Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
autor |
|
mightythor
HV veteran

|
24.10.2007 17:58:34
RAID01 133MB/s PCI siinil oleva kontrolleri läbi- mis on pudelikaelaks? |
|
|
mul on plaanis osta üks tõsisem arvuti, millele tahaksin osta sellise ATA RAID kontrolleri PCI siinile ning neli kõvaketast selle kontrolleri läbi RAID0+1 reiimis tööle panna. Sellel arvutil, mida ma osta plaanin, on PCI siini andmesidekiirus 33MHz*32bit/8=133MB/s Ütleme nüüd kui see arvuti on tugeva koormuse all ja korraga kõik 4 ketast kirjutavad(ehk siis DMA ja kiirete ATA ketaste korral saaksid lõunasilda pidi 4*~40MB/s=160MB/s), siis jääks ju PCI siin piduriks? Ning kas see 133MB/s on kõikide PCI siinide summaarne läbilaskevõime sekundi kohta? Kui jah, siis liituks sinna veel näiteks LAN ~12MB/s ja helikaart jms. Kas on mõtet ATA RAID kontrollerit mõelda arvutile, mille PCI siini läbilaskevõime on ainult 133MB/s?
|
|
Kommentaarid: 62 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
0 :: |
53 |
|
tagasi üles |
|
 |
Ho Ho
HV Guru

|
24.10.2007 18:06:44
|
|
|
Miks teha RAID'i ATA ketastega? Kui plaan on midagi tõsist kokku panna siis tasuks ikka hankida 4(+) sata kanaliga PCIe kaart >1x siinikiirusega. Muidugi taoliste kaartide hinnad on mõnevõrra kõrgemad kui €11
_________________ Teach a man to reason and he'll think for a lifetime
Common sense - so rare that it's a damn superpower
Vaadates paljude inimeste sõnavõtte siin ja mujal jääb üle ainult klassikuid tsiteerida - "I weep for humanity" |
|
Kommentaarid: 106 loe/lisa |
   |
1 :: |
86 |
|
tagasi üles |
|
 |
mightythor
HV veteran

|
24.10.2007 18:20:27
|
|
|
Ho Ho kirjutas: |
Miks teha RAID'i ATA ketastega? Kui plaan on midagi tõsist kokku panna siis tasuks ikka hankida 4(+) sata kanaliga PCIe kaart >1x siinikiirusega. Muidugi taoliste kaartide hinnad on mõnevõrra kõrgemad kui €11  |
aga sellel arvutil, mis mul vaateväljas on, ei ole PCIe siini. Ning samamoodi on mul olemas juba 4 ATA ketast, kuid 0 SATA ketast Pealegi lugesin ühte ülevaadet, kus kiirete ATA ketastega saadi väga häid tulemusi ja edestati isegi SCSI kettaid(kui on huvi, võin selle lingi uuesti välja otsida). Aga kuidas selle PCI siini andmesidekiirusega siis on? Et kas see on summaarne? Kas võib 5 PCI slotti korraga 133MB/s töötada(ise kardan, et see 133MB/s jaguneb ikka kõigi seadmete vahel)?
|
|
   |
53 |
|
tagasi üles |
|
 |
8
HV Guru
|
24.10.2007 20:50:16
|
|
|
RAID0+1 ja RAID10 ei anna tegelikult 4x kiirust, vaid parimal teoreetilisel juhul 2x, praktikas veel vähem (sisuliselt nagu RAID0 2-kettaga).
Kui sul just viimaste põlvkondade kiired (max. 80 MB/s ja sedagi ainult ketta algusosas) ATA kettad pole, siis ei jõua asi PCI kanali piiramisse.
Muud PCI taga istuvad pudinad võtavad jah ka lisaks kiirust maha, kuid vaevalt nad sul kogu aeg täie auruga üheskoos töötavad.
NB! RAID10 on palju kasulikum (turvalisem) kui RAID0+1. Aga selle lahtiseletamine oleks juba pikem loeng...
|
|
Kommentaarid: 37 loe/lisa |
   |
37 |
|
tagasi üles |
|
 |
RCC
HV Guru

