praegune kellaaeg 19.06.2025 12:59:27
|
Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
autor |
|
judas
HV kasutaja

|
18.08.2005 01:30:18
Palun abi, RAM'id konfliktis ja memtest natuke arusaamatu... |
|
|
nimelt, olid arvutis 2x256 400MHz PC3200 ja ühel päeval paar nädalat tagasi ostsin Ordist 512 juurde, samuti 400MHz ja PC3200. ja siis äkki, eelmise nädala reede hommikul, kui asi oli juba normaalselt töötanud mingi paar nädalat, buutis windows üles 16 värvi ja kirjadega : Found Logical Disk Manager, Found System... installida ta neid aga ei osanud. Cd-draiv kadunud, võrgukaart kadunud ja mis kõige naljakam, Radeon 9600 oli äkitselt muutunud Geforce 440MX või milleksi sääraseks.... . Olen softi normaalselt uuendanud, viirus see ei olnud, ja win on originaal ja kõik security updeidid ka tehtud, siis pidasin asja raudvaraliseks. Ei osanud ise midagi teha, mõtlesin, et äkki kõvaketas läks, see ajab ka registri sassi... ja viisin arvuti K-arvuti hooldusesse. Seal üritati mulle mitu korda pähe määrida nagu ma oleksin oma kõvakettaga kuskil mujal käinud, kellel Geforce 4 on, ja nüüd register tuksis... mida ma EI teinud. Lõpuks siiski võtsid vastu, ütlesid, et uurivad asja. Siis sain kõne, et juurde pandud 512 on teiste mäludega konfliktis ja selle pärast systeem ebastabiilne, kuna aga lisamälu polnud enam k-st ostetud, siis seal ei tahtnud nad enam midagi teha. ( mingi sisetunne aga ütleb, et sealt K-st taheti minust lihtsalt kiiresti lahti saada ja probleem kellegi teise poolt müüdud mälu kaela ajada)
Nüüd me jõuamegi tänasesse päeva. arvuti on käes ja tahaks selle mäluasja ise ära kontrollida.
Esimene küsimus, kui biosest on Memory Frequency "auto", siis miks ta 400MHz-ist 333 teeb, ja Cas Latency 2,5 asemel 2.0ks paneb. kui biosest panna Memory Frequency "by SPD" siis oleks nagu kõik õiged numbrid. Millise valiku ma sealt biosist siis peaks panema? ("auto" ja "by SPD" puhul näitas veel toimiva Win'i puhul neid numbreid ka Everest)
Memtest, kas seal peab ka midagi settingutes muutma, või see nn "default" millega ta käima läheb kontrolllib juba kõik?
miks ma küsin, panin siis kodus uuesti selle 512 ka sisse, sinna 2x256 kõrvale, ja mõtlesin kodus ka memtesti teha, et näha, kas k-arvuti jutt mälukonfliktist vastab tõele. ja nii standardkonfiguratsioonis lõpetas ta seda mitu korda ilma probleemideta. ei visanud erroreid ja "pass"-is edukalt. kuna ma ootasin mingit errorite merd, tulenedes parandaja jutule, mõtlesin,et äkki ma testin mingit vale asja... kui memtestis "c" vajutada siis saab konfi, ja kui konfist 3 (memory sizing) ja memory siziningust "bios - std" asemel "bios - all" valisin, siis hakkasidki ainult errorid tulema. mõtlesin, et nonii, see oligi see nupp... vead käes. aga kui mälud eraldi sees olles ka seal erroreid täis olid, oli kahtlane, need pidid ju toimima... vähemalt eraldi... ehk siis. pikk segane jutt, aga probleem on korralik. windows läheb küll üles, aga on kustutanud ära minu aktiveerimisinfo, ja viskab veateate, et "you cant use this windows before you activate it" (vms), mida ma online teha ei saa, sest võrgukat ei leia arvuti üles... ja kuidagi offline ka mitte... seega igaljuhul peab formati tegema, aga ei tahaks seda siukse kahtlase süsteemi peale teha...
seega, äkki oskate aidata ja öelda, mismoodi seda memtesti õigesti peab läbima, et tulemused tõesed oleksid (otsisin googlist juba, aga kuskilt ei leidnud kohta, mida, kuidas ja kas, memtesti konfida...)
ja näiteks mis programmiga kõvaketast kontrollida? windowsi scandisk ei kõlba, sest kuivõrd ma ei pääse sisse, siis ma ei saa seda käsklust anda...
palun ja tänud ette,
Judas
|
|
Kommentaarid: 6 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
0 :: |
5 |
|
tagasi üles |
|
 |
capricorn
Kreisi kasutaja
|
18.08.2005 03:17:47
|
|
|
sul mingi jube kahtlane arvuti. ma soovitaks selle spd kasuks, siis vist võtab settingud nagu mälu pealt, parem vaata everestiga iga mälu timinguid ja pane kõige kehvema järgi nad biosis paika, vaata et pinge ka kattuks
|
|
Kommentaarid: 24 loe/lisa |
   |
23 |
|
tagasi üles |
|
 |
metsaline
HV veteran

