Avaleht
uus teema   vasta Tarkvara »  Linux & UNIX »  HDD vormindamine ? märgi kõik teemad loetuks
märgi mitteloetuks
vaata eelmist teemat :: vaata järgmist teemat
mine lehele 1, 2  järgmine
Hinnavaatlus :: Foorum :: Uudised :: Ärifoorumid :: HV F1 ennustusvõistlus :: Pangalink :: Telekavad :: HV toote otsing
autor
sõnum Saada viide sõbrale.  :: Teata moderaatorile teata moderaatorile
otsing:  
mightythor
HV veteran
mightythor

sõnum 24.02.2006 09:20:07 HDD vormindamine ? vasta tsitaadiga

kas Linuxi all (naiteks mone Live CD abil) on voimalik kustutada NTFS failisusteem ja panna peale moni Linuxile meeleparane, naiteks FAT ? Voi selle failisusteemi pealepanek polekski koige olulisem- peaasi, et saaks ketta mingi nipiga taiesti puhtaks ning sinna juurde soovitavalt veel bad sectoreid parandav funktioon. Minuteada pole NTFS'i kustutamine Linuxi abil voimalik ilma mingite eraldi mooduliteta, kuid ka need ei toota kaugeltki 100 %. Ise motlesin mingit sarnast tooriista nagu kettatootjad pakuvad, kuid et see jookseks Linuxi (naiteks Damn Small Linux'i voi Ubuntu) all icon_smile.gif
Kommentaarid: 62 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 53
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
v6sa
HV Guru
v6sa

sõnum 24.02.2006 09:25:20 Re: HDD vormindamine ? vasta tsitaadiga

mida? mitte midagi aru ei saand

Linux ei oska NTFS *failisüsteemile* kirjutada, aga muidugi saab selle NFTS partitsiooni kustutada ja Linuxi oma partitsioon luua ext2, ext3, reiserfs, reiser4 või mis iganes. FAT32 ei tea midagi failiõigustest seega linuxi all selle kasutamine on lollus

ja kui kettal juba bad sectoreid on siis enamusel juhtudel tekib neid sinna veel kuni pole enam midagi alles

vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
mightythor
HV veteran
mightythor

sõnum 24.02.2006 10:05:24 Re: HDD vormindamine ? vasta tsitaadiga

v6sa kirjutas:
mida? mitte midagi aru ei saand

Linux ei oska NTFS *failisüsteemile* kirjutada, aga muidugi saab selle NFTS partitsiooni kustutada ja Linuxi oma partitsioon luua ext2, ext3, reiserfs, reiser4 või mis iganes. FAT32 ei tea midagi failiõigustest seega linuxi all selle kasutamine on lollus

ja kui kettal juba bad sectoreid on siis enamusel juhtudel tekib neid sinna veel kuni pole enam midagi alles

ma arvasin seda, et Linux ei oska/suuda NTFS'i kustutada. Mida ma tahtsin oli see, et kuidas kustutada mone Linux'i Live CD (naiteks DSL) all NTFS partitsioon ning kogu kovaketas seejarel nullidega ule kirjutada (milliseid programme selleks vaja laheks jne) icon_smile.gif

Mismottes ei tea midagi failioigustest? Kas sellessuhtes, et FAT32 ei saa aru sellest, et naiteks monda faili saab ainult root oigustega kasutaja kustutada, teist faili aga koik kasutajad?
tagasi üles
v6sa
HV Guru
v6sa

sõnum 24.02.2006 10:15:14 Re: HDD vormindamine ? vasta tsitaadiga

mightythor kirjutas:

ma arvasin seda, et Linux ei oska/suuda NTFS'i kustutada.

