Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
autor |
|
zaddam
HV vaatleja
|
23.03.2008 15:39:34
Sata/SataII ketas |
|
|
tere,
otsisin ja lugesin foorumit juba, aga eriti targemaks ei saanud, seega teen uue teema.
nimelt mul hetkel Abit NF7-S v2.0 emaplaat, millel olemas sata ketta otsad olemas emaplaadil.
et kas ma saan kasutada ka sataII ketast?
ja toite otsad on mul vanad tavalised molex, selle vastu siis see mingi üleminek olemas, nagu ma aru saanud olen?
ja millist vaeva on vaja näha, et tööle saada (win XP), lugesin, et mingite draiverite floppyga ette söötmine jne.
|
|
Kommentaarid: 8 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
0 :: |
7 |
|
tagasi üles |
|
 |
Dogbert
HV Guru

|
23.03.2008 17:01:10
|
|
|
Saad kasutada SATAII ketast. SATAII kettad peaksid olema tagasiulatuvalt ühilduvad SATAI-ga. Mõned kipuvad väidetavalt ka pirtsutama, selleks juhuks saab SATAII ketta sundida SATAI reiimi vastava jumperiga.
Toite üleminekujuhtmed on müügil. Kas moboga kaasas ei olnud? Epoxi samaealise moboga küll olid kaasas SATA kaablid ja ka SATA toite üleminekud molexilt. Samas on paljudel SATA ketastel legacy molex toide olemas lisaks SATA toitepistikule. Hitachi puhul on legacy molex isegi terabaidisel kettal.
Kui on olemas töötav Windows XP PATA kettal, siis see töötab edasi endiselt. Draiverid SATA ketta töölesaamiseks saad installida Windowsis.
Kui tahad Windowsi paigaldada SATA kettale, siis on vaja draiverite flopiversiooni - uue moboga on vastav flopi kaasas, kui see pole säilinud, siis on flopi tegemiseks vastav pakett allalaetav emaplaadi kodukalt või Silicon Image kodukalt siit.
Silicon Image draiveripakett "SiI3x12 32-bit Windows BASE Driver" sisaldab juba vajalikku txtsetup.oem faili ja kogu komplekt mahub vabalt flopile, nii et laadi see alla, paki lahti ja kopeeri flopile.
Kui alustad Windowsi installi ja boodid Windows XP installi-CD-lt, siis kohe bootimise alguses ilmub ekraani alumisse serva tekst "Press F6 to install..." - siis vajutadki F6 klahvi. Kusagil installika laadimise poole peal küsitakse draivereid flopi peal - jälgi teksti ja toimi vastavalt sellele.
Windowsi installimise ajal võib ilmuda vana tuttav hoiatus, et draiverid pole allkirjastatud - loomulikult ignoreeri hoiatust ja luba need installida.
NF7 puhul oli vististi soovitatav kasutada uusimat emaplaadi kodukalt saadaolevat BIOS-i, kuna sellega tuleb kaasa Silicon Image SATA kontrolleri BIOS ja vanemad Sil 3112A BIOS-id olid bugised.
_________________ Tee inimesele lõke ja tal on soe üheks päevaks, pista ta põlema ja tal on soe elu lõpuni. (Terry Pratchett)
e.k spikker: muhk on kumer, lohk on nõgus. |
|
Kommentaarid: 33 loe/lisa |
   |
32 |
|
tagasi üles |
|
 |
zaddam
HV vaatleja
|
23.03.2008 20:33:01
|
|
|
tänan nii sisuka vastuse eest.
jah, mul on plaanis OP jätta IDE (ATA) ketta peale, seega siis saan lihtsalt draiverid installida, ilma floppyta, sest floppyt mul pole?
|
|
   |
7 |
|
tagasi üles |
|
 |
SurfData
HV Guru

|
23.03.2008 21:14:34
|
|
|
zaddam kirjutas: |
tänan nii sisuka vastuse eest.
jah, mul on plaanis OP jätta IDE (ATA) ketta peale, seega siis saan lihtsalt draiverid installida, ilma floppyta, sest floppyt mul pole? |
siis pole Sul vaja mingeid draivereid installida Lihtsalt ostmisel tuleb vaadata mis ketast osta, osadel hitachidel ei ole jumperi kohta et sata1 modes asja tööle panna.
|
|
Kommentaarid: 84 loe/lisa |
   |
74 |
|
tagasi üles |
|
 |
Dogbert
HV Guru

|
24.03.2008 01:20:49
|
|
|
SurfData kirjutas: |
siis pole Sul vaja mingeid draivereid installida Lihtsalt ostmisel tuleb vaadata mis ketast osta, osadel hitachidel ei ole jumperi kohta et sata1 modes asja tööle panna. |
Nonoh, kuidas ta sinu arvates käima saab oma SATA ketta, mis asub SATA kontrolleri otsas, kui kontrolleri draiverid pole installitud? Arvesta, et see mobo ei oska SATA ketaste jaoks IDE-t emuleerida.
zaddam kirjutas: |
seega siis saan lihtsalt draiverid installida, ilma floppyta, sest floppyt mul pole? |
Jah, lubad vaid SATA kontrolleri BIOS-ist käima (Enable). Windowsi käivitumisel ilmub siis Device Manageri alla uus seade, millele installidki Sil 3112 draiveri. Sobib seesama "SiI3x12 32-bit Windows BASE Driver". Mingit flopit ei ole tarvis.
_________________ Tee inimesele lõke ja tal on soe üheks päevaks, pista ta põlema ja tal on soe elu lõpuni. (Terry Pratchett)
|
   |
32 |
|
tagasi üles |
|
 |
SurfData
HV Guru

