praegune kellaaeg 20.06.2025 20:58:34
|
Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
autor |
|
mightythor
HV veteran

|
02.07.2008 14:26:47
bootloader'i taastamine |
|
|
mul olid sülearvutil Windows XP ja Windows Vista, kuid nüüd paigaldasin nende kõrvale BackTrack 3'e. Kõige esimesena oli mul paigaldatud Windows XP(hda1), siis Vista(hda2) ning kolmandana nüüd BT3(hda3). Nagu ma aru saan, siis bootides pöördub CPU esmalt BIOS'is mingi standardse aadressi poole, kust edasi suunatakse täitmisele kõvakettal MBR esimesed 446B ning sealt edasi liigub järjekord juba NTLDR/GRUB/LILO kätte. Vist peaks sedasi olema? Seega Windows XP kirjutas enda 446B koodi MBR'i ning suunas seal edasi XP NTLDR'i juurde. Vista kirjutas siis enda 446B koodi MBR'i ning suunas enda NTLDR'i juurde. Nüüd ma paigaldasin BT3 ja tema siis kirjutas vist enda 446B koodi MBR'i ja suunas LILO juurde. Häda on nüüd selles, et LILO(versioon 22.8) tunneb vaid BT3 ära(rohkem valikuid peale BT3 pole) ning laseb vaid sinna bootida. Kas probleem on puhtalt LILO seadistamises(et ta ei osanud automaatselt teisi operatsioonisüsteeme ära tunda)? Või peaksin ma tegema fixmbr'i ja fixboot'i sellele kettale, kus mul Windows XP on paigaldatud ning siis boot.ini faili sedasi modifitseerima, et BT3 ka menüüvalikutesse tuleks? Küsin just sellepärast, et andmete kaotsimineku hirmus väga katsetada ei julge
partitsioonid on sellised:
Device Boot Start End Blocks Id System
/dev/hda1 * 1 3824 30716248+ 7 HPFS/NTFS
/dev/hda2 3825 6374 20480000 7 HPFS/NTFS
/dev/hda3 6375 7296 7405965 83 Linux
|
|
|
Kommentaarid: 62 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
0 :: |
53 |
|
tagasi üles |
|
 |
comcute
HV kasutaja

|
02.07.2008 15:31:08
|
|
|
lilo.conf faili tuleb lisada ka read windowsite kohta
other=/dev/hda1
label=xp
table=/dev/hda
other=/dev/hda2
label=vista
table=/dev/hda
_________________ Show someone an MS OS if they've never seen a computer, and see how surprised they are that you turn it off by going to the start button. |
|
Kommentaarid: 11 loe/lisa |
   |
1 :: |
9 |
|
tagasi üles |
|
 |
mightythor
HV veteran

|
02.07.2008 22:34:20
|
|
|
comcute kirjutas: |
lilo.conf faili tuleb lisada ka read windowsite kohta
other=/dev/hda1
label=xp
table=/dev/hda
other=/dev/hda2
label=vista
table=/dev/hda |
ok. Mul on /etc/lilo.conf faili sisu järgmine:
boot=/dev/hda
prompt
timeout=1200
change-rules
reset
vga=791
image=/boot/vmlinuz
root=/dev/hda3
label=BT3
read-only
other=/dev/hda1
label=xp
table=/dev/hda
other=/dev/hda2
label=vista
table=/dev/hda
|
mingil põhjusel aga lilo justkui ei kasutaks seda seadistusfaili. Bootimisel ei teki sinna XP või Vista valikut ning katsetamise eesmärgil muutsin ka BackTrack'i BT3 peale, kuid bootides näitab ikka menüüs BackTrack Samas lilo manualis oli ka kirjas, et vaikimisi seadistusfail on ikkagi /etc/lilo.conf Mis valesti võib olla?
|
|
   |
53 |
|
tagasi üles |
|
 |
obundra
Kreisi kasutaja

|
02.07.2008 23:40:16
|
|
|
Peale lilo.conf-i muutmist ikka käsu "lilo" käivitasid?Kui grub reageerib konfi muutusele ise, siis lilo tahab, et peale konfi muutust sisestad käsu lilo.
_________________ Hold the heathen hammer high! |
|
Kommentaarid: 27 loe/lisa |
   |
1 :: |
25 |
|
tagasi üles |
|
 |
germo1
HV vaatleja
|
03.07.2008 02:09:57
|
|
|
kas kellelgi on eestikeelset step-by-step juhendit kuidas saab Bactrack 3 Finali installida Vista OS'iga laptopile. Tahaks just et buutimisel küsiks mis ma tahan kas vista või Backtrack, kuid vaikimisi läheks vista mingi aja jooksul.
|
|
tagasi üles |
|
 |
mightythor
HV veteran

