Avaleht
uus teema   vasta Tarkvara »  Linux & UNIX »  linux ja nVidia draiverid märgi kõik teemad loetuks
märgi mitteloetuks
vaata eelmist teemat :: vaata järgmist teemat
Hinnavaatlus :: Foorum :: Uudised :: Ärifoorumid :: HV F1 ennustusvõistlus :: Pangalink :: Telekavad :: HV toote otsing
autor
sõnum Saada viide sõbrale.  :: Teata moderaatorile teata moderaatorile
otsing:  
Aeron
HV Guru
Aeron

sõnum 25.09.2026 09:29:37 linux ja nVidia draiverid vasta tsitaadiga

https://www.geeky-gadgets.com/steamos-nvidia-gpu-support/
Tundub, et asjad liiguvad üha paremuse suunas.
Kuidas hetkel seis on Nvidiaga:

HDR?
VRR?
DLSS?
Mis asjad korraga töötavad?
Perf hit vs windows?

Kommentaarid: 72 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 65
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
Supiplex
HV veteran
Supiplex

sõnum 25.09.2026 14:34:01 vasta tsitaadiga

Kuna Debian 14 testing ametlikud nvidia 550 pakid on päris pikalt uuendamata ja uute kernelite vastu osaliselt katki, siis ma uuendasin koduse arvuti hoopis nVidia cuda repo peale - ehk viimased draiverid tootjalt. Kernel on samamaoodi värske, ma saan aru et nad on seal 7.x seerias asju parandanud.
Kaasaegse mängu FPS vahe Windowsiga võrreldes pole enam märgatav (RTX 3070, FPS counter on ekraani nurgas). Vanade draiveritega pidin päris värske kraami @4K mängimiseks Windowsisse buutima, enam mitte.

Kommentaarid: 38 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 1 :: 34
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
Martüür
HV vaatleja
Martüür

sõnum 25.09.2026 21:14:38 vasta tsitaadiga

Ise olen samuti Debian forky kasutaja igapäevaselt ning olude sunnil 7.x kerneli peale üle minnes vahetasin NVIDIA cuda repoes olevale 615.x liinile.550 -> 615 mingisugune marginaalne vahe jõulduse kasvu osas oli, aga ei midagi maagilist, sest kaart ise (2080 Super) on juba vanakene. Framerate on pigem väga stabiilne ning veidraid stuttereid ei koge. Kõrvuti pole otseselt Windows vs Linux võrrelnud mänge - hetkel on Windows minust ka kaugeks jäänud -, aga kõhutunde järgi ütleks, et GPU heavy mängudel jääb see framerate enamasti ikka samasse auku, mõni frame sinna-tänna.
Kommentaarid: 1 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 1
tagasi üles
Aeron
HV Guru
Aeron

sõnum 25.09.2026 23:58:48 vasta tsitaadiga

Keegi Catchy või Bazzite'i või SteamOSi ka siin jooksutab?
tagasi üles
xpander
HV veteran
xpander

sõnum 27.09.2026 09:50:49 vasta tsitaadiga

-HDR töötab kui waylandi kasutad
-VRR toimib nii X11(limiteeritud 1 monitorile) kui waylandi(kõik MONITORID) all
-DLSS toimib. võimalus ka DLSS FG vanema seeria kaartidel sisse lülitada paari tweakimisega

ise linuxit aastast 2007 kasutanud ja enamik ajast nvidia raual. pole väga probleeme kohanud, kõik mida mängida tahtnud on jooksnud edkukalt. windowsi ei kasuta seega apples to apples võrdlust ei tea kuid tuttav kes sama kaardiga(RTX 3080) windowsi peal mängib on sisuliselt sama perfiga.

Cachy't, Bazzite või SteamOSi proovinud pole. Jooksutan Arch Linuxit cachyos kerneliga.

Aeron
HV Guru
Aeron

sõnum 27.09.2026 20:16:48 vasta tsitaadiga

ok, kas on midagi millest ma ilma jään oma 4080rtx-iga, kui ma linux peale kolin?
ma oletan, et nvidia enda softist, aga see mind eriti ei koti va perf overlay.

tagasi üles
xpander
HV veteran
xpander

sõnum 28.09.2026 08:30:58 vasta tsitaadiga

Aeron kirjutas:
ok, kas on midagi millest ma ilma jään oma 4080rtx-iga, kui ma linux peale kolin?
ma oletan, et nvidia enda softist, aga see mind eriti ei koti va perf overlay.

pole täpselt kursis mis nvidia soft windoozas teeb, kuid shadowplay asemel linuxis pead gpu-screen-recorderit kasutama näiteks
FPS overlay on nvidial olemas linuxis (enamik kasutavad steam overlayd või mangohudi), kuid see ei ole confitav, väike hall number ekraani nurgas.
igasugu settinguid on ka ilmselt puudu. linuxi all enamik on environment variables, kui miskit special confi vaja kasutada.
sharpness, filmgrain removal jms on olemas application profiles all (kuid see on väga halb UI disain seadistada). Suurem osa seadistustest/twiikimisest käib DXVK/VKD3D confi failidega kuna linuxi all directx tõlgitakse vulkaniks.

kõige lihtsam on sul lihtsalt järgi proovida ja vaadata ise mis sobib ja mis dealbreaker.

