Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
autor |
|
Tumba25
HV vaatleja
|
30.03.2009 19:20:59
Vale gateway |
|
|
On kaks läpakat. Pole mingeid switch'e ega ruutereid. Esimene läpakas (Win XP Home) on kaabliga modemi otsas ja wifi-kaart on ad-hoc'ga wifi't levitama pandud, et saaks ka teise läpakaga Internet'i(Win XP Home) kasutada. See lahendus töötas üle aasta. Nüüd aga paar päeva enam ei funka asi. Nimelt näitab küll, et ühendus on olemas, aga siiski esimese läpaka wifi IP(ehk siis gateway) ei kattu teises arvutis kirjas oleva gateway'ga.
Toon siia näite:
Esimene arvuti, mis levitab wifi't:
IP: 123.321.1.2
Teine arvuti, mis üritab esimese arvuti loodud wifi vahendusel netti kasutada:
IP: 123.321.2.3
Gateway: 123.321.2.3
Minu jaoks ongi siin kummaline see, et teise arvuti gateway on sama sama masina IP'ga. Aga tegeilikult peaks teises masinas gateway'ks näitama esimese masina IP'd. Või olen ma midagi valesti aru saanud? Olen CMD's proovinud ipconfig/flushdns'i, ipconfig/release'i ja /ipconfig/enew'i, aga need ka ei muuda midagi. Olen teinud mõlemale arvutile restarti jne. Kõikvõimalike asju, mis mul vähegi pähe tulnud. Aga ikka ei midagi. Väga tumba tunne hakkab peale tulema juba. Äkki keegi oskab Tumba't aidata?
|
|
tagasi üles |
|
 |
Dogbert
HV Guru

|
30.03.2009 23:47:34
|
|
|
Miks sul teine arvuti välisvõrku trügib?
Sa andsid meile küll esimese arvuti välisvõrgu poolse IP aadressi (vähemalt välimuse järgi küll), aga sisevõrgu poolset ei andnud. Miks? Viga ongi nähtavasti just seal.
Ega sa ICS asemel sildamist (bridge) ei kasuta ometi? ICS puhul pannakse sisevõrgu aadress automaatselt 192.168.0.1
_________________ Tee inimesele lõke ja tal on soe üheks päevaks, pista ta põlema ja tal on soe elu lõpuni. (Terry Pratchett)
e.k spikker: muhk on kumer, lohk on nõgus. |
|
Kommentaarid: 33 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
0 :: |
32 |
|
tagasi üles |
|
 |
Tumba25
HV vaatleja
|
31.03.2009 10:30:36
|
|
|
Hmm, ma pole nüüd kindel, et sain aru, mida mõtled. Ma võrkudest ei jaga just kuigi palju. Sa arvad, et andsin sulle välisvõrgu IP. Mis mõttes välisvõrgu IP? Pead silmas selle võrgukaardi IP'd, millest kaabel modemisse läheb? Mina kindlasti ei pidanud seda silmas. Pidasin silmas wifi-kaardi IP'd ja see wifi-kaart loobki kohaliku võrgu.
Ma parem sõnastan oma probleemi teisiti. On kaks läpakat, millede vahele tuleb wifi't kasutades LAN luua. Ehk siis need kaks arvutit peavad juhtmeta omavahel ühenduses olema. LAN'is. Abiks ei ole mingit eraldi wifi-ruuterit. On ainult 2 arvutit ja muud jubinat nende vahel pole. Nagu öeldud - üle aasta see töötas korralikult. LAN oli olemas. Viimased paar päeva pole olnud. Ja oma arust pole ma midagi muutnud. Kõik IP'd ja muud omandab automaatselt. Aga asi selles ongi, et teine läpakas peaks esimese läpaka wifi-IP'd oma default gateway'ks kasutama. Aga kasutab enda IP'd.
Üritan siia mingi joonise teha praegusest olukorrast:
[MODEM]----kaabel----(IP:hetkel ebaoluline)[LÄPAKAS_1](wifi-IP:123.321.1.2)----wifi----(wifi-IP:123.321.2.3; gateway:123.321.2.3)[LÄPAKAS_2]
Peaks aga olema midagi sellist:
[MODEM]----kaabel----(IP:hetkel ebaoluline)[LÄPAKAS_1](wifi-IP:123.321.1.2)----wifi----(wifi-IP:123.321.1.3; gateway:123.321.1.2)[LÄPAKAS_2]
Vast sai asi nüüd piisavalt selgeks. Ja meeles tuleb pidada seda, et antud IP-d on lihtsalt näited. Pole tegelikud IP'd. Ega tegelikke IP'sid teil vaja ole?
