Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
autor |
|
ruts8
Kreisi kasutaja

|
15.07.2003 14:48:46
Kui suur partr. teha win xp jaox |
|
|
Kõvaketas on 60 GB, Op. süst. Win xp pro. Tahaks teha kaks partitsiooni, ühe peal oleks win xp, ja teise peal oleksid isiklikud ja töö asjad....
Kunagi lugesin ühte teemat, kus oli kirjas, kui suure tuleks teha, aga kahjuks ei leidnud seda enam üles...
viimati muutis ruts8 19.07.2003 13:42:29, muudetud 1 kord |
|
Kommentaarid: 47 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
0 :: |
45 |
|
tagasi üles |
|
 |
Spott
HV Guru

|
15.07.2003 15:25:28
|
|
|
Kui palju su need isiklikud asjad ruumi võtavad?
Ja mis programme XP alla oled paigaldanud/paigaldad?
Sellest tee otsus. Võib piisata 5Gb aga samas võib mõnele väheseks jääda ka 40GB XP-le ja programmidele.
_________________ Kingitused internetist - NetiKink - tellige endale näiteks HV avatariga ja kasutajanimega tass, t-särk või mõni muu huvitav kingitus sünnipäevaks või muuks tähtpäevaks. |
|
Kommentaarid: 162 loe/lisa |
   |
6 :: |
134 |
|
tagasi üles |
|
 |
zwölf
Kreisi kasutaja

|
15.07.2003 15:31:36
|
|
|
Alla 10 GB ei tasu teha XP- le. XP hakkab asjatult kettaruumi optimeerima ja "vanu" faile tihendama. 10-20 GB vähemalt.
|
|
Kommentaarid: 217 loe/lisa |
   |
191 |
|
tagasi üles |
|
 |
rastix
Kreisi kasutaja
|
16.07.2003 12:52:35
|
|
|
part xp jaoks võiks olla umbes 5GB ja ketta alguses.
|
|
Kommentaarid: 88 loe/lisa |
   |
84 |
|
tagasi üles |
|
 |
eeRuheeRu
Kreisi kasutaja
|
16.07.2003 12:59:36
|
|
|
5GB piisab täiesti, ise tegin ulli peaga 2GB aga sellest jääba way väheks. Hetkel paningi windowsi pagefile.sys faili suurema pardi peale tegema.
_________________ M:Corsair 512MB CL2 PC3200, Spire cooler WR3 90.- |
|
Kommentaarid: 10 loe/lisa |
   |
9 |
|
tagasi üles |
|
 |
Dirty Harry
HV Guru

|
16.07.2003 13:07:55
|
|
|
Nagu juba enne üteldi - partitsioon tee kindlasti pisike ja ketta algusesse. Soovitav on saalefail(swap) panna täiesti eraldi partitsioonile(kus peale saalefaili midagi muud pole).
Endal on süsteemne part 4 GB ning kõik peale süsteemi on mujal. Jah, ka "Program Files". Süsteemikettal on op.süs ning mõned üksikud programmikesed, mis kas ei lase installimisel installkataloogi muuta või on süsteemiga seot. Vaba ruumi on süsteemipartitsioonil umbes 1 GB. Seitse-kaheksa kuud on nii olnud(viimase kuu aja jooksul olen küll peamiselt kasutanud hoopis linuxit) ja ketas ei ragise jubedalt, süsteem pole uimaseks muutnud jne. Samas vend, kes tegi ainult ühe 40 GB partitsiooni, vaevles kogu aeg nn. "swappimise" käes. Nüüd tegi ise ka süsteemi jaoks pisikese 3 GB partitsiooni ja ...probleeme pole.
|
|
Kommentaarid: 181 loe/lisa |
   |
1 :: |
1 :: |
145 |
|
tagasi üles |
|
 |
raido357
HV veteran
|
16.07.2003 13:46:35
|
|
|
mul endal on 6gb ringis tehtud Xp jaoks, vaba sellest on no ca 2,5gb tavaliselt vahel ka rohkem.
|
|
Kommentaarid: 78 loe/lisa |
   |
70 |
|
tagasi üles |
|
 |
KosMa
Kreisi kasutaja

