praegune kellaaeg 13.08.2025 13:47:39
|
Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
Uued reeglid on... |
liiga karmid! |
|
49% |
[ 95 ] |
liiga pehmed! |
|
7% |
[ 14 ] |
täpselt parajad, nagu need püksid mu jalas! |
|
43% |
[ 83 ] |
|
hääli kokku : 192 |
|
autor |
|
Elof
HV Guru

|
18.05.2008 20:48:27
|
|
|
Ehk selgitad selle valge varese kontseptsiooni praeguses teemakäsitluses?
terry tõi välja nägemusi ekspluateeritava üksikisiku tasandilt. Ma tõin üldisemalt tasandilt. Kõik pole tarkvaraga leiba teenijad või selle piraatimisega elatist teenijad. Vast isegi enamus 'turust'.
Või eksin, mu vana sõber?
Ei meeldi lihtsalt väärad väited/analoogid/võrdlused/parallelid, mis tehtud ühe kindla suunitlusega. Kommivarastel käsi maha, islamistlikus võtmes.
Peale musta ja valge on kari halltoone.
|
|
Kommentaarid: 212 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
2 :: |
0 :: |
175 |
|
tagasi üles |
|
 |
kännuämmelg
HV Guru

|
18.05.2008 20:54:44
|
|
|
Sa proovid lihtsalt meeleheitlikult väita, et IO loata kasutamine pole vargus.. toodud näited olid arusaamise lihtsustamiseks ning ei pretendeerinudki täpsele vastele. Mis vahet seal on, kas võtad loata teise kommi või kasutad loata võõraid värsse- senikaua, kuni Sa tekitad sellega teisele kahju, on see teise väärtuse ebaseaduslik omandamine ehk maakeeli vargus.
Loomulikult ei saa erinevaid tõprusi ühte patta panna, ühe vitsaga karistada (nagu nad ju ka erinevalt kahju tekitavad), kuid igasuguste taoliste mittemõistmiste tarbeks ongi loodud seadusandlus, mis sõltuvalt ühiskonnast võib olla suhteliselt erimeelne
|
|
Kommentaarid: 243 loe/lisa |
   |
4 :: |
3 :: |
205 |
|
tagasi üles |
|
 |
Elof
HV Guru

|
18.05.2008 21:06:49
|
|
|
tsitaat: |
Sa proovid lihtsalt meeleheitlikult väita, et IO loata kasutamine pole vargus.
|
Telepaadid
Üritan seda tõesti selgelt väita või on seda "kuskilt võimalik välja lugeda"? Viimasel puhul pole 'telepaatidel' vast mõtet oma võtteid niiväga harrastada, sellest tekivad segadused valge varesega.
Pole väitnud, et IO vargus pole vargus. Plaanis oli välja tuua, et pole väga mõtet tuua väljamõtlemata analooge füüsilise omandiga - see töötab piraatluse vastasusele omakorda vastu.
Valged varesed ja palatid võiks niisiis jätta pigem telepaatidele
Minu jaoks polnud sel 'vaidlusel' suurt isiklikku väärtust, seega ei saa aru, milleks igasugused isiklikud hinnangud minu kohta ... aga no kui pole seadusandlikult keelatud, siis on järelikult lubatud.
|
|
   |
175 |
|
tagasi üles |
|
 |
kännuämmelg
HV Guru

|
18.05.2008 21:28:56
|
|
|
see ongi ju seesamune tõlgenduste (arusaamade) erinevus, mille ümber me pureleme- Sulle tundub kraavikaevamise ülelaskmine vale võrdlus tarkvaratoodete ülelaskmisega, mulle jälle tundub Su sõnavõttude põhjal, et Sa ei taha IO seadusetut omastamist täieväärtuslikuks pahateoks nimetada... ja nii nad kemplesid, ning kui nad ära pole surnud, kemplevad edasi
|
|
   |
205 |
|
tagasi üles |
|
 |
Elof
HV Guru