|
18.08.2005 10:01:08
|
|
|
athlon XP kasutab 333FSB-ga siini ja mälud ronisid ise alla 333 peale. cl on 2.0 sellepärast, et kuna def. sagedusel peaks olema 2,5 aga nad töötavad madalamal siis saavad nad hakkama sinu õnneks ka 2.0-iga. täiesti tavaline ja normaalne nähtus. mälusid pole sul mõtet hkata 400mhz peale ajama, kuna AMD töötab paremini 1:1 kui async.
kui sul on mõlemad mälud cl2,5 siis ei ole viga mäludes. kui uus ostetud mälu oli cl3 (kingston näiteks?) siis võib olla küll, et talle ei meeldi cl2. seega: vaata taimingud üle ja pane kõige kehvema mälupulga järgi paika.
võid igaks juhuks näiteks muuta ka mälupulkade järjekorda. st. pane kõige suurem ehk 512mb klots kõige esimesse slot-i.
tee clear cmos.
katseta
_________________ Ainus, mis jääb on BEAT! |
|
Kommentaarid: 118 loe/lisa |
   |
102 |
|
tagasi üles |
|
 |
judas
HV kasutaja

|
18.08.2005 13:25:51
|
|
|
ehk, siis mis sest, et emaplaat toetab 400MHz, Athloni jaoks on nad ikka 333? jauus mälu oli ka CL 2, 5, selles viga ei olnud. arvati, et kuna vanad mälud on 8 kiviga, ja 512 16 kiviga, siis äkki see ajab juhtme kokku... aga 512 8 kiviga on ainult PC2700... kõik PC3200 ongi 16 kiviga ja kahepoolsed...
metsaline, sinu jutust sain aru, et parem on jätta nad nn"auto" reiimi, ja töötama CL2.0 ja 333MHz, kui panna "by SPD" ja jõuga 2,5 ja 400MHz?
capricorn, sinu jutust jäi jälle vastupidine mulje...
kumb siis õigem oleks?
täna vahetasin ordis 512 välja, sain mingi Apaceri mälu, vaatab, äkki see toimib paremini?
kas keegi selle memtesti kohta oskaks midgai öelda?
|
|
   |
5 |
|
tagasi üles |
|
 |
Le Inc
HV Guru

|
19.08.2005 08:27:25
|
|
|
Memtest mis jookseb sõltumatult Windowsist vms. op. süsteemist peaks peale paaritunnist käitamist näitama esimesed kiired vead ära, tavaliselt need mis ülekellamisest tulevad, nö. "error 5" mis suhteliselt kiiresti ette hüppab.
Socket A protsessor tahab 1:1 siini ja mälukiirust, siis on jõudlus märksa suurem. Kas protsessori def. siinikiirus on 400 Mhz? Või 333 Mhz? Kordajad lahti? Kui kordajad on kinni, siis leia maksimaalne FSB mille juures 1,5 GB mälu töötab, selle nimel võid taiminguid vähe lõdvemaks ka lasta, sest koos siiniga ronib ka prose kiirus ülesse. Kui kordajad on lahtised siis on kergem siini ja prose lõpp-kiirust leida. Lihstalt pead kombineerima.
|
|
Kommentaarid: 56 loe/lisa |
   |
54 |
|
tagasi üles |
|
 |
metsaline
HV veteran

|
19.08.2005 10:59:56
|
|
|
kui profiili vaadata siis on tal 2500+, mis on ikka olnud 333 siiniga. Le Inc soovitus ka hea. pane prose ka 400 siini peale jooksma saad 0.- eest rohkem jõudlust
emaplaat ja mälud võivad 400mhz toetada aga kuna prose on 333 siis tõmmatakse nende kiirus alla. kui sa nüüd paned by spd 400mhz peale mälu ja jätab prose 333mhz siis jookseb su süsteem async-is ja sa kaotad jõudluses.
näiteks võiksid uurida Bartoni klokkimis teemat
_________________ Ainus, mis jääb on BEAT! |
|
Kommentaarid: 118 loe/lisa |
   |
102 |
|
tagasi üles |
|
 |
judas
HV kasutaja

