|
Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
| autor |
|
Le Inc
HV Guru

|
25.04.2006 08:30:45
|
|
|
Ehk tulebki mingis perioodis majanduses tagasilöök (teatav energiakriis), küll inimkond sellest üle saab. Ei hakka me kivikirvestega hirvi jahtima ja uuesti koopaid kitse verega täis maalima. Loodus tühja kohta ei salli, küll midagi asemele tuleb .. iseasi kas ta on nii hea ja mõnus nagu enne
Pealegi tuleb paarituhane aasta pärast uus jääaeg! Külmumine on paratamatus.
|
|
| Kommentaarid: 56 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
0 :: |
54 |
|
| tagasi üles |
|
 |
marti252
HV kasutaja
|
26.04.2006 10:15:47
|
|
|
Zajats,
Sul on õigus selle kohanemise suhtes. Ma ei ole kohanenud ja loodan, et ei kohanegi, sest see oleks sama hea, kui elada kogu aeg narkouimas ja eitada, et sa narkomaan oled. Umbes 96% inimestest mõtleb! Te küsite kohe, et teised siis ei mõtle või? Loomulikult mõtlevad, aga nad ei mõtle kaugemale, kui oma elu piires vajalik. Kahjuks pean ennast sinna 4% sisse, kes ei saa leppida praeguse maailmakorraldusega. See ei tähenda, et mul praegu hästi ei läheks kapitalismi mõõdupuuga mõõtes. Ma olen noor, abielus, lõpetan ülikooli, ametikoht ootab, naine on kõrgepalgaline- elu oleks paljude arvates super, aga näed, mulle ei piisa sellest.
Ma ei ole paljude asjadega rahul, kuidas miski on üles ehitatud. Tahaks maha kista, et saaks uuesti ja paremini teha. Kuid tuleb tunnistada, et lõhkuda on kerge, aga sinna asemele midagi uut ehitada on väga raske.
Kunagi lugesin ühte raamatut, mis oli järjeks "The Time Machine"-le. Seal oli huvitav arusaam välja toodud, et ega õiglast ühiskonda ei olegi võimalik nii kaua rajada, kui inimesed paljunevad sugulisel teel ja neil on hormoonid. Sest hormooniid on need mis panevad inimesed võistlema ja egoistlikult mõtlema.
Lahendus: Muudame inimesed geneetiliselt ümber? Vaevalt me siis inimesed enam oleksime.
Mis oleks siis ikka lahendus? Pinged ja haigused tekivad, kui inimesi on kogunenud ühte kohta liiga palju. Seega oleks lahenduseks harvendamine. Loodus on kujundanud välja kaitsesüsteemi ülerahvastatuse vastu - haigused. Hiljuti vaatasin History pealt kuidas võideldi ülemaailmsete haigustega, mis olid eriti probleemiks tihedasti asustatud regioonides nagu India ja Aafrika. Rõugetele ja lastehalvatusele leiti ravim ja need on maailmast peaaegu täielikult kadunud. Aga kui need olid kadunud tekkis kohe uus ja veel hullem haigus - AIDS. Kas kellelegi ei teki küsimus antud teemal, et järsku ei ole võimalik( ei ole mõtet) loodusseaduste vastu võidelda. Et need on loodud selleks et hoida inimpopulatsioon tasakaalus loodusega. Ja ega nendesse haigustesse ei sure ju kõik. On välja uuritud, et 10% inimestest on immuunsus teatud haiguse vastu, et isegi kui sureb 90% jääb tugevam alati alles.
Teine asi on pinged inimeste ja kultuuride vahel. Mida vähem inimesi on seda vähem probleeme! Seega on inimkonnale sisse kodeeritud ennast harvendav süsteem sõdade ja tapmiste näol.
Seega võib väita, et kui loodus ei harvenda meid haiguste näol, siis harvendame me ise sõdade näol! Ja siis saabub rahu ja vaikus, kuni kõik kordub uuesti.
Sellest arusaamast ja teistes niisugustest lähtudes tekivad aga minu ja praeguse ühiskonnakorralduse vahel palju konflikte.
Siit ka rõõm, kui ma näen, et see elukorraldus on kokkukukkumise äärel ja võibolla on võimalik midagi paremat ehitada selle süsteemi asemele.
Läks nats pikale
|
|
| Kommentaarid: 9 loe/lisa |
   |
9 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Zajats
HV kasutaja
|
26.04.2006 10:32:50
|
|
|
| Noh, ma arvan et reaalsus tegeleb varsti meiega. Lisaks Peak Oilile usun ma et tuleb ka kerge hüperinflatsioon. www.usagold.com/GermanNightmare.html globaalses mastaabis. Kuna http://www.divinecosmos.com/ foorumis on välja öeldud järgmine bifurcation punkt 2008 siis tõenäoliselt sel hetkel. USA välis- ja eraisikute võlg ning pinge maailmas annab alust arvata. Ja kui liita siia tulemus: ülirikkad ja puruvaesed, siis teenib ju see ka eliidi/illuminati/vabamüürlaste jne ülimat eesmärki. Mõelda kui saaks teha maailmaga sama mis Saksaga. Pole maailmasõda vajagi. Niiet ostke kulda ja/või hõbedat ning valmistuge "rough ride"-ks.
|
|
| Kommentaarid: 16 loe/lisa |
   |
1 :: |
15 |
|
| tagasi üles |
|
 |
marti252
HV kasutaja
|
26.04.2006 10:45:54
|
|
|
bifubrication
Kahjuks ei ole ennem niisuguse terminiga kokkupuutunud. Mis see on?
|
|
   |
9 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Elof
HV Guru