|
18.05.2008 21:58:17
|
|
|
kännuämmelg, ma ei räägi oma isiklike tundmuste vaid loogika najal.
Ma saan aru, et loogika on kitsarinnaline tõlgendus, ent seadusandlus, kasvõi foorumi oma, võikski olla kindlalt piiritletud, mitte rakendatav (vaid) kõhutunde järgi.
Üldiselt see konkreetne vaidlus, analoogi teemal, siia teemasse eriti ei sobi, ent eks siia satub igasugust subjektiivset juttu.
Minu jaoks on reeglite/seadusandluse loogika jälgimine kuni teatava piirini, tähtis. Alates millest võib asju hakata tõlgendama. Ent kui puudub kindel raamistik siis tekib järjest teemasid, kuis moderaatorid ja muud kurjad inimesed om hirmus ebaõiglased ja silmakirjalikud.
Esoteeria kuulub vabamüürlaste ampluaasse, igasugused natuke tehnilised foorumid võiks vast ülesehitusel pigem loogikat kui siseringile teada olevaid väärtusi reglementeerida. See siin on mu subjektiivne arvamus, põhjendamaks miks seda valge varese konflikti süvendasin.
Ent kraavi kaevamise analoog piraatlusega on tunduvalt kehvem, näiteks silla võrdlusega. Tarkvara on abivahend, mitte eesmärk. Või see loogika on harva sõnastuse pärast mitte aru saadav?
Kui olla piraatluse vastu siis vast mitte vaieldavate paralleelidega. Piraadid pole lollid, et natuke keerulisemat loogikat (või selle vigu) ei suudaks leida. Muidu töötavad need pooltäed enda eesmärgi vastu.
|
|
   |
175 |
|
tagasi üles |
|
 |
Lennnukas
HV kasutaja

|
18.05.2008 22:04:24
|
|
|
Ei tohi:
- jagada mängukogemusi mängudest, mis pole ametlikult välja lastud. Selle reegli rikkumise sai üks postitaja (moderaator!) kahenädalase aegmaha. |
Kas selle alla käivad ka programmid?
Mis teha siis sellisel juhul, kui oled saanud harukordse võimaluse uut mängu/programmi proovida ning tahad neid emotsioone teistega jagada?
|
|
Kommentaarid: 14 loe/lisa |
   |
14 |
|
tagasi üles |
|
 |
SKG
HV Ihaldatuim Poissmees

|
18.05.2008 22:10:23
|
|
|
milline see harukordne võimalus veel on?
_________________ 17/1/2023, Scart: "Selle sajandi senise möödunud aja üks suuremaid skandaale on hetkel lahti rullumas..."
Müüa: Xbox 360 E 500GB (UUS) |
|
Kommentaarid: 373 loe/lisa |
   |
313 |
|
tagasi üles |
|
 |
kännuämmelg
HV Guru

|
18.05.2008 22:18:06
|
|
|
Sõna loob teise, see kolmanda.. rääkisime alul modimise hallist alast, seejärel toimus kõva arutelu tarkvara kopeerimise illegaalsusest ning lõpuks on kogu see jama ühte kemüüsesse segatud..
Nii ei saa rallit sõita!
teeks väikse vahekokkuvõtte:
Seadus toetab neid, kes teavad, et intellektuaalse omandi lubamatu kasutamine on tabu ning tekitab kellelegi rahalist kahju (sellest arusaamine jääb majandusteadmiste taha)
Seadus jätab paljudele asjadele mitmetitõlgendamise võimaluse ning kes vähegi kaela otsas kõikuvat tömpi kasutada oskavad, suudavad ka neid mitmetimõistetavusi oma tarbeks pöörata.
HV tahab olla seaduskuulekas ning ei salli ametlikult vääraks tunnistatud tegevust, kuid jääb selle täideviimisel jänni tänu tahtele tunduda demokraatlik.
Tänu elastsele teemakäsitlusele on oodata paljude kasutajate poolt (võib kindele olla, et nende piiride kompija on ka siinkirjutaja) seaduse piiril turnimine ning sellest tulenevad sanktsioonid jäävad moderaatorite teadlikkuse ning hetkemeeleolude taha.
|
|
   |
205 |
|
tagasi üles |
|
 |
terry
Kreisi kasutaja

