|
tagasi üles |
|
 |
DoS
HV veteran

|
|
Kommentaarid: 50 loe/lisa |
   |
47 |
|
tagasi üles |
|
 |
NoMilleks
HV kasutaja
|
04.04.2009 12:23:23
|
|
|
DoS, selle load/unload cycle count'iga seoses tekkis minugli kahtlus, et asi võib olla selles. Sai kontrollitud ning minul seda probleemi pole siiski õnneks ilmnenud, pikema aja vältel püsis see number sama.
EDIT: Niisiis, muutsin seda dirty_writeback_centisecs värki, panin 6000 peale, pärast näitas ka $ cat /proc/sys/vm/dirty_writeback_centisecs et on 6000, kuid temperatuur ei kipu alla minema.
|
|
   |
1 |
|
tagasi üles |
|
 |
HacaX
HV Guru

|
05.04.2009 03:33:32
|
|
|
Uitmõte: ega smartmontools vms vidin SMART teste kettal teosta? Oma FNASi boksilt (pole küll Ubuntu, aga siiski *NIX seltskonna esindaja) hakkasin ühel hetkel lambist teateid saama et ketta temp on põhjendamatult kõrge. Asja uurides tuli välja et see esines just siis kui ketas oli pandud end testima. Ükski ülejäänud ketastest sellist tempi ei saavutanud ning sama kuumust ei õnnestunud ka pool ja rohkem tundi kestvate failide ringikopeerimisega saavutada.
Vista tõenäoliselt teste ei jooksuta, Ubuntult aga võiks täiesti uskuda et too SMARTil mässata laseb.
_________________ IMO & GPLed |
|
Kommentaarid: 24 loe/lisa |
   |
1 :: |
22 |
|
tagasi üles |
|
 |
note1
Lõuapoolik

|
05.04.2009 09:38:43
|
|
|
HacaX kirjutas: |
Uitmõte: ega smartmontools vms vidin SMART teste kettal teosta? Oma FNASi boksilt (pole küll Ubuntu, aga siiski *NIX seltskonna esindaja) hakkasin ühel hetkel lambist teateid saama et ketta temp on põhjendamatult kõrge. Asja uurides tuli välja et see esines just siis kui ketas oli pandud end testima. Ükski ülejäänud ketastest sellist tempi ei saavutanud ning sama kuumust ei õnnestunud ka pool ja rohkem tundi kestvate failide ringikopeerimisega saavutada.
Vista tõenäoliselt teste ei jooksuta, Ubuntult aga võiks täiesti uskuda et too SMARTil mässata laseb. |
??
Paljudel kõvaketaste tootjatel on oma tooted testitud ja neil on pisut erinev vastupidavus temperatuurile.
Selline Ubuntu võiks ju jutt. hddtemp on eraldiseisev programm nagu või ja distributsiooniga seda kaasa ei anta.
Hoiatusi, et minu kõvaketta temperatuur on liiga kõrge - pole olnud.
|
|
   |
1 |
|
tagasi üles |
|
 |
HacaX
HV Guru

|
05.04.2009 11:20:18
|
|
|
Point oli selles, et äkki Ubuntu jooksutab ketta tervise huvides stabiilselt S.M.A.R.T. long testi. Ja põhjusena miks üldse sellise mõtte välja pakkusin oli oma *NIX masin kus too test suutis ketta kuumemaks ajada kui ükski minupoolne liigutus. Ei välistanud mingist otsast et probleemi allikaks võiks olla mõni nendest põhjustest mis teemas juba välja pakuti, lõin omalt poolt letti lihtsalt veel ühe, seni käsitlemata, variandi mis võiks teemaalgataja kirjeldatud sümptomit selgitada.
hddtemp ja tembist teadaandmine ei puutu mingist otsast asjasse, teine neist oli ainult selgituseks kuidas üldse avastasin et selline asi esineb (teada anti kuna ma olin ekstra konfinud smartmontoolsi ette kandma kui ketas 50st kraadist kuumemaks läheb).
_________________ IMO & GPLed |
|
Kommentaarid: 24 loe/lisa |
   |
1 :: |
22 |
|
tagasi üles |
|
 |
tahanteada
Lõuapoolik