|
16.07.2003 14:05:45
|
|
|
Mul näiteks on tehtud suhteliselt suure reserviga XP Pro, swapi ja progede tarbeks 10GB'ne partitsioon, millest hetkel on vaba natuke üle poole ehk siis mingi 5.25GB - kõik dokumendid ja igasugused muud failid k.a. ka kõigi netist laetud progede installatsioonifailid (u. 3.3GB) asetsevad omaette partitsioonidel... üldse on praegu minu 40GB'ne kõvaketas jagatud 8'ks partitsiooniks, kuna peale XP Pro (4 partitsiooni) on peal ka veel XP HomeEdition (1 partitsioon) ja RH Linux 8.0 (3 partitsiooni)...
... kui kõvakal oleks ka antud juhul ainult üks op.süsteem, siis oleks seal vist ikkagi 4 partitsiooni, kuna minu arvates on ühe tavalise partitsiooni nominaalmahuks täiesti piisav 10GB, kui sinna peale ei hakata laskma suuremahulisi mänge (1 mäng > 1GB), filme, lõpmatul hulgal muusikat või muud taolist...
_________________ marmer - minu pere tagasihoidlik kodukas ja
lingikogu ... |
|
   |
10 |
|
tagasi üles |
|
 |
raido357
HV veteran
|
16.07.2003 14:08:43
|
|
|
sul siis mingine 2-3gb jupid ve?
|
|
Kommentaarid: 78 loe/lisa |
   |
70 |
|
tagasi üles |
|
 |
KosMa
Kreisi kasutaja

|
16.07.2003 14:24:38
|
|
|
raido357 kirjutas: |
sul siis mingine 2-3gb jupid ve?  |
... ei saa antud juhul päris hästi aru, mis selle juures niiväga nalja teeb...
... hakkame siis neid partitsioone üles lugema:* Win XP Pro + swap + programmid = 10GB
* igasugused teksti- ja tabeltöötlusfailid = 1GB
* erinevate programmide installatsioonifailid = 5GB
* lokaalvõrgukasutajate failid (peamiselt DWG) = 9GB
* WinXP HE + swap + programmid (viimaseid on seal väga vähe) = 4GB [seda windowsi kasutan ma väga harva ja selletõttu ka väiksem part.]
* ülejäänu kõvaketta pinnast moodustavad kolm linuxi partitsiooni... ... tundub see siis tõesti nii imelikult naljakas...
... esiteks leian ma, et nii on mul loodud palju parem niiöelda failihaldus, kui siis, kui erinevat tüüpi failid oleksid sama ketta peal kusagil laiali...
... teiseks arvan ja olen ka sellele kinnitust saanud, et nii on arvuti mõnevõrra suutlikum, kuna suurte partide korral oleksid tükeldatud failid väga suure ala peal laiali ja siis kuluks nende väljalugemiseks ja uuesti salvestamiseks rohkem aega ning nõuaks seega arvutilt vähemalt hetkeliselt ka rohkem ressursse... ja pealegi toimub ketta defragmenteerimine väikse partitsiooni ulatuses märgatavalt kiiremini kui suurema ulatuses... ja kuna ma kasutan aktiivselt ainult kahte-kolme partitsiooni, siis leian, et selline lahendus on antud juhul iagti positiivselt näidustatud...
lingikogu ...
viimati muutis KosMa 16.07.2003 14:31:30, muudetud 1 kord |
|
   |
10 |
|
tagasi üles |
|
 |
SKG
HV Ihaldatuim Poissmees