DigeBeni
HV Guru
DigeBeni

sõnum 28.09.2026 13:47:34 vasta tsitaadiga

Ma pole küll enam eriline mängur ja lauaarvuti on mängimist silmas pidades ka üsna ajale jalgu jäänud, kuid aeg-ajalt tõmban mõne lemmiku ikka käima.

Ütleks, et proton-vulcan kooslus on muljetavaldava arenguhüppe teinud, enamik mänge lihtsalt toimivad ja kui riistvara vähegi kaasaegne, siis ei pane isegi väga vahet tähele, vaid viletsamal raual tuleb natuke seadeid optimeerida, kuid üldjuhul on kõik riistvara võimekusele vastavalt mängitav.

Enda kogemuselt, polegi olnud suurimaks probleemiks niiväga mängud ise, pigem mängimiseks mõeldud perifeeriaseadmete seadistamine või mängude modifikatsioonid või muud mängimisega seotud pisut liialt win-spetsiifilised lisarakendused.

Aga üldiselt ütleks kah, et mida siin ikka arvata ja oletada, kui ei soovi eksisteerivas süsteemis midagi muuta, siis suvaline väike SSD lisaks arvutisse ja linux sinna peale. Windowsis paigaldatud mängukogu asukoha saab üldjuhul lihtsalt ette näidata ja anna aga minna.

Juhul, kui pole varem linuxiga palju tutvust teinud, siis soovitaks Fedora 44 KDE versiooni, selle riistvaraline tugi paistab olevat päris hea eelseadistusega, ei vaja üldjuhul lisaseadistusi, Steam peale ja see korraldab juba kõik edasi ise.

Aeron
HV Guru
Aeron

sõnum 28.09.2026 13:58:29 vasta tsitaadiga

Ma umbes nii plaanisingi, et usbc kettale installida kas Bazzite'i või CatchyOS'i või äärmisel juhul SteamOSi.
Midagi millel on siis ilmselt Wayland, et oleks HDR, VRR, DLSS jms vidinad olemas.
Ilsmelt mitte bazzite tegelt, sest see on immutable, mille osas olen natuke segaduses. TUndub hea asi kui on staatilinne töö keskkond, aga ma teen ikka loomkatseid jne ka.

tagasi üles
Martüür
HV vaatleja
Martüür

sõnum 28.09.2026 14:35:41 vasta tsitaadiga

Oleneb täiesti, et milline on sinu eelnev Linuxi kasutamise kogemus. Kui pigem pinnapealne, siis DigeBeni soovitatud Fedora pole üldse halb valik. Ma ise alati löön kõigele lihtsalt Debiani templiga peale - it's just working (good); nii serveris kui töölaul. Igasuguseid mikrooptimisatsioone saad nii Fedora/Debiani puhul samuti teha - custom gamingule orienteeritud kerneli kompileerimine on seal pigem viimane samm. Kui peaksin sinu nimekirjast midagi valima, siis pigem CatchyOS.
tagasi üles
DigeBeni
HV Guru
DigeBeni

sõnum 28.09.2026 14:57:09 vasta tsitaadiga

Jah, eks mu soovitus oligi sellest aspektist ajendatud, et pole mõtet alustada basseini sügavamast otsast, esmane prioriteet võiks ollagi lihtsama vastupanu teed minnes reaalse ja positiivse kogemuse hankimine.

Eks sealt edasi saab juba hakata vaikselt harutama, mis puudu või paremini võiks olla, idee poolest kõlbab pea iga tugevama taustaga linuxiline, kuid valikute tegemine eeldab siiski mingit eelnevat praktilist kogemust.

Aeron
HV Guru
Aeron

sõnum 28.09.2026 15:16:16 vasta tsitaadiga

I guess minu põhimure on gaming perf, sest olen õudukaid kuulnud 30-50% vahest vs Windows.
Samas, ma ise pole enam see gamer kes vanasti olin, aga ei viitsiks ka jännata eriti, et vahest midagi mängida.
It should just work, umbes nagu minu windowsi kogemus valdavalt gaming osas on.