|
19.08.2005 12:40:52
|
|
|
ok, proovin. ma saan aru, et kogu see 333->400 leiab aset Biose settingutes
kuidas ma proe 333 pealt 400ks ajan?
|
|
   |
5 |
|
tagasi üles |
|
 |
RKsilver
HV Guru
|
19.08.2005 12:42:47
|
|
|
cpu fsb alt daa
|
|
Kommentaarid: 172 loe/lisa |
   |
2 :: |
3 :: |
140 |
|
tagasi üles |
|
 |
judas
HV kasutaja

|
19.08.2005 13:01:41
|
|
|
ok, sry. metsik nuubi ei ole, aga ilmselt siiski piisav... vabandan teie ärritamise pärast.
kas seda saab teha ilma pinget tõstmata ja jahutamata? sest see on minu jaoks täiesti pime maa...
ükskord üritasin oma athlonit kellata, heh, panin 166 asemel 200 ja oligi biossi reset käes...
EDIT: mis juhtus ka praegu. panin siis sealt FSB 166 asemel 200 ja must pilt ja biossi reset. (hea, et ma vähemalt selle eelmine kord ära õppisin )
mis ma need muud numbrid siis pean panema?
|
|
   |
5 |
|
tagasi üles |
|
 |
capricorn
Kreisi kasutaja
|
20.08.2005 15:37:44
|
|
|
kas uue mäluga ka mingi jama? Sa võid proovida volte tõsta prosel kui clockid aga se ei ole soovitatav, muidu ma arvan et sa vaata everestiga järgi iga mälu timingud selle 166 MHz peale ja pane nad siis kõik selle kõige kehvema järgi jooksma, vaata mis siis teeb.
võibolla toiteks peksab segast või tuleks emaplaadi bios update-ida, praegult saab juba seda update teha isegi windowsi-s tuleb ainult õige bios ülesse leida ja siis peale panna
|
|
Kommentaarid: 24 loe/lisa |
   |
23 |
|
tagasi üles |
|
 |
judas
HV kasutaja

|
22.08.2005 00:12:29
|
|
|
ok, tundub, et normaaltingimustel ja klokkimata on mäludel nüüd kõik okei.
praegu jookseb 11x185, ja ta vist (kuna mälu timing ja fsb n pandud "auto" reiimi) tõstab automaatselt ka mälu taiminguid.
mis omakorda ei tohiks mingit konflikti tekitada, sest mälud. ilma protsessorit klokkimata ja "auto" reiimis olles töötasidki 200 asemel 166MHz peal.
EDIT: otsisin seda sinu pakutud win-i biossi ja emaplaadi upgreid varianti, kuidas see peaks käima, ja kust ma peaks need vastavad draiverid saama? kas tavalisi tootja kodulehelt tõmmatud draiverid saab nii winis peale lasta? (mul nimelt ple FDD-d, CD-d iga väikse vidina peale kulutada tobe... samas see maksab mingi 4 krooni...)
|
|
   |
5 |
|
tagasi üles |
|
 |
erick
HV Guru

|
22.08.2005 13:41:38
|
|
|
Judas, väike nõuanne: kui sa tõstad FSB-d ja masin osutub ebastabiilseks, ei tee paha prose Volte natuke juurde keerata BIOSis. Suure tõenäosusega läheb see 2500+ sul ikkagi kenasti 3000+ sagedustel (400Mhz mälu, 200MHz FSB) tööle, kui natuke volti juurde anda.
|
|
Kommentaarid: 105 loe/lisa |
   |
1 :: |
95 |
|
tagasi üles |
|
 |
judas
HV kasutaja

|
22.08.2005 15:40:07
|
|
|
ok, voltidega kaasneb samas veel kõrgem temperatuur, ja uued jahutused jnejne...
mingi hull benchmargi tagaajaja ei ole, selles mõttes, mulle piisab väikesest klokist küll. vaevalt, et näiteks kolmD-s mingi tohutu vahe tuleb...
|
|
   |
5 |
|
tagasi üles |
|
 |
|
lisa lemmikuks |
|
|
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse sa ei või vastata selle foorumi teemadele sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis sa ei saa lisada manuseid selles foorumis sa võid manuseid alla laadida selles foorumis
|
|
Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.
|