Kokku hinna trend on jätkuvalt üles ja kui sa tööl, siis pole päevase soodsaga midagi teha.
Suund gaasile on nii või naa loll. Lisaks pole rajatavad jaamad püsitööks.
Isegi 20% odavam leping annab võitu vaid poole vähem...tänaste hindadega
Huvitav, et päevane juhe on kallim kui öine juhe..... _________________ This message was sent from space using stargate
Inimene on troopiline AHV Aga kes on naine? Valge on ka inimene !
"Vaese inimese juttu räägid. Kui tundub kallis, siis on see kellelegi teisele mõeldud"
Huvitav, et päevane juhe on kallim kui öine juhe.....
Öösel on juhtmete järele nõudlus väiksem, võib osa kokku kerida. _________________ Tee inimesele lõke ja tal on soe üheks päevaks, pista ta põlema ja tal on soe elu lõpuni. (Terry Pratchett)
e.k spikker: muhk on kumer, lohk on nõgus.
Mis võegupakett jeesusel on mul 25A, kuumakse oli vist sama aga võrgutasud päev/öö mingi sent kõrgemad _________________ LehesFoto - Täis suvaklõpse ja muud
Fixi periood sai otsa, uue perioodi automaatselt pakutud hind ei tundunud suupärane. Läksin börsi peale. Maikuust saati on börsi keskmine ja enda tarbitud fixi keskmine põhimõtteliselt sama olnud, seega põhjust fixi varem lõpetamiseks ei näinud. Juunis tuli enda tarbitud keskmiseks 8.04s, börsi keskmine oli 7,99s. Väike vahe, samas, kui oleks tahtnud börssi juhtida, oleks pidanud tarbima päevasel ajal ja see oleks võrgutasudega vahet kahandanud, täpsemalt mudeldada ei viitsi.
6.32s on hetkel kwh börsi keskmine, ja ööpäeva lõikes on ikka väga suured käärid, täna öösel vastu homset on hinnas ligi 20x vahe. Kohe näha, et juhuelekter möllab. Aga mis sellest odavast elektrist kasu on, kui seda ei kulu. Isikliku tarbimise keskmine on hetkel 4.6s, kõik suuresti tänu autole, pmst ainuke suurelt juhitav asi majapidamises. Eks kuu lõpus teeb kokkuvõtte mitukümmend eurot siis ka säästa õnnestus võrreldes eelmise kuuga, kui veel fixi peal olin. August vast kannatab veel börsi peal olla, siis peab hakkama juba fixi vaatama. Muidu on niii, et suvel säästad paarkümmend eurot, et talvel ühe kuuga tonn hakkama panna.
Markos, pead börsielektri eelise ärakasutamiseks akumuleerivat võimsust lisama. Näiteks suurem boiler, kütteveele akupaak, elektrittarbivale püsikolale akupank&jaam&UPS.
Su aladimensioneeritud küttesüsteemil akupaagi lisamine annaks ehk enim võitu nii stabiilsuses kui odavama tunniga ette küttes.. ent jah, lisandused-ümberehitused ei tule tasuta..
Jändasin ka börsielektri ja soojaveeboileriga - ikkagi riskantne, just sellel ajal kui õhtused pesuskäigud hakkavad, on ka elektrihind laes ja viimasele ei tarvitse sooja vett enam jaguda..
Lahenduseks oleks suurem boiler aga ei mahu ära, või tõsta boileris veetemperatuuri. Mul seatud 63C peale, viimane piir, et ei hakkaks intensiivselt katlakivi koguma..
Kellelgi 15 minuti mõõtja ka elektrimüüa poolt on?, peaks elektriauto laadija paigaldusele mõtlema, igalpool reklaamitakse vaikimise seda 15 minuti hinna jälgimist aga mul mõõdab tunni kaupa.
Seda 15m mõõtjat vist ei saa tellida ka: https://elektrilevi.ee/et/blogi/mida-pean-teadma-15-minuti-mootmisest
Miski statistika järgi ärikliendid üle viidud 15 minuti peale aga eraklientidest pisku, vist ainult uuemad paigaldised ja enamus kliente viiakse üle 5 aasta jooksul vastavalt endiste arvestite "vananemisele" vahetatakse välja.
