Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
autor |
|
tahanteada
Lõuapoolik

|
26.07.2007 23:10:00
Kas ID-kaart olematu turvalisusega? |
|
|
26. juuli 2007 Eesti Ekspress. Lk. A14
Posted from a mobile
|
|
Kommentaarid: 284 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
2 :: |
11 :: |
211 |
|
tagasi üles |
|
 |
sukelduja
HV Guru

|
27.07.2007 08:49:06
Re: Kas ID-kaart olematu turvalisusega? |
|
|
tahanteada kirjutas: |
26. juuli 2007 Eesti Ekspress. Lk. A14 <br/><br/><i>Posted from a mobile</i> |
See lugu pole kuidagi seotud ID-kaardi kui arvutiturva elemendiga. Nende pettuste puhul kiibiosa üldse ei kasutatud. Tõenäolislet oli varas natuke omanikuga sarnane ja tal õnnestus pangas end omanikuna identifitseerida kasutades id-kaarti kui pildiga dokumenti.
|
|
Kommentaarid: 24 loe/lisa |
   |
0 :: |
24 |
|
tagasi üles |
|
 |
Ho Ho
HV Guru

|
27.07.2007 09:06:16
|
|
|
Keegi teksti või linki ei suuda anda kus asjast lähemalt lugeda?
[edit]
Vist miski Murphy seadus
http://www.ekspress.ee/viewdoc/28C3BF6F7F12F963C2257322005C0342
[edit2]
Nagu sukelduja rääkis, siis probleemiks ei ole mitte ID kaardi turvalisus vaid see, et piisava sarnasusega pildi puhul võib võõras inimene varastatud dokumendiga teha igasugu sigadusi. Ehk siis täpselt sama oleks saanud teha nii tavalise passi, autojuhilubade või mõne muu pildiga isikutunnistusega.
Samas ma ise pole veel kordagi märganud, et kusagil kui kellelegi oma dokumente näitan siis keegi võrdleks mind ja mu pilti. Enamasti lihtsalt vaatavad nime ning vajadusel isikukoodi. Samas võibolla on lihtsalt viga minus, et ma ei tea mis järjekorras uuritakse mind ja minu pilti
Lahendus oleks mingit sorti biomeetria kasutamine. Käeveenide võltsimine pidavat suht keerukas olema ning nende järgi tuvastamine kindlamgi kui sõrmejälje järgi.
_________________ Teach a man to reason and he'll think for a lifetime
Common sense - so rare that it's a damn superpower
Vaadates paljude inimeste sõnavõtte siin ja mujal jääb üle ainult klassikuid tsiteerida - "I weep for humanity" |
|
Kommentaarid: 106 loe/lisa |
   |
1 :: |
86 |
|
tagasi üles |
|
 |
ojapoiss
Kreisi kasutaja

|
27.07.2007 09:12:26
|
|
|
No olgem ausad... ID-kaardi pilt on ikka paras udukogu... ja proovi sellest veel koopiat teha... mul ikka paar korda öeldud, et kas teil koopia tegemiseks teist dokumenti ei ole - pilt lihtsalt koopial ei ole loetav (loe: liiga tume)... Siis olen load välja koorinud rahakotist...
Aga jah... ega ei tea kuda nad seda isikut tuvastavad... on vastav koolitus omandamata
_________________ Vajad ruume sünnipäeva peoks!?
Sõbralikuma hinna jaoks PS!
www.kilplased.ee |
|
Kommentaarid: 65 loe/lisa |
   |
51 |
|
tagasi üles |
|
 |
sass5
HV vaatleja

|
27.07.2007 11:23:48
|
|
|
ojapoiss, Kusjuures uued ID-kaardid on ikka väga selge pildiga võrreldes vanematega, nagu öö ja päev
|
|
Kommentaarid: 4 loe/lisa |
   |
3 |
|
tagasi üles |
|
 |
laurx
HV Guru

