Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
autor |
|
Arvo Cobrietti
HV Guru

|
01.12.2004 17:27:00
Vajan nõuandeid fotode digitaalseks arhiveerimiseks! |
|
|
Nii, mõtlesin, et hakkaks vanu fotosid arhiveerima. Skännerina kasutada Canon 9900F. Niisiis ootaks nõuandeid, mis failiformaati ja dpi'd kasutada. Ise mõtlesin, et võiks olla tiff ja 400dpi sellisel juhul aga tuleks ühe 10*15 pildi suurus ca 10MB. samas saaks ju tiffi 50% ulatuses kadudeta kokku pakkida. ilmselt peaks skännerile ka mingi icc-profiili tõmbama/tegema, et värvid paigas oleks, või kas on sel üldse mõtet? Negatiivide skännimisel peaks ilmselt dpi suuremaks panema (1600?). ja siis veel, et mis seaded peaks skänneris üle vaatama, et võimalikult originaalilähedane jääks foto, Photoshopis saan ju unsharp maskid ja asjad ju hiljem ka ise tarkvaraliselt teha kui vaja. Ja kui midagi veel peaks jälgima siis võib seda muidugi öelda.
tänan
|
|
Kommentaarid: 39 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
0 :: |
1 :: |
37 |
|
tagasi üles |
|
 |
ihvike
HV Guru
|
01.12.2004 17:33:53
|
|
|
Profiilidega pole mõtet mässata, skännimistulemus ei vasta nigunii originaalile ja värvid peab pärast paika keerama. Üldiselt piisab sellest, kui musta värvi ajad mustaks (paberil on praktiliselt võimatu täiesti musta tooni saada ja seetõttu jääb skännitulemus alati hall) ja ülejäänu umbes nii nagu paberilt vastu vaatab. Negatiivi skännimiseks peab olema negatiiviskänner, muidu pole arhiveerimisel mõtet. Negatiivid kestavad praktiliselt eluaja ja neid võid vabalt arhiveerida kusagil kapis karbi sees seniajani, kui oled piisavalt rikas, et lasta neid laboris skännida või negaskänner osta.
|
|
Kommentaarid: 12 loe/lisa |
   |
12 |
|
tagasi üles |
|
 |
ObiWan Kenobi
Kreisi kasutaja
|
01.12.2004 17:55:31
|
|
|
Ise salvestan digikaamera failid maksimaalsuurusega 300 dpi-ga TIFF-is. mõnikord ka LZW kompressiooniga. Ise skännimine suht aeganõudev asi - ise küll ei viitsiks asjaga tegeleda. Parem hoia natsa raha kokku ja lase kuskil Frontieril asi plaadile tõsta. Suurema koguse puhul saad kindlasti hinnast alla ja saad ka skaneerimist ajas nihutada. Samas Frontier skaneerib diakat hirmus nutuselt , kui talle pole lisatud õiget profiili.
Ise skaneerimise puhul olen Ifikesega ühte meelt - unusta need profiilid ja mudi pilt paika kasvõi AutoColori, AutoLeveli või Curves abil.
Ise lisan mõnikord ka ühe Sharpeni , eriti digikaamera faili puhul.
Arhiveerimisest niipalju , et mina hoidun DVD-dele salvestamisest ja piirdun CD-dega. Salvestan kiirusega max. 8X.
Terv. Raivo
_________________ Let the Force be with You ! |
|
Kommentaarid: 22 loe/lisa |
   |
20 |
|
tagasi üles |
|
 |
Arvo Cobrietti
HV Guru