Selle järgi tuleks hakata kas ärikliendiks või olemasolev arvestit peaka aitama "kiiremini vananeda" kuidagi.. _________________ ---
Mul ei ole juuli algusest saadik üldse mingit mõõtmist toimunud, sain juhuslikult teada kui mõni aeg tagasi kontrollisin. Elektrilevi vabandas ilusti ja teatas, et mingi hetk tuleb montöör arvestit uurima, miks näite ei tule. Lubati teavitada kui kõik on korras, aga ausalt öeldes ei ole keegi rohkem ühendust võtnud...
pead börsielektri eelise ärakasutamiseks akumuleerivat võimsust lisama. Näiteks suurem boiler, kütteveele akupaak, elektrittarbivale püsikolale akupank&jaam&UPS.
Su aladimensioneeritud küttesüsteemil akupaagi lisamine annaks ehk enim võitu nii stabiilsuses kui odavama tunniga ette küttes.. ent jah, lisandused-ümberehitused ei tule tasuta..
Mõttetu on midagi lisada, see ei tasu mitte kunagi ära. Lisaks on kõik teemad ja stsenaariumid juba läbi arvutatud ja mängitud. Pole siin mõistlik ei päikesepaneelid, ega akupangad, mingitest veepaakidest rääkimata.
tsitaat:
akupaagi lisamine annaks ehk enim võitu nii stabiilsuses kui odavama tunniga ette küttes
Ettekütmiseks peab võimsust olema ÜLE ja mingil külmal perioodil on sul seda kõike muud, aga mitte üle. Mul on väga ülbe börsihinna järgi ettekütmist teostav süsteem, seisab kasutult, sest see ei toimi. Niipea, kui temps langeb -10 ja alla selle on hambad, enam ei küta sa midagi ette. Muul ajal võib natuke lolli mängida ja heal juhul mingi sendi kokku hoida, kui sedagi. Tapad vaid soojuspumpa ja ei muud.
Päiksepaneelist ei tasu autot laadida? Või pole kunagi kodus kui päike paistab?
Peab päris suur park olema, et täis saada akut _________________ This message was sent from space using stargate
Inimene on troopiline AHV Aga kes on naine? Valge on ka inimene !
"Vaese inimese juttu räägid. Kui tundub kallis, siis on see kellelegi teisele mõeldud"
Kellelgi 15 minuti mõõtja ka elektrimüüa poolt on?, peaks elektriauto laadija paigaldusele mõtlema, igalpool reklaamitakse vaikimise seda 15 minuti hinna jälgimist aga mul mõõdab tunni kaupa.
Mul mõõdab küll 15 minuti kaupa. 19. juuli näituseks. _________________ The sh*t has hit the fan.
Päiksepaneelist ei tasu autot laadida? Või pole kunagi kodus kui päike paistab?
Ei tasu, va juhul, kui paneelid ja inverteri kusagil tasuta saaks, siis hoiaks kuus mõnikümmend eurot kokku ehk. Kuu on peaaegu läbi, elektrit on kulunud selle aja peale massiivse 33 eur eest ja seal sees on kogu majapidamine + auto. Kuu lõpuks tuleb äkki 40 ära ikka :p Ühe korra peab ehk autot laadima veel, see nädal on kuidagi nutune, nädavahetusel lõin aku odavat päikest silmini täis täna käisin kinos, ikka 92% soc veel. Sellel nädalavahetusel laadima ei pea ilmselt. Tegelt on mingi kogus sularaha tekkinud, peaks kupüür haaval automaati viima nii, et võtan ühe korraga kümneka, viin ära ja siis sõidan järgmisele järele, automaat on 7km kaugusel.
mina võtsin talvel fix hinnaga paketi 6'ks kuuks arvestusega, et suvel lähen üle börsipaketile. No pole veel näinud mõtet, kuna suuremad tarbimised on hommikul ja õhtul. Enamuses on sel ajal üle fix hinna.
