Avaleht
uus teema   vasta Hinnavaatlus »  Naljakad juhtumised arvutimaailmast »  Veel üks probleem stiilis 0,9999999(9) = 1 :) märgi kõik teemad loetuks
märgi mitteloetuks
vaata eelmist teemat :: vaata järgmist teemat
mine lehele eelmine  1, 2, 3, 4, 5, 6  järgmine
Hinnavaatlus :: Foorum :: Uudised :: Ärifoorumid :: HV F1 ennustusvõistlus :: Pangalink :: Telekavad :: HV toote otsing
autor
sõnum Saada viide sõbrale.  :: Teata moderaatorile teata moderaatorile
otsing:  
Ho Ho
HV Guru
Ho Ho

sõnum 12.05.2005 23:55:17 vasta tsitaadiga

Ühesõnaga ütle nüüd konkreetsed numbrid palju maksab ühe pakkumise tegemine ning palju ma võidu korral tagasi saaksin
Kommentaarid: 107 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 1 :: 87
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
a1
Kreisi kasutaja
a1

sõnum 13.05.2005 00:12:38 vasta tsitaadiga

Ho Ho kirjutas:
Ühesõnaga ütle nüüd konkreetsed numbrid palju maksab ühe pakkumise tegemine ning palju ma võidu korral tagasi saaksin

tegin eespool loogikavea: eelmises postituses näidatud skeemi kohaselt ei jagune mitte võidufond pakkujate vahel võrdselt, vaid võimalik võit läheneb katsete arvu suurenemisel mõlema jaoks nullile (võrdselt).
Kommentaarid: 39 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 38
tagasi üles
Ho Ho
HV Guru
Ho Ho

sõnum 13.05.2005 00:13:42 vasta tsitaadiga

Kas siis loterii jääb ära?
tagasi üles
Elof
HV Guru
Elof

sõnum 13.05.2005 11:23:41 vasta tsitaadiga

Mõtlesin neile, kes ikka veel usuvad reaalset 50:50 võiduvõimalust, usk ümber lükata näitlikul teel.
Oletame, et on 100 ust esimeses ringis pead valime ühe ukse, seejärel avab saatejuht 98 võiduta ust. Kas siis on ka algusest peale võiduvõimalus 50:50 ? icon_razz.gif
Asi on selles, et tähelepanuta kipub jääma 1. etapp 50:50 uskujatel. Antud näite juures ei tohiks küll keegi kahelda, et tasub ust vahetada.
Kommentaarid: 212 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 2 :: 0 :: 175
tagasi üles
a1
Kreisi kasutaja
a1

sõnum 13.05.2005 11:45:09 vasta tsitaadiga

a1 kirjutas:

2) tõenäosusest, et võistleja viimase vastusega valib parema variandi (67:33 teooria), mis tegelikult tähendab seda, et 67% tõenäosusega valis esimesel korral vale variandi (kahe valimise suhe 1:1).

kahe valiku tulemusena on võiduvõimalus ikkagi 50:50
tagasi üles
Elof
HV Guru
Elof

sõnum 13.05.2005 11:52:00 vasta tsitaadiga

a1 kirjutas:
a1 kirjutas:

2) tõenäosusest, et võistleja viimase vastusega valib parema variandi (67:33 teooria), mis tegelikult tähendab seda, et 67% tõenäosusega valis esimesel korral vale variandi (kahe valimise suhe 1:1).

kahe valiku tulemusena on võiduvõimalus ikkagi 50:50

Aga sa said ikka aru, et unustasid 1. etapi ära. Seal oli sul võimalus õige uks valida 1:100 ! Ning kui nüüd selles valguses järgmist etappi vaadata - ikka 50:50 ?
Loomulikult on 50:50 sellepoolest, et ühe ukse taga kahest on võit, ent 99'l juhul 100'st mängust võidad kui 2. etapil ust vahetad !
Või kas ei otsita siis tõenäosust ?

Pagan : või olen ma lihtsalt unine nig see postitus polnud mulle suunatud.
tagasi üles
ajuNolk
HV veteran
ajuNolk

sõnum 13.05.2005 12:04:29 Re: Veel üks probleem stiilis 0,9999999(9) = 1 :) vasta tsitaadiga

sigakoer kirjutas:

Küsimus: KAS mängijal oleks targem oma esialgse valiku juurde jääda, seda teise järelejäänud ukse kasuks muuta, või on see ükstapuha? icon_smile.gif

Targem oleks teise järelejäänud ukse kasuks muuta oma valik....

