Avaleht
uus teema   vasta Hinnavaatlus »  Multimeedia- ja helifoorum »  kumba soovitate stereo või joint stereo? märgi kõik teemad loetuks
märgi mitteloetuks
vaata eelmist teemat :: vaata järgmist teemat
Hinnavaatlus :: Foorum :: Uudised :: Ärifoorumid :: HV F1 ennustusvõistlus :: Pangalink :: Telekavad :: HV toote otsing
autor
sõnum Saada viide sõbrale.  :: Teata moderaatorile teata moderaatorile
otsing:  
Markspoiss
HV veteran

Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 14.03.2003 10:39:10 kumba soovitate stereo või joint stereo? vasta tsitaadiga

kumba soovitate stereo või joint stereo?

viimati muutis Markspoiss 17.03.2003 18:59:54, muudetud 2 korda
Kommentaarid: 20 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 16
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
Piipz
HV veteran
Piipz

sõnum 14.03.2003 10:55:12 vasta tsitaadiga

kui sa inglise keelt oskad, siis see leht teeb su targaks:
http://www.modatic.net/audio/stereo_vs_jointstereo.php

lühidalt, kui stereo enkooditakse kahe eraldi kanalina, siis joint stereo on üks kanal, mis on kokkuvõte kahest eraldi kanalist pluss veel kanal, mis sisaldab seda separatsiooni inffi. ühesõnaga, kui kuulata alla 192kbit/s, siis on targem lülitada JS peale, sest siis võtab enkooder vähem ressurssi kahe eraldi kanali maha mängimiseks ning keskendub helikvaliteedile. aga loe ise, väga abx tekst on.
Kommentaarid: 37 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 34
tagasi üles
ihvike
HV Guru

sõnum 14.03.2003 11:13:55 vasta tsitaadiga

JS on targem lülitada peale alati, kui täpselt ei tea, mida teed. Mina isiklikult soovitaks lihtsalt stereot alates 224kbit/s. Ja kui näiteks VBR min 128kbit/s - max 320 kbit/s, siis kah JS. Üks kõige lihtsamini kuuldavaid mp3 vigu ongi see, kui liiga madala bitratega on valitud lihtsalt stereo. Tagajärjeks on kõrgete vilisemine.
Kommentaarid: 12 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 12
tagasi üles
YRO
HV kasutaja
YRO

sõnum 14.03.2003 12:06:08 vasta tsitaadiga

Minu kõrvad ei kannata üldse Joint Stereot välja. Kogu helipilt meenutab pigem monoheli kui stereot. Maitse asi.
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
ihvike
HV Guru

sõnum 14.03.2003 13:55:59 vasta tsitaadiga

YRO kirjutas:
Minu kõrvad ei kannata üldse Joint Stereot välja. Kogu helipilt meenutab pigem monoheli kui stereot. Maitse asi.
Mis Joint Stereost sa räägid? Tee 320kbit/s mp3 joint stereos ja tavalises stereos. Ja ütle, et üks on nagu mono. Kui sul nii tundlikud kõrvad on, siis ära üldse mp3-ga tegemist tee.
tagasi üles
YRO
HV kasutaja
YRO

sõnum 14.03.2003 14:47:11 vasta tsitaadiga

Üldiselt on nii, et ma alla 192kbit MP3 üldse tegemist ei teegi. VBR-i viga on see, et ebühtlus on kuuldav ning samuti on kuuldav Joint Stereo. MP3-dega tegelemiseks on piisavalt põhjust, aga see ei anna sulle õigust minu kõrvu arvustada, ihvike.
Kommentaarid: 16 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 16
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
Telex
HV kasutaja
Telex

sõnum 14.03.2003 22:21:12 vasta tsitaadiga

Selles teemas on ihvikese jutt küll täielik jama icon_evil.gif Joint Stereo ja VBR on mõlemad sellised asjad , mis on välja mõeldud eelkõige faili suuruse vähendamiseks ja ressursside kokkuhoiuks , aga nad mõlemad kärbivad kvaliteeti icon_exclaim.gif Kui ikka ei taha sita kvaliteediga asja teha , siis peaks ka 192 kbit/s tavalist stereot kasutama icon_exclaim.gif Kui mõne kõrvad seda kvaliteedi kadu ei taju , siis see ei ole siiski põhjuseks , et mingit jama valmistama hakata icon_wink.gif Alla 192 kbit/s ei soovita muidugi mp3-esid üldse valmistama hakata icon_idea.gif
Kommentaarid: 100 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 95
tagasi üles
ihvike
HV Guru