|
01.12.2004 17:59:38
|
|
|
tsitaat: |
Negatiivi skännimiseks peab olema negatiiviskänner, muidu pole arhiveerimisel mõtet.
|
sa mõtled selle all siis sellist skännerit mis ainult negatiivide skännimiseks mõeldud, mitte komboseadet?
et värvid paika keerata, selleks peaks olema monitor korralikult kalibreeritud, muidu asi jälle nihkes.
|
|
   |
37 |
|
tagasi üles |
|
 |
ihvike
HV Guru
|
01.12.2004 19:19:20
|
|
|
Monitori kalibreerimiseks piisab üldiselt sellest, et paned ta 6500'K peale ning mingi suvalise halltoonide skaalaga brightness/contrast paika (näiteks see, mis fotokala esilehel on, käib täitsa hästi). Negaskänneri all mõtlen ma jah sellist riista, mis on mõeldud ainult nega/slaidi skännimiseks. Nende flatbedide resost ja kvaliteedist jääb sellise asja jaoks väheks.
|
|
   |
12 |
|
tagasi üles |
|
 |
Tõnu
Kreisi kasutaja
|
01.12.2004 23:47:06
|
|
|
ihvike kirjutas: |
Monitori kalibreerimiseks piisab üldiselt sellest, et paned ta 6500'K peale ning mingi suvalise halltoonide skaalaga brightness/contrast paika (näiteks see, mis fotokala esilehel on, käib täitsa hästi). Negaskänneri all mõtlen ma jah sellist riista, mis on mõeldud ainult nega/slaidi skännimiseks. Nende flatbedide resost ja kvaliteedist jääb sellise asja jaoks väheks. |
see pole kellegi kalibreerimine. heledus/kontrast sul värve ei mõjuta.
|
|
Kommentaarid: 92 loe/lisa |
   |
89 |
|
tagasi üles |
|
 |
ihvike
HV Guru
|
02.12.2004 00:46:30
|
|
|
Tõnu kirjutas: |
see pole kellegi kalibreerimine. heledus/kontrast sul värve ei mõjuta. |
Huvitav, kus ma seda väitnud olen, et heledus/kontrast värve mõjutavad? See, et molu 6500 peale ja heledus/kontrast paika pole tõesti mingi iminappadega viguriga professionaalne kalibreerimine, olen ma nõus, aga üldiselt tavakasutajale täiesti piisav.
|
|
   |
12 |
|
tagasi üles |
|
 |
Petz
HV Guru
|
02.12.2004 02:04:37
|
|
|
mis seaded peaks skänneris üle vaatama, et võimalikult originaalilähedane jääks foto |
Skännisin ka kunagi ühe portsu vanu slaide. Enne katsetasin päris pikalt mõistlike variantide otsingul. Seoses monitori väsimisega tuli pikem vahe sisse ja hetkel täpselt seadeid (CanoScan2700F) ei mäleta, aga vaatan et suuremad failid on suurusjärgus 3600x2400 px ja 1-2 MB (jpg). Enamus pilte, mis pole väga ajaloolise väärtusega, veel väiksemad. Mingit silmaga nähtavat vahet küll ei tuvastanud tiffidel ja jpg-del. Filmi teralisus ja ebateravus hakkab ennem segama.
Kui hiljem nagunii pilte arvutis vaatad, pole mõtet mingeid 15 megaseid faile hoida.
Skännimine ise väga aeganõudev töö, kui iga pildi juures värvi- ja heledusbalansid enam-vähem paika panna. Vuescan on hea programm selleks otstarbeks.
|
|
Kommentaarid: 81 loe/lisa |
   |
75 |
|
tagasi üles |
|
 |
namstoop
HV Guru

