Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
autor |
|
oku234
HV kasutaja
|
27.02.2008 22:38:38
Hitachi deskstar kolksub |
|
|
Arvutit tööle pannes hakkab kõvaketas lihtsalt kolkusmua nagu kell: nagu hakkaks pööreid üles võtma ja siis kolks, pöörded jälle ülesse ja siis kolks (siiamaani kaks aastat ilusti töötanud). Kas saan õieti aru et kõvaketas pees? Kas andmeid on võimalik kuidagi kätte saada või lootusetu?
|
|
Kommentaarid: 45 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
1 :: |
0 :: |
43 |
|
tagasi üles |
|
 |
Dogbert
HV Guru

|
28.02.2008 09:40:57
|
|
|
Kolksumine on üldjuhul ketta surma tunnus, nagu õigesti arvasid. Aga seda võib põhjustada ka madal pinge või katkendlik toide. Tasuks üle vaadata toitekaabel, selle ühendused, kontrollida pingeid ning mõõta toitepingeid ketta käivituse ajal. Kui need on korras, siis on tõenäoliselt ketas kööga.
Ketaste taastamiseks pöördutakse siin tihti kasutaja toivos poole - tema oskab ehk täpsemalt vastata.
|
|
Kommentaarid: 33 loe/lisa |
   |
32 |
|
tagasi üles |
|
 |
windsurfer
HV veteran

|
29.02.2008 16:20:49
|
|
|
Kolksumine on ka muidu Hitachi ketaste eripära. Endal kolksub ka vahel harva, aga siiamaani pole midagi juhtunud. Aga kui liiga tihti, võib asi kahtlane olla.
Varukoopiad võid ikkagi teha.
|
|
Kommentaarid: 42 loe/lisa |
   |
39 |
|
tagasi üles |
|
 |
Dogbert
HV Guru

|
01.03.2008 21:53:21
|
|
|
windsurfer kirjutas: |
Kolksumine on ka muidu Hitachi ketaste eripära. |
Kolks tähendab peade ümberkalibreerimist, kui selleks vajadus tekib. Seda aja jooksul ikka vahel juhtub ja see on normaalne.
tsitaat: |
Aga kui liiga tihti, võib asi kahtlane olla. |
Kui teema algataja kirjeldust lugesid, siis peaks selge olema, et antud ketas peale kolksumise muud enam üldse ei teegi - st. et ketas enam ei käivitu ja jääbki päid kalibreerima. Ta küsis, kas selliselt kettalt andmeid kätte saada on veel kuidagi võimalik.
Varukoopiate tegemise soovitus antud juhul oleks nagu laibale tervisejooksu soovitamine
Oma esimeses postis oleksin ehk pidanud alustama lauset "Selline kolksumine...", sest just seda ma silmas pidasin, mitte kolksumist üldiselt.
Võibolla külmutamisega õnnestub ketas mõneks ajaks veel käima saada, et vähemalt osa andmetest kätte saab, aga seda peaks tegema keegi, kes seda ka varem on teinud ja oskab, seepärast soovitasin toivos poole pöörduda.
|
|
   |
32 |
|
tagasi üles |
|
 |
toivos
Kreisi kasutaja

|
02.03.2008 14:28:58
|
|
|
Dogbert kirjutas: |
Võibolla külmutamisega õnnestub ketas mõneks ajaks veel käima saada, et vähemalt osa andmetest kätte saab, aga seda peaks tegema keegi, kes seda ka varem on teinud ja oskab, seepärast soovitasin toivos poole pöörduda. |
Mina ei külmuta kettaid ja ei soovita seda ka teistel teha. Millegipärast nohuse nina puhul ei taha keegi endale klistiiri teha.
_________________ Taastan datat katkistelt ketastelt ja katkistelt Flash(USB) mäludelt. Nüüd ka katkistelt SSD ketastelt. |
|
Kommentaarid: 69 loe/lisa |
   |
2 :: |
65 |
|
tagasi üles |
|
 |
oku234
HV kasutaja
|
02.03.2008 18:55:06
|
|
|
kuna andmete taastamine niivõrd kallis siis loobun taastamise plaanidest. tänud kõigile ja teema lukku
|
|
   |
43 |
|
tagasi üles |
|
 |
Dogbert
HV Guru

|
02.03.2008 19:15:50
|
|
|
toivos kirjutas: |
Mina ei külmuta kettaid ja ei soovita seda ka teistel teha. |
Selge, ainult oletasin. Vabandust.
|
|
   |
32 |
|
tagasi üles |
|
 |
XYZ
HV Guru

