Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
autor |
|
ping
HV vaatleja
|
27.10.2008 03:38:40
Koduvideo säilitamine kõvakettal? välisel? |
|
|
Tere. Olen suht "Algteadmisteta kodanik" .
Mure järgmine: Olemas kõvakettaga kaamera ja sellega osa videot üles võetud ning salvestatud arvuti kõvakettale.
Nüüd on läpaka kõvaketas (75GB) täis ja kaamera JVC (30GB) ka täis. Oleks vaja mingit varianti, et seda infot säilitada, mu arvates välist kõvaketast.
Aga millist, sest säilitada on vaja kaua?
Praegust hinna ja mahu suhet arvestades oleks sobiv 500GB- 1,5TGB kettad. Kogemus näitab, et koduvideo saavutab oma väärtuse alles 10-15 aasta pärast, seega eluiga peaks üle selle olema et siis uus montaaz või ümbersalvestus teha. ca10aasta pärast peaks ka uued säilitustusvariandid olema. Osa materjali olen salvestanud ka 100a elueaga kuld arhiveerimis DVD`de peale aga nendelelt musta materjali üksikuid faile otsida suht aeglane.
Lugesin ka antud foorumit, aga siin rohkem mängude ja filmide säilitus probleemid. Ei usu, et need arvestades ajafaktorit on analoogsed.
Kas osta mingi valmis karp või eraldi kõvaketas ja karp sellele? Kuidas keegi on lahendanud selle probleemi endal?
On olemas ka kõvakettaid mis on võimelised otse kaamerast salvestama aga neid vist Eestist ei leia.
|
|
tagasi üles |
|
 |
montez
Kreisi kasutaja
|
27.10.2008 09:51:09
|
|
|
Pole küll väga teemakohane abi kuid minu enda kogemus näitas, et möödunud sajandi lõpus kirjutatud HP "kvaliteetne" toorik võis osutuda vähem püsivaks kui ilma kirjadeta ja nimetu. Minu soovitus säilitamise kohalt oleks siis selline, et tee koopia vähemalt 2 erineva tootja plaadi peale (enamus toorikuid tuleb niigi samadest tehastest ja peale trükitavad kirjad on siis eristavaks) ja sellega peaksid vähendama tooriku hävimise ohtu. Hoida tuleb neid niiskuse ja päikesekiirte eest, toatemperatuuril ja tolmu eest kaitstuna (näiteks fotoalbumi kõrval kapis). Kõvakettale mina ei hakkaks säilitama, sest minu enda vanim kõvaketas on praeguseks vaevalt üle 10 aasta vana ning tema seisukord pole enam ideaalne. Tahan öelda, et kõvaketta riknemisel oleks materjalide kadu absoluutne, kuid plaatide puhul võib see olla vaid mõnede lõikude osas.
Mina kaaluks säilitamiseks ka flash pulka, sest seal pole liikuvaid osi kuid ta tundub sama püsivana kui plaadile kõrvetamine.
PS. mina olen skeptiline nende spetsiaalselt arhiveerimiseks mõeldud toorikute suhtes. See minu kirjeldatud riknenud HP oli ka tookord "kvaliteet säilitamiseks" ja maksis 50 krooni.
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
0 :: |
45 |
|
tagasi üles |
|
 |
ping
HV vaatleja
|
|
tagasi üles |
|
 |
HacaX
HV Guru

|
29.10.2008 23:12:45
|
|
|
Samas pole USB-pulgad jälle kuigi pikalt end tõestanud, isiklikult neid seega liialt ei usaldaks.
Kui võimalust on laiendaks ise montezi varianti sellesama ärapõlatud HD kaudu - 3 koopiat millest 2 erinevatel toorikutel ning viimane HDl. Puht füüsiliselt on HD küll ebakindlam (viirused/troojad mis faile kustutavad, vihahoos liialt tugevalt vastu korpust virutamine, transportimisel kogemata maha kukutamisest rääkimata), aga säilitamise seisukohast on see märgatavalt tõsisemalt testitud kui DVD. Otsimine on HDlt samuti kiirem, ka on väiksem võimalus sattuda olukorda kus masin kus lugeda üritad sellega hakkama ei saa (CDde/DVDe puhul täiesti tavaline nähe, et üks lugeja plaadilt andmeid kätte ei saa, samas kui teine ei näe asjas mingit probleemi).
_________________ IMO & GPLed |
|
Kommentaarid: 24 loe/lisa |
   |
1 :: |
22 |
|
tagasi üles |
|
 |
DVDRW
HV Guru

