Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
autor |
|
kummiliim
HV vaatleja

|
03.06.2008 16:45:56
OpenMoko GNU/Linuxil põhinev nutitelefon valmimas |
|
|
Projekti koduleht: www.openmoko.org
Telefoniks siis OpenMoko Freerunner (a.k.a. GTA02). Tegemist on täielikult vabal riistvaral põhineva telefoniga mis jooksutab Linuxit. Kui aasta alguses levis veel arendajate versioon (GTA01 ehk Neo 1973) siis nüüd on lõpuks tootmisjärku jõudnud ka selle järglane mis on mõeldud juba tavakasutajale. Telefoni uudsus põhinebki sellega kaasneval vabadusel. Nüüd on võimalik mobiilse seadmega teha samamoodi mida hing ihaldab nagu Linuxiga PCl. Kogu riistvara on operatsioonisüsteemi poolt kergesti kättesaadav ja absoluutselt kõike on võimalik oma soovide järgi sättida. Telefonist võib teha võrgudiagnostikariista, tavalise ärimobiili, matkaja parima sõbra (telefon sisaldab GPSi), mängupuldi (sisaldab ka akseleromeetreid - kiirendussensoreid, mõtle Wii puldile), kardiomonitori või ükskõik mille mis pähe tuleb. Kuigi telefoni standardvälimus on kinnitatud on see võimalik suisa isekujundatud korpusega tellida saates tootjale kujunduse CAD failid. Riistvara vabadus ongi projekti suurim prioriteet. Kallima paketi ostes saab telefoniga suisa vajalikud kruvikeerajad kaasa, et riist ise lahti võtta. Masinas leiduv riistvara on üsnagi mitmekesine. Tähtsamad spetsifikatsioonid:
- 400/500 MHz Samsung 2442B Protsessor
- 128 MB SDRAM
- 480x640px puutetundlik ekraan (16bit)
- 850/1800/1900 ja 900/1800/1900 MHz GSM/GPRS
- WiFi 802.11b/g
- Bluetooth
- Riistvaraline 2D/3D graafikakiirendus
- Kaks kolmedimensioonilist akseleromeetrit
- GPS
- Mini USB port (kasutatav nii lisaseadmetega kui ka laadimiseks)
- 1200 mAh aku millega eeldatakse 150-200 tundi ooteaega
- 256 MB NAND flash
- 512 MB microSD (laiendatav hetkel kuni 8 GB)
- Puutepliiats millel sees ka laserpointer
- Kogu riistvara on GPL litsentsi all.
- Mõõtmed on 120.7 x 62 x 18.5 mm ja kaal on 150g
Ka kogu tarkvaraarendus on aset leidnud vabavara meetoditel. Firma ise toodab vaid riistvara, kogu tarkvara on teinud kasutajad ise ja seda täiustatakse pidevalt. Erinevalt tavalistest firmade tarkvaraarendajatest kes teevad seda mida neil ülaltpoolt kästakse, töötavad kasutajad välja lahendusi mis neil endal ära kuluksid. Nii ongi tarkvaralahendused mitmekesisemad ja paistavad ka kasutajasõbralikumad (kõik tehakse ja muudetakse kasutajate soovide järgi). Ja mitu pead on ikka mitu pead. Näiteks kuigi riistvaraliselt on puuteekraan single-touch (erinevalt näiteks iPhonest) siis on juba jõutud üsna kaugele ka multi-touchi emuleerimisega kuigi driverid seda lubama ei peaks. Seade riistvara on tarkvaralahendustes üldse nutikalt ära kasutatud. Kujuta ette näiteks kalendris olevaid ülesandeid mis sõltuvad asukohast ja mida näidatakse siis, kui kuskile saabud (kontrollitakse GPSiga). Väljatöötatud lahendustega saabki tutvuda projekti vikis mille link postituse alguses on. Viimaste uudiste järgi hakkaski telefoni tootmine juuni alguses pihta ja varsti saab seda tellima hakata. Riista hind on paika pandud 399 USD peale. Kui osta telefon kümneses grupis langeb hind 369 USD peale ja saab natuke lisanänni kaasa.
Kellel on huvi, siis tutvuge projektiga lähemalt. Samuti liituge OpenMoko eesti grupiga (kus ma praegu paraku üksi istun) ja kui ostusoov tuleb, siis pange ennast grupiostude nimekirja, nii saab kamba peale hinnast natuke alla : ). Minul jookseb igal juhul suu vett.
Siin ka üks varasem teema: link. Arvasin, et parem uus teha.
|
|
Kommentaarid: 1 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
0 :: |
1 |
|
tagasi üles |
|
 |
chesm6mmi
HV Guru