EDIT:
Kas asi võib olla Subnet Mask'is? Automaatselt omandab selleks 255.255.0.0. Aga peaks äkki olema hoopis näiteks 255.255.255.0?
|
|
tagasi üles |
|
 |
wicked
HV Guru

|
31.03.2009 10:49:32
|
|
|
Tumba25, välisvõrgu IP vast tõesti oluline ei ole, aga miks sisevõrgu omi varjata vaja on? Need hakkavad nagunii 10. või 192.168.-ga ju. Ad-Hociga teeb läpakas1 ka dhcp-d? Või miks sa siis ei määra ära õiget gateway-d läpakas2-s?
_________________ I prepared Explosive Runes this morning |
|
Kommentaarid: 68 loe/lisa |
   |
1 :: |
63 |
|
tagasi üles |
|
 |
hashi
Kreisi kasutaja
|
31.03.2009 11:23:43
|
|
|
Tumba25 kirjutas: |
[kärtz...]Ma parem sõnastan oma probleemi teisiti. On kaks läpakat, millede vahele tuleb wifi't kasutades LAN luua. Ehk siis need kaks arvutit peavad juhtmeta omavahel ühenduses olema. LAN'is..../ |
Heips!
No aga määra aadressid käsitsi
Läpats_1 WiFi pane näiteks xxx.yyy.zzz.1 ja selle jaoks on GW(gateway) sama läpatsi LAN kaardi aadress.
Läpats_2 Wifi pane xxx.yyy.zzz.2 ja selle jaoks on GW Läpats_1 WiFi aadress ehk xxx.yyy.zzz.1
Mask peab mõlemal olema sama. DNS oleks ka soovitav ära määrata ja selleks võiks olla Läpats_1 puhul LAN aadress ning Läpats_2 puhul Läpatsi_1 WiFi aadress. Veel parem, kui paned DNS-iks näiteks teenusepakkuja servu IP aadressi või 194.126.115.18(dns.estpak.ee)
Läpats_1 WiFi ja LAN peaksid töötama sillas ehk Bridge rezhiimis. Läpats_1 võrguühendustes valid(aktiveerid) LAN ja WiFI kaardi ning hiire parema nupu menüüst valid Bridge Connections. Peaks ehk toimima või muudad WiFi-de aadressid 1 võrra suuremaks juhuks, kui süsteem on/tahab mingil põhjusel xxx.yyy.zzz.1 aadressi oma tööks reserveerinud.
Jõudu tööle!
_________________ Seniks...
---
Hashi |
|
Kommentaarid: 32 loe/lisa |
   |
30 |
|
tagasi üles |
|
 |
Tumba25
HV vaatleja
|
31.03.2009 11:43:14
|
|
|
Välisvõrgu IP pole kohe kindlasti oluline. Modemi ja esimese läpaka vaheline ühendus töötab korralikult. Ei tööta vaid esimese ja teise läpaka vaheline wifi-ühendus.
Üldiselt polegi sisevõrgu IP-d vaja varjata. Lihtsalt mulle endale mugavam kirjutada 123.321.1.2 kui hakata täpselt vaatama, mis see siis ikkagi on ja siia trükkida. Aga kui see teile oluline, võin seda ka teha.
Proovisin siin nii, et määrasin esimesele läpakale kindla IP ja tulemused on järgmised:
---------------------------------------------------
Lahendus 1. EI TÖÖTA!
LÄPAKAS_1 automaatsete sätetega:
IP: 169.254.158.55
Subnet Mask: 255.255.0.0
LÄPAKAS_2 automaatsete sätetega:
IP: 169.254.75.159
Default Gateway: 169.254.75.159
DNS Server: Ei midagi
Lahendus 2. TÖÖTAB!
LÄPAKAS_1 manuaalselt määratud sätetega:
IP: 192.168.0.90
Subnet Mask: 255.255.255.0
IP: 192.168.0.7
Subnet Mask: 255.255.255.0
Default gateway: 192.168.0.90
DHCP Server:192.168.0.90
DNS Server: 192.168.0.90
Nagu näha, teine lahendus töötab. Ehk siis määrates esimesele läpakale kindel IP - töötab. Aga minu jaoks ei ole see probleemi lahendus. Antud juhul lähen probleemist mööda lihtsalt. Probleem ise jääb alles. Ma tahan probleemist üle minna, mitte kõrvalt mööda. Seega kui keegi teist oskab seda probleemi lahendada, andke aga tuld.
|
|
tagasi üles |
|
 |
Dogbert
HV Guru

|
31.03.2009 12:32:50
|
|
|
Kallis inimene, sisevõrgu aadresside andmine sellise küsimuse esitamisel on just see info, mille põhjal saab otsustada, mis seal valesti on. Vastasel juhul on see nagu küsimus, et "Palun öelge, mis hispaanlane mul nina kuklasse lõi, kui ma ütlesin talle: "Bla-bla-bla!?"" ja seal juures märkus: "Bla-bla-bla on lihtsalt suvaline tekst. Mida ma tegelikult ütlesin, ma ei viitsi/taha teile öelda."