|
18.05.2008 23:49:44
|
|
|
kännuämmelg kirjutas: |
Sõna loob teise, see kolmanda.. rääkisime alul modimise hallist alast, seejärel toimus kõva arutelu tarkvara kopeerimise illegaalsusest ning lõpuks on kogu see jama ühte kemüüsesse segatud..
Nii ei saa rallit sõita!
teeks väikse vahekokkuvõtte:
Seadus toetab neid, kes teavad, et intellektuaalse omandi lubamatu kasutamine on tabu ning tekitab kellelegi rahalist kahju (sellest arusaamine jääb majandusteadmiste taha)
Seadus jätab paljudele asjadele mitmetitõlgendamise võimaluse ning kes vähegi kaela otsas kõikuvat tömpi kasutada oskavad, suudavad ka neid mitmetimõistetavusi oma tarbeks pöörata.
HV tahab olla seaduskuulekas ning ei salli ametlikult vääraks tunnistatud tegevust, kuid jääb selle täideviimisel jänni tänu tahtele tunduda demokraatlik.
Tänu elastsele teemakäsitlusele on oodata paljude kasutajate poolt (võib kindele olla, et nende piiride kompija on ka siinkirjutaja) seaduse piiril turnimine ning sellest tulenevad sanktsioonid jäävad moderaatorite teadlikkuse ning hetkemeeleolude taha. |
Mul on tunne, et TTÜ pimedates keldrites saadi valmis eestikeelse AI'ga, kes pandi HV foorumisse katsetusteks üles. AI ülesanne on suheldes arenemine. St saab info, töötleb seda oma loogikaga ning vastab ja saadud vastust analüüsides arendab diskussiooni edasi, kasutades vestluses õpitut. See AI on ehitatud ründavaks või siis väljunud kontrolli alt, nagu AI'd tegema peavadki. Ründeloogika baseerub verbaalsel petteliigutusel ning kavalal tagasipõrgatamise algoritmil. Ehk siis vastase väidete pahupidi keeramises ning konteksti ja mõttevahetuse väliste mõistetega vürtsitamises. Lisaks keerab AI kõik vastaja vastulaused kontekstist väljarebitud rünnakuteks ning ründab nende samade lausete modifikatsioonidega vastast ennast selliselt, et vastaja üritused arutelu kontrolli all hoida muutuvad seosetute lauselõikude tõttu pea võimatuteks. Kõik, kes sellise AI'ga muhedat loogikal tuginevat arutelu üritavad ajada, avastavad ühel hetkel, et nende pea plahvatab, sest kogu vestlusteema on väljunud täielikult mõistuslikkuse piirest.
Spoiler 
Oma arutelu alguses ei mõelnud ma kraavi kaevamisega ainult tarkvara tootmist puudutavat IO'd, ega ainult korporatsioone või üksikisikute IO'd vaid võrdlesin kogu loometegevust ehk ajutööd füüsilise tööga. Kuna AI on ehitatud ainult ründama, siis loomulikult puudub tal vajadus sellest aru saada, et ajutöö tulemusena valmib peale tarkvara veel väga palju asju. Kuulsaim neist on ilmselt ratas. Vedas, et seda leiutist ei patenteeritud  Aga ülejäänud meid ümbritsevad loodud asjad... Pea kõigi nende tootmise, disainimise, kopeerimise ja kasutamise õigus kuulub kellelegi.
Üllatus-üllatus, isegi 2006. ÕS annab meile loome vastuseks järgmised sõnad, mis suurepäraselt selgitavad loome olemuse:
loome <31: .loome, loomet> loomine; looming. ▪ Kunsti+ kunstilooming, seadus+loome. Vere+loome füsiol. Om-ga: loome+iga -ea, +inimene, +jõud, +liit, +majandus, +meetod, +periood, +piin = +vaev, +rõõm, +töö, +vabadus, +vargus plagiaat, +võime, +võimeline
_________________ [Puldimurdja soovitab] Retropeldik: Siin on Game Boy kollektsiooni blogipost |
|
Kommentaarid: 6 loe/lisa |
   |
6 |
|
tagasi üles |
|
 |
Elof
HV Guru