|
03.06.2008 17:15:55
|
|
|
paistab vägagi asjalik riistapuu
|
|
Kommentaarid: 107 loe/lisa |
   |
1 :: |
102 |
|
tagasi üles |
|
 |
kummiliim
HV vaatleja

|
10.06.2008 07:11:12
|
|
|
5. juunil kinnitati, et massitootmine on alanud. Kui huvi on, siis organiseerume ruttu kokku. Grupis ostjad peaksid saama lisaks hinnaalandusele kaasa tasuta headseti ja mobiilikoti. Praeguseks peaks meil kolm inimest vajalikust kümnest koos olema. Kui nii palju huvi ei ole, võime muidugi ka üksikult osta.
|
|
   |
1 |
|
tagasi üles |
|
 |
kpihus
Kreisi kasutaja

|
14.06.2008 23:15:39
|
|
|
mhmm, ma arvan, et ma olen ka käpp, aga hetkel veel ei ole kindel.
|
|
Kommentaarid: 26 loe/lisa |
   |
25 |
|
tagasi üles |
|
 |
Zooter
Kreisi kasutaja

|
22.06.2008 10:27:19
|
|
|
Panin ennast gruppi kirja ... saab huvitav olema
|
|
Kommentaarid: 64 loe/lisa |
   |
2 :: |
62 |
|
tagasi üles |
|
 |
waux
HV Guru

|
22.06.2008 11:49:24
|
|
|
369$,hmmm.palju transa ja toll maksavad,ehk palju lõpphind tuleks.
ja kas kuskilt on juba tarbijate tagasisidet kah kuulda?
|
|
Kommentaarid: 597 loe/lisa |
   |
494 |
|
tagasi üles |
|
 |
kummiliim
HV vaatleja

|
23.06.2008 12:41:27
|
|
|
kpihus kirjutas: |
mhmm, ma arvan, et ma olen ka käpp, aga hetkel veel ei ole kindel. |
Zooter kirjutas: |
Panin ennast gruppi kirja ... saab huvitav olema  |
Suurepärane.
wfiles kirjutas: |
369$,hmmm.palju transa ja toll maksavad,ehk palju lõpphind tuleks. |
Ei oska kahjuks sellega aidata. Tean, et tehasest viiakse telefonid USA ja Euroopa jagamispunktidesse kust nad laiali saadetakse. Seega ainult Euroopa toll tuleb peale ilmselt. Ei ole kahjuks selle küljega kursis, ehk keegi teine oskab aidata. Ise kujutan ette, et ehk 4000.- saab ikka ilusti kätte selle.
ja kas kuskilt on juba tarbijate tagasisidet kah kuulda? |
Praeguseks on kasutajatel vaid eelmine mudel mis oligi ainult tarkvaraarenduseks. Niipalju kui ma tean, on paar inimest ka uue kätte saanud. Üks kelle esmamuljeid lugesin oli monochromementality blogija. Tundub aga, et tema blogiga juhtus õnnetus.. Artiklit saab siiski lugeda Googli cachest ja pilti näha siit.
Paar asja mis ma tahaks üle korrata, et pettumist ei oleks. Esiteks, Moko riistvara on sama klassi smartphonedest nõrgem (IPhone) välja arvatud ekraanisuurus (VGA). Eesmärgiks ei olegi teisi üle mängida vaid luua uus turg vabadele telefonidele. Just riistvaraline ja tarkvaraline vabadus peaks ostu põhjuseks olema. Kui tahad lihtsalt nunnut uut telefoni osta IPhone. Teiseks, tarkvara ei ole veel 100% valmis. See on ilmselt kasutuskõlbulik kuid mitte nö polished. Tootjad ootavad tarkvara arengus pärast müügi algust eksponentsiaalset kasvu kuid arvestage ikkagi, et kõik ei ole 100% kindel. Moko ei ole veel mõeldud täiesti tavakasutajale. Ma ei ostaks seda oma emale või vanaemale. Kui sulle ei meeldi natuke nokitseda, siis ära osta seda. Lühidalt on siis Moko veel natuke geekide pärusmaa. Minu jaoks on see igatahes idee, mida olen nõus rahaliselt toetama.
Nii, aitab negatiivsest toonist nüüd. Tegelikult on vahepeal jõutud päris lahedaid asju ära teha. Minu lemmikud järgnevad:
Üldse, mailing listi soovitaks ma ennast kirja panna, sealt saab päris palju põnevat infot ja tootjad räägivad samuti põhiliselt seal. Siit saab ka vanasid threade näha.
Viimaste uudiste kohaselt lähevad masinad juuli alguses müüki ja peaksid transpordiga kasutajateni jõudma juuli keskel.
edit: Ei suuda enam ära oodata millal saan asjale ühe korraliku Linux From Scratchi peale ajada .
|
|
   |
1 |
|
tagasi üles |
|
 |
waux
HV Guru