|
|
| Kommentaarid: 212 loe/lisa |
   |
2 :: |
175 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Yorick
HV kasutaja

|
26.04.2006 13:22:01
|
|
|
| Jah,mis puutub hormoonidesse,siis minu arvamus on,et see ongi peamine,mis juhib inimest(ja ka inimkonda).Nii et õigem oleks praegust inimest veel nimetada Homo Hormonalis või midagi sinnapoole.Kuid mulle on arusaamatu rõõm kui lahenduseks on "võib olla".Isegi iidvana hiina rahvas teadis soovitada,et parem on elada mitte muutuste ajastul. "...isegi kui sureb 90% jääb tugevam alati alles...".Tugevama kultus?Ka see oli,alustades Spartaga ja lõpetades 3. Reichiga.Nagu näha,oli see ju isegi mitmes mõttes tagasikäik.Teha mitu sammu tagasi,et pärast aastakümneid minna jälle sama teed?Teist teed ju pole silmapiirilgi kui mitte tähele panna igasuguseid õnnetuid õnnelaagrite ehitajaid(mis eksisteerivad ainult kas siis nafta müümisest samadele pursuidele või aina paksema okastraadiga enda ümbritsemisest).Ja kuigi paljud meist on juba langenud musta lootusetuse küüsi ja otsivad nööri ning konksu,ma oletan,et nii lihtsalt see maailm kokku ei kuku.Ja teema mõte nagu ma aru sain,oligi võimalike muutuste prognoosimises,kuid seda ikka konstruktiivselt,mitte stiilis - las pöleb,mis pöleda annab...
|
|
| Kommentaarid: 1 loe/lisa |
   |
1 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Zajats
HV kasutaja
|
26.04.2006 13:37:02
|
|
|
| Just! Mina olen sügavalt veendunud et uus ühiskond tuleb tasakaalukam ja loodus- ning inimsõbralikum. Selleks tuleb aga vana eest pöletada. Ma usun et kõik saavad kõrvetada, aga tulemus on harmoonilisem elukeskkond. Läbi ajaloo on 90% arengust toimunud 3% ajaga (dinosauruste suremine, inimeste arvukuse suurenemine peale nafta kasutuselevõttu). Ma arvan et kõik sõltub meist endist. Kas me langeme depressiooni ja otsime köit või vaatame oma elu sammuke kaugemalt ja näeme kui tühine on see asjade ning raha maailm (või ka armuvalu, mid mõni välja ei kannata). Minumeelest pole olukorda mis pole lahendamatu. Kasvõi teed naise/laste kasuks kindlustuse, lavastad enda surma ja lähed Tiibeti või Brasiiliasse mediteerima.
|
|
   |
15 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Tanel
HV Guru

|
|
| Kommentaarid: 465 loe/lisa |
   |
5 :: |
7 :: |
362 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Ho Ho
HV Guru

