Avaleht
uus teema   vasta Uudised »  Hinnad »  Eestit ähvardab uus maks, mis võib muuta koduseadmed märgatavalt kallimaks märgi kõik teemad loetuks
märgi mitteloetuks
vaata eelmist teemat :: vaata järgmist teemat
Hinnavaatlus :: Foorum :: Uudised :: Ärifoorumid :: HV F1 ennustusvõistlus :: Pangalink :: Telekavad :: HV toote otsing
autor
sõnum Saada viide sõbrale.  :: Teata moderaatorile teata moderaatorile
otsing:  
Tanel
HV Guru
Tanel

Autoriseeritud ID-kaardiga
sõnum 02.07.2026 17:45:12 Eestit ähvardab uus maks, mis võib muuta koduseadmed märgatavalt kallimaks vasta tsitaadiga

Euroopa Komisjon on tulnud välja ettepanekuga kehtestada liikmesriikides, sealhulgas Eestis, uue tasuna elektri- ja elektroonikaromude tasu, mille kohaselt peaksime Brüsselile hakkama maksma kaks eurot iga kogumata elektroonikaromude kilogrammi eest.

See muudab elektroonikaseadmete hinna kallimaks, suurendab ettevõtete kulusid ja põhjustab Euroopa ühisturul segadust.

Kogumata romude hulka ei ole kuidagi võimalik kindlaks määrata, olgu need arvutid, külmkapid või muud seadmed. Eelnõu järgi hakatakse seda tegema arvutusmeetodi abil, võrreldes mõni aasta varem turule lastud seadmete hulka kokku kogutud elektroonikaseadmete omaga – nii palju kui nende vahe tuleb, nii palju peab Eesti hakkama Brüsselile ka maksma.

Loe edasi: https://majandus.postimees.ee/8500589/eestit-ahvardab-uus-maks-mis-voib-muuta-koduseadmed-margatavalt-kallimaks

Kommentaarid: 465 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 5 :: 7 :: 362
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
purexl
HV kasutaja

sõnum 02.07.2026 21:02:59 vasta tsitaadiga

miks meil seda EU üldse vaja on?
Kommentaarid: 2 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 2
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
psauce
HV veteran

sõnum 02.07.2026 21:06:41 vasta tsitaadiga

"Euro hinda ei tõsta." icon_cool.gif
BA79
Kreisi kasutaja

sõnum 02.07.2026 22:04:16 vasta tsitaadiga

Mhh jah. Tundub, et see on lõpu algus. Kusagilt ei osata enam raha koguda, ainult kõige nõrgematelt ja vaesematelt. Kui Nõukogude Liit lagunes muuhulgas ka seepärast, et lõpule eelnevatel aastatel varastati riik paljaks siis antud juhul pressitakse raha välja ehk vaesustatakse lihtrahvast.
Arvata on, et see tõstab liiduvastasust, mis lõppeb lääneliiitlaste jaoks katastroofiliselt, märatsev rahvas võib sundida poliitilist eliiti astuma samme liidust väljaastumiseks kui poliitiline eliit ei taha võimust ilma jääda. Kui lihtinimeselt kõik ära võtta on tal jumala savi mis edasi saab.
Prantsusmaal asi juba susiseb, toimuvad liiduvastased meeleavaldused ja nõutakse Frexitit. Piisab sellest kui 2-3 suuremat liidu liiget välja astuvad ja liit laguneb sest pole enam see, mis ta olema peaks sest ilma suurte liikmeteta pole ka globaalsel areenil mingit mõjuvõimu- EU on niigi välispoliitilisel tasandil suht nõrgaks jäänud, ent liikmesriikide nagu Saksamaa, Itaalia ja Prantsusmaa väljaastumise korral ei jää suurest Liidu mõjuvõimust midagi järgi.
tagasi üles
mina634
Kreisi kasutaja
mina634

sõnum 03.07.2026 11:19:52 vasta tsitaadiga

.. kui prantsusmaa või saksamaa eurotsoonist välja astuvad - siis eurost on saanud nõrk raha.. sel juhul tuleks hankida CHF - šveitsi franke..
tagasi üles
BA79
Kreisi kasutaja

sõnum 03.07.2026 12:05:00 vasta tsitaadiga

mina634, CHF-is ei arveldata väga. Ma pakun, et kui euro laguneb ja käibelt kaob, on enamik eurotsooni liikmeid sunnitud taaskäibele võtma rahvusvaluutad. See muidugi pöörab kõik pea peale ja ma arvan, et nõrgema valuutaga riikides on ainus variant ellujäämiseks omada krüptot. Krüptot saab dollarite vastu vahetada parema vahetuskursiga kui nõrga rahvusvaluuta eest.