Vsjoo!
Kommentaarid: 125 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 121
tagasi üles
a1
Kreisi kasutaja
a1

sõnum 13.05.2005 12:08:30 vasta tsitaadiga

saja uksega on siis nii:
esimese valiku tegemisel on õige ukse leidmise tõenäosus 1:99 (seega suht lootusetu üritus, kuid mitte võimatu)
teises valikus (vahetamisel) on õige ukse leidmise tõenäosus 99:1

kogu mängu seisukohalt, ei oma tähtsust, milliseid valikuid mängija enne tegi, neid võib teha masin või keegi teine tema eest, võidu võimalus on tema jaoks ikkagi 50:50, ehk kas ta eksib koha algul ja parandab hiljem, või valis algul õieti ja parandab hiljem valesti.
tagasi üles
Ho Ho
HV Guru
Ho Ho

sõnum 13.05.2005 12:09:09 vasta tsitaadiga

tsitaat:

kogu mängu seisukohalt, ei oma tähtsust, milliseid valikuid mängija enne tegi, neid võib teha masin või keegi teine tema eest, võidu võimalus on tema jaoks ikkagi 50:50

vale

PS!
Millal sa oma lotot korraldama hakkad? Ehk teeks kõrgemate panustega ning saja uksega icon_wink.gif
tagasi üles
a1
Kreisi kasutaja
a1

sõnum 13.05.2005 12:16:02 vasta tsitaadiga

Ho Ho kirjutas:

Millal sa oma lotot korraldama hakkad? Ehk teeks kõrgemate panustega ning saja uksega icon_wink.gif

mis siin korraldada? sa vist olid programeerija, tee väike skript.

laud 100 väljaga, kaks mängijat teevad sinna panuseid nii, et kõik väljad oleks kaetud 1eek müntidega. müntide arvu lepivad omavahel kokku, ehk siis see, kes arvab et võit on 66% tema, paneb 66 münti, teine paneb 34 münti, vooru võitja saab kõik omale. kui katseid on palju, siis kumbki pool ei võida peaaegu midagi, ehk võidab vaid see, kes oskab õigel hetkel mängust lahkuda.
tagasi üles
Ho Ho
HV Guru
Ho Ho

sõnum 13.05.2005 12:18:34 vasta tsitaadiga

tsitaat:
müntide arvu lepivad omavahel kokku, ehk siis see, kes arvab et võit on 66% tema, paneb 66 münti, teine paneb 34 münti, vooru võitja saab kõik omale.
Miks peavad kaks mängijat mängima eraldi panustele? Kui ma arvaksin et bingos võidaks iga kümnes pilet 10k siis kas ma peaks pileti eest maksma samuti 6k? Sa vist ei tea kuidas hasartmängud töötavad või siis hakkab vaikselt kohale jõudma et tõepoolest võitmise tõenäosus on 3 ukse/mõndi korral vahetades 2/3
tagasi üles
jaco
Kreisi kasutaja

Autoriseeritud ID-kaardiga
sõnum 13.05.2005 12:18:38 vasta tsitaadiga

tegelikkuses käib mäng nii: kõik uksed on tyhjad. alles siis tekib yhe ukse taha auhind, kui on mängijale öeldud, et sa valisid tyhja ukse, hoopis teise taga on auhind, kahju küll, tule jälle. ja siis korra 10 või mõne muu arvu mängude jooksul (kuda just optimaalne on) lastakse inimesel osa saada suurest õnnest ja võimalusest oma teadmisi rakendada, ning miski matemaatika järgi õige ukse pihta kobatada.
Kommentaarid: 39 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 37
tagasi üles
Ho Ho
HV Guru
Ho Ho

sõnum 13.05.2005 12:20:11 vasta tsitaadiga

jaco, seda asja saab piisavate mängude hulga korral väga edukalt kontrollida tõenäosusteooriat kasutades. Niikaua kui mänge on >10 on ~90% tõnäosusega petmine üsna välistatud tegevus.
tagasi üles
a1
Kreisi kasutaja
a1

