|
Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
| autor |
|
raul141
HV veteran

|
03.05.2026 08:43:17
|
|
|
Tegelikult see asi võiks euroopa piires töötada, isegi isiku tuvastamisena, ei pea reisile kaasa võtma. Jääb see plastikprügi ära. Põhimõtteliselt see ei olegi vaja väljastada id kaarti, politseis teed iga kümne aasta tagant pildi ja sõrmejäljed . Mingi väke summa haldamise eest, kõik võidavad.
| A.S. kirjutas: |
Aga rohkem polegi enamikel inimestel ju vaja. Saad Smart-ID tehtud, tegutsedki edaspidi sellega, võid nõmeda ID kaardi unustada.
| vigurvänt kirjutas: |
| Kui lülitada telefonis NFC sisse, avada smart-id äpp ja panna telefon vastu id-kaarti, siis igatahes mingit tilulilu häält teeb. |
Aga see tilulilu käib ju alati, pole mingit äppi avada/käivitada vaja?
|
_________________ dell somm ding mi poi |
|
| Kommentaarid: 22 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
0 :: |
22 |
|
| tagasi üles |
|
 |
A.S.
HV Guru
|
03.05.2026 08:56:00
|
|
|
| Aga tehti selleks puhuks ju "Eesti äpp" ja kui see peaks kogemata kombel kunagi tööle hakkama, jääbki plastikprügi vähemaks. Ma tean küll, et optimismiga ei maksa liiale minna, aga kõike võib ju juhtuda.
|
|
| Kommentaarid: 34 loe/lisa |
   |
34 |
|
| tagasi üles |
|
 |
BA79
Kreisi kasutaja
|
03.05.2026 20:07:20
|
|
|
Eesti äpp tahab mobiilset netti, aga mina enda isikutuvastuse eest pole nõus lisa maksma läbi mobiilse neti kuutasu (ei reisi nii tihti, et peaks mobiilset netti sees hoidma ja selle eest tühja maksma), kui ma nagunii juba kasutan kodust püsiühendust st juba maksan kaudselt selle eest, et ma ID kaardiga toimetan. Ma Mobiil-ID eest maksan juba (Allkirjastamise ja autentimise mugavus loeb, ka välismaal olles Mobiil-ID toimib suurepäraselt), sellest on mulle küll.
Välismaal juhtub üldiselt see, et kohalik politsei/piirivalve tahab kkagi pildiga dokumenti näha, ei hakka nemad andmebaasides tuhnima piiriületusjärjekorras inimeste kontrollimiseks. Isegi kui EU piires liikuda, on ID kaarti või passi siiski kohustuslik kaasas kanda vaatamata asjaolulue, et EU sisepiiridel piiriületust valdavalt ei kontrollita. Juhusliku või põhjusliku peatamise korral peab dokumenti ette näitama, kui pole viivad jaoskonda tuvastamisele+ võtavad sõrmejäljed ja teevad fotod selleks, et oleks märge olemas.
viimati muutis BA79 03.05.2026 20:13:00, muudetud 1 kord |
|
| tagasi üles |
|
 |
napoleon
Unknown virus

|
03.05.2026 20:10:44
|
|
|
| ot: |
| Mobiilse neti puudumine võib hoopis lisakulusid tekitada. Kui seda pole, siis ei saa ju Waze'i jooksutada ja võib trahvi saada |
|
|
| Kommentaarid: 78 loe/lisa |
   |
60 |
|
| tagasi üles |
|
 |
BA79
Kreisi kasutaja
|
03.05.2026 20:24:25
|
|
|
napoleon, Siis pole vaja kiirust ületada. Minu jaoks see politseinike asukoha mahamärkimine on mõttetu. Sellega peab lihtsalt arvestama, et tehakse rutiinset kontrolli või föönitatakse põõsas. Mina neid ei karda, sest ma pole paadunud kiiruseületaja ja rooli taha lähen ka ainult kainelt. Ma nt siiani Google Mapsi ja selle spidomeetriga hakkama saanud, st näen ära et auto spidomeetri ja GPS spidomeetri erinevust umbes 10 km/h. Seega kui sõita kuni10 km/h kiiremini auto spido järgi, ei juhtu üldiselt midagi. Google Mapsi saab ka offlines kasutada, pole vaja mobiilse data liigutamise eest maksta. Offline kaart alla tõmmata ja GPS-Only modes saab hakkama. Muidugi võib juhtuda, et Google Mapsi pakutud marsruudid pole kõige paremad võrreldes Waze'ga, aga see on tõesti juba OT.
viimati muutis BA79 03.05.2026 20:39:59, muudetud 2 korda |
|
| tagasi üles |
|
 |
A.S.
HV Guru
|
03.05.2026 20:26:16
|
|
|
| BA79 kirjutas: |
| Eesti äpp tahab mobiilset netti, aga mina enda isikutuvastuse eest pole nõus lisa maksma läbi mobiilse neti kuutasu |
Aga kui ei soovi, siis ei kasutagi, niisama lihtne see ongi. Ei kao see reaalne ID kaart ju mitte kuhugi.
|
|
   |
34 |
|
| tagasi üles |
|
 |
BA79
Kreisi kasutaja
|
03.05.2026 20:30:40
|
|
|
| A.S., Jah nii on ja nii jääb. Kui kunagi peaks arendatama selline lahendus mis oleks Offline aga samas kasutatav mobiilis, siis oleksin nõus kasutama, aga eraldi selle "mugavuse" eest maksta ei kavatse.
|
|
| tagasi üles |
|
 |
A.S.
HV Guru
|
03.05.2026 20:33:49
|
|
|
| Mõtled seda, et telefon muutuks lihtsalt NFC kaardilugejaks, suheldes vajadusel päris arvutiga WiFi või milleiganes vahendusel?
|
|
   |
34 |
|
| tagasi üles |
|
 |
napoleon
Unknown virus