|
19.05.2008 00:55:08
|
|
|
Ma peaks nüüd terry'le midagi isiklikul tasandil muhedalt vastama.
St. teemaks on mu nägemus asjadest, mitte asjad nagu nad võiks või peaks olema.
See, et ma sellisel tasandil loba isiklikult ei võta on muidugi ebainimlik.
Ja ma ei tahtnud muud välja tuua, et võrrelda võib igasuguseid asju aga pole vaja öelda, et lollikesed näete - nii on õigem. Upitab ego, ok aga no võiks mingeid eesmärke peale selle ka olla siin teemas, näiteks
Näiteks sellised, et peale selle et reeglid oleks muhedad, võiks nad olla ka sildade, mitte kraavide kohta käivad
|
|
   |
175 |
|
tagasi üles |
|
 |
terry
Kreisi kasutaja

|
19.05.2008 09:34:29
|
|
|
Elof kirjutas: |
Ja ma ei tahtnud muud välja tuua, et võrrelda võib igasuguseid asju aga pole vaja öelda, et lollikesed näete - nii on õigem. |
Õige point. Täiesti nõus, võrrelda saab kõike samas süsteemis mõõdetavat. Kui sa nüüd ise kah seda, mida sa välja tuua tahtsid, järgida suudad, siis on kõik OK. Tuletan meelde, et kogu see plära hakkaski sellest pihta, et sa absurdseid võrdlusi ei kannatanud
IO ja õiguse teema on üks fun ja intrigeeriv asi. Mida vähem sellest teatakse, seda vahvam on kaasa pläriseda. Kahjuks või õnneks lähtutakse reaalses elus seadustest, aga meisse see ei hetkel ei puutu. Mitte vähimalgi määral. Tegelikult ei saa mitte keegi kellelgi keelata modimisest rääkimist. Ja igaüks võib avaldada niipalju pirakuulutusi kui aga pähe tuleb. Niikaua, kuni reaalse müügi või jagamisega vahele pole võetud ning süüdi tunnistatud, ollakse puhas poiss. HV aga pole kohustatud selliseid nahhale teenindama ning võib vabalt luua reeglid, et valitud moderaatorid kustutavad liiga mööda jutu ilma pikema mölata ära. Kellele ei meeldi, võib alati tsiviilkohtusse hagi esitada.
_________________ [Puldimurdja soovitab] Retropeldik: Siin on Game Boy kollektsiooni blogipost |
|
   |
6 |
|
tagasi üles |
|
 |
Auron
HV Guru

|
19.05.2008 09:58:57
|
|
|
Noh lihtsalt asja kokku võtta siis pira pooldajate arusaam maailma asjadest on selline, et igaüks kes teeb sellist tööd mille tulemina ei sünni füüsilist asja mida varastada saab ei teegi tegelikult tööd ja talle pole vaja ka maksta.
Tekib näiteks küsimus, et mismoodi suhtuks pirajad olukorda kus kuu lõpus ülemus ütleb, et see kuu palka ei saa, kuna noh - pole sulle si*ale vaja. Kas tekib tunne, et üle lasti? Aga miks, ega keegi ju midagi ära võtnud sellest mis juba olemas oli. Ülemus võib samahästi demagoogitseda, et kui ta oleks teadnud, et sa tegelt ka tahad palka saada siis poleks tööle võtnudki. See ei muuda aga fakti, et võeti tööle, tööd tehti ja nüüd tahaks tasu saada tehtu eest.
|
|
Kommentaarid: 152 loe/lisa |
   |
129 |
|
tagasi üles |
|
 |
sakinaga
HV Guru
|
|
Kommentaarid: 159 loe/lisa |
   |
1 :: |
151 |
|
tagasi üles |
|
 |
Elof
HV Guru

