Avaleht
uus teema   vasta Uudised »  Mobiiltelefonid ja fototehnika »  Puutetundlikud ekraanid alustavad võidukäiku märgi kõik teemad loetuks
märgi mitteloetuks
vaata eelmist teemat :: vaata järgmist teemat
Hinnavaatlus :: Foorum :: Uudised :: Ärifoorumid :: HV F1 ennustusvõistlus :: Pangalink :: Telekavad :: HV toote otsing
autor
sõnum Saada viide sõbrale. Teata moderaatorile
otsing:  
M00t
HV Guru
M00t

liitunud: 05.12.2006



Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 15.12.2007 13:04:17 Puutetundlikud ekraanid alustavad võidukäiku vasta tsitaadiga

link :: Tarbija24


Maailmas on ligi kolm miljardit mobiiltelefoni. See tähendab kolme miljardit inimest vajutamas nuppe, et teha vajalikud kõned või saata SMSe. Selline olukord võib aga varsti muutuda – aina rohkem tõuseb esile puutetundlike ekraaniga telefone.


Puutetundlik ekraan ei ole just värskeim leiutis tehnoloogia vallas. Esimese sellise ekraani konstrueeris 1971. aastal dr Samuel C. Hurst.

Kaksteist aastat hiljem tuli müügile HewlettPackardi arvuti HP-150, mis oli esimene kommertskasutusse jõudnud «puutetundliku» ekraaniga arvuti. Jutumärke peab kasutama seepärast, et tänapäevases mõistes ei olnud tegemist puutetundliku ekraaniga.

Hewlett-Packard kasutas nimelt Sony kineskoopekraani ümber infrapunasaatjaid ja -vastuvõtjaid, mis avastasid läbipaistmatu objekti ja määrasid selle asukoha ekraanil.

Tehnoloogia arenedes jõudsid puutetundlikud ekraanid laiatarbekasutusse, näiteks sularahaautomaatidesse, aga ka meditsiiniseadmetesse ja avalikes kohtades kasutavatesse terminalidesse.

Nüüdseks on inimeste igapäevasesse kasutamisesse tulnud hulganisti seadmeid, alustades lauaarvutitest kodus ja tööl, sülearvutitest ning lõpetades pihuarvutite, mobiiltelefonide ja multimeediamängijatega.

Kõikide nende seadmetega tuleb kuidagi suhelda ja seni on see käinud nuppude kaudu. Üha enam soovivad inimesed aga intuitiivsemat ja «loogilisemat» lähenemist.

Senised takistused

Kuigi tehnoloogiliselt on puutetundlikud ekraanid olemas juba üle 30 aasta, siis masskasutusse jõuavad need alles nüüd. Ärikasutajad on juba aastaid saanud tarvitada puutetundliku ekraaniga pihuarvuteid.

Arvutitootjad on püüdnud tuua turule tablet-arvuteid, mille ekraan samuti puudutustele reageerib. Suuremat kasutust pole need aga leidnud.

Seevastu mobiiltelefonid suudavad puutetundliku ekraani tõeliselt massidesse viia. Seni on olnud üheks takistuseks ekraani suurus – mobiiltelefonid on olnud suhteliselt väikese ekraaniga. Suurte ekraanide tulek tähendab aga, et nuppudele ei jää ruumi ja tuleb pöörduda puutetundliku ekraani poole.

Pihuarvutikasutajad teavad, et puudutus tähendab ekraani puudutamist spetsiaalse pulgaga ehk stylus’ega. Selle kasutamine võimaldab teha täpseid puudutusi, tabades puutepulga peenikese otsaga just seda kohta ekraanil, mida hetkel vaja.

Puutepulga eeliseks näpu ees on lisaks täpsusele ka puhtus – näpp on alati veidike määrdunud ja see rikuks ekraani ning puudutuste täpsust.

Sellele vaatamata liigutakse styluse’i kasutamisest eemale. Põhjus on lihtne – tegemist on võõrkehaga, mille korpusest välja võtmine, kasutamine ja tagasi panemine võtab aega. Mitte vähem oluline pole ka asjaolu, et nii nõuab seadme kasutamine kahte kätt.

Kuid inimesel on osutamiseks vajalik näpp antud juba looduse poolt. Just näpu kasutamise suunas tehnoloogia areneb.

Esimene suur tegija – Apple iPhone

Jaanuaris esitletud Apple iPhone on juhitav näpuga. Õigemini isegi kahe näpuga, sest multi-touch’i ekraan lubab näiteks kahte näppu kasutades suurendada pilte või mugavalt surfata WiFi abil võrgus.

Pelgalt tehniline valmisolek seadme näpuga juhtimiseks pole veel piisav selle edukaks kasutamiseks. Vaja on ka asjakohast kasutajaliidest, mida Apple’il ka teha õnnestus. Suured ikoonid, selged tekstid. See teeb telefoni kasutamise mugavaks.

