Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
autor |
|
Märt.
HV Guru

|
17.03.2006 00:17:50
487 viirust... |
|
|
Käisin töökaaslase masinat rookimas. Masinas oli 487 viirust. Spywareni ma veel ei jõudnudki Tema 10-aastane poeg sai selle vägiteoga hakkama. Aga ma ei taha mitte seda maailmale kuulutada. Küsimus on selles, kuidas õpetada inimesi , kellest mitte keegi masinat ja netis kolamist ei jaga, turvaliselt netis olema. Opsys on hetkel küll WXP Home SP2, kuid see ei puhu üldse pilli. Pole ju ühestki turvavarast kasu rohkem, kui kasutaja oskuste/teadmiste jagu. Manitsusest "kõik pole kuld, mis hiilgab" pole ju 10- aastasele jõmmile mingit kasu. Tema tahab ju maailma avastada, faile tõmmata jpm. Kuidas teha selgeks, et turvalisus on paraku ebamugav, kuid teisiti ei saa? Antud juhul oli viirusetõrje VÄLJA LÜLITATUD, ilmselt hakkas ohtra muulaga või iMeshiga tirimise peale mehiselt röökima. Siia teemasse võiks pakkuda ideid, kuidas saaks kõige vähem valutumalt võhikuid õpetada netti ja turvaprogramme kasutama.
_________________ Albert Einstein: "Vaid kaks asja on lõpmatud, universum ja inimlik rumalus, ja selles esimeses pole ma nii kindel." |
|
Kommentaarid: 29 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
0 :: |
23 |
|
tagasi üles |
|
 |
Laurikre
HV Guru

|
17.03.2006 00:21:45
|
|
|
Äkki limiteeritud õigustega kasutaja loomine.
Laurikre:.
_________________ Need: Windows, .Net, Sharepoint, Exchange, Dynamics, Visual Studio, XNA, Expression, Silverlight, SQL and many other skills? Talk to me
Rohkem IT uudiseid iga päev BattleIT lehelt |
|
Kommentaarid: 154 loe/lisa |
   |
5 :: |
131 |
|
tagasi üles |
|
 |
wa666ou
HV veteran
|
17.03.2006 00:24:58
|
|
|
udusiil, teha Powerpointiga/Macromedia Flashis selline slideshow... mis näitab, et ActiveX ei ole hea ja õpetada selgeks torrentite kasutamine
Ja kui ikka miski külge ei hakka... mis teha. Vähemalt arvutimeestel tööd, muidu jääksid üldse nälga.
|
|
Kommentaarid: 101 loe/lisa |
   |
95 |
|
tagasi üles |
|
 |
Uhuu
HV kasutaja

|
17.03.2006 01:14:14
|
|
|
Antiviirusele ja tulemüürile paroolid peale?
_________________ Windows ei ole viirus, viirus teeb midagi...
 |
|
Kommentaarid: 14 loe/lisa |
   |
14 |
|
tagasi üles |
|
 |
olc
HV Guru

|
17.03.2006 01:18:25
|
|
|
Sellisele myrsikule aitab ainult võõrutusravi, arvutist siis
|
|
Kommentaarid: 137 loe/lisa |
   |
125 |
|
tagasi üles |
|
 |
Etz
HV Guru

|
17.03.2006 01:21:53
|
|
|
olc kirjutas: |
Sellisele myrsikule aitab ainult võõrutusravi, arvutist siis |
Dumbuserid on teinekordki, ülimalt leidlikud, igasugu asjade konfimisel...
Seega tõenäoliselt oleks tõesti parim lahendus, "tegelane" arvutis lähedusest "eemaldada"...
|
|
Kommentaarid: 228 loe/lisa |
   |
194 |
|
tagasi üles |
|
 |
Draax
HV veteran

|
17.03.2006 01:25:59
|
|
|
Eks elu õpetab. Varem või hiljem satub sellise viiruse otsa mis ta kõvaketta tühjendab ja siis kui kõik kallid mängud-filmid-muusika-dokumendid kadunud, rääkimata piltidest ja koduvideodest (millest muidugi backupi tehtud pole) siis ehk hakkab mõte liikuma.
IT maailmas paneb õnneks elu samamoodi asjad paika nagu igal pool mujalgi: loll pea toob ainult endale nuhtlust kaela ja teeb seda ka tulevikus, kui tegu on väga õppimisvõimetu isendiga.
Loodetavasti ei käi udusiil neid täistööpäevi viiruserookimisi tasuta tegemas, seega jätku tööle
Edit: ülalolev jutt oli pigem üldine. Ei lugenud korralikult algset posti läbi. Et kui 10-aastase kutiga tegu, siis muidugi arvutikeeld peaks vanematele jõukohane kasvatusmeetod olema. Masendav on aga see, et kohati leiab sellest 10-aastasest hullemaidki täiskasvanuid ja sellest on ka mu postituse ülemine lõik
|
|
Kommentaarid: 28 loe/lisa |
   |
28 |
|
tagasi üles |
|
 |
Ho Ho
HV Guru