sõnum 15.03.2003 03:09:08 vasta tsitaadiga

Dooh, mida mina siis kirjutasin siin? Et laske aga 128 mp3 ja joint stereo, siis on hea? Kule Telex, sinu jutt on jama. Mp3 kui selline on faili suuruse vähendamiseks mõeldud. 192 ja tavaline stereo annab täiesti kindlalt teatud algmaterjali korral halvema tulemuse kui joint stereo. Vaielda võib lõpmatuseni, aga selline graafiliste mõttetustega tekst ei anna siia suurt midagi tarka juurde. Mina isiklikult ei soovita üldse mp3-sid teha. Nagu ma juba varem ütlesin, alla 224 kbit/s on joint stereo parem kui lihtsalt stereo. Seda näiteks kirjutatakse fraunhoferi mp3 codeci readme's, ma päris ise seda lambist välja mõelnud ei ole. Ja mp3-sid ise ei tee, mpc või ogg on paremad... Üldse inimesed, kes soiuvad mingist emmpeekolmest, kui mingist kvaliteetsest helist... Küsimus on lihtsalt selles, kuidas sitast natukenegi söödavamat saia saaks. Teil kindlasti on ka mingi high end helitehnika ja profihelikaardid, mille põhjal te siin oma arvamustest räägite. Mul näiteks ei ole, aga räägin seda, mida olen targemate inimeste käest kuulnud ja netist lugenud. Möla mölaks, aga kui ma tajun mõne 192 ja stereo mp3 juures kvaliteedi kadu, mida joint stereo puhul ei ole, siis mis minu kõrvadel viga on? Pealegi, mp3 ja helikaardilt kuulamine on minu jaoks rohkem taustamüra tekitamine, korralik muusika kuulamine sellise süsteemiga (mp3 thumbs_down.gif ) ei tule eriti kõne alla.
tagasi üles
ihvike
HV Guru

sõnum 15.03.2003 03:24:19 vasta tsitaadiga

Piip kirjutas:
sest siis võtab enkooder vähem ressurssi kahe eraldi kanali maha mängimiseks ning keskendub helikvaliteedile.

Vabandust, kui ma natuke pahaseks sain, aga sellisele lollusele ei pööra keegi tähelepanu?
tagasi üles
Telex
HV kasutaja
Telex

sõnum 15.03.2003 03:50:21 vasta tsitaadiga

icon_biggrin.gif Mida sa siin pahandad ? Nagu sa ise ütled , põhineb sinu jutt teistelt kuuldule icon_rolleyes.gif Sel juhul oleks küll targem vait olla ja kuulata , mida räägitakse icon_idea.gif Joint Stereo mõeldi välja stiilis , et ega keegi nagunii mingit kvaliteedi kadu tähele ei pane , aga võta näpust - aeg on edasi läinud ja korraliku tehnika puhul paneb Joint Stereo , stereo efektile paraja põntsu . Eriti lööb see välja just fraunhoferiga ( rääkigu nad seal riidmiis mis nad tahavad ) . Lamega pole asi nii hull aga siiski . Madalamatel bitreitidel soovitataksegi Jointi seepärast , et kui sa juba nii madalat bitreiti kasutad , siis järelikult sa ei taipa kvaliteedist midagi ja sulle käib see Joint Stereo küll icon_biggrin.gif Vaidlust sel teemal , kas mp3 üldse kuskile kõlbab , ei taha küll alustada . Minu vastus oli eelkõige siiski teema algatajale selleks , et kui juba teeb , siis tehku ikka korralikult icon_idea.gif Piip pani seal ka jah mingit segast - see jäi mul algul kahe silma vahele icon_smile.gif Aga jah ... eks see kõik on üsna subjektiivne - võibolla mõnele meeldib tõesti Joint Stereot rohkem kuulata , aga fakt on see , et Joint Stereos pole helipilt enam selline , milliseks ta oli loodud . No jah ... mp3 ise pole ka muidugi enam see , mis peaks ... Ah , mis me ikka vaidleme - sel teemal võib vaidlema jäädagi icon_biggrin.gif
tagasi üles
thunderz
Kreisi kasutaja
thunderz