|
|
   |
494 |
|
tagasi üles |
|
 |
kummiliim
HV vaatleja

|
26.06.2008 17:26:31
|
|
|
Nii, ostukuupäev on praegu 4. juuli peale pakutud kuigi Slashdot tegi juba varakult kisa. Mainiks veel juurde seda, et garantii on Freerunneril 14 päeva üksi ostes ja 28 päeva grupiostuga. Euroopa edasimüüjad võivad muidugi ka omalt poolt garantiid pakkuda. Igal juhul peaks see piisav aeg olema, et riistvara läbi vaadata.
Kas peaks mõnest teisest foorumist ka huvilisi otsima, et 10 inimest kokku saada? Kuidas me ostu ja jagamist peaksime korraldama kui piisavalt inimesi leiame? Mis arvamused on?
Siia lisaks veel LinuxDevices uudise ja getting started guide'i kus on päris kenad pildid olemas.
|
|
   |
1 |
|
tagasi üles |
|
 |
Zooter
Kreisi kasutaja

|
26.06.2008 18:47:30
|
|
|
Üllatavalt vähe huvi on selle telefoni vastu siin foorumis ...
Kui 10 inimest ei tule, siis peaks koos tellides ikkagi postikulu pealt saama kokku hoida.
|
|
   |
62 |
|
tagasi üles |
|
 |
waux
HV Guru

|
26.06.2008 18:51:08
|
|
|
mind paneb pidurdama 3 asja.
1)kaamera puudumine
2)n.n. "toores soft"-kuna ise linuxiga sinapeal pole,siis arvatavasti jään selle telefoniga juba helistamisega hätta
isegi koduleht on nagu hiina keeles :S
3)liiga uus asi,äkki on buge ja hw kalasid palju,ning seetõttu ei taha olla katsejänes,ning 14 päeva pole nagu garantii
|
|
   |
494 |
|
tagasi üles |
|
 |
kummiliim
HV vaatleja

