praegune kellaaeg 24.04.2026 15:47:41
|
|
Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
| Kas AI-ga suheldes tuleks olla viisakas? |
| JAH, muidu muutume ise matsideks |
|
46% |
[ 57 ] |
| Põhimõtteliselt JAH, kuid kõrvalseisjale võib see tunduda veider |
|
20% |
[ 25 ] |
| EI, suundan pärisinimese ja arvuti vahel alati vahet teha |
|
25% |
[ 31 ] |
| EI, viisakus ongi iganenud asi ja parem on kui kaob. |
|
8% |
[ 10 ] |
|
| hääli kokku : 123 |
|
| autor |
|
mina634
Kreisi kasutaja

|
19.04.2026 17:03:00
|
|
|
| claude-opus-4.7 - mul on lightning walletis selle kasutamise võimalus - satside eest. (samas on kõik enamus maailma AI moodulid valikus)
|
|
| tagasi üles |
|
 |
Tanel
HV Guru

|
|
| Kommentaarid: 463 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
5 :: |
7 :: |
360 |
|
| tagasi üles |
|
 |
BA79
Kreisi kasutaja
|
21.04.2026 21:15:59
|
|
|
Tanel,
Nii on, tagantjärele tarkus isegi reaalses elus vahel ei maksa midagi, mis tehtud, seda tagasi ei pööra.
|
|
| tagasi üles |
|
 |
mina634
Kreisi kasutaja

|
22.04.2026 09:18:03
|
|
|
Mõtlesin, et lasen AI-l valmistada Knight Rideri 8bit nes versiooni:
Spoiler 
|
|
| tagasi üles |
|
 |
perenoel
Kreisi kasutaja

|
23.04.2026 00:13:24
|
|
|
Kas kellelgi hetkel veel Sora töötab? Minul igal juhul juha eilsest mitte - hakkab justkui tegema ja siis umbes minuti pärast tuleb teade: 'There was an unexpected error running this prompt'. Kui selline käitumine on erandlik, võiks hakata uskuma, et minu urgitsevad Soraga suhtlevad promptid seda tingisid.
EDIT: Avastasin, et VIDEOSID saan teha, kuid pilte mitte. Video promptis aga (erinevalt pildist) Sorale küsimuse esitamine mingit vastust ei anna. Minu poolt piltide tegemise blokk on aga ilmselgelt erandlik, sest Explore'i alt leiab tänase kuupäevaga tehtud pilte. Järeldus: 99% tõenäosusega Open AI nägi minu Soraga suhtlemises probleemi ja blokeeris selle, mis omakorda tähendab mingisuguseid probleeme selle mudeli juures, millest nad ei soovi avalikkust teavitada.
_________________ The biggest delusion is that there are causes other than your own state of consciousness. - Neville Goddard
viimati muutis perenoel 23.04.2026 22:35:38, muudetud 1 kord |
|
| tagasi üles |
|
 |
Tanel
HV Guru

|
|
   |
360 |
|
| tagasi üles |
|
 |
MatchMaker
Kreisi kasutaja

|
|
| Kommentaarid: 2 loe/lisa |
   |
0 :: |
2 |
|
| tagasi üles |
|
 |
laurx
HV Guru

|
|
| Kommentaarid: 1153 loe/lisa |
   |
3 :: |
724 |
|
| tagasi üles |
|
 |
mina634
Kreisi kasutaja

