praegune kellaaeg 16.06.2025 11:45:52
|
Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
autor |
|
Ho Ho
HV Guru

|
15.10.2007 12:14:14
|
|
|
tahanteada kirjutas: |
V2ike t2psustus akude laadimise kohta - see laadimisvool / v6imsus on 12V oma, mitte 220V vool / v6imsus. Seega kannatab 220V tunduvalt rohkem akusid enda kukile laadima. <br/><br/><i>Postitatud mobiililt</i> |
Kusjuures ei ole 12V'ga arvestatud. Hetkel enam ei mäletagi mis voldid olid, kiire arvutusega jõudsin kahele väga erinevale tulemusele (380V ning 78 või 480A ). Kel aega ja viitsimist on tehku ise arvutused, ma enne õhtut ei jõua eriti midagi teha, kui siiski.
_________________ Teach a man to reason and he'll think for a lifetime
Common sense - so rare that it's a damn superpower
Vaadates paljude inimeste sõnavõtte siin ja mujal jääb üle ainult klassikuid tsiteerida - "I weep for humanity" |
|
Kommentaarid: 106 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
0 :: |
1 :: |
86 |
|
tagasi üles |
|
 |
Scart
HV Guru

|
15.10.2007 12:15:54
|
|
|
ArQ kirjutas: |
...Aga see, mis siis juhtub... |
Ei ole olemas siis. On vaid praegu. Nafta hind on juba praeguseks nii kõrge, et vaesemad riigid Aafrikas ja Aasias ei ole võimelised musta plöga või selle derivaate sisse ostma.
|
|
Kommentaarid: 119 loe/lisa |
   |
5 :: |
2 :: |
101 |
|
tagasi üles |
|
 |
ArQ
Kreisi kasutaja

|
15.10.2007 12:16:20
|
|
|
Tanel kirjutas: |
tsitaat: |
Aga see, mis siis juhtub, millised lahendused leitakse ja kas üldse leitakse ei ole küll selline asi, mida praegu saaks paberile faktide pähe kirja panna.
|
aga arutleda ju ikka võib. Ja sa ei pea käesolevast "lasteaiaarutelust" ju ometi osa võtma, nupp abiks  |
Arutleda võib loomulikult Ma enda arvates avaldasingi antud teemal oma arvamust Lihtsalt häirib kui keegi raiub vahet pidamata, et maailm saab otsa, maailm saab otsa, muud varianti ei ole ja nii ongi, kes nii ei arva on "lasteaiamentaliteediga". See ju ongi pigem arutelu surm.
_________________ No worries! |
|
Kommentaarid: 22 loe/lisa |
   |
22 |
|
tagasi üles |
|
 |
Tanel
HV Guru

|
15.10.2007 12:18:16
|
|
|
Lihtsalt häirib kui keegi raiub vahet pidamata, et maailm saab otsa, maailm saab otsa, muud varianti ei ole ja nii ongi, kes nii ei arva on "lasteaiamentaliteediga". See ju ongi pigem arutelu surm.
|
Kuskohas seda maailmalõppu kuulutatud on?
Minu arust viidatakse faktidele, uurimustöödele ja reaalsetele situatsioonidele - järelduste tegemine jäägu ikka iga inimese enda hooleks.
Samuti viidatakse ka võimalikele reaalsetele alternatiividele energia tootmiseks (näiteks vetikate kasvatamine biomassi saamiseks jne)
_________________ Hinnavaatlus.ee - leia parim hind!
HV valuutakalkulaator |
|
Kommentaarid: 465 loe/lisa |
   |
12 :: |
7 :: |
358 |
|
tagasi üles |
|
 |
ArQ
Kreisi kasutaja