|
05.04.2009 12:26:36
|
|
|
Aga kui on kahtlusi, siis võib selle temperatuuri ju ka füüsiliselt ära mõõta. Igas toidupoes müüakse sobivat digitaalset termomeetrit mingi väikse hinnaga. Selle termomeetri andur natukeseks ketta kesta külge kinni ja on kohe näha, et millise tegeliku temperatuuriga tegu on.
Juurde arvestades siis seda, et ketta sisetemperatuur on mingite kraadide võrra soojem. Enda mõõtmisel arvestan tavaliselt +5 kraadiga.
|
|
Kommentaarid: 284 loe/lisa |
   |
11 :: |
211 |
|
tagasi üles |
|
 |
note1
Lõuapoolik

|
05.04.2009 12:38:59
|
|
|
Mul on ketta temp hetkel 56 C. Seega on reaalne, et hddtemp töötab.
|
|
   |
1 |
|
tagasi üles |
|
 |
NoMilleks
HV kasutaja
|
05.04.2009 21:48:56
|
|
|
Smartmontools ise vaevalt ketta kallal närib (aga kes teab), sest see temperatuuri tõus tuli ilmsiks ammu enne seda, kui ma taipasin Ubuntule üldse need hddtemp ja smartmontoolsi installida. Lihtsalt surfasin netis, siis buutisin Vista üles ja vaatan, et HDTune näitab 47 C ning hakkas pikapeale jahtuma.
EDIT: Tegin väikse tähelepaneku. Nimelt Windowsis mul hdtune pidevalt töötab, kuid otsustasin ta kinni panna, sest iga 5 sek tagant käis miski ketta kallal, peale hdtune sulgemist jäi vait. Kuid siis hakkas umbes iga poole minuti tagant kostuma kettast selliseid valjemaid plõkse. Mingi aja pärast panin hdtune taas käima ning avastasin, et Load Cycle Count on päris mitme võrra tõusnud. hdtune töötamise ajal seda ei juhtunud. Installisin siis windowsile mõeldud hdparm proge, keerasin APM-i 255 peale (disabled), misjärel panin hdtune kinni ning vaatasin, mis saab. Load cycle count enam ei tõusnud, kuid seevastu tõusis ketta temperatuur! 15 minutit läpakat ei näppinud (jälgisin ka, et miski ketast ei ragistaks) ning temperatuur tõusis selle aja peale 43 kraadini. Peale masina restarti vist taastus ka APM oma vaikimisi olekusse, sest load cycle count hakkas kerkima ja temp langes ka 38 C peale.
See eelnev paneb mind arvama, et kogu see jamss pole vist Ubuntu süü. linuxiga pidigi vist olema, et kasutab seadeid, mis on määratud biosis/ketta firmwares, Windows aga vaatab neist mööda.
Tuleb välja, et kasulikum on vist lasta hdtunel iga 5 seki tagant ketast haugata, kui lasta load cycle countil kerkida või selle asemel temperatuuril kerkida.
Kas Ubuntus smartmontools vist vaatab SMART infot vaid siis, kui ma terminalis vastava käsu trükin?
|
|
   |
1 |
|
tagasi üles |
|
 |
note1
Lõuapoolik

|
18.04.2009 11:57:23
|
|
|
Ah, üks asi tuli meelde. hddtemp konfiguratsiooni failis on erinevad kõvaketta draiverid, kuid kui puudub täpne, siis kipub kraade valetama.
|
|
   |
1 |
|
tagasi üles |
|
 |
Chaza!
Kreisi kasutaja

|
11.05.2009 19:24:15
|
|
|
Kas Ubuntus smartmontools vist vaatab SMART infot vaid siis, kui ma terminalis vastava käsu trükin? |
Jap
sudo smartctl -a /dev/sda|grep Temperature_Celsius
_________________ Linux - Future
"Those Who Sacrifice Liberty For Security Deserve Neither." - Benjamin Franklin
1984 was not supposed to be instruction manual |
|
Kommentaarid: 58 loe/lisa |
   |