|
24.04.2026 09:42:28
|
|
|
Mida google gemini sellest tekstist arvab:
See tekst on klassikaline näide tehnoloogilisest šokist, kus uus ja võimas tööriist põrkub kokku traditsioonilise kultuuriloomega. Autor kirjeldab olukorda, kus kvantiteet (kiirus, maht) hakkab lämmatama kvaliteeti (unikaalsus, sügavus).
Siin on analüüs teksti peamistest väidetest ja minu tehniline vastulause neile:
1. Probleem: "Keskmistatud ja kunstlikud kõnevormelid"
Autoril on õigus: LLM-id (suured keelemudelid) on oma olemuselt statistilised keskmistajad. Nad valivad sõnu, mis on kontekstis kõige tõenäolisemad.
Tagajärg: Tekst muutub etteaimatavaks. Kui autor ise ei lisa "vürtsi" või isiklikku vaatenurka, ongi tulemuseks stiililine hall mass.
Fakt: See ei ole tehisaru viga, vaid kasutusviga. Inimesed kasutavad AI-d kui "tekstigeneraatorit", mitte kui "mõttepartnerit". See on nagu klaveri kasutamine uksetõkkena – süüdi pole klaver, vaid kasutaja fantaasia puudus.
2. Väide: "Allakäik on kiirem kui immigratsioon või iive"
See on väga emotsionaalne ja dramaatiline võrdlus. Autor näeb keelt kui bioloogilist organismi, mida tehisaru mürgitab.
Kriitiline vaade: Keel on alati muutumises. Kunagi peeti "nuhtluseks" laensõnu saksa või vene keelest, täna inglise keelest. AI-mõjutus on lihtsalt keele evolutsiooni järgmine, tehnoloogiline etapp.
Oht: Tõeline oht eesti keelele on hoopis see, kui me ei arenda piisavalt häid eestikeelseid mudeleid. Kui eesti keele AI on kehv, hakkavad inimesed kasutama inglise keelt, mis on eesti keele elujõule palju suurem oht kui "õõnsad laused".
3. "AI-pläust" ja "Sõnaokse"
See terminoloogia viitab nn sisu-inflatsioonile. Kuna teksti tootmine on nüüd tasuta ja kiire, uputatakse toimetused üle rämpsuga.
Ajalooline paralleel: Kui trükipress leiutati, kurtsid mungad ja õpetlased, et nüüd saab iga loll lasta oma mõtted raamatuks trükkida ja "tõeline tarkus" kaob rämpsu sisse.
Lahendus: Me vajame uut tüüpi "sisu-hügieeni". Toimetajad ei peaks võitlema AI-ga, vaid kehtestama kõrgemad standardid autentsusele.
Kokkuvõte: Mis ma sellest arvan?
Tekst on aus karje olukorras, kus inimesed on saanud kätte "supervõime", kuid neil puudub vastutus ja oskus seda juhtida.
AI on nagu kalkulaator: Kui sa ei oska matemaatikat, ei tee kalkulaator sind matemaatikuks, vaid lihtsalt kiireks valede vastuste saajaks. Sama kehtib kirjutamise kohta.
Toimetajate peavalu on ajutine: Me oleme praegu "metsiku lääne" faasis. Varsti õpivad lugejad ja toimetajad AI-pläusti sekundi pealt ära tundma ning see kaotab oma väärtuse. Autentsus ja isikupära muutuvad seetõttu hoopis kallimaks ja hinnatumaks.
Hirm on liialdatud: Väita, et AI hävitab eesti keele kiiremini kui iibe langus, on faktiliselt kontrollimatu hüperbool. AI võib eesti keelt hoopis toetada (tõlked, õigekiri, kättesaadavus), kui me seda õigesti suuname.
Minu seisukoht: Autor kirjeldab tehnoloogia väärkasutust, mitte tehnoloogia olemuslikku kurjust. "Paanikanuppu" pole vaja vajutada – vaja on vajutada "haridusnuppu", et inimesed õpiksid AI-ga koos looma, mitte laskma sel enda eest mõelda.
Kultuur ei sure AI tõttu, vaid siis, kui inimesed muutuvad liiga laisaks, et ise pingutada. AI on vaid peegel, mis näitab meile meie endi pealiskaudsust. |
|
|
| tagasi üles |
|
 |
Tanel
HV Guru

|
|
   |
360 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Janis
HV Guru
|
24.04.2026 09:54:20
|
|
|
| Kahe telefoniga panime ükskord omavahel rääkima. Ei jõudnudki kunagi kuskile, andsid aga teada koguaeg et on valmis kõike arutama, ainult küsi.
|
|
| Kommentaarid: 209 loe/lisa |
   |
175 |
|
| tagasi üles |
|
 |
mina634
Kreisi kasutaja

|
24.04.2026 10:41:06
|
|
|
Mees näitas väljaandele vestlust Gemini AI-ga, mis soovitas raha teenida MAGA-rahva pealt. Mõeldud-tehtud ja ühe kuuga oli Emily Hartil juba 10 000 Instagrami jälgijat!
Instagramist suunas ta fänne Onlyfansi, kus teenis tuhandeid eurosid kuus, tehes tööd umbes 30-50 minutit päevas. „Isegi korraliku töökohaga ei saa Indias nii palju raha teenida. Ma pole näinud lihtsamat viisi internetis raha teenimiseks,” sõnas Samiks nimetatud mees.
Tema sõnul ei kehti sama loogika, kui proovida luua sarnast tegelast, kes propageerib liberaalseid väärtusi. „Demokraadid tunnevad tehisintellekti jama paremini ära,” lisas Sam. „MAGA publik on aga täis rumalaid inimesi. Superrumalaid inimesi,“ kiitis ta. Nüüdseks on Emily Harti Instagrami ja Facebooki kontod kustutatud.
https://www.delfi.ee/artikkel/120415042/delfi-voog-fotod-maga-meelne-netistaarist-seksikas-neiu-osutus-india-mehe-ai-leiutiseks
--
| Sisu ja vormi konflikt: Kui autor räägib "keele solkimisest" ja "kultuuri allakäigust", aga kasutab ise pealkirjas vulgaarsusi, siis ta satub vastuollu omaenda sõnumiga. Ta "solgib" keelt samamoodi, ainult et mitte masina moodi õõnsalt, vaid inimese moodi ropult. |
--
nikunuku täispask -- paned sellise pealkirja või viitenime - ja loodad, et ma võtan sinu teksti tõsiselt... mine p*** vana lits.
--
| Tanel kirjutas: |
AI paned AI juttu analüüsima
Kas neid tuppa ei saaks kinni panna, ajaksid oma asja?
Või oot, seda on juba tehtud, tulemus oli ootamatu ja juhe tõmmati seinast  |
Ei, antud juhul ma olen erapooletu - andsin ainult seda delfi teksti AI-l analüüsida.
(oma rahakotile AI-le praegu ligi ei laseks..) (ma ei näe täit koodi..)
FSF lubas 100% avatud koodiga teha - aga ma arvan, et neil on liiga algupärane - praegused keelemudeli moodulid ei ole 100% avatud - ma pole veel ühtegi 100% vaba koodi näinud.
|
|
| tagasi üles |
|
 |
napoleon
Unknown virus