|
26.04.2006 13:47:24
|
|
|
| Zajats kirjutas: |
| Minumeelest pole olukorda mis pole lahendamatu. |
Kas topelteitust kaotades ei saa sellest lausest mitte see:
"Minu meelest ei ole olukorda mis oleks lahendatav"
Üldiselt nõustun Taneliga. Inimesed on harjunud tarbimisühiskonna hüvedega ning ei ole nõus neist kergekäeliselt loobuma. Oma heaolu kindlustamiseks ollakse valmis praktiliselt kõigeks.
_________________ Teach a man to reason and he'll think for a lifetime
Common sense - so rare that it's a damn superpower
Vaadates paljude inimeste sõnavõtte siin ja mujal jääb üle ainult klassikuid tsiteerida - "I weep for humanity" |
|
| Kommentaarid: 107 loe/lisa |
   |
87 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Zajats
HV kasutaja
|
26.04.2006 14:03:48
|
|
|
| Deal with reality or someday reality will deal with you. Seda see Peak Oil ning ressursisõjad(ja minu meelest tuleb ka hüperinflatsioon) tähendabki. Kui naftabarrel on 200 dollarit ja dollar hakkab kõikuma (vene keskpank tundis muret et kas dollar on kõige sobivam baasvaluuta, jänkid ju trükivad seda hetkel vastutustundetult juurde) siis tuleb hakata tegema valikuid. Ma arvan et meie generatsioon ja nooremad peavad üles ehitama uue tsivilisatsiooni.
|
|
   |
15 |
|
| tagasi üles |
|
 |
marti252
HV kasutaja
|
26.04.2006 14:08:14
|
|
|
| Ho Ho kirjutas: |
| Zajats kirjutas: |
| Minumeelest pole olukorda mis pole lahendamatu. |
Kas topelteitust kaotades ei saa sellest lausest mitte see:
"Minu meelest ei ole olukorda mis oleks lahendatav"
 |
Mulle tundub, et sa muutsid sisu ju vastupidiseks
Zajats andis mõista, et kõik probleemid on lahendatavad
Sina aga et niisugust olukorda ei ole, mis oleks lahendatav
Või susserdasin mina nüüd ära
Nüüd sain aru milles probleem
viimati muutis marti252 26.04.2006 15:12:17, muudetud 1 kord |
|
   |
9 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Ho Ho
HV Guru

|
26.04.2006 14:17:32
|
|
|
| ot: |
Ma sain väga hästi aru mida ta öelda tahtis kuid paraku pani ta sõnastusega põhjalikult puusse.
Lihtsalt otse lugedes ilma kontekstile mõtlemata on seal kirjas just see mida ma kirjutasin.
loodetavasti ma mäletan veel eesti keele reeglitest ühtteist ning ei pannud ise puusse |
Vaadates paljude inimeste sõnavõtte siin ja mujal jääb üle ainult klassikuid tsiteerida - "I weep for humanity" |
|
   |
87 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Tanel
HV Guru

|
26.04.2006 15:16:23
|
|
|
Natuke positiivset ka
http://www.theleftcoaster.com/archives/007357.php
| tsitaat: |
The stakes are very high in Venezuela due to this technology to extract heavy oil. There is so much of it there, Venezuela just might be the world's largest petroleum reserve:
Venezuela is the world's fifth largest oil exporter and one of the United States main suppliers. The country’s reserves are estimated to rank eighth globally with Saudi Arabia top of the list. However, US Department of Energy (DoE) analysts indicate that at an average 50 US dollars a barrel, Venezuela - and not Saudi Arabia - will have the biggest oil reserves among OPEC members.
Actually a DoE report shows that at today's prices
Venezuela's oil reserves are bigger than those of the entire Middle East
- including Saudi Arabia, the Gulf States, Iran and Iraq.
Venezuela has vast deposits of extra-heavy oil and tar sands in the Orinoco basin which traditionally are not inventoried because they were too expensive to exploit, but at 50 US dollars melting them into liquid petroleum becomes extremely profitable.
The DoE (US Department of Energy) estimates that the Venezuelan government controls 1.3 trillion barrels of oil - more than the entire declared oil reserves of the rest of the planet.
Venezuela's deposits alone could extend the oil age for another 100 years. |
_________________ Erakopeerimistasu tõstmise ettepaneku tagasilükkamine
Hinnavaatlus.ee - leia parim hind!
HV-s ID-kaardiga autentimine |
|
   |
362 |
|
| tagasi üles |
|
 |
486
HV Guru
|
26.04.2006 17:17:12
|
|
|
USAle on küll hea uudis.
_________________ zero |
|
| Kommentaarid: 46 loe/lisa |
   |
3 :: |
39 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Fiocchi
HV kasutaja

|
26.04.2006 20:36:11
|
|
|
| Tanel kirjutas: |
| Venezuela's deposits alone could extend the oil age for another 100 years.[/b] |
|
Nii et peak oli kestab veel pikalt edasi ja mingeid suuremaid muutusi pole loota?
See, et Ameerika praegu tohutult raha juurde trükib, meenutab mulle Nõukogude Liidu lõpu aegu. Siis trükiti ka tohututes kogustes katteta raha juurde, et täita eelarve defitsiiti. Ühesõnaga tundub, et USA hakkab kokku kukkuma või vähemalt tema majandus. IMO Kuigi muret tekitab see, et nad ise ilmselt ei ole maailma liidripositsioonilt kadumisega nõus ja võivad mingeid lollusi tegema hakata, sh sõdu algatama.
|
|
   |
15 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Tanel
HV Guru

|
|
   |
362 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Fiocchi
HV kasutaja

|
26.04.2006 20:50:46
|
|
|
| Kas mujal maailmas ei leidu sarnast raskeõli? Juhul kui ei leidu ja suured maardlad ainult Venezuelas on, siis on ju 5-10 või rohkema aasta pärast tema ülisoodsas olukorras. Samuti ka USA, kui sarnased suhted säilivad.
|
|
   |
15 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Elof
HV Guru

