Avaleht
uus teema   vasta Hinnavaatlus »  Multimeedia- ja helifoorum »  Küsimused video resodest ja kvaliteedist üldse. märgi kõik teemad loetuks
märgi mitteloetuks
vaata eelmist teemat :: vaata järgmist teemat
Hinnavaatlus :: Foorum :: Uudised :: Ärifoorumid :: HV F1 ennustusvõistlus :: Pangalink :: Telekavad :: HV toote otsing
autor
sõnum Saada viide sõbrale.  :: Teata moderaatorile teata moderaatorile
otsing:  
Notsu
HV vaatleja
Notsu

sõnum 30.08.2005 12:14:07 Küsimused video resodest ja kvaliteedist üldse. vasta tsitaadiga

Ma olen otsinud ja uurinud, kuid rahuldavat vastust pole saanud mõnele videotöötlusega seotud küsimusele. Olen proovinud erinevate programmidega (nii legaalsete kui olen ka illegaalsetega) ja erinevate arvutitega pilti arvutisse tõmmata. Olen seda teinud nii video in abil, kui firewire kaudu läbi konverteri või erinevatest kaameratest. Olen juba ammu jõudnud järeldusele, et probleemid on tarkvaralised, mitte riistvaralised. Ja need on minu jaoks olnud probleemiks ka teiste poolt toodetud videotega. Pole õnnestunud näha ühtegi koduvideot, millel neid probleeme pole olnud. Küll pole inimesed varem nendele tähelepanu pööranud. Ja HV foorumis pole see ka kellelegi nagu eriliseks probleemiks olnud. Kuid kolmas küsimus on minumeelest otseselt seotud videopildi kvaliteediga, mis sellise arvuti töötluse järel ju langeb tunduvalt. Tõsi, need programmid , millega kogemusi oman on olnud kõik laiatarbeprogrammide (Ulead, Pinnacle, Power DVD, WinDVD ja mis kõik veel nii tasulised kui tasuta) erinevad versioonid. Ma saan aru, et profi programmidega võib asi olla teistsugune (pole kogemusi), kuid kaamerad, mida kasutan (mida enamus koduvideo tegemisel ju kasutavad) ei ole kuskilt otsast profi omad. Küsimused on põhimõttelist laadi. Küsimused on järgmised:

1. Miks ei ole võimalik arvutisse tõmmata videot kaamera maksimumresoga? Kui kaamera sensor on 800000 pikslit, siis efektiivseid piksleid on umb 680000. Pilt peaks sel juhul olema umbes 948X711 pikslit. Arvutisse saab pildi maksimaalselt aga 414720 pikslit, so. 720X576. Ei ole mina veel näinud programmi, mis võimaldaks kõrgema resoga pilti arvutisse tõmmata. Mis kasu siis on koguni efektiivse 800000 (pildi mõõt siis umb. 1024X768) piksliga sensoriga aparaadist või koguni 1,3 megase sensogiga aparaadist, kui kätte saab sellest vaid poole või isegi tublisti vähem? Tegelikult pean ka seda kvaliteeti langetavaks probleemiks.

2.Miks ei võimalda programmid arvutisse tõmmata tegeliku 4:3 suhtega videot?
720X576 pikslit ei ole tegelik 4:3 suhe (tegelik suhe tuleb 4:3,2), vaid mingi imelik DVD vormingus suhe, kus pikslid pole ruudud vaid ristkülikud. Tegelikult peaks piksleid olema 720X540. Aga ükski programm seda ei võimalda. Küll on mõningate programmidega võimalik saada arvutisse 640X480 resoga pilti. See on küll 4:3 suhtega, so. 307200 pikslit, seega lähedane televisiooni resole ja vist isegi ületab VHS resot, kuid tublisti väiksem võimalikust maksimumist. Ka seda võib pidada kvaliteeti langetavaks probleemiks, sest pilt venitatakse ju kergelt välja.