|
03.03.2008 10:39:17
|
|
|
oku234 kirjutas: |
kuna andmete taastamine niivõrd kallis siis loobun taastamise plaanidest. tänud kõigile ja teema lukku |
Kui sul tahtnist jätkub, siis võta google appi ja otsi vabavara töövahendid endale kokku ja tee proovi ise taastamisega. Ainus reegel mida pead järgima on see, et vigasele kettale mitte mingil juhul mitte midagi ei luba kirjutada vaid ainult lugeda sealt ja kõik mida õnnestub lugeda, läheb täiesti uuele kettale.
Olen ise mitmelt kettalt vabavaraga info kätte saanud, mõnikord 100%, paar korda on paar ebaolulist asja puudu jäänud (kuna nende kättesaamiseks isegi ei viitsinud enam katsetada).
Teenust ei paku!
|
|
Kommentaarid: 81 loe/lisa |
   |
3 :: |
12 :: |
56 |
|
tagasi üles |
|
 |
oku234
HV kasutaja
|
03.03.2008 13:43:53
|
|
|
XYZ kirjutas: |
kuna andmete taastamine niivõrd kallis siis loobun taastamise plaanidest. tänud kõigile ja teema lukku |
Kui sul tahtnist jätkub, siis võta google appi ja otsi vabavara töövahendid endale kokku ja tee proovi ise taastamisega. Ainus reegel mida pead järgima on see, et vigasele kettale mitte mingil juhul mitte midagi ei luba kirjutada vaid ainult lugeda sealt ja kõik mida õnnestub lugeda, läheb täiesti uuele kettale.
Olen ise mitmelt kettalt vabavaraga info kätte saanud, mõnikord 100%, paar korda on paar ebaolulist asja puudu jäänud (kuna nende kättesaamiseks isegi ei viitsinud enam katsetada).
Teenust ei paku! |
aga teeme siis proovi.
Olgu kohe alguses öeldud et lõpptulemus ei ole enam oluline - õnnestub siis õnnestub ei õnnestu siis ei õnnestu. Eesmärk proovida andmeid taastada koduste võimaluste ja vahenditega
Külmutamistrikki proovisin - esimesed 15 sekki ei tiksunud aga siis hakkas tiksuma ja selle aja jooksul ei tundnud ketast ära
Oskab keegi nõu anda kuidas ketast arvutisse ühendada - varukettana arvuti üles ei buudi - kohe alguses ei tunne ketast ära ja ainult tiksub - tiksumist saab peatada jumperitega asendis "disable auto spin" aga ka siis ei lähe ketta tundmisest edasi.
Kõik mõistlikud ja koduste vahenditega teostavad ettepanekud ja tarkused teretulnud
|
|
   |
43 |
|
tagasi üles |
|
 |
XYZ
HV Guru

|
03.03.2008 13:51:24
|
|
|
XYZ kirjutas: |
Teenust ei paku! |
aga teeme siis proovi.
Olgu kohe alguses öeldud et lõpptulemus ei ole enam oluline - õnnestub siis õnnestub ei õnnestu siis ei õnnestu. Eesmärk proovida andmeid taastada koduste võimalustega
Külmutamistrikki proovisin - esimesed 15 sekki ei tiksunud aga siis hakkas tiksuma ja selle aja jooksul ei tundnud ketast ära
Oskab keegi nõu anda kuidas ketast arvutisse ühendada - vaarukettana arvuti üles ei buudi - kohe alguses ei tunne ketast ära ja ainult tiksub - tiksumist saab peatada jumperitega asendis "disable auto spin" aga ka siis ei lähe ketta tundmisest edasi.
Kõik mõistlikud ja koduste vahenditega teostavad ettepanekud ja tarkused teretulnud |
Võimalusi on palju --- väline kettabox võib hiljem olla külge ühendatud, ka võis sul kaabelduses olla midagi halvasti....näpuosavusmeetodeid ma parem siiski praegu ei soovita...
|
|
   |
56 |
|
tagasi üles |
|
 |
oku234
HV kasutaja
|
03.03.2008 17:22:54
|
|
|
juhtmed kõik õieti aga ketas sellises konditsioonis et ainult tiksub ja arvuti teda ära ei tunne
|
|
   |
43 |
|
tagasi üles |
|
 |
XYZ
HV Guru

