Avaleht
uus teema   vasta Tarkvara »  Kujundamine »  Kujundamise õppimisega seonduv kirjandus ja materjalid? märgi kõik teemad loetuks
märgi mitteloetuks
vaata eelmist teemat :: vaata järgmist teemat
Hinnavaatlus :: Foorum :: Uudised :: Ärifoorumid :: HV F1 ennustusvõistlus :: Pangalink :: Telekavad :: HV toote otsing
autor
sõnum Saada viide sõbrale.  :: Teata moderaatorile teata moderaatorile
otsing:  
alecoqprem
Kreisi kasutaja
alecoqprem

sõnum 13.11.2008 17:24:29 Kujundamise õppimisega seonduv kirjandus ja materjalid? vasta tsitaadiga

Kujundamise õppimise asutuste kohta juba on siin teema, aga mina tahaks teada mis oleks head materjalid iseseisvaks uurimiseks ja enese täiendamiseks?

Oleks huvitatud nii tasemel raamatutest kui online materjalidest ja eriti pakub huvi trükidisaini, firmagraafika jms loomine.

Äitäh kes oskavad/viitsivad vastata.
Kommentaarid: 29 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 2 :: 1 :: 24
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
punktiir
HV Guru

sõnum 13.11.2008 18:19:26 vasta tsitaadiga

Peeter Marvet kirjutas oma marvetaariumites trükikunstist aga ma ei leia neid enam, need on netist ära kolinud

logodest http://www.10yetis.co.uk/newsletters/tips-on-creating-a-logo.html
Kommentaarid: 49 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 2 :: 1 :: 38
tagasi üles
tanel98
HV kasutaja
tanel98

sõnum 13.11.2008 18:30:41 vasta tsitaadiga

Kui trükioskusi tahad omandada, siis mine kuskile trükikotta tööle. Suht keeruline on see paberi tüüpide värvide ja muu teema. Ma sain trükinõuetest teada alles siis, kui 4000 visitkat lendas piki perset ja htmli hakkasin jagama siis kui keegi teine lehte ära ei slicenud ja flashi siis kui flashi mees mängis mäkra.

Minuarust vajalike oskusi ei saa raamatust õppida greatiivsust on vaja ja silma. Silmaga näeb juba ära, kas logo on hea jne.

Et hea viis ennast täiendada on aktiivselt klientidele tööd tehes.

alecoqprem
Kreisi kasutaja
alecoqprem

sõnum 13.11.2008 19:08:28 vasta tsitaadiga

tanel98 kirjutas:

Minuarust vajalike oskusi ei saa raamatust õppida greatiivsust on vaja ja silma. Silmaga näeb juba ära, kas logo on hea jne.

Et hea viis ennast täiendada on aktiivselt klientidele tööd tehes.

Kusjuures hetkel olengi kõik disainiga seonduva mida tean, nullist omal käel ära õppinud, kuid kõige vähem olen saanud teha just logosid/trükised jms. Seega tahaks siiski kuskilt mingi tugeva aluspõhja alla saada, et ei peaks igakord kliendile trükikujundust tehes kõike katse-eksituse meetodil tegema. Endal kindalm tunne ja töö läheb ka selle arvelt kiiremini.

Väiksemate asjadega (A4 ja väiksemad) on hea - saab endal printerist välja lasta ja kontrollida ega midagi kategooriliselt valesti pole. Suuremate asjadega seda võimalust pole ja ei julge niimoodi ehku peale välja minna...
tagasi üles
tanel98
HV kasutaja
tanel98