|
04.07.2008 17:20:48
|
|
|
mind paneb pidurdama 3 asja.
1)kaamera puudumine
2)n.n. "toores soft"-kuna ise linuxiga sinapeal pole,siis arvatavasti jään selle telefoniga juba helistamisega hätta
isegi koduleht on nagu hiina keeles :S
3)liiga uus asi,äkki on buge ja hw kalasid palju,ning seetõttu ei taha olla katsejänes,ning 14 päeva pole nagu garantii  |
Kuigi ma oleks väga huvitatud, et 10 inimest kokku saaks siis tegelikult teed sa õigest. Tarkvara on tõesti veel väga toores ja esialgu tasuks seda osta vaid nö nokitsemiseks. Samas on kõik probleemid võimalik teiste abiga ära lahendada ja kindlasti õpiksid ka ise palju uut. Riistvarast niipalju, et kui midagi suurel skaalal väga valesti on, siis vahetavad nad ilmselt masinad tasuta välja. Kui sul aega on ja tahaksid midagi uut proovida, siis kaalu ikkagi. Kaamera puudumine on jah muidugi kurb (ise tahaks natuke OCRi teha) aga kustkilt peab ju alustama ja kõike korraga ei saa. Ka minu arust võiks sellel riistapuul palju asju rohkem olla aga vaba riistvara ei ole kerge leida ja mina leian, et sellist initsiatiivi tuleks ikkagi toetada kui tahta, et see suund areneks.
Riistvara on senise testimisega siiski üsna stabiilseks muutunud ja ma ise arvan, et garantiid vaja ei lähe. Tarkvaraga on jälle see hea pool, et enam ei pea ootama, et tootja asja ära parandaks. Kui asi kasutajatele pinda käib siis leidub alati keegi kes selle ära teeb. Võibolla oleks tark kuu või paar oodata, kuni tarkvara taheneb, aga samas, praegu on võimalik grupis ära osta koos lisaboonustega ja samas oma rahakotiga märku anda, et sellist asja toetatakse.
Kõige parem nõu mis ma anda oskaks oleks selline, kui vähegi vaba aega on, siis osta riist ära ja küsi alati foorumist/ircist/mailing listidest abi kui midagi on. Tõenäoliselt on kõk lahendatav.
edit:
Olgu, tundub, et piisavalt huvilisi pole ja ma ei viitsi teistes foorumites ka enam reklaamima hakata. Ostan siis üksikuna. Kuigi mõned edasimüüjad osades Euroopa riikides saatsid masinaid koju juba eelmisel nädalal, avanes openmoko.com pood täna. 900mhz band mida Eestis vaja läheks on ka praeguseks juba läbi müüdud. Proovin järgmise satsiga jaole saada. Kui kätte saan muljetan ka siin. Kui aga äkki piisavalt huvilisi tuleb siis teeks ikka grupiostu.
edit2:
Natuke näitaks ühte praegust Moko imaget ka. Link on siin. Imaged on siis põhimõtteliselt nagu Linuxi distributsioonid, paketikogumid lihtsalt. Lingil on pildid ASUst. Teised töötavad on FSO mis üritab distrosid standardiseerida (mõtle freedesktop.org-ile) ja Qtopia mida kasutatakse minu teada päris paljudes mobiilides. Kõikidel nendel kolmel on olemas kõik põhilised helistamis- ja sõnumifunktsioonid nii et telefonina saab Freerunnerit juba kasutada. Tuleks nüüd 900mhz versioon ka lõpuks poodi sisse.
|
|
   |
1 |
|
tagasi üles |
|
 |
transistor
HV vaatleja

|
05.07.2008 19:59:47
|
|
|
Kaalun ka pikemat aega asja ostu, aga kardan sama moodi just seda, et kui kasutatav see soft on.
Mul on siin hetkel testimiseks laua peal asja vanem versioon - Neo1973. Raua pool on mu meelest täiesti toimiv ja stabiilne. Proovisin täna selle peal nii algset softi kui Qtopia't. Algse softi puhul oli kasutajaliides ikka väga kasutamatu. Helistada muidugi sai ja veel üht-teist. Qtopia puhul oli asi peaaegu, et muljetavaldav. Ainus häda, mis kõige rohkem häiris oli see, et Qtopia'ga image puhul ei tunnistanud asi mu SIM kaarti.
Ilmselt ootan veel veidi ja vaatan, mida rahvas räägib uuema versiooni softi kohta.
_________________ transistor[ätt]starline[punkt]ee |
|
Kommentaarid: 8 loe/lisa |
   |
7 |
|
tagasi üles |
|
 |
kummiliim
HV vaatleja