|
03.05.2026 20:36:07
|
|
|
Selle Tallinna ühistranspordi kaardiga oli mingi nii offline lahendus, et isegi väljalülitatud telefoniga pidavat töötama. Paar korda proovisin, aga mingid ebamugavused sellega olid, lihtsalt oli ikka seda rohelist kaarti piiksutada.
Ilmselt ID kaardiga saaks miskit sarnast teha
|
|
   |
60 |
|
| tagasi üles |
|
 |
A.S.
HV Guru
|
03.05.2026 20:40:19
|
|
|
| Ühistranspordi kaardiga on vast see hea asi, et kaardil olev info on kõik loetav, ID kaardil on aga lisaks miskisugune krüptovärk kasutusel.
|
|
   |
34 |
|
| tagasi üles |
|
 |
BA79
Kreisi kasutaja
|
03.05.2026 20:52:55
|
|
|
A.S., Tehnilise külje pealt (vabandan ette, kui sõnastus pole tehniliselt korrektne või on võimatu): Mulle meeldiks see, kui ID kaardi virtuaalne koopia oleks telefonis , ma oleks kinnitatud läbi virtuaalse koopia aktiveerimise, mis tehtaks kasutades nt füüsilist ID-kaarti, Smart-ID või Mobiil-ID. Kui isik kinnitatud, siis rakendus jätab selle meelde, Kinnitusel võiks olla mingi krüpteeritud ID või digitempel. Korrakaitseorgani töötajate mobiilidel võiks siis olla rakendus, millega saab selle unikaalse digitempli või ID ehtsust kontrollida, kui on ehtne, peab korrakaitsja seda aktsepteerima, kui on mingi tõrge, siis ilmselt on vajalik füüsilise dokumendi esitamine. Suurim mure muidugi on seotud selle turvalisusega, et välistada kolmandate osapoolte ligipääsu sellele digitemplile. Ehk siis ma ei kujuta ette, kas tehniliselt selline lahendus oleks teostatav.
Mobiil-ID on ju sisuliselt pildita ID-kaart mobiilis. Midagi sellist, ent siiski võiks olla äpis täismõõdus ID-kaardi virtuaalne koopia mõlemast poolest ja oleks turvatud nii, et seda poleks võimalik kopeerida ehk teisaldada ühest telefonist teise (v.a juhul kui isik kaotab oma mobiili, siis peab lihtsalt uuesti aktiveerima).
viimati muutis BA79 03.05.2026 20:57:19, muudetud 1 kord |
|
| tagasi üles |
|
 |
A.S.
HV Guru
|
03.05.2026 20:57:28
|
|
|
Ei muutu üks tavaline telefon kunagi sama turvaliseks kui ID kaart. Kurb, aga tõsi.
Ja kas mobiil-ID pole mitte SIM kaardis, kuhu sisse tavakodanikul samuti asja pole? Aga selle sisse saaks ju tõesti ka ID kaardi sokutada, tehases muidugi.
|
|
   |
34 |
|
| tagasi üles |
|
 |
BA79
Kreisi kasutaja
|
03.05.2026 21:00:45
|
|
|
A.S., Jah, M-ID on SIM kaardil. M-ID kasutaja saab muuta koode ja deblokeerida PUK abil, kui M-ID on lukus mitme järjestikuse vale PIN sisestamise tõttu.
Aga kui me vaatame seda, kuidas tänapäeval on e-SIM kasutusel, kas ei saaks ID kaardi rakendust sarnasel viisil välja arendada?
Krüptograafiline turvalisus ilmselt saab olema suurim väljakutse.
|
|
| tagasi üles |
|
 |
A.S.
HV Guru
|
03.05.2026 21:03:16
|
|
|
| BA79 kirjutas: |
| kas ei saaks ID kaardi rakendust sarnasel viisil välja arendada? |
Kui on palju raha ja palju-palju tahtmist, siis vast ikka saab. Karta on, et momendil kumbagi eriti palju pole.
|
|
   |
34 |
|
| tagasi üles |
|
 |
napoleon
Unknown virus