Eesti kroon muidugi nt aastal 2030+ oleks täielik katastroof meie ühiskonnale ja majandusele. Väärtus null tänapäeval. Ennekõike inflatsiooni pärast.
tagasi üles
Tanel
HV Guru
Tanel

sõnum 03.07.2026 12:16:59 vasta tsitaadiga

No kui EL laguneb, kaob ka ideoloogiline CO2 maks.
Kuigi mine tea, Eesti ametnikud on kõigeks võimelised.

tagasi üles
BA79
Kreisi kasutaja

sõnum 03.07.2026 12:22:09 vasta tsitaadiga

Tanel, EL lagunemisega kaovad paljud kaudsed maksud ja lollakad määrused ning direktiivid. Aga ei usu, et elu Eestis palju lihtsamaks muutuks, sest ilma EL-ta jääb Eesti päris üksi ja on raskes seisus sest ei ole globaalsel tasandil konkurentsivõimeline- meil pole midagi eksportida ei tehnoloogilisest vaatest ja ka maavarade poolest, isegi fosforiit on maha kantud.
tagasi üles
napoleon
Unknown virus
napoleon

sõnum 03.07.2026 12:30:25 vasta tsitaadiga

Kui maksu kogub Brüssel, siis huvitav ka Brüsseli onud ja tädid tulevad metsaaluseid ka sinna veetud sodist koristama. Kuidagi selline imelik maks, mis mingit eesmärki keskkonna osas ei täida.

Seda teoorias saaks muidugi rakendada sarnaselt pandipakendile, kuid sellega on mitu "aga".
Kommentaarid: 78 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 60
tagasi üles
ummiq
HV veteran
ummiq

sõnum 03.07.2026 12:49:12 vasta tsitaadiga

Hahahahahaha.. Soodustame ökokatastroofi süvenemist. Uskumatu. Kui TV eluiga on arvutuslikult kolm aastat. KOLM AASTAT! icon_biggrin.gif Ma olen elus ostnud ühe uue TV. Riigi silmis olen väga suure kuluga! Ma olen romula! Tekitan riigile kahjumit. Riik oleks väga õnnelik, kui ma viiks oma 4 töötavat LCD TV-d kaalule, maksaks selle kaalule viimise eest ja ostaks uued TV-d koju.

Uskumatu ikka..

Kui tahavad romusid vähendada, kehtestagu 7 aastane garantii seadmetele. Aga ei saa ju.. siis on majanduskatastroof- enamik firmasid läheks 2-3 aastaga pankortti icon_smile.gif

Kuni raha juhib, seni ei muutu looduse jaoks midagi paremaks.

Kommentaarid: 216 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 185
tagasi üles
degrass
HV kasutaja
degrass

sõnum 03.07.2026 12:57:11 Re: Eestit ähvardab uus maks, mis võib muuta koduseadmed märgatavalt kallimaks vasta tsitaadiga

Tanel kirjutas:

...
Euroopa Komisjon on tulnud välja ettepanekuga kehtestada liikmesriikides, sealhulgas Eestis, uue tasuna elektri- ja elektroonikaromude tasu, mille kohaselt peaksime Brüsselile hakkama maksma kaks eurot iga kogumata elektroonikaromude kilogrammi eest.

...

Järjekordne far-right kajakambrst pärit clickbait. Täiesti pseudoteema.

Tootjad võiksid toota seadmeid, mis kestavad märgatavalt üle garantiiaja, siis on neil vähem probleeme jäätmetega.