sõnum 15.03.2003 04:50:42 vasta tsitaadiga

ihvike kirjutas:
Mis Joint Stereost sa räägid? Tee 320kbit/s mp3 joint stereos ja tavalises stereos. Ja ütle, et üks on nagu mono. Kui sul nii tundlikud kõrvad on, siis ära üldse mp3-ga tegemist tee.

kui su kõrvad ei tee vahet stereo ja joint stereo vahel , siis võid rahulikult 1kõlari süsteemile ehk mono'le üle minna. icon_rolleyes.gif ja Telexil täitsa õige jutt icon_lol.gif
Kommentaarid: 47 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 46
tagasi üles
ihvike
HV Guru

sõnum 15.03.2003 09:32:20 vasta tsitaadiga

Võiks mingi kuulamissessiooni teha icon_lol.gif Ma isiklikult pakin kvaliteetset algmaterjali kokku ja mõlemad näiteks Lame'iga 224kbit/s, üks stereo ja teine JS. Ja siis ma tahaks näha neid kuldkõrvasid reas, kes ütlevad, et üks on nagu mono. Mis on Joint Stereo mõte? Kulutada vähestest ressurssidest võimalikult palju heli pakkimiseks. Ehk kui stereoinformatsiooni on vähe, siis anda rohkem ressurssi näiteks suurema sagedusvahemiku katmiseks. Ja ütleme siis kategooriliselt ära, et alla 192kbit/s on seda ressurssi liiga vähe, et rahuldavalt heli kokku pakkida puhtas stereos. Lihtsalt mõlema kanali jaoks jääb liiga vähe bitrate'i ja tulemus on kõrgete rikkumine ja kogu lugu. Ok, kui 192 juba tavalises stereos teete, the hell with you. Mina ei tee. Ja enamus inimesi pakib ju alla 192. Praegusest jutust selgub aga täiesti otseselt, et tuleb ka alla 192 pakkida stereoga icon_question.gif Just eile kusjuures samal ajal, kui ma seda vihakirja kirjutasin, kuulasin head muusikat, mis oli pakkimisega ära solgitud. 192/stereo. Kõrged vilisevad ja kuulda, et sagedusvahemik kusagil umbkaudu 15kHz-ni. Nojah, see oli arvatavasti pakitud mingi pagana Audiocatalyst'iga kah. Lame'iga pakkides seda probleemi vast 192 juures enam tõesti nii drastiliselt ei esine. Ok, no hard feelings, igaüks on siin teretulnud oma seisukohta väljendama.
tagasi üles
ihvike
HV Guru

sõnum 15.03.2003 09:50:09 vasta tsitaadiga

Niisiis, pikk inglisekeelne jora kah siia hulka, mis osaliselt kinnitab mu vastaste juttu, aga noh, mitte päris icon_wink.gif Tegu siis lame'i faq'ist pärineva looga. Niisiis, kui kasutusel LAME, siis omal vastutusel 160 ja 192 stereo, otherwise not.

=======================================================================
Modes:
=======================================================================

-m m mono
-m s stereo
-m j joint stereo
-m f forced mid/side stereo
-m d dual (independent) channels
-m i intensity stereo
-m a auto

MONO is the default mode for mono input files. If "-m m" is specified
for a stereo input file, the two channels will be averaged into a mono
signal.

STEREO

JOINT STEREO is the default mode for stereo files with fixed bitrates of
128 kbps or less. At higher fixed bitrates, the default is stereo.
For VBR encoding, jstereo is the default for VBR_q >4, and stereo
is the default for VBR_q <=4. You can override all of these defaults
by specifing the mode on the command line.

jstereo means the encoder can use (on a frame by frame bases) either
regular stereo (just encode left and right channels independently)
or mid/side stereo. In mid/side stereo, the mid (L+R) and side (L-R)
channels are encoded, and more bits are allocated to the mid channel
than the side channel. This will effectively increase the bandwidth
if the signal does not have too much stereo separation.