See, et päeval on 0'i lähedane mind ei päästaks, kuna siis on tarbimine ka olematu.
ja kui võrdlesin eelmist aastat, kui suvel oli börs, siis arved olid praktiliselt samad. Raha võetakse nii või teisiti ära _________________ Kes meie maale tulnud on ja kellel siin ei meeldi –
me rajad lahkelt lahti on, las minna, kui ei meeldi /Hando Runnel
Ellu jääb see, kes oskab oma kätega midagi valmis teha
Elektriauto laadimiseks oma paneelid tundub pigem just ebamõistlik. A'la miski päevase 50-60 km sõiduulatuse - 10-12kWh ainult vajaks ööpäevas (aastane läbisõit 18-20000km) tagasilaadimiseks piisaks ca 10 paneelist, mille süsteem nullist paigalduse hind pigem sinna 4-5k€ kanti - enamik meist ei ole teemas sees, ise ei oska otsida odavat paneeli, inverterit, ega ise ei turni katusel ega vea juhtmeid..
See eeldaks, kui päike paistab saab sõiduk kodus laadida. Veel suuremaks miinuseks, kui päike paistab on ka elektribörsihind odav.
Selles skeemis tunduks ennem mõistlikum rahapaigutus teha akudesse, kus laed odavat börsihinda ka öösiti ja talviti - ja kasutad siis kas EV sõiduki laadimiseks või majapidamises.
Ise plaanin lihtsalt kodus laadida, kuna kodukontor ja ise&auto palju kodus saan ka lisaks öisele börsihinnale ka vajadusel-tahtmisel päevaseid hindu püüda.
Praktikas pigem arvan, et öistest piisab, lisaks kahetariifsel hoiab öösel võrgutasude pealt kokku.
Millegipärast skeptikute arvamise järgi tuleb pidevalt akut nullist täis laadida ja see esitab keerulised-kulukad nõuded nii päikesepargi suurusele kui kodusele elektriliitumise võimsusele.
Praktikas elektriautode kasutajad ei sõida igapäevaselt oma akut tühjaks.. Ka need kellel kodune laadimisvõimalus puudub, väidavad akutühjenemise ärevusest üle olla saanud ja pea mitte ka 40-50% akuga minema laadimisjaama, vaid lastakse aku isegi 5-10% enne kui juhtme otsa järgi vaatama hakatakse. _________________ ---
Kui börsihind on 0, siis elekter maksab sulle seinast ikka 6-10 senti
4-5k on ulme nii väikse asja eest, reaalselt. Siin ju kõik targad ja säästjad ja odavaimate asjade otsijad koos, nüüd siis järsku selline võrdlus ei sobi. Täitsa avalikult müüakse Eestis ülisoodsalt neid komponente. Kes tahab see saab.
Isetegemine. Mul maksab maja pool milli. Ma EI VÕTA seda vastutust enda kanda puhtalt põhimõtte pärast. Mitte, et ma ei oskaks teha või midagi, aga ma delegeerin selle vastutuse igal juhul ära, ehk eelistan kolmandat osapoolt, kes vastutuse võtab misiganes põhjusel midagi juhtuda võiks. Kindlustusfirmad on väga altid näpuga järge ajama, kui on võimalik maksmisest keelduda, see on EELDUS, mis peab alati olema sellistes asjades. Oleks siis mingi tõsine kasu mängus, risk lihtsalt ei tasu ära ja, kui teed by the book, siis ei tasu majanduslikult ära, kogu lugu.
Tuletan siinkohal meelde, et maapinnale paigaldatud paneele käsitletakse, kui eraldiseisvat elektritootmisrajatist, vajalik on ehitusprojekt ja ehitusluba, vahel ei lubata miljööväärtuslikku piirkonda seda üldse paigaldada. Lisaks muudab alusraam ja vundament selle rajatise kindlasti katusepaigaldusest kallimaks. Lisaks on mingisugune paneelihunnik aias määramatult kole. Raha tuleb teenida ikka mõistlikumate vahenditega, soovitatavalt passiivselt, siis jaksab ka elektri eest maksta.
Ei usu. Küsid käibeka tagasi? Taastuv, aktsiis, marginaal, varustus ja tasakaal annavad mul täpselt 3 senti kokku, sinna võrgutasu juurde. _________________ Ma ei saa sellest aru, järelikult on see vale.
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse sa ei või vastata selle foorumi teemadele sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis sa ei saa lisada manuseid selles foorumis sa võid manuseid alla laadida selles foorumis
Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.