praegune kellaaeg 17.06.2025 21:32:56
|
Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
autor |
|
Vanaaegne
HV vaatleja
|
05.07.2008 04:03:28
5 ketast vanasse masinasse |
|
|
Tüütasin hoolega otsingut aga vist ei mõelnud õiget sõna välja, mida sinna toksida. Niisiis lugu järgmine.
On hunnik vanu kõvakettaid (mõnesajamegased - mõnegigased) ja natuke suurem hunnik vanu masinaid (nii 133 - 300MHz prosedega, kõigist vähegi rahaks tehtavad palad välja kougitud; kahjuks enne minu kätte jõudmist). Ühe 386 (vist) lammutamisel tuli sealt välja kaart, millel 1 HDD pistik, 1 FD pistik, COMid ja LPT. Kaart ise istub ISA-siinil. Kas oleks võimalik selle kaardi abil mõnele vanale rondile viies ketas tekitada? Ehk isegi LPT2 ja COM3, COM4? Tegelikult on mul üks selline kaart veel aga kui ma sellele netist draivereid otsisin, siis sain nii palju targemaks, et kunagi W3.10 aegadel see isegi eksisteeris, aga link juhatas lahkelt error 404-ni. Lisaks on seal peal hunnik jumpereid, millest keegi ei taha miskit mäletada. Jooksutaks WIN98SEd (oh õudust! )
Et miks, oh miks ometi ma sellise saastaga tegelen? Kuna mul on palju tegemist igasugu EEPROMidega ja I2C siiniga suhtlemist, siis oleks vaja ühte ronti, millest poleks kahju, kui mingil müstilisel põhjusel mõnest programmaatorist arvutile särakas vastu... LPTd näiteks tuleb. Mingi uus massin ei tööta seal grammigi kiiremini, sest kiirus on protokolliga fikseeritud ja 386 on täpselt sama kiire, kui mingi ülekiirendamisest hõõguva prosega eile ostetud masin (nii kohutav, kui see ka ei tundu ).
Noh ja kettaid tahaks laduda nii palju kui saab, sest need kole pisikesed aga teha tahaks sellest-mis-on, mitte sellest-millest-peaks. Niiöelda natuke roheline mõtteviis. Pealegi on elu näidanud, et 5 aastat vana ketas on ammu surnud ja unustatud, aga 10 aastat vana - töötab, sinder, rõõmsalt edasi!
Piilun seda teemat nüüd monitori nurga tagant edasi, kui mädad tomatid ja munad nii lolli mõtte puhul lendama hakkavad...
Tänud, kes viitsisid lõpuni lugeda ja special thanks, kui keegi viitsib mälus sorida ja vastata!
|
|
tagasi üles |
|
 |
RPG16
HV Guru

|
05.07.2008 04:32:30
|
|
|
Vanaaegne, on aga niipalju kui mina neid vanu I/O kaarte näppinud olen, siis käib seal kogu seadistamine jumperitega, mõni valesti ja ei tööta see keberniit (või osa sellest), hea veel kui neil mingidki märgised juures on. Lisaks (vähemalt minu näpitud kaardid) ei olnud Plug'n'Play ehk enne kui kasutama said hakata pidid andma talle arvuti BIOS'is sobiva IRQ aadressi ja midagi veel. Kui just kasutusjuhendit ei leia siis mina edasi näppida ei viitsiks.
Parandage mind kui ma nüüd väga puusse panin aga minu mäletamist mööda nii oli.
Arvutile endale peaks saama ju 4 ketast ilma liigse vaevata külge ühendada, ainult cd seadmest pead loobuma (alguses installid OS ära ja pärast asendad cd seadme nt. mõne kettaga).
|
|
Kommentaarid: 203 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
2 :: |
3 :: |
166 |
|
tagasi üles |
|
 |
Vanaaegne
HV vaatleja
|
05.07.2008 07:39:10
|
|
|
Noh, IRQ-l pole just palju variante aga kuna viimati saadud kaardil on 15 jumperit, siis ilma kasutusjuhendita on põhimõtteliselt kuni 32768 varianti, millest 1 on õige. See pole ka väga hirmus, sest ma olen harjunud EEPROMi peidetud saladuste väljanuhkimisel viimase võimalusena nüri järjekindlusega kõiki variante proovima. Neis on paaalju rohkem variante, aga tänu kõhutundele ja mõnedele nippidele saab neist suure hulga välistada. Tavaliselt isand Murphy halastab ja õige variant ei ole teise otsa viimane (ükskõik, kummast otsast siis alustad), vaid ikka natuke ettepoole. Paraku nende kaartidega pole tegelenud, nii et esialgu olen loll nagu lauajalg.
Näh, tegelikult peaks teoreetiliselt isegi 6 ketast välja mängima - unise peaga rehkendasin valesti. Vaatame, mis siis saab, kui praktikud üles ärkavad.
|
|
tagasi üles |
|
 |
Smith
HV veteran

|
05.07.2008 08:46:03
|
|
|
Et sellise I/O kaardiga kolmas IDE kanal tekitada, peaks sel kaardil olema variant IDEt konfida miski muu IRQ kui 14/15 (primary/secondary) peale. Mis kardetavasti pole võimalik - minu mäletamist mööda oli vähemalt osadel nendel kaartidel IDE üldse hardwiretud IRQ 14 peale. Lisa IDE kanalit oleks ehk isegi võimalik tekitada mõne vanema helikaardiga, millel selline lisa peal. Läbi udu nagu mäletaks, et kunagi sai just seda proovitud teha ESS 1868 kiviga kaardiga, ja asi vist isegi õnnestus.
Aga kui ette kujutada, millist müra tekitaksid 6 kümne aasta vanust ketast...
_________________ Only the Central Computer knows the truth |
|
Kommentaarid: 158 loe/lisa |
   |
0 :: |
1 :: |
145 |
|
tagasi üles |
|
 |
jonnipunn
HV kasutaja