Mid/side stereo is basically a trick to increase bandwidth. At 128 kbps,
it is clearly worth while. At higher bitrates it is less useful.

For truly mono content, use -m m, which will automatically down
sample your input file to mono. This will produce 30% better results
over -m j.

Using mid/side stereo inappropriately can result in audible
compression artifacts. To much switching between mid/side and regular
stereo can also sound bad. To determine when to switch to mid/side
stereo, LAME uses a much more sophisticated algorithm than that
described in the ISO documentation.

FORCED MID/SIDE STEREO forces all frames to be encoded mid/side stereo. It
should only be used if you are sure every frame of the input file
has very little stereo seperation.

DUAL CHANNELS Not supported.

INTENSITY STEREO

AUTO

Auto select should select (if input is stereo)
8 kbps Mono
16- 96 kbps Intensity Stereo (if available, otherwise Joint Stereo)
112-128 kbps Joint Stereo -mj
160-192 kbps -mj with variable mid/side threshold
224-320 kbps Independent Stereo -ms
tagasi üles
Telex
HV kasutaja
Telex

sõnum 15.03.2003 10:44:35 vasta tsitaadiga

Sa oled ikka hämmastava järjekindlusega ja ega sa vist ei taha kunagi tunnistada , kui puusse panid icon_biggrin.gif Samad sõnad kehtivad ka selle ressiiveri teema kohta - ma ei hakka seal enam ennast kordama icon_wink.gif Aga rahune nüüd maha - ei maksa tühja asja pärast endast välja minna icon_wink.gif Olgu sulle lohutuseks öeldud , et ma olen sind tihti siin foorumis ka tarka juttu näinud ajamas ja see oli puhas juhus , et sa mulle kahes teemas korraga hammaste vahele jäid 8) Ühesõnaga ei midagi isiklikku icon_wink.gif
tagasi üles
Markspoiss
HV veteran

sõnum 15.03.2003 17:34:15 vasta tsitaadiga

ise olen nagu koguaeg stereot kasutand... ja kui seda jointiga võrdlema hakata sis on ikka kvaliteedi vahe küll... stereo on ikka setereo!
IceUul
Sinu Ema
IceUul

sõnum 15.03.2003 17:46:01 vasta tsitaadiga

Mul ikka veab icon_biggrin.gif
Kõrvakuulmine on sitt ja mingist joint stereo ja stereo vahelist vahet ma ei teeks ealeski kindlasks. Saan rahulikult kõiki 192+ mp3-sid kuulata, neil vahet tegemata icon_smile.gif
Kommentaarid: 213 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 1 :: 4 :: 184
tagasi üles
decoy
HV vaatleja

sõnum 15.03.2003 17:53:04 vasta tsitaadiga

Joint stereo kärbib kvaliteeti ning võib ka tekitada "artifakte" teatud lugudes, kindlam on teha tavaline stereo...join stereot soovitaks kasutada kui tegemist on >128kbit encoodimisega. Pealegi on MP3 suht surnud asi ning MP+/OGG on tuleviku formaadid. Neil kahel hetkel veel tehniline tugi pole kõige parem kuid ka see muutub ajamöödudes.
Kommentaarid: 3 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 3
tagasi üles
Piipz
HV veteran
Piipz

sõnum 17.03.2003 19:16:45 vasta tsitaadiga

ihvike kirjutas:
Piip kirjutas:
sest siis võtab enkooder vähem ressurssi kahe eraldi kanali maha mängimiseks ning keskendub helikvaliteedile.

Vabandust, kui ma natuke pahaseks sain, aga sellisele lollusele ei pööra keegi tähelepanu?

kle ma umbes panin ka ju
Kommentaarid: 37 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 34
tagasi üles
rts
HV kasutaja
rts

sõnum 17.03.2003 22:00:14 vasta tsitaadiga

mul enamus lugusid 128kbps ja olen ka täitsa rahul icon_biggrin.gif
Gunstore
HV kasutaja

sõnum 19.03.2003 20:32:43 vasta tsitaadiga

Well, praegu liigub enamus asju jah, ikka veel 128' ga ringi, aga ise kui teen siis ikka 192- 224- 256 stereo...