Tehnoloogiasõprade ülioodatud iPhone on olnud sedavõrd mõjutaks, et Time Magazine nimetas selle aasta leiutiseks.

LG KS20 ja Windows Mobile 6

Aasta esimesel kuul tuli LG välja oma esimese puutetundliku ekraaniga telefoniga. Moekas LG Prada on Eestis olnud poelettidel juba mõnda aega. Krõbe hind, mida kruvib peamiselt uhke Prada märk, ei ole lubanud telefonil masskasutusse tungida.

Samm edasi tuleb aga KS20 – värske LG puutetundlik telefon, mida saab sarnaselt iPhone’iga juhtida ka sõrmega. Välimuselt Pradaga äravahetamiseni sarnane telefon jookseb Microsofti Windows Mobile 6 operatsioonisüsteemil.

Väliselt on Microsofti arendatud operatsioonisüsteem mõneti kobedam varasemate versioonidega võrreldes. Microsoft on ikka arvestanud võimaluserohkeid kasutajaliideseid, kus saab vajutada erinevatele väikestele nupukestele ja kinnitada oma igat sammu.

Uus kasutajaliides on mõneti mugavam, LG pakub mugandatud versiooni Windows Mobile 6’st, mis kohati tundub isegi iPhone’iga sarnanevat.

Sellele vaatamata on Microsofti kasutajaliides ja peamised võimalused endiselt suhteliselt ärikasutaja-kesksed.

Samsung SPH-M4650

Windows Mobile 6 süsteemi kasutab ka Samsungi värske mudel, mis praeguse seisu järgi küll ainult Lõuna-Koreas müügil on. Ka selle mugandatud kasutajaliides meenutab iPhone’i, eriti kui pidada silmas ekraani alumise rea moodustavad neli ikooni.

Märkimisväärseks saab kindlasti pidada ka igat ekraanipuudutust kinnitav väike värin telefonis. Nii võid kindel olla, et sinu vajutusest telefon ka aru sai. Kuigi see mudel Euroopasse ilmselt ei jõua, siis midagi säärast võiks lähiajal ka siinsetele poelettidele ilmuda.

HTC Touch

Nagu nimestki järeldub, on pihuarvuteid ja telefoni tootev HTC saanud valmis puutetundliku telefoniga. Ka see seadeldis kasutab operatsioonisüsteemina värskeimat Microsofti tarkvara. Ent kui Micrsofti aina populaarsust koguv operatsioonisüsteem on suunatud eelkõige ärikasutajatele, siis HTC Touch on suunatud tavatarbijale.

Sellest annab märku ka mugandatud operatsioonisüsteem, mis oma värvivalikult ja ikoonidelt meenutab taas iPhone’i või LG pakutavat.

SonyEricssoni pakutavad mudelid

Ärikasutajatele on SonyEricsson pakkunud puutetundliku ekraaniga telefone juba aastaid. P800 tuli turule juba viis aastat tagasi, sellele järgnesid mudelid P900 ja P910. Nüüd on puutetundlike ekraanidega telefone hoogsalt lisandumas, kusjuures tooteid kujundades vaadatakse pigem meelelahutussektori poole.

Õige pea peaks müügile jõudma W960 – muusikatelefoni kollektsiooni kuuluv multimeediatelefon, millel ka 8 gigabaiti mälumahtu muusika, video ja muude failide jaoks.

SonyEricssoni tootearendajad on aga võtnud patendi uuele viisile failide edastamiseks puutetundliku ekraani ja Bluetooth andmeside kaudu. Nimelt ei pea tulevikus faili saatmiseks enam menüüst võimalust otsima. Selle asemel piisab näpu või juhtpulgaga ekraanil faili valima ja seda liigutama selles suunas, kus asub faili ootav seade, selleks võib olla näiteks arvuti või mobiiltelefon.

See on veel üks tõestus, et puutetundlike seadmete päralt on tulevik.

Symbian liitub teistega

Paljud Nokia telefonid kasutavad Symbani S60 operatsioonisüsteemi, mis seni puutetundlikku kasutajaliidest toetanud ei ole. Üks selle põhjusi seisneb Nokia soovis võimaldada telefoni kasutada ühe käega.

Stylus’e kasutamine puutetundlikul ekraanil eeldab aga kahte kätt. Apple iPhone, LG Prada ja mitmed teised telefonid on tõestanud, et puutetundliku ekraaniga telefoni saab kasutada ka ühe käega.

Möödunud kuul Londonis toimunud briifingul tutvustas Nokia tulevase S60 võimalusi, mille üks peamisi tõmbenumbreid hakkab olema puutetundlik kasutajaliides.