See on nii elementaarne et seda oskab iga vähegi arenenum OS

mightythor kirjutas:

Mida ma tahtsin oli see, et kuidas kustutada mone Linux'i Live CD (naiteks DSL) all NTFS partitsioon ning kogu kovaketas seejarel nullidega ule kirjutada (milliseid programme selleks vaja laheks jne) icon_smile.gif

fdisk - partitsioonide kustutamiseks, loomiseks jms
mkfs.* - partitsioonide vormistamiseks (mkfs.ext3, mkfs.vfat jne)
mkswap - swap partitsiooni loomiseks

mightythor kirjutas:

Mismottes ei tea midagi failioigustest? Kas sellessuhtes, et FAT32 ei saa aru sellest, et naiteks monda faili saab ainult root oigustega kasutaja kustutada, teist faili aga koik kasutajad?

jah, selleks ongi vaja vähemalt ext2 failisüsteemi et õiguse värki teha

Ho Ho
HV Guru
Ho Ho

sõnum 24.02.2006 11:53:38 vasta tsitaadiga

mightythor kirjutas:
ning kogu kovaketas seejarel nullidega ule kirjutada
Milleks see veel vajalik on? Kulutad ainult mõttetult ketast. Kui ta sul badidega on siis see ainult aitab kaasa ketta suremisele.

Ketta kontrollimiseks on programm nimega badblocks

Kommentaarid: 106 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 1 :: 86
tagasi üles
comcute
HV kasutaja
Keelatud avatar

Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 24.02.2006 15:35:33 vasta tsitaadiga

ketta nullidega ülekirjutamiseks sobib näiteks programm cat
cat /dev/null >/dev/hda

mightythor
HV veteran
mightythor

sõnum 17.03.2006 14:44:51 vasta tsitaadiga

Ho Ho kirjutas:
mightythor kirjutas:
ning kogu kovaketas seejarel nullidega ule kirjutada
Milleks see veel vajalik on? Kulutad ainult mõttetult ketast. Kui ta sul badidega on siis see ainult aitab kaasa ketta suremisele.

Ketta kontrollimiseks on programm nimega badblocks

aga millistel juhtudel on vajalik kovaketas nullidega ule kirjutada? vist osade viiruste puhul mis vastasel juhul keelduvad kovakettalt ara kustuma?
tagasi üles
friik1
HV Guru
friik1

sõnum 17.03.2006 14:50:54 vasta tsitaadiga

kui sul on vaja andmed hävitada.
kui sa kustutad partitsiooni, hävitad sa ka failipaigutustabeli, seega ei saa failidele ja seega ka viirustele ilma spetssoftita enam ligi.
Kommentaarid: 188 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 1 :: 1 :: 166
tagasi üles
airm
HV Guru

sõnum 17.03.2006 14:51:41 vasta tsitaadiga

tsitaat:
aga millistel juhtudel on vajalik kovaketas nullidega ule kirjutada? vist osade viiruste puhul mis vastasel juhul keelduvad kovakettalt ara kustuma?
Nagu kusagil on anekdoot: sa ise oled viirus icon_smile.gif
Viirus läheb käima siis, kui sa ise selle käivitad, või kui OP-süsteem käima läheb ja viirus on ennast kuskile startup -scriptidesse istutanud.

Kui OP-süsteemi ei ole, aga viiruse kood on kettal, siis viska omal peast välja see "kollisündroom", et viirus sulle öösel külla tuleb(võibolla ainult unenäos)

mightythor
HV veteran
mightythor

sõnum 17.03.2006 15:39:58 vasta tsitaadiga

airm kirjutas:
tsitaat:
Nagu kusagil on anekdoot: sa ise oled viirus icon_smile.gif
Viirus läheb käima siis, kui sa ise selle käivitad, või kui OP-süsteem käima läheb ja viirus on ennast kuskile startup -scriptidesse istutanud.

Kui OP-süsteemi ei ole, aga viiruse kood on kettal, siis viska omal peast välja see "kollisündroom", et viirus sulle öösel külla tuleb(võibolla ainult unenäos)

icon_smile.gif seega selline asi on myyd, et kui mul on viirus, teen formati ning panen operatsioonisusteemi uuesti peale, siis voib seesama viirus uuesti kimbutama hakata?
tagasi üles
v6sa
HV Guru
v6sa

sõnum 17.03.2006 15:46:34 vasta tsitaadiga

ei, kuidas saakski?
ipp
HV kasutaja

sõnum 17.03.2006 15:54:02 vasta tsitaadiga

friik1 kirjutas:
kui sul on vaja andmed hävitada.
kui sa kustutad partitsiooni, hävitad sa ka failipaigutustabeli, seega ei saa failidele ja seega ka viirustele ilma spetssoftita enam ligi.