|
19.05.2008 13:13:26
|
|
|
terry kirjutas: |
...mull... |
Ma loomulikult kuu pealt kukkunud.
Kui viitsiksid oma puhvi aetud egokese kõrvalt vaadata siis pole sul vaja mulle siiski midagi selgeks teha.
Ma tean mida ma tean. Sa targutad sel tasandil.
Auron kirjutas: |
Noh lihtsalt asja kokku võtta siis pira pooldajate arusaam maailma asjadest on selline, et igaüks kes teeb sellist tööd mille tulemina ei sünni füüsilist asja mida varastada saab ei teegi tegelikult tööd ja talle pole vaja ka maksta.
Tekib näiteks küsimus, et mismoodi suhtuks pirajad olukorda kus kuu lõpus ülemus ütleb, et see kuu palka ei saa, kuna noh - pole sulle si*ale vaja. Kas tekib tunne, et üle lasti? Aga miks, ega keegi ju midagi ära võtnud sellest mis juba olemas oli. Ülemus võib samahästi demagoogitseda, et kui ta oleks teadnud, et sa tegelt ka tahad palka saada siis poleks tööle võtnudki. See ei muuda aga fakti, et võeti tööle, tööd tehti ja nüüd tahaks tasu saada tehtu eest. |
Miks see võrdlus taas seesama kerge demagoogia - takrvara valmistamise puhul saavad väiked hammasrattad vast palga reeglina kätte. Mitte ei pea ootama lõpptoodangu turustamist, vahest mitu aastat pärast töö alustamist, et palka saada ning arvestanud on oma palgaks iga tarkvarast tehtud koopia tasu ... kui suudetakse täpselt kalkuleerida aastaid ette - mitu koopiat tarkvarast üldse on ning selle järgi oma palga arvestada siis palju õnne, tegemist tõeliste geeniustega.
Ent eks emotsionaalselt tasandilt ole see paljudele piraatlusevastastele vast arusaadav, vast isegi pirajatele. Ent miks oma joont ma ajan, ilmselt terry näiteks ei suudagi aduda kahjuks.
Noh lihtsalt asja kokku võtta siis pira pooldajate arusaam maailma asjadest on selline, et igaüks kes teeb sellist tööd mille tulemina ei sünni füüsilist asja mida varastada saab ei teegi tegelikult tööd ja talle pole vaja ka maksta. |
Sa teed selle vea, et pead mind pira pooldajaks? Tõelised pirajad ei viitsiks aga sellist diskussiooni pidadagi. Loogiline? Ei ole?
Ma ei tegele siin nõksude otsimisega, kuidas saaks piramist õigustada.
No kurat, kui raske on sellest tegelikult aru saada kui ei viitsigi aru saada. Ses mõttes nagu pirajad - ei viitsi lihtsalt oma mõtteviisi üle vaadata, et äkki tasuks seda muuta kui vaja.
Ent mulle on arusaadav, miks mu jutt demagoogiana võib tunduda. Osalt see ongi. Või tuleb jälle terry poolt mõni muhe kommentaar, et ma ikka ajan mingit jama ja ei saa midagi aru.
Lihtsam on muuta pirajate mõtteviisi kui suunata tegevus maksimaalselt seadusandluse jõustamisse. HV foorumi reeglid laias laastus selle esimesega tegelevadki, antud aspektis. Või jälle eksin?
Seda, et igasugune seadlusandlus IO'd kaitseb on igale imbetsillile selge, ärgem imbetsille alahinnakem. Ka moraalne õigus jääb IO valdajatele. Ent kuna selle kaitsemisega on meetoditel - piraatlus e eest karistatakse, vast kergeid probleeme, siis võiks panna parem pirajaid aru saama oma tegevuse pahast. Peaaegu nagu Auron tegi, ent taaskord läbimõtlemata ja poolikiu analoogiga, kust see kes tahab mingit piraatluse "pooldajalikku" nüanssi leida, ka leiab.
Aga terry, su mõtteviisi vildakus peitub selles, et sa ei saa aru sellest, et minu kallal targutades sa ei saavuta midagi peale oma egokese puhviajamise. Mu teadmised maailma asjadest on teada mulle, kuidas ma neid serveerin on teada mulle, sa ei saa neist aru ning targutad nagu näiteks piraja, kes otsib oma maailmavaatele põhjendusi.
|
|
   |
175 |
|
tagasi üles |
|
 |
terry
Kreisi kasutaja

|
19.05.2008 13:13:43
|
|
|
Elof, ära nüüd põe nii palju. Sa oled ikka naljakas vend küll, kõik su postitused keerlevad ümber sinu enda ja selle, kuidas inimesed sinust halvasti mõtlevad, kuidas nad targutavad ja üldse sind ei mõista. Ära muretse rohkem, ma arvan, et kõik mõistavad sind
|
   |
6 |
|
tagasi üles |
|
 |
Elof
HV Guru