Kui kasutad sisevõrgu aadressideks suvalist, mitte sisevõrgu jaoks mõeldud vahemikku, siis sul loomulikult asi tööle ei hakka - vähemalt Windows otsib selliseid aadresse küll kohe välisvõrgust.
Seepärast su variant 1 ei töötagi ja 2 töötab.
Kohtvõrgu aadressideks reserveeritud vahemikud:
10.0.0.0 10.255.255.255 (10.0.0.0/8 (255.0.0.0))
172.16.0.0 172.31.255.255 (172.16.0.0/12 (255.240.0.0))
192.168.0.0 192.168.255.255 (192.168.0.0/16 (255.255.0.0))
http://tools.ietf.org/html/rfc1918
http://en.wikipedia.org/wiki/Private_network
Windowsi ICS (Internet Connection Sharing) annab sisevõrgu kaardile automaatselt aadressiks 192.168.0.1, aga seda ainult ICS-i sisselülitamisel. Kui aadressi hiljem muuta, siis selliseks ta jääb kuni ICS-i järgmise sisselülitamiseni (vahepeal peaks ta seega välja lülitama).
_________________ Tee inimesele lõke ja tal on soe üheks päevaks, pista ta põlema ja tal on soe elu lõpuni. (Terry Pratchett)
e.k spikker: muhk on kumer, lohk on nõgus. |
|
Kommentaarid: 33 loe/lisa |
   |
32 |
|
tagasi üles |
|
 |
Tumba25
HV vaatleja
|
31.03.2009 12:33:35
|
|
|
Ma ei saa aru. Ma küll alguses andsin nö teised IP-d, aga siiski ülesehitus põhimõtteliselt oli ju sama. Need 123.321.1.2 IP-d olid minu väljamõeldised, mitte päris IP-d mul siin. Aga see selleks. Minu eelmises postituses pole enam minu väljamõeldised. Need arvud on ka päriselt.
Dogbert, sa ütled "Seepärast su variant 1 ei töötagi ja 2 töötab.", aga siis kuidas nädal aega tagasi see esimene lahendus töötas!!! See on fakt, et see töötas. Üle aasta töötas. Ise ma seadsin selle üles, ise tegelesin. Kas arvad, et nägin luulusi? Kas arvad, et mäletan valet?
Lahenduse all pean silmas seda, et mina ei määranud IP'sid ise käsitsi, nagu praegu seda tegin. Need andis masin ise automaatselt. JA SEE TÖÖTAS! Nüüd aga annab mingil põhjusel valesti. Ja ma tahangi teada, miks nädal aega tagasi see töötas ja miks nüüd enam ei tööta. Üle aasta töötas too esimene lahendus. Muidugi ma võiksin leppida selle teise lahendusega, aga siiski fakt on, et enne oli esimene korras ja nüüd enam pole ja ma tahangi teada, miks see enam korras pole. Ma tahan teada, mis ja miks seal valesti läks.
|
|
tagasi üles |
|
 |
wicked
HV Guru

|
|
Kommentaarid: 68 loe/lisa |
   |
63 |
|
tagasi üles |
|
 |
nuhk
Kreisi kasutaja

|
31.03.2009 12:41:42
|
|
|
IP: 169.254.75.159
Default Gateway: 169.254.75.159
--------------------------------------
169.254.x.x/16 aadress tekib dhcp-le seatud võrgukaardile juhul, kui kaart mõnekümne sekundi jooksul võrgust dhcp serverit ei leia. Niisugune autoconfig (või zeroconf, mis sama asi), kui just meelega peale jäetud pole... on kõige esimene märk, et midagi on valesti. Enamust ülejäänud suvalisi aadresse otsitaks tõepoolest välisvõrgust, seda mitte.
Aga konf ise võis ad-hoc tõepoolest töötada - kui teise otsa windooza oli samas autoconfig-netmaskis ja 'gateway-to-nowhere'i' tegelikult ei kasutatud. Ad-hoc puhul võiks seda isegi korrektseks lugeda, mujal valge inime sarnast ei tarvita.
|
|
Kommentaarid: 8 loe/lisa |
   |
7 |
|
tagasi üles |
|
 |
Tumba25
HV vaatleja
|
31.03.2009 13:52:06
|
|
|
Nii, palun seletage siis täpselt lahti, mida ma tegema pean. Nagu öeldud, võrkude kohal olen puupea. Mida ma pean tegema, et töötaks esimene lahendus, kus ma ise mingeid IP'sid ei määra. Et mõlemad arvutid omandavad need ise automaatselt ja veel nii, et võrk töötaks.
