Avaleht
uus teema   vasta Tarkvara »  Turvalisus »  Kuidas kaitsta ennast häkkerite eest? märgi kõik teemad loetuks
märgi mitteloetuks
vaata eelmist teemat :: vaata järgmist teemat
mine lehele eelmine  1, 2
Hinnavaatlus :: Foorum :: Uudised :: Ärifoorumid :: HV F1 ennustusvõistlus :: Pangalink :: Telekavad :: HV toote otsing
autor
sõnum Saada viide sõbrale.  :: Teata moderaatorile teata moderaatorile
otsing:  
angel
HV Guru
angel

Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 23.09.2006 21:50:23 vasta tsitaadiga

nu kui nüüd uhkustada aka: ma jooksen mööda lasketiiru ilma kaitseta ja siiani pole midagi juhtunud: teemal siis ütleks et ükskord sai huvipärast katse tehtud. Ühendus oli Elioni kodu 3 kus pordid lahti jms värgid maas. Masinasse tuleb otse net seega ruuter vms värk vahel ei ole. Aka 0% kaitse. Läks siis ilma uuendamata windows neti ja sutsu IE ga (saatanast asi, kenasti tuli nuhkvara sisse) ringi kolades (mitte "kahtlastel lehtedel") sai nuhkvara sisse. Seejärel niisama lambist tulid viirused külla. NOD32 oli all jooksmas (mingi trial versioon) ja see karjus pidevalt et midagi viga.

See oli mu seiklus siis uuendamata windows ja 0% kaitset. ainult üks viiruskaitse mille ainuke ÜL oli anda teada mis toimub.

Mõnel ühendusel vast mingi "kaitse" juba olemas vms värgid mis ei luba pahalastel niikergelt masinat leida ja sisse tulla.

Kommentaarid: 175 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 157
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
maxorator
HV kasutaja

sõnum 23.09.2006 21:56:09 vasta tsitaadiga

Mul on Firefox. ActiveX ei tööta ja järelikult ei saa pahalasi ka tulla.

Mõnikord surfates võtan isegi Javascripti maha...
Kommentaarid: 2 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 2
tagasi üles
angel
HV Guru
angel

sõnum 23.09.2006 21:57:54 vasta tsitaadiga

nu aga kus kohast sa tead et midagi sees ei ole? Mul oli ammusel ajal nortoni viiruskaitse peal (aka viirus ise) ja see ütles et masin puhas. Aga kui teise, parema viiruskaitsega üle lasin siis oli hoopis mingi fail nakatanud (kuna ta ei olnud aktiivne siis ei karjunud keegi kah midagi).

Active X... kas see junn mitte Windows update il ei olnud vajalik?

Kui windows uuendatud siis üldiselt pahalasi tuleb vähem sisse. Aga olles teiste inimeste arvuteid näinud siis on vahest igast jura sees. Mõnel lihtsalt õnnestub kõik saast netist endale külge võtta.

Ja kui kasutada mingit opera, firefox vms hääd webi lehitsejat siis on jah vähem igasugu nuhkvara jms jura (proovitud järgi ja tõsi ta on)

Igatahes: kui kasutaja arvuti ees on idioot siis ei aita ükski kaitse teda

viimati muutis angel 23.09.2006 21:59:30, muudetud 1 kord
tagasi üles
tarc
HV Guru
tarc

sõnum 23.09.2006 21:58:54 vasta tsitaadiga

mul jookseb taamal spysweeper. vähe mälu ja keelab ka netipõhiselt.
http://www.webroot.com/shoppingcart/tryme.php?bjpc=64021&vcode=DT02A proovi oma turvaarvutit.

tagasi üles
angel
HV Guru
angel

sõnum 23.09.2006 22:01:06 vasta tsitaadiga

ee spysweeper kui viimati proovisin on ju nuhkvara otsija.. või nüüd midagi muud juurde poogitud icon_eek.gif

aga jah nuhkvara leiab väga kenasti see proge icon_smile.gif

tagasi üles
tarc
HV Guru
tarc

sõnum 23.09.2006 22:05:18 vasta tsitaadiga

angel kirjutas:
ee spysweeper kui viimati proovisin on ju nuhkvara otsija.. või nüüd midagi muud juurde poogitud icon_eek.gif

aga jah nuhkvara leiab väga kenasti see proge icon_smile.gif

tegelikult on neil täiskomplekt olemas http://www.webroot.com/consumer/
aga mulle piisab vaid sellest.