|
30.10.2008 10:38:56
|
|
|
Parim variant oleks vast DVD toorikutele 2 ekemplari ja füüsiliselt erikohtades (näit Tallinn ja Tartu) + Kõvakettale(väline) kust oleks hea mugav ja kiire leida.
DVDdele võiks nummerdada markeriga näiteks Videod1, Videod2 jne. Et hiljem teada, mis DVDdel täpselt on kasutan mina programmi "WhereIsIt Pro" Seal on sul ühe klikiga kogu DVD failid kataloogis ja saad sirvida neid nagu exploreris ilma, et DVD peaks sees olema.
Ja kui tahad faili avada, siis küsib lihtsalt vastavat DVDd
Tänapäeval on kõvaketta GB hind sama mis keskmisel DVDtoorikul Aga kõvakettalt faile kaotada on liiga lihtne (viirused jne). DVDlt juba naljalt ei kao, kui just füüsiliselt kallale ei lähe.
DVDsid tuleb muidugi aegajalt u korra aastas pisteliselt või laus kontrollida. Kui mingi jama siis ruttu uus koopia.
USB pulga GB hind on selleks liiga kõrge.
Ühekordselt kirjutatavad kõvakettad võiks olemas olla
|
|
Kommentaarid: 28 loe/lisa |
   |
27 |
|
tagasi üles |
|
 |
Draqula
HV Guru
|
30.10.2008 10:48:44
|
|
|
Olen ka ise sel teemal mõtteid mõlgutanud ja jõudsin küsimuseni:
Mis oleks kõige mõistlikum ja soodsam variant 2 kõvakettaga lahenduse jaoks, mille puhul siis mõlemal oleks sama info... RAID vms. Kui üks ketas annab otsad, siis teisel info alles.
Kas on müügil spetsiaalseid kontrolleriga kaste kuhu saab kettaid sisse laduda või tuleb odavam tavalise PC põhjal ise ehitada...
|
|
Kommentaarid: 42 loe/lisa |
   |
34 |
|
tagasi üles |
|
 |
laurx
HV Guru

|
|
Kommentaarid: 1130 loe/lisa |
   |
3 :: |
716 |
|
tagasi üles |
|
 |
rex
HV Guru

|
30.10.2008 11:16:52
|
|
|
Kas sa säilitad neid nii, nagu nad kaamerast tulevad või oleks ehk mõistlik neid pisut kompressida? Mis formaadis nad kaamerast tulevad? MPEG2 või MPEG4?
Suur kõvaketas kiireks ligipääsuks + backup DVD-dele on vast tõesti parim lahendus.
laurx, NAS on mugav variant, aga see konkreetne device on krt väikeste ketaste jaoks. 3.5" ketas on siiski odavam ja mahukam. Selline seade ei pea ju eriliselt kaasaskandav olema.
|
|
Kommentaarid: 247 loe/lisa |
   |
226 |
|
tagasi üles |
|
 |
DVDRW
HV Guru

|
30.10.2008 11:42:04
|
|
|
Ideaalne oleks kui müüdaks karpi kuhu saaks 3,5" kettaid laduda ~5tk ja karbil oleks 1Gbit LAN ühendus + USB + Firewire. Aga mida ei ole seda ei ole (alla 2000eek Eestis).
Raid 1 osas olen muidu ma skeptiline, sest kettad korraga koos käivad. Kui tulekahju, välk sisse lööb, ülepinge, viirus vms, siis on ikka mõlemad läind. Parem on ikka üks kapis ja teine käib
Kui on vana DV lindiga kaamera, siis teen failid MPEG2-eks ~1,3h mahub siis DVDle. Sama DVD saab visata ka dvd mängijasse (mis suudab .mpg faile mängida) ja telekast vaadata.
Kui hiljem vaja redigeerida, siis peaks muidugi ka originaalformaadi alles hoidma aga siis DVDle mahub ~15min
2,5" NAS seade seal on vist näpukas.
|
|
   |
27 |
|
tagasi üles |
|
 |
wicked
HV Guru

|
|
Kommentaarid: 68 loe/lisa |
   |
63 |
|
tagasi üles |
|
 |
laurx
HV Guru

|
|
Kommentaarid: 1130 loe/lisa |
   |
3 :: |
716 |
|
tagasi üles |
|
 |
SurfData
HV Guru

|
03.11.2008 13:14:00
|
|
|
DVDRW kirjutas: |
Ideaalne oleks kui müüdaks karpi kuhu saaks 3,5" kettaid laduda ~5tk ja karbil oleks 1Gbit LAN ühendus + USB + Firewire. Aga mida ei ole seda ei ole (alla 2000eek Eestis).
|
Kui leiad sellise kastikese kus on sellised liidesed, 4+ ketast läheb sisse ja nii odavalt siis anna teada, võtaks isegi
|
|
Kommentaarid: 84 loe/lisa |
   |
74 |
|
tagasi üles |
|
 |
HacaX
HV Guru