sõnum 13.05.2005 12:24:29 vasta tsitaadiga

Ho Ho kirjutas:
tsitaat:
müntide arvu lepivad omavahel kokku, ehk siis see, kes arvab et võit on 66% tema, paneb 66 münti, teine paneb 34 münti, vooru võitja saab kõik omale.
Miks peavad kaks mängijat mängima eraldi panustele? Kui ma arvaksin et bingos võidaks iga kümnes pilet 10k siis kas ma peaks pileti eest maksma samuti 6k? Sa vist ei tea kuidas hasartmängud töötavad või siis hakkab vaikselt kohale jõudma et tõepoolest võitmise tõenäosus on 3 ukse/mõndi korral vahetades 2/3

minu näites oli tegemist MTÜ-ga, ehk korraldaja ei tahtnud endale midagi. lotomängude puhul on aga öeldud, et näiteks 50% kogutud fondist läheb süsteemi püstihoidmiseks ja heategevuseks. seega ostes 10kroonise pileti, oled sa tõenäoliselt 5krooni kohe kaotanud.

panused ei saa olla võrdsed sellepärast, et võidu võimalused on erinevad. kes teeks sama panuse, kui on teada, et võiduvõimalus on tal kohe väiksem - siis panustaks kõik ju ainult võitja peale.
tagasi üles
jaco
Kreisi kasutaja

sõnum 13.05.2005 12:27:53 vasta tsitaadiga

seda küll, aga kas just keegi vaatab seda. ja kui keegi märkab, paljud kisama hakkavad. ja alati saab mängur öelda, et tõenäosus on küll sihuke, aga meie valim on liiga pisike jne. eks nad arvutavad miski optimumi, et asja saaks veel suht usutavalt ajada nö hälbe kaela. kui ikka papp mängus, siis idee võimalikult palju koorida.

kusjuures tänu voyager esti märkusele, et tyhjalt ukselt võidule vahetamise võimalus on 2x tihedamini esinev, sain ma ka oma veast aru ja usun nüüd 2/3 varianti thumbs_up.gif
Kommentaarid: 39 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 37
tagasi üles
Ho Ho
HV Guru
Ho Ho

sõnum 13.05.2005 12:33:30 vasta tsitaadiga

jaco, et sa teaksid siis igasugused hasartmängud on üsnagi range kontrolli all. Sellised ustega asjad on surmkindlalt igasugu komisjonide poolt enne üle vaadatud ning seal taga istuvad miskid turvamehed kes vaatavad et midagi ümber ei kanditaks. Kui arve loosib arvuti siis selles petta ilma et seda oleks ülilihtne avastada on praktiliselt võimatu.
See kuidas bingo lotos suudeti pool mängu ilma osade pallideta mängida on minu jaoks müstika.
tsitaat:
panused ei saa olla võrdsed sellepärast, et võidu võimalused on erinevad. kes teeks sama panuse, kui on teada, et võiduvõimalus on tal kohe väiksem - siis panustaks kõik ju ainult võitja peale.
Ühesõnaga sa võtad omaks et kui vahetada on võitmise tõenäosus 2/3?
Sellisel juhul on su "loterii" sama mõttekas kui kulli ja kirja raha peale viskamisel
tagasi üles
a1
Kreisi kasutaja
a1

sõnum 13.05.2005 12:43:40 vasta tsitaadiga

Ho Ho kirjutas:
Sellisel juhul on su "loterii" sama mõttekas kui kulli ja kirja raha peale viskamisel

seda ma ju räägin, et mängu võitmise tõenäosus on 50:50

kui me räägime, viimasest voorust, siis tõenäosus et vahetades satud võidule on 67%, kuid see tähendab ka seda, et 67% tõenäosusega tegid sa esimeses voorus vale otsuse. miks sa kohe esimeses voorus õieti ei valinud icon_question.gif
tagasi üles
pealuu
HV veteran
pealuu

sõnum 13.05.2005 12:55:18 vasta tsitaadiga

esimese voorus oli valida 3 ukse vahel.
Kommentaarid: 211 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 170
tagasi üles
Ohohh
Kreisi kasutaja
Ohohh

sõnum 13.05.2005 14:44:04 vasta tsitaadiga

a1 kirjutas:
Ho Ho kirjutas:

seda ma ju räägin, et mängu võitmise tõenäosus on 50:50

kui me räägime, viimasest voorust, siis tõenäosus et vahetades satud võidule on 67%, kuid see tähendab ka seda, et 67% tõenäosusega tegid sa esimeses voorus vale otsuse. miks sa kohe esimeses voorus õieti ei valinud icon_question.gif