Tanel
HV Guru
Tanel

sõnum 03.07.2026 13:04:29 vasta tsitaadiga

degrass, majandus ei toimi nii.
See aeg kui autosid pärandati isalt pojale, on jäädavalt möödas.

tagasi üles
mina634
Kreisi kasutaja
mina634

sõnum 03.07.2026 13:16:02 vasta tsitaadiga

elon musk pakkus välja sellise teooria - et trükitagu raha otse inimestele, mitte riigikassale võlgateks

ma siin mõtlesin samuti, et ok - tõstku makse, lisage makse aga trükkige eu kodanikele otse raha juurde! näiteks: makse on nii palju, et 5000 euro eest, siis 5000 juurde: andku inimesele 10 000 eurot kuus ja siis võtke 5000 ära.
inimene ostab tavidist kulda, bitcoine, sp500 ja muud träni - ja käib ka hulgilaos ära - majandus kohe tõuseb kui iga inimsele jääb peale maksude 5000 kuus järgi!! pärast saab inimene ka rohkem kasu..

meetod on lihtne - trükkige keskpanga raha otse inimeste kontodele! [näiteks haigla maksud - kõik maksavad ühtset maksu aga mõni käib rohkem mõni vähem haiglas] kui inimene maksab ise haiglaskäimise kinni, kui on vähemalt 5000 kuus - siis oleks see õiglasem]

viimati muutis mina634 03.07.2026 13:23:22, muudetud 1 kord
tagasi üles
psauce
HV veteran

sõnum 03.07.2026 13:20:44 vasta tsitaadiga

mina634 kirjutas:
elon musk pakkus välja sellise teooria - et trükitagu raha otse inimestele, mitte riigikassale võlgateks

ma siin mõtlesin samuti, et ok - tõstku makse, lisage makse aga trükkige eu kodanikele otse raha juurde! näiteks: makse on nii palju, et 5000 euro eest, siis 5000 juurde: andku inimesele 10 000 eurot kuus ja siis võtke 5000 ära.
inimene ostab tavidist kulda, bitcoine, sp500 ja muud träni - ja käib ka hulgilaos ära - majandus kohe tõuseb kui iga inimsele jääb peale maksude 5000 kuus järgi!! pärast saab inimene ka rohkem kasu..

meetod on lihtne - trükkige keskpanga raha otse inimeste kontodele!

Teoorias hea, aga ei tööta. Esiteks krüpto ostmine ei tõsta majandust. Teiseks turumajandusalused - kui kõigil on raha rohkem, aga asju mida osta on sama hulk ehk siis nõudluse kasv tooks kaasa hinnakasvu.

degrass
HV kasutaja
degrass

sõnum 03.07.2026 13:20:57 vasta tsitaadiga

Tanel kirjutas:
degrass, majandus ei toimi nii.
See aeg kui autosid pärandati isalt pojale, on jäädavalt möödas.

Sest toote kvaliteet on olematu. Tootjad ei ole huvitatud toote kvaliteedi tõstmisest, kuna see vähendab tootmismahtusid, mis omakorda käivet ja kasumit.
See on otsene neoliberaalse maailmakorra ja Lääne Maailma deindustrealiseerimise tulem. Ei ole normaalne, et toode kestab ainult olematu garantiiaja lõpni, et siis uus osta. See ole jätkusuutlik.

Palun võrdle viimase 50 aasta majanduskasvu ja inflatsiooni numberid (kumulatiivselt). Lääne ühiskond vaesub.

bugbrake
HV kasutaja

sõnum 03.07.2026 13:22:32 vasta tsitaadiga

Tanel, huvitav kui jätkusuutlik, pikemas perspektiivis on majandus, mis on ülesse ehitatud ainult majandus kasvule ja järjest suurenevale tarbimisele.
napoleon
Unknown virus
napoleon

sõnum 03.07.2026 13:24:56 Re: Eestit ähvardab uus maks, mis võib muuta koduseadmed märgatavalt kallimaks vasta tsitaadiga

degrass kirjutas:

Tootjad võiksid toota seadmeid, mis kestavad märgatavalt üle garantiiaja, siis on neil vähem probleeme jäätmetega.

Mul ühel läpakal veel garantii paar kuud kehtib veel. Muul tehnikal on möödas, aga töötavad.
Kui odavat s_tta ei osta, siis väga suurt muret selle garantiiga pole kuigi alati võib mingi õnnetu isendi otsa sattuda.
Auto noh... sellele võib mingi hetk isegi uunikumi numbrit taotlema hakata, aga ka tip-top.