|
03.03.2008 18:12:43
|
|
|
andmetaastusprogrammid võivad siiski jutule võtta........
|
|
   |
56 |
|
tagasi üles |
|
 |
NoMilleks
HV kasutaja
|
04.03.2008 20:11:22
|
|
|
Viga võib olla ka mootoris, seega ei loe sa seisvalt kettalt ju midagi. Aga kui lugeda esimest posti, kus kirjeldatud, et kolks-pöörded üles-kolks-pöörded üles, siis võib viga ehk olla ka lugemispeades. Ja kui see nii on, siis ei ole need ka võimelised eriti midagi lugema.
|
|
Kommentaarid: 1 loe/lisa |
   |
1 |
|
tagasi üles |
|
 |
Dogbert
HV Guru

|
07.03.2008 00:55:44
|
|
|
Mul läks möödunud aastal enda väline ketas (ostetud karp ja vana ketas sees) ja tööl ühe arvuti ketas vanarauda just täpipealt samal viisil - "kolks-pöörded üles-kolks-pöörded üles" jne jne. Üks ketas võttis esialgu veel mõnel korral ka pöörded üles ja jäi käima, aga läks samasse lõputusse kolksumistsüklisse kohe, kui sealt midagi maha lugeda üritasin. Selliselt kettalt ei loe tõepoolest enne midagi maha, kui õnnestub ta püsivalt tööle saada, aga mul pole aimugi, kas see on mingil viisil saavutatav. Minul ei õnnestunud igatahes. Aga kaduma ei läinud praktiliselt midagi, nii et kahju eriti ka polnud neist.
Muide - kumbki polnud Hitachi vaid üks oli vana Quantum Fireball ja teine Fujitsu - umbes samaealised mõlemad.
|
|
   |
32 |
|
tagasi üles |
|
 |
NoMilleks
HV kasutaja
|
07.03.2008 01:40:56
|
|
|
Kui selline viga ilmneb, siis minu teada tuleb ketas lihtsalt lahti kruvida ja platterid nn doonorkorpusesse tõsta ning siis sealt andmed maha lugeda. See muidugi eeldab professionaali kätt ja ligi 100% tolmuvaba ruumi.
|
|
   |
1 |
|
tagasi üles |
|
 |
DVDRW
HV Guru

|
07.03.2008 16:34:53
|
|
|
Dogbert kirjutas: |
Mul läks möödunud aastal enda väline ketas (ostetud karp ja vana ketas sees) ja tööl ühe arvuti ketas vanarauda just täpipealt samal viisil - "kolks-pöörded üles-kolks-pöörded üles" jne jne. Üks ketas võttis esialgu veel mõnel korral ka pöörded üles ja jäi käima, aga läks samasse lõputusse kolksumistsüklisse kohe, kui sealt midagi maha lugeda üritasin. Selliselt kettalt ei loe tõepoolest enne midagi maha, kui õnnestub ta püsivalt tööle saada, aga mul pole aimugi, kas see on mingil viisil saavutatav. Minul ei õnnestunud igatahes. Aga kaduma ei läinud praktiliselt midagi, nii et kahju eriti ka polnud neist.
Muide - kumbki polnud Hitachi vaid üks oli vana Quantum Fireball ja teine Fujitsu - umbes samaealised mõlemad. |
Mul sama lugu Hitachi 200GB kettaga, mis oli usb karbis, jäigi kolksuma. Siis panin ketta arvutisse otse IDE külge ja töötab nüüd juba nädal aega korralikult.
Olulisi andmeid ühel kettal on ikka hoida täielik jaburdus. Mul on alati andmed vähemalt kahes kohas. Ei pea kunagi ketta tervise pärast muretsema
Acronis teeb iga öö süsteemist käigupealt kettast image teise arvutisse. 8)
Permanetsed asjad on topelt plaatidel erinevates Eesti otsades + kõvaketastel.
|
|
Kommentaarid: 28 loe/lisa |
   |
27 |
|
tagasi üles |
|
 |
Dogbert
HV Guru