|
17.03.2006 01:32:42
|
|
|
Kuna sa käid seda masinat tõenäoliselt omast vabast ajast lappimas siis tuleks minu arvates süda kõvaks teha ning hakata tunnitasu nõudma tehtud töö eest. Inimesed juba kord on sellised et kui asjad hakkavad nende rahakoti pihta siis võtavad asju märksa tõsisemalt. Ehk siis tolle naga vanemad harivad teda ise pisut. Loomulikult võid ka nõu anda kuidas taolisi olukordi tulevikus vältida.
_________________ Teach a man to reason and he'll think for a lifetime
Common sense - so rare that it's a damn superpower
Vaadates paljude inimeste sõnavõtte siin ja mujal jääb üle ainult klassikuid tsiteerida - "I weep for humanity" |
|
Kommentaarid: 106 loe/lisa |
   |
1 :: |
86 |
|
tagasi üles |
|
 |
Märt.
HV Guru

|
17.03.2006 09:02:18
|
|
|
Tänan. Tasuta ma taolisi töid ei teegi, sest võib juhtuda, et makstav tasu paneb mõtlema. Aga probleem on selles, kuidas saaks selliseid asju ennetada, seda enam, et pole võimalik käia ja igaühel kätt hoida. Inimene peaks saama küllaltki lihtsate vahenditaga hakkama, seda enam kui veel asjast ka mitte halligi ei tea ja muidu arvutite vastu huvi ei tunne. Aga kuidas ja mis vahenditega oleks siis seda ennetust kõige lihtsam teha? Any ideas?
Täna õhtul tuleb selle kastiga pikk öö...
_________________ Albert Einstein: "Vaid kaks asja on lõpmatud, universum ja inimlik rumalus, ja selles esimeses pole ma nii kindel." |
|
   |
23 |
|
tagasi üles |
|
 |
v6sa
HV Guru

|
17.03.2006 09:12:09
|
|
|
Ma pmst tegingi nii et tuttaval ntldr lendas per*e ja siis oli valik et kas lasen Linuxi peale v6i pappi windowsiga jamamise eest
_________________ Otsid kohta nokitsemiseks? Pole vajalikke tööriistu varnast võtta? Kodus lapsed ei lase rahus tööd teha? Tule kiika meie hackerspace'i k-space.ee |
|
Kommentaarid: 109 loe/lisa |
   |
4 :: |
91 |
|
tagasi üles |
|
 |
Nova
HV kasutaja

|
17.03.2006 09:18:53
|
|
|
Myyrid ja antivir ja adaware käima ja piiratud õigustega kasutaja ja ongi ok.
_________________ FSOL |
|
Kommentaarid: 3 loe/lisa |
   |
3 |
|
tagasi üles |
|
 |
Draax
HV veteran

|
17.03.2006 10:26:51
|
|
|
udusiil kirjutas: |
Täna õhtul tuleb selle kastiga pikk öö... |
Kaks ööd-päeva mässad? Kas lihtsam poleks format teha, XP uuesti peale koos SP2-ga, konfida tulemüürid jms. settingud, teha 2 kasutajat (põngerjale siis piiratud õigustega account) ja lükata lisaks mingi vabavaraline antivirus + spywaretõrje. Ülejäänud ajast (või XP installiaja sisustamiseks) võid pidada tunnise loengu arvuti turvalisusest.
Alustaks puhtalt lehelt ja endal oleks jamasid oleks vähem.
|
|
Kommentaarid: 28 loe/lisa |
   |
28 |
|
tagasi üles |
|
 |
Death
HV Guru

|
17.03.2006 10:53:20
|
|
|
firefox, limiteeritud õigustega kasutaja, paroolitud tulemüür/antiviirus ja Tõsiselt kinnikeeratud õigused igale poole kirjutamiseks+pikk selgitustöö koostöösvanematega et kui selline temp kordub mõjub bse materiaalselt otse temale. Teine variant on pakkuda lapsevanematele varianti poisi masinasse pingviin elama pista.
_________________ "To be or not to be?" is a question of when, not if. |
|
Kommentaarid: 39 loe/lisa |
   |
36 |
|
tagasi üles |
|
 |
Raits753
HV kasutaja
|
17.03.2006 11:07:09
|
|
|
Muidu mis jõmmil hinded ka on? vastavalt kahed kolmed?
|
|
tagasi üles |
|
 |
Marie
HV Guru