|
15.10.2007 12:36:35
|
|
|
Tanel kirjutas: |
Lihtsalt häirib kui keegi raiub vahet pidamata, et maailm saab otsa, maailm saab otsa, muud varianti ei ole ja nii ongi, kes nii ei arva on "lasteaiamentaliteediga". See ju ongi pigem arutelu surm.
|
Kuskohas seda maailmalõppu kuulutatud on?
Minu arust viidatakse faktidele, uurimustöödele ja reaalsetele situatsioonidele - järelduste tegemine jäägu ikka iga inimese enda hooleks.
Samuti viidatakse ka võimalikele reaalsetele alternatiividele energia tootmiseks (näiteks vetikate kasvatamine biomassi saamiseks jne) |
Seletan siis oma segaseks jäänud väidet natuke paremini:
Scart kirjutas: |
Mitte ükski 20 aasta pärast valmiv projekt ei päästa meid - 100 taalane barrel on mõne pommi või orkaani kaugusel ja selle hinna kukkudes hakkavad juhtuma asjad, mis on ükskõik millise inimese kontrolli alt väljas. |
Mina väitsin, et tsiteeritud lause ei pruugi tõsi olla. Minu jaoks samastub antud väide maailmalõpukuulutajate pideva pessimismiga. Ei ole olemas selliseid fakte, mille põhjal saab seda lauset 100% tõeks pidada (minu jaoks). 20-ne aasta jooksul võib nii mõndagi juhtuda/muutuda. On nüüd parem?
|
   |
22 |
|
tagasi üles |
|
 |
Scart
HV Guru

|
15.10.2007 12:48:24
|
|
|
Mina väitsin, et tsiteeritud lause ei pruugi tõsi olla. Minu jaoks samastub antud väide maailmalõpukuulutajate pideva pessimismiga. Ei ole olemas selliseid fakte, mille põhjal saab seda lauset 100% tõeks pidada (minu jaoks). 20-ne aasta jooksul võib nii mõndagi juhtuda/muutuda. On nüüd parem? |
'
Ja sulle ei jõua ikka kohale, et neid projekte on vaja töötavatena täna, just praegu, kohe nüüd on vaja ITER käima saada. PO on kohal, maailma naftatoodang langeb, sama languse jätkudes on 20 aasta pärast igasugune tänapäeva pidu läbi. Millega ehitatakse need hiigelprojektid kallinevas maailmas, kui me pole suutnud neid praegu, veel kestva odava energia ajastul isegi vundamendina alustada?
|
|
   |
101 |
|
tagasi üles |
|
 |
davidco
HV veteran
|
|
Kommentaarid: 92 loe/lisa |
   |
87 |
|
tagasi üles |
|
 |
lumivalguke
HV vaatleja
|
15.10.2007 13:30:19
|
|
|
Mina väitsin, et tsiteeritud lause ei pruugi tõsi olla. Minu jaoks samastub antud väide maailmalõpukuulutajate pideva pessimismiga. Ei ole olemas selliseid fakte, mille põhjal saab seda lauset 100% tõeks pidada (minu jaoks). 20-ne aasta jooksul võib nii mõndagi juhtuda/muutuda. On nüüd parem? |
'
Ja sulle ei jõua ikka kohale, et neid projekte on vaja töötavatena täna, just praegu, kohe nüüd on vaja ITER käima saada. PO on kohal, maailma naftatoodang langeb, sama languse jätkudes on 20 aasta pärast igasugune tänapäeva pidu läbi. Millega ehitatakse need hiigelprojektid kallinevas maailmas, kui me pole suutnud neid praegu, veel kestva odava energia ajastul isegi vundamendina alustada? |
On rahvuslikud varud naftat, tsiviilreservid, militaarreservid jne. On inimesi kes tegelevad sellega...mingisuguse aja peab inimkond veel naftaga vastu. Homme ega ülehomme ei tule "lõpp" veel. Ega ka mitte aasta ega kahe pärast. Pritsi siia palju tahad neid graafikuid nafta pumpamisest jne.
Inimestel tervikuna niipalju kui mina olen kuulnud ongi 2 põhiprobleemi mida on vaja lahendada.
1)energia probleem (energia saamine ja planeedilt soojuse ära juhtimine kosmosesse et üle ei kuumeneks)
2)turvalisuse probleem
Turvalisuse probleem on ka väga intrigeeriv, me võiksime ju arutleda ka selle üle kuidas mõjuvad sõnavõtud "homme saab nafta otsa ja kõigil teil on ****-s" üldisele turvalisusele. Võib ju nõrgema närvikavaga inimene sellise teate puhul tõepoolest poodi pumppüssi ostma minna et enne "kuradile" lendamist tahab ta vähemalt oma naabriga arved õiendada.
|
|
Kommentaarid: 10 loe/lisa |
   |
10 |
|
tagasi üles |
|
 |
Ho Ho
HV Guru