|
02.12.2004 10:52:23
|
|
|
ihvike kirjutas: |
Tõnu kirjutas: |
see pole kellegi kalibreerimine. heledus/kontrast sul värve ei mõjuta. |
Huvitav, kus ma seda väitnud olen, et heledus/kontrast värve mõjutavad? See, et molu 6500 peale ja heledus/kontrast paika pole tõesti mingi iminappadega viguriga professionaalne kalibreerimine, olen ma nõus, aga üldiselt tavakasutajale täiesti piisav. |
ma võin vist oma koduse kuvari rahulikult ära visata, ükskõik mille peale on värvid, heledus ja värk peab põhjas olema, et vähegi mingi heledam toon oleks... 6500 jäi ikka eirkuradikollane...
_________________ verba volant, scripta manent
Hoiatus! Olen sinu postituses olevate lolluste ja nõmeduste vastu allergiline. Lolluste ilmnemisel võib kaasneda raskekujuline sarkastiline reaktsioon. |
|
Kommentaarid: 72 loe/lisa |
   |
3 :: |
63 |
|
tagasi üles |
|
 |
ihvike
HV Guru
|
02.12.2004 11:03:07
|
|
|
namstoop kirjutas: |
ma võin vist oma koduse kuvari rahulikult ära visata, ükskõik mille peale on värvid, heledus ja värk peab põhjas olema, et vähegi mingi heledam toon oleks... 6500 jäi ikka eirkuradikollane... |
Võibolla sul on tarkvaraliselt värvustemperatuur paigast keeratud. Tarkvaralisele lisaks monitorist 6500 peale panemine võibki siis pildi kollaseks teha. Juhul kui monitorist valitud 6500 juures on pilt kollane, siis tasub otsida selliseid settinguid, et valge ja neutraalhall tunduksid ilma igasuguste varjunditeta. Kui monitor valget värvi välja ei anna, siis on ta tõesti vaja minema visata. Üks väga hea koht igasuguse värvihalduse ja kalibreerimise info leidmiseks - http://www.drycreekphoto.com/ tasub lugemist
|
|
   |
12 |
|
tagasi üles |
|
 |
Arvo Cobrietti
HV Guru

|
02.12.2004 11:29:21
|
|
|
mõnikord ka LZW kompressiooniga.
|
on see kadudeta? tahaks mingit kompressiooni ka saada, sest rar'ides läheb ta 50% ultuses kokku. jpeg kompresioon ma usun on mõningaste kadudega. ja siis selline küsimus tiff'i eripärast, et kas mitmekordsel ülesalvestamisel tiff'i kvaliteet halveneb nagu jpeg'l. jpeg ju n.ö. arvutab pildi ümber iga kord.
|
|
   |
37 |
|
tagasi üles |
|
 |
sf
Kreisi kasutaja

|
02.12.2004 11:46:24
|
|
|
LZW peaks tõesti kadudeta olema.
_________________ pea kinni puu sees |
|
Kommentaarid: 14 loe/lisa |
   |
13 |
|
tagasi üles |
|
 |
lennu
HV kasutaja
|
02.12.2004 16:02:19
|
|
|
soovitan ühendust võtta kasutaja missomaaga....tal on fotodega palju kogemusi ja ta pakub ka digitaalteenuseid
|
|
Kommentaarid: 11 loe/lisa |
   |
7 |
|
tagasi üles |
|
 |
3001
Kreisi kasutaja

|
29.04.2005 13:47:59
|
|
|
selle arhiveerimisega on selline asi et kui neid slaide/negasi on palju siis ei viitsi neid keegi korralikult skännida - see võtab lihtsalt meeletult aega
ja kui seda teha nii kiiruga siis need pildid kõlbavad netti ülesepanemiseks aga mitte printimiseks (ok 10*15 venitab välja)
minu meelest on arvutisse kartoteegi tegemine väga mõttekas asi et nagu nii kui printimiseks läheb otsid originaal nega välja ja siis ei ole mõtet mingeid 10MB tiff faile hoida lass olla nad jpgi
tegelikult tiff ja jpeg vähe tuleb siis välja kui hakkad neid töötlema ja siis on juba kasulik minna 16bit peale üle
teine asi on et kui skänner on 300dpi siis ei ole mõtet faile salvestada mingi 1600dpiga sa võid neid faile ka photosohpis suuremaks venitada tulemus on sama
profiilidega on selline asi et peab teadma mis sa teed - selle pärast et profiili võib failile ka hiljem külge kleepida aga kui alguses valesti teed ja muudad värvid lõplikult ära ja profiil oli vale ei jõua sa ennast ära kiruda
profileerimiseks on olemas spetsiaalsed slaidid ja negad Kulbertis pidid need olemas olema
- aga nii koduseks kasutamiseks ei ole vist mõtet
_________________ Strobist |
|
Kommentaarid: 15 loe/lisa |
   |
12 |
|
tagasi üles |