tagasi üles
angel
HV Guru
angel

sõnum 23.09.2006 22:23:13 vasta tsitaadiga

nu seda ma olen kasutanud aga kuna asi tasuline siis saatsin ta pikalt. SpyBot Seek and Destroy, adaware free, spyware plaster, xp anty spy, tulemüür, viiruskaitse, aju <--- kasulik asi peas vahest peab kasutama , kärbitud windows, windows alati up to date, suuremosa service kraami kinni keeratud..... <----- siiani ei ole probleeme olnud icon_lol.gif

Ja see et üks über proge on mis kõik ära kaitseb on bullshit

Liiale ei maksa kah minna aka 10 tulemüüri ja viiruskaitset (siis läheb asi lihtsalt lolliks) aga põhi asjad peale visata ja ei tohiks probleeme olla.

Nu jah vaatan et see tootja nüüd jah mingi desktop firewalli teinud. Aga mina jään oma look n stopi juurde kuna tundus kõige tõhusam olevat. + väga väga väga väga x 100 vähe mälu võtab asi. Nagu install ise on ka mingi pool mega suur. Seega mul ei ole vaja mingit läikivate akendega piixu mis sööb mu ram i ära.

-EDIT: huvipärast tirisin selle SpySweeperi alla ja panin peale + update. Ja ühtegi pahalast ei leidnud thumbs_up.gif icon_wink.gif

tagasi üles
andrusny
Kreisi kasutaja
andrusny

sõnum 23.09.2006 22:24:41 vasta tsitaadiga

Toreda näite saate, kui kasutate mõnd tulemüüri, mis teatab iga sisse tulla sooviva proge kohta ja küsib kas lubada. Mul oli vahepeal Zone peal. Keskmiselt kord minutis üritab keegi su arvutisse tulla. See ei olene üldse millisel lehel sa asud, võid vabalt kas või neti.ee s passida. Kes või mis ta siis on, kas pahalane või lihtsalt mõni kompab su veebi ühendust seda ma ei tea. .Sellest oli kusagil netiavarustes isegi juttu. Mõõdeti siis sissetungide arvu.
angel
HV Guru
angel

sõnum 23.09.2006 22:29:22 vasta tsitaadiga

mul kah tulemüüril log olemas aga kes kurat viitsib seda suurt listi lugeda.

ja siin teemas juba mainitud kes need "külalised" võivad olla kes tulemüüri häirivad icon_wink.gif

tagasi üles
londiste
HV Guru
londiste

sõnum 23.09.2006 22:58:07 vasta tsitaadiga

angel, nii.
1) uuendamata windows/ie seebiks. ja see on 100% sinu enda viga. ja seda ei vabanda välja.
2) kus 'mitte kahtlased' kohad olid, et nuhkvara said?
3) millised viirused sisse tulid?

ilma sp2 windows xp otse netti laskmine on teatavasti väga negatiivne temp. muud uuendused on vähem kriitilised. kuigi tundub, et automatic updates on nüüdseks suht karmi prioriteediga peale lükatud, et kohe uuendused masinale peale saaks. ja õige ka.

windowsi tulemüür pädeb sissetungiva rahva osas. logi küll ei pea, mis siis kipub (dumb)kasutajale tähendama, et see tööd ei tee. mina süsteemiadminnina tänan jumalat, kui kasutajalt küsima hakataks, siis oleks märksa koledam jama majas.

spy/adware osas. kui on legaalne windows (standardne wga programmi kontroll), siis windows defender ON hea asi. osteti giant antispyware üles ja tehti sellest legaalse windowsi kasutajatele tasuta downloadimiseks. on hea. töötab. aitab. oma kogemused näitavad, et paremini isegi kui spybot/adaware (põhjus vastavate toodete loojatel lameti lüüa, et ms sööb turgu ära maybe? icon_razz.gif ).