Telefoni on seejuures võimalik juhtida nii stylus’e abil kui ka näpuga. Praegu on maailmas kasutusel üle 125 miljoni S60 operatsioonisüsteemiga telefoni, tuleval aastal ületatakse ilmselt 200 miljoni piir.


viimati muutis M00t 16.12.2007 11:30:58, muudetud 1 kord
Kommentaarid: 72 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 68
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
XR
HV Guru
XR

liitunud: 04.11.2001




sõnum 15.12.2007 21:29:20 vasta tsitaadiga

tsitaat:

LG KS20


See LG oleks isegi päris tore asi kasutada.
Seal oli hästi öeldud, et tegemist on ärikasutaja keskse telefoniga.
Neid ongi minu meelest liiga vähe.
WM6 ühildub Windows arvutiga ikka way paremini kui need teised mänguasjad (iPhone).
Samas on seda ka palju parem kasutada.

Puutetundliku PDA kasutaja olen juba päris pikka aega, kuid puutetundliku ekraaniga telefoni pole veel proovinud.
Ootan siiamaani, et tuleks mõni ilus/hea Windows Mobile põhjal ärikasutajale mõeldud telefon.
Kahjuks Nokia ei taha Windowsiga tegemist teha, sellepärast ehk proovingi LG ära.
Enne selle artikli lugemist ausalt öelda ei teadnudki, et selline LG tulemas on thumbs_up.gif
Kommentaarid: 49 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 2 :: 42
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
Noname
HV Guru
Noname

liitunud: 26.10.2002



Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 17.12.2007 01:02:04 vasta tsitaadiga

ho ipaq 514 on ju vägagi telefon, millel windows. küll pole tal puutetundlik erkaan, aga samas väike ja mugav.
huvitav kuidas need puutetundlikud ekraanid taskus vastu peavad, hw6915 näiteks pead koguaeg kaitseklappi kasutama...

_________________
"Olukord on sitt, aga see on meie tuleviku väetis." - Lennart Meri
"Edu on kehv õpetaja. See ahvatleb tarku inimesi mõtlema, et nad ei saagi kaotada" - B. Gates
Kommentaarid: 370 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 3 :: 0 :: 320
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
d3t
HV Guru
d3t

liitunud: 14.05.2004




sõnum 17.12.2007 18:30:23 vasta tsitaadiga

Kussjuures se Nokia S60 puutetundlik on väga väga lootustandev...
_________________
next.Insiders - koht mängijatele ja tehnikahuvilistele toredaks ajaveetmiseks.
PT: Sony XE90 & LG C1 värvi kalibreerimine
Lecktor - 3D printerid ja lisatarvikud, Voron, Prusa jne
Kommentaarid: 85 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 1 :: 0 :: 72
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
XR
HV Guru
XR

liitunud: 04.11.2001




sõnum 17.12.2007 19:48:46 vasta tsitaadiga

d3t, sa mõtled seda tulevast Nokia "iPhone-i" ?
_________________
www.estonia1918.com
Kommentaarid: 49 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 2 :: 42
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
d3t
HV Guru
d3t

liitunud: 14.05.2004




sõnum 17.12.2007 22:35:53 vasta tsitaadiga

XR, just. Kindalsti tuleb parem kui praegunue iPhone...
_________________
next.Insiders - koht mängijatele ja tehnikahuvilistele toredaks ajaveetmiseks.
PT: Sony XE90 & LG C1 värvi kalibreerimine
Lecktor - 3D printerid ja lisatarvikud, Voron, Prusa jne
Kommentaarid: 85 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 1 :: 0 :: 72
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
M@x
HV veteran
M@x

liitunud: 13.02.2003




sõnum 17.12.2007 23:03:04 vasta tsitaadiga

d3t kirjutas:
XR, just. Kindalsti tuleb parem kui praegunue iPhone...
Mmm video järgi ei tundu, milleks on vaja Stylusega nuppe vajutada? Näidatakse et kõike tehakse näppudega ning järsku tuleb stylus välja...
Kommentaarid: 141 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 1 :: 126
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
d3t
HV Guru
d3t

liitunud: 14.05.2004




sõnum 18.12.2007 00:23:49 vasta tsitaadiga

M@x, sest tee mis tahad aga osade jaoks on stiilus mugavam, ning kirju tipid igaljuhul stiilusega kiiremini icon_wink.gif
_________________
next.Insiders - koht mängijatele ja tehnikahuvilistele toredaks ajaveetmiseks.
PT: Sony XE90 & LG C1 värvi kalibreerimine
Lecktor - 3D printerid ja lisatarvikud, Voron, Prusa jne
Kommentaarid: 85 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 1 :: 0 :: 72
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
M@x
HV veteran
M@x