sõnum 13.11.2008 19:41:28 vasta tsitaadiga

hmm, aga nõuded on ikka ju samad. Trükikojad ja ajalehed ajakirjad jagavad ju nõudeid, et millele peavad asjad vastama, seal pole tegelt midagi keerulist. Kui seda õppida tahad, pressi mõnda trükikoda, nad peavad asja sulle tegelt suht puust ja punaseks tegema kui nõuad.
Kui muidugi kindlasti lugeda tahad, siis googlesse keywordid sisse ja peaks iga asja kohta midagi leidma, siin HV-s ka oli vist prindi teema kui ma ei eksi. Aga ma arvan, et mõttetu on lugeda igasuguseid asju, kuna minuarust kirjutatakse liialt keeruliselt. Ma eriti ei põe, kui mul on asi tehtud300dpi CMYk ja 5mm bleedid asjad olemas, distillerist läbi lastud ja kui siis midagi pekkis on lükkan selle trükikoja kaela. Suhteliselt alati kirjutan neile ka, et nad asjad üle tsekkaks ikka enne.

Kethmar
Kreisi kasutaja
Kethmar

sõnum 13.11.2008 20:25:17 vasta tsitaadiga

Tanel, räägi mis asi see 300dp-i on, cmyk on värvid, nagu ma tean, bleedi mõistet tean ning ka see distiller.
Ehk viitsid rääkida seda 300dp teemat ja distiller vms teemat.

tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
mikk36
HV Guru
mikk36

sõnum 13.11.2008 20:38:24 vasta tsitaadiga

Kethmar, rastritihedus
Kommentaarid: 85 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 2 :: 78
tagasi üles
alecoqprem
Kreisi kasutaja
alecoqprem

sõnum 13.11.2008 20:44:33 vasta tsitaadiga

mikk36 kirjutas:
Kethmar, rastritihedus

ehk siis maakeeli punktide arv mis ühele mõõtühikule läheb (dots per inch). mida tihedamalt punktid paiknevad seda parem kvaliteet rasteril tuleb icon_wink.gif
tagasi üles
tanel98
HV kasutaja
tanel98

sõnum 13.11.2008 21:09:41 vasta tsitaadiga

300dpi on siis tihedus, mida mina kasutan prindi tegemisel. Ajalehtedesse ja suurerd trükid on madalama tihedusega, aga selle pärast pole vaja muretseda, selle saab printimis keskusest või reklaami müüjalt teada.
Distiller on programm, millega prinditud postscript failist saab teha siis prindi pdf-i. Ma varemalt printisin otse illukast pdf-i ja see oli ka ok.
Ma eriti ei oska nendest rohkem midagi rääkida. A dpi-d illukal saab panna siis kui teed uue dokumendi ja kui nt fotosid kasutad, siis mina olen fotod juba photokas õigesse formaati, värvisüsteemi ja dpi tihedusele teinud. Otsi googlest juurde need on sellised teemad tegelikult millest peaks olema maa ja ilm kirjutatud, aga ma ise pole viitsinud midagi juurde uurida ja ei tea prindist peale hädavajaliku midagi.

mikk36
HV Guru
mikk36

sõnum 13.11.2008 21:23:21 vasta tsitaadiga

ajalehtedes ja muudes trükikodades valmivates materjalides on kasutusel mõõtühik lpi
http://www.graphic-design.com/Photoshop/Tips/85-lpi.html

saavutatav/soovitatav lpi on sõltuv nii trükiplaadi valgustajast, trükimasinast kui paberist (ajalehepaber näiteks üle 100lpi ei kannata)
tagasi üles
Kethmar
Kreisi kasutaja
Kethmar

sõnum 13.11.2008 23:44:26 vasta tsitaadiga

Aga paljud trükikojad soovivad ju Coreli faili?
Seal tuleb ka mingid eraldi seadistused panna?

tagasi üles
mikk36
HV Guru
mikk36

sõnum 13.11.2008 23:47:15 vasta tsitaadiga

Ei oska selle kohta rääkida, Coreli failide puhul saadan need lihtsalt otse pdf'i (Publish to PDF)
Ehk siis eelistan ikka PDF faili
tagasi üles
tanel98
HV kasutaja
tanel98

sõnum 13.11.2008 23:51:38 vasta tsitaadiga

Kethmar kirjutas:
Aga paljud trükikojad soovivad ju Coreli faili?
Seal tuleb ka mingid eraldi seadistused panna?