ie/ff vaidlusse siinkohal sügavalt ei lasku ja palun mu avaldustele selles osas mitte vastata. töömasinas kasutan ie6, kodumasinas ie7. pahalasi ei ole. iga 5-6 kuu tagant kontrollin, peale 10-konna suht harmless küpsise pole midagi leidnud. tabbed browsingut reeglina ei kasuta siiani, nüüd ie7 betas olen hakanud isegi vahel kasutama, nii et featureseti osas muud vahet minu jaoks ei ole. viirusetõrje on olemas - kodus nod32, tööjuures f-secure client security või mõni katsetuse all olev variant (ms onecare ja aol virus shield viimati, mõlemad töötasid üllatavalt hästi ja tavakasutajale ilusasti arusaadava kasutajaliidesega). kumbaski kohas pole üle aasta aja karjunud midagi. scan ka midagi ei leia.

ehk siis pole paremat vahendit spy/adware vastu kui terve mõistus? icon_smile.gif

tagasi üles
angel
HV Guru
angel

sõnum 23.09.2006 23:01:10 vasta tsitaadiga

sellest ikka aru said londiste et see olgi mõeldud katsena et mis juhtub siis kui kaitse maas ja win uuendamata... ma teadsin et sealt midagi hääd tule... vähemalt oli küsimusele vastus olemas: Kas on vaja kogu seda kaitsete jura ja jama.

2)3): - nu jään vastuse võlgu (asi toimus aasta 2 tagasi)kuna ma lösutasin TV taga ja arvuti ise tegutses ja sutsu jälgisin teda. Viiruseid vms asju kirja ei pannud aga nod32 karjus pidevalt...

ehk annad andeks et nüüd põhjaliku infi ei anna icon_neutral.gif

aga on minule vähemalt andis see katse vajaliku infi: uuendamata win ja no kaitse = fucked up pc beer_yum.gif thumbs_down.gif

Ei tea mis vaidluseks siin läks või mida keegi tõestada tahab. Ma ütlen ikka et dumb useri jaoks on windows xp firewall väga pro asi. Ja koos tasuta pakutava viiruskaitsega mis ei sega kasutajat (nad ju satuvad segadusse kui midagi küsitakse) on arvuti töökindlam icon_wink.gif

Ja hijackthis+spybot+spyware blaster+adaware omavad koos ms i mäluõgardi ära icon_razz.gif

tagasi üles
londiste
HV Guru
londiste

sõnum 23.09.2006 23:04:41 vasta tsitaadiga

ms-i mäluõgard? proovi korra icon_wink.gif
f-secure sõi natukene rohkem ressursse, kaspersky sõi natukene rohkem ressursse, sinu antud kombinatsioon sööb vähemalt samapalju ressursse, nortoni viimane internet security sööb palju rohkem ressursse... mida veel selles osas vaja tõestada on? tänapäeval on kõik sarnased lahendused kiiruse osas samas klassis, performance kipub pigem kõvaketaste kui muu taga seisma.

uuendamata win on selle installeerija või äärmisel juhul kasutaja möödalaskmine. ja teada on, et on möödalaskmine.

tasuta viirusetõrjeid vist kuigi palju turul pole, avg, avast ja paar üksikut veel? kasutajale pisut keerulisemad kui kommertsav on need kõik. kahjuks.

tagasi üles
angel
HV Guru
angel

sõnum 23.09.2006 23:10:48 vasta tsitaadiga

ma ei kasuta nortonit vms paska (tõsiselt saast.... vähemalt need 2004-2005 vahel olevad. nüüd enam ei ole puutuda julgenud kuigi emaplaadi cd ga orikas internet security vms pahn kaasas)

ja need nuhkvara värgid võtavad ainult siis mälu kui scannida. Pidevalt nad mälus ei ole.

seega ei võta ta kudagist samapalju või rohkem ressursse.

tagasi üles
londiste
HV Guru
londiste

sõnum 23.09.2006 23:25:31 vasta tsitaadiga

spybot ja spyware blaster vähemalt omasid miskeid taustal jooksvaid osasid...
tagasi üles
angel
HV Guru
angel

sõnum 24.09.2006 00:09:00 vasta tsitaadiga

spyware blaster ei jookse taustal. Ta isegi ütleb et pane ristist kinni kuna ta ainult lisab mingi "infi" firefox i ja IE alla minuteada. (pole viitisnud täpsemalt uurida sry, vast vajalik inf tootja lehel täpsemalt olemas).