|
|
tagasi üles |
|
 |
hashi
Kreisi kasutaja
|
31.03.2009 14:54:23
|
|
|
Tumba25 kirjutas: |
Nii, palun seletage siis täpselt lahti, mida ma tegema pean. Nagu öeldud, võrkude kohal olen puupea. Mida ma pean tegema, et töötaks esimene lahendus, kus ma ise mingeid IP'sid ei määra. Et mõlemad arvutid omandavad need ise automaatselt ja veel nii, et võrk töötaks. |
Dogbert kirjutas: |
[kärtz...] Windowsi ICS (Internet Connection Sharing) annab sisevõrgu kaardile automaatselt aadressiks 192.168.0.1 .../ |
...ja ära ICS-i välja lülita. Või "vägista" registrisse APIPA-sse sulle sobilikud parameetrid jäädavalt sisse(pole soovitatav)
Kõikse arukam aga oleks mõni DHCP protokolli tundev ruuteri-näss hankida. Enamasti oskavad nad seda kõik ja see läheks sul ~300+ kronu maksma ning su mured on kuni ruuteri purunemiseni murtud
EDIT: või lausa WiFi toega ADSL modem-ruuter(~600+ kronu) ja su läpatsid ei pea enam kumbki kaabli otsas tolknema
---
Hashi
viimati muutis hashi 31.03.2009 15:05:52, muudetud 1 kord |
|
   |
30 |
|
tagasi üles |
|
 |
ibndaud
HV kasutaja
|
31.03.2009 15:13:25
|
|
|
probleem on sul praegu selles, et sa tahad mingil põhjusel esimese läpaka peal kasutada automaatset konffi. aga korrektne lahendus on, et gateway teenust osutaval masinal peab olema fikseeritud aadress, sest muidu võib see igal suvalisel põhjusel jalutama minna, nagu sul ka juhtus. kõige arukam, nagu siin eelnevalt ka soovitati, on osta kasvõi mõni paarisaja eegune odav junn, mis toimiks mõlemale läpakale gw ja dhcp'na. kasu- üks läpakas ei sõltu teisest, saad mõlemal kasutada autmaatset dhcp teenust. see, et sul algselt lahendus toimis, on minu meelest juhuslik (ma küll ei tea täpseid asjaolusid).
PS. sinu näidisest loen välja, et esimene masin ei saa modemilt aadressi, st genereerib ise private aadressi. private aadressi aga teine läpakas ei suuda oma dhcp'na tunnistada. Seega probleem, mida sa otsid, peitub ilmselt modemis.
_________________ dumb...dumber...dumbest.......................................................microsoft |
|
Kommentaarid: 20 loe/lisa |
   |
19 |
|
tagasi üles |
|
 |
hashi
Kreisi kasutaja
|
31.03.2009 15:24:41
|
|
|
ibndaud kirjutas: |
[kärtz...]PS. sinu näidisest loen välja, et esimene masin ei saa modemilt aadressi, st genereerib ise private aadressi. private aadressi aga teine läpakas ei suuda oma dhcp'na tunnistada. Seega probleem, mida sa otsid, peitub ilmselt modemis. |
Näited on tal toodud WiFi-kaartide aadress-ruumist. Modem on kaabliga LAN-kaardi küljes ja sellega põle probleemi
Privaatvõrgu aadressid aga genereeritakse erinevatesse võrgu-segmentidesse(LÄPAKAS_1 169.254.158.55 ja LÄPAKAS_2 169.254.75.159 ja LÄPAKAS_2 ei leia seetõttu GW-d -> Gateway: 169.254.75.159) ning seetõttu ei lea nad teineteist üles ehk siis arvutite-vahelist sisevõrku ei teki, vaid genereeritakse kaks erinevat aadress-ruumi.
---
Hashi |
|
   |
30 |
|
tagasi üles |
|
 |
ibndaud
HV kasutaja
|
31.03.2009 15:35:16
|
|
|
Hashi, õigus, see jäi kahe silma vahele. seega võib teha ka niisuguse liigutuse- esimese arvuti wifi jaoks määrata tcp settingutes lisaks alternate conf teise arvuti wifi jaoks söödaval kujul (eeldusel, et see esimene ei saa kuskilt mujalt aeg-ajalt dhcp abil muud aadressi, näiteks läbi seina naabrionu seadmetest, siis jälle piix) Igal juhul tülikas ja palju katsetamist, võib-olla hakkab tööle.
Aga parem ikkagi eraldi purk.
_________________ dumb...dumber...dumbest.......................................................microsoft |
|
Kommentaarid: 20 loe/lisa |
   |
19 |
|
tagasi üles |
|
 |