3.Miks kipub tekkima videodes kiirel liikumisel selline tagantjärele saba või udune hõljumine - ei oskagi seda nähtust õige nimega seletada-? Ka siin pole tegemist olnud riistvarast tingitud iseärasusega, sest kaamerast otse telerisse lastes seda efekti pole. Küll aga arvutisse lastes. Ja olen täheldanud, et ka profidel juhtub seda. Nt. olen seda täheldanud Kanal2 mõningates seriaalides, eriti aga "Kodus ja võõrsil".
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
yakooza666
Piiratud kasutaja
yakooza666

sõnum 30.08.2005 12:23:01 vasta tsitaadiga

3. küsimuse vastuseks et kaamera/kuvari reageerimisaeg on nati uimane.

1. MA usun, et profitarkvara ja profiriistvara koostööl saab head pilti. Amatöörvärgendus ei ole kahjuks nii heal tasemel.

´Üldse ei ole mõtet loota et mingi amatöörtarkvaraga saab imesid teha. Tavakasutajale on need piisavad, proffidele on 30k maksvad programmid.

vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
Notsu
HV vaatleja
Notsu

sõnum 30.08.2005 13:06:29 vasta tsitaadiga

yakooza666 kirjutas:
3. küsimuse vastuseks et kaamera/kuvari reageerimisaeg on nati uimane.

1. MA usun, et profitarkvara ja profiriistvara koostööl saab head pilti. Amatöörvärgendus ei ole kahjuks nii heal tasemel.

´Üldse ei ole mõtet loota et mingi amatöörtarkvaraga saab imesid teha. Tavakasutajale on need piisavad, proffidele on 30k maksvad programmid.

Jah, olen nõus. Aga profidele on ka kolme CCDga ja 40000 või enamgi maksvad kaamerad. Milleks on aga vaja kaameras 800000 efektiivset pikslit, kui seda kasutada ei saa? Nagu motorollerid, mis kannatavad sõita küll 70km/t, kuid piiraja on 50km/t.
Aga televisioonis peaks olema ometi profitarkvara ja tehnika. Samuti seebikate tootjatel.
tagasi üles
vallo
HV veteran
vallo

Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 30.08.2005 13:43:21 vasta tsitaadiga

Hi.

Teleka ligikaudne reso on 768x576 - kuna osa sellest jääb ekraani serva taha, siis digiformaat on 720x576 (ka sealt jääb osa serva taha). Seetõttu salvestavad kaamerad lindile/whatever meediale 720x576 resoga. 4:3 suhe tuleb sellest, et teleka punkt ei ole ümmargune, ega ka neljakandiline nagu LCD -l vaid piklik.
Need 1-2-3 megapikslit on müügihaip. Nati on neist kasu kui kasutat kaamerat pildistamiseks, mis minuarust ei ole mõistlik tegevus. Veel on paar kohta kus neist on kasu. Esimene asi on digitaalne pildistabilisaator - see püüab sensori pealt pilti ja valib sellise ala, et pilt kõige vähem väriseks. Siis veel need kaamerad millega saab teha õiget laiformaati, need kasutavad ära peaaegu tervet sensori laiust. Enamus odavamaid teevad laiformaati nii, et ülevalt ja alt lõigatakse pilt ära.
Muide profitehnika nagu ka tarkvara kipub 6 kohaliste numbrite valda ja need canoni xl2 ja sony vx2100 on sellised poolkõvad kaamerad, mida stuudiod kasutavad nende suhteliselt odava hinna, väiksuse ja söödava kvaliteedi tõttu.
Arvutis läheb pilt käest ära juba seetõttu, et arvuti ekraan ei tööta ülerealaotuse reziinis, vähemalt tavaliselt. ja selleks, et pilti normaalselt näidata, tuleb sinna ühtteist "leiutada".
Kommentaarid: 67 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 65
tagasi üles
tanel_76
HV vaatleja
tanel_76