Ja spybot i tea timer vms junn i ei kasuta kuna närvidele käis + see võttis ikka väga vähe mälu.

Seega mul "kaitse peale" ei kulu pea üldse arvuti mälu vms ressursse.

tagasi üles
andrusny
Kreisi kasutaja
andrusny

sõnum 24.09.2006 04:24:47 vasta tsitaadiga

tsitaat:
spybot i tea timer vms junn i ei kasuta kuna närvidele käis

Tegelikult on see üks tore asi. Ta ei lase mingil programmil registrisse niisama midagi kirjutada, alati ennem küsib su käest. Kui ikka midagi ei installi ja järsku keegi tahab registrit näppida- siis on see suure tõenäosusega mingi pahalane.

maxorator
HV kasutaja

sõnum 24.09.2006 23:07:33 vasta tsitaadiga

andrusny kirjutas:
Toreda näite saate, kui kasutate mõnd tulemüüri, mis teatab iga sisse tulla sooviva proge kohta ja küsib kas lubada. Mul oli vahepeal Zone peal. Keskmiselt kord minutis üritab keegi su arvutisse tulla. See ei olene üldse millisel lehel sa asud, võid vabalt kas või neti.ee s passida. Kes või mis ta siis on, kas pahalane või lihtsalt mõni kompab su veebi ühendust seda ma ei tea. .Sellest oli kusagil netiavarustes isegi juttu. Mõõdeti siis sissetungide arvu.

Oo jaa, see on nagu see "viirusetest", et tulemüürita arvutisse tuleb viirus umbes 10 minuti jooksul. Mul pole 8 aastat tulemüüri olnud ja vist ühe korra on viirus ka olnud, ja see oli enda lollusest mingi kahtlast programmi installides. Sissetunge pole ka olnud ega midagi sellist kahtlast toimunud

angel kirjutas:
Kui windows uuendatud siis üldiselt pahalasi tuleb vähem sisse. Aga olles teiste inimeste arvuteid näinud siis on vahest igast jura sees. Mõnel lihtsalt õnnestub kõik saast netist endale külge võtta.

Olen ise ka sõprade, tuttavate ja kooli arvuteid käsitsi spyware-st puhastanud.
tagasi üles
angel
HV Guru
angel

sõnum 24.09.2006 23:10:37 vasta tsitaadiga

kooli arvuti spyware i puhastamisest ma igatahes loobusin siis kui veel koolis käisin. Seal oli ikka roppult paska täis masinad jua mudugist: ülla ülla kõik masinad olid kaitseta (see rooter vms junn ei paistnud oma tööd tegevat eriti häste). Ja kui win lehele uuendusi tegema sai mindud siis tuli välja et kõik olid tegemata iidsemast ajast (vähemalt nii tundus).

Aga jah koolides hää katsetada kuda üks või teine viirus, tulemüür, nukvara vms sedasorti proge töötab thumbs_up.gif