|
15.10.2007 13:32:59
|
|
|
lumivalguke kirjutas: |
On rahvuslikud varud naftat, tsiviilreservid, militaarreservid jne. |
USA'l oli vist reserve kahe nädala jagu kui õigesti mäletan. Muidugi on ka võimalik õliliivadest naftat toota kuid seal läheb tootmishind juba ~$200 per barrel kanti.
Vaadates paljude inimeste sõnavõtte siin ja mujal jääb üle ainult klassikuid tsiteerida - "I weep for humanity" |
|
   |
86 |
|
tagasi üles |
|
 |
Scart
HV Guru

|
15.10.2007 13:45:21
|
|
|
homme saab nafta otsa ja kõigil teil on ****-s"... |
Kullake, õpi natuke termineid enne mammutpostituste tegemist: nafta ei saa mitte kunagi otsa. Läbi on saamas odava nafta ajastu.
---
See thread näikse elavat kah tsüklites. Iga paarikümne lehekülge järel tuleb siia keegi uus, kes räägib meile mingitest senini puutumata seisnud varudest ja muudest imedest... tavaliselt nad lõpetavad postitamise, kui paar lehekülge CIA factbookist ning IPMist on quotetud. Ma tõesti ei viitsi hakata neid linke ja seletusi siia uuesti otsima, palun, enne järgnevaid fantastilisi väited - lugege seda threadi natuke.
---
Muuseas, 22 senti on puudu, et naftabarreli hind oleks 85 taala.
|
|
   |
101 |
|
tagasi üles |
|
 |
lumivalguke
HV vaatleja
|
15.10.2007 13:46:45
|
|
|
Ok, ma loobun postimast:) Mõistan et tegemist on ilukirjandusliku jauramisega, ja ega ma ise ka siin kaasa rääkides targem ei ole..seega parem loen siis juba raamatut(Saveljevit, heh heh..)..või kuulan Radioheadi uut plaati vms. Edu..ad aspera ad astra!
|
|
Kommentaarid: 10 loe/lisa |
   |
10 |
|
tagasi üles |
|
 |
Scart
HV Guru

|
15.10.2007 13:57:37
|
|
|
Ok, ma loobun postimast:) Mõistan et tegemist on ilukirjandusliku jauramisega, ja ega ma ise ka siin kaasa rääkides targem ei ole..seega parem loen siis juba raamatut(Saveljevit, heh heh..)..või kuulan Radioheadi uut plaati vms. Edu..ad aspera ad astra! |
Erinevalt sinu jutustamistest on mul iga oma väite kohta kusagil siin üle saja lehekülje peale ka usaldatav allikas olemas. Aga noh, eks pead liiva alla peita ja Ipodi taustaks kuulates mööda elu luielda on kah omamoodi huvitav - "elu on lill!" või kuidas see käiski.
---
Nonii, asi on ametlik. Eelmise naftaoki tolleaegne barreli hind tänase päeva taalades oli 84.78. Hetk tagasi oli toornafta hinnaks 48.88 - hence, just müüdi senise ajaloo kalleimad barrelid. Ja mõelda vaid, pole suuri sõdu ega orkaane.... aga elu on ju lill siiski.
|
|
   |
101 |
|
tagasi üles |
|
 |
ArQ
Kreisi kasutaja

|
15.10.2007 14:01:24
|
|
|
Ok, ma loobun postimast:) Mõistan et tegemist on ilukirjandusliku jauramisega, ja ega ma ise ka siin kaasa rääkides targem ei ole..seega parem loen siis juba raamatut(Saveljevit, heh heh..)..või kuulan Radioheadi uut plaati vms. Edu..ad aspera ad astra! |
Erinevalt sinu jutustamistest on mul iga oma väite kohta kusagil siin üle saja lehekülje peale ka usaldatav allikas olemas. Aga noh, eks pead liiva alla peita ja Ipodi taustaks kuulates mööda elu luielda on kah omamoodi huvitav. |
"Usaldatav allikas" olla subjektiivne mõiste. Keegi ei peida ka pead liiva alla. Probleemist saavad kõik aru, lihtsalt erinevalt sinust, usuvad paljud ka lahenduse olemasolu. Ja üldiselt on minu meelest parem ipodi kuulata ja läbi elu liuelda kui terve elu soiguda, et maailm saab otsa ja selles osas mitte midagi ette võtta. Peaks nagu mõtlema, kuidas hetkel puudulikke teooriaid parandada nende täieliku mahategemise asemel.........
|
   |
22 |
|
tagasi üles |
|
 |
Scart
HV Guru

