Avaleht
uus teema   vasta Raud »  Protsessorid »  Integreeritud LAN, äike ja probleemid märgi kõik teemad loetuks
märgi mitteloetuks
vaata eelmist teemat :: vaata järgmist teemat
Hinnavaatlus :: Foorum :: Uudised :: Ärifoorumid :: HV F1 ennustusvõistlus :: Pangalink :: Telekavad :: HV toote otsing
autor
sõnum Saada viide sõbrale.  :: Teata moderaatorile teata moderaatorile
otsing:  
Oliver112
HV veteran

sõnum 30.05.2005 13:22:11 Integreeritud LAN, äike ja probleemid vasta tsitaadiga

Esiteks soovitan ma kõigil, kes veel integreeritud võrgukaarti kasutavad, muretseda omale PCI võrkar. See on väike kulutus, arvestades, et võib päästa Teie emaplaadi.

Sündmus ise leidis aset pühapäeva varahommikul, kuid interneti puudumise tõttu ei pääsenud ma varem foorumile ligi.
Kõik algas ühest suurest paugust ruuteri juures, mille peale ma ka üles ärkasin. Õues oli samal ajal metsik äike. Modemil oli pilt eest ja ruuteril vilkusid tuled tavapäratult kiiresti. Tõmbasin mõlemal asjal voolu seinast välja. Ka arvutil tõmbasin voolu ja LAN juhtme välja, arvuti ise oli kogu öö kinni.

Peale äikest hakkasin asju üle kontrollima. Modem võttis teise adapteriga küll tuled põlema, kuid ühendust ta siiski enam luua ei suutnud. Õnneks vahetati täna modem Elioni poolt garantii korras välja. Ruuter vilgutab endiselt ühte tuld, arvutiga ruuterisse ühendust ei saa. icon_sad.gif

Praeguseks on teada, et ülepinge oli elioni telefoniliinis, mis tõttu on veel mitmel naabril modemid sassis. Õnneks vahetab Elion need välja. icon_smile.gif

Sai proovitud ka arvutit, mis oli terve öö kinni olnud. Enam pilti ette ei võtnud. Nuppu vajutades ei lülitanud toiteplokki üldse taha. Kiskusin emaplaadi välja ja ennäe asja, mingi Realteki kivi LANi sisendi juures on lõhki. Rõhutan seda, et arvuti oli ise kinni, kui see juhtus! Egas midagi, sai väiksed käärid kätte võetud ja see Realteki kivi jalghaaval maha lõigatud. Hiljem puhastasin väikese nõelaga jalgade vahed ilusasti ära. Ja plaat hakkas isegi tööle! Kergendus missugune!

Edaspidi ma kasutan ainult PCI võrkarit. icon_razz1.gif Ruuterist on muidugi kahju. icon_sad.gif

viimati muutis Oliver112 30.05.2005 22:31:02, muudetud 1 kord
Kommentaarid: 93 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 90
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
WerteX
HV Guru

Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 30.05.2005 13:25:55 vasta tsitaadiga

Endal juhtus sama jama arvasin, et alguses ruuter jamab, aga ei tundub, et intgreeritud võrgukaart läks läbi?
Arvuti ka sisse ei lülita ja läks täna garantiisse.
Kommentaarid: 374 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 306
tagasi üles
Oliver112
HV veteran

sõnum 30.05.2005 13:40:43 vasta tsitaadiga

Ju siis lõi Sul ka emaplaadil midagi sassi.
tagasi üles
Denkeš
HV kasutaja
Denkeš

sõnum 30.05.2005 18:28:33 vasta tsitaadiga

Hmm vahet ju pole mis kaarti oleks kasutand PCI või integr. , PCI kaardi puhul oleks sul lihtsalt kaart õhtale läind. Niipalju ehk ,et PCI kaardi saad mingi 100-150 eegu eest uue. Kasulik oleks vast korraliku UPS-i investeerida kus igasugu ülepinge kaitsed. icon_wink.gif
metsaline
HV veteran
metsaline

Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 30.05.2005 18:43:29 vasta tsitaadiga

ei tea, kuidas UPS ülepinge eest kaitseb, kui mööda LAN-i arvutisse tungis?

ja see PCI võrkar ei pääasta ka midagi, kui ta seda mööda emaplaadini jõuab.

kõige odavam lahendus on ikkagi tähele panna, kuna äikest lubab ja võtta selleks ajaks modem võrkust/telefonist lahti jäävad kõik alles. eestis ei tohiks neid äikse torme niipalju olla, et see tülikaks muutub. vanemad inimesed ei vaata äikse ajal isegi telekat, mitte ei süüdista, et "enam-kunagi ei osta telekat, millele on kineskoop integreeritud".

minul on näiteks LAN kabla kahe maja vahel õhkliinina u 4-5m kõrgusel ja ma olen täiesti teadlik, mis võib äikse ajal juhtuda ja seega, kui äike on minu maja kohal eemaldan ma aegsasti kabla switch-ist.

eelmisel aastal oli seda vaja teha 1x 30. minutiks. ei ole eriti keeruline icon_wink.gif

dumat nada, ne brõgat.

Marduuhin
HV Guru
Marduuhin

sõnum 30.05.2005 18:46:36 vasta tsitaadiga

Njaa.. Rahvas..

Võtke ikka see peenem kaabel ka välja, mis modemi taha läheb, mitte ainult LAN kaabel. icon_smile.gif
LANi kaabli väljavõtmisega säästate te ainult Võrgukaardi..
Selle teise juhtmega päästate modemi ja Arvuti... icon_smile.gif

Denkeš
HV kasutaja
Denkeš

sõnum 30.05.2005 18:54:33 vasta tsitaadiga

Kaitseb ka LAN-i kui õige UPS kus vastav kaitse. Telefoniliini ülepingekaitse vägagi levind.
Oliver112
HV veteran

sõnum 30.05.2005 18:54:37 vasta tsitaadiga

Denkeš kirjutas:
Hmm vahet ju pole mis kaarti oleks kasutand PCI või integr. , PCI kaardi puhul oleks sul lihtsalt kaart õhtale läind. Niipalju ehk ,et PCI kaardi saad mingi 100-150 eegu eest uue. Kasulik oleks vast korraliku UPS-i investeerida kus igasugu ülepinge kaitsed. icon_wink.gif

Seda ma mõtlesingi ju. Oleks PCI kaart õhtale läinud, aga arvuti oleks töökorda jäänud. Väike kulutus kalli emaplaadi eest. Igakord ei pruugi piisata LANi kivi maha lõikamisest emaplaadi töökorda saamiseks.

Kaablid ma tavaliselt tõmbangi välja, sest ka minul läheb 3 kaablit umbes 5m kõrgusel naabermajadesse edasi, kuid nagu ma juba ennem kirjutasin, ärkasin alles suure paugu peale ruuteris. Peale seda polnud nagu suurt midagi päästa enam.
tagasi üles
jjk
HV veteran

sõnum 30.05.2005 19:50:52 vasta tsitaadiga

Minu kogemuses on ellujäänud eraldiseisev võrgukaart, kild oli väljas lõunasillast ja mitmed kondekad olid punnis, samuti oli prose surnud.
tahanteada
Lõuapoolik
Lõuapoolik