|
26.04.2006 20:56:12
|
|
|
Sai telekast (DTV ) täna vaadatud, et kuskil ameerika mandri põhjapoolsematel aladel kaevandatakse bituumenit, millest omakorda naftat rafineeritakse. Kuigi omahind tulevat tavalisest naftast umbes kümme korda kallim, olevat aga naftavarusid kolm korda enam kui saudide mänguhoovis
Päris lahedad mitmekorruselise maja kõrgused veokid veavad seda trääna sealmail ringi.
|
|
   |
175 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Ho Ho
HV Guru

|
26.04.2006 20:57:34
|
|
|
| Tanel kirjutas: |
| Lisada siia teatav poliitiline ebastabiilsus ... |
Ideaalne asi USA jaoks
Upitame pukki mõne diktaatorliku režiimi, kui mõni ise võimu ei võta. Lasme paar aastat valitseda ning siis mängime suurt heategijat ning tutvustame neid demokraatiaga
Iseasi kas USA'l on piisavalt aega et nii kaua oodata.
|
   |
87 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Shelby-SV
Jõulud On Läbi!

|
26.04.2006 21:24:01
|
|
|
Venezuela USAle lähedal nokkida kah
siis ei pea kuhugi kaugele rätipeade juurde "demokraatiat tutvustama" sõitma, lihtsalt riburada pidi nati lõunasse ja kohal.
|
|
| Kommentaarid: 63 loe/lisa |
   |
55 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Yorick
HV kasutaja

|
|
| Kommentaarid: 1 loe/lisa |
   |
1 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Zajats
HV kasutaja
|
27.04.2006 09:16:31
|
|
|
| OT: Mulle tundub et käesolev foorum on üks väheseid arutelusid Peak Oili teemal Eestis. Minut.ee on ka avaldanud paar artiklit, aga see tundub olevat ka kõik. Või on keegi näinud kuskil põhjalikumat arutelu?
|
|
   |
15 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Tanel
HV Guru

|
|
   |
362 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Scart
HV Guru

|
27.04.2006 15:29:00
|
|
|
| TanElofJ kirjutas: |
Sai telekast (DTV ) täna vaadatud, et kuskil ameerika mandri põhjapoolsematel aladel kaevandatakse bituumenit, millest omakorda naftat rafineeritakse. Kuigi omahind tulevat tavalisest naftast umbes kümme korda kallim, olevat aga naftavarusid kolm korda enam kui saudide mänguhoovis
Päris lahedad mitmekorruselise maja kõrgused veokid veavad seda trääna sealmail ringi. |
tegemist siis Alberta oil shade'i hiidväljadega, kus on tõesti tohutus koguses naftat, kuid see on ka meie aja kalli naftahinnaga üsnagi kulukas ettevõtmine ning mis peamine, naftat sealt on- selle kättesaamine on aga väga aeglane protsess, seega mingit suurt numbrit sealt oodata ei ole. kohaliku suurima korporatsiooni juhttöötaja mainis vist, et nad loodavad 10 aasta pärast toota miljon barrelit päevas.
| 486 kirjutas: |
ei saa aru meile mõjuvad kõrged nafta hinnad samamoodi halvasti kui teistele, isegi hullemini, kogu majandus võib kallineva transpordi tõttu seisma jääda. Saksamaal on vinged leiutised ja kapital, et neid ellu viia, meil pole midagi. |
meil oli selle eest nõukogude okupatsioon. me oskame teha asju oma kätega, pidada loomi, kasvatada süüa ja hakkama saada. loomulikult on ka nüüdseks peal igasugu Triinu Minevate põlvkond, kuid ehk on veel ka neis võimalik mingit lootust näha. ise leian, et eriti paremat kohta, kui eesti, PO üleelamiseks annab otsida.
|
|
| Kommentaarid: 119 loe/lisa |
   |
101 |
|
| tagasi üles |
|
 |
elukaz
HV Guru

|
27.04.2006 15:53:54
|
|
|
Maaelule on ka vesi peale tõmmatud, oma tarbeks loomakasvatajaid on päris vähe järel. Järjest rohkem on ka külades sellist rahvast kes ostab kogu kraami poest ja peavad ainult kasse-koeri, aga neist kaua söönuks ei saa. Ja kui oledki tegija siis kriisiolukorras tuleb linnarahvas peale ja teeb su puhtaks nii et isemajandav maaelu küll PO vastu ei aita.
_________________ Ma ei saa sellest aru, järelikult on see vale. |
|
| Kommentaarid: 196 loe/lisa |
   |
158 |
|
| tagasi üles |
|
 |
matrix
HV kasutaja