Nüüd ma ei saa enam üldse aru, kas sa siis oled nõus, et ukse vahetamise korral on võiu tõenäosus 2/3 või ei ole...
Kommentaarid: 6 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 6
tagasi üles
limp
HV Guru
limp

sõnum 13.05.2005 14:51:11 vasta tsitaadiga

Ho Ho kirjutas:
jaco, et sa teaksid siis igasugused hasartmängud on üsnagi range kontrolli all. Sellised ustega asjad on surmkindlalt igasugu komisjonide poolt enne üle vaadatud ning seal taga istuvad miskid turvamehed kes vaatavad et midagi ümber ei kanditaks. Kui arve loosib arvuti siis selles petta ilma et seda oleks ülilihtne avastada on praktiliselt võimatu.
See kuidas bingo lotos suudeti pool mängu ilma osade pallideta mängida on minu jaoks müstika.
tsitaat:

sellest järeldamegi et ei ole mingit ranget kontrolli. samamoodi võib näiteks antud teema saates juhtuda nii et unustatakse võit panna ka ukse taha. Juhul kui mängija ei võitnud kas näidatakse ka viimase ukse sisu? mida arvab mängija kes avastab et kõik 3 ust olid tühjad?
no bingo lotos panid needsamad kontrollid lõpu voorus puuduolevad pallid masinasse.

Windows keskkond on nagu li*s - kõik teda ke*ivad aga keegi teda ei armasta!
Kommentaarid: 56 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 52
tagasi üles
Bad Sector
HV veteran

sõnum 13.05.2005 15:03:13 vasta tsitaadiga

oeh, ma võtaks nüüd teema kenasti kokku, kui tohib:

1. Tõenäosus, et esimesel korral sattus õige uks on tõepoolest 1/3
2. Tõenäosus, et teisel korral (pärast vale ukse eemaldamist) valime õige ukse, on 1/2 (enne, kui kisa hakkab, rõhutan, et praegusel hetkel vaatan teist valikut esimesest lahust, s.t esimest poleks nagu olnudki - meil on lihtsalt kaks ust, millest ühe saab valida)
3. Tõenäosus, et kaks korda järjest valikut tehes, kui vahepeal üks vale uks eemaldatakse, teisel korral oma arvamust muutes satume õigele uksele on 2/3 - nimelt esimesel korral valikut tehes oli meil ilmselt suht nigelad võimalused õiget ust leida (eespool kenasti ja korduvalt ära seletatud)...

Siiamaani pole vast erilist probleemi.

Aga ajame asja huvitavamaks, s.t lisame mängu veel 1+n ust ning laseme Monty'l eemaldada ikkagi ainult ühe vale ukse - seega teistkordset valikut tehes on võimalik valida ühe õige ja n vale ukse vahel.

Mis nüüd saab, mu õpetatud sõbrad? Kas nüüd on targem juba valitud uks mõne suvalise allesjääva ukse vastu vahetada või esialgsele valikule kindlaks või pole enam üldse vahet?
Kommentaarid: 29 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 2 :: 25
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
Ho Ho
HV Guru
Ho Ho

sõnum 13.05.2005 15:13:21 vasta tsitaadiga

tsitaat:
sellest järeldamegi et ei ole mingit ranget kontrolli.
On ikka küll kuid eks tegijail juhtub aga nii mõndagi. See ei tähenda veel et selliseid asju pidevalt juhtuks.Need kes avalikult hasartmängude korraldamisega tegelevad peavad läbima väga palju igasugu kontrolle ning protseduure et üldse saaks midagi teha. Kui asi juba kord jookseb, ega siis ka kontrollid olemata ei jää.
tsitaat:
samamoodi võib näiteks antud teema saates juhtuda nii et unustatakse võit panna ka ukse taha
Olen 99.9% kindel et sellisel juhul lihtsalt korraldatakse uus loosimine.
tsitaat:
mida arvab mängija kes avastab et kõik 3 ust olid tühjad?
Ma ei tea kuid mina isiklikult esialgu vist naeraks, hiljem üritaks selgeks teha kes see pidi vastutama auhinna paigutamise eest.