|
26.10.2007 10:46:00
|
|
|
mul on hetkel masinates 2 scsi raidi, mille intel ja dec kontrad annavad täpselt 1+1. ketasteks on vanad ja viletsad ütleme keskeltläbi 15-17 mega stri mis umbes kokku teeb 32-34mb/s. see on nüüd lugemise kiirus, failidega teste tehes see isegi nii on. kirjutamine on muidugi viletsam.
need kontrad omavad IO proset, vahemälu, eraldi pci bridge, ecc kontrolli, jne. see ide kontra millest sa juttu teed ei oma peale raid protsessori mitte midagi.
seega 4 kettaga ide annaks sul välja maksimumi küll, aga selleks on sul vaja ka VÄHEMALT 3ware 4 pordist kontrat, mis oleks vähemalt ata-100 spec. aga see nagu eelpoolnimet raid ei ole mitte tavaline pci vaid vähemalt 64bit pci. nii et lihtsam on aretada express, või pci-x. tavalisse pci-sse sa tõesti ei saa 4x ketaste võimsust. alles siis saad ütleme 50+50+50+50 (umbes panin) miinus maksud ehk 170mega lugemist ja tiba rohkem kui pool kirjutamist
_________________ Ära suurenda telia kasumit - lõpeta leping! 20/4 pole eriline max kiirus. 1992 kaaperdas telia neti |
|
Kommentaarid: 185 loe/lisa |
   |
9 :: |
147 |
|
tagasi üles |
|
 |
mightythor
HV veteran

|
26.10.2007 13:15:50
|
|
|
seega sellist RAID kontrollerit pole olemas, mis töötaks 33MHz*32bit PCI siinil, omaks 4 PATA porti ja toetaks RAID01 voi RAID10(lihtsalt RAIDE uurides tundusid need mulle kiiruse ja turvalisuse seisukohast koige paremad)? aga selline RAID kontroller, mis töötaks 33MHz*32bit PCI siinil, omades 4 SATA porti ja toetaks RAID01 voi RAID10?
küsin sellepärast, et kasutaja jotjot müüb üht IBM'i Netfinity 5500 serverarvutit, mis oleks päris lahe mänguasi, kuid mul pole rahaliselt võimalik sinna normaalses mahus ja muude heade näitajatega SCSI kettaid osta. Samas PATA kettad on mul isegi olemas kodus ja SATA omad ei oleks ka nii kallid juurde osta.
|
|
   |
53 |
|
tagasi üles |
|
 |
RCC
HV Guru

|
26.10.2007 13:48:32
|
|
|
hmm vastupidi, selliseid tavalisi softraide on kõik kohad täis, ma võin sulle anda mängida sil0680A kontra, mis on täpselt selline nagu sa tahad
aga usu mind ta ei täida su ootusi ja lootusi. jotjot il on ka scsi kettaid müüa 9gigased on suhtkoht täitsa ok hinnaga. aga see seeldab jälle karmi scsi raid kontrat.
_________________ Ära suurenda telia kasumit - lõpeta leping! 20/4 pole eriline max kiirus. 1992 kaaperdas telia neti |
|
   |
147 |
|
tagasi üles |
|
 |
mightythor
HV veteran

|
26.10.2007 14:18:12
|
|
|
RCC kirjutas: |
hmm vastupidi, selliseid tavalisi softraide on kõik kohad täis, ma võin sulle anda mängida sil0680A kontra, mis on täpselt selline nagu sa tahad
aga usu mind ta ei täida su ootusi ja lootusi. jotjot il on ka scsi kettaid müüa 9gigased on suhtkoht täitsa ok hinnaga. aga see seeldab jälle karmi scsi raid kontrat. |
9GB on vähe. Võiks ikka ~40GB kettad vähemalt olla. Ma arvan, et jään ikkagi PATA või SATA juurde, sest SCSI kettad normaalses mahus on lihtsalt nii napakalt kallid ja kasutatud ketaste saadavus pole nii hea kui laiatarbeketaste oma. Aga kas siis korralikke 33MHz*32bit PCI siinil töötavaid, 4 PATA portiga ja RAID01 voi RAID10 toega kontrollereid polegi kunagi toodetud? Ma otsisin ise ka erinevatest kaubamajadest, kuid näiteks 3ware(nagu aru olen saanud, on see mingi kvaliteettootja) oma ma sellist ei leidnud.
|
|
   |
53 |
|
tagasi üles |
|
 |
Ho Ho
HV Guru

|
26.10.2007 23:05:02
|
|
|
Andmete säilivust ei paranda RAID1 just kuigi palju, igasugu failisüsteemi probleemide vastu see ei aita. Pigem on asjast kasu ainult 24/7 töökorras hoidmisel ning seda eeldusel, et kettad on hot-swappable ehk siis ilma restardita vahetatavad. Loomulikult see sinu valitud kaart sellist asja ei võimalda.
Ise hangiks paar odavamat SATA PCI kaarti, torkaks need kettaid täis ning ehitaks sinna otsa Linuxi softraidi. Tulemus oleks arvatavasti paremgi kui selle odava PCI kontrolleriga. Muidugi ega andmekao tõenäosus oluliselt ei parane.
Vaadates paljude inimeste sõnavõtte siin ja mujal jääb üle ainult klassikuid tsiteerida - "I weep for humanity" |
|
   |
86 |
|
tagasi üles |
|
 |
Andrus Luht
itimees.ee