|
08.03.2008 00:27:24
|
|
|
DVDRW kirjutas: |
Mul sama lugu Hitachi 200GB kettaga, mis oli usb karbis, jäigi kolksuma. Siis panin ketta arvutisse otse IDE külge ja töötab nüüd juba nädal aega korralikult. |
USB karbis olnud ketta arvuti külge ühendamine oli üks esimesi asju, mida proovitud sai ja kolksus ka seal sama edukalt edasi
|
|
   |
32 |
|
tagasi üles |
|
 |
oku234
HV kasutaja
|
08.03.2008 02:23:25
|
|
|
kaotsi läks mul ainult see mis töölaual oli. Ülejäänud asjad olid dubleeritud. Nüüd sai aga ostetud 500gb kettad sisse mistõttu ei ole enam nii lihtne kogu ketast dubleerida
|
|
   |
43 |
|
tagasi üles |
|
 |
montez
Kreisi kasutaja
|
08.03.2008 23:34:56
|
|
|
Kas see on samuti ohu märk kui mittetöötavat ketast käes kallutades (vasakult-paremale küljele) on kuulda nagu sees liiguks kuul ja siis see põrkab serva vastu? Või siis samamoodi pikkupidi kallutades?
Eriti selgelt on seda sisemist liikumist kuulda kui ketast vertikaalis keerutada nagu kella osutite liikumine. Siiani pole häireid esinenud ja S.M.A.R.T. on ka korras. Samuti läbib Seagate ketas tootja poolse testimise tarkvaraga nii lühikese kui pika test.
   |
45 |
|
tagasi üles |
|
 |
NoMilleks
HV kasutaja
|
10.03.2008 02:31:22
|
|
|
montez kirjutas: |
Kas see on samuti ohu märk kui mittetöötavat ketast käes kallutades (vasakult-paremale küljele) on kuulda nagu sees liiguks kuul ja siis see põrkab serva vastu? Või siis samamoodi pikkupidi kallutades?
Eriti selgelt on seda sisemist liikumist kuulda kui ketast vertikaalis keerutada nagu kella osutite liikumine. Siiani pole häireid esinenud ja S.M.A.R.T. on ka korras. Samuti läbib Seagate ketas tootja poolse testimise tarkvaraga nii lühikese kui pika test. |
IBM/Hitachi ketaste puhul on see igati normaalne. Endal on läpakas samuti Hitachi ketas ja koliseb samamoodi, kui kallutada, kogemusi mujaltki. Mis seda põhjustab, seda ma täpselt ei tea. Kas see ka teiste tootjate ketaste puhul normaalne on, samuti raske oletada.
|
|
   |
1 |
|
tagasi üles |
|
 |
CoiL
HV Guru

|
10.03.2008 02:49:42
|
|
|
Ma küll ei ütleks ,et see normaalne on. Endal samuti Hitachi ketas ning ei ole algusest peale ühtegi kolksu teinud.
|
|
Kommentaarid: 95 loe/lisa |
   |
83 |
|
tagasi üles |
|
 |
NoMilleks
HV kasutaja
|
10.03.2008 22:19:58
|
|
|
No las siis keegi teadjam avaldab arvamust. Niipalju kui mina olen neid Hitachi vinte hoidnud ja kallutanud, enamjaolt midagi ikka see lõgiseb.
EDIT: Sorisin natuke ja leidsin sellise arutelu:
toivos kirjutas: |
8 kirjutas: |
mightythor kirjutas: |
vahetasin oma Thinkpad T21 kõvaketta mahukama vastu, kuid kui olin vana ketta välja võtnud(seda eelnevalt testides tootjapoolse utiliidiga ja veendudes korrasolekus) ning teda üles-alla liigutasin, siis miski selgels liigub seal sees ja klõbiseb.
Kui aga paremale-vasakule liigutan...
...siis seda kolinat pole. Ketas on korras jne, kuid huvi pärast tahaksin teada, et mis seal sedasi koliseda saab? Mudel on IBM DJSA-210 mahuga 10GB. See kõlab umbes sedasi nagu kirjutamis/lugemispead liigutav hoob oleks lahti ning klõbiseks vastu kõvakettakorpust Samas peaks ta ju oma pesas olema(need plastmassist rajad platterite kõrval). Mis sellist kolinat teha saab? |
See oli vist mingi hoova/peade mehaaniline lukustussüsteem või midagi taolist, mis seal niimoodi kolksub. Ei ole küll selle kettamudeliga kursis, kuid just Hitachi (ehk IBM) mitmed kettad omavad sarnast efekti. Mis on normaalne nähtus.
Kasutaja toivos teab kindlasti täpsemalt asja... |
Nii ta ongi jah. Osadel mudelitel oli isegi kiri peal(Rattle noise is normal). |
|
|
   |
1 |
|
tagasi üles |
|