|
06.07.2008 13:12:09
|
|
|
Proovi ka FSO'd ja muljeta kui võimalik.
|
|
   |
1 |
|
tagasi üles |
|
 |
transistor
HV vaatleja

|
20.07.2008 17:53:43
|
|
|
Mõtlesin küll, et proovin kõikvõimalikud asjad selle peal ära, aga see tegevus võttis kauem aega, kui arvasin. Siis läks kiireks ja sai asi tagasi antud. Küll, aga kui veel kedagi jutt ja pilt neo1973, mitte Freerunnerist huvitab, siis kirjutasin oma lehele mingi jutu kokku, ka kerge juhend flashimiseks ja võrgutamiseks. Kõik ei saanud nüüd küll päris korrektselt kirja, aga hea küll.
_________________ transistor[ätt]starline[punkt]ee |
|
Kommentaarid: 8 loe/lisa |
   |
7 |
|
tagasi üles |
|
 |
kummiliim
HV vaatleja

|
25.07.2008 07:15:28
|
|
|
Nii, sain eile ilusti raha üle kantud ja pakk läheb juuli lõpus teele, kui uus hunnik edasimüüjatele jõuab ning peaks augusti esimeseks nädalaks kohal olema. Tellisin Prantsusmaalt, firmalt Bearstech (nendel olid transpordiks parimad tingimused, teised nõudsid enamasti UPSi mis maksab juba ise tuhande krooni ringis.). Lisaks saab nende käest korraliku garantii - 1 aasta riistvara rikke korral ja 2 aastat väiksemate defektide puhul. Kokku tuli hinnaks 346. Teenindus on firma poolt siiamaani suurepärane olnud. Muljetan kindlasti kui pakk kohale jõuab.
|
|
   |
1 |
|
tagasi üles |
|
 |
Zooter
Kreisi kasutaja

|
25.07.2008 08:52:31
|
|
|
Sa võtsid nendega eraldi ühendust ka või tellisid lihtsalt sealt prantsuskeelselt lehelt paypali abiga?
|
|
   |
62 |
|
tagasi üles |
|
 |
note1
Lõuapoolik

|
|
Kommentaarid: 3 loe/lisa |
   |
1 |
|
tagasi üles |
|
 |
kummiliim
HV vaatleja