|
24.03.2008 10:09:26
|
|
|
Dogbert kirjutas: |
siis pole Sul vaja mingeid draivereid installida Lihtsalt ostmisel tuleb vaadata mis ketast osta, osadel hitachidel ei ole jumperi kohta et sata1 modes asja tööle panna. |
Nonoh, kuidas ta sinu arvates käima saab oma SATA ketta, mis asub SATA kontrolleri otsas, kui kontrolleri draiverid pole installitud? Arvesta, et see mobo ei oska SATA ketaste jaoks IDE-t emuleerida.
|
No kuna tal on emaplaadil sata otsikud olemas siis EELDATAVALT on kõik emaplaadi draiverid juba varem installitud ja seega pole lisa draiverite installimist ka vaja kui ta sata ketta sinna otsa viskab. XP saab kõige muuga ise hakkama.
|
|
Kommentaarid: 84 loe/lisa |
   |
74 |
|
tagasi üles |
|
 |
angel
HV Guru

|
24.03.2008 10:18:32
|
|
|
Drivereid on vaja siis kui emaplaadile on käsk kätte antud et sata töötab nn "sata achi" modis. Aga kui asi töötab IDE modis siis ei ole vaja drivereid. Ise olen mõlemat proovinud ja test ei näidanud minuarust mitte mõhkugi, võimalik et mingi vahe on aga mina igatahes ei ole tähele pannud.
Aga kui emaplaat ei oska IDE modi emuleerida siis vaja teha WinXP plaat või Floppy kus vajalikud driverid peal.
Kui ketta niisama lisad mitte ei pane booditavaks siis minuteada ei ole mitte midagi vaja vaid lased windowsi enda sees vastavad driverid peale kui mingi asi karjuma pistab et talle liiga tehakse.
_________________ |--{o,o}-----(\__/)-----------------|
|--|)__)-----(='.'=) ----O RLY ?---|
|---"-"- -----(")_(")-----------------| |
|
Kommentaarid: 175 loe/lisa |
   |
157 |
|
tagasi üles |
|
 |
Dogbert
HV Guru

|
24.03.2008 13:44:54
|
|
|
No kuna tal on emaplaadil sata otsikud olemas siis EELDATAVALT on kõik emaplaadi draiverid juba varem installitud ja seega pole lisa draiverite installimist ka vaja kui ta sata ketta sinna otsa viskab. XP saab kõige muuga ise hakkama. |
"Eeldatavalt" kehtib vaid juhul, kui BIOS-is on vaikimisi SATA kontroller käima lubatud. Ma pole NF7 BIOS-iga konkreetselt tuttav, aga sarnase arhitektuuriga (NF2U chipset + Sil 3112A SATA kontroller) Epox-i platel (8RDA3+) oli SATA kontroller vaikimisi välja lülitatud. Seega ei installitud ka SATA draivereid enne SATA kontrolleri käimalubamist (juhin tähelepanu asjaolule, et tegemist on Silicon Image kontrolleri, mitte nVidia kontrolleriga. Sil draiver ei ole nV draiverite paketis ja tuleb installida eraldi).
Kuna teema algatajal ilmselt varem masinas SATA kettaid pole, siis oletan, et ka SATA kontroller pole varem töötanud ja puuduvad sel juhul ka draiverid. Vabandan, kui eksin. Manuaali alla laadima selle pisiasja pärast ei hakkaks hea meelega.
angel, palun ärme räägime IDE modest ega ammugi AHCI-st nForce2 Ultra (tootmise algus 2003) plate puhul, eks. Ülejäänud jutt on väga õige, aga juba lahti seletatud. Kui teema algataja mõne uue küsimusega välja ei tule, siis näib arutlus lõppenud olevat.
|
   |
32 |
|
tagasi üles |
|
 |
angel
HV Guru

|
24.03.2008 13:48:44
|
|
|
seda oligi karta ... ei ole vanaraua spets seega võis olla inf liiga värske.
|
   |
157 |
|
tagasi üles |
|
 |
zaddam
HV vaatleja
|
25.03.2008 00:07:43
|
|
|
tänan kõiki vastanuid, olen nende vastuste põhjal aru saanud, et on võimalik kõik ilusti tööle panna...
biosis jah olemas kõik sata seaded, olemas ka emaplaadi kõik draiverid, sealhulgas ka sata kontrolleri.
bios on uuendatud ka kõige uuema versiooni peale.
tähtis on siis vaid veenduda, et oleks kõvakettal olemas jumpper, mis lubab panna teda sata I resiimi või on see kindlasti kõigil olemas (tellin arvatavasti neti poest wd või seagate/maxtor),ja kui kätte saan, siis biosis ilusti ära lubada sata kontroller, jälgida et emaplaadi driverid olemas oleks ja ketas järgi ja siis xp leiab ise üles ja kõik on nii?
|
|
   |
7 |
|
tagasi üles |
|
 |
angel
HV Guru

|
25.03.2008 00:37:06
|
|
|
XP peaks ise ülesse leidma asja ning kui mingi ! või ? märk on device manageri all siis tasuks vastava sata kontrolleri drivereid talle pakkuda ning vaadata kas siis tekib ketas kusagile. PS: loodan et seda tead ikka et ketas ei tekki enne kui teed talle peale partitsiooni. Ehk siis Administrative Tools > Comp. Management > Disk Management
|
   |
157 |
|