|
27.07.2007 11:30:07
|
|
|
see id kaardi "asi" võiks saada PIN autentimise. või veel parem allkirjastamise. lähed mis iganes tehingut tegema id kaardiga ja siis annad kohe digiallkirja. nt pankades ju tekib iga telleri juures käimise peale "dokument" millel siis kohe oleks ka digiallkiri. teller pangas vaatab, kas kaardil olev isikukood ja küsitava isikukood klapiks.
vanade juhilubade kohapealt, mul on kaks sõpra, kellel kummalgi olid nn " varuload" sest teistel sõpradel olid " sarnase" pildiga load ja neid kohati ka kasutati.
_________________ Kontrollitud ja hooldatud sülerid: https://www.facebook.com/marketplace/profile/100087345405856 või https://www.yaga.ee/mox-fulder Umbes 25 arvutit kohe olemas. |
|
Kommentaarid: 1130 loe/lisa |
   |
3 :: |
716 |
|
tagasi üles |
|
 |
tahanteada
Lõuapoolik

|
27.07.2007 12:02:53
|
|
|
Minule o'eldi (riigi)asutuses: "Palun esitage Pildiga Dokument. K6lbab ka ID-Kaart!"
Postitatud mobiililt
|
|
   |
211 |
|
tagasi üles |
|
 |
Betamax
HV Guru

|
27.07.2007 13:00:28
|
|
|
Üldiselt pean tahanteadaga nõustuma. ID-kaardi turvalisuse arendamine on suunatud hetkel ainult internetti. Iseenesest õige ka - valdavalt kasutatakse seda ju internetis ja ühistranspordi sõiduõigust tõendava dokumendina. Kuna aga riik otsustas selle kohustuslikuks isikut tõendavaks dokumendiks teha, siis peaks tähelepanu pöörama ka ID-kaardi kui uue passi funktsioonile, sest muidu eristab seda passist ainult kiip ja plastik. laurxi ettepanek on minu meelest kuldaväärt idee. Esialgu on see arvatavasti teostatav ainult pankades ja riigi instantsides. Hiljem võiks see aga igal pool juba olla.
ID-kaardi "turvalisuse" kohta väljaspool internetti võin tuua järgmise näite: läksin kolm nädalat tagasi Linda Liinide katamaraaniga Soome. Enne laeva peale minekut tuli käia läbi dokumentide kontrollist. Dokumenti kontrolliti nii, et kõik läksid piirivalvuri putkakesest pea 2 meetri kauguselt mööda ja näitasid selle distantsi pealt korraks passi või ID-kaarti, mille peale piirivalvur nõusolevalt noogutas. Suht idiootne ju? Samahästi oleksin ma võinud veidi photoshoppida, mõne kvaliteetsema laserprinteriga välja printida ja tavalisele pangakaardile kleepida.
Soomes seevastu vähemalt uuritakse kaarti põhjalikumalt mõlemalt poolt ja võrreldakse nägusid.
Pole siis ime, et ID-kaardiga nii kerge huiata on. Tundub, et selle ID-kaardi promomisega on tekitatud müüt üliturvalisest plastikutükist, mis nüüd aegamisi kätte hakkab maksma.
|
|
Kommentaarid: 729 loe/lisa |
   |
550 |
|
tagasi üles |
|
 |
sukelduja
HV Guru

|
27.07.2007 13:57:03
|
|
|
ndk kirjutas: |
ID-kaardi "turvalisuse" kohta väljaspool internetti võin tuua järgmise näite: läksin kolm nädalat tagasi Linda Liinide katamaraaniga Soome. Enne laeva peale minekut tuli käia läbi dokumentide kontrollist. Dokumenti kontrolliti nii, et kõik läksid piirivalvuri putkakesest pea 2 meetri kauguselt mööda ja näitasid selle distantsi pealt korraks passi või ID-kaarti, mille peale piirivalvur nõusolevalt noogutas. Suht idiootne ju? Samahästi oleksin ma võinud veidi photoshoppida, mõne kvaliteetsema laserprinteriga välja printida ja tavalisele pangakaardile kleepida. |
Aga kui sa sellega vahele jääd, saad kriminaalsüüdistuse. Pärast tõesta nendele, et ei ole kaamel.
|
|
Kommentaarid: 24 loe/lisa |
   |
24 |
|
tagasi üles |
|
 |
Betamax
HV Guru