tsitaat:

no bingo lotos panid needsamad kontrollid lõpu voorus puuduolevad pallid masinasse.
Kas mitte piletid ühtlasi järgmisesse loosimisse edasi ka ei kantud? Kas keegi peab nüüd bingoloto korraldajaid petisteks kes üritavad iga hinna eest mängijatele võimalikult vähe võite välja maksta?
tagasi üles
limp
HV Guru
limp

sõnum 13.05.2005 15:22:02 vasta tsitaadiga

Ho Ho kirjutas:
tsitaat:
sellest järeldamegi et ei ole mingit ranget kontrolli.
On ikka küll kuid eks tegijail juhtub aga nii mõndagi. See ei tähenda veel et selliseid asju pidevalt juhtuks.Need kes avalikult hasartmängude korraldamisega tegelevad peavad läbima väga palju igasugu kontrolle ning protseduure et üldse saaks midagi teha. Kui asi juba kord jookseb, ega siis ka kontrollid olemata ei jää.
tsitaat:
samamoodi võib näiteks antud teema saates juhtuda nii et unustatakse võit panna ka ukse taha
Olen 99.9% kindel et sellisel juhul lihtsalt korraldatakse uus loosimine.
tsitaat:
mida arvab mängija kes avastab et kõik 3 ust olid tühjad?
Ma ei tea kuid mina isiklikult esialgu vist naeraks, hiljem üritaks selgeks teha kes see pidi vastutama auhinna paigutamise eest.

tsitaat:

Kas mitte piletid ühtlasi järgmisesse loosimisse edasi ka ei kantud? Kas keegi peab nüüd bingoloto korraldajaid petisteks kes üritavad iga hinna eest mängijatele võimalikult vähe võite välja maksta?

ei mina tahtsin sellega öelda et kõik eksivad ja see nn range kontroll ei pruugi igakord range olla. Aga selles naermises (et kõik uksed tühjad) ma küll kahtleks.

Windows keskkond on nagu li*s - kõik teda ke*ivad aga keegi teda ei armasta!
Kommentaarid: 56 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 52
tagasi üles
elukaz
HV Guru
elukaz

sõnum 13.05.2005 15:35:14 vasta tsitaadiga

N ukse puhul ja pärast ühe eemaldamisel on algse valiku võit 1/n ja muudetud valiku võit (n-1)/n(n-2). N lähenemisel lõpmatusele vahet pole.
Bad Sector
HV veteran

sõnum 13.05.2005 15:46:50 vasta tsitaadiga

elukaz kirjutas:
N ukse puhul ja pärast ühe eemaldamisel on algse valiku võit 1/n ja muudetud valiku võit (n-1)/n(n-2). N lähenemisel lõpmatusele vahet pole.

n'i kasutasin lihtsalt lihtsustamiseks... mõte oli pigem selles, mis saab siis, kui uksi on rohkem kui 3, s.t pärast vale ukse eemaldamist jääb üle ühe vale ukse veel, mida valida saab.

Iseenesest olen sinuga nõus, et mida rohkem uksi seda vähem tähtsust oma esialgse arvamuse muutmine omab. Paraku reaalses elus on sellisel mängul teatavad piirid, niiet päris lõpmatusele uste arv siiski läheneda ei saa icon_razz.gif

Heakene küll, ütleme näiteks, et esimeses ringis on 5 ust, millest ühe Monty eemaldab. Kuidas käituksid sina teises ringis?
Kommentaarid: 29 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 2 :: 25
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
Ho Ho
HV Guru
Ho Ho

sõnum 13.05.2005 15:50:48 vasta tsitaadiga

tsitaat:

Heakene küll, ütleme näiteks, et esimeses ringis on 5 ust, millest ühe Monty eemaldab. Kuidas käituksid sina teises ringis?
Vahetaks. Vahetamata tõenäosus 1/5=1/5=0.2, vahetades (5-1)/(5(5-2))=4/15=0.26(6)

[edit]

komaviga

viimati muutis Ho Ho 13.05.2005 15:56:51, muudetud 1 kord
tagasi üles
elukaz
HV Guru
elukaz

sõnum 13.05.2005 15:58:23 vasta tsitaadiga

Pane n asemele 5 ja saad võidu variandid 3/15 vs 4/15.
Ehk siis ust vahetades võiduvõimalus 33%suurem.
Paar ust veel ja siis võib jääda oma sisetunnet kuulama.