Kõik oleneb kuidas oma asju hoiad.
Kommentaarid: 78 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 60
tagasi üles
mina634
Kreisi kasutaja
mina634

sõnum 03.07.2026 13:47:36 vasta tsitaadiga

ja mis see praegune majandusteeoria ei ole sama asi või? riik trükib keskpanga keldris raha juurde.. [bitcoin on muidugi parem sellest]
--
eloni teooria on päris kasulik - kes käib haiglas, maksab ise [parandan natuke, elon mõtles vist kaugemas tulevikus kui ai ja masinad teevad ära enamuse töö..]
kes tahab tööle minna, teeb endal töötukassa abiga oma firma

mina olen selle teooriaga nõus - kui sul on poeg, siis maksad sõjaväekulud, kui tahad politsei kaitset, maksad otse makse. mida rohkem rahvas ise maksab, seda rohkem trükib riik inimeste kontole juurde..demokraatia ja riik kuulub ju rahvale!!!!!!!
tagasi üles
degrass
HV kasutaja
degrass

sõnum 03.07.2026 14:33:21 Re: Eestit ähvardab uus maks, mis võib muuta koduseadmed märgatavalt kallimaks vasta tsitaadiga

napoleon kirjutas:

Mul ühel läpakal veel garantii paar kuud kehtib veel. Muul tehnikal on möödas, aga töötavad.
Kui odavat s_tta ei osta, siis väga suurt muret selle garantiiga pole kuigi alati võib mingi õnnetu isendi otsa sattuda.
Auto noh... sellele võib mingi hetk isegi uunikumi numbrit taotlema hakata, aga ka tip-top.

Kõik oleneb kuidas oma asju hoiad.

See ei ole aga kõigis valdkondades nii. Kindlasti on erandeid, kuid minu silmis toodete kvaliteet üldiselt langeb.

BA79
Kreisi kasutaja

sõnum 03.07.2026 14:43:01 vasta tsitaadiga

Tanel, Isalt pojale ei peagi pärandama, aga üldiselt kui Eesti liiklusregistris oleva auto keskmine vanus on 15 aastat siis tegelikkuses sõidavad paljud 20+ vanuste autodega ja need sõidavad niikaua kui varuosi saada on ja kere läbi ei roosteta.

See rohehulluse tegelik kurjajuur ja suur prügiallikas on minu arvates hoopis odav tööstuskaup, mida Hiinas kokku pannakse. Peaaegu kõik majapidamis- ja elektritööriistad on nagu mänguasjad, kestavad 3 aastat, kui sedagi.
Ja sedasi hakata kümnist maksma Liidule kes on sellele olmeelektroonika prügi tootmisele ka omaltpoolt kaasa aidanud, on absurd- nemad tekitavad probleemi, aga seda lahendada ei oska ega taha- see raha ei lahenda seda probleemi, lihtsalt läheb mutiauku, aga mitte keskkonna hüvanguks. (Tolmuimejatele ja elektriseadmetele, sisepõlemismootoritele võimsuspiirangud jne) see kõik tingib sellise olukorra et tootjad peavad kvaliteedi arvelt järele andma, vastasel juhul pole võimalik nõudeid täita.
tagasi üles
mina634
Kreisi kasutaja
mina634

sõnum 03.07.2026 15:52:36 vasta tsitaadiga

psauce kirjutas:

Teoorias hea, aga ei tööta. Esiteks krüpto ostmine ei tõsta majandust. Teiseks turumajandusalused - kui kõigil on raha rohkem, aga asju mida osta on sama hulk ehk siis nõudluse kasv tooks kaasa hinnakasvu.

Hiina suudab euroopale toota piisavas koguses asju kui vaja - euroopa pakkugu hoopis neile kvaliteedi nõude tasuta teenuseid rohkem peale.
Igasugune majandusteooria, mida kool on kunagi õpetanud - enam ei toimi, eriti kui USA jookseb 40 trilljoni suuruse poole riigivõlg.

HIINA lasku venemaal sõda ära lõpetada kohe ja siis eu võiks kõik maksud hiina kaupadele nulli viia. euroopa trükkigu inimestele otse raha ja hiina pakub meile kaupu.
50% protsendilised maksud euroopa siseselt plekivad kõik kinni. toogu ka bitcoin ja bitcoin cash euro finantsüsteemi - näiteks brics kaupleb lääne dollarite jaoks bitcoini ülekandega, mis teeb need vajadusel otse dollariteks. seega vastuolu ei ole, eriti kui usa edendab pooles maailmajaos tokeniseeritud dollariga. BIS-i ülesanne on arendada mingi tagatise fond, mis kompenseerib üleliigse miinuse kinni.. nad niikuinii rahvast aastakümneid tüssanud..
tagasi üles
atari_
HV kasutaja
atari_

sõnum 03.07.2026 21:18:19 vasta tsitaadiga

no kui üldse, võiks siis mingi "taara hinna" asjadele peale lüüa ja oleks parmudel põhjust metsa alt eletkroonikaromusid korjata, kui nende eest rohkem kui niisama metall saaks. Suuremad kodumasinad niigi annavad vanarauas märgatavalt rohkem, tänu mootoritele ja peenem elektroonika võetakse vist tasuta vastu, kuna kuskil punktis on sellest võimalik väärtuslike materjale korjata ja mingit raha teha.