|
03.11.2008 13:25:06
|
|
|
OT: ega keegi keela ise sarnast ehitada - suvaline odav ja pisike/vaikne (ja minu pärast kasvõi kasutatud, et veelgi odavam tuleks) raal, HDd sisse, FreeNAS/NASlite/OpenFiler peale ja nurka tiksuma. Pole küll nii stiilne, aga kogu funktsionaalsuse saab kätte ning ka asendamine/parandamine on lihtsam.
|
   |
22 |
|
tagasi üles |
|
 |
SurfData
HV Guru

|
03.11.2008 15:39:01
|
|
|
HacaX kirjutas: |
OT: ega keegi keela ise sarnast ehitada - suvaline odav ja pisike/vaikne (ja minu pärast kasvõi kasutatud, et veelgi odavam tuleks) raal, HDd sisse, FreeNAS/NASlite/OpenFiler peale ja nurka tiksuma. Pole küll nii stiilne, aga kogu funktsionaalsuse saab kätte ning ka asendamine/parandamine on lihtsam. |
praegu ongi nii et raali ehitamine sellise asja jaoks on odavam kui eraldi valmis kastike. Aga oleks isegi huvitatud just pisikesest ja kompaktsest kastikesest. näiteks nagu see:
http://www.intel.com/products/server/storage-systems/ss4000-e/ss4000-e-overview.htm
ainult et rohkem liideseid võiks olla ja 3-4x odavam
http://www.intel.com/Products/Server/Storage-Systems/SS4200-E/SS4200-E-overview.htm
siin on juba esata vähemalt olemas, aga 3x odavam võiks siiski olla. 5k sellise asja eest maksta....mnjahh, kodukasutuseks kindlasti mitte.
|
|
Kommentaarid: 84 loe/lisa |
   |
74 |
|
tagasi üles |
|
 |
DVDRW
HV Guru

|
03.11.2008 16:08:22
|
|
|
HacaX kirjutas: |
OT: ega keegi keela ise sarnast ehitada - suvaline odav ja pisike/vaikne (ja minu pärast kasvõi kasutatud, et veelgi odavam tuleks) raal, HDd sisse, FreeNAS/NASlite/OpenFiler peale ja nurka tiksuma. Pole küll nii stiilne, aga kogu funktsionaalsuse saab kätte ning ka asendamine/parandamine on lihtsam. |
Kõik oleks ilus kui see raal (ront) ~100EEK kuus raha elektri peale ei kulutaks
Kui ise ehitaks, siis vast kasutaks Asus EEEBoxi
|
|
   |
27 |
|
tagasi üles |
|
 |
HacaX
HV Guru

|
03.11.2008 21:00:05
|
|
|
Ermm... kas see juba-valmis-kast sedasama ei tee? SurfData viidatud seadmetel on 200/250W toide, ei näe põhjust miks oma tehtud NAS rohkem peaks kulutama. Mõni vanem prose mis liialt kuumaks ei lähe, integreeritud video millele ekstra jahutust polegi vaja (või veelgi parem - mitte-integreeritud video mille peale esmast konffimist täiesti masinast välja kisud), monitori on vaid installimise ajaks vaja (kui sedagi), kogu arvuti säästuresiimil tööle ning komponente koheselt unne suigutama kui neid parajasti vaja ei ole.
|
   |
22 |
|
tagasi üles |
|
 |
DVDRW
HV Guru

|
04.11.2008 09:59:02
|
|
|
Kokkuvõtteks võib öelda, et see variant mis minul on ongi parim: Koduserveriks Laptop (24/7 sees, elektrikulu 30EEK kuu) + Kõvakettad (eraldi ostetud USB karbis). Iga ketta peale läheb 10EEK kuus lisaks.
Ja teleka taga on siis MYHTPC millega siis üle võrgu saab koduvideosid vms vaadata.
Kapis on siis dubleeeritud kettad, mida aegajalt uuendan + DVD kirjutamine.
1,5TB kettale mahub nii mõndagi
ot: |
Läptop serveriks on hea mõte: tarbib vähe voolu, küljes ka monitor + sisseehitatud UPS ~4 tundi
Mu server salvestab kõiki Eesti kanaleid ühe USB Nova-T pulga abil kettale nädalase ajalooga, siis saan alati vaadata just seda mida tahan ja oma valitud ajal + ilma reklaamideta
Kui vool ära läheb, siis lülituvad välised kettad 12V aku peale ümber. |
|
|
   |
27 |
|
tagasi üles |