See muu windowsi kogemus on see, miks ma kolida tahan. MS teeb MS asju, window ise on üks bloated ikalduv junn isegi kui hooldada regulaarselt jne.
Ma ei viitsi icon_smile.gif

tagasi üles
DigeBeni
HV Guru
DigeBeni

sõnum 28.09.2026 15:36:54 vasta tsitaadiga

Eks see ole jah valikute küsimus, kuid ega uuele süsteemile kolimine pruugi olla suisa lust ja lillepidu, seega ei maksa kohe spetsiaalseid linuxi versioone proovima hakata, sest kui varasem kogemus puudub, siis on üsna lihtne mõne mõttetu kännu taha kinni jääda ja kogu oma motivatsioon sellega tegelemisse ära uputada.

Fedorat soovitasingi seepärast, et see on teenimatult vähe tähelepanu saanud stabiilse ja hästi toetatud töölaualinuxina, mis peaks sobima väga hästi ka esmakogemuse hankimiseks.

Pealegi, reeglina ei jää keegi oma esimese valiku peale pidama, seega võiks olla esimene vähemalt töötav ja toimiv, kui ei midagi muud.

seal6ust
HV vaatleja

Autoriseeritud ID-kaardiga
sõnum 28.09.2026 16:34:09 vasta tsitaadiga

Kasutan nüüd gaming desktopi peal Linuxit ca aasta ja tulin täiesti nullist Windoss 10 pealt.

Alguses panin win kõrvale Bazzite. Google väitel pidi olema nagu SteamOS ja mängudega ühilduma jne. Kuna mu GPU on tänapäevases kontekstis suht antiik (2080ti) siis oli veidi jamamist draiveritega ja üldiselt ei meeldinud Bazzite UI/UX - kuidagi wannabe SteamOS üritas olla.
Bazzite kasutasin umbes kuu ja siis otsustasin proovida Minti. Klapp oli suht koheselt ja lasin windossi kõrvalt minema ja ainult Mint peale.

Siiani pole olnud suuremaid probleeme ja olen vahetusega rahul. On olnud juhuseid kus peab veidi "tweakima", proovima erinevaid draivereid, Steami launch optioneid lisama jne. aga isiklikult mind see teema huvitab niiet ei põe väga.
Kõige suuremad probleemid tekivad väga värskete või väga vanade mängudega ja enamus multiplayer mänge võib vist ka ära unustada(enamus anti-cheate ei toimi Linuxiga).
Läbi Lutris ja Heroic launcherite(3rd party) saab kõiki muid kliente ka kasutada(Epic, Battle.net jne.)

Nvidia vs Linux hullem kogemus on mul laptopis. Dualbootin win11 ja Ubuntu läpaka peal ja draiverite errorid on suht igapäevased. Pole siiani suutnud ära lahendada.

TL;DR
Linux toimib, kuid esimest korda mängu käivitades peab olema valmis natuke nokitsema. ProtonDB ja ChadGPT aitavad kõvasti.
Kommentaarid: 2 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 2
tagasi üles
Martüür
HV vaatleja
Martüür

sõnum 28.09.2026 17:49:26 vasta tsitaadiga

DigeBeni kirjutas:
Eks see ole jah valikute küsimus, kuid ega uuele süsteemile kolimine pruugi olla suisa lust ja lillepidu, seega ei maksa kohe spetsiaalseid linuxi versioone proovima hakata, sest kui varasem kogemus puudub, siis on üsna lihtne mõne mõttetu kännu taha kinni jääda ja kogu oma motivatsioon sellega tegelemisse ära uputada.

Fedorat soovitasingi seepärast, et see on teenimatult vähe tähelepanu saanud stabiilse ja hästi toetatud töölaualinuxina, mis peaks sobima väga hästi ka esmakogemuse hankimiseks.

Pealegi, reeglina ei jää keegi oma esimese valiku peale pidama, seega võiks olla esimene vähemalt töötav ja toimiv, kui ei midagi muud.

Kusjuures, huvitava faktina, Linus Torvalds ise kasutab igapäevaselt Fedorat.
tagasi üles
näita postitusi alates eelmisest:   
uus teema   vasta Tarkvara »  Linux & UNIX »  linux ja nVidia draiverid
[vaata eelmist teemat] [vaata järgmist teemat]
 lisa lemmikuks
näita foorumit:  
 ignoreeri teemat 
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse
sa ei või vastata selle foorumi teemadele
sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis
sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis
sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis
sa ei saa lisada manuseid selles foorumis
sa võid manuseid alla laadida selles foorumis

Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.