|
27.07.2007 14:05:00
|
|
|
See pole muideks ainus kord, kui nii lõdvalt on läbi lastud. Ja vaadates seda kontrollimise viisi, siis kui suur on võimalus, et vahele jääd?
Ma olen näiteks postkontoris ka tähele pannud, et ID-kaardilt vaadatakse ainult dokumendi numbrit. Pilt enamjaolt ei huvita kedagi. Kõigil on millegipärast selline mulje igal pool, et ID-kaart on võitmatu. Piisab lihtsalt sellest, kui sellega veidikene vehkida kaugelt ja ongi su isik "tuvastatud".
|
|
   |
550 |
|
tagasi üles |
|
 |
Ho Ho
HV Guru

|
27.07.2007 14:22:37
|
|
|
Pole siis ime, et ID-kaardiga nii kerge huiata on. |
Kas paberist passe uuriti põhjalikumalt?
Vaadates paljude inimeste sõnavõtte siin ja mujal jääb üle ainult klassikuid tsiteerida - "I weep for humanity" |
|
   |
86 |
|
tagasi üles |
|
 |
Brom
HV kasutaja

|
27.07.2007 14:46:04
|
|
|
Poola piiri peal oli üldse nii, et piirivalvur bussi ei tulnudki ja midagi ei kontrollidudki.
|
|
Kommentaarid: 13 loe/lisa |
   |
13 |
|
tagasi üles |
|
 |
Betamax
HV Guru

|
27.07.2007 14:54:35
|
|
|
Ho Ho kirjutas: |
Pole siis ime, et ID-kaardiga nii kerge huiata on. |
Kas paberist passe uuriti põhjalikumalt? |
Ei. Aga see pole mu jutu mõte. Jutu mõte on see, et ID-kaart ei erinegi kokkuvõttes passist oma turvalisuses - väide, et ID-kaart on turvalisem kui pass, ei pea paika.
|
|
   |
550 |
|
tagasi üles |
|
 |
Ho Ho
HV Guru

|
27.07.2007 15:03:06
|
|
|
väide, et ID-kaart on turvalisem kui pass, ei pea paika |
Ma pole varem kuulnud, et visuaalselt kontrollitava isikuttõendava dokumendina peaks ID-kaart olema turvalisem kui mõni muu. Suht loogiline ka kuna sel ju pole midagi mis ta turvalismaks teha võiks. ID-kaardi turvalisusest räägitakse ikka igasugu elektrooniliste teenuste juures.
|
   |
86 |
|
tagasi üles |
|
 |
Betamax
HV Guru

|
27.07.2007 15:06:23
|
|
|
Ho Ho, aga seda reklaamitakse ju igal pool turvalisemana kui passi? Või kuidas?
|
|
   |
550 |
|
tagasi üles |
|
 |
Ho Ho
HV Guru

|
27.07.2007 15:09:03
|
|
|
Huvitav küll kus kohas? Ma telekat ei vaata, raadiot ei kuula ning lehti loem harva, ehk valgustaksid mind et kus ja kes seda sedasi reklaamib?
Miskipärast arvan, et reklaamitakse seda ikka seoses digiteenustega.
|
   |
86 |
|
tagasi üles |
|
 |
Betamax
HV Guru

|
27.07.2007 15:40:42
|
|
|
Ma ei räägi ametlikust reklaamist, mida polegi ju õigupoolest tehtud. Ma loen kõiksugu ajalehtedest ja väljaannetest, kuidas see või teine ametnik või kõrgem tegelane kiidab ID-kaardi eeliseid ja turvalisust võrreldes passiga ning koodikaardiga. Mul hetkel pole tõesti nii palju aega, et kõiki neid lõike igasugu ajalehtede artikliarhiividest välja hakata tuhnima.
Kusjuures, Ekspress pole esimene ajaleht, kus ID-kaardi pahupooltest räägitakse. Aasta-poolteist tagasi oli lugu sellest, kuidas inimene kaotas (või varastati) ID-kaardi ära. Helistas ja teavitas vastavaid asutusi, et kaart lukku panna ning talle kinnitati, et kõnest piisab. Hiljem selgus suure jamaga, et on siiski vaja kirjalik avaldus teha selle jaoks. Ma ei tea, kas seda teavitamise korda on muudetud või mitte.
|
|
   |
550 |
|
tagasi üles |
|
 |
Mario.
HV Guru
|
27.07.2007 16:15:49
|
|
|
Mitte ei ole id kaart olematu turvalisusega vaid kuigi sampo ja hansa kinnitavad et nende töötajad on isikutuvastus õppused läbinud, ei vaevu ükski töötaja seda rakendama.
|
|
Kommentaarid: 274 loe/lisa |
   |
6 :: |
217 |
|
tagasi üles |
|
 |
tahanteada
Lõuapoolik