Edit: Hoho, sul tõenäosus juba üle ühe icon_exclaim.gif
Edit2: Enam ei ole icon_biggrin.gif

Elof
HV Guru
Elof

sõnum 13.05.2005 22:33:54 vasta tsitaadiga

a1 kirjutas:
saja uksega on siis nii:
esimese valiku tegemisel on õige ukse leidmise tõenäosus 1:99 (seega suht lootusetu üritus, kuid mitte võimatu)
teises valikus (vahetamisel) on õige ukse leidmise tõenäosus 99:1

kogu mängu seisukohalt, ei oma tähtsust, milliseid valikuid mängija enne tegi, neid võib teha masin või keegi teine tema eest, võidu võimalus on tema jaoks ikkagi 50:50, ehk kas ta eksib koha algul ja parandab hiljem, või valis algul õieti ja parandab hiljem valesti.

Saad ikka aru, et see 50:50 tähendab lihtsalt seda, et tal lõpus valida 2 ukse vahel icon_rolleyes.gif
Küsimus on aga selles, kas tasub vahetada 2. etapil ust ... 99'l korral sajast tasub seda teha (ühes mängus valib ta kohe õige ukse). Kui tõenäosus 2. etapil ust vahetades võita, on 99% siis tuleks seda vast teha icon_rolleyes.gif
Üldiselt tuleb välja, et 2. etapil ukse vahetamisega võitmise tõenäosuse % on sama mis alguses tõenäosuse % et valib vale ukse.

Rohkem ma siin ei seleta.

viimati muutis Elof 18.05.2005 11:54:51, muudetud 1 kord
tagasi üles
mtv23
Kreisi kasutaja

sõnum 13.05.2005 22:37:08 vasta tsitaadiga

Tõenäosus on nagunii 1/3
Kui on selge siin asjaolu, et auhind on ühes neist...

Nagu üks eelnevatest kirjutas, tuleb pärast otsuse langetamist teha kõik kolm ust avatuks icon_exclaim.gif

Nii peaks olema korrektne vastus

borru
HV veteran
borru

sõnum 13.05.2005 22:39:36 vasta tsitaadiga

OT: kuramuse pikk diskussioon selle väikese asja ümber 8) beer_yum.gif
Kommentaarid: 13 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 13
tagasi üles
Ohohh
Kreisi kasutaja
Ohohh

sõnum 18.05.2005 11:09:43 vasta tsitaadiga

Kui kellelgi peaks huvi olema vahetevahel selliseid ülesandeid lahendada, siis siin on neid päris palju:
http://www.techinterview.org/
(See uste küsimus on kah seal olemas) Enamus ülesannetel on lahenudused lõpus.
Neid küsimusi võidakse esitada, kui sa proovid kuhugi suurde IT firmasse programmeerijana tööle saada...
Kommentaarid: 6 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 6
tagasi üles
ipp
HV kasutaja

sõnum 22.05.2005 10:50:07 vasta tsitaadiga

a1 ja teised 50%-50% pooldajad:

Olen nõus mängima ükskõik mitu vooru niimoodi:
1) alati vahetan
2) kui võidan, maksad sina mulle 100 eek.
3) kui kaotan, maksan mina sulle 150 eek.

Kui sa oled 50%-50% pooldaja, siis peaksid need reeglid sulle meeldima icon_smile.gif
Kommentaarid: 16 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 16
tagasi üles
martin_kivi
HV veteran

sõnum 21.09.2005 22:56:37 vasta tsitaadiga

Tere varahommikust!

Olen mina siis tagasi oma pikalt sunnitud suvepuhkuselt, tulen kaema HVFi ja leian selle teema. Oh seda üllatust, vahepeal on siin arutatud Monty Halli paradoksi teemadel. Vat kui tore. Nagu ma seda teemat lugedes aru sain, pooldab valdav enamus siin sõna võtnutest seda 1/3 - 2/3 varianti. Üksikud leidsid 1/2 - 1/2 variandi õige olevat. Ma muidugi ei tahaks nii pika aja möödudes viimasest postist poleemikat uuesti tekitada, kuid siiski.... Minule jääb arusaamatuks, kuidas on võimalik üleüldse sellise asja üle niiviisi pead murda, on ju tegemist äärmiselt lihtsa ülesandega.
Peale ühe (auhinnani mitte viiva) ukse avamist on üleüldse kokku 12 varianti, juhul kui uks jääb vahetamata ja 12 varianti, kui uks vahetatakse. Nii ukse vahetamise kui ka vahetamata jätmise korral on mõlemast 12st võimalikust variandist 6 auhinnani viivat ja 6 auhinnata jätvat.
Tegin ka selgitava tabeli asja kohta. Palun võtke vaevaks tutvuda ning need, kes ei ole nõus sellega, et mitte mingit vahet pole, kas valikut muuta või mitte, minge kooli.
Igatahes mina läksin sellest sügisest Tallinna Ülikooli füüsikat õppima. Tulge ka!
Kommentaarid: 52 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 4 :: 4 :: 37
tagasi üles
elukaz
HV Guru
elukaz