|
19.05.2008 13:14:25
|
|
|
terry kirjutas: |
Elof, ära nüüd põe nii palju. Sa oled ikka naljakas vend küll, kõik su postitused keerlevad ümber sinu enda ja selle, kuidas inimesed sinust halvasti mõtlevad, kuidas nad targutavad ja üldse sind ei mõista. Ära muretse rohkem, ma arvan, et kõik mõistavad sind  |
Just-just terryl on taas õigus
Õiguste tagaajamine ongi teemakohane. See, et õiguste kontekst vale, ei mängi loomulikult suurt rolli.
viimati muutis Elof 19.05.2008 13:16:16, muudetud 1 kord |
|
   |
175 |
|
tagasi üles |
|
 |
Ho Ho
HV Guru

|
19.05.2008 13:15:08
|
|
|
Piraatlus on enam-vähem võrreldav tööstusspionaaiga. Üks mõtleb-teeb midagi tarka välja, teine hangib tolle teadmise tasuta ning idee autoril on jupikese keerukam omale elatist teenida oma leiutisega.
_________________ Teach a man to reason and he'll think for a lifetime
Common sense - so rare that it's a damn superpower
Vaadates paljude inimeste sõnavõtte siin ja mujal jääb üle ainult klassikuid tsiteerida - "I weep for humanity" |
|
Kommentaarid: 106 loe/lisa |
   |
1 :: |
86 |
|
tagasi üles |
|
 |
Elof
HV Guru

|
19.05.2008 13:38:20
|
|
|
Sellega võib enam-vähem nõustuda.
Igasugune IO tarbimine on enda elu kergemaks-paremaks muutmine.
See jutt keerleb "minu" kui kõigi IO tarbijate ümber, terry. Seepärast ka isiklik. Ehk seepärast sa mingit jura endale ette kujutasidki, et ei saanud aru, kes "ma" olen antud kontekstis?
|
|
   |
175 |
|
tagasi üles |
|
 |
terry
Kreisi kasutaja

|
19.05.2008 13:38:52
|
|
|
Ho Ho kirjutas: |
Piraatlus on enam-vähem võrreldav tööstusspionaaiga. Üks mõtleb-teeb midagi tarka välja, teine hangib tolle teadmise tasuta ning idee autoril on jupikese keerukam omale elatist teenida oma leiutisega. |
Täienduseks, et kui väljamõtleja jäi patendeerimisega või enda omaks kuulutamisega hiljaks ning teadmiste tasuta saaja ette jõudis, siis on viimasel õigust veel ülegi
|
   |
6 |
|
tagasi üles |
|
 |
Elof
HV Guru

|
19.05.2008 13:40:09
|
|
|
No seda on ajaloost Edisoni ja Belli jmt. tegelaste näol ju "laialt" teada.
|
|
   |
175 |
|
tagasi üles |
|
 |
terry
Kreisi kasutaja

|
19.05.2008 14:28:22
|
|
|
Elof kirjutas: |
Ehk seepärast sa mingit jura endale ette kujutasidki, et ei saanud aru, kes "ma" olen antud kontekstis? |
Elof ära nüüd muretse enam, oled kuidagi krampis. Proovi rohkem chill olla, võta üks väike õlu ja tunne elust rõõmu.
|
   |
6 |
|
tagasi üles |
|
 |
Elof
HV Guru

|
19.05.2008 15:04:16
|
|
|
Ei.
Elu on kannatustejada, mida saab reguleerida paremaks vaid korrektse reglementuuriga.
|
|
   |
175 |
|
tagasi üles |
|
 |
terry
Kreisi kasutaja

|
|
   |
6 |
|
tagasi üles |
|
 |
vabarna
Kreisi kasutaja

|
19.05.2008 15:46:13
|
|
|
Spoiler 
|
|
Kommentaarid: 14 loe/lisa |
   |
14 |
|
tagasi üles |
|
 |
terry
Kreisi kasutaja

|
|
   |
6 |
|
tagasi üles |
|
 |
|
lisa lemmikuks |
|
|
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse sa ei või vastata selle foorumi teemadele sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis sa ei saa lisada manuseid selles foorumis sa võid manuseid alla laadida selles foorumis
|
|
Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.
|