|
27.04.2006 15:58:42
|
|
|
| Scart kirjutas: |
| tegemist siis Alberta oil shade'i hiidväljadega. |
Mis asjadega???
Sa ilmselt oled kaks asja ja kaks nimetust omavahel totaalselt segamini ajanud ja sellest täiesti uue termini tuletanud . Albertas kaevandatakse oil sand'i, ehk õlist liiva nii umbes 1miljon tonni päevas, ja sellest saadakse umbes 1miljon barrelit naftat päevas. Kanada on praegustelt naftavarudelt nr. 2 maailmas ja praeguste hindade juures on oli sand'i kaevandamine täiesti tulus äri.
USAs Colorados asuvad aga suured oil shale, ehk eesti keeles siis põlevkivi maardlad, milest samuti praeguste hindade juures oli välja pigistamine on vägagi tulus äri. USAs on seda põlevkivi nii umbes 1 200 000 000 000 barreli nafta jagu.
_________________ Give a man a computer program and you give him a headache, but teach him to program computers and you give him the power to create headaches for others for the rest of his life... R. B. Forest |
|
| Kommentaarid: 7 loe/lisa |
   |
7 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Scart
HV Guru

|
27.04.2006 17:27:50
|
|
|
| matrix kirjutas: |
| tegemist siis Alberta oil shade'i hiidväljadega. |
Mis asjadega???
Sa ilmselt oled kaks asja ja kaks nimetust omavahel totaalselt segamini ajanud ja sellest täiesti uue termini tuletanud . Albertas kaevandatakse oil sand'i |
no ei oska öelda, CNN käis kohal oma väga hea PO teemalise saatega ja sealne pomo ütles otse välja: "oil shade fields"
ning maaelust rääkides pole see asi üldse nii hull, kui räägitakse... peaks nagu teadma, ma elan maal
|
|
   |
101 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Elof
HV Guru

|
27.04.2006 17:44:57
|
|
|
Oil shade = õli vari
oil shale = põlevkivi
Ent see mida telekast näitas, ei olnud kindlasti kumbki neist.
Tuli too saade igal juhul vist discovery'st vist. Või National Geographic'ust.
|
|
   |
175 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Scart
HV Guru

|
27.04.2006 22:42:53
|
|
|
Oil shade = õli vari
oil shale = põlevkivi
Ent see mida telekast näitas, ei olnud kindlasti kumbki neist.
Tuli too saade igal juhul vist discovery'st vist. Või National Geographic'ust. |
antud juhul räägin mina CNNi We Were Warned saatest. meibi eksin kirjapildiga, dunno, ei jõua hetkel enam välja otsida aga minuarust oli seal selline kirjapilt
|
|
   |
101 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Elof
HV Guru

|
27.04.2006 22:49:46
|
|
|
| Mis asi see 'oil shade' on muidu, millest BBC's räägiti ?
|
|
   |
175 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Scart
HV Guru

|
27.04.2006 23:02:57
|
|
|
link :: kae siit
| Mis asi see 'oil shade' on muidu, millest BBC's räägiti ? |
The region is known to have deposits of oil shade, a sedimentary rock which yields oil and gas. A large formation, the Long Rapids Formation, exists in the Moose River Basin along the Abitibi River.
|
|
   |
101 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Herr Kurm
Piiratud kasutaja