sõnum 21.09.2005 23:05:21 vasta tsitaadiga

Sa oled siis nõus ippi reeglite järgi mängima? Ütle aeg ja koht icon_razz1.gif

viimati muutis elukaz 21.09.2005 23:06:17, muudetud 1 kord
Kommentaarid: 196 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 3 :: 0 :: 158
tagasi üles
martin_kivi
HV veteran

sõnum 21.09.2005 23:05:59 vasta tsitaadiga

Of koors.
Edit:
Hmm... selleks mänguks on lisaks 2-le osalejale (elukaz ja _kivi) vaja ka kohtunikku, kes avaks siis selle "tühja ukse".

viimati muutis martin_kivi 21.09.2005 23:09:19, muudetud 1 kord
tagasi üles
Ho Ho
HV Guru
Ho Ho

sõnum 21.09.2005 23:07:53 vasta tsitaadiga

heh, üks tarkur taas välja tulnud

Ehk selgitaksid mis mu programmis valesti on et selle statistilised tulemused ei kattu sinu poolt antutega:
https://foorum.hinnavaatlus.ee/viewtopic.php?p=1924151#1924151

[edit]

Kui hasartmängudeks läheb kasutaja ipp reeglite järgi siis arvestage mind ka sisse.

viimati muutis Ho Ho 21.09.2005 23:11:42, muudetud 1 kord
tagasi üles
martin_kivi
HV veteran

sõnum 21.09.2005 23:11:09 vasta tsitaadiga

Ho Ho, terve teema mul läbi loetud, kahjuks ei mõista ma sinu poolt toodud koodi lugeda. Ehk võtad aga sina minu toodud tabeli lahti ja ütled mis seal valesti on.
Muidugi olen ma nõus ka sinu vastu ipp'i toodud reeglite alusel mängima.
tagasi üles
Ho Ho
HV Guru
Ho Ho

sõnum 21.09.2005 23:13:48 vasta tsitaadiga

Kui mängija valib esimesena ukse kus taga peitub auhind siis pole vahet kumma ukse monty valib. Seal on sisuliselt tegu ühe ja sama variandiga. Minu teada sellest räägiti siin kusagil eespool.
tagasi üles
Elof
HV Guru
Elof

sõnum 21.09.2005 23:16:09 vasta tsitaadiga

martin_kivi, sa tahad hakata väitma, nagu minagi alul, et vahet pole kas vahetada ust ?
Eksid.

Oletame, et tegu on 10 uksega.
Vaata kas siis ka vahet pole, kas vahetada ?
Ning kui leiad siiski, et vahetada tasub, siis vaata uuesti 3 uksega varianti sama nurga alt.
tagasi üles
elukaz
HV Guru
elukaz

sõnum 21.09.2005 23:16:29 vasta tsitaadiga

Ärge seletage, lepime parem aja ja koha kokku enne kui martin asja läbi närib. Õppelaenust saad päris pikalt mängida.
martin_kivi
HV veteran

sõnum 21.09.2005 23:17:56 vasta tsitaadiga

Kumma ukse Monty valib, seal polegi vahet. Vahe tuleb sisse siit, et see tekitab 1 lisavõimaluse, mis teil tundub 2 silma vahele jäänud olevat.
Peale 1 ukse avamist jääb mängijale alati 4 varianti (2 ust vahetades ja 2 vahetamata jättes), nendest 4st viib alati 2 auhinnani, 2 mitte. Seega tõenäosus 2/4 ehk 1/2.

elukaz, Tartu tudengiüritus oktoobris? Ärge muretsega, mind EI SAA ümber veenda, jään 1/2-le truuks icon_wink.gif
PS Sellise mängu korraldamiseks olen isegi nõus õppelaenu võtma.

viimati muutis martin_kivi 21.09.2005 23:21:05, muudetud 1 kord
tagasi üles
Elof
HV Guru
Elof

sõnum 21.09.2005 23:21:50 vasta tsitaadiga

http://www.stat.sc.edu/~west/javahtml/LetsMakeaDeal.html
rigged ? icon_lol.gif
Ma ütlen - proovi 10 uksega varianti.

