Avaleht
uus teema   vasta Hinnavaatlus »  Fotograafia »  zoom VS fookuskaugus märgi kõik teemad loetuks
märgi mitteloetuks
vaata eelmist teemat :: vaata järgmist teemat
Hinnavaatlus :: Foorum :: Uudised :: Ärifoorumid :: HV F1 ennustusvõistlus :: Pangalink :: Telekavad :: HV toote otsing
autor
sõnum Saada viide sõbrale.  :: Teata moderaatorile teata moderaatorile
otsing:  
capricorn
Kreisi kasutaja

sõnum 18.06.2006 02:15:53 zoom VS fookuskaugus vasta tsitaadiga

seletage lollile kuidas vaadata objektiivi suurendus võimet, mina olen seebikatel harjunud vaatama optilist zoomi, 7x jne. aga kuidas samma asja saaksin endale välja arvutada objektivide pealt, nagu teada on seal kirjas mm, ehk siis max pikkus?.
Kommentaarid: 24 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 23
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
Ardo
HV Guru
Ardo

Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 18.06.2006 02:19:25 vasta tsitaadiga

capricorn, millimeetrite järgi.

Olenevalt sellest, mis formaadis on film või on tegemist digiga, erinevalt.
Kommentaarid: 272 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 1 :: 4 :: 225
tagasi üles
.Scorps.
HV Guru
.Scorps.

sõnum 18.06.2006 03:39:04 vasta tsitaadiga

Kui kordi tahad teada, siis jaga omavahel objektiivi maksimaalne ja minimaalne fookuskaugus. Näiteks kui obje peale on kirjutatud 35-90 mm, siis jaga 90:35=2,5.

Aga vaatama pead ka millimeetreid. Tavalistel "3x zoomiga" digidel algab fookuskauguse 35 mm ekvivalent (sest näiteks minu kaameral on obje ise 5.4-16.2 mm, aga väikse sensori tõttu annab sama välja) reeglina 35 millimeetri ümbert ja lõppeb kusagil sajast edasi, antud juhul siis 35-105 mm, mis jagades teebki 105 : 35 = 3x zoom.

Kuid võtame näiteks 70-200 mm toru. Tollel ei alga lainurk mitte 35 mm'st, nagu harjunud oleme, vaid digiseepide kontekstis kusagilt poole zoomi pealt. Fookuskauguste vahemik on küll enam-vähem sama, aga suurendusvõime mõlemas otsas palju kõvem.

Aga see pole veel kõik. icon_eek.gif Enamik digipeegleid, v.a väga kallid profimudelid, ei kasuta sama suurt sensorit nagu filmilint, vaid väiksemat, seetõttu tuleb objektiivi fookuskaugused reaalse tulemuse saamiseks läbi korrutada kaamera tootja poolt antud "crop factoriga". Levinud amatöördigipeeglil Canon EOS 350D'l on see 1.6, seega 70-200 mm objektiiv muutub seal otsas 112-320 mm toruks ehk zoom algab sealt, kust digiseepide oma lõpeb. 350D Kit toru 18-55 mm teeb läbi korrutades keskeltläbi tavalise 3x digiseebi mõõdu välja.

Edu pildistamisel. Ehk oli abiks.

vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
capricorn
Kreisi kasutaja

sõnum 18.06.2006 10:55:53 vasta tsitaadiga

icon_eek.gif proovin kuidagi seedida. vaatan loen paar korda läbi, äkki hakkab koitma midagi, mingit head raamatut ei oska keegi soovitada fotonduse alal, mul mingi õhuke oli aga seal polnud nagu eriti põhjalikult midagi ja kuidagi aegunud oli.

.Scorps. kirjutas:
Kuid võtame näiteks 70-200 mm toru. Tollel ei alga lainurk mitte 35 mm'st, nagu harjunud oleme, vaid digiseepide kontekstis kusagilt poole zoomi pealt. Fookuskauguste vahemik on küll enam-vähem sama, aga suurendusvõime mõlemas otsas palju kõvem.