Närin tähti:

Kui fdiskiga partitsiooni kustutad, siis muudetakse partitsiooni tabelit. Failisüsteemiga ja failidega ei juhtu mitte midagi. Hävinema hakkavad nad alles peale mkfs.* käsku.

Kui fdiskiga partitsiooni kustutad ja vabanendud ala kasutusele ei võta, siis millal iganes tulevikus saad endise olukorra taastada, kui fdiskiga uuesti partitsiooni sinna lood. (Täpselt sama suure mõistagi).
Kommentaarid: 16 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 16
tagasi üles
friik1
HV Guru
friik1

sõnum 17.03.2006 16:43:23 vasta tsitaadiga

ipp, tark tähelepanek, minu post kehtis pigem quick formati kohta.

teemasse, uue OS paigaldamisel on format rangelt soovitatav, seega vabaned ka viirusest.
Kommentaarid: 188 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 1 :: 1 :: 166
tagasi üles
mightythor
HV veteran
mightythor

sõnum 11.06.2008 17:19:54 vasta tsitaadiga

mida fdisk utiliiti kasutades see partition system ID maarab(-t voti)? St kas see on puhas formaalne partitsiooni margistus voi bootimise ajal keegi ikkagi loeb seda ning selle pohjal tehakse mingeid otsuseid? Mis juhtub kui ma partitsioonide loomisel ID -si ei maara?
tagasi üles
kaabakas
HV veteran
kaabakas

sõnum 11.06.2008 17:39:47 vasta tsitaadiga

Kui ei määra pannakse default (linux). Ainus asi, mis minu teada id loeb, on windows. Kui näiteks windowsile ext3 draiveri installid, pead vastava parti id panema ntfs, et too üritaks külge haakida...
mightythor
HV veteran
mightythor

sõnum 13.06.2008 13:44:33 vasta tsitaadiga

kaabakas kirjutas:
Kui ei määra pannakse default (linux). Ainus asi, mis minu teada id loeb, on windows. Kui näiteks windowsile ext3 draiveri installid, pead vastava parti id panema ntfs, et too üritaks külge haakida...

ok, panen kõrvataha icon_smile.gif Tänud! Kuna GNU fdisk üsna mugavalt lasi ID'd seadistada, siis ma panin kõigile(välja arvatud /dev/hda3 jätsin ID Linux huvi pärast, kuigi sinna partitsioonile tahtsin Vista panna) ära ning minu 60GB /dev/hda partitsioonitabel nägi välja selline:

Seejärel lõin mkfs.ext3 utiliidiga /dev/hda1 ja /dev/hda6 partitsioonidele ext3 failisüsteemi. mkfs.ntfs abil tegin NTFS failisüsteemi /dev/hda2 ja /dev/hda3 partitsioonidele. mkswap abil tegin /dev/hda5 peale Linux Swap'i. Sellega lugesin ma partitsioonitabeli loomise ja failisüsteemide loomise lõpetatuks ning endameelest tegin kõik õigesti icon_rolleyes.gif Alustasin ma Linuxi paigaldusega(BackTrack 3) ja see installerus nagu kenasti, kuid bootloader Lilo vist ei töötanud päris sedasi nagu peaks- arvuti käivitades lihtsalt L täht jäi mustal ekraanil ning edasi ei juhtunud midagi. Kuna Windows niikuinii oma NTLDR'iga Lilo üle kirjutaks, siis ma pikalt ei süvenenud ja asusin Windows XP'd /dev/hda2 peale paigaldama. See aga ei õnnestunud, sest ma sain vaid Windows XP plaadilt bootida kuid seda sinist riistvara tuvastamist tähistavat ekraani ette ei tulnud. Jäi lihtsalt must ekraan. Proovisin mitu korda. Läksin siis Vistat installima, kuid ka see ei õnnestunud. Vista ütles, et teda ei saa /dev/hda3 partitsioonile paigaldada. Ma arvasin, et voibolla tegin mkntfs kehva failisüsteemi ja lasin Vistal /dev/hda3 peale uue NTFS failisüsteemi luua, kuid see ei aidanud. Vista ennast /dev/hda3 peale paigaldada ei lase. Kas ma ise tegin midagi valesti? Või on Windows loll ja ei kavatse muu kui ainult tyhja ketta peale installeeruda? icon_rolleyes.gif Või kellegi on õnnestunud sedasi fdisk/parted abil Linux'is partitsiooitabel teha ning failisüsteemid luua ning siis sinna pärast kenasti operatsioonisüsteeme paigaldada?
tagasi üles
Smith
HV veteran
Smith