sõnum 28.09.2005 16:08:53 vasta tsitaadiga

pildi udusus jah arvutis on seotud interlace'i probleemidega. eriti dvd'd vaadates kipuvad need odavama otsa kaardid kala panema.
loe siit: http://www.divx.com/support/guides/guide.php?gid=10

mis puutub aga 768x576 PAL formaati, siis miks on teil vaja seda suuremaks ajada?
korrektse aparatuuriga ei tohiks kvaliteediprobleeme tekkida, pealegi
peaksite selle x-formaadis filmi ikkagi õigesse formaati lõikama. vähendamise
teel te seda teha ei saaks muudmoodi kui peate selle x-formaadi deinterlace'ima, vähendama
ning uuesti interlace'ima millega kaotate ropult kvaliteedis. Kui lihtsalt lõikate väiksemaks, siis mis mõtet suuremalt filmida üldse on?
Arvestage ka sellega, et tavaliselt tõmmatakse must materjal masinasse otse, kompresseerimata interlaced avi failina, siis montaaž ning lõpuks salvestatakse välja kompresseerimata avina ja alles siis spetsiaalse DVD autoriseerimisprogrammiga encode'itakse mpeg2'heks.

Variant on ju teil ka hankida HDTV digicam, aga see on suht kallis lõbu.
Kui te olemasolevat tehnikat kasutate õigesti, ei tohiks probleeme tekkida.

tagasi üles
vallo
HV veteran
vallo

sõnum 28.09.2005 17:05:25 vasta tsitaadiga

tanel_76 kirjutas:

Arvestage ka sellega, et tavaliselt tõmmatakse must materjal masinasse otse, kompresseerimata interlaced avi failina, siis montaaž ning lõpuks salvestatakse välja kompresseerimata avina ja alles siis spetsiaalse DVD autoriseerimisprogrammiga encode'itakse mpeg2'heks.

Täpsustaks, kui tegemist on digikaameraga (DV, miniDV või digital8) siis see video on pakitud DV koodekiga. Ja see on juba kadudega pakkimine.
Lihtsalt, et ei tekiks arvamust, et digikaameras on pure avi.
tagasi üles
pähkel
HV kasutaja
pähkel

sõnum 29.09.2005 21:38:19 vasta tsitaadiga

Minu arust kogu kvaliteet algab ikkagi videokaamerast. Kui sul on kehv videokaamera siis ei tee siin mingi profitarkvara ka imet (pole näppinud profitarkvara).
Muretse 3CCD koos optilise pildistabilisaatoriga (kõige odavam algab 25000).
Btw näärivana võiks kinkida selle HD Videokaamera icon_razz1.gif
Või siis natuke odavama

Lisan natuke:
Kvaliteeti kahandab ka pakkimistihedus.
VHS kompress 9:1 ja 2 Mega/sekundis
DV/Firewire kompess: 5:1 ja 3,6 Mega/sekundis
Profi SuperVHS kompress: 4:1 ja 4,5 Mega/sekundis
BetaCam kompress: 3:1 ja 6 Mega /sekundis
Kommentaarid: 38 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 2 :: 35
tagasi üles
Notsu
HV vaatleja
Notsu

sõnum 08.10.2005 23:31:53 vasta tsitaadiga

tanel_76 kirjutas:
pildi udusus jah arvutis on seotud interlace'i probleemidega. eriti dvd'd vaadates kipuvad need odavama otsa kaardid kala panema.
loe siit: http://www.divx.com/support/guides/guide.php?gid=10

mis puutub aga 768x576 PAL formaati, siis miks on teil vaja seda suuremaks ajada?
korrektse aparatuuriga ei tohiks kvaliteediprobleeme tekkida, pealegi
peaksite selle x-formaadis filmi ikkagi õigesse formaati lõikama. vähendamise
teel te seda teha ei saaks muudmoodi kui peate selle x-formaadi deinterlace'ima, vähendama
ning uuesti interlace'ima millega kaotate ropult kvaliteedis. Kui lihtsalt lõikate väiksemaks, siis mis mõtet suuremalt filmida üldse on?