|
15.10.2007 14:24:05
|
|
|
"Usaldatav allikas" olla subjektiivne mõiste. |
Ma arvan, et naftatööstuse de facto piiblid a la IPM on kõike muud, kui "subjektiivsed väljaanded"
Keegi ei peida ka pead liiva alla. Probleemist saavad kõik aru, lihtsalt erinevalt sinust, usuvad paljud ka lahenduse olemasolu. |
Lahendus on väga lihtne: massiliselt vähendatud tarbimine koos täieliku vaba ressursi suunamisega ühinstransporti ja lokaalselt kasvatatud/valmistatud materjalidele üleminek.
Kas sina oled esimene, kes vabatahtlikult loobub oma personaalsest autost, ei söö enam 1000km kauguselt toodud puuvilju ning oma söögi-joogi peab füüsilise tööga välja teenima ja lisaks sellele kõigele ei ela mitte keskkütte ja gaasipliidiga korteris Mustamäel, vaid maal kus ööd on pimedad ja mugavused on harva esinevad luksused?
Peaks nagu mõtlema, kuidas hetkel puudulikke teooriaid parandada nende täieliku mahategemise asemel......... |
Mitte keegi ei tee siin teooriaid maha, vaid võrdleb neid reaalselt olemasoleva inftrastruktuuri võimalustega. Kas me peaksime tõsiselt võtma plaane a la aastaks 2020 Kuule naasmist ja sealt Heelium- 3 tagasitoomist ning selle kasutamist igavese energiaallikana olukorras, kus meie praeguse tehnika juures ei olda võimelised sõitma Kuule või veel vähem konstrueerima reaktorit, mis töötaks H-3 baasil? Star Treki tehnoloogia on kah loogiline ja mõistetav ning võib-olla isegi realistlik aga näed, me ei warpi ringi mööda galaktikat, igaüks kapten Kirki emuleerimas.
Küll aga teen ma kohe kirglikult maha mula teemal: "on olemas varud ja elame üle!" Kui sellise asja korrutamine kellelegi jaoks võrdub hea unega öösel, siis palun väga aga ei ole mõtet selliseid alusetuid lastejutte korrutada inimestele, kes on kõik selle läbi uurinud ja vajaliku info hankinud ning teavad, mis reaalselt on toimumas.
|
|
   |
101 |
|
tagasi üles |
|
 |
ArQ
Kreisi kasutaja

|
15.10.2007 14:26:38
|
|
|
Lahendus on väga lihtne: massiliselt vähendatud tarbimine koos täieliku vaba ressursi suunamisega ühinstransporti ja lokaalselt kasvatatud/valmistatud materjalidele üleminek. |
See ei ole lahendus, see on tagajärg.
|
   |
22 |
|
tagasi üles |
|
 |
Zajats
HV kasutaja
|
15.10.2007 14:44:28
|
|
|
See muutus saab olema ainult sunniviisiline. Läänemaailmas suudaks 1/2 kalorihulgaga ka ellu jääda. Seda nii söögi kui elementaarteenuste osas. Et pole hullu. Meil bensuhinnad ju langesid.
|
|
Kommentaarid: 16 loe/lisa |
   |
15 |
|
tagasi üles |
|
 |
marti252
HV kasutaja
|
15.10.2007 19:06:01
|
|
|
Nafta hind ületas 85$ barrelist
Ja dollar langes alla 11krooni
|
|
Kommentaarid: 9 loe/lisa |
   |
9 |
|
tagasi üles |
|
 |
M00t
HV Guru

|
15.10.2007 19:12:15
|
|
|
marti252 kirjutas: |
Nafta hind ületas 85$ barrelist
Ja dollar langes alla 11krooni |
ühes kohas ka üle 87 8)
OMG varsti ongi 100
|
|
Kommentaarid: 72 loe/lisa |
   |
68 |
|
tagasi üles |
|
 |
Scart
HV Guru

|
15.10.2007 19:20:01
|
|
|
lu1de kirjutas: |
ühes kohas ka üle 87 8)
OMG varsti ongi 100  |
no ekstreemsed sordid ala Bonny magus on alati päris korraliku hinnalisa omanud
|
|
   |
101 |
|
tagasi üles |
|
 |
stepzter
HV veteran