liitunud: 13.02.2003




sõnum 18.12.2007 08:26:18 vasta tsitaadiga

d3t kirjutas:
M@x, sest tee mis tahad aga osade jaoks on stiilus mugavam, ning kirju tipid igaljuhul stiilusega kiiremini icon_wink.gif
Ei tea, video peal paistsid klahvid ikka ülipisikised. Kirjutan praegu iPhone-ga kiiremini kui stylusega, ja seda nii kahe kordselt. thumbs_up.gif
Kommentaarid: 141 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 1 :: 126
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
d3t
HV Guru
d3t

liitunud: 14.05.2004




sõnum 18.12.2007 09:06:16 vasta tsitaadiga

M@x, tõesti? Minul iPhonega kirjutamine kiiresti ei sujunud, olen küll kiiremini kirjutama hakanud aga ikka on tunne nagu oleks mingi friiking väärakas klaviatuur. Nagu kunagi oli mini Nokia telefon millel olid kaks numbrit koos. Väärakas. Oleks siis feedback sellel iPhonel, ala vibra korra kui klahvi vajutad, saaks midagi aru aga ei. Igastahes on Nokia way mugavam, aga mine tea, ehk siis kui pikemalt kasutatud saab, siis muutub iPhone mugavamaks.
_________________
next.Insiders - koht mängijatele ja tehnikahuvilistele toredaks ajaveetmiseks.
PT: Sony XE90 & LG C1 värvi kalibreerimine
Lecktor - 3D printerid ja lisatarvikud, Voron, Prusa jne
Kommentaarid: 85 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 1 :: 0 :: 72
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
earthbeat
HV kasutaja
earthbeat

liitunud: 12.04.2006




sõnum 19.12.2007 11:29:43 vasta tsitaadiga

Prada touch streigib järjepidevalt icon_sad.gif
Kommentaarid: 2 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 2
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
kami
HV kasutaja

liitunud: 01.12.2003




sõnum 06.01.2008 23:09:39 vasta tsitaadiga

d3t kirjutas:
Kussjuures se Nokia S60 puutetundlik on väga väga lootustandev...

See väide kõlab umbes sedasi: Järgmisel aastal on tehnoloogia arenenum.
Ehk siis vähe ütlev. See on ju elementaarne, et uus telefon on lootustandvam, kui vana, kuid kord, mil Nokia telefon turule on tulnud, pole vaja Apple vastust kaua oodata icon_wink.gif ... Lihtsalt üks firma promob oma visiooni, teine mitte.
Kommentaarid: 12 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 12
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
miga
HV Guru
miga

liitunud: 07.09.2003



Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 06.01.2008 23:57:37 vasta tsitaadiga

Seda oli ette teada, et tootjad hakkavad vaikselt puutetundlikele üle minema. iPhone andis sellele veelkord tugeva tõuke. Mis puudutab aga sõnumite kirjutamist, siis alguses oli iPhone'ga ikka väga raske midagigi kirja saada. Nüüd pea 5 kuud hiljem on lausa lust sõnumeid kirjutada või netis surfata, tehes seda kiiremini kui tavalisi nuppe toksides thumbs_up.gif Pole kunagi pooldanud telefone, mis omavad Stylu-st...suht ebamugav beer_yum.gif
Kommentaarid: 34 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 1 :: 0 :: 32
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
Inferno
Kreisi kasutaja
Inferno

liitunud: 07.11.2001



Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 08.01.2008 13:40:16 vasta tsitaadiga

d3t kirjutas:
M@x, tõesti? Minul iPhonega kirjutamine kiiresti ei sujunud, olen küll kiiremini kirjutama hakanud aga ikka on tunne nagu oleks mingi friiking väärakas klaviatuur. Nagu kunagi oli mini Nokia telefon millel olid kaks numbrit koos. Väärakas. Oleks siis feedback sellel iPhonel, ala vibra korra kui klahvi vajutad, saaks midagi aru aga ei. Igastahes on Nokia way mugavam, aga mine tea, ehk siis kui pikemalt kasutatud saab, siis muutub iPhone mugavamaks.


pane siis klahviheli peale?


ei tea, mina harjus suht kiiresti iphone kirjutamisega, väga raske=kaks päeva harjutamist?
ja mul on tel olnud mingi 3 kuud ja ikka veel rahul, tõtt öelda ei usu ka ,et nokia vms keegi parema teeb lampi..

SEST NOKIA MENÜÜD FRIKING SAKIVAD niisamagi.
Kommentaarid: 38 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 35
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
näita postitusi alates eelmisest:   
uus teema   vasta Uudised »  Mobiiltelefonid ja fototehnika »  Puutetundlikud ekraanid alustavad võidukäiku
[vaata eelmist teemat] [vaata järgmist teemat]
 lisa lemmikuks
näita foorumit:  
 ignoreeri teemat 
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse
sa ei või vastata selle foorumi teemadele
sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis
sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis
sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis
sa ei saa lisada manuseid selles foorumis
sa võid manuseid alla laadida selles foorumis



Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.