|
17.03.2006 12:57:11
|
|
|
Nagu aru saan pole te ka ise viiruste, pahalaste eemaldamisel just eriti tegija, või on see Windows XP SP2 kuhugi vanale kastile peale pandud mis seda kuidagi vedada jõuab, loomulikult vastaks see 10-aastane tegelane küsimusele, et mis arvuti sul kodus on, XP ja oleks maru tegija omast arust.
Sellisele kastile väänaks mina kohe Win98SE tagasi, 487 viirust sa sealt kohe kindlasti ei leidnud pigem paari viiruse eri tüve poolt nakatatud 487 faili.
Käisin tuttava pool kes arvas, et arvuti kohe lakkab töötamast või midagi hullu juhtumas, viirused ja pahalased arvutist jagu saamas, pool tundi näppimist ja ei ühtegi viirust ega pahalast, kuigi neid nakatunud faile oli mitmeid tuhandeid ( OS Windows XP SP2), tund aega istusin veel, jõime kohvi, ajasime juttu ja lasin sõbra umbes sama ealisel tüdrukul arvutit näppida, et kas ikka toimib ja juhendasin kuidas pahadel, kahtlastel lehekülgedel toimida, loomulikult soovitasin põhi brauseriks kasutusele võtta Mozilla Firefox_i, kuid ei keelanud ka Internet Exploreri kasutamist, eeldusel, et ta IE_st iga päev küpsised ja ajutised failid kustutaks.
_________________ CPU Power (Watt) Protsessorite voolutarve Pentium D 805 (4.1GHz) Full Load 474W  |
|
Kommentaarid: 83 loe/lisa |
   |
74 |
|
tagasi üles |
|
 |
HacaX
HV Guru

|
17.03.2006 20:40:45
|
|
|
Isiklikult liituks nendega, kes piiratud õigusi soovib. (Keskmisele) 10-aastaselel ei ole võimalik turvalisuse pointi selgeks teha. Kui juba veidi asjadest jagama hakkabvot siis tuleks asju selgitada ning võib-olla isegi piiranguid leevendada...
_________________ IMO & GPLed |
|
Kommentaarid: 24 loe/lisa |
   |
22 |
|
tagasi üles |
|
 |
Märt.
HV Guru

|
18.03.2006 23:08:45
|
|
|
To Draax:
Ei mässa kaks päeva. Neljapäeva õhtul töökaaslase juures 2 tundi ja just nüüd alustasin kodus tõsise tööga-
skaneerin ketta viirusetõrjega üle, teen (eeldatavalt) vajalikest failidest varukoopiad (neil endil tegemata) ning formaadin ketta üle ja
lõpuks süsteem uuesti puhtalt peale koos vajaliku kraamiga. Piiratud õigused niikuinii oli plaanis panna, kuid ega vist Homel ei saa neid
nii täiuslikuks keerata kui Pro puhul (ja millega on mul suured kogemused).
To Raits753:
Ei küsinud...
To Marie:
Masin on aus 2,4 GHz Cellu, tootja Microlink. Kardetavasti läheks Win 98 SE sellest rauast pöördesse...
Kogemusi mul paharettidega on küll- vahel (ääretult harva-kord-paar aastas) võtan mõne testimiseks, kui vajadus tekib teada saada, kuidas selle
eemaldamine välja näeb.
Jah, ma ei ole proff, seda näeb ka minu profiilist, kuid süsteemide ja turvalisuse süvauurimine on minu erihobi. Ning viiruseid (eraldi eksemplaridena)
oli raporti järgi 487. Jah, paljud neist olid sama viiruse eri modifikatsioonid, kuid usun, et logi ei valetanud- kui ka oli sama nimega, siis versioon oli teine.
Nagu ma aru saan, oled sa täielikult automatiseeritud kontrolli ja eemaldamise kasutaja. Mina ei usalda oma kogemuste põhjal seda moodust täielikult.
Alati annan käsitsi veel viimase lihvi, eemaldades näiteks neid registrikirjeid, mis programmil märkamata jäid. Ja kohvi joon tööd tehes arvuti taga.
Hetkel siis Avast! kontrollimas seda ketast, näis kuidas edasi.
EDIT:
Ongi korras. Veel häälestada ja õigustega mässata, ning võibki kasti üle anda.
|
   |
23 |
|
tagasi üles |
|
 |
Max Powers
|
18.03.2006 23:32:52
|
|
|
Ma piiraks sellise 10 aastase arvutikasutamise aega päris korralikult. Mingu parem õue..
|
|
Kommentaarid: 215 loe/lisa |
   |
3 :: |
2 :: |
182 |
|
tagasi üles |
|
 |
mina2t
Kreisi kasutaja
|
24.03.2006 17:17:37
|
|
|
/me mõned aastad tagasi.
Oli vanem kast kah, ja oi kuidas igast pahna sai sisse tõmmatud. startup oli juba 15minutit, ning muud teha eriti ei saanud.
Siis läks arvuti ära formatisse, ja mina sain natuke õiendada, aga aitas näe.
Praegu hooldan arvutit ikka ilusti, ja kui arvutiga probleeme peres on küsitakse ikka minult 8)
Põhitõed selged, mitmes osas isegi rohkem, ja pakun just täna sellele, et mul ei käinud tihti keegi arvutit puhastamas, pidin ise jamama, kui mängida tahtsin.
Hetkel töötab vana masin väga prolt, 750Mhz(kellatud) 256MB ram jne. startup logimiseni alla 15 sek. Ja midagi muud ka ette ei saa heita.
|
|
Kommentaarid: 124 loe/lisa |
   |
118 |
|
tagasi üles |
|
 |
XsXn0
HV kasutaja