|
26.07.2008 17:48:09
|
|
|
Zooter kirjutas: |
Sa võtsid nendega eraldi ühendust ka või tellisid lihtsalt sealt prantsuskeelselt lehelt paypali abiga? |
Mul oli üks tuttav nädal tagasi Prantsusmaal ja võtsin maili teel Bearstechi müügikorraldajaga ühendust. Paraku oli esimene sats juba otsas ja jäin oma võimalusi kaaluma. Lõpuks otsustasin ikkagi ostu ära teha ja kuna Bearstechi pakkumine oli täitsa asjalik ja kontakt oli juba olemas, tegingi asja ära. Ostsin jah, lehelt paypaliga (õnneks prantsuse keele oskus olemas kuigi midagi rasket seal ei olnud, vali ainult toode ja logi paypali sisse). Hiljem rääkisin veel müügikorraldajaga ja sain ilusti saatmisaadressi endale mugavamaks vahetada. Teeninduse poole pealt küll kiidaks, eks näeb nüüd, kas augustis saab kätte ka.
Õige jutt, tahtsin nende vigade kohta juba enne posti teha aga ajast oli puudu. Sellel lingil surfates leiad kõik vead detailselt üles aga ma räägiks ise üldisemalt, kuna olen mailinglistis aktiivselt kuulanud ja näinud mis peamised probleemid on olnud:
- GPS/SD kaardi probleem
Põhimõtteliselt kui esimesed Freerunnerid kasutajateni jõudsid avastati, et GPSi TTFF (time to first fix) oli meeletult kõrge. See tähendas siis, et kulus väga kaua aega, kuni GPS esimese info kätte sai (kui üldse sai) kuigi info hoidmine läks juba hõlpsalt ning fix ei kadunud. Probleemi kohta tuli päris kõvasti infot. Mõned nädalad tagasi avastaski üks Saksa kasutaja, et see oli põhjustatud SD micro kaardist, ilma kaardita toimis GPS perfektselt. Tehases kasutati GPSi testimiseks võltsi signaali millega probleem välja ei tulnud. Mis edasi sai? Päev möödus kasutajate testimise ja programeerijate pingutuste saatel ja ööpäeva pärast oli värske kerneliga probleem parandatud. SD kaardi clock keeratakse kinni kui kaarti ei kasutata, lisaks probleemi lahendamisele säästab see ka akut. Samuti avaldasid Openmoko arendajad kiiresti ka riistvara paranduse: Väikese kondeka külgejootmisel probleem kaob. Paranduse täpsed juhised on detailselt kodulehel üleval. Kõikidel uutel Freerunneritel on riistvaraparandus juba sees ning tehase testisüsteem parandati samuti samal päeval. Hea tulemus minu arust.
- Sim kaardi probleem
Paljud uued 3G kaardid ei taha Freerunneri peal töötada kuigi mõndasid saab siiski kasutada. Paljudel kasutajatel on aidanud vana uue sim-kaardi vastu välja vahetamine ning probleem paistab üsna pisteline olevat. Samuti on jällegi suure hooga hakatud testitulemusi koguma ja valmimas on suur tabel töötavatest ja mitte töötavatest sim-kaartidest. Viimase info põhjal võib see asi oleneda sim-kaardi voolutugevusest.
- Kõne kvaliteedi probleem
Mõned kasutajad on kurtnud GSM kõnede kvaliteedi üle. Paistab, et siin kohal on peamiseks põhjuseks see, et erinevalt enamustest telefonidest ei ole Freerunneril veel kajakaotamis tarkvara/riistvara. Vabavaralist rakendust hetkel ei leidu aga ehk mingil ajal see siiski valmib. See probleem on olnud üsna vähestel, kuna enamikel kasutajatel esineb kaja kaotamine mingis muus osas võrgust - bluetoothi klappides, operaatori süsteemides või mujal. Samuti parandab probleemi tunduvalt helitugevuse parajaks reguleerimine. Sellegi poolest on see praegu üks tõsisemaid probleeme, kuna helistamine on ikkagi üks asi mida telefon hästi võiks teha.
Hetkel rohkem tõsiseid asju ei meenu. Muudes asjades käib praegu kõva töö ja tulemused on üsna silmapaistvad, minu teada kasutavad juba päris suur osa kasutajatest Freerunnerit oma põhitelefonina mitte enam ainult mänguasjana. Sellist arengut on lausa rõõm jälgida. Jällegi soovitaksin kõikidel huvilistel mailing listi registreeruda.
|
|
   |
1 |
|
tagasi üles |
|
 |
kaurxxl
HV vaatleja
|
15.08.2008 18:03:04
|
|
|
Kas kellelgi juba see telefon olemas ka? Päris huvitav asi tundub olevat.
Igatahes mõned küsimused tekkisid:
Kas selle GPS oskab sind kuidagi punktist A punkti B juhatada või näitab ainult sinu asukohta?
Kas sellele saab ka näiteks oma GUI joonistada ja seda kasutada?
Tarkvara võin ma hea meelega näppida, aga kas selleks on mul mingeid eelnevaid teadmiseid ka vaja või piisab vigade parandamiseks lugemis oskusest?
Kas helistada ja muusikat kuulata saab ilma probleemideta, kokku jooksmisetta või mis iganes veel juhtuda saab?
Rohkem lolle küsimusi ma igatahes ei suuda välja mõtelda.
|
|
tagasi üles |
|
 |
kummiliim
HV vaatleja