Näita mulel trükikoda, kes ainult coreli faile vastu võtab. See oleks sama suur nonsens kui nad käsiksid failid flopy peal tuua.
Corelist ei tea ma midagi, aga loogiline oleks, et CMYK-i, bleedi ja dpi paned paika. Eks seal on muud ka mida näppida aga üldjuhul pole vaja.
Kommentaarid: 5 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 5
tagasi üles
mikk36
HV Guru
mikk36

sõnum 14.11.2008 00:05:05 vasta tsitaadiga

kui rastrit pole failis, siis piisab sellest kui materjal on real-life mõõdustikus, näiteks mm
tagasi üles
punktiir
HV Guru

sõnum 14.11.2008 11:10:56 vasta tsitaadiga

mikk36 kuidas siis on, oletame, et logole tahetakse maksimalselt 3 värvi. sa võtadki 3 värvi, kuid hakkad kasutama alfat, et toon tumedamalt ja heledamalt paistaks. kas nüüd on ikka nagu 3 värvi või on seal juba rohkem värve. sest kui värvid alfadena omavahel segunevad /kattuvad, tekivad ju uued värvid.
tagasi üles
mikk36
HV Guru
mikk36

sõnum 14.11.2008 11:57:56 vasta tsitaadiga

seal tulebki mängu halftone
teen kohe näidise sulle icon_wink.gif

http://mikk36.eu/upload/cyan-magenta.pdf

Mitut värvi sa silma järgi näed ?
Tegelikkuses on kasutusel vaid 2 värvi - Cyan ja Magenta, kõik vahepealne on nende kahe värvi kombinatsioon
Paberil näeks asi selline välja (pildil näha vaid ülemine nurk)
http://mikk36.eu/upload/cyan-magenta.PNG
tagasi üles
punktiir
HV Guru

sõnum 14.11.2008 12:22:54 vasta tsitaadiga

nojaa. eks see oleneb printerist ka kuidas ta midagi teha suudab. mul näiteks printerid koostavad värve nii, et on eksole puhtad värvid ja siis värvide heledumedusaastmed, tumedamad toonid tihtipeale koosnevad dotidest et mingi toon on sisse toodud, mis seda tooni tumedamaks teeb näiteks. printeritel ja trükiprinteritel on vahe ka sees ma arvan. mina kasutan selliseid kileprintereid.

ja loomulikult et head tulemust saada, peab olema materjalile ka hea profiil genereeritud. Ma tean, et on neid kes kasutavad igale materjalile üht ja sama profiili.
tagasi üles
mikk36
HV Guru
mikk36

sõnum 14.11.2008 12:46:56 vasta tsitaadiga

punktiir, see pilt mis andsin on ehtsa offset trükimasina jaoks mõeldud (2 trükiplaati tehtaks vastavalt sellele)
tagasi üles
ihvike
HV Guru

sõnum 14.11.2008 12:48:56 vasta tsitaadiga

Selliseid lahendusi ei soovita küll kasutada mitte kunagi. Esiteks ei tea sa enne trükist tulekut absoluutselt, mis tegelikult paberi peale jõuab ja teiseks ei õnnestu seda paberile saadud tulemust väga tõenäoliselt enam isegi selle sama trükimasina peal uuesti saavutada, rääkimata teistest masinatest-printeritest.
Kui on vaja kasutada vähem värve kui 4, siis soovitan soojalt spotvärve, pantone süsteemi põhjal ja kindlasti ei tasu neid üksteise otsa laduda. Võimaluse korral tasub vältida ka igasuguseid duotone lahendusi. Aktsepteeritav on duotone ühest spot värvist ja valgest. Õnneks on igasugused gradiendid ja üleminekud nagunii moest läinud ja neid ei olegi tarvis kasutada.
Spotvärvi heledust/tumedust muudad TINT slideri pealt vastavalt vajadusele, trükis tähendab see põhimõtteliselt rastri tiheduse (värvipunkti suuruse) alandamist. Ka selle lahenduse puhul võib ekraanilt paistev tulemus tegelikkusest küllaltki erinev (heledam/tumedam, liiga suure rastriga) jääda, mistõttu kriitiliste asjade puhul on proovitrükk kohustuslik.
Kommentaarid: 12 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 12
tagasi üles
mikk36
HV Guru
mikk36