|
27.10.2007 08:40:05
|
|
|
LSI Logic MegaRAID SATA 150-4 64MB (4 port SATA) saab minult näiteks 2500kr'ga
3Ware 9500S-4LP 128MB (4 port SATA) on saadaval 3500kr'ga
Need mõlemad siis riistvaralised SATA raid kontrollerid (loe: oma prose ja mäluga). Teevad 0,1,5,6,10 jne leveleid. Enamik OS'e toetatud.
Ahjaa, loomulikult on tegu 64bit PCI kaartidega mõledud 66,100,133MHz siinile. Aga käivad ka 32bit 33MHz siiniga ehk tavalises PCI's
_________________ Äriklassi serverilahenduste müük, paigaldus ja haldus. SaaS / PaaS / IaaS lahendused
Kasutatud äriklassi serverite, andmesalvede ja võrguseadmete ost-müük-rent
Tier-3 privaatpilvede, virtuaal- ja virtuaal-privaat-serverite lahendused. 24/7 haldus, monitooring |
|
Kommentaarid: 377 loe/lisa |
   |
5 :: |
318 |
|
tagasi üles |
|
 |
mightythor
HV veteran

|
28.10.2007 04:04:38
|
|
|
Ise hangiks paar odavamat SATA PCI kaarti, torkaks need kettaid täis ning ehitaks sinna otsa Linuxi softraidi. Tulemus oleks arvatavasti paremgi kui selle odava PCI kontrolleriga. Muidugi ega andmekao tõenäosus oluliselt ei parane. |
miks andmekao tõenäolsus ei parane kui tarkvaraliselt kogu info kahele kettale dubleeritakse(näiteks RAID1 puhul)? Ning kas tarkvaraline Linux'i RAID10 või RAID01 koormavad protsessoreid väga suures ulatuses?
|
|
   |
53 |
|
tagasi üles |
|
 |
8
HV Guru
|
28.10.2007 04:13:40
|
|
|
mightythor kirjutas: |
Ise hangiks paar odavamat SATA PCI kaarti, torkaks need kettaid täis ning ehitaks sinna otsa Linuxi softraidi. Tulemus oleks arvatavasti paremgi kui selle odava PCI kontrolleriga. Muidugi ega andmekao tõenäosus oluliselt ei parane. |
miks andmekao tõenäolsus ei parane kui tarkvaraliselt kogu info kahele kettale dubleeritakse(näiteks RAID1 puhul)? Ning kas tarkvaraline Linux'i RAID10 või RAID01 koormavad protsessoreid väga suures ulatuses? |
RAID1 ei kaitse:
* kontrolleri vea eest
* failisüsteemi vea eest
* kasutaja näpukate eest (kõige suurem oht!)
* toiteploki vea tõttu ketaste korraga õhtalemineku eest
* vee/tule/varguse/kukkumise jms õnnetuste eest
Samas aga lisaketas välise eraldi kõvaketta näol kaitseb ka kõigi mainitud asjade eest!
RAID10/01 ei koorma protsessorit praktiliselt üldse. Isegi prose seljas elav RAID5 koormab Linuxi softraidis proset nii vähe, et tänapäeva protsessorite juures jääb see kõige rohkem paari-mõne protsendi piiresse. Kui üldse märgata on võimalik. Seetõttu saab isegi 10 aastat vana protsessor hakkama RAID5 arvutamisega. See on lihtsalt nii kerge operatsioon..
|
|
Kommentaarid: 37 loe/lisa |
   |
37 |
|
tagasi üles |
|
 |
RCC
HV Guru

|
28.10.2007 04:27:48
|
|
|
mnjah, kui nüüd näpuga järge ajada, siis tõesti ei kaitse, antud keiss aga on sellise tasemega, et see raid1 kärab küll, kuna tegu oli 4 kettaga (vähemalt) siis võib ka katsetada 10 või siis 5
|
   |
147 |
|
tagasi üles |
|
 |
mightythor
HV veteran

|
28.10.2007 04:48:10
|
|
|
aga sellisel juhul ei näe ma üldse erilist mõtet mitutuhat krooni maksvatel kontrolleritel 4 ketta korral
|
|
   |
53 |
|
tagasi üles |
|
 |
Andrus Luht
itimees.ee