|
28.04.2006 03:36:15
|
|
|
trükiviga ilmselt. Sest põlevkivist saab nii gaasi kui õli
_________________ -logod, firmaidentiteet, küljendamine, flash-
-portfolio- |
|
| Kommentaarid: 25 loe/lisa |
   |
19 |
|
| tagasi üles |
|
 |
marti252
HV kasutaja
|
28.04.2006 08:45:38
|
|
|
link :: Iraani nafta müügi turg loodetakse avada järgmine nädal
See peaks hea uudis olema!
Selle nafta liiva kohta nii palju, et selle tootmine on mega kallis ja vajab auru, et saaks selle õli sealt liiva seest veeldada. Aur lastakse ühe toru kaudu maa sisse, ja teisest torust tõmmatakse vedeldunud nafta välja. See muidugi ainult üks viis, mis moodi sellest õliliivast naftat kätte saada. Point on aga selles, et selle auru tekkitamiseks kulub suht palju maagaasi, seega on selle õliliiva ekspluateerimise mõtekus praegu sõltuvuses maagaasi hinnast.
Kahju, et see käputäis inimesi, kes me siin arutame ja huvi tunneme selle teema vastu, ei suuda üksteise naeruvääristamata ja irooniseeerimata diskussiooni arendada. Prooviks rohkem südamlikumalt, siis oleks disskussioonist rohkem kasu.
Ühe huviga inimesed peaksid ikka kokku hoidma
Muide, eile käisin energiafoorumil Foorum Quo vadis, Eesti energeetika?
Üpris huvitav oli.
Foorumi päevakava
10.00 Foorumi avamine Prof Andres Keevallik, Ühiskondliku Leppe Foorumi majandustoimkonna esimees ja TTÜ arendusprorektor
10.05 Avasõnad Vabariigi President Arnold Rüütel
Foorumi tööd juhib Andres Keevallik
Ettekanded
10.15 Energeetika inseneri pilgu läbi Akad Endel Lippmaa
10.35 Eesti energeetika sõlmküsimustest Akad Mihkel Veiderma
10.55 Eesti energeetika teelahkmel Akad Anto Raukas
11.15 Eesti energeetika põhisuunast Prof Mati Valdma
11.35 Soome energeetika päevaprobleeme Prof Antero Jahkola
12.30 Roheline Energiakava 2020 Rainer Nõlvak, Eestimaa Looduse Fond
12.50 Eesti energeetika avarduvad võimalused Sandor Liive, Eesti Energia AS
13.10 Paneeldiskussioon
Osalevad kõik esinejad
Modereerib Eesti Inseneride Liidu president Arvi Hamburg
14.10 Foorumi lõpetamine
Korraldajad: Ühiskondliku Leppe Sihtasutus, Tallinna Tehnikaülikool, Eesti Inseneride Liit, Eesti Teadlaste Liit
Kahjuks, kokkuvõttes olid nad samal tasemel, kui nad sinna hommikul jõudsid. Ainuke, kes soovis uuendustega kohe alustada, oli Rainer Nõlvak oma tuulepargiga. Teised avaldasid oma arvamust ja teadmisi, kuid nendelt ei tulnud peale teooria suht midagi. Aga hea oli näha, mis niisugustel foorumitel toimub. Läbi lillede sitaga loopimine ja õelutsemine, nagu eestlasele ikka kombeks oli loomulikult läbiv toon. Seega jäi mull mulje, et nendest asjadest suht vähe kasu, kui inimesed on nii kinni oma teooria juures, kui nad seal olid.
Rainer Nõlvaku plaan luua kohe üks organisatsioon, mis hakkab alternatiivsete energiate juurutamise ja uurimisega tegelema, ei leidnud mingit poolehoidu. Vanad nn. tuumateadlased lasid oma rada edasi nagu nad siiamaani tegid.
Uut verd on vaja meie energeetikasse Nõlvakule lisaks
viimati muutis marti252 28.04.2006 08:47:32, muudetud 1 kord |
|
   |
9 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Scart
HV Guru

|
28.04.2006 08:48:00
|
|
|
| marti252 kirjutas: |
Selle nafta liiva kohta nii palju, et selle tootmine on mega kallis ja vajab auru, et saaks selle õli sealt liiva seest veeldada. Aur lastakse ühe toru kaudu maa sisse, ja teisest torust tõmmatakse vedeldunud nafta välja. See muidugi ainult üks viis, mis moodi sellest õliliivast naftat kätte saada. Point on aga selles, et selle auru tekkitamiseks kulub suht palju maagaasi, seega on selle õliliiva ekspluateerimise mõtekus praegu sõltuvuses maagaasi hinnast.
|
eks selletõttu muutuski asi reaalselt rentaabliks alles mõne aasta eest, kuna naftahind on alles nüüd nii kõrgele tõusnud. CNNi specialis näidati lahtisi kaevandusi a la meie kirde-eesti avakaevandused, kust aeti tohutus koguses musta materjali keevasse vette ja lõpuks saadi oran sünteetiline kütus ka kätte. üks kohalike firmade soove oli rajada regiooni mitu tuumajaama, mille energiaga siis vesi keema ajada, eks näis mis sellest plaanist välja tuleb, sealsed rohelised olid vist kategooriliselt sellele vastu.
|
|
   |
101 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Draqula
HV Guru
|
28.04.2006 09:16:44
|
|
|
|
eks selletõttu muutuski asi reaalselt rentaabliks alles mõne aasta eest, kuna naftahind on alles nüüd nii kõrgele tõusnud. CNNi specialis näidati lahtisi kaevandusi a la meie kirde-eesti avakaevandused, kust aeti tohutus koguses musta materjali keevasse vette ja lõpuks saadi oran sünteetiline kütus ka kätte. üks kohalike firmade soove oli rajada regiooni mitu tuumajaama, mille energiaga siis vesi keema ajada, eks näis mis sellest plaanist välja tuleb, sealsed rohelised olid vist kategooriliselt sellele vastu. |
Kas te olete tähele pannud et rohelised on alati igasuguse arengu vastu, pakkumata ise ühtegi alternatiivi ja kui pakuvadki siis ei suuda näha selle kaugemaid (tihti negatiivseid) tagajärgi?
|
|
| Kommentaarid: 42 loe/lisa |
   |
34 |
|
| tagasi üles |
|
 |
marti252
HV kasutaja
|
28.04.2006 09:27:58
|
|
|
| Draqula kirjutas: |
Kas te olete tähele pannud et rohelised on alati igasuguse arengu vastu, pakkumata ise ühtegi alternatiivi ja kui pakuvadki siis ei suuda näha selle kaugemaid (tihti negatiivseid) tagajärgi? |
Pole selles ju midagi imestada, sest selle bituumeni kaevandamine annab nii vähe energialisa, samas tekitades loodusele kohutavaid tagajärgi. Isiklikult olen ka selle vastu .
Samas ei ole see bituumenist nafta tootmine ka ju mingi lahendus! Esiteks rikud keskkonna ära, teiseks ei suuda nad sellises mahus naftat sealt toota, et märgatavalt midagi muuta. Võibolla peaks selle õliliiva jätma tulevikuks, et keemiatööstusel ei lõpeks tooraine!
|
|
   |
9 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Draqula
HV Guru
|
28.04.2006 10:37:14
|
|
|
| Draqula kirjutas: |
Kas te olete tähele pannud et rohelised on alati igasuguse arengu vastu, pakkumata ise ühtegi alternatiivi ja kui pakuvadki siis ei suuda näha selle kaugemaid (tihti negatiivseid) tagajärgi? |
Pole selles ju midagi imestada, sest selle bituumeni kaevandamine annab nii vähe energialisa, samas tekitades loodusele kohutavaid tagajärgi. Isiklikult olen ka selle vastu .
Samas ei ole see bituumenist nafta tootmine ka ju mingi lahendus! Esiteks rikud keskkonna ära, teiseks ei suuda nad sellises mahus naftat sealt toota, et märgatavalt midagi muuta. Võibolla peaks selle õliliiva jätma tulevikuks, et keemiatööstusel ei lõpeks tooraine! |
Ma ei mõelnud konkreetselt ainult seda korda.
|
|
| Kommentaarid: 42 loe/lisa |
   |
34 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Elof
HV Guru

