praegune kellaaeg 19.06.2025 16:31:40
|
Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
autor |
|
rang
HV kasutaja

|
27.08.2008 20:48:09
Kuidas teha moodulitega laiendavat süsteemi? |
|
|
Mõtlesin, et võtaks codeigniteri frameworki(php) ja teeks mingi sisuhaldussüsteemi oma tarbeks. Aga ma pole vist oop-st ja class-ide asjast väga hästi aru veel saanud ja ei oska mõelda välja vastavat lahendust.
Internetis on väga palju erinevaid sisuhaldussüsteeme, aga mulle tundub, et need on liiga piiravad(moodulite toetus, raske aru saada, kuidas teha mooduleid).
Kas keegi oskaks seletada, kuidas kirjutada süsteemi kood nii, et hiljem oleks seda lihtsam laiendada?
|
|
Kommentaarid: 3 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
0 :: |
3 |
|
tagasi üles |
|
 |
nene
Kreisi kasutaja

|
28.08.2008 00:10:55
Re: Kuidas teha moodulitega laiendavat süsteemi? |
|
|
rang kirjutas: |
Kas keegi oskaks seletada, kuidas kirjutada süsteemi kood nii, et hiljem oleks seda lihtsam laiendada? |
Jah, mu noor sõber, võin sulle seda õpetada, kuid enne pead lugema vanade prohvetite õpetusi ja seadma oma elu ja koodi nende järgi. Nendes õpetustes seisavad järgmised asjad:
* Ära korda ennast. Väljenda oma teadmised ainult ühes kohas ja ainult üks kord. Kordused tähendavad raskemat hallatavust, pikemat koodi ja üleüldse kehvemat tuju.
* Jaga ja valitse. Selle strateegiaga on lahendatavad praktiliselt kõik programmeerimisalased ülesanded. Jaga probleemid tükkideks. Jaga suured moodulid väikesteks. Suured funktsioonid tillukesteks. Ja seejärel kombineeri nad kokku võimsaima tulemuse nimel. Nii sünnibki Tao.
* Enneagne optimeerimine on kõige kurja juur. Ära optimeeri seda, mida sa pole mõõtnud - see ei tule kasuks sinu karmale.
* Testi, või muidu testivad su koodi teised. Ja kuidas sa saad üldse kindel olla, et su kood teeb, mida sa tahad, kui sa ei testi. Üldiselt mõjub testimine koodi jingi ja jangi tasakaalule väga positiivselt.
* Dokumenteeri. Pea meeles, et literatiivse programmeerimise isa Donald Knuth silmitseb ka su kõige paremini dokumenteeritud moodulit sügava tülgastusega. Aga dokumenteeri sellest hoolimata.
* Õpi erinevaid keeli, sest igal keelel on oma mõte ja eesmärk (aga ära programmeeri COBOLis kui sa saad seda vältida). Valgustatud õpilane peaks olema tuttav kolme olulisima keelega: C, Perl ja Lisp.
* Õpi UNIXit, sest UNIXist on õppinud kõik teised operatsioonisüsteemid, ja need kes pole õppinud, need olnud sunnitud ise UNIXi taasleiutama - tavaliselt kehvemini ja vigaselt. Ja õpi valitsema käsurida, sest ainult need, kes valitsevad käsurida, omavad tõelist kontrolli oma arvuti üle.
Kui oled oma elu ja koodi nende õpetuste järgi seadnud (ja mõningate teiste järgi, mis mul praegu kohe meelde ei tulnud), siis tule taas minu juurde ja ma ütlen sulle: "Nüüd oled sa valgustatud mu poeg. Nüüd võid sa minna ja kirjutada oma süsteemi. Ja selle kood saab olema lihtsasti laiendatav. Ja teised programmeerijad lausa kaugetelt maadelt tulevad kohele, et vaadata kui ilus ja lihtsasti laiendatav see kood on."
|
|
Kommentaarid: 24 loe/lisa |
   |
1 :: |
23 |
|
tagasi üles |
|
 |
Aq
HV kasutaja
|
11.09.2008 20:38:24
|
|
nene kirjutas: |
* Jaga ja valitse. Selle strateegiaga on lahendatavad praktiliselt kõik programmeerimisalased ülesanded. Jaga probleemid tükkideks. Jaga suured moodulid väikesteks. Suured funktsioonid tillukesteks. Ja seejärel kombineeri nad kokku võimsaima tulemuse nimel. Nii sünnibki Tao. |
Ei, niimoodi sünnib "vähkkasvaja" nagu näiteks Gallery2
Muidugi, mina pean silmas seda, et Gallery2 puhul on asi jagatud lisaks funktsioonidele jms ka veel megapaljude failide vahel laiali nii, et seda jampsi kasutajal läbi FTP kustutada alles annab...
Niet asjal on mitu otsa - oleneb, kelle jaoks midagi teha... progejatele veibolla selline lähenemine hea, aga teistele kasutajatele??? njah, aga mitte et ma nii tark oleksin, et pikalt programmeerimis-filosoofilist arutelu pidada
|
|
Kommentaarid: 4 loe/lisa |
   |
4 |
|
tagasi üles |
|
 |
mikk36
HV Guru