|
16.07.2003 14:30:41
|
|
|
kui on uus 80GB ketas... kas nii on normaalne teha, et...?
WinXP Pro + programmid ja mängud - 15GB
swap file - 1GB
dokumendid, muusika, videod jne. - ülejäänd kettaruumile
_________________ 17/1/2023, Scart: "Selle sajandi senise möödunud aja üks suuremaid skandaale on hetkel lahti rullumas..."
6/4/2025, RFK Jr: "The most effective way to prevent the spread of measles is the MMR vaccines." |
|
Kommentaarid: 373 loe/lisa |
   |
3 :: |
313 |
|
tagasi üles |
|
 |
KosMa
Kreisi kasutaja

|
16.07.2003 14:44:53
|
|
|
Fast&Furious kirjutas: |
kui on uus 80GB ketas... kas nii on normaalne teha, et...?
WinXP Pro + programmid ja mängud - 15GB
swap file - 1GB
dokumendid, muusika, videod jne. - ülejäänd kettaruumile |
... mina oleks ka veel dokumendid eraldi partitsioonile pannud (olenevalt mahust kusagil 1 kuni "iks" GB), aga kõik oleneb ka vastavate failide kasutustihedusest...
... minu isiklikus arvutis on praegu 20GB'ne vint (reaalselt kasutatav 18.5GB) ja see on jagatud, kui ma õigesti mäletan, siis 3'ks:* WinXPHE + swap + proged = 6GB ja sellest on vaba natuke alla 2GB
* igasugused dokumendid, mängud ja progede installatsioonifailid = 6GB
* meediafailide tarbeks = kõik ülejääv maht ehk siis umbkaudu 6.5GB ... ja hetkeseisuga olen selle mahuga võiks vist öelda, et peaaegu rahul, kuigi mitu korda on mõte peast läbi käinud, et võiks kas uue suure (HDD => 60GB) või siis vähemalt ühe 40GB'se teiseks kettaks kõrvale osta...
lingikogu ... |
|
   |
10 |
|
tagasi üles |
|
 |
Kännuämblik
HV kasutaja

|
16.07.2003 15:18:30
|
|
|
KosMa kirjutas: |
... esiteks leian ma, et nii on mul loodud palju parem niiöelda failihaldus, kui siis, kui erinevat tüüpi failid oleksid sama ketta peal kusagil laiali...
... teiseks arvan ja olen ka sellele kinnitust saanud, et nii on arvuti mõnevõrra suutlikum, kuna suurte partide korral oleksid tükeldatud failid väga suure ala peal laiali ja siis kuluks nende väljalugemiseks ja uuesti salvestamiseks rohkem aega ning nõuaks seega arvutilt vähemalt hetkeliselt ka rohkem ressursse... ja pealegi toimub ketta defragmenteerimine väikse partitsiooni ulatuses märgatavalt kiiremini kui suurema ulatuses... ja kuna ma kasutan aktiivselt ainult kahte-kolme partitsiooni, siis leian, et selline lahendus on antud juhul iagti positiivselt näidustatud... |
Õiget juttu räägid, pealegi ka Microsoft ise väidab et Windows toimetab mitme pisema partitsiooniga palju kiiremini kui ühe suurega.
On aga mõned konksud. Esiteks, kui usinalt igasugu softi installida siis vaatamata sellele et Su Program Files asub eraldi partitsioonis munetakse Help faile, .dll jms. ikkagi süsteemipartitsiooni nii et see võib üllatavalt nobedalt paisuma hakata. Teiseks, kui ruumiga kipub kitsas kätte tulema siis palju vaba ruumi ühes partitsioonis kipub olema mugavam kui pisut vaba ruumi paljudes partitsioonides. Kolmandaks tasub jälgida et partitsioonides oleks alati vähemalt 25% vaba ruumi, muidu failisüsteem kipub aeglasemaks jääma ja ka ketta defragmenteerimine toimib kehvasti.
|
|
Kommentaarid: 12 loe/lisa |
   |
12 |
|
tagasi üles |
|
 |
KosMa
Kreisi kasutaja