|
25.03.2006 00:06:13
|
|
|
Death kirjutas: |
firefox, limiteeritud õigustega kasutaja, paroolitud tulemüür/antiviirus ja Tõsiselt kinnikeeratud õigused igale poole kirjutamiseks+pikk selgitustöö koostöösvanematega et kui selline temp kordub mõjub bse materiaalselt otse temale. Teine variant on pakkuda lapsevanematele varianti poisi masinasse pingviin elama pista. |
erm, firefox? 72 turvaauguga brauser?
don't think so...
_________________ ÄA: kola |
|
Kommentaarid: 10 loe/lisa |
   |
3 |
|
tagasi üles |
|
 |
Ho Ho
HV Guru

|
25.03.2006 00:51:42
|
|
|
XsXn0, kui küsida võib siis mis hetkest sul see 72 augu info pärineb?
Btw, kas teadsid et xp pro'l on pea neljandik kõigist leitud vigadest parandamata ning seal hulgas on ka mõned kriitilised vead?
_________________ Teach a man to reason and he'll think for a lifetime
Common sense - so rare that it's a damn superpower
Vaadates paljude inimeste sõnavõtte siin ja mujal jääb üle ainult klassikuid tsiteerida - "I weep for humanity" |
|
Kommentaarid: 106 loe/lisa |
   |
86 |
|
tagasi üles |
|
 |
kristoka
Kreisi kasutaja

|
25.03.2006 01:00:24
|
|
|
mina2t kirjutas: |
/me mõned aastad tagasi.
Oli vanem kast kah, ja oi kuidas igast pahna sai sisse tõmmatud. startup oli juba 15minutit, ning muud teha eriti ei saanud.
Siis läks arvuti ära formatisse, ja mina sain natuke õiendada, aga aitas näe.
Praegu hooldan arvutit ikka ilusti, ja kui arvutiga probleeme peres on küsitakse ikka minult 8)
Põhitõed selged, mitmes osas isegi rohkem, ja pakun just täna sellele, et mul ei käinud tihti keegi arvutit puhastamas, pidin ise jamama, kui mängida tahtsin.
Hetkel töötab vana masin väga prolt, 750Mhz(kellatud) 256MB ram jne. startup logimiseni alla 15 sek. Ja midagi muud ka ette ei saa heita. |
Alla 15 sec,see ju super sellise arvuti kohta....
Kristo
|
|
Kommentaarid: 65 loe/lisa |
   |
3 :: |
5 :: |
41 |
|
tagasi üles |
|
 |
Death
HV Guru

|
25.03.2006 01:07:07
|
|
|
XsXn0, olen kuulnud ja teadlik. AGA FF turvaukude kaud on PALJU väiksem tõenäosus endale midagi kavalat hankida Kui IE omade.
|
   |
36 |
|
tagasi üles |
|
 |
XsXn0
HV kasutaja

|
|
Kommentaarid: 10 loe/lisa |
   |
3 |
|
tagasi üles |
|
 |
Death
HV Guru

|
25.03.2006 11:32:07
|
|
|
XsXn0, olen operat proovinud. Ei istunud, ei olnud mugav ja kindlasti ei olnud IEst tulijale intuitiivne. inimesele, kes enne arvutit näinud pole paneksin opera. IEst tuliale FF.
|
   |
36 |
|
tagasi üles |
|