Mina näen pigem probleemina seda kuidas igasugused pealesurutud maksud tekitavad mingit värdmajandust, mis omakorda on nõrga võitu 'vundamendikivid' muule ettevõtlusele, mis selle otsa ehitatakse ja pärsivad EU üldist konkurentsivõimet. Kuna meil pole siin selliseid suurte rahadega startuppe nagu usas, on brüssel üks hea auk kust raha saada ja paljud ehitavad ärisid sellele.
kui üks hetk kaob nt mingid rohe dotatsioonid tuulikutele, aga on üles ehitatud tohutud pargid, mis tegelikult ise ennast ära ei majandaks, on järgmine jama. jne. Iga sellise maksuga, leiab keegi kuskilt uue võimaluse raha teenimiseks. Eriti kui need tehislikult tulusad ettevõtmised suudavad kuidagi ennast nii süsteemi sisse süüa, et ühel hetkel ei saa enam "vigaseid seaduseid / maksusid" parandada, kuna see tooks kaasa kaose muus majanduses, siis on jama.

Sahasrahla
HV kasutaja

sõnum 03.07.2026 21:33:11 vasta tsitaadiga

Minul tekkisid ka mõned küsimused:
    1. Miks Eesti ei täida kogumiseesmärke?
    2. Milline on suhe sorteeritud ja sorteerimata olme -prügi osas?
    3. Kui palju olmekäitleja sorteerib ja deklareerib erinevat liiki prügi?
    4. Kas tootjavastutusorganisatsioonide deklaratsioonid on korrektselt täidetud?
    5. Miks peab käitlejale peale maksma "soojuse ja elektrikoostootmisjaama" toorme eest?
    6. Miks on ~1.4 miljoni elanikuga riigis prügimajandus aastal 2026 probleem?
tagasi üles
BA79
Kreisi kasutaja

sõnum 03.07.2026 22:24:41 vasta tsitaadiga

Sahasrahla,
6. punkti üks võimalik seletus: Prügimajandus on otseselt seoses EU "kliimapoliitikaga"-seal on mängus suured rahad. Probleem on selles, et lõpptarbija ehk prügikäitluses "jäätmevaldaja" peab kõik kinni maksma, aga kust ta selle raha võtab, kui jäätmekäitluse tasu koguaeg tõuseb. 1. Juulist tõusis sorteerimata olmeprügi käitlushind 2kordselt. Kõik hinnad muudkui tõusevad, aga poliitikute ja euroametnike palka igaüks ei teeni. Nüüd plaanitakse lisaks nõuda olmetehnika iga kilo eest, mis järgmiseks- maksustame kõik pakendid lisamaksuga alates kilepiimast kuni vatitikkudeni... See viib lõpuks selleni, et normaalselt elada pole lihtsalt inimlikust vaatest enam võimalik- annad kogu teenitud tulu ära, endale midagi ei jää, aga nemad lasevad kõigi arvelt liugu ja söövad ennast täis! Selline asjade käik lihtsalt viib selleni, et kui normaalselt elada ei saa, tulevad rahutused, mässud, revolutsioon, sest on ka neid poliitilisi jõude kes teavad, et õigel ajal n.ö varjust välja tulles ja rahva poolele asudes on võimalik võimu haarata. Paraku see rahva poolehoid ei kesta kaua. Kui olukord maha rahuneb, kordub vana muster uuesti, lihtsalt "otsustajad" on teised nimed.
tagasi üles
näita postitusi alates eelmisest:   
uus teema   vasta Uudised »  Hinnad »  Eestit ähvardab uus maks, mis võib muuta koduseadmed märgatavalt kallimaks
[vaata eelmist teemat] [vaata järgmist teemat]
 lisa lemmikuks
näita foorumit:  
 ignoreeri teemat 
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse
sa ei või vastata selle foorumi teemadele
sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis
sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis
sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis
sa ei saa lisada manuseid selles foorumis
sa võid manuseid alla laadida selles foorumis

Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.