Variant on ju teil ka hankida HDTV digicam, aga see on suht kallis lõbu.
Kui te olemasolevat tehnikat kasutate õigesti, ei tohiks probleeme tekkida.

Sa said minust veidi valesti aru. Ma ei tee probleemi videokaamerast endast ja selle kvaliteedist, samuti mitte enda tehtud DVD videost ja selle teleris vaatamisest. Vaid võimalusest kasutada videokaamera maksimaalset kvaliteeti arvutis ära (tavalises teleris see nikuinii ei õnnestu). Kuidas ma saaks (mis programmiga) 800 000-se video arvutisse tõmmata 800 000-na. 720x576 ei ole arvutis üle ekraani reso. Samuti ka mitte 4:3 küljesuhtega. Kui pakin selle mõneks .avi failiks (DivX, Xvid jne.), näitavad mängijad väljavenitatud pilti. MPEG faili puhul küll üksikud targemad mängijad sätivad küljesuhted paika, kuid vastavaid mängijaid pole igas arvutis (paraku ei saa sellega Windows Media Player (külesuhete paikapanekuga) hakkama).
Ma tahaks videot ka arvutis korralikuna vaadata-näidata. Kui võimalik, veelgi korralikumana kui telekas. 800 000 piksline kaamera peaks nagu seda võimaldama. Samuti arvuti monitor ja arvuti ise. Või olen ma millestki väga valesti aru saanud?

Muide, Pähkel, 3sensori eelis on minuarust eelkõige värvide ja pooltoonide täpsemas esituses. Optilisest stabilisaatorist oleks muidugi kasu, eriti zoomimise puhul. Aga siin nurisen ma rohkem selle üle, et ma ei saa kaamerast arvutis esitamiseks sellise kvaliteediga videot, kui teleris esitamiseks. Sest tarkvara ei suuda seda töödelda (või ka esitada) nii kvaliteetsena.
tagasi üles
vallo
HV veteran
vallo

sõnum 10.10.2005 09:34:03 vasta tsitaadiga

Notsu kirjutas:

Sa said minust veidi valesti aru. Ma ei tee probleemi videokaamerast endast ja selle kvaliteedist, samuti mitte enda tehtud DVD videost ja selle teleris vaatamisest. Vaid võimalusest kasutada videokaamera maksimaalset kvaliteeti arvutis ära (tavalises teleris see nikuinii ei õnnestu). Kuidas ma saaks (mis programmiga) 800 000-se video arvutisse tõmmata 800 000-na. 720x576 ei ole arvutis üle ekraani reso. Samuti ka mitte 4:3 küljesuhtega. Kui pakin selle mõneks .avi failiks (DivX, Xvid jne.), näitavad mängijad väljavenitatud pilti. MPEG faili puhul küll üksikud targemad mängijad sätivad küljesuhted paika, kuid vastavaid mängijaid pole igas arvutis (paraku ei saa sellega Windows Media Player (külesuhete paikapanekuga) hakkama).
Ma tahaks videot ka arvutis korralikuna vaadata-näidata. Kui võimalik, veelgi korralikumana kui telekas. 800 000 piksline kaamera peaks nagu seda võimaldama. Samuti arvuti monitor ja arvuti ise. Või olen ma millestki väga valesti aru saanud?

Muide, Pähkel, 3sensori eelis on minuarust eelkõige värvide ja pooltoonide täpsemas esituses. Optilisest stabilisaatorist oleks muidugi kasu, eriti zoomimise puhul. Aga siin nurisen ma rohkem selle üle, et ma ei saa kaamerast arvutis esitamiseks sellise kvaliteediga videot, kui teleris esitamiseks. Sest tarkvara ei suuda seda töödelda (või ka esitada) nii kvaliteetsena.