|
16.07.2003 15:29:05
|
|
|
Kännuämblik kirjutas: |
Õiget juttu räägid, pealegi ka Microsoft ise väidab et Windows toimetab mitme pisema partitsiooniga palju kiiremini kui ühe suurega.
On aga mõned konksud. Esiteks, kui usinalt igasugu softi installida siis vaatamata sellele et Su Program Files asub eraldi partitsioonis munetakse Help faile, .dll jms. ikkagi süsteemipartitsiooni nii et see võib üllatavalt nobedalt paisuma hakata. Teiseks, kui ruumiga kipub kitsas kätte tulema siis palju vaba ruumi ühes partitsioonis kipub olema mugavam kui pisut vaba ruumi paljudes partitsioonides. Kolmandaks tasub jälgida et partitsioonides oleks alati vähemalt 25% vaba ruumi, muidu failisüsteem kipub aeglasemaks jääma ja ka ketta defragmenteerimine toimib kehvasti. |
... vastaks samaga, et täiesti õige jutt siingi... ja selletõttu püüdsingi teha enne partitsioonide tegemist suhteliselt hoolika kalkulatsiooni, kui suur parajasti mingi partitsioon oleks mõistlik luua, et hiljem raskusi andmete mahutamisega ei tekiks ning et siis see omakorda arvuti tööd ei aeglustaks...
... ja programmid on mul samuti windowsiga ühe partitsiooni peal - ainult nende (netist tõmmatud progede) installatsioonifailid asuvad teise partitsiooni peal...
lingikogu ... |
|
   |
10 |
|
tagasi üles |
|
 |
Kännuämblik
HV kasutaja

|
16.07.2003 15:46:13
|
|
|
... vastaks samaga, et täiesti õige jutt siingi... ja selletõttu püüdsingi teha enne partitsioonide tegemist suhteliselt hoolika kalkulatsiooni, kui suur parajasti mingi partitsioon oleks mõistlik luua, et hiljem raskusi andmete mahutamisega ei tekiks ning et siis see omakorda arvuti tööd ei aeglustaks...
... ja programmid on mul samuti windowsiga ühe partitsiooni peal - ainult nende (netist tõmmatud progede) installatsioonifailid asuvad teise partitsiooni peal... |
Nojah, siis on muidugi OK. Tegelikult on mul endal kah alati olnud swap fail omaette partitsioonis - kasvõi juba selleks et hoida ära võimalikku fragmenteerumist. Lisaks on mul aga alati windows installitud 2 eraldi partitsiooni, üks neist on selline konservatiivne paik kus on vaid tööks olulised asjad installitud ja kuhu ma naljalt uusi asju ei installi, teine partitsioon on koht kus saab igasugu läbu proovida ja kus pole kahju kasvõi format teha. Kui on vaja mingil hetkel Windowsi upgradeda või lihtsalt uuesti installida siis saab esmalt uus töökonf läbupartitsioonis kenasti valmis ehitatud ning seejärel partitsioonide rollid vahetuvad. Tööfaile meeldib aga mullegi eraldi partitsioonis hoida.
|
|
   |
12 |
|
tagasi üles |
|
 |
KosMa
Kreisi kasutaja

|
16.07.2003 15:59:15
|
|
|
Njah... seda swapi eraldi partitsioonil hoidmist peaks ehk tõesti proovima - sinnamaani pole sellest vist midagi, kuni see swap samal füüsilisel kettal asub... või pole sellel mingit erilist tähtsust, et ta just winiga samal füüsilisel kettal asuks...?
lingikogu ... |
|
   |
10 |
|
tagasi üles |
|
 |
Kännuämblik
HV kasutaja