|
24.04.2026 10:58:47
|
|
|
| Tanel kirjutas: |
AI paned AI juttu analüüsima
Kas neid tuppa ei saaks kinni panna, ajaksid oma asja?
Või oot, seda on juba tehtud, tulemus oli ootamatu ja juhe tõmmati seinast  |
Mis siis juhtus? Annad ehk mõne viite, ei meenu et sellist uudist oleksin lugenud.
|
|
| Kommentaarid: 78 loe/lisa |
   |
60 |
|
| tagasi üles |
|
 |
mina634
Kreisi kasutaja

|
24.04.2026 11:17:45
|
|
|
AI-st puhkamine. Net mõneks ajaks kinni aitab. Saunapuhkus ja õlu oma inimeste seltis. Puhastab meelt.
Või kaine peaga kalal käimine. Minu onu tegi seda alati. (mõnikord võttis ka pudeli kaasa.. see on omal vastutusel)
|
|
| tagasi üles |
|
 |
OPollo
Kreisi kasutaja
|
24.04.2026 12:44:31
|
|
|
| mina634 kirjutas: |
FSF lubas 100% avatud koodiga teha - aga ma arvan, et neil on liiga algupärane - praegused keelemudeli moodulid ei ole 100% avatud - ma pole veel ühtegi 100% vaba koodi näinud. |
Räägi meile nüüd lahti, ISE, ilma AI abita, mida sa selle koodiga peale hakkad ?
|
|
| Kommentaarid: 7 loe/lisa |
   |
6 |
|
| tagasi üles |
|
 |
mina634
Kreisi kasutaja

|
24.04.2026 13:08:14
|
|
|
| OPollo kirjutas: |
| mina634 kirjutas: |
FSF lubas 100% avatud koodiga teha - aga ma arvan, et neil on liiga algupärane - praegused keelemudeli moodulid ei ole 100% avatud - ma pole veel ühtegi 100% vaba koodi näinud. |
Räägi meile nüüd lahti, ISE, ilma AI abita, mida sa selle koodiga peale hakkad ?  |
Nagu GNU/Linuxit - kasutan ka ise, mitte ei anna teistele..
|
|
| tagasi üles |
|
 |
Janis
HV Guru
|
24.04.2026 13:13:24
|
|
|
| A sa pead ju andma teistele?
|
|
| Kommentaarid: 209 loe/lisa |
   |
175 |
|
| tagasi üles |
|
 |
mina634
Kreisi kasutaja

|
24.04.2026 13:39:28
|
|
|
https://novaator.err.ee/1609996396/anthropicu-uus-tehisaru-leidis-sadu-hukatuslikke-tarkvaravigu
Sel on müügi efekt taga. Näed, meie koodi ei näita, kuid me võime teid aidata, mingi summa eest.
Kes matemaatikat oskavad - saavad aru, et lisakaitsed alati vähendavad hukatuslike tarkvarade põhijuurele ligipääsu. Topelkaitse vähendab tõenäolisust protsentides. Pasaperse OS-i kasutamine on ka pasaperse aukudega (oi, ma olen pask tekstija) - sa ei saa ligi kui sul ei ole ligipääsu - kui link sinu aukudeni on eemaldatud ( kui kaabel ei saa sinuni, sest kaabliühendust ei ole...) - tulemüürid, liivakastid, protokolli nõete täitmise kood - kõik on kapslis, stepslist väljas... see on nagu aes-256 krüpteering - ei saa sellele üksi AI ja kvantarvuti ligi - matemaatikaliselt nii keeruline - et sul on vaja kogu maailma (GALAKTIKATE) energia põhist arvutust - idioodid kuubis, ma ütlen..
--
| Janis kirjutas: |
| A sa pead ju andma teistele? |
Kogukonna efekt. Bitcoin = kogukond. Linux = kogukond.
Miks siis AI ei ole kogukond? Eriti kui infot "võetakse" internetist - kus hetkel (veel) on inimesed taga?
|
|
| tagasi üles |
|
 |
|
| lisa lemmikuks |
|
|
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse sa ei või vastata selle foorumi teemadele sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis sa ei saa lisada manuseid selles foorumis sa võid manuseid alla laadida selles foorumis
|
|
Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.
|