|
16.08.2008 10:11:00
|
|
|
kaurxxl kirjutas: |
Kas kellelgi juba see telefon olemas ka? Päris huvitav asi tundub olevat. |
Ma peaksin kätte saama kas see nädalavahetus või esmaspäeval.
tsitaat: |
Kas selle GPS oskab sind kuidagi punktist A punkti B juhatada või näitab ainult sinu asukohta? |
Hetkel ei ole minu teada programmi mis suudaks kaartide routing (suunamis) informatsiooni Freerunneril kasutada. Selline onfo on aga OpenStreetMappi täitsa lisatav ja ma ootaks, et paari kuuga ilmub ka selline asi. Praegu on võimalik niipalju, et programm ütleb sulle kuhu poole minna aga ei arvesta tänavaid vaid ainult linnulennult vaatab. Aja küsimus aga ainult.
Kas sellele saab ka näiteks oma GUI joonistada ja seda kasutada? |
Absoluutselt. Võid GUI teha QTs, GTKs, Motifis või jumala pärast kasvõi toorelt XLibiga nikerdades. Kõik mis tavaarvutil võimalik on peaks ka seal olema.
Tarkvara võin ma hea meelega näppida, aga kas selleks on mul mingeid eelnevaid teadmiseid ka vaja või piisab vigade parandamiseks lugemis oskusest? |
Piisab. Sa saad Freerunneris kõike näppida nagu tavalises Linuxi arvutiski.
Kas helistada ja muusikat kuulata saab ilma probleemideta, kokku jooksmisetta või mis iganes veel juhtuda saab? |
Lühike vastus oleks jah, pikk vastus oleks et oleneb distrost. Tavakasutaja jaoks loetakse kõige stabiilsemaks praegu Qtopia distributsiooni. Seal on ka meediaplayer olemas tõepoolest ja töötab. Samas ei ole see nii põnev kuna sarnaneb pigem tavalise telefoniga ja uusi programme juurde pookida ei anna. Pigem soovitaksin sulle sellisel puhul Om2008.08 distributsiooni. See on see, mida Openmoko meeskond ka ise arendab. Seal on siis Debianile/Ubuntule sarnane paketihaldus ja kõik põnevamad asjad kergesti kättesaadavad. Stabiilsus ei ole 100% vaid praegu pigem 85 või umbes nii aga see asjandus areneb meeletu kiirusega ja tõenäoliselt selleks ajaks kui sa riistvara kätte saad on see üldkasutamiseks juba stabiilne. Probleeme esineb aga siiamaani mitte midagi lahendamatut.
Rohkem lolle küsimusi ma igatahes ei suuda välja mõtelda. |
Kui välja mõtled anna teada : ).
Lisaks paar lahedat asja ka mis vahepeal pilku on püüdnud:
- Mida huvitavat saab teha kiirendussensoritega [video]
See on samuti üks GSoC projekt. Video räägib enda eest. Seda integreeritakse siis praegu üldisesse frameworki et kõik asjad seda kasutada saaks. Esimene alpha versioon avaldati eile hommikul, kasutajad saavad ise uusi gesturesid treenida jne.
- Numptyphysics [link]
See on üks nunnu füüsikareeglitel põhinev mäng mis läks samuti Freerunneril suht vahvasti tööle. Pidi touch screeniga väga mõnus olema. Sellest kahjuks freerunneril praegu pilte pole.
- Debian Freerunneril [link]
Jah, sa saad kogu Debiani koos selle 20000 paketiga Freerunneril kasutada. See avaldati eile, nii et midagi täpset ma ei tea.
Üks video review ka veel: [link]
|
|
   |
1 |
|
tagasi üles |
|
 |
kummiliim
HV vaatleja

|
15.12.2008 20:41:52
|
|
|
Tuli sinu postitusega selle teema kohta mail ja tuli meelde, et pidin siin tegelikult rääkima, kui riistapuu käes. Saingi selle üsna ruttu pärast viimati siia postitamist kätte ja praegu olen vägagi rahul. Kui küsimusi on, küsige.
|
|
   |
1 |
|
tagasi üles |
|
 |
waux
HV Guru

|
15.12.2008 21:19:37
|
|
|
kummiliim, et kuidas on nagu?
|
|
   |
494 |
|
tagasi üles |
|
 |
kummiliim
HV vaatleja