|
15.10.2007 19:56:14
|
|
|
Lahendus on väga lihtne: massiliselt vähendatud tarbimine koos täieliku vaba ressursi suunamisega ühinstransporti ja lokaalselt kasvatatud/valmistatud materjalidele üleminek. |
Produktiivne arutelu oleks korrelleerida prognoositavaid tootmislangusi tarbimis mahtude jaotusega ning võimalikke kohtadega kust tarbimise vähendamine kõige vähem valus on. Siis oleks vähemalt mingi ettekujutus mida see odava nafta lõpp tähendab. See oleks vähemalt märksa mitmekülgsem kui ilukirjanduslikke piltide loomine koopaelu naasmisest või naivistlik-utopistlik tehnika võidukäigule lootmine.
Kas sina oled esimene, kes vabatahtlikult loobub oma personaalsest autost, ei söö enam 1000km kauguselt toodud puuvilju ning oma söögi-joogi peab füüsilise tööga välja teenima ja lisaks sellele kõigele ei ela mitte keskkütte ja gaasipliidiga korteris Mustamäel, vaid maal kus ööd on pimedad ja mugavused on harva esinevad luksused? |
See ei pea olema üldse vabatahtlikult, seda saab väga vabalt ka olude sunnil teha. Peale selle, maale füüsilist tööd tegema kolimise stsenaarium tundub esmapilgul natuke liigselt Mad Maxist inspiratsiooni saanud olevat. Ma ei näe küll midagi mis viitaks nii drastilisele olukorrale.
PS: mis siis saab kui 100 on? Kas naftamüügi tarkvara ei tööta kolmekohaliste hinnanumbritega a'la y2k?
_________________ Toetan õige kirja |
|
Kommentaarid: 26 loe/lisa |
   |
26 |
|
tagasi üles |
|
 |
Ho Ho
HV Guru