sõnum 13.06.2008 15:04:33 vasta tsitaadiga

Mõnel lihtsalt ebaõnnestub kõik... mis teha.
mightythor
HV veteran
mightythor

sõnum 13.06.2008 16:32:00 vasta tsitaadiga

Smith kirjutas:
Mõnel lihtsalt ebaõnnestub kõik... mis teha.

icon_biggrin.gif Nii hullusi nüüd ka pole. Aga kellegi midagi arukat ka lisada on?
tagasi üles
marqs
HV veteran
marqs

sõnum 13.06.2008 16:32:04 vasta tsitaadiga

mightythor, ega sa juhtumisi (jälle) lihtsaid asju enda tarvis liiga keeruliseks ei ole mõelnud?
Ma asualt öeldes ei tea hoobilt ühtegi inimest, kes oleks teadlikult esimesena linuxi ja pärast wini installima asunud, see muidugi ei tähenda, et neid poleks või et neid vähe on.
Aga on sel lükkel mingi kindel tagamõte? Kui kindlalt tahad /boot/'i või saaleparti ketta algusesse või mujale kindla koha peale saada, alusta wini parti lihtsalt vähe kaugemalt ja valuta linuxi omade üle pead siis, kui neid vaja on. Kui lihtsalt põhimõtte pärast, eks anna tuld.

Lisaks veel, milleks üldse BackTracki kettale paigaldada? Live mõttest ja headusest saan väga hästi aru, aga iga teise normaalselt installeeruva distro saab ju samasuguse sõjavaraga varustada.
Teisalt, sügav kummardus Slackil basseeruvate asjade kasutajaskonnale, 3 päeva pärast (16. juuli) peab see mammut oma 15. juubelit.

tagasi üles
kaabakas
HV veteran
kaabakas

sõnum 13.06.2008 20:09:35 vasta tsitaadiga

Kustuta vistaga see ntfs part ära ja proovi tühjale ruumile installida.
mightythor
HV veteran
mightythor

sõnum 17.06.2008 12:51:55 vasta tsitaadiga

marqs kirjutas:
mightythor, ega sa juhtumisi (jälle) lihtsaid asju enda tarvis liiga keeruliseks ei ole mõelnud?
Ma asualt öeldes ei tea hoobilt ühtegi inimest, kes oleks teadlikult esimesena linuxi ja pärast wini installima asunud, see muidugi ei tähenda, et neid poleks või et neid vähe on.
Aga on sel lükkel mingi kindel tagamõte? Kui kindlalt tahad /boot/'i või saaleparti ketta algusesse või mujale kindla koha peale saada, alusta wini parti lihtsalt vähe kaugemalt ja valuta linuxi omade üle pead siis, kui neid vaja on. Kui lihtsalt põhimõtte pärast, eks anna tuld.

Lisaks veel, milleks üldse BackTracki kettale paigaldada? Live mõttest ja headusest saan väga hästi aru, aga iga teise normaalselt installeeruva distro saab ju samasuguse sõjavaraga varustada.
Teisalt, sügav kummardus Slackil basseeruvate asjade kasutajaskonnale, 3 päeva pärast (16. juuli) peab see mammut oma 15. juubelit.

selle järjekorra, et esmalt Linux ning siis Windows valisin lihtsalt sellepärast, et vastupidi olin ma juba kunagi teinud icon_smile.gif BT3 valisin sellepärast, et ta on huvitav ning ma polnud varem teda HDD peale paigaldanud. Eks ma võin ka vabalt seda teed minna, et esmalt Windows ning siis Linux, kuid lihtsalt minumeelest tegin ma kõik õigesti ning ikka ei saanud Windowst installeerima icon_rolleyes.gif

kaabakas kirjutas:

ma tegin seda kah, kuid isegi sellest polnud abi.