Mismõttes suurendusvõime on suurem, oota ja mis se obje. siis on kohe alguses väikse zoomiga?

Aga mis värk sellega on, Canon EOS 350D, sensori läbimõõt 22,2 x 14,8mm, see on siis see mis valguse enesesse imeb ja pildile paneb, kui suur läbimõõt siis digiseebikatel mm-tes on, ma tean et kirjas on alati 1/2,5" tolline? Ja miks veel kandiline sensor on, mul mingil vanal kaameral oli kül ümargune minumäletamist mööda.
tagasi üles
Etsike
HV veteran
Etsike

sõnum 18.06.2006 11:06:42 vasta tsitaadiga

capricorn kirjutas:

Ja miks veel kandiline sensor on, mul mingil vanal kaameral oli kül ümargune minumäletamist mööda.

Ümmargune sensor? icon_lol.gif Tegi sul ümmargusi pilte kah? Nii nagu olid filmikaadrid kandilised on ka digisensorid kandilised.
Küsimus on ainult külgede suhtes, tavafilmil on see 3:2, tavadigidel 4:3 ja osadel üksikutel digidel 16:9
Kommentaarid: 77 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 1 :: 1 :: 69
tagasi üles
CommandsRef
HV kasutaja

sõnum 18.06.2006 11:06:45 vasta tsitaadiga

tsitaat:
Aga mis värk sellega on, Canon EOS 350D, sensori läbimõõt 22,2 x 14,8mm, see on siis see mis valguse enesesse imeb ja pildile paneb, kui suur läbimõõt siis digiseebikatel mm-tes on, ma tean et kirjas on alati 1/2,5" tolline? Ja miks veel kandiline sensor on, mul mingil vanal kaameral oli kül ümargune minumäletamist mööda.

Kandiline on sensor sellepärast, et pilt, mida inimesed on harjunud vaatama ja albumisse panema, on ka kandiline icon_biggrin.gif
See 1/2.5 tolli on digiseebika sensori diagonaal, ehk siis 2.54*(1/2.5) cm ehk enamvähem 1cm, sellest võid ise arvutada kui väiksed on küljepikkused kui külgede suhe on 4:3
Kommentaarid: 12 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 12
tagasi üles
capricorn
Kreisi kasutaja

sõnum 18.06.2006 14:51:24 vasta tsitaadiga

no kurat ma mäletan vanasti oli mul mingi vene peegelkaamera, no aga eks ma siis olin ka mingi 10-15 aastat vist aga ok ärge siis nii suurelt ka kohe naerge, paistab ka ju ümargune, võibolla siis ajan mingit kaks asja sassi.

Sellepärast olekski vaja mingit raamatut et saada sellest fotondusest paremini aru

edit:

Et kui on kirjas objektivil 300mm siis on se vahemaa sensori ja "optical center of the lens" et mis se viimane siis on eestikeeles, mingi optiline keskpunkt objektivil
tagasi üles
ePe
HV kasutaja
ePe

sõnum 18.06.2006 15:43:24 vasta tsitaadiga

Pegelkaamera "sensor" on film icon_smile.gif

http://en.wikipedia.org/wiki/Angle_of_view koos näidetega

mida väiksem on mm, seda laiema nurga all saab pildistada. Mida pikem toru (mm), seda suurem "zoom".

Algajal pildistajal pole vast asja taga olevat matemaatikat tarvis täpselt mõista.
Kommentaarid: 8 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 8
tagasi üles
capricorn
Kreisi kasutaja

sõnum 18.06.2006 15:57:35 vasta tsitaadiga

ok saan aru, samma asi nagu kui keerata mingi ajaleht rulli ja siis läbi selle vaadata, vaateväli väheneb kõvasti, mm mõõdetakse siis sellest esimesest lensist?