Sry, et ropendan, aga AudioCatalyst icon_confused.gif pakub veel ühe võimalusena Dual Stereo - Mes luum tuu om ?

tagasi üles
jossi
Kreisi kasutaja

sõnum 20.03.2003 02:23:01 vasta tsitaadiga

Ei lasku detailidesse kuna ei loe ennast adiofiiliks ja ei oma korralikku helitehnikat. Kuid olen teinud tuttavate seas kuulmisteste tehase originaal cd ja korralikult pakitud 192 ja 256 mp3 kuulamisel. Enamus ei oska oma koduse helitehnikaga kuulates vahet märgata. Oma audiofiilsit sõpradega samasid teste tehes on isegi nemad vahest puusse pannud. Eriala ajakirjades on loetud, et isegi maailmanimega experdid on mööda pannud pimetesti juures. Ühesõnaga olen ihvikesega, ses suhtes samal arvamusel, et tahaks näha neid kuldkõrvu, kes vahet teevad. Selleks peab esiteks olema korralikud kõlarid hinnaskaalas alates 10..15 tuhat krooni ja ka korralik võimendi jne. Tavakuulaja oma koduse olmetehnikaga ei märka enamasti mingit vahet, kuigi teooriat on kasulik teada.
Kommentaarid: 6 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 1 :: 2
tagasi üles
Vares
Kreisi kasutaja
Vares

sõnum 25.03.2003 13:35:44 vasta tsitaadiga

Kui endale pakkida ja tulemusega seejuures rahule jäädakse, siis pole vist ju eriti vahet, kumb variant. Aga kui näiteks DVD-mängija Joint Stereoga faile mängimast keeldub, siis tuleb korrektiivid teha st. hakata vältima sellist toodangut. Õnneks tänapäeval enamus "toodangut" siiski 192 CBR või VBR ja ikka stereos välja antakse

icon_arrow.gif
Kommentaarid: 71 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 66
tagasi üles
uuf
HV vaatleja

sõnum 30.03.2003 16:46:57 vasta tsitaadiga

Vares kirjutas:
Kui endale pakkida ja tulemusega seejuures rahule jäädakse, siis pole vist ju eriti vahet, kumb variant. Aga kui näiteks DVD-mängija Joint Stereoga faile mängimast keeldub, siis tuleb korrektiivid teha st. hakata vältima sellist toodangut. Õnneks tänapäeval enamus "toodangut" siiski 192 CBR või VBR ja ikka stereos välja antakse

icon_arrow.gif

Siis pole ju tegu mp3 mängijaga!

Üldse see joint-stereo värk siin teemas sisaldab palju müüte.
1) mis enkoodrit kasutate? Ainuke asi mis helipildi muudab(katastroofiliselt) on üks Faunhohfer(sp?) variantidest.
2) ainuke korralik mp3 enkooder on LAME. Tal on VÄGA põhjalikult tuunitud profiilid VÄGA hea kuulmisega inimeste poolt. Kõik profiilid kasutavad teatud määral joint-stereot(erinev koefitsient) JA nad on kõik VBR. (v.a. 320kb/s)
3) kui keegi suudaks leida loo mis mis kõlab paremini 192kb/s (isegi 256kb/s) stereoga kui LAME --preset standardiga siis... ahh, nikuinii seda ei juhtu.
4) mp3 kui formaat on igivana ja isegi 320kb/s ei suuda ta mõnede loode puhul rahuldavat tulemust anda. On palju paremaid alternatiive(mpc, ogg vorbis, aac)
5) las ma arvan, js imeb kuna see ei saa olla parem kui stereo... blaah, teinekord kasutage ABXi. beer_yum.gif
tagasi üles
näita postitusi alates eelmisest:   
uus teema   vasta Hinnavaatlus »  Multimeedia- ja helifoorum »  kumba soovitate stereo või joint stereo?
[vaata eelmist teemat] [vaata järgmist teemat]
 lisa lemmikuks
näita foorumit:  
 ignoreeri teemat 
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse
sa ei või vastata selle foorumi teemadele
sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis
sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis
sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis
sa ei saa lisada manuseid selles foorumis
sa võid manuseid alla laadida selles foorumis

Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.