sõnum 30.05.2005 20:05:22 vasta tsitaadiga

Igatahes iseseisev võrgukaart kaitseb kindlasti paremini. Ja paljudel võrgukaartidel on peal täiendavalt ka äikesekatse olemas - näeb välja nagu "lõhkilõigatud kondensaator" icon_biggrin.gif Ise saan iga aasta vahetada Dial-up modemeid, milledel on detailid kildudeks (näiteks 1000-sed kondensaatorid) ja trükirajad maha põlenud, aga arvutid on senini rõõmuga edasi töötanud icon_eek.gif
Ning alati tasub kasutada ülepingekaitseid 8) Ise soovitan kasutada ülepingekaitsega varustatud pikendusjuhtmeid thumbs_up.gif või siis UPS-e, millel on samuti telefoni(võrgu)kaablitele üleinge kohad olemas.
Majade vahele veetud kaabel tasub alati "riputada" maandatud trossi külge ja siis see tross täidab ka ise juba äikesepüüdja ülesannet icon_wink.gif
Ja see, kui äike toite kaudu emaplaadile jõuab ning hävitustööd teha saab, tuleb tihti ka sellest, et arvuti on maandamata. Maandatud arvuti korral maandatakse laeng kontramaandusesse ja on suurem võimalus, et tehnika jääb terveks.
Kommentaarid: 284 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 2 :: 11 :: 211
tagasi üles
pupsti
HV vaatleja

sõnum 30.05.2005 23:33:58 vasta tsitaadiga

mul oli T2PSELT sama asi!
ruuter ka surnud.
ainuke vahe, laenasin s6bralt pci lan kaardi, sel oli midagi viga ja lasi toiteploki l2bi.
juhhei. nüüd on arvuti ikka 6htal.
Kommentaarid: 8 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 1 :: 0 :: 6
tagasi üles
emitent
HV vaatleja

sõnum 31.05.2005 20:45:26 vasta tsitaadiga

Paistab et äike tegi päris palju kurja, sõbral läks kaks võrgukaarti ja ruuter.
Endal läks UPS thumbs_down.gif
tagasi üles
Winterwind
One
Winterwind

sõnum 31.05.2005 21:20:28 vasta tsitaadiga

garantiisse hakkab ka neid lühises lan kaartidega arvuteid aina rohkem tulema...
hooaeg hakkab kätte jõudma icon_wink.gif
Kommentaarid: 1009 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 3 :: 1 :: 728
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
biba
HV kasutaja
biba

sõnum 01.06.2005 19:37:52 vasta tsitaadiga

Heh, mul hommikul mõned päevad tagasi vahetult peale äikest "ess olnud enam klaviatuuri" ... hiire ja klaveri pordid surnud. Kõigepealt muidugi ei võtnud arvuti üldse voolu sisse. Sai see voolu kabla sealt välja tõmmatud ja uuesti taha torgatud, siis läks tööle, kuid nagu mainitud ilma klaverita. Esialgne lahendus usb klaver ja commi pordi hiir.
Muidugi ei oska öelda kas juhtum konkreetselt äikesega seotud, kuid paistab sedasi. Ja LAN samuti kortermajade vahel õhus jookseb, kas maandatud, seda ei tea.
Aga nüüd täna mingi suuremahulise protseduuri ajal pani kast lihtsalt uksed kinni. Ja uuesti powerit lülides voolu järgi ei võtnud. Aitas jälle voolukaabli eemaldamine hetkeks. Mille järgi see lõhnab?

tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
circles
HV kasutaja
circles

sõnum 01.06.2005 19:54:49 vasta tsitaadiga

OT: ok, aga miks see teema üldse prosede foorumis on. icon_confused.gif
Oliver112
HV veteran

sõnum 01.06.2005 20:44:05 vasta tsitaadiga

circles kirjutas:
OT: ok, aga miks see teema üldse prosede foorumis on. icon_confused.gif

"Jutud protsessoritest, emaplaatidest ja mäludest (underklokkimisest kuni läbipõlemiseni) jms."

Emaplaat sisuliselt põles maha mul ju. icon_wink.gif
tagasi üles
näita postitusi alates eelmisest:   
uus teema   vasta Raud »  Protsessorid »  Integreeritud LAN, äike ja probleemid
[vaata eelmist teemat] [vaata järgmist teemat]
 lisa lemmikuks
näita foorumit:  
 ignoreeri teemat 
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse
sa ei või vastata selle foorumi teemadele
sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis
sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis
sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis
sa ei saa lisada manuseid selles foorumis
sa võid manuseid alla laadida selles foorumis

Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.