|
28.04.2006 12:53:27
|
|
|
Kahju, et see käputäis inimesi, kes me siin arutame ja huvi tunneme selle teema vastu, ei suuda üksteise naeruvääristamata ja irooniseeerimata diskussiooni arendada. Prooviks rohkem südamlikumalt, siis oleks disskussioonist rohkem kasu.
|
Kui tundub, et ma ironiseerisin selle 'oil shade' teemal, siis eksid.
Lihtsalt huvitas, millest juttu oli.
Seda õlist liiva ei saa ju nimetada ka 'oil shade'ks.
Huvitas, kas jutt ikka samast asjast.
Albertas siiski 'oil sands' - http://www.oilsandsdiscovery.com/
|
|
   |
175 |
|
| tagasi üles |
|
 |
marti252
HV kasutaja
|
|
   |
9 |
|
| tagasi üles |
|
 |
renx09
HV Guru

|
|
| Kommentaarid: 315 loe/lisa |
   |
252 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Scart
HV Guru

|
30.04.2006 21:44:19
|
|
|
link :: kae siit
aina paremaks läheb
|
|
   |
101 |
|
| tagasi üles |
|
 |
corvette
HV veteran
|
|
| Kommentaarid: 49 loe/lisa |
   |
48 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Tbit
HV Guru
|
01.05.2006 23:06:35
|
|
|
kas see mitte juba väljas pole
muidugi seda gw räägin ma ju teile koguaeg , samas ww3 tuleb ikka nafta parast, ehk inimese oma lollus ja laiskus on see mis 90% maha tapab. siia otsa tuleb muidugi lisada A. Einstein tsitaat.
_________________ DVD is da 4483MB :-/)
|OSTAN|-> T43 pikk jahutus |
|
| Kommentaarid: 265 loe/lisa |
   |
230 |
|
| tagasi üles |
|
 |
marti252
HV kasutaja
|
02.05.2006 11:04:12
|
|
|
| aina paremaks läheb |
Seda lugedes sai mu kahtlus kinnitust, et enamus naftast kaubeldakse pikaajaliste lepingutega, mis hoiavad ära praeguse hinnast põhjustatud majandusshoki. See tähendab vist seda, et kui on aeg uusi lepinguid teha, siis need on palju kallimad ning siis vist avaldub tõeline pale majandusele.
viimati muutis marti252 03.05.2006 10:42:44, muudetud 1 kord |
|
   |
9 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Zajats
HV kasutaja
|
|
   |
15 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Le Inc
HV Guru