|
27.07.2007 19:44:00
|
|
|
Turvalisusest niipalu, et uus kiipkaardiga Pass on biomeetria t6ttu turvalisem. Ja veel u'ks ta'helepanek - viimasel ajal ei taheta (toidu)poodides kaardiga makstes mingit dokumenti na'ha. Ta'nagi - ost oli a 500 krooni ja pangakaardist oli ku'llalt.
Postitatud mobiililt
|
|
   |
211 |
|
tagasi üles |
|
 |
Ho Ho
HV Guru

|
27.07.2007 19:50:22
|
|
|
Mismoodi teeb kivis istuv biomeetriline info passi visuaalsel identifitseerimisel turvalisemaks kui ID-kaardil olev näopilt?
Toidupoodides küsiti dokumenti mul ainult siis, kui ükskord mingi õpilase kõrval järelvaataja istus ning arve oli ~500 eeku. Muidu olen ka suuremate arvetega läbi saanud, sageli veel torkan ise oma kaardi lugejasse, võtan selle sealt ära.
Kui tahta midagi üldse kiruda siis pigem pliiatsiga kritseldavaid allkirju, enam vähem turvalist asja annab leida.
|
   |
86 |
|
tagasi üles |
|
 |
Max Powers
|
27.07.2007 19:55:05
|
|
|
tsitaat: |
sageli veel torkan ise oma kaardi lugejasse, võtan selle sealt ära.
|
PINi puhul pank ei nõuagi mingit lisakontrolli.
Mind häiris ka esialgu, et enam kaart ei käigi teenindaja käest läbi. Samas on teistes riikides asi nagu meil ehk siis lugeja on kliendi pool
|
|
Kommentaarid: 215 loe/lisa |
   |
3 :: |
182 |
|
tagasi üles |
|
 |
Ho Ho
HV Guru

|
27.07.2007 20:08:53
|
|
|
Muidu vahel on ka saanud sõber enda kaardiga poodi söögi järgi saata, saab osta küll ja keegi ei nurise. Isegi pini ei öelnud talle ning müüjat samuti ei huvitanud, et isic'u pealt vaatas vastu hoopis teine nägu
|
   |
86 |
|
tagasi üles |
|
 |
8
HV Guru
|
28.07.2007 13:27:19
|
|
|
Näopilt kui tuvastusvahend on naiste puhul veel eriti ebatäpne. Ei kadesta neid piirivalvureid ja tellereid jne, kes peavad mingi uue soengu, kulmude, ripsmete ja meigiga näo kaardil oleva thumbnailiga kokku viima.
|
|
Kommentaarid: 37 loe/lisa |
   |
37 |
|
tagasi üles |
|
 |
studiosus
HV kasutaja
|
31.07.2007 19:37:01
|
|
|
Brom kirjutas: |
Poola piiri peal oli üldse nii, et piirivalvur bussi ei tulnudki ja midagi ei kontrollidudki. |
Jah, ja nii saab eeldatavasti olema ka teiste EL riikidega, kuna teatatavasti liitume me jõulude paiku Schengeni viisaruumiga. Sisepiir, kui selline muutub sel juhul väga häguseks mõisteks (nagu ta tegelikult läänepoolsemates euroliidu riikides ka juba reaalselt on).
|
|
Kommentaarid: 12 loe/lisa |
   |
11 |
|
tagasi üles |
|