|
15.12.2008 22:38:52
|
|
|
kummiliim, et kuidas on nagu? |
Eino tore on : D.
Ma ei saa öelda, et veatu on, aga kindlasti toimub pidev areng. Praeguseks on erinevaid distrovariante juba päris palju: om2007.2 (tuleb telefoniga kaasa - paras saast aga mõned üksikud peavad seda kõige stabiilsemaks variandiks), om2008.9 (hetkel üks kõige kustomiseeritavamaid distrosid - väga suur valik tarkvara), FSO (sellest saab järgmise aasta ametliku distro alus - enamvähem d-busil põhinev framework kus on mõned demo appid peal aga sellegipoolest täiesti kasutatav tavalise telefonina), qt extended (minu arust tavatelefoniks kõige stabiilsem variant - puuduseks see, et sinna ei saa uut tarkvara lisada), android (väga hiljuti freerunnerile porditud aga näib väga kobedana), lisaks veel hunnik tavalisi GNU/Linuxeid: debian, gentoo, millalgi ilmselt ka ubuntu mobile.
Ma ise kasutan 2008.9 testing repository-ga mis tähendab, et saan pidevalt kõige värskemaid uuendusi kuigi stabiilsus seetõttu vahetevahel kõigub. Sellegipoolest olen praeguseks selle endale väga mugavaks sättinud, väga hea klaviatuur eesti sõnaraamatutega (mitte T9 aga vigu parandav, mis tähendab, et saad umbes toksida, ei pea nuppudele päris pihta saama, väga kiire sõnumite jaoks) ja terminaliklaviatuuriga konsoolis möllamiseks, ilus väljanägemine, hunnik tarkvara (alates kalendritest, gpsi kaardiprogrammidest ja routeritest kuni media mängijate, vnc serveri, terminali ja browseriteni välja), ka palju töötavaid mänge (kõige vägevamad hetkel Linuxi kasutajatele tuttavad Open Transport Tycoon, Pingus, Doom3d, Numptyphysics), enamvähem stabiilne telefonifunktsioon (testingu kerneli uuenduste tõttu on helikvaliteediga vahest probleeme aga paraneb pidevalt), nüüdseks juba väga hea power management (kuna riistapuu enamiku ajast suspenditud nagu tavatelefongi siis peab vastu paari ööpäeva ringis - ärkab ilusti kõnede ja sõnumite peale üles) ja muidugi kodune linuxi keskkond kus konsoolis saab vajadusel alati kõik ära parandada. Bluetooth töötab, wifi töötab (ka WEP, WPA, WPA2), gprs töötab (proovisin isegi vo-ip ära kuigi gprsi kaudu jube latents, wifi kaudu oli hea), gps töötab nüüd juba väga hästi ja kasutan seda ka tihti. OpenStreetMapi Eesti kaardid on päris hea kvaliteediga ja on ka Freerunnerile programme, millega neid käigu pealt täiustada. Kui kellelegi ei meeldi, siis on ka Google maps olemas.
Mälukaardil testin ma vahetevahel teisi distrosid (dual-boot) ja hoian niisama eesti kaarte ja muusikat (mille kuulamine praegu veel täiesti vaevatu pole).
Mis ma öelda oskan, rahul olen. On asju millele peab läbi sõrmede vaatama aga muidu on areng vähemalt minu arust väga kõva.
Kui konkreetseid küsimusi on, siis laske tulla. Sorige ka youtubes "freerunner" märgusõnaga ringi, päris palju huvitavat.
|
|
   |
1 |
|
tagasi üles |
|
 |
note1
Lõuapoolik

|
16.12.2008 09:59:45
|
|
|
Isiklikult ei poolda mobiile, kus on palju võimalusi- aku saab kiiremini tühjaks.
--------------------------------------------------
http://wiki.openmoko.org/wiki/User:E-note
abiks tõlkimisel..
|
|
Kommentaarid: 3 loe/lisa |
   |
1 |