tagasi üles
HacaX
HV Guru
HacaX

sõnum 25.09.2006 02:12:59 vasta tsitaadiga

Üldiselt leian, et "mälukulutus" on tänapäeval küll suht mõttetu asi mida vaadata. Keskmine kasutaja jooksutab niikuinii softi mis on täiesti ebavajalik (või on vajalik ühekordseks ülesandeks) ja sellest hoolimata megade jagu mälu raiskab. Ja kui arvestada seda kui palju RAMi enamikel nüüdsel ajal masinas on see kümmekond mega siia-sinna mis ühe või teise lahenduse puhul kulutatakse/säästetakse köömes.
Üldiselt: väljatoodud "kaitsevahendites" on AJU kõige peamine. Kes "oskab" see saab ka residentsete kontrollijateta hakkama ja seda ka IE peal elades. Samas keskmise kasutaja (eeldatavalt, võimalik et minu ettekujutus "keskmisest" on aegunud) puhul ei maksaks oodata et ta "oskab" seega oleks igati soovitatav ka turvalisuse eest hoolitseda (loe: softi abil kompenseerida see mis ajust/kohemusest puudu jääb). Vähemalt müür peale (nõustun selle punktiga et kui midagi asjalikumat ei raatsi paigaldada siis vähemalt Winni enda omagi peale lükata), ehkki korralikult konfitud AV teeks asjad veelgi paremaks. Mitte-IE brauseriks võiks ju kah olla, ehkki see pole enam nii oluline (saab ka IE suht turvaliseks kruvida, probleem on pigem selles et enamik surfajaid ei vaevu seda tegema). Seejärel kasutajat kindlasti harida, et too ei kukuks suvalt progesi installima (vaid laseks teadjamatel paigaldada kes vast ka sellega kursis on kas need ka pahalasi kaasavad), saadetud linkidel klõpsima ja enne YES nupul klikkimist ka loeksid mida nende käest üldse päritakse. Mingil hetkel vast tegib kasutajal piisav kogemus et pole vaja talle enam ette dikteerida mida tohib ja mida mitte (seda nii rääkimise kui progede vahendusel), aga kohe kindlasti ei tohiks automaatselt eeldada et uus (kus "uus" on ekstreemselt umbmäärane väljend) arvuti-/netikasutaja saab samade turvasätetega (või nende puudumisega) sama edukalt hakkama nagu kogenud arvutiinimene.

vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
Märt.
HV Guru
Märt.

sõnum 25.09.2006 08:12:58 vasta tsitaadiga

tsitaat:

Üldiselt: väljatoodud "kaitsevahendites" on AJU kõige peamine. Kes "oskab" see saab ka residentsete kontrollijateta hakkama ja seda ka IE peal elades.

Aju on vajalik, mõtlemis- ja lugemisoskus veel olulisem, ehk siis oskus aju kasutada. Endal jäi DOS 6.22 ajast külge iga teate/küsimuse läbilugemisharjumus, see senini väga abiks. Tänapäeva inimine ju harjunud hiirega mängima ja klik-klik hiirega teha on lihtsam kui enterit lüüa.
tsitaat:

Mitte-IE brauseriks võiks ju kah olla, ehkki see pole enam nii oluline (saab ka IE suht turvaliseks kruvida, probleem on pigem selles et enamik surfajaid ei vaevu seda tegema).

IE kruvimine on hariliku kasutaja jaoks tõsine ülikool ja isegi ei viitsi seda teha, kuna minu netiskäimise harjumused ühtivad FF võimalustega (vahest ikka paarkümmend tabi lahti, paarkümmend IE akent oleks hullem). Õnneks enamik neist, kellele olen alternatiivse brauseri pääle lasknud, seda ka kasutama on hakanud ja kiidavad FF-i.
Üleüldse, minu põlvkonna (30-40 aasta vanuses) kasutajate seas on arvutikasutamise algharidus üsna olematu, kahjuks. icon_cry.gif

maxorator
HV kasutaja

sõnum 25.09.2006 14:44:50 vasta tsitaadiga

tsitaat:
Üldiselt: väljatoodud "kaitsevahendites" on AJU kõige peamine. Kes "oskab" see saab ka residentsete kontrollijateta hakkama ja seda ka IE peal elades.

Jee, mul on AJU!!
tagasi üles
londiste
HV Guru
londiste

sõnum 25.09.2006 16:48:08 vasta tsitaadiga

udusiil kirjutas:
Aju on vajalik, mõtlemis- ja lugemisoskus veel olulisem, ehk siis oskus aju kasutada. Endal jäi DOS 6.22 ajast külge iga teate/küsimuse läbilugemisharjumus, see senini väga abiks. Tänapäeva inimine ju harjunud hiirega mängima ja klik-klik hiirega teha on lihtsam kui enterit lüüa.

enteri klikkimine aitas vanasti kah veebist lahedaid asju saada. nüüd, tõsi küll, juba tükk aega on vaikimisi valikud negatiivsed icon_smile.gif

udusiil kirjutas:
Õnneks enamik neist, kellele olen alternatiivse brauseri pääle lasknud, seda ka kasutama on hakanud ja kiidavad FF-i.
selle kohta ei oska ma muud kui 'irw' öelda. kui sa seda arvutikasutamise algharidusega inimestele teed, siis neil on tegelikult väga ükskõik, milline see brauser täpselt on.