Oeh.
Sa ei saa, ega hakkagi saama kaamerast suurema resoga pilti kui 720x576, sest kaamera ei anna seda välja, kuna dv formaat ei näe seda ette (üleliigne visatakse lihtsalt ära). Tahad suuremat reso, osta HDTV kaamera. Samas selle pilt pidavat jälle tavaekraanil crapp olema - ise ei tea kinnitada, kuna pole juhust olnud seda katsetada.
Avutis kipub pilt kehvaks minema sellepärast, et proge peab kusagilt leiutama puuduolevad pikslid - oletame, et Sul on ekraan 1280x1024 resos (nagu paljud LCDd) siis peab video proge täis ekraani jaoks tegema ~0,4 Mpixelist 1,3 Mpixlit - vahe on märgatav. Ja sinna pole midagi teha.
Üldiselt parema pildi saab paremate programmidega icon_razz.gif
Reegel on see, et ära vaata videot nina vastu monitori, siis pildi kvaliteet niipalju ei häiri. Mine pane nina vastu telekat ja leiad ka, et pilt on crapp.
Nii, et kui pole pildiga rahul on 2 alternatiivi: 1. Vaata videot telekast, milleks see on ette nähtud 2. ära vaata üldse.
4:3 küljesuhtest niipalju - et teleka pikslid on piklikud ja siis annab 720x576 ilusti 4:3 suhte välja, arvuti pikslid on rohkem ruudu või punkti kujulised ja seetõttu ei ole saadud tulemus 4:3 le. Samas paljudel progedel saab öelda, et kasuta 4:3 suhet.
3CCD pilt on teravam, mis tekitab ühtlasi ka mulje parematest värvidest. Pilt on teravam selle arvel, et ühe piksli moodustavad 3 üksteise taga olevat sensori punkti, mitte kõrvuti olevad punktid ja see tagab parema teravuse ja ka paremad värvid.
tagasi üles
sirtauri
HV kasutaja

sõnum 02.11.2005 18:10:12 vasta tsitaadiga

Milleks on aga vaja kaameras 800000 efektiivset pikslit, kui seda kasutada ei saa? Nagu motorollerid, mis kannatavad sõita küll 70km/t, kuid piiraja on 50km/t.

tegelt on asi niimoodi et mida rohkem pixleid seda parem. Aga asjast nii pallju siis olen uurinud ja kusagilt lugesin välja et need ülejäänud pixlid millest sa puudust tunned need lähevad digitaalse pildistablisaatori arvele, tema kasutab need ära, seega kõik on normaalne kui sa ei saa kaamerast 800k välja imeda
Kommentaarid: 52 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 8 :: 2 :: 18
tagasi üles
abc9
HV Guru
abc9

sõnum 08.11.2005 14:10:49 vasta tsitaadiga

Milliseid programme peaks siis (DV) Avi'st DVD tegemiseks kasutama?
Kas siis tõesti all-in-one vahendid ei sobigi? (Ulead VideoStudio 9 näiteks)

vallo
HV veteran
vallo

sõnum 08.11.2005 15:23:02 vasta tsitaadiga

Miks ei sobi? Kui Sinu vajadusi rahuldab, siis anna tuld. Ise kasutan pinnacle studiot. Ainult kirjutamise jätan nero hooleks, s.t. dvd renderdab studios valmis ja siis põletan neroga. Samas olen teadlik, et mõne muu progega saaks kvaliteedi lisa. Aga aeg maksab ka midagi.
tagasi üles
pähkel
HV kasutaja
pähkel

sõnum 09.11.2005 13:44:00 vasta tsitaadiga

Vallo, mis proget sa silmas pead ja mille arvelt see kvaliteedilisa tuleb?
tagasi üles
vallo
HV veteran
vallo

sõnum 09.11.2005 14:27:39 vasta tsitaadiga

tmpgenc näiteks. Mpegi pakkimise arvelt.
tagasi üles
lauri
HV veteran
lauri

sõnum 09.11.2005 15:58:02 vasta tsitaadiga

cce on ka väga hea mpegiks konvertimise programm. maksab ainult palju.
pähkel
HV kasutaja
pähkel

sõnum 09.11.2005 20:16:56 vasta tsitaadiga

Cinema Craft Encoder maksab 2000$ icon_eek.gif
tagasi üles
47th ronin
HV veteran
47th ronin

sõnum 09.11.2005 22:43:52 vasta tsitaadiga

pähkel kirjutas:
Cinema Craft Encoder maksab 2000$ icon_eek.gif

odav, aga hea.