sõnum 14.11.2008 12:51:37 vasta tsitaadiga

Värvikontrolli jaoks on olemas standarditele vastavad proofid
tagasi üles
punktiir
HV Guru

sõnum 14.11.2008 12:55:37 vasta tsitaadiga

ma logodepuhul püüan mitte igasuguseid alfasi jms kasutada. neid kasutan ainult nö veebilogode tarbeks. trükilogo ikka ilma efektikeseta
tagasi üles
rat_013
HV veteran
rat_013

sõnum 15.11.2008 11:22:23 vasta tsitaadiga

mikk36 kirjutas:
Ei oska selle kohta rääkida, Coreli failide puhul saadan need lihtsalt otse pdf'i (Publish to PDF)
Ehk siis eelistan ikka PDF faili

ma näiteks võtan enne kurvitud koreli kui publishitud pdfi.. kõik muu peale tööfail-printfail-distiller-pdf töökulu on BS. muidugi, kliendi vastutusel võib pohh mida trükkida...
ja dpi-st -- dpi peaks olema min 2x suurem kui lpi. tänapäeval sügame ise 175lpi peal (varsti juba 200), niiet hakake oma dpi-sid tõstma.. 1värvivisitkasid tehakse jah 100-150lpi-ga icon_smile.gif

-e-
1. dpi vs lpi on siis nii, et dpi on dots per inch FAILIS, ehk siis et kui paljudest punktidest tolli kohta pilt koosneb.. trükises on värvid koostatud rastrina, ja lpi on rastriridade arv tolli kohta..

2. jah, reeglina püüeldakse siiski trükinduses ka selle poole et klient saaks ühte asja 2x tellides ühesuguse asja.. niiet nii maha teha ka ei ole mõtet seda asja icon_smile.gif

Kommentaarid: 28 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 1 :: 26
tagasi üles
mikk36
HV Guru
mikk36

sõnum 15.11.2008 11:37:02 vasta tsitaadiga

rat_013, ka siin 175lpi kasutusel
Ja nagu varasemast tean siis sa oled Coreliga kodus, ma mitte
tagasi üles
rat_013
HV veteran
rat_013

sõnum 15.11.2008 12:07:27 vasta tsitaadiga

mikk36 kirjutas:
rat_013, ka siin 175lpi kasutusel
Ja nagu varasemast tean siis sa oled Coreliga kodus, ma mitte
jah, ega ma pigem värsketele vihjeks.. eestis on kasutusel veel piisavalt vanemaid rippe mis ei saa igasugu kavalatest pdfidest õigesti aru... seda täheldas ka marvet kunagi kui alguses kiitis indesigni otse-pdfiks optionit ja hiljem hoiatades soovitas siiski traditsioonilise meetodi juurde jääda...
Kommentaarid: 28 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 1 :: 26
tagasi üles
mikk36
HV Guru
mikk36

sõnum 15.11.2008 13:10:00 vasta tsitaadiga

ei peagi kavalast pdf'ist aru saama, piisab kui 1.3'e jagab
tagasi üles
näita postitusi alates eelmisest:   
uus teema   vasta Tarkvara »  Kujundamine »  Kujundamise õppimisega seonduv kirjandus ja materjalid?
[vaata eelmist teemat] [vaata järgmist teemat]
 lisa lemmikuks
näita foorumit:  
 ignoreeri teemat 
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse
sa ei või vastata selle foorumi teemadele
sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis
sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis
sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis
sa ei saa lisada manuseid selles foorumis
sa võid manuseid alla laadida selles foorumis

Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.