|
03.05.2026 21:13:09
|
|
|
| Samas.... isegi kui see tehakse, siis füüsilisest kaardist ma loobuda ei tahaks. Isegi kui kiip koostööst keeldub, siis füüsilisel kujul isikut tõendava dokumendina kehtib see ikka. Muidugi võib kaart ka kaduda või hävida, aga suurem tõenäosus, et telefon mingi hetk koostööst keeldub ning siis oled ilma nii virtuaalsest id kaardist kui smart id-st. Kui juba nii inovaatiline oled, siis ilmselt on e-sim ka ehk pole isegi mobiili id-d. Ja siis oled mitte keegi ning hakka võimlema, et dokumendid taastada. Kui veel füüsilist pangakaarti ega sularaha varu ka pole, siis PUPU.
|
|
   |
60 |
|
| tagasi üles |
|
 |
A.S.
HV Guru
|
03.05.2026 21:24:37
|
|
|
| napoleon kirjutas: |
| Samas.... isegi kui see tehakse, siis füüsilisest kaardist ma loobuda ei tahaks. |
Miks sa peaksidki, sest kuni telefon pole kohustuslik, ei kao füüsiline ID kaart kuhugi, kasutadki seda lisaks telefoni poolt pakutavatele võimalustele.
|
|
   |
34 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Hiid
HV Guru

|
03.05.2026 21:28:01
|
|
|
Teete siin muudkui fafafa, aga keegi on saanud SmartID ära ka uuendatud?
Kuidas, step by step.
_________________ Hapud viinamarjad |
|
| Kommentaarid: 663 loe/lisa |
   |
3 :: |
512 |
|
| tagasi üles |
|
 |
napoleon
Unknown virus

|
03.05.2026 21:34:46
|
|
|
Proovisin uudishimust. Sain küll. Ma nüüd step-by-step ei mäleta, aga polnud keeruline.
Ainuke asi mida meeles pidada, et kui id kaardi nfc lugeja juurde paned, siis piiks ei tähenda veel et kõik andmed kätte sai. Tuleb kaardi seal niikaua hoida kuni ekraanile andmed ilmuvad.
|
|
   |
60 |
|
| tagasi üles |
|
 |
A.S.
HV Guru
|
|
   |
34 |
|
| tagasi üles |
|
 |
BA79
Kreisi kasutaja
|
04.05.2026 00:58:28
|
|
|
| napoleon, Head argumendid, nõustun täielikult. Ma arvan ka, et üks ei tohiks välistada teist ehk siis kui ühe isikutuvastusvahendiga midagi juhtub, saab kasutada teist (eri autentimisviisid ainult täiendavad teineteist). Isegi, kui tulekahju läbi dokumentidest ilma jääda, saab uued taotleda ja selles osas ei asenda füüsilist isikutuvastust (kohapeal klienditeeninduses) mitte miski. Dokumente ei väljastata, kui isikusamasus on kinnitamata.
|
|
| tagasi üles |
|
 |
Hiid
HV Guru

|
04.05.2026 04:58:21
|
|
|
Seal käisin esimese asjana. Sealt ei selgunud, miks ta ID kaarti ei loe. Käseb vastu telo hoida ja liigutada, nigu eesnahka, no nagu lahti taoks, aga nagu papitükki liigutaks, mingist piiksust pole juttugi
|
   |
512 |
|
| tagasi üles |
|
 |
indrpo
HV Guru
|
04.05.2026 07:30:14
|
|
|
Võibolla sellepärast, et ID kaart on veidi turvalisem kui "roheline kaart" mille ID tag lihtsalt millisekundiga loetakse.
NFC annab telefonist ID kaardile särtsu, kiip käima ja siis vajalikud võtmed ja pin kinnitus.
Teisalt see, et kasutaja üldiselt ei tea, kus telefonis see NFC raadio asub, Applel näiteks üleval servas.
Kaart peab üsna õiges kohas asuma, et toimiks. Äkki sellepärast nühitakse kaarti?
|
|
| Kommentaarid: 262 loe/lisa |
   |
2 :: |
228 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Hiid
HV Guru

|
04.05.2026 07:58:42
|
|
|
kus ta siis asub Samsung S23 ?
|
   |
512 |
|
| tagasi üles |
|
 |
indrpo
HV Guru
|
04.05.2026 08:10:32
|
|
|
| AI ütleb, et samsungi puhul on see taga täpselt keskel.
|
|
| Kommentaarid: 262 loe/lisa |
   |
2 :: |
228 |
|
| tagasi üles |
|
 |
A.S.
HV Guru
|
04.05.2026 10:02:23
|
|
|
| Hiid kirjutas: |
| Käseb vastu telo hoida ja liigutada, |
| Hiid kirjutas: |
| kus ta siis asub Samsung S23 ? |
Proovi siis pangakaardiga. Või mõne kliendikaardiga. Või... Neid "piiksuvaid" asjandusi peaks tänapäeval ju piisavalt palju olema, mitte küll jah kõigil.
| indrpo kirjutas: |
| Võibolla sellepärast, et ID kaart on veidi turvalisem kui "roheline kaart" mille ID tag lihtsalt millisekundiga loetakse. |
ID kaardil läheb jah sekund, enne kui piiks käib, nagu ka teistel kaartidel. Aga andmete lugemine on jah üsna natukene aeglasem kui bussikaardil.
|
|
   |
34 |
|
| tagasi üles |
|