|
03.07.2008 14:17:57
|
|
|
germo1 kirjutas: |
kas kellelgi on eestikeelset step-by-step juhendit kuidas saab Bactrack 3 Finali installida Vista OS'iga laptopile. Tahaks just et buutimisel küsiks mis ma tahan kas vista või Backtrack, kuid vaikimisi läheks vista mingi aja jooksul. |
pyya seda juhendit kasutades hakkama saada(pole küll eesti keelne, kuid piltidega vahemalt). Aga manuaalselt saad ka faile CD pealt kopeerida kui peaksid tahtma seda automaatset installerit mitte kasutada. Ning edasi pead samamoodi /etc/lilo.conf faili muutma nagu siin teemas jutuks on olnud.
obundra kirjutas: |
Peale lilo.conf-i muutmist ikka käsu "lilo" käivitasid?Kui grub reageerib konfi muutusele ise, siis lilo tahab, et peale konfi muutust sisestad käsu lilo. |
jep, selles, et ma /sbin/lilo jatsin kaivitamata, oligi viga. Tanud!
Praegu on mul sedasi, et LILO menyyst saan valida XP, Vista ja BT3 vahel. Kui ma valin Vista, siis ytleb, et BOOTMGR(Vista bootloaderi nimi) is missing. Kui valin BT3, siis boodib kohe kenasti yles. Kui valin XP, siis avaneb Vista BOOTMGR, kus ma saan valida XP ja Vista vahel Mulle meeldiks kui loppkokkuvottes oskaks LILO kohe valitud OS\i kernelile bootimise yle anda. Kuidas seda saavutada?
Infoks veel niipalju, et esimesena paigaldasin ma XP ja tegin NTFS partitsiooni, seejarel Vista ja tegin teise NTFS partitsiooni ning viimasena BT3 tehes kolmanda partitsiooni ext3 failisysteemiga. Seega hetkel on siis MBR esimeses 446B LILO kood. LILO puhul on vist nagu GRUBilgi, et see 446B on vaid selleks, et oiged LILO failid juba /boot kaustast yles leida... Miks aga LILO ei oska kohe oige OSi kernelile juhtimist otse yle anda ma ei tea...
Ma saan sedasi ka hakkama nagu praegu on, kuid tunduvalt mugavam oleks kui LILO oskaks otse bootida ning vast on teistel ka huvitav lahendus teada saada Igatahes vast oskab keegi selgitada/aidata?
|
|
   |
53 |
|
tagasi üles |
|
 |
loox
HV kasutaja
|
|
tagasi üles |
|
 |
mightythor
HV veteran