|
28.10.2007 09:57:08
|
|
|
aga sellisel juhul ei näe ma üldse erilist mõtet mitutuhat krooni maksvatel kontrolleritel 4 ketta korral  |
PCI 32bit 33MHz siin max läbilaskega 133MB/s, millest osa on käigus muude PCI seadmete poole (lisakaardid, integreeritud jubinad) ja tegelikult ei pigista sa sealt naljalt üle 70...80MB/s välja kohe kuidagi. Kui sa nüüd aga tahad seda sama ribalaiust kasutada ka näiteks üle võrgu (loe: võrgukettana ehk NAS'ina) siis pead sinna lisama veel omakorda gigabitise võrgukaardi kui juba integreeritud pole. Nende kahe korraga juttlemisel aga langeb kiirus ~30...40MB/s, mida on tihtipeale vähe. Siin tulevadki appi 'mitutuhat krooni maksvad kontrollerid', mis elavad 64bit & 66/100/133MHz PCI siinil või siis PCIEx siinil ja millede läbilaskevõime ei jää pudelikaelaks ketastele. Minul näiteks istub samasugune 3Ware, nagu sulle pakkusin, 64bit siinil ja Inteli Pro/1000 Server võrgukas samuti 64bit siinil ning ketasteks on 4x 500GB Samsad (Raid5 ~1,5TB volume). Oma NAS'ist loen andmeid kiirusega ~93MB/s ja kirjutan sinna ~85MB/s. Hetkel piisab. Loomulikult on kogu võrk 'jumbo-frame-enabled' ja üleni gigabitine korralike seadmetega (Intel / HP)
_________________ Äriklassi serverilahenduste müük, paigaldus ja haldus. SaaS / PaaS / IaaS lahendused
Kasutatud äriklassi serverite, andmesalvede ja võrguseadmete ost-müük-rent
Tier-3 privaatpilvede, virtuaal- ja virtuaal-privaat-serverite lahendused. 24/7 haldus, monitooring |
|
   |
318 |
|
tagasi üles |
|
 |
Ho Ho
HV Guru

|
28.10.2007 10:06:06
|
|
|
aga sellisel juhul ei näe ma üldse erilist mõtet mitutuhat krooni maksvatel kontrolleritel 4 ketta korral  |
Ega kodus omalõbuks sellel polegi mõtet. Asi on ikkagi serveritele suunatud
|
   |
86 |
|
tagasi üles |
|
 |
vallo
HV veteran

|
28.10.2007 10:31:31
|
|
|
Ükski raid ei kaitse failisüsteemi, ega ka muude vigade eest. Enamus raidi tüüpe kaitsevad ühe ketta suremise eest. Erandiks on raid 0, ehk stripe, mille puhul ketta suremisel võid kogu info korstnasse kirjutada. Stripe kasutusala on kiiruse (nii kirjutuamise, kui lugemise) suurendamine. Samas stripe kettal saab hoida ainult ajutisi faile. Veakindluse suurendamiseks tehakse mirror+stripe.
Suurtes serverites on veel ka selliseid raidikontrollelreid (kettakaste), kus võib üheaegselt surra ka mitu ketast ja andmed ikkagi säilivad. Aga sellist asja naljalt koju ei osta
Kui võimalik (on vaba ketas ja kontroller võimaldab) siis tuleks konfida hotspear - ehk kuum asendus, mis võetakse käigult külge, kui üks ketas saba annab.
|
|
Kommentaarid: 67 loe/lisa |
   |
65 |
|
tagasi üles |
|
 |
Andrus Luht
itimees.ee

|
|
   |
318 |
|
tagasi üles |
|
 |
Ho Ho
HV Guru

|
28.10.2007 11:31:35
|
|
|
BReaK da iCE, ma rääkisin põhiliselt RAID1'st. Kodus näen ma kõige mõttekam RAID5+väline backup kuigi valdava enamuse inimeste jaoks on mõttekam lihtsalt eraldi kettad+backup
|
   |
86 |
|
tagasi üles |
|
 |
RCC
HV Guru

|
28.10.2007 12:00:39
|
|
|
enda lõbuks on mul neid va raide juba liigagi palju kogunenud. seega ma ei näe miks ei peaks kodanik ostma (kui saab hea hinnaga) mingi kaardi jne
samas on muidugi lihtsam osta mõned suuremad kettad lihtsalt.
|
   |
147 |
|
tagasi üles |
|
 |