|
15.10.2007 21:35:03
|
|
|
USA sõjaväe ettepanekust uurida orbiidilt päikseenergia kogumist ning selle fokuseeritud kiirgamisest Maale (Slashdot.
Typical reference designs involved a satellite in geostationary orbit, several kilometers on a side, that
used photovoltaic arrays to capture the sunlight, then convert it into radio frequencies of 2.45 or 5.8
GHz where atmospheric transmission is very high, that were then beamed toward a reference signal on
the Earth at intensities approximately 1/6th of noon sunlight. The beam was then received by a
rectifying antenna and converted into electricity for the grid, delivering 5-10 gigawatts of electric power. |
Päris huvitav ettevõtmine kui seda tõesti uurima hakatakse. Muidugi eks selline aparaat on ka päris asjalik sõjariist. Igasugu imeasju võib juhtuma hakata kui see suunata vastuvõtjalt hoopis mõne linna peale.
[edit]
Nopped PDF'ist, sry et nii pikk post tuleb
Nominal Goals
Operational: Initial capability to deliver 5-10 MWe of power to remote locations
Strategic: Capacity to deliver 10% of U.S. baseload power by 2050 |
SBSP cannot be constructed without safe, frequent (daily/weekly), cheap, and reliable access to
space and ubiquitous in-space operations. The sheer volume and number of flights into space,
and the efficiencies reached by those high volumes is game-changing. By lowering the cost to
orbit so substantially, and by providing safe and routine access, entirely new industries and
possibilities open up.
|
The reservoir of Space-Based Solar Power is almost unimaginably vast, with room for growth
far past the foreseeable needs of the entire human civilization for the next century and beyond.
In the vicinity of Earth, each and every hour there are 1.366 gigawatts of solar energy
continuously pouring through every square kilometer of space. If one were to stretch that
around the circumference of geostationary orbit, that 1 km-wide ring receives over 210
terawatt-years of power annually. The amount of energy coursing through that one thin band
of space in just one year is roughly equivalent to the energy contained in ALL known
recoverable oil reserves on Earth (approximately 250 terawatt years), and far exceeds the
projected 30TW of annual demand in mid century. The energy output of the fusion-powered
Sun is billions of times beyond that, and it will last for billions of years—orders of magnitude
beyond all other known sources combined. Space-Based Solar Power taps directly into the
largest known energy resource in the solar system. This is not to minimize the difficulties and
practicalities of economically developing and utilizing this resource or the tremendous time and
effort it would take to do so. Nevertheless, it is important to realize that there is a tremendous
reservoir of energy—clean, renewable energy—available to the human civilization if it can
develop the means to effectively capture it.
|
FINDING: The SBSP Study Group found that individual SBSP technologies are sufficiently mature to fly a
basic proof-of-concept demonstration within 4-6 years and a substantial power demonstration as early
as 2017-2020, though these are likely to cost between $5B-$10B in total. This is a serious challenge for a
capable agency with a transformational agenda. A proposed spiral demonstration project can be found
in Appendix B. |
Because the microwave beams are constant and conversion efficiencies high, they can be
beamed at densities substantially lower than that of sunlight and still deliver more energy per
area of land usage than terrestrial solar energy. The peak density of the beam is likely to be
significantly less than noon sunlight, and at the edge of the rectenna equivalent to the leakage
allowed and accepted by hundreds of millions in their microwave ovens. This low energy
density and choice of wavelength also means that biological effects are likely extremely small,
comparable to the heating one might feel if sitting some distance from a campfire.
|
Even considering the energy cost of launch, SBSP systems do payback the energy to
construct and launch. In fact, SBSP systems have net energy payback times (<1 year
except for very small 0.5 GW plants) well within their multi-decade operational
lifetimes. Payback times are equivalent and perhaps faster than terrestrial solar
thermal power (Zerta et al, 2004). The reason for this is that an equivalent area in
space receives 8-10 times the energy flux for the annual average, and as much as 30-40
times the energy flux in a given week than the same area located on a favorable place
on the ground after considering day/night, summer/winter, and dust/weather cycles.
Prior analyses suggest that the resulting energy payback (time to recover the energy
used in deploying a power system) for SBSP is equivalent to or less than (perhaps as
little as ½) comparable ground solar baseload power systems (which includes energy
storage capacity for 24/7 usage, and pay back in 1.6-1.7 years).
|
Unlike terrestrial solar facilities, microwave receiving rectennas allow greater than 90%
of ambient light to pass through, but absorb almost all of the beamed energy,
generating less waste heat than terrestrial solar systems because of greater coupling
efficiency. This means that the area underneath the rectenna can continue to be used
for agricultural or pastoral purposes. To deliver any reasonably significant amount of
base-load power, ground solar would need to cover huge regions of land with solar
cells, which are major sources of waste heat. As a result, these ground solar farms
would produce significant environmental impacts to their regions. The simultaneous
major increases to the regional temperature, plus the blockage of sunlight from the
ground, will likely kill off local plants, animals and insects that might inhabit the ground
below or around these ground solar farms. This means that that a SBSP rectenna has
less impact on the albedo or reflectivity of the Earth than a terrestrial solar plant of
equivalent generating capacity. Moreover, the energy provided could facilitate water
purification and irrigation, prevent frosts, extend growing seasons (if a little of the
energy were used locally) etc. In the plains of the U.S. (e.g., South Dakota, etc), in sub-
Saharan Africa, etc. etc. there are vast areas of arable land that could be both
productive farm land and sites for SBSP rectennas. |
The final global effect is not obvious, but also important. While it may seem intuitively
obvious that SBSP introduces heat into the biosphere by beaming more energy in, the
net effect is quite the opposite. All energy put into the electrical grid will eventually be
spent as heat, but the methods of generating electricity are of significant impact for
determining which approach produces the least total global warming effect. Fossil fuel
burning emits large amounts of waste heat and greenhouse gases, while terrestrial
solar and wind power also emit significant amounts of waste heat via inefficient
conversion. Likewise, SBSP also has solar conversion inefficiencies that produce waste
heat, but the key difference is that the most of this waste heat creation occurs outside
the biosphere to be radiated into space. The losses in the atmosphere are very small,
on the order of a couple percent for the wavelengths considered. Because SBSP is not
a greenhouse gas emitter (with the exception of initial manufacturing and launch fuel
emissions), it does not contribute to the trapping action and retention of heat in the
biosphere.
|
Ehitusraskustest:
Space Solar Power Satellites are very large structures and require substantially greater lift and in-space
transportation than has ever previously been attempted. Consequently, they also require a significantly
expanded supporting infrastructure. The International Space Station is currently the largest structure
in space with a mass of 232 MT, at an orbit of only 333 km. It has the largest solar arrays in space, with a
total power of approximately 112 kW. In contrast, a single Space Solar Power Satellite is expected to be
above 3,000 MT, several kilometers across, and most likely be located in GEO, at 42,124km, likely
delivering between 1 to 10 GWe.
From the perspective of today’s launch infrastructure, this may seem unimaginably large and ambitious,
but in another sense it is well within the relative scale of other human accomplishments which at their
time also seemed astounding creations--the Eiffel Tower is 8,045 Tons; the Sear’s Tower 222,500 tons;
the Empire State Building 365,000 – 392,000 tons, the largest of our supertankers is 650,000MT, and the
Great Pyramid at Giza is 5,900,000 MT. Contemplating a space solar power satellite today is probably
analogous to contemplating the building of the large hydro-electric dams, which even today cause
observers to marvel.
Today the United States initiates less than 15 launches per year (at 25MT or less). Construction of a
single SBSP satellite alone would require in excess of 120 such launches. That may seem like an
astounding operations tempo until one considers the volume of other transportation infrastructure.
For instance, in 2005, Atlanta International Airport saw 980,197 takeoffs & landings alone, an average of
1,342 takeoffs/day, or about 1 every minute 24 hours a day. In the same year, Singapore’s 41 ship cargo
berths served 130,318 vessel arrivals (about 15 per hour), handling about 1.15 billion gross tons (GT), and
23.2 million twenty-foot equivalent units (TFUs).
Technology adoption can move at astounding speeds once a concept has been demonstrated and a
market is created. Who would have imagined that barely 100 years after the single wood & cloth, 338
kg Wright Flier flew only 120 feet at a mere 30 mph, that the world would have fleets of thousands of
jet-powered, all-metal giants weighing as much as 590,000 kg cruising between continents at close to
the speed of sound? Who, as the first miles were being laid, would have foreseen the rate at which
railroads, highways, electrification or communications infrastructure would grow? SBSP calls mankind
to look at the means to achieve orbit and in-space maneuver differently—not as monuments in
themselves, but as a utilitarian infrastructure purposefully designed to achieve a very worthwhile goal.
|
Most elements for power generation and structure (over 99% by SSI study) are present on the
Moon. The difference in energy is approximately 20-fold due to its much shallower gravity well,
meaning that it takes only 1/20th of the energy to transport a payload from the Moon to GEO
than it takes to move the same payload from the Earth to GEO. Viewed another way (in terms
of rocket transport), the difference in delivered payload is about 10-fold, meaning that a given
rocket could deliver 10-times more payload from the Moon to GEO, than from the Earth to
GEO. Also, in the case of the Moon, novel approaches such as electromagnetic launch could
dispose of the rocket almost altogether. Launching from off-Earth bodies also relaxes the need
to harden for launch vibrations, and obviates the need for a protective aerodynamic shroud, as
there is no atmosphere or aerodynamic effects to protect against. By eliminating the
requirement to fit payloads in an aerodynamic shroud, it also reduced the complex “unfold to
deploy” mechanisms. In Lunar solar power concepts, there is no need for launch of collector
elements, though relays must still be launched to orbit. |
PDF'is on veel terve hunnik igasugu huvitavat infot
Päris lahe oleks küll kui sellega hakataks aktiivselt tegelema. Kogu kosmose uurimine saaks päris võimsa boosti sellest ning eks üht koma teist pudeneks ka tavainimestele
|
   |
86 |
|
tagasi üles |
|
 |
Tanel
HV Guru