Kui ava suurus on f/2.8-f/8 siis miks zoomides jääb alles f/5.6-f/8 , mingil kaameral oli, a510 vist oli või midagi, kas ei peaks olema ju võimalus reg. kõigil uurustel
tagasi üles
.Scorps.
HV Guru
.Scorps.

sõnum 18.06.2006 16:02:47 vasta tsitaadiga

Digiseebikatel on sensor pisike, objektiiv pisike ja crop factor suur. Objektiivide objektiivseks võrdlemiseks kasutatakse fookuskauguste 35 mm ekvivalenti.
capricorn, Vene peegelkaamerad käivad filmiga ja neil pole sensorit. icon_wink.gif Objektiivi ava on küll ümmargune, aga sensor, samamoodi nagu kaader filmilindil, on kandiline.
Vaata, siin on teema "abiks algajale fotohuvilisele" vms. Võta sealt lingid ja hakka lugema, saad põhitõed selgeks.

tim
HV kasutaja
tim

sõnum 18.06.2006 17:14:23 vasta tsitaadiga

capricorn kirjutas:

Kui ava suurus on f/2.8-f/8 siis miks zoomides jääb alles f/5.6-f/8 , mingil kaameral oli, a510 vist oli või midagi, kas ei peaks olema ju võimalus reg. kõigil uurustel

Zoomimisel ava väheneb, kuna sellist objektiivi on kõvasti kergem ehitada ja see on ka kõvasti odavam. Fikseeritud avaga objektiive võid vaid profivarustusest leida. Ideaalne objektiiv oleks lisaks ka liiga suur kompakti jaoks.
mõned lingid, kust saab teada ühtteist.
http://foto.kala.ee/fiki/index.php/P%F5hit%F5ed
http://foto.kala.ee/fiki/index.php/Fookuskaugus%20ja%20vaatenurk
http://foto.kala.ee/fiki/index.php/Objektiiviterminid
Juttu seal küll filmikaamerast, kuid see kehtib ka digile. Vahe vaid selles, et sensor on tavaliselt väiksem kui film. Kuipalju väiksem, see on igalühel erinev (tavaliselt saab selle manuaalist/internetist teada). seepärast on ka võetud aluseks 35mm filmi ekvivalentväärtus, ehk siis tootjad arvestavad ise fookuskauguse ümber kõigile tuttavasse 35mm filmi formaati (mitte küll objektiivi eraldi ostes). Nii saab erinevaid fotokaid võrrelda ja samas ka mõista mida sa tegelikult saad, lainurga või tele

keskmisest lingist siis fookuskauguse suhe vaatenurka:
* 16mm - 108º ehk 108 kraadi.
* 21mm - 90º
* 24mm - 84º
* 28mm - 74º
* 50mm - 46º
* 80mm - 30º
* 100mm - 24º
* 200mm - 12º
* 300mm - 8º
* 400mm – 6º

namstoop
HV Guru
namstoop

sõnum 18.06.2006 18:53:30 vasta tsitaadiga

Kuna arutelu on päris asjalikuks läinud, tegin teema pealkirja veidi arusaadavamaks.
tagasi üles
capricorn
Kreisi kasutaja

sõnum 18.06.2006 19:43:09 vasta tsitaadiga

.Scorps. kirjutas:
capricorn, Vene peegelkaamerad käivad filmiga ja neil pole sensorit. icon_wink.gif Objektiivi ava on küll ümmargune, aga sensor, samamoodi nagu kaader filmilindil, on kandiline.

Ja vot jah, mul läks meelest et se oli ju muidugi filmiga ja seal üldse polnud sensorit, sorry . icon_redface.gif
tagasi üles
näita postitusi alates eelmisest:   
uus teema   vasta Hinnavaatlus »  Fotograafia »  zoom VS fookuskaugus
[vaata eelmist teemat] [vaata järgmist teemat]
 lisa lemmikuks
näita foorumit:  
 ignoreeri teemat 
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse
sa ei või vastata selle foorumi teemadele
sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis
sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis
sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis
sa ei saa lisada manuseid selles foorumis
sa võid manuseid alla laadida selles foorumis

Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.