|
|
Kommentaarid: 24 loe/lisa |
   |
24 |
|
tagasi üles |
|
 |
likoor
HV kasutaja
|
05.07.2008 10:51:03
|
|
|
Smith, Juhuslikult oli sahtli põhjas olemas see ESS1868 - Saab vist jah ühe IDE juurde tekitada (Trükkplaadil küll "IDE CD-ROM", kuid võibolla töötab ka kõvakettaga).
|
|
Kommentaarid: 45 loe/lisa |
   |
1 :: |
42 |
|
tagasi üles |
|
 |
Sults
HV veteran
|
05.07.2008 11:05:31
|
|
|
Kui sul pole just tugeva võimsusvaruga toiteplokk (aga tavaliselt ei olnud toide ISA siini omavatel masinatel just kuigi tugev), siis ei pruugi see 6 ketta puhul neile piisavalt toidet anda. Puudu jääb võimsust just kõvaketaste toitepingel.
Rohelisest mõtteviisist - kui paned 6 vana pisikest romukat arvutisse tööle, võtavad nad peagi elektriarve näol selle raha, mille eest sa saaksid uue, korraliku ja kiire ketta, mis võtab tublisti vähem voolu, kui see vanakestepatarei.
|
|
Kommentaarid: 38 loe/lisa |
   |
35 |
|
tagasi üles |
|
 |
Vanaaegne
HV vaatleja
|
06.07.2008 02:29:26
|
|
|
Smith kirjutas: |
Aga kui ette kujutada, millist müra tekitaksid 6 kümne aasta vanust ketast...  |
Noh, arvutit käivitades teeb korraks jah treipingi häält. Hiljem, kui kettaid ei näpi, lähevad magama. Kuna see töömasin, siis ei pea vaikse sahinaga käima, et öösel und ei segaks.
jonnipunn, see on minusugustele vanavara fännidele väärt link, aitäh! Selle abil saab ehk veel kolakastidest mitu asja käima. Kahjuks täpselt sellist kaarti ei leidnud, nagu mul on. Küll proovisin piltide järgi ja kirjade järgi. Kui pilt enam-vähem sobib, siis on kirjad valed ja vastupidi. Vähemalt sain ettekujutuse, milleks need jumperid head on ja pole vaja 32768 varianti läbi proovida .
Sults, praegu on selles kastis 300W toitekas aga päris võimatu pole, et arvutit käivitades tõmbab toitel hinge kinni. Kui kettad tuurid üles saavad, peaks vabalt välja venitama. Suuremate ja väiksemate vigadega toiteplokke suur kastitäis. Mõni ikka sobib peale väikest remonti.
Mis elektriarvesse puutub, siis ega see masin mul 24/7/365 käi. Vahel pole terve nädal vaja midagi häkkida, seega masin seisab. Samuti lähevad kõigil minu masinatel kettad, mida ma mõnda aega ei näpi, magama. Enamus kõvaketta võimsusest läheb ketta keerutamisele ja peadega vehkimisele. Ketta elektroonika voolutarve ca 2x väiksem. Noh, ja ega see uus ketas pole Pühast Vaimust sündinud. Selle tegemisel kulub ka energiat ja loodusresursse.
Aga mis ma siin targutan. Proovin lähemal ajal mõne rondi niipalju käima saada, et saab loomkatseid alustada. Eks siis näis, mis saab. Suur tänu kaasamõtlejatele!
|
|
tagasi üles |
|
 |
RPG16
HV Guru

|
06.07.2008 03:09:31
|
|
|
Vanaaegne, 300w toitest peaks piisama (oleneb ka tootjast) suurim koormus on käivitamisel.
Viimati I/O kaarti omasin, siis too oli isegi selline, mis istus VLB siinile, kahjuks ei olnud mul talle VLB siiniga emaplaati pakkuda.
|
|
Kommentaarid: 203 loe/lisa |
   |
2 :: |
3 :: |
166 |
|
tagasi üles |
|
 |
Vanaaegne
HV vaatleja
|
06.07.2008 18:45:15
|
|
|
Njah, eks need ole Hiina vatid. Nagunii tuleb toitekas lahti võtta ja ära puhastada. Kindlasti avastan, et hulk juppe on ära jäetud ja olemasolevad samuti võimalikult odavad, et kuidagiviisi ikka töötaks. Et kleepsul olevad numbrid reaalsusega kokku viia, tuleks üksjagu modida. Kuna enamus tööd toimub nagunii DOSis, siis laiskleb see toitekas ka sel juhul, kui sealt reaalselt ainult poole võimsusest välja pigistaks. Peaasi ,et masina käivituse välja kannatab.
Kaevasin välja ka 2 helikaarti, millel IDE peal. Üks neist SoundBlaster 16, mis küll soojenedes kippus krõbisema. Teine mingi PT-220, mille settingud on vist EEPROMis (93C46). Kuna seal olevate baitide otstarve on mulle tume maa ja võimalik variantide arv kuni 65536, siis jätan selle mõneks teiseks korraks "magustoiduks". Pealegi on plaadil kiri "Secondary IDE", nii et ilma EEPROMi torkimata pole vist mingit lootust IDE3 tekitada.
|
|
tagasi üles |
|
 |
|
lisa lemmikuks |
|
|
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse sa ei või vastata selle foorumi teemadele sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis sa ei saa lisada manuseid selles foorumis sa võid manuseid alla laadida selles foorumis
|
|
Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.
|