|
16.07.2003 17:01:08
|
|
|
Njah... seda swapi eraldi partitsioonil hoidmist peaks ehk tõesti proovima - sinnamaani pole sellest vist midagi, kuni see swap samal füüsilisel kettal asub... või pole sellel mingit erilist tähtsust, et ta just winiga samal füüsilisel kettal asuks...? |
Kui juba kaks füüsilist ketast on siis ma pigem prooviks swapi panna teisele kettale ning selle teise ketta eraldi IDE kanalisse. Muidugi kui see teine vint on aeglasem siis on pilt segasem, viitsimise korral tasuks siis veidi testida - ise usun et ka siis kui teine vint _pisut_ aeglasem on võib kokkuvõttes ikkagi võita.
Mängida saab veel klastri suurusega - suur klaster annab parema performance kuid suure hulga väikeste failide puhul läheb ruumi kaotsi, lisaks ei saa defragmenteerimisproged siis enam hakkama. Partition Magic laseb klastri suurust muuta nii et andmed partitsioonis säilivad (tegelikult väga abx proge, saab partitsioone konverteerida ühest tüübist teise nii et andmed säilivad - näiteks. NTFS->FAT, partitsiooni suurust muuta samamoodi jne.).
Ise olen kasutanud swap partitsiooni jaoks hoopis fat16 (mitte fat32!), alla 500 MB jaoks on see kiireim, üle 500 MB on jälle NTFS etem. Nüüd muidugi enam swapi fat16 peal hoida ei õnnestu kuna ta 500 MB sisse ei mahu.
Lisaks kui failide arv ületab 65,518 peaks NTFS kasutama.
|
|
   |
12 |
|
tagasi üles |
|
 |
YRO
HV kasutaja

|
|
Kommentaarid: 16 loe/lisa |
   |
16 |
|
tagasi üles |
|
 |
ruts8
Kreisi kasutaja

|
17.07.2003 14:50:52
|
|
|
Eks teen siis põhjaliku kalkulatsiooni, ja vaatan, mis välja tuleb...
|
|
   |
45 |
|
tagasi üles |
|
 |
ruts8
Kreisi kasutaja

|
19.07.2003 11:47:08
|
|
|
Nüüd said siis partitsioonid tehtud: süsteemi ja programmide jaoks 15GB ja ülejäänud muude asjade ja SWAP-i jaoks... arvuti on nüüd ikka tunduvalt kiirem....
Tänud kõigile, kes vastata viitsisid
EDIT: kirjaviga parandatud
viimati muutis ruts8 19.07.2003 13:41:48, muudetud 1 kord |
|
   |
45 |
|
tagasi üles |
|
 |
DoS
HV veteran

|
19.07.2003 12:59:37
|
|
|
kas partitsioon ei oleks õigem sõna? (mitte partritsioon)
|
|
Kommentaarid: 50 loe/lisa |
   |
47 |
|
tagasi üles |
|
 |
ruts8
Kreisi kasutaja

|
19.07.2003 13:44:04
|
|
|
DoS kirjutas: |
kas partitsioon ei oleks õigem sõna? (mitte partritsioon) |
On küll õige...
|
|
   |
45 |
|
tagasi üles |
|
 |
Poco
HV kasutaja

|
19.07.2003 14:50:03
|
|
|
Kogu see teema andis mõnegi hea idee. Nüüd aga üks küsimus teadmatusest - mis, kes, kus on SWAP -file?
Tänud ette, kes viitsivad vastata. Otsingust ei suutnud enda jaoks seda tuvastada.
_________________ Ei tea vist üldse midagi... või siiski? |
|
Kommentaarid: 36 loe/lisa |
   |
32 |
|
tagasi üles |
|
 |
MC Riot
HV kasutaja
|
19.07.2003 15:20:40
|
|
|
Swap- saalefail...
Winnimeestel by default C:\windows\win386.swp
Väga robustselt öeldes pannakse sinna see, mis RAM'i ei mahu...
Tegelikult muidugi see, mida hetkel ei kasutata (väga tihedasti).
Virtuaalne mälu kahesõnaga...
_________________ MC Riot |
|
tagasi üles |
|
 |
YRO
HV kasutaja

|
|
Kommentaarid: 16 loe/lisa |