|
15.08.2008 15:57:59
|
|
|
vabandust, et pole nii pikalt vastanud. Nüüd on aga aega rohkem käes ning tahaks ikkagi omal süsteemi korda teha.
See viidatud teemas olev juhend minu puhul ei tööta, sest mul pole Windowsi kood MBR'i paigaldatud. Mul on seal LILO kood. Ning nagu mina bootimisprotsessist aru saan, siis BIOS annab juhtimise üle MBR'ile, mis siis otsib primaarsete partitsioonide hulgast active lipukesega partitsiooni ja annab juhtimise üle seal asuvale Volume Boot Record'ile ning alles seal on see kood sees, mis mulle kuvab menüü operatsioonisüsteemi valikutega(kui bootimine sedasi ei käi, siis võiks keegi targem mind parandada ). Aga sellest enda olukorrast ma ausaltöeldes välja tulla ei oskagi, sest ma ei saa päris täpselt aru, mis mul kuskil asub Kindlalt tean ainult seda, et LILO on mul MBR'i peal ning operatsioonisüsteemid paigaldasin järjekorras XP --> Vista --> BT3. Kui ma Vista olin paigaldanud XP kõrvale, siis ei olnud mingeid probleeme veel. Ma ei tea kuidas seda Vist bootloaderit nimetatakse, aga ilmselt ühildus ta XP omaga kenasti. Aga peale LILO paigaldamist tekkis see naljakas olukord, kus ma Vista bootimiseks pean alguses valima XP ning siis alles saan valida Vista. Kas oskab keegi natuke selgitada?
|
|
   |
53 |
|
tagasi üles |
|
 |
loox
HV kasutaja
|
16.08.2008 04:18:47
|
|
|
Aktiivset partitsiooni on ainult XP ja vanemate MS opsüsteemide jaoks vaja.
Microsofti süsteemid on ilmselt nii tehtud (vistat konkreetselt ei tea), et bootloaderi teine aste (ntldr või misiganes ta on) on mõlemale süsteemile ühine. OK, Vistal on selle nimi bootmgr. Windowsi MBR annab juhtimise sellele, ja ega lilol ka midagi paremat võtta ei ole. Sellepärast saadki kõigepealt lilo valiku, seejäral valid Vista bootmanagerist vista ja XP vahel.
Põhimõtteliselt saab Vista bootmanageriga lilot ja grubi käivitada, selle tuunimiseks on EasyBCD olemas. Aga siis võib juhtuda, et saad samad valikud lihtsalt teises järjekorras. Lilo-s saad siis küll timeout-i nulliks panna, sest seal pole enam valida vaja. Vista MBR peab Sul linuxi /boot kataloogis ilusti alles olema, selle saad sealt kas dd (http://www.linux-tip.net/cms/content/view/348/9/) või lilo abil (vt. man lilo) selle tagasi kirjutada. dd puhul ei tohi näpukaid teha, võid terve ketta sisu ära nullida. Enne võid praegusest mbr-ist dd abil varukoopia ka teha.
Mingi meetod on ka vista nii installida, et see XP-d ei modifitseeriks. Siis saab ehk ka otse lilost valida neid:
http://www.multibooters.co.uk/multiboot.html
http://www.multibooters.co.uk/installing.html#howto
|
|
tagasi üles |
|
 |
mightythor
HV veteran

|
16.08.2008 17:21:39
|
|
|
sa soovitaksid siis võtta /boot kataloogist LILO poolt tehtud esialgse Windows'i MBR ja see dd abil MBR'i tagasi kirjutada ning sealt edasi järgmise sammuna kopeerida bootsect.lnx fail Windows XP C:\ kataloogi ja modifitseerida BOOT.ini faili? Põhimõtteliselt ma võiksin sedasi ka teha, aga kas mingit lihtsamat(st väiksema eksimis võimalusega) võimalust pole? Ei taha küll nüüd laisk olla, aga äkki võiks paigaldada kasvõi Ubuntu Live CD pealt GRUB'i ning see oleks ehk võimeline avastama Windows XP, Windows Vista ning BT3 ja võimaldama nendesse ühe menüü alt(et saan ühelt ekraanilt valida kolme OS'i vahel) bootimist?
|
|
   |
53 |
|
tagasi üles |
|
 |
loox
HV kasutaja
|
17.08.2008 14:04:55
|
|
|
Tuumapommi ehitamisel võib ikka vigu juhtuda. Kui Vista ka peal on, siis ei pidanud Boot.ini faili enam kasutatama. Loe minu teist viidet, seal on ka Vista sõltumatu installimine ära seletatud, sisuliselt tuleb enne installi see partitsioon, kuhu Vista tuleb, ainukesena aktiivseks märkida, ja kogu lugu.
Ma hästi ei usu, et Grub nii tark on, et winload.exe eraldi käima tõmmata oskab, aga eks Sa uuri asja. Ma kahtlustan ka, et neid Windowseid ei otsi installimise ajal mitte grub/lilo, vaid Linuxi installer, mis igal distrol oma. Aga kui Vista on sõltumatult installitud, siis võiks küll Linuxi installer mõlemad üles leida.
Minu arust on kaks varianti:
1. Kirjutada Vista MBR tagasi, ja siis Bootmanagerisse Lilo bootimine lisada. Detaile Vista korral ma ei tea.
2. Taastada XP bootimine, kasutades XP Recovery Console-l fixboot käsku, siis installida sõltumatult Vista, siis lasta Linuxil uuesti WIndowseid detekteerida (nt. uuesti installides), või siis käsitsi /etc/lilo.conf modifitseerida. Vista install kirjutab tõenäoliselt MBR üle, nii et kui tahad Linuxi üleinstalleerimisest ära viilida, pead lilo MBR-ist varukoopia tegema.
|
|
tagasi üles |
|
 |
|
lisa lemmikuks |
|
|
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse sa ei või vastata selle foorumi teemadele sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis sa ei saa lisada manuseid selles foorumis sa võid manuseid alla laadida selles foorumis
|
|
Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.
|