udusiil kirjutas:
Üleüldse, minu põlvkonna (30-40 aasta vanuses) kasutajate seas on arvutikasutamise algharidus üsna olematu, kahjuks. icon_cry.gif
ei ole see algharidus nii olematu midagi. täiesti olemas on. sealt pool põlvkonda edasi on lood palju hullemad. edasi vanematele, kellel on mingi võimalus olemas arvutit kasutada, on jälle mingigi õpetus tehtud icon_smile.gif
pealegi ei hõlma algharidus juba põhimõtteliselt konfimist, tarkvara valikut jms. hea algõppe korral on inimesed suutelised suvalise brauseri/tekstitoimeti/misiganes abil oma asjad ära ajama ja kõik. muu jaoks on targemad inimesed abiks.

tagasi üles
Märt.
HV Guru
Märt.

sõnum 25.09.2006 21:41:44 vasta tsitaadiga

londiste kirjutas:

enteri klikkimine aitas vanasti kah veebist lahedaid asju saada. nüüd, tõsi küll, juba tükk aega on vaikimisi valikud negatiivsed icon_smile.gif

Pidasin silmas DOS prompti- hiirega ei tee seal midagi ilma miskise commanderita.

londiste kirjutas:
selle kohta ei oska ma muud kui 'irw' öelda. kui sa seda arvutikasutamise algharidusega inimestele teed, siis neil on tegelikult väga ükskõik, milline see brauser täpselt on.

ALGHARIDUSETA oleks täpsem. Oli mul selline case: https://foorum.hinnavaatlus.ee/viewtopic.php?t=243524&highlight=487
Kui inimestel pole mingit huvi midagi erilist õppida, vaid lihtsalt probleemitult netis kolada jms, siis parem FF kui IE. Ja õnn on, kui on savi, mida kasutada.

londiste kirjutas:
ei ole see algharidus nii olematu midagi. täiesti olemas on. sealt pool põlvkonda edasi on lood palju hullemad. edasi vanematele, kellel on mingi võimalus olemas arvutit kasutada, on jälle mingigi õpetus tehtud icon_smile.gif
pealegi ei hõlma algharidus juba põhimõtteliselt konfimist, tarkvara valikut jms. hea algõppe korral on inimesed suutelised suvalise brauseri/tekstitoimeti/misiganes abil oma asjad ära ajama ja kõik. muu jaoks on targemad inimesed abiks.

Elementaarselt võiks algharidus siiski sinu mainitut konfimist jm. hõlmata. Ei ole arvutiproff, tavaline pereisa, kuid 10 aastaga on jõutud nii kaugele ,et aru saada elementaarteadmiste hulgast, mida oleks minimaalselt vajalik teada, et mitte netis käies masin kõhuli ei lendaks. Paraku on seda hariliku kasutaja jaoks VÄGA palju, isegi 1 leht A4 formaadis lühijuhendit on paljudele neile, keda olen aidanud, tundunud tuumafüüsikana...

ArQ
Kreisi kasutaja
ArQ

sõnum 28.09.2006 16:38:09 vasta tsitaadiga

Windows Update regulaarselt tehtud, windowsi firewall peal, viirusetõrje samuti (AVGfree täitsa tasuta), IE-d browserina ei kasuta kui just vajadust pole ja ei teki ka probleeme. Hea oleks ka mõne spyware skänneriga ketas üle käia aegajalt. Loomulikult peab ka endal natuke mõistust olema ja get50000dollars.exe alla laadimata jätta icon_smile.gif

Program Control tulemüürides on tore ja kasulik asi, aga reeglina väheste teadmistega kasutaja teeb sellega rohkem kahju kui kasu. Näiteks keelab mõnel olulisel Windowsi protsessil ligipääsu välisvõrgule ja ongi probleem olemas.

näita postitusi alates eelmisest:   
uus teema   vasta Tarkvara »  Turvalisus »  Kuidas kaitsta ennast häkkerite eest? mine lehele eelmine  1, 2
[vaata eelmist teemat] [vaata järgmist teemat]
 lisa lemmikuks
näita foorumit:  
 ignoreeri teemat 
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse
sa ei või vastata selle foorumi teemadele
sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis
sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis
sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis
sa ei saa lisada manuseid selles foorumis
sa võid manuseid alla laadida selles foorumis

Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.