|
03.05.2006 08:27:09
|
|
|
| Ma üldse imestan kuidas neegrid Aafrikas elus püsivad ... ilmselt Euroopa ja muu maailma viljalaadungid aitavad kah kaasa. See kas seal mingi riigike hävib või sünnib ei muuda siin ilmas mitte kui midagi ... vereteemandid ja nafta ikka tulevad läbi, kuigi Villu ei saa enam igale poole lõvisid laskma minna.
|
|
| Kommentaarid: 56 loe/lisa |
   |
54 |
|
| tagasi üles |
|
 |
marti252
HV kasutaja
|
03.05.2006 11:07:23
|
|
|
link :: OPEC declines and the plateau
EIA avaldas veebruari naftatoodangud ja selle taustal tegi Stuard Staniford hea artikli ja graafikuid, mis on minu arust väga huvitava iseloomuga .
|
|
   |
9 |
|
| tagasi üles |
|
 |
stepzter
HV veteran

|
03.05.2006 21:38:20
|
|
|
Leidsin ühe hästi sõnastatud kommentaari situatsioonile.
Üks kommentaaridest eelmainitud artiklile:
If intelligent planners were in control of OPEC oil supplies, what would one expect them to map out for their future?
First, you must believe the planners have heard of peak oil and have the sense to believe in simple physics. That means they must balance their future against the future of the world. The question they must be asking themselves is how will we provide for our quickly swelling population? Oil production provides the revenue that essentially buys off the restive population, particularly in Saudi Arabia. If OPEC has the simple epiphany that production levels and price are an inextricably linked ratio, they might decide they can level off production while reaping the same level of cash infusion. A slow-down in production will help extend the life of reseviours and extend the life expectancy of the respective OPEC governments.
Of course, they must also consider the heavy hand of imperialism. The US may interfere in their affairs. Question is: Can the US handle a multiple front war? I think not.
Here is where the thinking of both the western world and a perspicacious OPEC could intersect. As oil men, the US administration must know of peak oil. They know that at some time the population will learn the truth. It may be in their interest to allow OPEC to back off production slightly with the intent of forcing westerners to conserve and develop alternatives.
On OPEC's part, that scenario will ensure that oil will always be in the energy mix at a price that will allow them to continue to buy off their population.
For the west, we would see a gradual, moderately painful, transition to alternatives, most likely those which are easily integrated into hands of the elite. I.E. coal, nuclear, tidal, and wind farms.
Of course, this is all predicated on humans being the swell, rational creatures that we know them to be.
|
On natukene naiivne arvata, et neid protsesse juhtivad otsustajad on täiesti kuu pealt kukkunud ja ei ole kursis oma resursside mahuga. Pigem võiks eeldada vastupidist. Kui neil nüüd natukenegi järeldusvõimet on, teavad nad, et igasugune järsk langus nafta turul võib põhjustada suht koledaid tagajärgi nii teistele, kui na neil endale. Seega igati loogiline käitumine oleks kraane koomale keerata nii, et kõvasti pigistab aga veel hinge välja ei võta. Mida kõrgem on nafta hind, seda rohkem on naftat, mida selle raha eest saab välja pumbata ning seda rohkem ilmneb alternatiive ja võimalusi tarbimist kokku hoida.
Ma olen üsna veendunud, et nafta hinnad jätkavad tõusu teed, aga ma usun, et nad teevad seda piisavalt rahulikult ja ühtlaselt, et ei järgneks ülemaailmset majanduskatastroofi.
|
|
| Kommentaarid: 26 loe/lisa |
   |
26 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Fiocchi
HV kasutaja

|
03.05.2006 21:49:16
|
|
|
| stepzter, hea kommentaar tõesti, kuid ma julgen kahelda, et tootmise vähendamise üks eesmärke OPECi riikidel on panna Läänemaailma alternatiive arendama. Pigem on asi ikka raha taga kinni. Valitsused mõistavad, et nafta saab millalgil otsa ja sellega koos ka nende õitseng. Tootmise vähendamise ja hindade tõstmisega lihtsalt tahetakse sellest veel viimast võtta ja hea elu aega pikendada. Milleks muidu juba varem aktiivselt alternatiivide arendamisega tegeldud pole? Ammu teada fakt ju, et nafta saab otsa. Lihtsalt suured naftatootjad on enamuse projektidest, mis nende ärile ohtlikuks võiksid kujuneda, lämmatanud või ära ostnud.
|
|
   |
15 |
|
| tagasi üles |
|
 |
stepzter
HV veteran

|
03.05.2006 22:00:48
|
|
|
| Läänemaailmade alternatiivide arendamine on kõrvalnäht, hea elu pikendamine on eesmärk. Sest raha tuleb ikka umbkaudu sama palju sisse, läänemaailmale jagatakse lihtsalt vähem hüvesid. See on muidugi noateral balanseerimine, sest kui kraanid liiga kinni keerata võib see tunduda äärmiselt ebademokraatliku inimõiguseid rikkuva massihävitusrelva moodi.
|
|
| Kommentaarid: 26 loe/lisa |
   |
26 |
|
| tagasi üles |
|