|
11.09.2008 21:25:50
|
|
|
kui tihti sa seda siis kustutama pead ?
|
|
Kommentaarid: 85 loe/lisa |
   |
2 :: |
78 |
|
tagasi üles |
|
 |
sander85
HV kasutaja

|
11.09.2008 21:58:36
|
|
|
klassid ja asjad on ikka hea kui on eraldi failides, hõlpsam leida ja edasi arendada.. kui kõik ühes failis, siis on haldamine ikka lõpuks parajalt keeruline
_________________ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that.
-- G. Carlin |
|
Kommentaarid: 2 loe/lisa |
   |
2 |
|
tagasi üles |
|
 |
nene
Kreisi kasutaja

|
11.09.2008 23:58:36
|
|
Aq kirjutas: |
Gallery2 puhul on asi jagatud lisaks funktsioonidele jms ka veel megapaljude failide vahel laiali nii, et seda jampsi kasutajal läbi FTP kustutada alles annab... |
Kui see on tõesti Gallery2 puhul probleemiks, siis õige lähenemine oleks luua skript, mis näiteks suure hunniku pisikesi PHP faile kõik üheks suureks kokku paneks. Seejärel saab arendada ikkagi suurt hulka faile kasutades ning iga avaliku versiooni väljalaskmisel tuleb lihtsalt korraks too skript käima tõmmata.
Näiteks jQuery meeskond kasutab oma arenduses just taolist lahendust, kuna kõik eelistavad kasutada JavaScripti libraryt, mis koosneb vaid ühest failist, kuid arenduses üheainsa hiigelsuure failiga ringi mässata on meeletu piin, mistõttu arendusversioon koosneb tegelikult mitmest eraldi failist.
Nõndaviisi on õnnelikud nii arendajad kui kasutajad.
|
|
Kommentaarid: 24 loe/lisa |
   |
1 :: |
23 |
|
tagasi üles |
|
 |
linnumees
HV kasutaja
|
12.09.2008 13:59:36
|
|
|
Javascripti puhul on määravaks pigem kasutajapoolse laadimise aeg - brauser tirib ju vaikimisi korraga alla vaid 2 faili samalt domeenilt ning Javascripti laadimiseks lehe renderdamine peatatakse...
|
|
Kommentaarid: 3 loe/lisa |
   |
3 |
|
tagasi üles |
|
 |
Aq
HV kasutaja
|
12.09.2008 18:43:36
|
|
|
mikk36 kirjutas: |
kui tihti sa seda siis kustutama pead ? |
Varem üsna tihti - ma mitu korda pusisin sellega ja lootsin, et saab asja, aga ikka totaalne "overkill" on tehtud... Kui kuskil midagi kasutama peaks, siis ilmselt võtan selle 1. seeria edasiarenduse ikka... Viimasel ajal aga pole www-sid ehitanud ega kuskile pilte "üles visanud", seega rahu majas.
nene kirjutas: |
Kui see on tõesti Gallery2 puhul probleemiks, siis õige lähenemine oleks luua skript, mis näiteks suure hunniku pisikesi PHP faile kõik üheks suureks kokku paneks. Seejärel saab arendada ikkagi suurt hulka faile kasutades ning iga avaliku versiooni väljalaskmisel tuleb lihtsalt korraks too skript käima tõmmata. |
Nutore, kui oskajaid kah on Siis tõesti kõik rõõmsad...
|
|
Kommentaarid: 4 loe/lisa |
   |
4 |
|
tagasi üles |
|
 |
|
lisa lemmikuks |
|
|
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse sa ei või vastata selle foorumi teemadele sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis sa ei saa lisada manuseid selles foorumis sa võid manuseid alla laadida selles foorumis
|
|
Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.
|