2. staadiumis on tal ainult 2 erinevat valikut, ent mõlemal valikul erinev tõenäosus olla "õige"

10 uksega on tal 10 mängust ust vahetades võimalus võita 1/9 ; mitte vahetades 1/10'st
tagasi üles
martin_kivi
HV veteran

sõnum 21.09.2005 23:22:39 vasta tsitaadiga

TanElofJ, jutt käib 3 uksega variandist icon_exclaim.gif
tagasi üles
elukaz
HV Guru
elukaz

sõnum 21.09.2005 23:23:35 vasta tsitaadiga

martin_kivi kirjutas:
elukaz, Tartu tudengiüritus oktoobris? Ärge muretsega, mind EI SAA ümber veenda, jään 1/2-le truuks icon_wink.gif
PS Sellise mängu korraldamiseks olen isegi nõus õppelaenu võtma.
Vaatame kui sõnapidaja mees oled (oled sa jee)
Ho Ho
HV Guru
Ho Ho

sõnum 21.09.2005 23:24:23 vasta tsitaadiga

martin_kivi kirjutas:
Vahet ei ole palju uuksi on. 3 korral paistab 1/3 vs 2/3 variant lihtsalt kõige paremin välja
tagasi üles
Elof
HV Guru
Elof

sõnum 21.09.2005 23:25:09 vasta tsitaadiga

martin_kivi kirjutas:

Ma saan aru, ent võibolla saad sa aru, et ükskõik kui palju uksi - kui vahepeal üks vale eemaldatakse siis lärgmises staadiumis on ühe võrra väiksem võimalus valida vale.
10 ukse puhul saab arvutades asja kätte, 3 ukse puhul minnakse intuitsiooniga rappa.
tagasi üles
martin_kivi
HV veteran

sõnum 21.09.2005 23:26:25 vasta tsitaadiga

Ho Ho kirjutas:
martin_kivi kirjutas:
Vahet ei ole palju uuksi on. 3 korral paistab 1/3 vs 2/3 variant lihtsalt kõige paremin välja

Uste arv ei muuda tõepoolest midagi.
Aga jääme siiski 3 ukse juurde.

Tundub, et vaielda pole enam mõtet.
Money talks, bullsh*t walks.
tagasi üles
Elof
HV Guru
Elof

sõnum 21.09.2005 23:31:36 vasta tsitaadiga

martin_kivi, kasutad terminit monty hall paradox, ent ise vaidled selle lahendusele risti vastu icon_confused.gif
http://math.ucsd.edu/~crypto/Monty/montybg.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Monty_Hall_problem
On ikka läbi loetud ?
tagasi üles
martin_kivi
HV veteran

sõnum 21.09.2005 23:33:42 vasta tsitaadiga

TanElofJ, võrdle oma toodud skeemi minu tabeliga. Ühes neist on põhimõtteline viga sees. Kui sa arvad, et mina eksin, siis luba mul iseennast tsiteerida:
martin_kivi kirjutas:
Money talks, bullsh*t walks.
tagasi üles
elukaz
HV Guru
elukaz

sõnum 21.09.2005 23:36:06 vasta tsitaadiga

Ma ei ole huvitatud väga paljudega raha jagama. Või siis otsid pappi juurde 1õppelaen versus 1 opponent?
näita postitusi alates eelmisest:   
uus teema   vasta Hinnavaatlus »  Naljakad juhtumised arvutimaailmast »  Veel üks probleem stiilis 0,9999999(9) = 1 :) mine lehele eelmine  1, 2, 3, 4, 5, 6  järgmine
[vaata eelmist teemat] [vaata järgmist teemat]
 lisa lemmikuks
näita foorumit:  
 ignoreeri teemat 
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse
sa ei või vastata selle foorumi teemadele
sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis
sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis
sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis
sa ei saa lisada manuseid selles foorumis
sa võid manuseid alla laadida selles foorumis

Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.