|
|
   |
358 |
|
tagasi üles |
|
 |
Ho Ho
HV Guru

|
15.10.2007 22:10:18
|
|
|
PDF'is jah räägiti et esmakordselt hakati selle peale mõtlema ~1977. Tol ajal oli muidugi tehnika hoopis erineval tasemel kui praegu, seal PDF'is on isegi hea võrdlustabel toodud.
Hilisemal ajal vaadati seda eelmine kord aastal 1997 kuid ka tol ajal veel ei hakatud seda arendama (odav nafta?). Ehk siis lõpuks hakatakse tõepoolest midagi ka tegema. Kes teab, võibolla isegi tehakse möödaminnes kosmoselift valmis
|
   |
86 |
|
tagasi üles |
|
 |
Tanel
HV Guru

|
|
   |
358 |
|
tagasi üles |
|
 |
marti252
HV kasutaja
|
15.10.2007 23:08:16
|
|
|
Hmm, Naftal järjekorde rekord 86.22 ja kulla hind ka kõigiaegade rekordeid löömas 758.85
|
|
Kommentaarid: 9 loe/lisa |
   |
9 |
|
tagasi üles |
|
 |
|
lisa lemmikuks |
|
|
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse sa ei või vastata selle foorumi teemadele sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis sa ei saa lisada manuseid selles foorumis sa võid manuseid alla laadida selles foorumis
|
|
Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.
|