tagasi üles
Bozz
HV vaatleja

sõnum 10.11.2005 00:38:51 vasta tsitaadiga

1. materjali saab ka dv-na plaadile põletada - ruumi võtab aga edasisi kadusid pole...
2. Adobe Premiere Elements on OK hinnaga ja OK kvaliteedi/kasutamismugavusega - oman häid kogemusi
3. mis puutub tv resosse, siis vertikaali pidi määrab selle standard (analoogsignaal: 625 rida ja horisontaalipidi pole piire olemas - mida parem aparatuur seda parem tulemus)
4. 720x576 on normaalse DVD reso ja seepärast arvatavasti on ka DV-avi sellise resoga. Ei teki resode konvertimisest kadusid. Samuti seetõttu ei saa camcorderist muus resos pilti välja (v.a. väidetavalt saab osadest USB kaudu pilti imeda aga nii piirab pildi kvaliteeti USB ribalaius).
5. varjud on arvatavasti deinterleisimata video reso muutmisest - üldiselt pole soovitav resot muuta ja tava-DVD'ks põletades pole vaja ka de-interleisida. veel on võimalik, et videopleier ei oska normaalselt deinterleisida - seda saab enamusel pleieritel seadistada.
6. Arvutist paistab hästi ainult HDTV video kõike muud tasub vaadata ainult TV-st ja seda soovitavalt komponent- või S-video kaudu.
7. ja lõpetuseks: pea kõikidel videopleieritel saab aspect ratiot (pildi proportsioone) üsna lihtsalt muuta - 4:3, 16:9, anamorphic, letterbox jne jne

pähkel
HV kasutaja
pähkel

sõnum 10.11.2005 18:42:52 vasta tsitaadiga

Proovisin CCE-d. Mitte midagi ei saa aru, tekivad 3 faili mpv, vaf ja wav. Mis nendega edasi teha?
Kui ma olen näiteks Ulead Videostudios projekti valmis teinud siis mis ma peaksin edasi tegema, et kvaliteetsemat DVD-d saada?
Või toimib see ainult Adobe Premieri pluginina?
tagasi üles
lauri
HV veteran
lauri

sõnum 10.11.2005 18:48:56 vasta tsitaadiga

mpv on video, wav (mpa) on audio. need tuleb kuskil mujal programmis kokku muxida ja tulemus ongi käes.
kk
HV veteran
kk

sõnum 13.11.2005 20:07:38 vasta tsitaadiga

3CCD kaamerad algavad tänapäeval alla isegi 10 000 EEK, mitte alates 25K Vaadake näiteks Panasonicu valikut.
Kommentaarid: 120 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 7 :: 3 :: 94
tagasi üles
pähkel
HV kasutaja
pähkel

sõnum 16.11.2005 01:06:24 vasta tsitaadiga

kk kirjutas:
3CCD kaamerad algavad tänapäeval alla isegi 10 000 EEK, mitte alates 25K Vaadake näiteks Panasonicu valikut.

Koos optilise stabilisaatoriga algab 18k-st
tagasi üles
näita postitusi alates eelmisest:   
uus teema   vasta Hinnavaatlus »  Multimeedia- ja helifoorum »  Küsimused video resodest ja kvaliteedist üldse.
[vaata eelmist teemat] [vaata järgmist teemat]
 lisa lemmikuks
näita foorumit:  
 ignoreeri teemat 
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse
sa ei või vastata selle foorumi teemadele
sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis
sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis
sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis
sa ei saa lisada manuseid selles foorumis
sa võid manuseid alla laadida selles foorumis

Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.