Ühesõnaga ma puhtalt huvi pärast küsisin, et endaarust olin igati korrektse partitsioonitabeli loonud ning partitsioonidele õiged failisüsteemid tekitanud, kuid Windows neid teadmata põhjusel ei aksepteeri ning installeeruma ei hakka icon_rolleyes.gif
tagasi üles
axeon
HV vaatleja
axeon

sõnum 17.06.2008 17:58:28 vasta tsitaadiga

mightythor kirjutas:

kaabakas kirjutas:

Ühesõnaga ma puhtalt huvi pärast küsisin, et endaarust olin igati korrektse partitsioonitabeli loonud ning partitsioonidele õiged failisüsteemid tekitanud, kuid Windows neid teadmata põhjusel ei aksepteeri ning installeeruma ei hakka icon_rolleyes.gif

Kas ei ole nii, et winniline installeerub ainult siis, kui boot part on talle arusaadavas vormingus?
Kommentaarid: 6 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 6
tagasi üles
mightythor
HV veteran
mightythor

sõnum 18.06.2008 01:06:58 vasta tsitaadiga

axeon kirjutas:
mightythor kirjutas:

kaabakas kirjutas:

Kas ei ole nii, et winniline installeerub ainult siis, kui boot part on talle arusaadavas vormingus?

hmm...see ketta algusesse loodud /boot partitsioon ei tohiks ju üldse Windowsisse puutuda icon_rolleyes.gif Sest minumeelest ei ole Windows ketta alguses olemine kohustuslik(ning marqs ütleb sedasama). Kas kogu see värk ei tööta mitte sedasi, et Windows peaks kirjutama partitsioonitabelisse bootivaks partitsiooniks sellesama partitsiooni, millele ma teda paigaldama hakkan(Linux'i puhul saab ju installi käigus minuteada valida, et kas tahta MBR üle kirjutada või mitte; Windowsi puhul seda vist valida ei anna). Ehk siis tekiks olukord, kus tuleks juurde teine bootiv partitsioon /dev/hda2 ning äkki ongi konflikt lihtsalt selles, et siis tekiks kaks bootivat partitsiooni?
tagasi üles
kaabakas
HV veteran
kaabakas

sõnum 18.06.2008 02:25:33 vasta tsitaadiga

Windowsi ainus nõue on, et bootivale/aktiivsele primary partitsioonile. Iseasi, kas ta tööle suvatseb hakata.
Bootivat partitsiooni saab ainult üks olla. Selle jaoks on 'active' lipp. Sinu pildil on see tähistatud tärniga Boot ja hda1 vahel. Võibolla siinkohal windoose paanikasse läkski, et active partitsioon oli tundmatu. Proovi windoose installi ajaks windoose partitsioonile active sääda. Pärast grubi installi majandab sellega edasi grub.

axeon
HV vaatleja
axeon

sõnum 18.06.2008 11:03:19 vasta tsitaadiga

mightythor kirjutas:

hmm...see ketta algusesse loodud /boot partitsioon ei tohiks ju üldse Windowsisse puutuda ...

Pidasin silmas 'Bootable' lipuga markeeritud partitsiooni. Kuna see on sul sebitud Id:83 külge, ei riski winniline installiga jätkata.
Kommentaarid: 6 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 6
tagasi üles
näita postitusi alates eelmisest:   
uus teema   vasta Tarkvara »  Linux & UNIX »  HDD vormindamine ? mine lehele 1, 2  järgmine
[vaata eelmist teemat] [vaata järgmist teemat]
 lisa lemmikuks
näita foorumit:  
 ignoreeri teemat 
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse
sa ei või vastata selle foorumi teemadele
sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis
sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis
sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis
sa ei saa lisada manuseid selles foorumis
sa võid manuseid alla laadida selles foorumis

Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.